Dodaj do ulubionych

Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem

30.03.17, 19:50
Kilka tygodni temu dostałam duuuuży kawał tego sera (oryginalny, prosto z Włoch). Zdołaliśmy zjeść połowę, połowa zaległa w lodówce.
Chciałam zużyć go dzisiaj i zauważyłam na nim coś na kształt wykwitów pleśni (?) - na całej powierzchni punkty jaśniejsze od koloru sera. Z konsternacją ponownie wsadziłam ser do lodówki i myslę wink
Smak - świetny, konsystencja bez zmian. Dwie koleżanki twierdzą, ze ten ser po jakimś czasie "tak ma" i można go jeść, kilka uważa, że bezwzględnie należy ser wyrzucić, bo pleśń - niepleśń jest rakotwórcza i koniec.
Jest na forum jakaś znawczyni sera i rozstrzygnie mój dylemat?
Obserwuj wątek
    • eukaliptusy Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 30.03.17, 19:51
      Ja jem i żyję.
    • cauliflowerpl Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 30.03.17, 19:53
      I ja jem. Obskrobuję to tylko nożem wink
    • butch_cassidy Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 30.03.17, 20:17
      Wg mnie jeśli to kwestia tylko jaśniejszych miejsc, nic ponadto, to ok.
    • gama2003 Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 30.03.17, 20:26
      Zaprzyjaźnieni Włosi obdarowują mnie zawsze niemal
      ,, półkolem,, takowego sera, zawsze nakazując owinięcie lnianą ściereczką i trzymanie w lodówce.
      Wszelkimi zmianami mam się nie przejmować i jeść.
    • pulower8 Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 30.03.17, 20:30
      Białe kropki to nie pleśń tylko coś tam się w serze krystalizuje i jest to oznaka długiego dojrzewania.
    • eliszka25 Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 30.03.17, 21:10
      parmezan, to ser dlugo dojrzewajacy i przez kilka tygodniu mogl ci troche "dojrzec" w lodowce. tez przywozimy sobie wielkie kawaly parmezanu z wloch i jemy dlugo, cala rodzina i wciaz zyjemy wink. jak wygladaja te zmiany? jest to taka "rosnaca" plesn czy takie jakby biale kropki? splesnienie sera jest oczywiscie mozliwe, ale taki twardy ser tak latwo nie plesnieje. jesli sa to takie jakby kropki na calym serze, to to nie jest plesn. juz nie raz taki ser jedlismy, bo te kropki, to wynik dalszego dojrzewania parmezanu.
    • mamolka1 Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 30.03.17, 21:24
      Ser ci się zrobił jeszcze bardziej snobistyczny a ty go chcesz wyrzucić ??? Tak się nie godzi 😜
      • grey_delphinum Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 31.03.17, 06:26
        Dzięki smile
        • default Re: Ser Parmigiano Reggiano (parmezan?) - problem 31.03.17, 10:00
          Poniewaz moja szwagierka ma udzialy w spoldzielni mleczarskiej produkujacej parmezan, wielkie jego kawaly trafiaja do nas ciagle. Jemy do konca, wykwitami sie nie przejmuje, zreszta na wlasciwie przechowywanym nie pojawiaja sie na ogol. Ja owijam papierowym recznikiem, a na to folia aluminiowa (zapobiega nadmiernemu wysychaniu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka