Dodaj do ulubionych

Ósemka - wyrwać?

10.03.17, 15:22
Bo leczenie kanałowe można... próbować... Stomatolog gwarancji nie da, że ząb da się uratować, a koszt ok. 600 zł.
Przy czym czeka mnie niedługo i tak robienie mostka za ponad 2000... czy nie lepiej odpuścić tę ósemkę i tę kasę przeznaczyć np. na zaliczkę za most?
Tak, należę do tych nielicznych ematek, które muszą liczyć się z kasą wink

Z drugiej strony w domu miałam wpajane, że co jak co, ale zęby ratuje się zawsze i za wszelką cenę, ekstrakcja to ostateczność...

Na decyzję mam nieco ponad 2 tyg. Pomożecie mi ją podjąć? Ładnie proszę smile
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 15:46
      To ósemka, niektórzy nawet nie mają ich wyrżniętych. Ja bym usunęła.
    • agnieszka_kak Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 16:26
      Leczyc kanalowo osemke? Usunelabym.
    • koronka2012 Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 17:11
      Gdzie ty leczysz kanałowo ząb za 600 zł???? ja płaciłam ponad 1500 (tylne zęby płatne od korzenia). Mostek za jedyne 2 tysie? gdzie tak tanio?

Trudno ocenić w jakim stanie jest ząb, jeśli ruina, krzywe korzenie itd, to nie ma co, jeśli jest szansa to inwestowałabym.
      Mi jedna 8ka weszła na miejsce usuniętej 7, więc przydała siętongue_out w dodatku zrobiła tę przysługę, że przesunęła się sama i teraz nie widać, że brakuje jednego zęba.

Mam tez nadzieję, że w ramach mostka nie planują ci piłowania zdrowych zębów?
    • barbibarbi Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 17:14
      Jakiekolwiek usunięcie zęba powoduje przebudowę układu całej szczęki. Usuniesz ósemkę, a za pół roku rozsuną ci się pozostałe zęby i możesz mieć szpary. Usunięcie zęba często powoduje zmianę rysów twarzy, zapadnie ci się tam gdzie jest dziura, inna będzie praca szczęki, inne napięcia mięśniowe i twarz nagle się sypie i wygląda kilka lat starzej. Ja bym leczyła, mnie powiedziano żeby koniecznie usunąć niewyrżniętą ósemkę, bo i tak się zaraz zepsuje. Nie usunęłam, a to było kilkanaście lat temu.
      • sundry Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 17:58
        A mnie dentysta mówił, że przy usunięciu ósemek u dorosłego nie ma co liczyć na żadne samoistne przesunięcie i miał rację.
        • koronka2012 Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 18:35
          Cóż, jeśli chodzi o mnie to nie miał racji, bo mi się zęby przesunęły, z korzyścią dla całego układu.
    • kokoryczko Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 17:29
      wywalić!
    • cosmetic.wipes Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 17:34
      Ja mam trzy ósemki, jedną w ogóle nie wyszła i nie wyjdzie, bo nie ma zawiązka. Te trzy też do niczego mi niepotrzebne, bo doczyscic trudno.
      Chłop mój usunął wszystkie cztery, choć były zdrowe. Krzywo rosły i kaleczyly mu policzki. Żadnego upośledzenia funkcji jamy ustnej nie zauważył.

Więc rwij bez wyrzutów sumienia wink
    • martishia7 Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 18:25
      Ja bym rwała, ale moje są wyjątkowo bezużyteczne - dolne wyrwałam bo nie było na nie miejsca, a górne niby wyszły, ale są pod idiotycznym kątem, jedzeniowo bezużyteczne, a tylko czasami przygryzam policzek i jeszcze problem z doczyszczeniem.
    • karotka_plus Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 18:26
      Ja bym usunęła. Chodziłam do jednej dentystki przez wiele lat i ona mi mówiła, że ósemki mają to do siebie, że mimo naprawy będą się psuć. Po przeprowadzce, od 2 lat jestem u innego dentysty i on twierdzi to samo, leczenie ósemki to studnia bez dna.
      Za usuwanie swoich ósemek płaciłam 200 zł ( za klasyczne wyrwanie) i 400 zł (za chirurgiczne usuwanie). Obie wizyty prywatnie, u tego samego lekarza w tym jedna usuwana na 5 dni przed ślubem moim wink
      • nolus Re: Ósemka - wyrwać? 11.03.17, 00:47
        Dajcie spokój...Ja jakieś 15 lat temu zostałam poddana ingerencji ortodontycznej, zadecydowali o tym moi rodzice.Wg opinii 2 ortodontów zęby nie mieściły się w łuku, więc zdaniem lekarza należało się pozbyć 4 zębów...Usunęłam 2 szóstki w dolnym łuku oraz 2 czwórki w górnym. Tamte szóstki faktycznie należały raczej do słabszych zębów, ale tych górnych mi do dzisiaj strasznie szkoda. Żałuję, że nie podejmowałam takich decyzji jako dorosła, w 200% świadoma osoba, bo pozbyłam się zdrowych zębów, co przy zdrowych zmysłach uważam dzisiaj za barbarzyństwo. A jak to się ma do tych nieszczęsnych ósemek? Ano tak, że całe to pozbywanie się zdrowych zębów było formowaniem uzębienia pod łuk, w którym trzeba przecież zrobić miejsce dla tych nieszczęsnych ósemek. No i spoko...Ósemki wyrosły mi w liczbie sztuk 3 i zdeformowały górny łuk. Te w dolnym łuku niby leżą jak trzeba, ale jedna z próchnicą (3-4 lata temu robiłam wypełnienie i jak na razie jest ok),a druga wygląda trochę dziwnie i gorzej od reszty zębów, ale o dziwo jest zdrowa. U góry wyrwałam jedną ósemkę, która zdążyła mi wykrzywić zęby w tymże łuku. Noooo, już sama nie wiem czy to ósemki takie kłopotliwe są w zgryzie, czy już samo ruszanie zgryzu u niektórych od razu roz...dala wszystko.
        • barbibarbi Re: Ósemka - wyrwać? 11.03.17, 10:22
          Większość dentystów nie wgłębia się w niuanse, tylko rwie. Większość ortodontów niestety też "leczy" zgryz wyrywaniem. Może ósemki nie są aż tak bardzo istotne, ale wyrywanie zdrowych czwórek lub szóstek żeby rozluźnić zgryz to barbarzyństwo. Zwłaszcza u młodego człowieka można zdeformować twarz ekstrakcją, po jakimś czasie robi się mała bródka, wąski zgryz, zwęża się twarz, zmieniają się usta, nawet koniuszek nosa może się obniżyć. Widziałam kiedyś program w TV, gdzie było 2 bliźniaków jednojajowych, jeden leczony aparatem ortodontycznym bez wyrywania, drugi metodą tradycyjną z usunięciem zębów - z dzieciństwa zdjęcia i identyczne buzie, w dorosłym życiu całkiem inne twarze! Jeden przystojny facet, a drugi z wąską szczurkowatą buzią. Jest coraz więcej metod bez wyrywania, ale to trudne i ortodontom się nie chce uczyć nowych rzeczy.
          wizaz.pl/forum/showthread.php?t=665191
          adentis.pl/uslugi-i-ceny/stomatologia/ortodoncja-bez-ekstrakcji.html
    • berdebul Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 19:22
      Usunęłabym, mam dziewiątki w zapasie. uncertain
    • kaz_nodzieja Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 19:24
      Znajdź dobrego chirurga szczękowego bez sumienia i usuń.
    • redheadfreaq Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 19:27
      Nie została mi żadna ósemka. Fakt, mam za sobą b. długie leczenie ortodontyczne i było ryzyko, że dodatkowe zęby zdefasonują mi zgryz. Natomiast jeżeli mam być szczera - nie tęsknię za nimi w najmniejszym stopniu i gdybym miała opcje - leczyć za ciężkie pieniądze lub rwać za ułamek tej kwoty, zdecydowałabym się na rwanie.
      • koronka2012 Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 19:33
        Rwanie jest na NFZ, więc za darmo tongue_out
        • kaz_nodzieja Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 20:47
          Potwierdzam. Z super znieczuleniem.
        • e-kasia27 Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 20:51
          Warto dopłacić za lepsze znieczulenie 20 zł.
          • kaz_nodzieja Re: Ósemka - wyrwać? 10.03.17, 21:03
            No nie wiem, ja nie dopłacałam nic i jeżeli chodzi o rwanie z tym darmowym znieczuleniem choć jestem panikara i histeryczka to mogłabym rwać codziennie, nic nie było czuć, żadnego bólu.
    • zaba66-pl Re: Ósemka - wyrwać? 11.03.17, 07:00
      Po pierwsze - zębów nie ratuje się zawsze ale wtedy, gdy ma to sens i szansę powodzenia. Z ósemkami sprawa jest bardziej skomplikowana bo często ich anatomia nie sprzyja dobremu przeleczeniu kanałów. Ale jeśli już masz braki zębów w tej części łuku co i ta ósemka to może warto o nią zawalczyć. Lekarz powinien ocenić:
      -na podstawie zdjęcia jakie szanse są na poprawne przeleczenie kanałów ( może się okazać, że mikroskop będzie konieczny, co podwyższa cenę)
      -jaki jest stan kliniczny korony zęba i czy stopień jej zniszczenia nie uniemożliwia wykonania dobrej odbudowy wypełnieniem lub koroną protetyczną.
      -czy dostęp do zęba jest na tyle dobry, że leczenie kanałowe można przeprowadzić
      -czy ząb jest wyrżnięty w takiej pozycji, że możesz go zawsze dobrze oczyścić
      Jeśli na któreś z pytań jest odpowiedź NIE to raczej go wyrwij. No chyba, że już nie masz jakiegoś trzonowca w tej okolicy no to może warto go zachować.
    • butch_cassidy Re: Ósemka - wyrwać? 11.03.17, 08:02
      Bardzo pięknie dziękuję za wszystkie wpisy smile
      Jak pisałam, mam jeszcze chwilę na podjęcie tej decyzji.
      • iza232 Re: Ósemka - wyrwać? 12.03.17, 21:53
        To jeszcze ja się dopiszę. Do obozu,który radzi usunięcie. Miałam 4 ósemki. Jedną usunęłam paręnaście lat temu, drugą w sierpniu, bo tak mi poradził mój dentysta i za to jestem mu wdzięczna. Zostały mi dwie małpy, które planuję usunąć w najbliższym czasie. Szkoda kasy na leczenie ósemek. Są wredne, łatwo się psują, bo trudno je doczyścić. Miałam pecha, że wylazł mi ich cały komplet. Te pieniądze lepiej przeznacz na ten most.
    • drinkit Re: Ósemka - wyrwać? 12.03.17, 22:48
      Usunac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka