Dodaj do ulubionych

Pączek czy faworek?

22.02.17, 15:29
Szykujecie się na jutro? A może trzymacie dietę i w najlepszym razie pozwalacie sobie na pączek z batatów by Anna Lewandowska?
Jeśli jecie, to smażycie w domu czy kupujecie? Ja faworki chyba zrobię, bo te kupne to sama frytura jest, a domowe jednak nie mają takiego posmaku. Pochwalcie się dziełami smile
Obserwuj wątek
    • jolie Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:32
      Uznaję jedynie oponki. Uwielbiam, najlepsze robi moja teściowa. Pączki czy faworki mogą nie istnieć.
    • beata985 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:35
      pączek, z lukrem, byle tylko różanego nadzienia nie dali....bleeeee
      na smażenie mam lenia, kupię w piekarni-zresztą takie mi lepiej smakują
    • saszanasza Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:36
      Faworki będą. Uwielbiam i będę jeść. Pączków robić nie zamierzam, nie wychodzą mi, ale lubię, oponki również. Odchudzam sięwink
    • vi_san Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:38
      Uwielbiam. I racuszki, i faworki, i oponki i pączki. Ale pozwalam sobie tylko na jedno. W tym roku - racuchy. Robię sama. Kupowane choćby w najlepszej cukierni - jak dla mnie - czuć "chemią", albo są za słodkie. Jak robię sama - to najlepiej umiem "wyczuć' i smak i stopień wysmażenia... No i jak robię sama, to wiem co jest "w środku". W kupowanych - nie ma się nigdy gwarancji ile jakich "polepszaczy" dodano.
      • ente2211 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 20:00
        niestety, w swoich też nie masz gwarancji. Nie bierz tego do siebie, to nie żaden prztyczek, ale zawsze mnie śmieszy jak ktoś pisze, że jak sam upiecze, to wie z czego. A co z produktami? Z taką mąką to np. nawet sami piekarze przyznają, że nie mieliby szans upiec pieczywa bez ulepszaczy, bo po prostu w sprzedaży w ogóle nie ma mąki bez ulepszaczy.
        Racuchy są drożdżowe? Jeśli tak, to dodajesz tam chyba mleko, ale też ze sklepu prawda?
        I tak niestety ze wszystkimi składnikami ,,kupnymi"
        • vi_san Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 20:37
          Zabawa polega na tym, że po prostu wiem ile i czego dodaję. A mleko mam od znajomej posiadającej krowy, "prawdziwe". Z tym, że jednak mi głównie chodzi o smak - jak robię sama to WIEM ile muszę dać cukru, żeby nie były za słodkie, a sklepowe dla mnie zwykle są "ulepkiem". Robiąc sama mogę dopilnować wysmażenia tak jak lubię. Poza tym jednak i tej chemii jest trochę mniej niż w przypadku wypieków w ilościach hurtowych.
    • magic.marker Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:38
      Będzie co chłop do domu przytarga wracając z roboty big_grin
    • princy-mincy Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:38
      Rozwazam pączki Lewandowskiej, ale to z koniecznosci, bo jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
    • wiosennaburza1 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:43
      faworki jem już dziś, teraz właśnie. a co, już prawie czwartek. jutro będę jadła pączki, czekoladę, faworki i wszystko co jest słodkie i nie zdąży przede mną uciec. pączki Lewandowskiej ubawiły mnie setnie.
      • liisa.valo Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:50
        Jak posmażę, też pewnie zeżrę dzisiaj. Dlatego od razu lecę z podwójnej porcji smile
    • heca7 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:52
      Faworki robię sama. W tym roku robiłam trzy razy. To nie jest jakaś szczególnie trudna praca. A pączki kupimy. Mamy już zamówione bo mąż do pracy je wozi. Ale nie te duże , też smaczne ale malutkie bez nadzienia.
    • edelstein Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 15:55
      Nie znosze farworkow.Kupie paczki,najlepsze sa z likierem jajecznym.I tak nie jestem w stanie zjesc wiecej niz dwa wiec dieta nie ucierpi.
    • eliszka25 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:04
      wlasnie upiekly mi sie muffiny bananowe, ktore podrasowalam czekolada z niezjedzonych mikolajow pozostalych ze swiat. w lodowce mam jeszcze twarog przywieziony z polski, ktory trzeba zuzyc, wiec jutro beda najprawdopodobniej obwarzanki serowe. poza tym po poludniu idziemy z chlopakami na kinderfasnacht, wiec pewnie zjemy jakies schenkeli albo zigerkrapfen, a po drodze do domu kupimy fasnachtschuechli, cos w rodzaju polskich faworkow. paczkow nie bedzie, bo nie chce mi sie robic, a miejscowe nam nie smakuja.
    • kretkowlosa Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:08
      Pączki robi jedna babcia, faworki druga. Ja się nie podejmuję tego typu wypieków. Zastanawiałam się nad upieczeniem wegańskiej kremówki, ale potem bym ją musiała zjeść sama.
      • rorzrzutny Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:26
        kretkowlosa napisał(a):

> Zastanawiałam się nad upieczeniem wegańskiej kremówki, ale potem bym ją musi
        > ała zjeść sama.

Jeśli rozgłosisz w rodzinie, że ta wegańska to też jest papieska, starsze pokolenie zapewne pomoże. smile
    • liliawodna222 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:11
      Ani jedno, ani drugie:

1. Nie lubię słodyczy.
      2. Jestem na diecie.

smile
    • afro.ninja Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:18
      wylacznie domowe
      Chyba nie zrobie, bo troche zachodu, zwlaszcza z paczkami.
    • nanuk24 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:19
      Bedą pączki z lukrem i faworki. Kupne, bo mi się nie chce robić.
      • annpierle Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:23
        Podzielicie sie Waszym najlepszym przepisem na faworki, takim, ze nie wychodza grube lecz cieniutkie i chrupiace? Ladnie prosze...
        • liisa.valo Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:34
          ja robię wg przepisu z bloga Moje Wypieki:
          na 3 - 4 talerze faworków:

450 g mąki pszennej
          5 żółtek
          szczypta soli
          1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
          3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
          tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)
          cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.

Oprószyć cukrem pudrem.
          • annpierle Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:39
            Dziekuje!
            W moim wykonaniu tego ubijania nie bylo. Dlatego pewnie takie ciut twardawe wychodzily...
            Z drugiej stony, trzeba miec zaciecie, zeby ubijac przez pol godziny (albo wysoce rozwiniete lakomstwo) smile
            • liisa.valo Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:41
              Ja mam męża do tego smile Twaróg na sernik też on mi kręci - zupełnie inna para w łapie. A łakomstwo to druga sprawa smile
              • annpierle Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:51
                Wpuszcze w to dzieci. A ze dzieci juz duze, i plci meskiej, to powinno smignac, ze az zafurczy.
            • nanuk24 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:54
              Dan mężowi wałęk i mów mu w międzyczasie o przykrych rzeczach wink
              • nanuk24 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:54
                Daj.
    • asia_i_p Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:23
      Pączki z lukrem, różą albo marmoladą. I obym umiała zachować umiar, bo jestem na diecie (sort of - wyliczyłam, ile mniej więcej kalorii powinnam przyjmować, żeby chudnąć w tempie jakieś 1,5 kg na miesiąc i w tylu staram się mieścić, stopniowo "uzdrawiając" dietę - radykalne kroki to nie dla mnie).
      • nanuk24 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:53
        Nie tyje się w Tłusty Czwartek, więc śmiało jedz ile żołądek zmieści.
    • gat45 Chrust 22.02.17, 16:30
      Tak się u mnie w domu mówiło na faworki. Nie mam pojęcia, czy to regionalizm, a jeżeli ta, to skąd. Wie ktoś ?
      • liisa.valo Re: Chrust 22.02.17, 16:35
        moja mama mówi chruściki smile
        • eliszka25 Re: Chrust 22.02.17, 16:39
          u nas w domu tez mowilo sie chrusciki albo chrusty smile
          • cichadziewuszka Re: Chrust 22.02.17, 22:33
            U mnie też.
      • czarna_kita Re: Chrust 22.02.17, 22:09
        Chrusty są cienkie, kruche. Faworki są grubaśne i oryginalnie powinny być robione z ciasta drodzdzowego ( a Chrusty z proszkowego).
        • 3-mamuska Re: Chrust 22.02.17, 23:30
          U mnie tez był chrust.

Ja zjem 2-3 pączki.
          Niby trzymam jakies tam zdrowe odżywianie ale tradycja to tradycja. Inaczej od razu mi w brzuch "idzie"
          W świeta BN zjadłam piernik i sernik, po 2-3 kawałki.
          Teraz pączki ,a w Wielkanoc tez jakies domowe ciasto.
          3 razy do roku sobie pozwalam, ewentualnie na urodziny.

Niestety nie robię swoich nie chce mi sie po prostu.
    • mid.week Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:37
      Jutro nie ma diet, jutro się wcina pąki. Już zamówiłam do pracy 20 cudownych, lukrowanych pączuśków. Może jeszcze rano faworki do nich dobiorę tongue_out
    • antyideal Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 16:40
      Teoretycznie pączki ale jako BPD (beznadziejna pani domu) zrobić nie umiem, kupić zapomnę, może ktoś poczęstuje... Dieta? Bronboże, najwyżej tuczaca.
    • lusitania2 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 17:02
      i pączki i faworki.
      Domowe, bo znam cukierni, robiącej co najmniej równie dobre.
    • fil.lo Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 17:10
      Pączeksmile Ale nie piekę, mam b. dobrą tradycyjną pączkarnię w okolicy.
    • dzika41 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 17:45
      Faworki już zrobione.
      Z pączkami będę działać jutro.
      Odkąd 5 lat temu zaczęłam sama robić pąki, kupne mi nie smakują i śmierdzą przypalonym tłuszczem.
      Ewentualnie gdyby była u nas cukiernia Blikle to bym się połasiła albo Zagoździński z Wawy (od nich nie próbowałam nigdy ale ponoć są boskie).
      • isa1001 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 17:49
        Blikle jest stanowczo przereklamowany. Najlepsze pączki były u Pomianowskiego, w takiej cukierni w bramie na Krakowskim Przedmieściu.
        • dzika41 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 17:56
          O Pomianowskim nie słyszałam.
          Kiedyś spiszę sobie te cukiernie, zrobię rundkę po Wawie i będę degustować.
          Tylko jak ślubnemu powiem że do stolicy jedziemy po pączki to hmmmm chyba każe mi się leczyć 😆
      • liisa.valo Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 17:53
        Mieszkałam jakiś czas w Warszawie i namiętnie kupowałam i pieczywo, i słodkie w takiej cukierni Grzybki. Nie wiem jak z pączkami u nich. Może ktoś wie smile
        • paniusiapobuleczki Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 17:59
          Właśnie jem. Bardzo przyzwoite z lukrem i powidłami śliwkowymi.
    • dzika41 Pączki w Szczecinie 22.02.17, 17:52
      Wieki temu, podczas studiów, na pączki jeździło się do budki na "manhattanie" na Kołłątaja. Sprzedawała tam starsza pani z wąsem o bardzo męskim/przepitym głosem.
      Pączki smażyli na okrągło a w Tłusty Czwartek stało się za nimi przynajmniej godzinę.
      Pyszne były, warte czekania 😊
      Sprzedają jeszcze? Przenieśli się gdzieś?
      • jolinka102 Re: Pączki w Szczecinie 22.02.17, 22:50
        Ze dwa lata temu kupowalam jeszcze paczki u tej Pani. Najlepsze byly jeszcze cieple. Mam nadzieje, Ze nie zwineli interesu. Dobre paczki byly tez na pogodnie w Filipince.
    • czekoladazzurawina Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 18:00
      idę do Magdy Gessler po pączki i faworki
      • czarna_kita Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 18:03
        Jutro zjem i pączka i faworka. Pączka z lukrem z nadzieniem każdym byle nie tym różanym paskudztwem.
    • anika772 Re: Pączek czy faworek? 22.02.17, 18:02
      Zdecydowanie uczciwe, tradycyjne, tłuste i słodkie pączki. Kupuję, nie umiem robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka