22.03.17, 09:32
weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21529372,wojtek-smarzowski-kosciol-nie-rozliczyl-sie-z-pedofilia-i-to.html#MT Kto bedzie ogladal? Bedzie skandal?
Obserwuj wątek
    • la_mujer75 Re: "Ksiadz" 22.03.17, 09:46
      Już widzę, oczyma duszy swej, stado moherowych babć okładających tych, którzy chcą wejść do kina.

Mam trochę wierzących i praktykujących osób w swym otoczeniu. To osoby wykształcone itd, a nie lubią,oj, nie lubią tego tematu. Nie raz słyszałam, że np. nasz JPII to nic, a nic nie wiedział o tym zjawisku w kk. Biedaczek, taki był niedoinformowany... On by zrobił porządek, ale inni mu nie dali, itd.
      • antyideal Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:22
        To nie jest film kinowy, tylko półgodzinna etiuda. Szkoda.
      • beataj1 Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:36
        Ja generalnie trochę rozumiem wierzących, że im w tej kwestii niewygodnie.
        Mamy 3 możliwe scenariusze co do JPII
        1 - chronił pedofilów dlatego nic nie zrobił
        2 - miał to w nosie (krzywdę dzieci też) i dlatego nic nie zrobił
        3- był za głupi i do tego ślepy że "nic do niego nie dotarło". Jednym słowem zupełnie nie ogarniał swojej roboty i dlatego INNI mogli to przed nim ukrywać.

Żadna z tych opcji nie jest specjalnie chwalebna
        • dyzurny_troll_forum Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:39
          beataj1 napisała:

> Ja generalnie trochę rozumiem wierzących, że im w tej kwestii niewygodnie.
          > Mamy 3 możliwe scenariusze co do JPII
          > 1 - chronił pedofilów dlatego nic nie zrobił
          > 2 - miał to w nosie (krzywdę dzieci też) i dlatego nic nie zrobił
          > 3- był za głupi i do tego ślepy że "nic do niego nie dotarło". Jednym słowem zu
          > pełnie nie ogarniał swojej roboty i dlatego INNI mogli to przed nim ukrywać.
          >
          > Żadna z tych opcji nie jest specjalnie chwalebna

Nie żebym go bronił, ale pod koniec życia miał bardzo zaawansowane stadium Parkinsona, choroby która jednak poważnie rzuca się na układ nerwowy. Jestem zdania, że przez ostatni 5-7 może 10 lat nie za bardzo wiedział co się w koło działo, a na pewno nie był w stanie tego kontrolować. Ot była to taka marionetka odpowiedniej grupy wpływów w Watykanie.
          • beataj1 Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:43
            Ostatnie lata zgadzam się. Ale przecież początek pontyfikatu (długiego zresztą) to czas gdy był bardzo aktywny, młodzieńczy wręcz.
            Miał czas i energię by się tym zająć.
            • dyzurny_troll_forum Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:49
              beataj1 napisała:

> Ostatnie lata zgadzam się. Ale przecież początek pontyfikatu (długiego zresztą)
              > to czas gdy był bardzo aktywny, młodzieńczy wręcz.
              > Miał czas i energię by się tym zająć.

Świat wyglądał zupełnie inaczej w '78, '88 czy '98.

Przypominam, że w latach '70 były kraje w Europie gdzie kobiety nie miały prawa głosować (1971 – Szwajcaria (kanton Appenzell Innerrhoden – dopiero w 1990 roku), tak więc takie tematy jak pedofilia w kościele były zupełnie, ale to zupełnie marginalne.

Te jest argument za tym, że najlepsza władza to władza wybierana na określoną kadencję - nie traci wtedy władca kontaktu z rzeczywistością.
              • la_mujer75 Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:53
                W latach dziewięćdziesiątych też dobrze się trzymał . Siłę na pielgrzymki miał, więc gdyby chciał, to by się zajął tym problemem.
                • beataj1 Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:55
                  O dokładnie to miałam na myśli. Bo faktycznie w latach 80 to był głownie zajęty komunizmem.
                • ichi51e Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:59
                  ale to byly lata kiedy to nikogo nie obchodzilo, nie bylo popracia, ludzie chcieli zamiatania takich spraw pod dywan -ciagle niektorzy chca i uwazaja ze brudy sie pierze we wlasnym domu etc. komunikacja gorsza byla - i wewnetrzna i zewnetrzna. teraz za to jest klimat i nalezy sprawe ciagnac a nie stwzac problem zastepczy pt "ktory sp papiez bardziej winny".
                  • dyzurny_troll_forum Re: "Ksiadz" 22.03.17, 11:01
                    ichi51e napisała:

> ale to byly lata kiedy to nikogo nie obchodzilo, nie bylo popracia, ludzie chci
                    > eli zamiatania takich spraw pod dywan -ciagle niektorzy chca i uwazaja ze brudy
                    > sie pierze we wlasnym domu etc. komunikacja gorsza byla - i wewnetrzna i zewne
                    > trzna. teraz za to jest klimat i nalezy sprawe ciagnac a nie stwzac problem zas
                    > tepczy pt "ktory sp papiez bardziej winny".

O to to, zgadzam się w całej rozciągłości. To właśnie chciałem powiedzieć!
        • feel_good_inc Re: "Ksiadz" 22.03.17, 11:04
          beataj1 napisała:
          > Ja generalnie trochę rozumiem wierzących, że im w tej kwestii niewygodnie.
          > Mamy 3 możliwe scenariusze co do JPII
          > 1 - chronił pedofilów dlatego nic nie zrobił
          > 2 - miał to w nosie (krzywdę dzieci też) i dlatego nic nie zrobił
          > 3- był za głupi i do tego ślepy że "nic do niego nie dotarło". Jednym słowem zu
          > pełnie nie ogarniał swojej roboty i dlatego INNI mogli to przed nim ukrywać.
          >
          > Żadna z tych opcji nie jest specjalnie chwalebna

Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, bo pedofilia była często stosowana przez UB/SB jako narzędzie nacisku na poszczególnych księży i wielu dorabiano fałszywą kartotekę m.in. z takimi sprawami, tak więc Karolek mógł po prostu wypierać takie przypadki ze świadomości, zakładając, że to sprawka wrażych sił.
          No i nie zapominajmy o Dziwiszu, który wszystkie niewygodne sprawy filtrował, albo zamiatał pod dywan ad maiorem Dei gloriam. A spraw tych było niemało, bo pedofilia to jedynie czubeczek góry lodowej afer, w jakie KRK jest zamieszany.
    • 1matka-polka Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:12
      Już zacieram ręce big_grinbig_grinbig_grin
    • hermenegilda_zenia Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:21
      Ale nie podniecajcie sie tak, przecież to nie jest film kinowy, tylko krótki filmik zrobiony na celu rozreklamowanie platformy showmax, tak samo jak ten cały "czerwony punkt" Vegi z Ewanem Macgregorem, wiec żadne mohery w żadnym kinie nikogo nie będą napadać.
      • azja001 Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:37
        No tak skoro to tylko półgodzinna etiuda to problemu nie ma, dalej można chodzić na msze prowadzone przez pedofila. Upiorne to wszystko, bardziej podniecamy się medialnym potencjalnym szumem. A przecież każda próba włożenia kija w ten beton kościelny żeby wywołać temat jest cenny. W końcu i w Polsce ruszy lawina a księża którzy zamiatają temat pod dywan za naszym przyzwoleniem pokajają się
        • ewa_mama_jasia Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:45
          Ktos napisał, że problemu nie ma? Rozmawiamy o konkretnym produkcie, nie zjawisku. Kocham takie uogólnienia i wniosku wzięte z.......
    • ewa_mama_jasia Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:44
      Nie będę oglądała, bo nie mam konta na showmax. Mam trochę niesmak, że Smarzowski pod pozorem potrzeby pokazywania "jak jest" tak naprawdę wziął udział w promocji tej platformy. Poza tym chyba nie pokazuje "jak jest" tylko jak chciałby, żeby było, żeby był skandal, bo zdjęcia ilustrujące ten wywiad pokazują jakieś dziwne zachowania. Nie ma żadnego zdjęcia, pokazującego tego księdza "normalnie". Albo lata z siekiera, albo z jakąś prostytutka, albo jakoś dziwnie uwiesił się liny.
      • dyzurny_troll_forum Re: "Ksiadz" 22.03.17, 10:52
        ewa_mama_jasia napisała:

> ". Albo lata z siekiera, albo z jakąś prostytutka,

Po czym wnosisz, że to prostytutka?
        • ichi51e Re: "Ksiadz" 22.03.17, 11:00
          no coz na dziewczynke od sypania kwiatkow pani nie wyglada...
          • dyzurny_troll_forum Re: "Ksiadz" 22.03.17, 11:02
            ichi51e napisała:

> no coz na dziewczynke od sypania kwiatkow pani nie wyglada...

po wyglądzie tak będziemy ukrzyżowywać?
            • ewa_mama_jasia Re: "Ksiadz" 22.03.17, 11:48
              Nie krzyżujemy, domniemywamy.
      • jolie Re: "Ksiadz" 22.03.17, 11:06
        Ja również czuję pewien niesmak, a jestem wieloletnim fanem Smarzowskiego, na "Wołyń" poszłam niecałe dwa tygodnie po porodzie. Nie wiem, czy zobaczę, nie mam konta na showmax.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka