Dodaj do ulubionych

Refluks- czy ma któraś?

22.04.17, 17:30
Jak sobie radzicie,gdy boli?Jak sobie pomóc, ulżyć (nie trując sie lekami)?

Gdy zjem ciemny chleb z ziarnami - to boli;
gdy dopije letnią kawę - tez boli;
gdy wypiję zimną,niegazowaną wodę, to także odczuwam i tak boli nawet cały dzień.
Obserwuj wątek
    • ania.rene Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 18:21
      Dieta najwazniejsza.
      Corka ma refluks, ma zanik kosmkow, ma wyciete jelito grube. Ten temat to u mnie codziennosc wink
      • kaz_nodzieja Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 20:30
        Możesz coś doradzić w trzech zdaniach?
    • ga-ti Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 18:30
      Ale masz jakoś zdiagnozowany przez lekarza, czy sama sobie wymyśliłaś, że to refluks?
      Mój m ma, objawiało się suchym kaszlem, dieta owszem, pomaga, ale on nie ma 'zgagi', pieczenia itp, tylko kaszle, pomagają leki, codziennie rano tableteczka i jest ok.
      Bo to, że boli to może być kilka przyczyn, czasem sama dieta to za mało.
    • aqua48 Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 18:32
      paniszelka napisał(a):

> Jak sobie pomóc, ulżyć (nie trując sie lekami)?
      >
      > Gdy zjem ciemny chleb z ziarnami - to boli;
      > gdy dopije letnią kawę - tez boli;
      > gdy wypiję zimną,niegazowaną wodę, to także odczuwam i tak boli nawet cały dzie
      > ń.

Nie jedz ciemnego chleba z ziarnami, nie pij letniej kawy, ani zimnej niegazowanej wody. Generalnie - nie jedz ani nie pij niczego co powoduje ból, a na pewno poczujesz ulgę.
      • aankaa Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 18:36
        to by było za proste rozwiązanie tongue_out
    • 8ula Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 18:56
      Oj znam ten problem , próbowałam wiele sposobów i w końcu to opanowałam na tyle ze nie odczuwam kwasu , pomaga mi rano na czczo letnia woda z sokiem z cytryny , pół godz później letnia woda z odrobina soli himalajskiej , pół godz i śniadanko mogę jeść , jak na początku odczuwałam kwas to odrobina soli himalajskiej na język , czekam 15 sekund i popijam letnia woda (cała szklanka) i po problemie , dodam ze sól musi być oryginalna , bez domieszek bo ostatnio kupiłam chyba taka podrobiona i kwasy wróciły i przelewanie w żołądku i inne objawy , kupiłam dobrej jakości i z powrotem cieszę się życiem 😊
    • birch70 Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 19:28
      Ja nie, ale moja córka ma. Potwierdzony gastroskopią refluks przełykowy + zapalenie przełyku.
      Rano na czczo 30 min przed śniadaniem Helicid 20, potem lekkie śniadanie. Unikanie ciemnego pieczywa (np. razowego, które niestety b.lubi), mało smażonych potraw, całkowite wyeliminowanie gazowanych napojów, dieta raczej lekkostrawna. Ostatni posiłek conajmniej godzinę przed snem, żadnych aktywności fizycznych zaraz po jedzeniu.
      Dziwne masz podejście pt. "trucie się lekami". Inhibitory pompy protonowej, to podstawa przy refluksie. U Młodej widzę znaczną poprawę od czasu wprowadzenia leku.
      • presens Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 20:14
        Zacznij pić wodę z octem jabłkowym przed jedzeniem.poszukaj wykładów niejakiego Zięby , są w necie. mi pomogło a faszerowałam się inhibitorami lata całe.on to bardzo przystepnie tłumaczy, warto spróbować
        • birch70 Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 00:31
          Niejaki Zięba, to wyjątkowy szarlatan i oszołom, tak więc takie rady to sobie, za przeproszeniem, możesz do d..y zaaplikować.
          Leczenie refluksu octem litościwie pominę milczeniem.
          • jorkidwa Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 05:18
            Zięba ma rację, ocet jabłkowy akurat bardzo pomaga, oczywiście rozcieńczony a nie tak prosto z butelki
          • julek_i_ja Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 14:37
            Tez uwazam go za szarlatana, ale sposob na ocet jablkowy jest znany i polecany na calym swiecie. Jeszcze wieksze zakwaszenie zoladka paradoksalnie zacheca do pracy zwieracz przelyku. Mi pomogl na wyjatkowo uporczywe zgagi. Nie dzialalo jedynie w koncowce ciazy, bo tak czy siak dziecko spowoduje refluks uciskajac na zoladek od dolu.
        • sandrasj Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 01:02
          To ten sam który leczy nowotwory witaminą C?
          • presens Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 04:02
            Ten sam, wczoraj nawet w sejmie przemawiał ,jak on się tam znalazł, Dyzma jedensmile
    • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 20:24
      Refluks to warto potwierdzić gastroskopia bo objawy bywają mylone z zawałem -ból i pieczenie w klatce,duszności .dodatkowo właśnie pokaslywanie,może być ból pleców i nawet w rękach.przerabialam.dieta po pierwsze,zero czekolady smazonego gazowanego.doraźnie soda oczyszczona-znakomicie neutralizuje kwas.a ja biorę controloc 20 lub 40 co rano.na receptę.więc proponowalabym gastrologa na początek i parę badań.a potem działać.
    • ewa2000 Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 20:47
      1.Do lekarza. Boli.... klasyczny refluks nie boli, ale daje inne nieprzyjemne objawy ( zgagę).
      2. Lekarz najprawdopodobniej ( na 99%) skieruje na gastroskopię, która potwierdzi/wykluczy wstępne rozpoznanie
      3. Najprawdopodobniej dostaniesz inhibitory pompy protonowej .
      • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 22:42
        Sorry.klasyczny refluks mam stwierdzony a ból w czasie nasilenia się objawów jest spory.pieczenie ,czasem duszności ect.wystarczy poczytać,mnóstwo pacjentów refluksowych skarży się na takowy.to bardzo niemiła przypadłość M in ze względu na to.sama zgaga nie jest żadnym wskazaniem do diagnozowania refluksu
      • rosapulchra-0 Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 00:17
        Chyba się powinnaś trochę douczyć. Refluks boli: portal.abczdrowie.pl/objawy-refluksu

Sama mam refluks i wiele razy miałam objawy potężnego bólu w okolicach klatki piersiowej. Mnie najczęściej, przy tych objawach pomaga wypicie kilku łyków zimnej wody.
    • paniszelka Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 21:16
      Mam refluks potwierdzony przez lekarza i gastroskopie.Zazywalam Helicid ale,ze kocham kawę często mnie bolało.I,ze jestem na diecie 1300kcal (schudlam juz 15kg)wiec ciemny chleb jadam.
      Mam ocet jabłkowy.Dzięki Dziewczyny.W niewielkich ilosciach bede go pić.
      • bolekkkk1234 Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 22:23
        wariaty co wy jej polecacie ,jaki sok z cytryny,jaki ocet,to pogorszy tylko objawy, a zaloze się ze masz zółć w zaladku
        • 8ula Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 07:46
          Jakbyś trochę poczytał i się tym zainteresował to byś wiedział ze w 90% ludzie maja niedokwasnosc żołądka a nie nadkwasnosc , objawy podobne , różnica taka ze mając niedokwasnosc musimy dokwasic żołądek i wytworzyć sytuacje gdzie zacznie on produkować kwas solny a nie neutralizować go , łykając wszystkie tabletki na nadkwasnosc tylko pogarszamy sytuacje , i tak ocet jabłkowy w proporcji 1 łyżka i 3/4 szklanki wody czy woda z sokiemcytryny powoduje zakwaszenie a odrobina soli himalajskiej i szklanka wody powoduje wytworzenie kwasu solnego , i uwierz mi wszystko mija , wypróbowałam i w końcu mogę normalnie funkcjonować
          • iskierka3 Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 11:16
            A trochę poczytać należy w jakim to źródełku mądrości?
      • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 22:45
        Octu to ja bym nie piła,poczytałam kiedyś na ten temat.za to soda jak najbardziej,nawet na opakowaniu jest zalecenie w razie dolegliwości zoladkowych.
        • bolekkkk1234 Re: Refluks- czy ma któraś? 22.04.17, 23:41
          dokładnie soda z woda gazowana aby wszędzie doszla
          i czy masz zolc w zoladku to wazne
          • presens Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 00:09
            Nie pije się octu tylko wodę z lyzką octu, zeby zamykał się wpust do zoładka, ten ktory przy refluksie jest niewydolny i powoduje chlustanie kwasu zoladkowego do przelyku i refluks. Ocet jabłkowy , naturalny produkt.Picie sody neutralizuje na chwilę kwas zoladkowy i przynosi ulgę ale tylko na krotki czas.Ja się octem wyleczyłam
            • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 09:14
              Ja czytałam że picie octu może powodować białaczkę.być może jest to mit aczkolwiek dochodzę do wniosku ze w każdej plotce tkwi ziarno prawdy,nie chce więc eksperymentować na sobie.
              • jorkidwa Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 09:48
                pomerdało ci się dokumentnie

portal.abczdrowie.pl/ocet-jablkowy-a-bialaczka
                • dotcomhaha [...] 23.04.17, 10:07
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • jorkidwa Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 10:13
                    Wyluzuj. To nie moja wina, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem

Ocet jabłkowy ma wiele korzystnych właściwości, m.in. wspomaga odchudzanie czy ułatwia trawienie. Wykazano także jego pozytywne działanie w leczeniu anemii. Zwiększa bowiem syntezę krwinek czerwonych. Może być więc stosowany jako naturalny lek pomocniczy w leczeniu anemii czy białaczki. Zawiera mikroelementy oraz witaminy, które także wspomagają leczenie białaczki.
                    • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 10:19
                      Dalej swoje.nawet nie chce mi się komentować bo kompletnie nie ogarniasz o czym mówię.Po co mi wklejasz non stop te internetowe mądrości,w dodatku pogrubione.przerasta Cię wyraźnie jedno proste zdanie i umyka całkowicie sens mojej wypowiedzi.nie obchodzi mnie czy i w jaki sposób zostało to udowodnione bądź nie.jak dla mnie sama tego rodzaju plotka jest wystarczającym powodem aby nie pić octu.zwłaszcza ze metod jest o wiele więcej do wyboru jeśli chodzi o refluks.pliz ić stont jak to mówią i nie kompromituj się dalej.XD
                      • jorkidwa Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 10:25
                        Tak zupełnie na zakończenie, prawdopodobnie mylisz ocet jabłkowy z octem spirytusowym. Tak to niestety jest jak się nie rozumie tego co sie czyta. Jabłkowy, spirytusowa, co to za różnica.

Jeśli o mnie chodzi to możesz sobie zażywać co chcesz i ile chcesz ale na litość boską przestań siać dezinformację.
                        • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 28.04.17, 08:45
                          Nie podniecaj się i nie popisuj .rzeczywiście nie odrozniam Lol.wmawiaj sobie dalej jakie to nieszkodliwe i pij ile wlezie.who Cares.nie namawiaj tylko ludzi do tego samego bo komus moze S stać krzywda eot.
      • aqua48 Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 12:50
        paniszelka napisał(a):

> ze kocham kawę często mnie bolało. jestem na diecie 1300kcal wiec ciemny chleb jadam.

To sama się prosisz o kłopoty. Ale masz wybór - jeść i pić to co powoduje ból, albo nie.
    • kwietniowka2011 Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 11:53
      refluksu samą dietą niestety nie zwalczysz
      latami brałam controloc, ale prawdziwą ulgę odczułam dopiero gdy dostałam lek emanera, wg lekarki to nowsza generacja, lepsza w leczeniu refluksu i u mnie się sprawdziła
      i nie trzeba brać na czczo
      piję kawę i gazowane, jem czekoladę, smażone, śledzie z cebulą, z umiarem oczywiście
      niestety chleba razowego nadal nie mogę jeść, w każdym razie nie codziennie
      dodatkowo polecam gaviscon, który "uszczelnia" od góry, ja toleruję tylko w tabletkach, w saszetkach (w płynie) jest ohydny, gaviscon polecam na noc
      kto mówi że refluks nie boli to raczej sam refluksu nigdy nie miał
      nie wiem czy boli Cię w piersiach - mnie wtedy najlepiej pomaga parę łyków gazowanej wody (tak żeby za przeproszeniem porządnie mi się odbiło) + rennie/manti
      a jeśli żołądek to siemię lniane
      • rosapulchra-0 Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 13:05
        Ja biorę pantaprazol i ranitidinę, ondansetron. Czasem wystarczy mi wziąć dwa razy dziennie, rano i wieczorem, czasem według potrzeb. Gdy nie mam możliwości wzięcia leków, to na ból refluksowy pomaga mi zimna, ale naprawdę zimna woda. Omijam wszelkie słodycze, smażone rzeczy, gazowane napoje, ciemne pieczywo, kiszone i surowe owoce i warzywa. Moja GP zaleciła mi nudną, angielską dietę i staram się jej trzymać. Choć, przyznaję, że zdarza mi się zaszaleć i napić się kawy z mlekiem i z miodem albo zjeść pieczonego kurczaka, tylko bez skórki czy angielską smażoną rybę, ale wyjadam z panierki mięso tylko. Normalnie piję zioła - do jednego kubka wkładam jedną saszetkę mięty i jedną saszetkę rumianku. Herbaty nie piję w ogóle.
        • kaz_nodzieja Re: Refluks- czy ma któraś? 26.04.17, 08:59
          Mięta wzmaga produkcję kwasu.
    • jorkidwa Re: Refluks- czy ma któraś? 23.04.17, 14:38
      Niestety nie wiem co ci poradzić. Biegunka słowna jest chyba nieuleczalna.
      • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 28.04.17, 08:41
        Spadaj jorkidwa i poczytaj sobie co picie octu,nawet jabłkowego wyrabia z układem pokarmowym.wisi mi osobiście czego się dorobisz ale nie siej szkodliwej propagandy ze to takie lajtowe.jeszcze jakiś wrzodowiec poczyta i uzna że mu nie zaszkodzi.rozumiem że pijesz te mikstury regularnie ale to jakby twój osobisty problem.lepiej jak ktoś uda się do lekarza ze swoimi dolegliwościami ,a nie słucha internetowych Pol idiotow.ciao.
    • evee1 Re: Refluks- czy ma któraś? 26.04.17, 01:04
      Ja sie "nie trulam lekami" i doszlo do tego, ze mialam zgage po wszystkim, nawet po wypiciu zwyklej wody. Nie pomagaly mi zadna mylanta, rennie, ranitidine. Gastroskopia potwierdzila, ze mam refluks i zapalenie przelyku. Tez dostalam esomeprazole, ktora jest we wpomnianej przez kwietniowke Emanerze. Najpierw brala 40mg, teraz jestem na dawce 20 mg i jest super. Zgagi juz nie miewam prawie nigdy, moge jesc praktycznie wszystko. I moge pic kawe, co jest zdecydowana zaleta! Tylko faktycznie trzeba najpierw wykluczyc tzw. przelyk Bartletta, ktory moze prowadzic do raka przelyku, i wtedy branie inhibitorow pompy protonowej (czyli wszelkich ...prazole) moze maskowac rozwoj choroby. Ale piszesz, ze gastroskopie mialas, wiec pewnie go wyluczyli.
      Raz na kilka miesiecy zdarza mi sie miec zaostrzenie po jakims jedzeniu (ostatnio po zarciu samolotowym), w czasie ktorego przez tydzien lub dwa mam rozne dziwne dolegliwosci zoladkowe - bole i wzdecia zoladka, bole jelit, uczucie ciezkosci, piekacy bol w klatce piersiowej (nie to nie zawal wink), ktore wzmagaja rozne produkty, w tym kawa sad. Wtedy podbijam do 40mg i po jakims czasie przechodzi (moze bez zwiekszenia dawki tez by przeszlo, nie wiem.
      Nie wiem czy ten chleb, co Ci szkodzie, to taki ciezki zytni z ziarnami jest? Jezeli tak. to z tego bym zrezygnowala, bo to jest straszny zajzajer na zoladek, a wcale kalorycznie nie jest lepszy niz bialy czy inny mieszany z ziarnami.
      • kaz_nodzieja Re: Refluks- czy ma któraś? 26.04.17, 08:56
        A kiedy lekarz kazał Ci odstawić ten lek? Czy masz go brać do grobowej deski?
        • evee1 Re: Refluks- czy ma któraś? 27.04.17, 15:55
          Narazie mam brać. Niestety jestem obciążona genetycznie, więc kto wie. Ale mnie to jakiś nie martwi, muszę brać też inne leki "do śmierci".
          • zarin Re: Refluks- czy ma któraś? 27.04.17, 19:46
            Też się nad tym zastanawiam. Esomeprazole rano na czczo mi bardzo pomagał (kaszlałam i tak, ale zero zgagi, bóli, kwaśnego odbijania), ale brałam 2-3 miesiące i odstawiałam. Na opakowaniu jest, żeby nie brać dłużej niż 2 tygodnie, więc nie wiem.
            • evee1 Re: Refluks- czy ma któraś? 28.04.17, 01:44
              Na moim nie ma i z tego co czytam ludzie biora latami, ale trzeba uwazac, bo moze wywolywac niski poziom B12 i magnezu (ale to po paru latach). Starsze osoby moga tez byc narazone na wieksza lamliwosc kosci, bo obnizenie kwasnosci zoladka powoduje mniejsze wchlanianie wapnia.
              Ja jak narazie wyniki mam dobre, mimo, ze nie biore zadnych suplementow, a ten lek biore juz okolo 5 lat.
              Ale musze sobie poczytac o sposobach zejscia z tego leku, moze mi sie uda.
              • rosapulchra-0 Re: Refluks- czy ma któraś? 28.04.17, 03:47
                Na moim również. I do tego codziennie biorę forceval, multiwitaminę, codziennie i kwas foliowy.
              • zarin Re: Refluks- czy ma któraś? 28.04.17, 05:28
                Pocieszyłaś mnie smile. B12 i magnes i tak mniej lub bardziej regularnie biorę. Może poszukam takiego leku, na którym nie ma tego info na opakowaniu wink.
      • dotcomhaha Re: Refluks- czy ma któraś? 28.04.17, 11:20
        Przelyk BaRReta.po drugie to efekt wieloletniego nieleczonego refluksu M.in i powiklanie nie tak znów częste,występuje u facetów po 50 często gęsto.info od gastrologa więc nie przesadzajmy.aczkolwiek gastroskopia nigdy nie zaszkodzi zwłaszcza jeśli ktoś nie miał.
    • mozambique Re: Refluks- czy ma któraś? 27.04.17, 11:43
      mniej jedz kopiastych bigosów z indykiem
    • anika772 Re: Refluks- czy ma któraś? 27.04.17, 16:55
      Mam refluks zdiagnozowany przez foniatrę. Niestety źle mi wpływa na krtań (przewlekły stan zapalny), natomiast nie odczuwam żadnych objawów ze strony układu pokarmowego- nie mam zgagi, bólu, wzdęć, czy co tam jeszcze występuje przy tym schorzeniu.
      Staram się jeść niezbyt obfite posiłki, w miarę lekkostrawne. W miarę, bo pewnych produktów nie jestem w stanie wyeliminować.
    • anetapzn Re: Refluks- czy ma któraś? 27.04.17, 17:04
      Jeżeli nie masz zdjagnozowanego przez lekarza (nie czytałam calego wątku) to moze być zespół jelita drażliwego. Znam z autopsji, identyczne objawy.
      • mikk25 Re: Refluks- czy ma któraś? 27.04.17, 17:38
        Przy refluksie wyklucza się też sok pomidorowy, alkohol, słodycze, czekoladę, tłuste i smażone mięsa, miętę, surowe owoce i warzywa. Ogólnie kiepska dieta.
        • rosapulchra-0 Re: Refluks- czy ma któraś? 27.04.17, 18:26
          Dobrze, że wiem o tej mięcie teraz. Zaprzestałam jej picia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka