Dodaj do ulubionych

grzech nasz codzienny

09.04.17, 18:08
Trafiłam przypadkiem smile

www.se.pl/wiadomosci/polska/nowe-grzechy-sprawdz-przed-spowiedzia-wielkanocna-na-liscie-antykoncepcja_977601.html
Wibrator fuj tongue_out co było do przewidzenia, ale co jest grzesznego w nadmiernym bogaceniu się? rozumiem, gdyby było nieuczciwe, ale bogacenie się ciężką pracą?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 18:11
      Jak się bogactwem podzielisz z kościółkiem, to grzech znika big_grin
      • moni_kaw Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 18:14
        Bo wtedy bogactwo nie będzie już nadmierne smile
        • koronka2012 Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 18:51
          Wiadomo, że Tadzio Rydzyk ma dyspensę z góry tongue_out
      • kondolyza Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 19:06
        mnie ta lista nie rusza.
        ale słabe jest to że "wierzący" nie ma swojego sumienia,mądrosci zyciowej i dojrzałosci na tyle rozwiniętej żeby mu superak musiał pisac ze takie dzialanie jest grzechem. to ze kazda antykoncepcja jest grzechem,ze kazdy seks poza malzenski
        no blagam nie musza pisac ze z osobą tej samej płci jest....
        ciekawe jest to ze to jest lista grzechów śmiertelnych...
    • krejzimama Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 18:15
      Nie ma takiego czegoś jak grzech.
    • maadzik3 Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 18:57
      bo jak państwo chce mieć monopol na zyski podatkowe z handlu alkoholem i paliwami tak kk w Polsce chce mieć monopol na bogacenie się (a skoro zupełnego mieć nie może to przynajmniej prawie wyłączny)
    • asia-loi Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 19:09
      Ja kilka razy, już na tym forum pytałam, czy jest lista grzechów i forumowi katolicy na czele z katechetką plater, zawsze pisali mi, że nie ma. A tu jednak się okazuje, że jest.
      Jak tak poczytałam tę listę, to wychodzi mi, że nie ma już katolików, którzy nie mają ciężkich grzechów na sumieniu. big_grin
      Seks pozamałżeński z osobami tej samej płci jest be, a seks pozamałżeński kobiety i mężczyzny jest już ok. Cóż za postęp w KK. Tylko, że to akurat w KK sporo jest "par" tej samej płci.
      Obrażanie innych internautów w Internecie, to też grzech. Oj to wielu, na tym forum z piekła nie wyjrzy.
      Zanieczyszczenie środowiska, wyścig szczurów, produkcja niezdrowej żywności, nadmierne bogacenie się - to też są grzechy. No to w Polsce bezgrzesznych katolików już nie będzie, zwłaszcza po spowiedzi, bo każdy z Polaków, ma na swoim koncie jakieś grzechy z listy.
      Na spowiedzi obiecuje się poprawę, czyli, że nie będzie się już tego grzechu popełniało, to nie wiem jak spełnią dobrzy katolicy tą poprawę, coby spowiedź była ważna. smile
      Tak spełnią, jak to że nie stosują antykoncepcji, a mają po 1-3 dzieci. big_grin
      • magkul99 Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 19:23
        To jest lista grzechów se.pl., ale jak ktoś łyka wszystko jak pelikan to ma kolejny dowód na swoje teorie jedyne i nieomylne.
        • asia-loi Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 19:36
          magkul99 napisała:

> To jest lista grzechów se.pl., ale jak ktoś łyka wszystko jak pelikan to ma kolejny dowód na swoje teorie jedyne i nieomylne.

Wiem z jakiego portalu jest ta lista.
          Tak czy siak, to listę zawsze ustalają ludzie, a nie żaden Bóg. big_grin
          • magkul99 Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 19:42
            Jesteś przecież mądrą kobietą i znasz dekalog, więc odnoszenie się do portalu który sobie po prostu kpi jest słabe.
            • asia-loi Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 19:58
              magkul99 napisała:

> Jesteś przecież mądrą kobietą i znasz dekalog, więc odnoszenie się do portalu który sobie po prostu kpi jest słabe.

Ja sobie też kpię. big_grin
      • koronka2012 Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 19:49
        asia-loi napisała:

> Seks pozamałżeński z osobami tej samej płci jest be, a seks pozamałżeński kobie
        > ty i mężczyzny jest już ok. Cóż za postęp w KK.

Też na to zwróciłam uwagę, ale po namyśle stwierdziłam, że to jest przeciez lista NOWYCH grzechów a zdrada małżeńska jest na starej liście tongue_out
        • magic.marker Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 19:55
          Bingo smile nigdzie nie ma jednak listy "starych grzechów"
          A tak w ogóle Penitencjaria Apostolska, której SE przypisuje autorstwo tej listy zajmuje się innymi grzechami/przestępstwami. Kategoria inna: napaść fizyczna na papieża, uczestniczenie w aborcji przez duchownego - w ten deseń.
          Nic z nic o żadnej liście znaleźć nie mogę.
      • the.bouquet.residence Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 20:34
        Tak spełnią, jak to że nie stosują antykoncepcji, a mają po 1-3 dzieci.

Dlaczego zakładasz, że ktoś, kto ma 1-3 dzieci MUSI z założenia stosować antykoncepcję. Mam 2 dzieci, byłam w sumie 3 razy w ciąży, antykoncepcji nie stosuję. Mam wiele znajomych w podobnej sytuacji.
        • asia-loi Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 20:38
          the.bouquet.residence napisał(a):

>
          > Dlaczego zakładasz, że ktoś, kto ma 1-3 dzieci MUSI z założenia stosować antykoncepcję. Mam 2 dzieci, byłam w sumie 3 razy w ciąży, antykoncepcji nie stosuję.
          > Mam wiele znajomych w podobnej sytuacji.

Niestety, ale Ci nie wierzę. Współżyjesz normalnie, nie stosujesz żadnej antykoncepcji i tylko trzy razy byłaś w ciąży. Nie wierzę. Unikanie współżycia w małżeństwie to w/g KK też grzech.
          Prezerwatywa też jest be w/g KK.
          • the.bouquet.residence Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 20:57
            Trudno, nie musisz mi wierzyć. Jest mi może łatwiej, bo nawet nie mam ciągot w kierunku antykoncepcji hormonalnej, której nie mogę ze względów zdrowotnych. Zatem nawet gdybym miała fantazję zgrzeszyć, to włącza się instynkt przetrwania - chcę żyć po prostu. Spirali bez hormonów nie założę, bo to dla mnie grzech - i tu nie będę polemizować, bo ani ja cię nie chcę "nawracać" ani ty mnie nie przekonasz. Wiesz, do ja jeszcze podkręcę atmosferę- wyobraź sobie, że zaszłam w te ciąże w pierwszym cyklusmile Tak, wiem, nie wierzyłaś mi już wcześniej, ale i tak pozdrawiam Cię serdeczniesmile
            • asia-loi Re: Jest jednak lista grzechów 09.04.17, 21:02
              the.bouquet.residence napisał(a):

> Trudno, nie musisz mi wierzyć. Jest mi może łatwiej, bo nawet nie mam ciągot w
              > kierunku antykoncepcji hormonalnej, której nie mogę ze względów zdrowotnych. Za
              > tem nawet gdybym miała fantazję zgrzeszyć, to włącza się instynkt przetrwania -
              > chcę żyć po prostu. Spirali bez hormonów nie założę, bo to dla mnie grzech ...

Prezerwatywa w/g KK też jest be.
              A ja jestem zwolennikiem antykoncepcji, aborcji na żądanie i in vitro, eutanazji. Z piekła nie wyjrzę. big_grin
          • mika_p Re: Jest jednak lista grzechów 10.04.17, 00:28
            > Unikanie współżycia w małżeństwie to w/g KK też grzech.

A skąd masz takie nowiny?
      • aj_riszka Re: Jest jednak lista grzechów 10.04.17, 00:37
        asia-loi napisała:

> Ja kilka razy, już na tym forum pytałam, czy jest lista grzechów i forumowi kat
        > olicy na czele z katechetką plater, zawsze pisali mi, że nie ma. A tu jednak si
        > ę okazuje, że jest.
        (...)
        > Seks pozamałżeński z osobami tej samej płci jest be, a seks pozamałżeński kobie
        > ty i mężczyzny jest już ok. Cóż za postęp w KK. Tylko, że to akurat w KK sporo
        > jest "par" tej samej płci.
        > Obrażanie innych internautów w Internecie, to też grzech. Oj to wielu, na tym f
        > orum z piekła nie wyjrzy.
        > Zanieczyszczenie środowiska, wyścig szczurów, produkcja niezdrowej żywności, na
        > dmierne bogacenie się - to też są grzechy. No to w Polsce bezgrzesznych katolik
        > ów już nie będzie, zwłaszcza po spowiedzi, bo każdy z Polaków, ma na swoim konc
        > ie jakieś grzechy z listy.

' bez pol litra nie rozbierzesz ' wink
    • magic.marker Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 19:59
      Podobną listę opublikowano w 2016 na fokus.tv (http://www.fokus.tv/news/nowe-grzechy-ciezkie-jakie-winy-nalezy-wyznac-w-czasie-spowiedzi/75710):
      Lista nowych grzechów ciężkich:
      stosowanie antykoncepcyjnych wkładek domacicznych
      zdrady małżeńskie z inną osobą tej samej płci, zdrady przez komputer, zdrady z innym partnerem
      seks z przedmiotem (wibratory, kulki, dmuchane lalki)
      seks ze zwierzętami
      prostytucja (studentki utrzymanki, Lolitki)
      nietypowy seks małżeński – złoty deszczyk (zabawa z moczem), seks analny
      wampiryzm (żerowanie na drugim człowieku)
      nadużycia finansowe, okradanie
      ściąganie z konta komuś pieniędzy (np. mąż żonie, syn matce)
      fałszowanie zeznań (fałszowanie wypadków komunikacyjnych i np. wyciąganie ubezpieczenia)
      upublicznianie skandali
      handlowanie narkotykami
      in vitro
      apostazja – odchodzenie od Kościoła
      neopogaństwo – wierzenie w wielobóstwo
      narastająca nienawiść do drugiego człowieka
      sekty, wiara w zło, wzywanie na pomoc demonów
      zabijanie dzieci narodzonych, np. duszenie

Punkt ostatni wydaje mi się wcześniej też był grzechem..
      • drosetka Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 20:30
        Jestem wierzaca, chodzę do kościoła spowiadam się ale do jasnej cholery co to księży obchodzi,że powiedzmy uprawiam seks analny z mężem? Robię to z mężem więc nie widzę w tym nic podróżnego.koniec.kropka.
        • magic.marker Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 21:29
          Eee...nieprokreacyjny jest?
      • cosmetic.wipes Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 21:15
        "Upublicznianie skandali"

Zwłaszcza pedofiliskich w kościółku big_grin
      • hallbera.jarlakappi Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 21:31
        upublicznianie skandali lol
    • kota_marcowa Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 20:01
      ale co jest grzesznego w nadmiernym bo
      > gaceniu się? rozumiem, gdyby było nieuczciwe, ale bogacenie się ciężką pracą?

Kler się powinien pierwszy wyspowiadać big_grin
      • asia-loi Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 20:03
        kota_marcowa napisała:

>
        > Kler się powinien pierwszy wyspowiadać big_grin

Wyspowiadać i obiecać poprawę czyli, że się już nie będzie bogacił, a to co ma, rozda biednym. big_grin
    • stephanie.plum Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 20:09
      bardzo możliwe, że katolicy mają więcej grzechów, niż inni.
      może właśnie tacy ludzie, którzy mają ich najwięcej, potrzebują być katolikami, wierzyć w to, że Bóg mimo wszystko staje po stronie człowieka.

listy grzechów może i komuś są potrzebne, ale na pewno nie pozwolą zrozumieć, o co w tym wszystkim chodzi.
      • the.bouquet.residence Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 20:36
        Myślę, że kategoria grzechu jest zarezerwowana dla osób wierzących. W przypadku ateistów/innowierców - tzn. niechrześcijan/itp. mówi się o złu (czasem wielkim) ale grzech?
        • stephanie.plum Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 21:11
          fakt
      • asia-loi Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 20:41
        stephanie.plum napisała:

> bardzo możliwe, że katolicy mają więcej grzechów, niż inni.

Moim zdaniem nie. Katolicy to tacy sami ludzie jak inni. Tylko różne grzechy są w różnych wiarach.
        W samym KK co i rusz coś innego jest grzechem. big_grin
        Co jest grzechem a co nie jest, nie ustala przecież żaden Bóg, tylko człowiek. Jak sobie wymyśli człowiek, tak jest.
        • stephanie.plum Re: grzech nasz codzienny 09.04.17, 21:12
          Jak sobie wymyśli człowiek, tak jest.

a w każdym razie człowiekowi się wydaje, że jak sobie wymyśli, tak jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka