08.05.17, 08:42
Zdarzają Wam się takie historie,że w połowie cyklu ból brzucha dominuje wszystko?
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: cykle 08.05.17, 08:46
      nie.
    • ruscello Re: cykle 08.05.17, 08:49
      Taki ból pojawiał się, gdy miałam torbiel. Teraz tylko lekko kłuje w czasie owulacji. Miałaś ostatnio usg? Nie masz problemów z hormonami?
      • hedna Re: cykle 08.05.17, 09:29
        Usg kilka miesięcy temu - ok. Nie każdy cykl jest taki,ale od wczoraj jest dość nie miło
    • ichi51e Re: cykle 08.05.17, 09:33
      tak
    • nisar Re: cykle 08.05.17, 09:38
      Owszem. Zawsze w czasie owulacji. W sumie jest chyba gorzej, niż ból w czasie okresu. Tylko nospa forte.
      • hedna Re: cykle 08.05.17, 10:03
        Pieroństwo, długo trzyma?
    • drobnostka7 Re: cykle 08.05.17, 10:02
      Jak sądzę, są kobiety, które silnie odczuwają owulacje w każdym cyklu/w co drugim cyklu, bo któryś jajnik jest zawsze dominujący i może dawać silniejsze odczucia ale najczęściej jest to taki stały element życia podsumowywany "ten typ tak ma" .. Jeśli typ tak nie ma, a tylko jednostkowo mu się to zdarzyło to z pewnością "coś" niefajnego się zadziałało i trzeba to skonsultowac u lekarza, szybko, bo może to być choćby ciąża pozamaciczna i rozrywany jajowód..
      • hedna Re: cykle 08.05.17, 10:26
        u mnie tak bywa,nie w każdym cyklu,ale bywa
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 08.05.17, 10:40
        No, ale nie w środku cyklu ten rozrywany jajowód.
        • drobnostka7 Re: cykle 08.05.17, 20:06
          No jak nie ??!! Przykład mój ; Pierwsze objawy, że moja 2 ciąża byla pozamaciczna mialam w 5 tc, a wiec tydzień po terminie niezaistnialego okresu, w 6 okazało się że to cp, w 7 jajowód byl usuwany, wg. Lekarzy był to dla niego ostatni gwizdek przed pęknięciem , a wiec na 14 dni przed poczatkiem nowego cyklu- w połowie cyklu bieżącego.
          O cp za mało się jeszcze mówi, dlatego to nadal sytuacja zagrazajaca życiu kobiety.
          • hedna Re: cykle 08.05.17, 20:38
            Przykre jest to co Cię spotkało.
            Jednak bardziej u siebie obstawiałabym tą owulację nieszczęsną niż jakąkolwiek ciążę.
            • drobnostka7 Re: cykle 08.05.17, 20:50
              Było minęło, z biegiem czasu boli coraz mniej, jednak jeśli mogę to dzielę się swoim doświadczeniem, by pomóc jeśli istnieje choćby cień takiej możliwości ..
              Ty z moim "ostrzezeniem" zrobisz co zechcesz, takie Twoje prawo, a ja mam poczucie, że zrobiłam co mogłam ..
              • hedna Re: cykle 08.05.17, 22:42
                Dziękuję. U mnie nie ma podstaw do takich przypuszczeń,ale dziękuję.
                • drobnostka7 Re: cykle 09.05.17, 23:51
                  Drobiazg wink
                  Ale już Ci przeszło, mam nadzieję?
                  • hedna Re: cykle 10.05.17, 10:27
                    Już jest trochę lepiej,dzięki,pozdrawiam
                    • drobnostka7 Re: cykle 10.05.17, 15:14
                      Pozdrawiam również!
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 08.05.17, 20:54
            W dalszym ciągu mowa jest o ŚRODKU CYKLU, kiedy o żadnej ciąży nie może być mowy, nawet jeśli doszło do zapłodnienia.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 08.05.17, 21:10
              Dodam, że nawet jeśli to ciąża - pozamaciczna lub nie - i tak stwierdzić to będzie można dopiero najwcześniej 2-3 dni przed terminem @.
              • drobnostka7 Re: cykle 09.05.17, 23:49
                Nieświadoma Ciąża. 6- 7 tygodniowa to już kolejny cykl.
                Np. Ost.cykl zaczal sie 27 kwietnia, 2 tyg.pozniej dochodzi do zaplodnienia wtedy mówimy że komórka jajowa miala 2 tyg.a wiec ciaza jest dwutygodniowa choć nie jestes jej swiadoma. Za kolejne 2 tyg.(pi razy oko) nie dostajesz okresu, albo plamisz troszeczke, co czeste w cp- ciaza 4 tyg. - ale uznajesz to za okres tylko taki dziwny i nie robisz testu ciazowego, za kolejne 2 tyg. Silny ból podbrzusza - pęka jajowód. Ciaza 6 tyg.
                Odniosłam to do ciebie by pomóc ci sobie to wyobrazić i zrozumieć ale absolutnie nikomu tego co opisałam nie życzę. .
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 10.05.17, 07:52
                  Ciąża zaczyna się, kiedy dochodzi do zagnieżdżenia, a więc nie w dniu zapłodnienia, po drugie ciążę liczymy od dnia @, czyli ciąża przy cyklach 28-dniowych, dzień po terminie @ ma 4 tygodnie. To tak gwoli terminologii. Taka sytuacja jak opisujesz oczywiście może się zdarzyć, ale na pewno jest raczej rzadka, bo po pierwsze kobiety jednak zwracają uwagę na to, że @ im się spóźnia i nie ma normalnego okresu i robią w takich wypadkach testy ciążowe. A najczęściej takie sytuacje dochodzą u kobiet z bardzo nieregularnymi cyklami, które de facto nigdy nie wiedzą, kiedy @ może przyjść, przy czym założyłam, że skoro hedna napisała o środku cyklu, tzn. że jednak do tych kobiet nie należy, no i jeśli ten środek wypada - tak jak u większości normalnie miesiączkujących kobiet - między 10 a 20 dniem cyklu, no to sorry, ale nie ma bata, żeby to była kwestia ciąży pozamacicznej. No nie ma i już.
                  • drobnostka7 Re: cykle 10.05.17, 15:10
                    Mam wrażenie ze nie czytasz moich wpisów bo później piszesz to.co ja, swoimi słowami. .. Skąd to wrażenie? Bo pouczasz, że ciaza nie zaczyna się w dniu zapłodnienia. .skład to wymyśliłaś? Bo z pewnością nie z mojego wpisu.. Ok, kończą przekonywania cię do.czegokolwiek. bo to sensu nie ma...
                    • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 10.05.17, 16:02
                      Ja mam wrażenie, że ty się nie potrafisz wysłowić, albo po prostu nei masz pojęcia o czym piszesz. Ja sobie niczego nie wymyśliłam po prostu odpisałam na twoje farmazony: "Ost.cykl zaczal sie 27 kwietnia, 2 tyg.pozniej dochodzi do zaplodnienia wtedy mówimy że komórka jajowa miala 2 tyg.a wiec ciaza jest dwutygodniowa choć nie jestes jej swiadoma."

Otóż, nie, wtedy nie zaczyna się ciąża. Ciąża NIE zaczyna się w momencie zapłodnienia, a fragmentu o dwutygodniowej komórce jajowej, w ogóle nie skomentuję, bo to jakieś totalne brednie. Komórka jajowa, po uwolnieniu żyje ok. 24 h, jak w tym czasie nie zostanie zapłodniona, to obumiera, więc skąd ci się wzięły jakieś 2 tygodnie - nie wiem...

Nie musisz mnie do niczego przekonywać, akurat dobrze się orientuję w procesie rozmnażania homo sapiens. Na tyle, żeby nie straszyć ciążą pozamaciczną w środku cyklu big_grin
                      • drobnostka7 Re: cykle 10.05.17, 20:20
                        Moje" farmazony" wynikają z mojego doswiadczenia.. A twoje z czego? Z rozprawek w necie? To gratuluje zawyzonego przeswiadczenia ze wszystko co czytasz to prawda... A raczej wspolczuje...
                        Twoja buta i przeswiadczenie o nieomylnosci może cie zaprowadzic w nieprzyjemne miejsca i dopiero bedziesz zaskoczona, oby to nie byla twoja ostatnia niespodzianka w zyciu.
                        • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 10.05.17, 20:34
                          Czyli tydzień spóźniał ci się okres, a ty nie wiedziałaś, że jesteś w ciąży? Czy jednak wiedziałaś, że jesteś w ciąży?
                          • drobnostka7 Re: cykle 11.05.17, 09:57
                            Ale co to ma do rzeczy czy wiedziałam ze jestem w ciąży? ?? Zobrazowałam ci tylko fakt, ze jak najbardziej jest mozliwosc że to cp stoi za bólem podbrzusza "w połowie cyklu"... Sytuacja mnie bezposrednio nie dotyczyła bo nie dopuscilam do bezposredniego zagrozenia mojego życia ale wiem o przynajmniej kilku takich przypadkach jaki opisałam. .
                            • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 11.05.17, 11:10
                              Ale ty nie miałaś żadnej połowy cyklu, bo nie dostałaś @ i byłaś w ciąży, więc to był dla ciebie ciągle ten sam cykl. Dopóki nie ma @ to cykl ciągle trwa. Może trwać nawet i pół roku, ale to jest ciągle JEDEN i ten sam cykl. A więc nie miałaś bólów w połowie kolejnego cyklu, bo to ciągle był ten sam cykl w dodatku zakończony ciążą, o której doskonale wiedziałaś, więc podejrzenia ciąży pozamacicznej w twoim przypadku, były jak najbardziej uzasadnione w przypadku silnych bólów w podbrzusz. No nie wiem, jak to jeszcze prościej wytłumaczyć, że twój przypadek jest zupełnie inny?
                              • drobnostka7 Re: cykle 11.05.17, 20:16
                                No nie wiem jak to jeszcze prościej wytłumaczyć, że nie opisywałam swojego przypadku!! Z racji swoich doswiadczeń zgłębiałam temat cp i poznałam w związku z tym przypadki o ktorych ci pisalam. Dziewczyny nie wiedziały że są w ciąży i plamienia w 5 tc wzięły za dziwną miesiączkę, dziwną bo skąpą więc dla nich to był kolejny cykl i tak jak Hedna były zaskoczone silnym bólem w połowie tego cyklu.
                                No jak tego wyjaśnienia nie zajarzysz to już nie widzę dla ciebie ratunku wink
                                • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 11.05.17, 20:36
                                  Sama podajesz siebie za przypadek, a potem piszesz, że nie opisywałaś swojego przypadku. Oh. My. God. Dobra koniec tematu.
                                  • drobnostka7 Re: cykle 12.05.17, 00:00
                                    mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Dobra koniec tematu.

Ha! No w końcu się zgadzamy wink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 08.05.17, 10:39
      Raczej nie. A co to znaczy ból brzucha? Gdzie konkretnie cię boli?
      • hedna Re: cykle 08.05.17, 11:28
        sam środek,dół
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: cykle 08.05.17, 21:06
          To taki miesiączkowy ból? Też takie miewam w czasie okołoowulacyjnym, ale nie aż taki, żeby dominował wszystko. Może to wcale nie macica, ani jajniki dają się we znaki, tylko np. pęcherz moczowy? Pozostaje czekać na rozwój wypadków, jeśli ból będzie się utrzymywał, no to nie pozostaje nic innego jak wizyta u lekarza i USG.
    • kaz_nodzieja Re: cykle 08.05.17, 12:28
      Nie, nic mnie nie boli.
      A skoro już o cyklach mowa podepnę się z pytaniem.
      Kilka miesięcy temu z 2-3 razy pod rząd miałam 100% odczucie owulacji (mokro, mocne rwanie na chłopa, lekko podwyższona temperatura). Ostatnie jednak 2-3 cykle w moim odczuciu chyba były "bezpłodne" bo nie miałam ani śluzu ani specjalnej ochoty na seks czy innych objawów owulacji. Z testów paskowych owulacyjnych wynikało jednak, że są płodne.
      To możliwe, że nie było wtedy owulacji?
      • princesswhitewolf Re: cykle 10.05.17, 21:21
        przestan bo mi zaburzasz symetrie w glowie. No dobra, zgodze sie jeszcze na jakis przypadek z filmu Priscilla Queen of Desert ( ja tam tolerancyjna jestem) ale nie godze sie na to bys byl kobieta. Nie. lol
    • tryggia Re: cykle 08.05.17, 23:21
      Tak było od pierwszego porodu.
      Wcześniej nie bardzo nawet wiedziałam co to ból miesiączkowy, a potem płakałam w nocy z bólu.
      Potem drugi poród i jeszcze gorzej.
      A potem diagnoza endometriozy, leki hamujące owulację i życie znów odzyskalo sens.
      • dotcomhaha Re: cykle 10.05.17, 08:15
        A ja przed porodem miałam okropnie bolesne miesiączki,kucalam na podłodze w sklepie z bólu.usg i inne badania zawsze idealne.A po porodzie zluzowaly .owszem przed owulacja mam różne objawy,rzucanie na słodycze oraz na chłopa big_grin drazliwosc lekkie bóle brzucha-ale to jest nic w porównaniu do tego co bylo.teraz 26-28 dni jak w zegarku,3 dni krwawienia i spoko.
    • black-cat Re: cykle 10.05.17, 21:14
      Tak, regularnie co miesiąc wiem, że mam owulację. Uczucie jakby mi ktoś jajowody wyrywał. Ból okrutny, nie jestem w stanie się wyprostować.
    • princesswhitewolf Re: cykle 10.05.17, 21:20
      >że w połowie cyklu ból brzucha dominuje wszystko?

nie jeszcze ale pewno beda

Takie objawy ktore opisujesz, to tez sa objawy tzw cyklu bezowulacyjnego. NIe wiem ile masz lat ale z wiekiem coraz czesciej sie zdarzaja cykle bez owulacyjne i takie objawy nie sa nietypowe dla takowych cykli
      • black-cat Re: cykle 10.05.17, 22:07
        U mnie taki ból oznacza właśnie owulację. Cykle regularne i owulacyjne.
        • princesswhitewolf Re: cykle 11.05.17, 10:32
          bywa i tak w osobniczych przypadkach. Wiele babek nie tylko bol ale nawet ma plamienie podczas owulacji.

Jednak przy zalozeniu ze nikt nie mial takowych bolesnych owulacji przez 20 lat miesiaczkowania jest male prawdopodobienstwo, ze nagle zaczal. Czesto z wiekiem pojawiaja sie bolesne cykle bezowulacyjne i o takich mowa
    • memphis90 Re: cykle 12.05.17, 09:38
      Zdarzyło mi sie- okazało się, że pęcherzyk podkrwawił przy pęknięciu i podrażnił otrzewną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka