04.12.12, 11:28
Hej .

Nie wiem gdzie dokladnie napisac. To pisze tutaj.

Znacie babeczki jakis przpis na pierniczki swiateczne?

chcialabym zrobic takie 2 ,3 dni przed swietami , zeby nie musialy lezec w puszce i czekac az beda miekkie.

Z gory dziekuje za przpisy

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • notoczo Re: Pierniki 04.12.12, 11:52
      To przepis znaleziony w necie na tzw pierniki szwedzkie/szfeckie wink
      Ciasto teoretycznie powinno leżakować 4 tygodnie, ale spokojnie mozesz zrobic je trzy dni przed dniem zero, od razu wykroic pierniki, upiec i wsadzic do szczelnego pojemnika, wrzucic skorke jablka aby szybciej zmiekly i hmm sama zobaczysz/poczujesz sa pyyyycha. lepsze niz ze sklepu (opinia moja, mojego dziecka, rodziny). Ja juz je testowalam bo musze upiec sporo piernikow na wigilie klasowa i szukalam dobrego przepisu.

1 kg mąki
      1/2 litra miodu
      2 szklanki cukru
      1 kostka smalcu
      1/2 szklanki mleka
      3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
      3 jajka
      szczypta soli
      1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
      imbir
      cynamon
      gałka muszkatałowa
      kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
      mielone goździki

/ ja robilam tylko z przyprawa do piernika + cynamon (pol szklanki), nie chcialo mi sie szukac reszty przypraw/
      W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
      masę i czekamy.
      Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
      rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
      przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
      wszystkich było pół szklanki.
      Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym
      miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
      całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
      tygodni.
      Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach.
      Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać.

Przepis znalazłam w necie, autorka - Silje.amj.
      • imasumak Re: Pierniki 04.12.12, 12:12
        Ciekawe dlaczego szwedzkie? Przecież ten przepis podawała jeszcze na starym edziecku Silije jako pierniczki swojej babci, a gdzie indziej funkcjonują jako staropolskie big_grin
        Tydzień temu zakładałam wątek o tych pierniczkach wink
      • maggorlo Re: Pierniki 04.12.12, 13:10
        A ten smalec nie śmierdzi jak go podgrzewasz z miodem?
        • imasumak Re: Pierniki 04.12.12, 13:31
          Mi śmierdział, dlatego od lat robię z masłem smile
          • maggorlo Re: Pierniki 04.12.12, 14:21
            Dzięki wink
            Ja nie daję rady z oparami smalcu i zastanawiałam się właśnie nad podmianą na inny tłuszcz wink
            • notoczo Re: Pierniki 04.12.12, 14:25
              oo widzisz ja tez niedzierze smalca dlatego robilam z maslem smile
              a dlaczego szwedzkie to nie mam pojecia, tak znalalam, tak wkleilam wazne ze dobre. autora podalam na dole postu
          • yenna_m Re: Pierniki 04.12.12, 17:51
            można też na margarynie (jednego roku robiłam, bodajże na Kasi - były po prostu bardziej kruche)

ale będą toto dzieci jeść, więc wolę masło
      • filipianka Re: Pierniki 04.12.12, 19:05
        > i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
        > tygodni.

wątek z dziś tj 4 grudnia i przepis na pierniki świąteczne na za 4-5 tygodni
        a co będzie jak będzie leżakować krócej?
        przepis może i dobry ale na przyszły rok, a na razie autorka wątku (i ja też) czekamy na jakiś na te święta
    • notoczo Re: Pierniki 04.12.12, 11:58
      Jesli masz ochote sie pobawic (ale tylko troche) to mozesz tez zrobic pierniki z witrazem

www.ofeminin.pl/przepisy/pierniczki-na-choinke-f84927.html
      Ciasto robisz wedle przepisu ktory podalam. Wykrawasz pierniki, dodatkowo w srodku wykrawajac otwor (np mniejsza foremka). Rozbijasz landrynki mlotkiem czy reka jak potrafisz wkladasz taka miazge do tej dziurki i pieczesz. miazga sie rozpusci i utworzy piekne okienko.

• notoczo Re: Pierniki 04.12.12, 12:00
      a tu masz watek na galeria potraw

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,18410970,18447138,0,2.html?v=2
    • slonko1335 Re: Pierniki 04.12.12, 12:09
      Jak do puszki z twardymi pierniczkami włożysz kawałki jabłka to na drugi dzień będą miękkie.
    • kosmitka06 Re: Pierniki 04.12.12, 12:27
      Też się dołączę wink
      Bo co roku robię i nie wychodzą takie jak powinny chociaż każdy chwali tongue_out

U mnie ciasto nie leżakuje, kiedyś tak zrobiłam to nadawało się do wyrzucenia chociaż zrobiłam dokładnie tak jak trzeba było.
      U mnie na razie ozdoby i cudeńka do pierników zakupione ale czekam na jakiś super przepis... i nie tak który jest podany z netu- wolałabym SPRAWDZONY wink
      • imasumak Re: Pierniki 04.12.12, 13:34
        Pierniczki Silije są sprawdzone przez taką ilość osób, że więcej już się chyba nie da smile
        • kosmitka06 Re: Pierniki 04.12.12, 14:19
          imasumak napisała:

> Pierniczki Silije są sprawdzone przez taką ilość osób, że więcej już się chyba
          > nie da smile

Oki smile Trzymam za słowo wink
          • notoczo Re: Pierniki 04.12.12, 14:27
            no jeny toz napisalam ze przepis sprawdzony wink wszyscy sie nimi zachwycaja big_grin
    • notoczo Re: Pierniki 04.12.12, 17:44
      mnostwo pomyslow na swiateczne (i nie tylko) wypieki - piernikow jest z kilka przepisow smile

www.mojewypieki.com/kategoria/boze-narodzenie
      • imasumak Re: Pierniki 04.12.12, 18:23
        Ano. Dorotus rządzi smile. Chociaż moja drożdżówka z kruszonką śmię twierdzić jest lepsza niż jej wink
      • yuka12 Re: Pierniki 04.12.12, 23:27
        Bardzo polecam migdalowe pierniczki i szybkie pierniczki z tej strony. Zwlaszcza te drugie robi sie szybko, mozna nawet skorzystac z pomocy dzieci, i sa bardzo smaczne. Dzieki Dorocie zreszta odkrylam pierniki i mazurki, i serniki, i wiele, wiele innych ciast, ktorych moja mama i jej kolezanki, i jej siostry, i moi znajomi i powinowaci nigdy nie piekli w mojej obecnosci i ktorych nigdy przedtem nie kosztowalam. A warto, bo sa pyszne. Ogolnie mojewypieki bardzo polecam. Choc przyznac musze, ze przepisy biore takze z innych stron i z ksiazek.
        • yuka12 Re: Pierniki 04.12.12, 23:30
          Oczywiscie serniki jakies tam jadlam, mazurki czy pierniki tez, ale nie w takiej roznorodnosci. Zreszta sklepowe mazurki najczesciej byly tak twarde, ze nawet ciezko bylo je ugryzc smile.
    • red-truskawa Re:a takie mogą być? 04.12.12, 23:39
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/qb/fh/beaz/ZGcIOHOqr5YpnFq4PB.jpg

ale to sa bardziej ciastka cynamonowe niz pierniki.
      karrawkuchni.blogspot.com/2011/12/cynamonowe-ciasteczka-czyli-przedsmak.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka