Dodaj do ulubionych

Najbrzydsze ozdoby świata

13.04.17, 17:47
Będąc nastolatką znalazłam u babci na strychu taką oto rzecz: drewniana podstawka z poprzyczepianymi do niej wysuszonymi głowami (chyba z 6 ich było) jakichś ryb, całość do powieszenia na ścianie. Oczywiście czym prędzej powiesiłam (u moich nieszczęsnych rodziców w mieszkaniu). Rzecz była tak potwornie brzydka, że wszelkie poroża i inne skórzane obrazki przy tym to kwintesencja dobrego smaku. Niestety zawieruszyło się cudo.
Czy znacie podobnie drastyczne przykłady ozdób domowych?
Obserwuj wątek
    • mamablue Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 19:56
      Może nie tak drastyczne,ale naprawdę ohydne: obraz ze skóry barwionej na brąz i czerwień,z fantazyjnymi zawijasami. Koszmar dzieciństwa,wisiał u dalszej ciotki,bałam się tam chodzić.
      • na_pustyni Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 07:19
        Z Pepco
      • czarniejszaalineczka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 18:21
        moi rodzice taki maja tylko caly brazowy
      • stara-a-naiwna Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 21:15
        TAK!
        m o tzm samym

czasami do obrazy ze skóry był doczepiony zegar (tarcza)

to mój największy estetyczny koszmar
        • czarniejszaalineczka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 21:41
          przynajmniej zegar latwo popsuc wink
      • anahera Re: Najbrzydsze ozdoby świata 23.03.19, 23:23
        Mam znajoma ktora tak z 15 lat temu chciala to paskudztwo zaczac sprowadzac do Australii. Na szczescie nie bardzo wiedziala jak sie do tego wziasc wiec jedyny mi znany egzemplarz wisi u niej w domu.
        • bywalec.hoteli Re: Najbrzydsze ozdoby świata 23.03.19, 23:57
          Ale wątek smile
    • drosetka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:08
      O matko znam wiele takich koszmarkow M.in. kryształy mojej teściowej, wszelakiego rodzaju dziwne skorzane zegary,obrazy takie podświetlane co chyba piasek się w nich tam przesypuje i tworzy swego rodzaju sztukę przez małe sz, obrazy jak z widokówki np konie w biegu, palmy na plaży ścieżka w lesie, itd obrazy tryptyki- koszmar!,kwiaty sztuczne.......Nie nie nie !### naprawdę nie wiem nie mam pojęcia kto takie rzeczy kupuje , bo wciąż to widzę w sklepach np pełno sztucznych kwiatów przed Wielkanocą
      • stillgrey Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 21:34
        Te sztuczne kwiaty to głównie na cmentarz ludzie kupują wink
        • mrs.solis Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:26
          Najpierw wydaja kupe kasy na ladny pomnik , a pozniej go przykrywaja tym plastikowym badziewiem.
      • kagrami Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 11:43
        "Tryptyki" sa straszne, tez takie wielkie obrazy-kwiaty naklejane na szafy.
      • milamala Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:22
        drosetka napisał(a):

> O matko znam wiele takich koszmarkow M.in. kryształy mojej teściowej,

A wiesz, ze krysztaly wracaja do lask?
      • dziennik-niecodziennik Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:46
        Nie wiem co chcecie od kryształów smile
        • kk345 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 15:26
          Uwielbiam, postawione na parapecie tak pięknie załamują światło.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 16:10
        Ja mam dwa małe sztuczne kwiatki w wazoniku i uważam, że są przecudnej urody, wręcz możnaby je pomylić z prawdziwością smile No, ale takie kwiatki swoje kosztują, dlatego mam tylko dwa tongue_out
        • pani_tau Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 18:16
          Chce takie, tylko ciągle mi finansowo nie styka. Ale kiedys sobie kupię. One sa jak tusz "efekt sztucznych rzęs"
        • agusiah Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 23:47
          Pokaz jakiś link?
      • mgla.9 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 24.03.19, 00:09
        smile
    • default Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:15
      "Ubranko" na butelke wodki w formie pieska udzierganego z nylonowego sznurka smile
      Rozne figurki (zwierzatka, statki, domki) posklejane z malutkich muszelek - ohyda nadmorskich sklepow z pamiatkami.
      • leanne_paul_piper Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:45
        O, a ja mam takie muszelkowe pudełko na podręczną biżuterię, jest najlepsze na świecie, sprawdziło się o wiele lepiej niż typowe biżuteryjne kuferki, a kosztowało może ze 20 zeta. I jest niezniszczalnesmile.
      • majenkir Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 14:22
        default napisała:
        > "Ubranko" na butelke wodki w formie pieska udzierganego z nylonowego sznurka smile

No co Ty?? To fajne bylo!
      • majenkir Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 17:15
        default napisała:
        > "Ubranko" na butelke wodki w formie pieska udzierganego z nylonowego sznurka smile

No co Ty?? Te pudelki byly fajne big_grin!
        • majenkir Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 02:38
          WTF?? Po dwoch (!) latach napisalam praktycznie to samo?? big_grinbig_grin
          • czarniejszaalineczka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 18:23
            big_grin
    • danaide Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:16
      A to niby zawartość półki Wielkanocnej w Rossmannie czy podróby designu z A Table czy Home&You to takie znów cuda?
    • alpepe Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:26
      obraz Matki Boskiej Częstochowskiej z koroną z żarówek od światełek choinkowych, na szczęście nie zatrzymaliśmy wówczas tej ozdoby, obraz ze skóry, wywaliłam z ulgą, gobelin z Janem Pawłem II, chyba wisi do dziś u moich rodziców.
      • kaz_nodzieja Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:43
        Ja miałam taką Matkę, cała w złocie, dookoła obrazu lampki. Obok równie złoty Jezus.
        Gobelin z JPII miała połowa klatki u nas, my też.
    • gama2003 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:27
      Dla mnie najstraszniejsza była figurka- butelka Matki Boskiej, z odkręcaną główką, chyba fosforyzująca, w kolorze budyniowym. I wypchany bażant - to miał mój dziadek na szafie
      • aqua48 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:33
        Oo moja Mama przywlokła wypchanego bażanta i wypchaną głowę sarny. Wywaliłam to paskudztwo najszybciej jak mogłam. ale najgorsza była u znajomych na wsi pamiątka z jakiejś pielgrzymki - obrazek święty podświetlany kolorowymi żaróweczkami, które migały delirycznie tworząc wzór obracający się w kółko smile Nie wiem kto to wymyślił.
      • adriana.la.cerva Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:43
        Wlasnie mialam pisac o tej butelce !!! Cos okropnego.
        • magic.marker Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:01
          Ejże, a to nie była wielokrotnego użytku buteleczna na wodę święconą? suspicious
      • sundry Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:08
        Moja mama w zeszłe święta dostała ledowego plastikowego anioła, który się mienil na różne kolory- z tej samej serii wink
      • annajustyna Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 16:04
        I tak nicnie przebije obcinaczy do paznokci z obrazkiem Matki Boskiej. W Fatimie widzialam...
        • gaga-sie Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 16:53
          Ja widziałam naparstki z Ojcem Pio. I jeszcze takie figurki z ruchomą główka, też z nim, coś w stylu PRLowskich piesków, które woziło się w samochodach.
      • pani_tau Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 18:32
        Mój dziadek był taksydermistą amatorem, choć nazywanie go amatorem jest mocno nieadekwatne zwazywszy efekty jego pracy poniewaz każde dzieło (?) było wykonane po mistrzowsku. Bałam sie ich jak diabli.
    • ciezka_cholera Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:39
      Oj, tak myślałam, że ciężko będzie mnie przebić. Wasze propozycje też są okropnie brzydkie, ale w taki kiczowato-bazarowy sposób. Wspomniana przeze mnie rzecz, była w jakimś sensie upiorna i nie ukrywam, że bardzo ją polubiłam. Uznałam, że trzeba być wyjątkowym dewiantem, żeby chcieć po przebudzeniu spotkać się oko w oko z martwym wzrokiem rybich rozdziawionych paszcz. I z radością zawiesiłam je w wyeksponowanym miejscu. Szkoda mi ich trochę, gdzie ja takie coś kupię, pozostaje jedynie rękodzieło...
      • naturella Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 20:56
        Moi rodzice mieli obraz z brązowej skory, w którą wkomponowane były oczy, plastikowe, wyglądające bardzo naturalnie, o różnych kolorach tęczówek. Byłam nim zafascynowana jako dziecko smile
        • ginger.ale Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 22:29
          Jako dziecko byłabym się takiego obrazu, z pewnością nie mogłabym zasnąć w pokoju z taką dekoracją.
          Afrykański tryptyk z allegro, albo skorzany zegar, to pikuś przy obrazie, który łypie okiem. Brr..
      • iwoniaw Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:35
        Coś takiego, jak opisujesz, widywałam regularnie w czasach PRL-u w pobliskim sklepie rybnym. Te pyski rozdziawione... Taka dekoracja tematyczna to była, przerażało mnie to, byłam wtedy całkiem małym dzieckiem.
        • sundry Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 06:47
          A ja z ciekawości próbowałam wygooglac i nic smile
          • edelstein Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 12:29
            www.google.de/search?q=trofea+glowy+ryb&client=ms-android-samsung&source=android-browser&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjC8Je63qPTAhXG1xQKHT_cABwQ_AUIBygB&biw=412&bih=604
            • ciezka_cholera Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 14:11
              Oh, Edel, jesteś wielka! Już wiem, gdzie kupię:
              www.olx.pl/oferta/glowa-ryby-ryba-na-sciane-szczupak-trofeum-CID767-IDjEM49.html
              a też nie mogłam nic wygooglać, choć próbowałam, żeby zobrazować wątek.
              Dzięki big_grin
              • edelstein Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 14:39
                Nie wiedzialas,ze chodzi o trofea wedkarskie?big_grin
                • ciezka_cholera Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 15:39
                  no nie, wpisałam "obrzydlistwo z ryb do powieszenia na ścianie" big_grin
                  • sasanka4321 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 15:43
                    Dla wedkarza to relikwia big_grin
                  • iwoniaw Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 19:25
                    no nie, wpisałam "obrzydlistwo z ryb do powieszenia na ścianie"

big_grin big_grin big_grin Ja nie aż tak, ale słowo "trofea" w tym kontekście nie przebiegło mi nawet obrzeżem myśli, przyznaję big_grin big_grin big_grin
                    • edelstein Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 20:49
                      Nie znasz ani jednego wedkarza?
                      • iwoniaw Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 21:02
                        No jakoś się nie złożyło big_grin
                      • ciezka_cholera Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 10:41
                        Wiesz co, ja to nawet znam. Przynajmniej do tej pory tak myślałam, ale teraz jasno to widzę, że to zwykłe łachmyty, a nie prawdziwi wędkarze. Bo żaden nie ma rybiego truchła na ścianie. Muszę poważnie przemyśleć, czy warto kontynuować te znajomości big_grin
                        • bebi_nowa Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 13:19
                          mój dziadek był zapalonym wędkarzem, miał całą ścianę trofeów tzn nagród w zawodach, spławików itp i suszone rybie pyski też były smile
                  • edelstein Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 20:48
                    Przechytrzylas googlabig_grin
            • beata985 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 13:34
              takie rzeczy to widywałam właśnie w rybnym sklepie ale, żeby ktoś chciał to sobie wieszać w domu na ścianie?!?!?!
              big_grin
              pamiętam, że u nas w domu też były ozdobne ryby na żyłce ale w porównaniu z tymi to one piękne były, kolorowe i egzotyczne i nie miały rozdziawionej paszczy big_grin
              nie wygooglałam też niestety.
      • viridiana73 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:40
        A moi dziadkowie też mieli "mobil" z rybek, ale w wersji soft. Tzn rybki były dwukolorowe, uplecione z pasków weluru. Uwielbiałam je! (jak byłam mała).
        • hamerykanka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 01:55
          Mobil z rybkami zrobionymi wlasnorecznie przez ojca z rurek od kroplowek...
          • aankaa Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 18:04
            hamerykanka napisała:

> Mobil z rybkami zrobionymi wlasnorecznie przez ojca z rurek od kroplowek...

twój ojciec jest moim bratem ? big_grin
    • magic.marker Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:00
      Może nie najbrzydsza ale kontrowersyjna.
      Zmumifikowany kot znaleziony na strychu.
      • bebi_nowa Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 13:17
        i ktoś to trzyma jako ozdobę salonu?
        • magic.marker Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 13:52
          Dziecko znalazło i trzymało jako ozdobę swojego pokoju.
          Trofeum swojego rodzaju to było.
          • majenkir Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 14:27
            magic.marker napisała:
            > Dziecko znalazło i trzymało jako ozdobę swojego pokoju.

Norman Bates rosnie? wink
            • magic.marker Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 15:49
              big_grin
              dziewczynka to była
              znalazła u babci na strychu
              w sumie to zachowany ten kot był pięknie
        • ficus_carica Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 18:31
          Znam gościa, który trzymał jako ozdobe ludzka czaszkę, znaleziona w latach 60-tych w Trzęsaczu.
          • aankaa Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 18:05
            wiesz, czaszki to pewnie z 80% studentów medycyny trzymało na półkach...
    • mikams75 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:21
      Puszki po coli i piwie na meblosciankach
      Skorzane zegary, obrazy
      Sztuczne owoce
      • beata985 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 13:40
        mikams75 napisała:

> Puszki po coli i piwie na meblosciankach
        i pudełka po papierosach-malboro, camele, zwłaszcza te twarde-w porównaniu z naszymi popularnymi i klubowymi to były cacka.

> Skorzane zegary, obrazy
        dostałam taki w prezencie ślubnym, wtedy nawet mi się podobał ten akurat egzemplarz był bardzo gustowny tongue_out w poróznaniu z innymi odpustowymi.

> Sztuczne owoce
        też mieliśmy w misce-ależ piękne były te banany, cytryny i pomarańcze niedostępne w sklepach na co dzień. Dzisiejsze biedronkowe świeżaki mają na noc wink
        https://bornintheprl.pl/media/thumbnail/d9/45/d94531b762dd3cb38aa8bff5dd0b986d.jpg
    • wiosennaburza1 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:24
      sztuczne kwiaty. dla mnie najobrzydliwsza ozdoba na świecie. po prostu nie mogę na nie patrzeć, a naród wielbi sztuczne zielsko; wszędzie go pełno.
      kryształy są piękne. lubię i żałuję, że nie mam gdzie trzymać. ale wazon na bez ( ciężki i w stosowny wzór) mam. bez wygląda w nim nieziemsko.
      wspomniane już skórzane obrazy/zegary. paskudztwo jakich mało.
      "pałacowe" stiuki na sufitach.
      oraz pięęęękne bogate złote koronkowe z naszywkami święcące marszczone falbaniaste z obszyciem firany/zasłony. czyli dużo wszystkiego i oczo...ebnie. nie wiem, jak mieszkańców takiego pałacu codziennie głowa nie boli od tego bogactwa
      • kk345 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 10:25
        >kryształy są piękne. lubię i żałuję, że nie mam gdzie trzymać. ale wazon na bez ( ciężki i w stosowny wzór) mam. bez wygląda w nim nieziemsko.

Siostro! No i chryzantemy (złociste) też wymagają kryształowego wazonusmile

>"pałacowe" stiuki na sufitach.
        Mam, robione w 1904 roku, mogą zostać? smile
        • wiosennaburza1 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 11:11
          smile
          stiuki ratuje rocznik, nie skuwajbig_grin
          • kk345 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 13:38
            Uffsmile
      • triismegistos Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 11:20
        Też kocham kryształy! Mam kryształową bomonierę po babci i jest obłędna. Ostatnio poluję na kieliszki do wódki i karafkę do tejże z rżniętego kryształu smile
        • kk345 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 13:38
          Bombonierę mam, z kopulastą przykrywką, karafkę też- wszystko po babci. Ustawione na parapecie pięknie łapią światłosmile
        • konsta-is-me Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 15:47
          Mam taka do sprzedania , tyle że PRL-owskawink
    • ania_2000 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 21:58
      w "stolowym"....

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/Y49QMOtPp9tsKomrFB.jpg
      • iwoniaw Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 22:03
        Całkiem spoko, widzę co najmniej kilka aranżacji, do których by pasował. Gdzie mu tam do najbrzydszych ozdób świata tongue_out
      • adriana.la.cerva Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 22:06
        Szczerze ... mi sie podoba ...
      • magic.marker Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 22:06
        Moje koty mówią: LIKE!
        • drosetka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 22:13
          Mnie też się podoba, w stylu glamour ale why not.?Nawet coś podobnego widzialabym w swojej łazience. Ale to właśnie jest przykład czemu o gustach się nie dyskutuje ..smile
      • gama2003 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 22:22
        Gdyby to była jedna taka mocna i brylantowa rzeczw pomieszczeniu, ok. Ale znam kogoś, kto ma takie cudo ( ale piękniejsze smile bo metalowe elementy są połyskliwie złote ) w salonie, w oknach drapowane welury obszyte złotymi frędzelkami. Mnóstwo kwiatów w złotych doniczkach i tapety w bordowe i złote róże. A pokoik z 20metrów. Buduarek prześliczny.
        • iwoniaw Re: Najbrzydsze ozdoby świata 13.04.17, 22:26
          Jeśli ma gdzie wyjść z tego pomieszczenia, żeby odetchnąć, to w sumie ujdzie big_grin
          No fakt faktem, że taki styl to raczej nie do blokowych pokoików, ale wolałabym takie klimaty nawet na kilkunastu metrach niż wspomniane w pierwszym poście rybie łby na obojętnie jakiej powierzchni big_grin
        • gaga-sie Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 19:07
          takie może być? https://ocdn.eu/images/pulscms/ZmQ7MDA_/0466589eaa79c5c634343a4531a03f52.jpg
          • verydry Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 19:58
            Telewizor bym zmieniła. Na większy.
          • pitupitt Re: Najbrzydsze ozdoby świata 23.03.19, 16:07
            Oczy mi pękli!😂
    • redheadfreaq Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 01:10
      Niezupełnie kiczowate, czy odrażające - ale u moich dziadków w pokoju, gdzie czasem nocowałam jako dziecko, wisi replika główki z krakowskich Sukiennic. Ot, malutka gipsowa główka w ramce.

Malutka, upiornie uśmiechnięta główka...

Koszmar mojego dzieciństwa surprised
      • turzyca Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 10:34
        U moich Dziadków też, ale ja uwielbiałam je oglądać.
      • 45rtg Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:55
        redheadfreaq napisała:

> asem nocowałam jako dziecko, wisi replika główki z krakowskich Sukiennic. Ot, m

Sukiennic? Tam są jakieś główki? A nie z Wawelu czasem?

• ficus_carica Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 18:35
        U moich rodziców było kilkanaście takich główek. Wspominam je z sentymentem.
    • kouda Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 05:00
      Resztki zwierzat - glowy, poroza, wypchane ciala z dorobionymi oczkami,
      Z ostatnich hitow - wypatrzone na grupach rekodzielarek takieinstalacje, ktora wygladaja jak lewitujaca filizanka, z ktorej wylewa sie cos - kawa, kasa, kwiaty, coskolwiek spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/a4/04/00/filizanka-z-pieniedzmi-filizanka-szczescia-na-wloclawek-74313077.jpg, lajfhaki.pl/static/files/b/e/b/1305_7a1d6d28249521.jpg, 4.bp.blogspot.com/-7n82X7AUSzo/VMNjlKzezZI/AAAAAAAABI4/vyNp-awTFP8/s1600/1ff55d0496e72b3967232c92becd2801.jpg
      • kouda Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 05:01
        Aha, trzebaby usunac przecinki, bo sie nie otwiera sie
    • mysiulek08 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 07:08
      Oprocz wymienionych pieskow z rafii, makatek z papiezem, wszelkiej masci 'obrazy' z matka boska i inne 'wymyslne' dewocjonalia, itp, do koszmarow (moim zdaniem) zaliczam wszelaka tworczosc dekupazowa, te wszystkie aniolki, amorki, pulchne dzieciaczki, rozyczki, fiolki, girlandy, przyprawiaja mnie o bol zebow. Podobnie poduszki czy narzuty z poszywanych kawalkow wyszydelkowanych w roznych kolorach i na dodatek z rozami,

www.przeplatanekolorami.pl/2013/06/jej-wysokosc-poduszka-czyli-szydekowe.html

podobnie jak 'poncza', takie za ciasne, za male, ledwo kawalek plecow przykrywajace, cos w podobie:

thewhoot.com.au/crochet/crochet-poncho

Ale ja ogolnie nie przepadam za wloczkowym rekodzielem smile

I jeszcze lalki w falbaniastych kreacjach posadzone na kanapie na owych poduszkach, zmora dziecinstwa, u jednej z moich ciotek byly takie smile
      • morgen_stern Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 10:17
        Widać niechęć do robótek ręcznych smile a ja chciałabym mieć takie poduszki, są uroczo staroświeckie, kojarzą mi się z babcią i dzieciństwem...
        • wiosennaburza1 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 11:13
          poduszki śliczne. jakbym umiała, tobym sobie wydziergała.
          • raczek47 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 13:56
            Ja mam kilka takich poszewek.Ciocia mi udziergała.
            I uwielbiam je.
            Lalki w falbaniastych kiecach ,siedzące na kanapie wśród poduch także😏
        • mysiulek08 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 19:01
          Moja mama wyrabiala i wyrabia super rzeczy na drutach, a ja jestem niewdzieczna corka i nie nosze. Moze ze dwa, trzy swetry.

Te poduszki, narzuty, chodniki!, to zmora mojego dziecinstwa. Byly na fotelach, kanapach, krzeslach i babcia nie pozwalala ich uzywac (poduszek) coby sie roze nie zgniataly tongue_out ciotki jedna z druga podobnie. Stad jakas tam trauma wink
      • edelstein Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 14:48
        U mojej ciotki jest wszystko co wypisalyscie,podswietlane obrazki,sjorzane obrazy,suszone ryby,ozdoby z muszelek,krysztaly,dziergane poduszki i lalki,w dodatku jeszcze tapety w kwiaty ze zlotem i ciezkie kotary podwiazywane zlotymi sznurami.Szal cial i uprzezy.Fascynujace mieszkanie,nie powiem.
    • sasanka4321 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 14:35
      Ja znam "ozdobe" samochodowa. Taki plastikowy pies z kiwajaca sie glowa siedzacy przy tylnej szybie samochodu. Za nic nie moglam pojac, co to ma wnosic...
      • aqua48 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 15:57
        sasanka4321 napisała:

> Ja znam "ozdobe" samochodowa. Taki plastikowy pies z kiwajaca sie glowa siedzac
        > y przy tylnej szybie samochodu. Za nic nie moglam pojac, co to ma wnosic...

Pamiętam kiedy one się pojawiły - celem ustawienia tego pieska (przy przedniej szybie, nie z tyłu) było wtedy twierdzenie, że ten ruch głową nie pozwoli kierowcy zasnąć za kierownicą smile smile
        • sasanka4321 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 15:59
          > (przy przedniej szybie, nie z tyłu)

Masz racje - psy siedzialy z przodu! Natomiast do tylnej szyby byly przyczepione jakies takie machajace dlonie... ale tego to juz prawie nie pamietam
          • truscaveczka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 16:30
            www.youtube.com/watch?v=-ycOABMpIyE smile
          • chatgris01 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:20
            Skojarzyło mi się big_grin
            www.youtube.com/watch?v=nNOhvPMXrwQ
    • glowa_do_wycierania Re: Najbrzydsze ozdoby świata 14.04.17, 20:21
      We własnym domu, własne dziecko idzie w dość trudną stylistykę. Kolekcjonuje lalki porcelanowe-straszne, nie dość, że znosi je do domu, to jeszcze sama tworzy "sztukę wysoką" dość kontrowersyjną.
      • kagrami Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 11:48
        Moja bratowa lubi takie stare albo stylizowane na stare - lalki. Ma ich kolekcję ułożona w kompozycje min. ze stara walizka. Okropne. No ale sama moja bratowa jest straszna.... uncertain
    • kagrami Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 11:41
      kołnierz z lisa z głowa z oczami, widze czasem na starszych paniach.
      • glowa_do_wycierania Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 13:13
        MAM takiego! Dostałam od dziecka, a jakże! Leży pod kominkiem wink faktycznie-masakra
        • default Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 18:24
          Tez miałam takiego. Cały lis, z głową, oczkami, łapami i ogonem. W końcu dałam go znajomej, miała sobie ppociąć i zrobić futrzane mankiety i obszycie kaptura do kurtki. Ale nie zrobiła, bo wnuczek jej zabrał i trzyma jako misia-przytulanke smile Śpi z nim.
    • bebi_nowa Re: Najbrzydsze ozdoby świata 15.04.17, 13:15
      w Warszawie na Powiślu jest mieszkanie gdzie ktoś trzyma w oknie niesamowitą wystawę, zawierającą świecące dewocjonalia i jednorożca.
      • atoness Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 15:54
        Tak! Trochę nawet widać na google maps. Największy jest jelonek. Właściwie naturalnych rozmiarów.
        • mikams75 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 08:29
          podrzuccie linka do google maps! ja nie widzialam, a chce!
      • finaejeri Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 00:58
        Czesto tamtedy chodzę i to jest absolutnie niezwykle okno. Odlot dosłownie! W pierwszej chwili czlowiek przezywa szok a potem przeradza sie to w cos rodzaju zachwytu perwersyjnego😁 tam kiedys byly nawet chyba ze trzy lalki barbie wlozone do wazonika zamiast kwiatow😀
        • atoness Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 12:24
          Zgadzam się. Jest w tym coś perwersyjnego. Mnie zachwyca.
          Ktoś miał potrzebę artystycznego wyżycia się i jeszcze podzielenia tym ze światem. Wygląda w każdym razie na to, że wystawa się zmienia. Trzeba będzie się znów przejść.
          Na tych mapach to widać tylko trochę. Jak się wie, że to tam, to się zauważa.
          • mikams75 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 12:39
            gdzie? gdzie?
            • stara-a-naiwna Re: Najbrzydsze ozdoby świata 23.03.19, 15:09
              LINK
              !!!!

drogie panie!

ja z dolnego śląska
              wiec nie zobaczę sama
    • chatgris01 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:03
      O jaki śliczny wąteczek! big_grinbig_grinbig_grin

Gugle mi wyrzucił, jak szukałam foty kultowych PRL-owskich plastikowych egzotycznych owoców w kryształowym naczyniu tongue_out
    • hosta_73 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:45
      W jednym z odcinków "Przyjaciół" Phoebe podarowała Monice obraz z kobietą wychodzącą z obrazu. Dzieło pt Gladys 😊, koszmar jakich mało, a zrobiła drugie, żeby Rachel nie bylo żal...
    • dziennik-niecodziennik Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 14:49
      Najlepsza ozdoba jest Gladys z "Friendsow" big_grin
      • aqua48 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 15:21
        U znajomych widziałam podświetlaną pamiątkę z Lichenia. Koszmar! jeszcze się toto obracało i emitowało światło w różnych kolorach.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 17:56
      Bałwanek zrobiony z szarej skarpety, wypełniony mąką czy czymś. Jak coś takiego zrobi twoje 5-letnie dziecko to możesz postawić dla "ozdoby", ale żeby płacić za to...
    • bazia8 Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 18:49
      może to nie ozdoba, raczej trofeum, w PRL zbierało się różne rzeczy "z Zachodu" i szczytem elegancji u moich kolegów były kolekcje puszek po coli lub piwie, albo pudełek po papierosach przytwierdzanych do słomianych mat.
      Miałam taką matę - mnie służyła do przywieszania plakatów różnych zespołów rockowych. Miałam fajnie, bo na ścianach pokoju była dość gruba enerdowska tapeta, więc mogłam do bólu kłuć ją szpilkami i pinezkami i plakatów było trzy razy więcej big_grin
    • stephanie.plum Re: Najbrzydsze ozdoby świata 20.03.19, 20:57
      mam w przedpokoju wyeksponowana czaszkę łosia, osobiście ją znalazłam w lesie.
      na regale stoi, a ja łosiowi między zęby chowam klucz od samochodu, jak wracam do domu.

(nie wiem, czy się liczy, bo ja jestem fanką tej czaszki, ale u niektórych gości zauważam pewien niepokój...)
      • minniemouse Re: Najbrzydsze ozdoby świata 21.03.19, 02:37
        no a to
        obrazki na aksamicie
        https://i.pinimg.com/236x/4c/15/3b/4c153b0ea9f78965ed6a5ca71ebc03f2--black-velvet-clowns.jpg

dywaniki
        https://img0.etsystatic.com/047/1/5804104/il_570xN.672022500_b153.jpg

no i moze ktos pamieta pierwsze fiber optic lampki lampa 2

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka