Dodaj do ulubionych

Zakochałam się

28.03.17, 08:24
Moje serce należy do Kanady. Podoba mi się tu wszystko - kraj, jego premier tongue_out, ogółem ludzie, styl życia, jedzenie, Starbucksy na każdym rogu, multikulturowosc, tolerancja i common sense wink Przyroda, natura, sport, komfort, spokój, radosc i brak stresu bijące od Kanadyjczykow. Dla mnie Kanada, przynajmniej ta czesc, w której jestem, to taka mieszanka USA i Wielkiej Brytanii z dodatkiem francuskiego wyrafinowania. Szkoda tylko, że to tak daleko od Polski, brak bezpośrednich lotów no i różnica czasu...Poza tym znalazłam raj smile
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:27
      Łączę się w odczuciach. Kanada robi urzekające wrażenie, jest bardziej europejska, kameralna i spokojna niż USA.
      • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:38
        Dokładnie Triss tu nie można mieć broni więc i mniejsza przestępczość, gdy przechodzisz przez ulicę z daleka auta zwalniają by cie przepuścić , szanują cie jako pracownika i są wyrozumiali w pracy (opinia męża) i w ogole w każdej sytuacji pomogą a imigranci są traktowani normalnie, to oni wszak tworzą ten kraj.
      • princesswhitewolf Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:51
        tylko klimat pozostawia conieco do zyczenia...
        • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:56
          Ale w UK też klimat nie rozpieszcza choć tu zima i wiosna faktycznie leje non stop. Przyjechałam ale nie na stałe, ewentualne ruchy latem jak dzieci skończą rok szkolny.
          • princesswhitewolf Re: Zakochałam się 28.03.17, 09:14
            >Ale w UK też klimat nie rozpieszcza choć tu zima i wiosna faktycznie leje non stop.

Kobieto o czym mowa? ja mam palme, lisc laurowy i fige w ogrodku wsadzona. Tu w ogole duzo palm rosnie. Minusowe temperatury oscylujace w okolicach -3 to moze masz pare dni w roku noca w okolicach gwiazdki...

W UK czesciej "siapi" a nie pada bo srednia roczna opadow w Londynie jest nizsza niz w Rzymie czy Paryzu.
            W ogole klimat zalezy od miejsca przebywania w UK bo to nie jest jedna strefa klimatyczna i gdzie pada to pada, a gdzie nie pada to nie pada.
            • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 09:28
              Ale tu gdzie jestem też nie ma ciężkiej zimy tylko pada. Kanada też ma zróżnicowany klimat. Tam gdzie byłam w UK to z kolei wiało niemiłosiernie.
              • princesswhitewolf Re: Zakochałam się 28.03.17, 09:30
                no to Vancouver i okolice, bo poza tym w Kanadzie wszedzie jest zima bardzo zimno. No ale w Vancouver tez wieje i to jak... Moze akurat inaczej trafilas ale tam klimat dosc podobny do tego na pd UK.
    • joa66 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:27
      Jak ktos powiedział Kanada to państwo, które mogło mieć brytyjski język, francuską kuchnię i amerykanską technologię a ma amerykanski język, brytyjska kuchnię i francuską technologię wink
      • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:34
        Świetnie powiedziane joa! Mądra kobieta jesteś smile Przepraszam Cię, bo w przeszłości się o coś tam Ciebie czepiałam i ciągle mi z tego powodu głupio jak czytam twoje mądre i wyważone posty. Zwracam honor smile Syna też masz na pewno fajnego. Zaczynam namawiać starego na pozostanie w Kanadzie, tylko on trochę rwie się do Stanów wink Chyba zanim Trump zamknie granice...
        • joa66 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:48
          Wszystkie froumki mają fajne dzieci smile
          • princesswhitewolf Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:53
            ale nie wszystkie sa rozsadne jak ty
      • beaucouptrop Re: Zakochałam się 28.03.17, 15:11
        "Jak ktos powiedział Kanada to państwo, które mogło mieć brytyjski język, francuską kuchnię i amerykanską technologię a ma amerykanski język, brytyjska kuchnię i francuską technologię wink a ma amerykanski język, brytyjska kuchnię i francuską technologię"
        A to raczej nie jest komplement, albo ja czegos nie zrozumialam, wiec nie ma sie czym tak escytowac Bergamotko wink
        • claudel6 Re: Zakochałam się 28.03.17, 16:09
          big_grin
          • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 17:19
            😂
        • cauliflowerpl Re: Zakochałam się 28.03.17, 17:54
          Ojtam ojtam, moze ktos akurat w brytyjskiej kuchni gustuje wink
          • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 20:55
            Akurat tu jest wybór ogromny kuchni całego świata . Tragiczną kuchnię to mają Brytyjczycy tam się nawet nie dało zjeść azjatyckiej bo był a naznaczona ich gustem. Tak ze na twoim miejscu najma nie smiałabym się. Nigdy nie jadłam tak duzo w knajpach i tak dobrze i stosunkowo tanio jak tu w Kanadzie.
            • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:07
              Juz ci kiedys bergamota napisalam ze ty o UK pojecia nie masz, co zreszta udowodniasz za kazdym razem w tego typu watkach. O Kanadzie tez nic nie wiesz. A mnie nie smieszy kuchnia, ale to ze ty nawet bijacego po oczach darkazmu nie zauwazasz. Wiecej nie napisze w tym poscie bo mnie wytna. Ale pisz wiecej, dobrze sie bawie.😂😂😂😂
              • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:14
                Najma tobie zaś mówiono że jesteś przemadrzala i udajesz że na wszystkim się znasz a tak naprawdę to tak złośliwej baby i sfrustrowanej ze świeca szukać. Wyobraź sobie, że przez rok dowiedziałam się wystarczająco duzo o UK moeszkajac tam w Londynie dodatkowo byłam wiele razy i kity to ty możesz wciskać komuś kto tam nie byl. Dziewczyno jesteś żałosna do bólu, złośliwa, zawistna- uosobienie najgorszych polskich cech. Nawet zmiana nicka ci nie pomogla - nadal żółć Cię zalewa i jad wychodzi uszami. Angielka od siedmiu boleści big_grin
                • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:18
                  Juz,upuscilas cisnienie, lepiej ci? 😂😂😂😁😂
        • milva24 Re: Zakochałam się 28.03.17, 22:51
          Po entuzjastycznej reakcji autorki wątku już myślałam, że czegoś nie zrozumiałam w wypowiedzi joa66 wink
          • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 23:02
            Mnie rozbawił post joa i tyle. Czy jest prawdziwy trudno mi powiedzieć po tak krótkim pobycie.
    • princesswhitewolf Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:50
      no ok ale... bylas tam czy tak teoretyzujesz?
      • princesswhitewolf Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:51
        doczytalam ze wyjechalas,
      • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:53
        Do kogo to pytanie? Ja jestem tam nadal a asma teoretyzuje opierając się na stereotypach. Ale to moja ulubiona psychofanka więc cicho sza smile
      • triss_merigold6 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:54
        Ja byłam.
    • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 08:58
      Nadal w Kanadzie ale tylko na rekonesansie. W tym tygodniu wracam do Polski i co dalej będzie wiadomo za ok. dwa miesiące. Mąż tu zostaje do tego czasu.
      • asmarabis Re: Zakochałam się 28.03.17, 09:01
        Ale co z twoja praca?

W roli kury domowej cie nie widzę Berga, i nie chcemy na forum zanudzania na temat seriali w tv i pieczenia ciast w Kanadzie, musi cos sie dziać
    • nenia1 Re: Zakochałam się 28.03.17, 09:00
      Szczerze mówiąc, jeden z nielicznych dla mnie krajów wśród popularnych kierunków emigracji w jakim się ewentualnie widzę.
      UK i DE odpada, ale Kanada zdecydowanie ma w sobie to coś. Powodzenia i pozwiedzaj ile się da smile
    • joa66 Re: Zakochałam się 28.03.17, 09:06
      Jedna z niewielu rzeczy, która mi się w Kanadzie podobała, to rozkład pomieszczeń. Nie jestem przekonana do samej technologii budowania domów, jednak gdybym miała wybrac kogoś, kto mi rozplanuje gdzie kuchnia a gdzie łazienka, to wybrałabym Kanadyjczyka.
    • basiastel Re: Zakochałam się 28.03.17, 12:52
      Ja Kanadą byłam rozczarowana, bardzo. Spędziłam tam rok, przejechałam od Ontario na zachód. Ale w Quebeck nie byłam. Ludzie rzeczywiście przyjaźni, takie olewające luzaczki - ich ulubione powiedzonko chyba to "who cares?"
      • stillgrey Re: Zakochałam się 28.03.17, 15:44
        Napiszesz trochę więcej?
        • basiastel Re: Zakochałam się 28.03.17, 18:48
          I z pracą też nie jest wesoło. To zależy oczywiście od zawodu. Ciągle trzeba walczyć. Pół mojego roku ze studiów mieszka w Kanadzie i wiem, że musieli baaaaardzo ciężko na swoja pozycję pracować i stać się twardzi.
          Zaczęłam swój pobyt od Toronto i na dzień dobry bardzo mi się nie podobało. Brud, syf, w toalecie publicznej ukryta jakaś ćpunka ( jej niemowlak leżał na podłodze ). Ludzie zaniedbani, rzadko się widzi kogoś naprawdę eleganckiego.
          Piękne są krajobrazy, góry ( mam zdjęcie z gór, jak sarna na mnie włazi, by mi odebrać żarcie i takich ilości wiewiórek, szarych na dokładkę, nie widziałam nigdzie na świecie). Oczywiście, są bogaci ludzie i ci mieszkają bajkowo, ale te średniaki zdecydowanie nie. Spodziewałam się, że Kanada jest, no bardziej luksusowa, stąd może rozczarowanie.
          • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:00
            Ja nie jestem w Toronto. Narkomani sa ale gdzie ich nie ma i masa Azjatów. Co do pracy ona posxukala męża więc jest ok, jest zadowolony bardzo. Co do mnie też tez są perspektywy, pytanie tylko czy jednak nie pojedziemy do USA , co prawda zaraz za granicę do pobliskiego dużego miasta więc blisko mojego ulubionego miejsca w Kanadzie ale jednak.
            • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:06
              I ludzie nie sa zaniedbani tylko ubierają się sportowo ale lepiej niż Amerykanie. Elegancja czasem aż do przesady panuje w Europie. Akurat byłam w USA, więc wiem jak się tam ludzie ubierają. Aha i nie ma grubych ludzi jak w USA, wszyscy wysportowani. A i kocham narty a tu pół godziny autem do najbliższego ośrodka z czarnymi trasami. Po prostu same plusy. I wszystko opisane dodatkowo po francusku (znam i uwielbiam) smile
    • sanciasancia Re: Zakochałam się 28.03.17, 16:56
      Taa, miłość do pierwszego odśnieżania.
      • sta-fraszka Re: Zakochałam się 28.03.17, 17:15
        I do pierwszego lata z Fogustem.
        Zeby nie bylo. Mieszkam 13 lat. Znam. Kocham.
      • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 20:57
        Tu gdzie jestem sancia nie odsnieza sie i sa palmy. I jest ocean juhu i góry - pozdrawiam. Kocham to miejsce.
        • sanciasancia Re: Zakochałam się 29.03.17, 01:20
          A, czyli miłość do pierwszego tsunami?
          Pozdrowienia od strefy subdukcji Cascadia.
          (Jakie ośnieżanie się zrobiło nagle atrakcyjne.)
    • lauren6 Re: Zakochałam się 28.03.17, 17:16
      > multikulturowosc, tolerancja i common sense

To może porozmawiaj z mieszkającymi w Kanadzie Indianami o tolerancji, multi kulti i common sense? smile

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/rzad-kanady-chce-wyjasnic-porwania-indianskich-i-inuickich-kobiet,666123.html
      • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 20:51
        Ty to lauren zawsze tak nie na temat? Przyczepić się musiałaś. Ostatnio jak Cię czytam to wyczuwam ze masz słabe dni albo jesteś sfrustrowana.
        • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:09
          Ale ona dobrze ci radzi.
        • bazia8 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:11
          Wpisz się do wątku która godzina, bo jakoś godziny postów jakoś zupełnie nie różnią się od naszych tubylczych.
          • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:13
            ?
            • bazia8 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:58
              Ups, przepraszam to było do autorki wątku
          • joa66 Re: Zakochałam się 29.03.17, 00:17
            A to nie jest normalne? To że wyświetlają się tutejsze?
        • lauren6 Re: Zakochałam się 28.03.17, 22:08
          To jest jak najbardziej na temat. Zejdź na ziemię, nie ma kraju idealnego. Kanadyjczycy też mają swoje za uszami.
          • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 22:20
            Lauren nikt nie twierdzi inaczej ale i Amerykanie maja i Australijczycy, ze podam Anglosasow. Swiat nie jest idealny a Kanadyjczycy nie wypierają tego, wręcz dużo się o tym mówi z tego co słyszę w radiu.
    • drosetka Re: Zakochałam się 28.03.17, 18:06
      Nie byłam w Kanadzie,Ale miałam kiedyś chłopaka Kanadyjczyka z Quebec ,też moje serce należało do niego...haha do końca wakacji,później rzecz jasna planowałam polecieć do niego ale,ale rozsądek zwycięży(o ja głupia!)
    • ira_08 Re: Zakochałam się 28.03.17, 18:14
      Nie żebym się czepiała, ale jak po tygodniu czy dwóch można poznać styl życia jakiegoś społeczeństwa, jego mentalność czy podejście do świata? Przyroda, jedzenie, klimat - tak, ale poza tym?
      • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 18:21
        Przyrody, jedzenia ani klimatu tez nie da sie poznac w tydzien.
        • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:18
          I kto co powiedział ze jestem tu tydzień? Naprawdę przymknij się już najma
          • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:22
            A ja tobie odpowiadalam na post? Widac ze jeszcze ci cisnienie nie zeszla, a coraz bardziej sie pompujesz, uwazaja zebys nie pekla. A moze idz na spacer, ten kanadyjski klimat,cudowni, idealnie ludzie powinni na ciebie dobrze wplynac...😂😂😂😃😃
            • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:23
              Ktora godzina w Kanadzie?
              • bergamotka77 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:24
                12:23
                • yamilca197 Re: Zakochałam się 28.03.17, 21:25
                  U mnie tez😂
        • ira_08 Re: Zakochałam się 29.03.17, 11:18
          Coś tam się da. Nie mówię o csloksztalcie. Żeby poznać kuchnię przez tydzień wystarczy chodzić po knajpach, sklepach, bazarach. Żeby poznać społeczeństwo trzeba w nie wejść. Pracować z lokalsami, mieszkać wśród nich, spotykać się z nimi prywatnie.

Do Bergamotki - piszesz, ze jesteś na rekonesansie, więc czy tydzień czy dwa, czy trzy - bez różnicy jeśli chodzi o poznanie danej społeczności.
          • yamilca197 Re: Zakochałam się 29.03.17, 14:36
            Zeby poznac klimat trzeba byc jednak duzo dluzej niz kilka tygodniu, z kuchnia , krajobrazami itd podobnie. Zeby poznac jakis kraj trzeba w nim zyc dlugo, trzeba tez poznac jego historie,kulturze itp.
    • kornelia_sowa Re: Zakochałam się 28.03.17, 18:51
      Super. Ja tez czuje ze pokochałabym ten kraj. Ale mi pozostaje wielbić z daleka
    • mikams75 Re: Zakochałam się 29.03.17, 11:03
      ja w Kanadzie tez zawsze czuje sie super, ale bylam tylko po angielskiej stronie.
      Poczekaj jednak do zimy - moze dac tam w kosc.
    • mikams75 Re: Zakochałam się 29.03.17, 11:04
      ja w Kanadzie tez zawsze czuje sie super, ale bylam tylko po angielskiej stronie.
      Poczekaj jednak do zimy - moze dac tam w kosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka