Dodaj do ulubionych

Pierzyna/kołdra

08.05.17, 23:57
Potrzebuję rady. Brzmi śmiesznie, ale oszczędzając Wam szczegółów - muszę kupć w prezencie kołdrę lub pierzynę. Niestety nie wiem czy obdarowana ma jakieś alergie, nie mam też pojęcia czym się różni puch od półpuchu i od pierza.
Kołdra (pierzyna?) ma być bardzo ciepła, zimowa. Całkowicie naturalna (stąd pomysł puchu ) i ... do uprania w domu.

Istnieje coś takiego?
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 00:00
      nie, nie istnieje. puch/pierze mogloby byc gdyby nie miala alergii i gdyby miala pralke z wielkim bębnem (8kg) oraz suszarke bebnowa z opcją suszenia pierza

pierze od puchu rozni sie tym czy jest zdarte (puch) czy są piorka (pierze). polpuch jak sama nazwa mowi

teoretycznie moze cos jest pomiedzy kiedys slyszalam o koldrach wypelnionych wloknami jakiejs celulozy chyba z eukaliitusa? gdyby to bylo w poszyciu bawelnianym to chyba spelnialoby Twoje oczekiwania
      • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 00:03
        Dzięki! Przynajmniej wiem na czym stoję.
      • koronka2012 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 18:45
        Mam pralkę z normalnym bębnem i właśnie ostatnio wyprałam w niej z sukcesem kołdrę puchową z tych grubszych Ikeowskich. Wyschła na kaloryferze, bo plany mi się zmieniły i nie zdążyłam podjechać do samoobsługowej pralni, gdzie mają takie duże suszary.

Nic się nie stało, tylko pierze trzeba było poprzepychać między kwadracikami. W sumie w samoobsługowej można było przeprowadzić całą operację za opłatą około 20 zł.
    • snakelilith Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 00:16
      Od lat śpię pod kołdrą wełnianą (100% owcza wełna) i nie zamieniłabym już na nic innego. Całkowicie naturalna, na upartego da się wyprać w domu, bardzo ciepła, w zimie cudownie grzeje, latem reguluje dobrze temperaturę, jedynie na upały mam kołdrę z bambusa (poszewka bawełna, wkład bambus). Ta bambusowa jest dobra dla alergików, ale niestety, nie jest ciepła, bambus raczej chłodzi. Jeżeli ta kołdra ma być dla osoby starszej, reumatycznej, z problemami z kręgosłupem, stawami, szybko się przeziębiającej, gorączkującej, to wełna jest najlepsza. Mnie zarazili rodzice, sami po różnych puchach zachwyceni wełną, nakupowali od razu dla całej rodziny.
      • kondolyza Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 00:17
        aaaa no wlasnie,to bambus byl,nie eukaliptus
      • beverly1985 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 10:37
        Dla mnie to welniane cudo to nie koldra, tylko koc. Zawsze jest mi pod tym zimno. Koldra to jednak koldra.
        • snakelilith Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 20:41
          Istnieją wełniane koce i kołdry. A kołdry też bywają różnej grubości. Może nie miałaś odpowiednio grubej.
        • molik28 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 19:40
          A mnie wełniane rzeczy gryzą. Nawet jak wełniane prześcieradło pokryte jest bawełnianym to i tak mnie drapie nie powiem w co.
    • katriel Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 01:56
      Ja śpię pod kołdrą z Ikei. 90% pierza / 10% puchu w obszyciu 100% bawełny, czyli warunek naturalności spełnia. Jest ciepła, chociaż nie bardzo (ale Ikea ma też cieplejsze) i mieści się swobodnie w domowej pralce (ładowana od góry, pojemność 6 kg).
    • mysiulek08 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 02:46
      Po doswiadczeniach z koldrami z wypelnieniem syntetycznym, piorami/puchem, owcza welna, najlepiej grzeje i sprawdza sie owcza welna. Podzielam wiec zdanie Snakelilith. Mamy koldry z merynosa, tego typu:

www.merino-polska.pl/oferta,koldra-welniana-merynos-ciemny-lisc-140x200cm,148,2364.html

i takie z wypelnieniem z owczej welny, tego typu:

www.millano.eu/oferta/koldry/160x200/flamingo-koldra-zimowa-z-owczej-welny-160x200cm-1217

pod taka spi alergik i bardzo sobie chwali. Spal tez pod puchowa, ale zimno mu bylo smile Piore i jedne i drugie, nic sie nie dzieje.

• naturella Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 09:49
        Te kołdry wełniane, z merynosow, alpak i innych stworzeń są moją zmorą z dzieciństwa. Moi dziadkowie nakupili takich kilka na pokazach garnków i kołder; skuszeni cudownymi właściwościami. To jest tak ciężkie, że trudno pod tym spac, a przy tym niehigieniczne, bo nie ma możliwości wyprania w pralce (mokre wazy chyba z 30 kg).
        • katriel Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 10:30
          > To jest tak ciężkie, że trudno pod tym spac,

Niektórzy właśnie lubią spać pod ciężkim, uspokaja ich to. Ja akurat nie lubię, ale mój mąż tak. I on ma takie wełniane kołdry, dwie: jedną letnią, jedną zimową. Letnia jest na tyle cienka, że mieści się w pralce; zimową mąż raz do roku w środku lata pierze sobie w wannie, wynosi do ogródka i suszy przez trzy dni na słońcu.
          • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 10:39
            Każdy może sobe kupić "zwykłą" kołdrę, taka jaka mu odpowiada.

Ja myślałam o czymś mniej typowym, tak jak pisałam - "z bajerem" i wymyśliłam puch wysokiej klasy, ale już wiem, że to nie musi być najlepszy pomysł.
            • fanny Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 12:52
              Puch wysokiej jakości, zdezynfekowany przed wlozeniem w material o bardzo gestym splocie, to moim zdaniem swietny pomysl na koldre.
              Moja koldra jest z puchu wegierskich gesi www.johnlewis.com/john-lewis-luxury-hungarian-goose-down-duvet-13-5-tog/p443472 ale ta sama fabryka robi tez z syberyjskich www.johnlewis.com/john-lewis-superior-siberian-goose-down-duvet-13-5-tog/p441472
              Jeśli boisz się ewentualnej alergii u obdarowanego to poczytaj o tym, ze to nie puch jest czestym alergenem tylko roztocza, które rozwijają się w marnych kołdrach.

• joa66 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 12:58
                Ale prac trzeba chemicznie?
                • fanny Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 13:07
                  Boze bron. W 40 stopniach się pierze, lepiej wysuszyć w suszarce. Moja mam, która nie ma suszarki w domu, pierze swoje kołdry w pralni samoobsługowej.
        • mysiulek08 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 19:22
          Jakie ciezkie? Niewiele ciezsze od puchowej a cieplej, z praniem tez nie ma klopotow, po odwirowaniu niemal sucha wyjmuje. Owszem, rozmiar 220x200 kolanem musze w pralce upychac ale sie da.

Z alpaki ma ponczo, lekkie jak piorko, podobnie jak koldra kaszmirowa.
        • issa-a Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 19:39
          >To jest tak ciężkie, że trudno pod tym spac, a przy tym niehigieniczne, bo nie ma możliwości wyprania w pralce (mokre wazy chyba z 30 kg).

ano wlasnie... Tez kiedys kupilam taki zestaw, co prawda w sklepie a nie na pokazie. "Koldra" + poduszki jakies.
          Milusie to było dopóki się nie zabrudziło, zmechaciło i tysiące paprochów się nie przyczepiło.
          Kołdra (dla mnie to tez raczej koc) ciężkie, trudno się tym otulic, i za gorące, nieprzewiewne!
          Wprałam to to kiedyś w wannie, ręcznie, z powodów o jakich piszesz. Namordowałam się jak cholera, szczególnie żeby jakkolwiek wyżąć a i tak mi sznurki suszarki pourywało.
          W końcu wywaliłam w cholerę.
          Nigdy więcej żadnych "wełenek".
          • mysiulek08 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 02:43
            Nigdy więcej żadnych "wełenek"

i tu jest 'pies pogrzebany', nie welenki, a welna. Nic nie sie przyczepia, nie mechaci, dobrze sie pierze, jest cieple, niezbyt ciezkie, cieple a nie za gorace, koce z merynosa swietne sprawdzaja sie gorace noce.

Ale jak kto woli smile
      • molik28 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 19:42
        Wełniaca pościel jest strasznie drapiąca. Nawet obleczona.
    • morekac Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 07:17
      Sprawdź, na co te alergia: czy na puch, czy na wełnę.
    • koala0405 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 07:50
      Ja mam w domu kilka kołder w 100 % z puchu i to najlepsze kołdry przynajmniej dla naszej rodziny. Mam zimowe, jesienne i letnie /z 200 g puchu/. Sporo kosztowały ale było warto. Kupowałam w outlecie limango, koszt takiej podwójnej to ok 600 zł ale jest uniwersalna bo jest część letnia i jesienna a łącznie tworzą kołdrę zimową. Kupiłam też, ale tylko dla siebie bo jestem zmarzluchem kołdre Yves Delorme w rozmiarze 200x 200 cm ale ona kosztowała fortunę , jakość rewelacja.
    • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 08:08
      Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Sama śpię pod wełną (ubraną w bawełnę), ale prezent miał być z "bajerem". Nie chcemy jednak by stał się przy okazji kłopotem. Co do alergii - nie wiem czy w ogóle istnieje, to było raczej pytanie o powszechność uczulenia na pierze/puch.

Kołdra dla osoby stosunkowo młodej, która wprowadza się do starego domu i będzie go remontować mieszkając tam - stąd pomysł dopieszczenia jej ciepełkiem (zwłaszcza gdyby były zawirowania z ogrzewaniem, wymianą okien itd)
      • peonka Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 08:31
        To może koc elektryczny? Lub prześcieradło? Ja je kocham miłością szaloną... Kosztuje niewiele i niedużo prądu zużywa.
        • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 08:41
          Myślimy także o czymś takim smile Nie wiadomo czy to ciepłe, ale skoro zapewnia spokojny sen (ważne w czasie remontu ! smile )

www.youtube.com/watch?v=jZQ_efOqarU
        • mysiulek08 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 02:46
          O, koc elektryczny jest swietnym wynalazkiem i w sam raz na prezent w takiej okazji
      • mdro Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 09:07
        Jak osoba pojedyncza wink i dość młoda, to może na takie warunki dobry śpiwór, taki ujemne temperatury wytrzymujący?
        • naturella Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 09:51
          Dla mnie dobra kołdra jest gruba i lekka, to jest kryterium, którym się kieruję przy zakupie big_grin A tak serio, to dobre są kołdry z English Home, dostałam ostatnio od mamy.
      • issa-a Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 19:50
        >Kołdra dla osoby stosunkowo młodej, która wprowadza się do starego domu i będzie go remontować mieszkając tam - stąd pomysł dopieszczenia jej ciepełkiem (zwłaszcza gdyby były zawirowania z ogrzewaniem, wymianą okien itd)

jesli osoba mloda to nie wiem, czy akurat będzie chciała "otulać" się "reumatycznymi" koldrami wełnianymi, które namiętnie wciskane są osobom starszym.
        Ja jednak caly czas jestem fanką Ikei, ktora ma kołdry do prania, w tym bardzo cieple oraz podwójne, które się spina na bardzo zimną temperaturę, albo rozpina i w lecie masz cienką kołdrę. Z wypełnieniem róznym, w tym z pierza.
        Sama mam taka podwójną kołdrę. Pierze się w pralce bez problemu.
        • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 20:43
          Nie jestem przekonana do kołdry z IKEI jako składkowego prezentu smile
          • peonka Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 23:25
            No cóż. Nie wiesz, czy ma alergie, i nie wiesz, co lubi. Gruba czy cienka, lekka czy ciężka... Może jednak wybierz jakiś bardziej uniwersalny prezent?
            Dla mnie na przyklad idealna koldra musi być szeleszczaca big_grin na to raczej nikt by nie wpadł, kupując mi prezent.
            • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 06:47
              Ależ ja wiem co lubismile Gdzie napisałam, że nie wiem ?
              • peonka Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 17:35
                Fakt, nie napisałaś, że nie wiesz, ale też nie napisałaś, co lubi wink
                Kołdry z Ikei dla mnie maja jeden minus: nietypowe wymiary. Jeśli macie blisko Ikee, to spoko, a jeśli nie, to gorzej, bo nie będzie miała gdzie kupić pościeli, przynajmniej stacjonarnie nie.
                • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 20:31
                  pisałam, że ciepłej zimowej smile
                • anel_ma Re: Pierzyna/kołdra 03.07.17, 14:51
                  jakie nietypowe wymiary? 150/200 i 160/200 jest nietypowe?
                  • peonka Re: Pierzyna/kołdra 03.07.17, 17:49
                    Kiedyś były nietypowe. Widzę, że się poprawili: ikea.prowly.com/4009-ikea-wprowadza-nowe-rozmiary-kolder-poduszek-i-poscieli-na-zyczenie-polskich-klientow
          • issa-a Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 02:01
            > Nie jestem przekonana do kołdry z IKEI jako składkowego prezentu smile

to jesli kołdra z Ikei za tania to kupcie jej przenośny grzejnik np. olejowy. Alergii nie powoduje a ciepełko daje. Ja taki mam, jeszcze, bo kupilismy jak dzieci były małe, na wszelki wypadek. Kaloryferek na kółkach więc mozna jeździć po całym mieszkaniu i ustawić sobie gdzie trzeba. Przydawał sie w różnych sytacjach, a to kiedy ogrzewania jeszcze nie było a temperatura spadła, a to, kiedy trzeba było dosuszyć ubranie bo dżinsy nie wyschły po praniu.
            Aha, i koldry w Ikei sa w róznej cenie. Takie po 4 stówy też (właśnie z puchem), choc nie wiem, jaką zrzute przewidujecie.
    • konsta-is-me Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 19:34
      Jeśli ma alergię, to koldra nie do użytku.
      Której wełniana kołdrę (osobiście jestem fanką).
      Jeśli musi być puchowa, to koldra.
      Ciężko wyprać.
      Są takie leciutkie puchowe kurtki, moze i jest taki rodzaj kołder.
      Pierzynę toleruje mało osób.
      W ogóle spytaj czy ma alergię, to ważne

• muchy_w_nosie Re: Pierzyna/kołdra 09.05.17, 23:34
      A idź dziewczyno do ikei, kup puchową kołdrę, daj dziewczynie paragon żeby mogła sobie wymienić. Mojej cioci góralce podarowałam ikeowską kołderkę, to jest jej naj, naj, najukochańsza lołderka, lekka, miła w dotyku, do pralki wchodzi i na wakacje kupię jej nową w wersji całorocznej.
    • joa66 Re: Pierzyna/kołdra 10.05.17, 20:34
      Jeszcze raz wszystkim dziękuję za wpisy , a zwłaszcza kondolyzie za uzupełnienie braków w mojej wiedzy ogólnej.

Decyzją grupy rezygnujemy z kupna kołdry. Kupujemy jakiś wypasiony koc wełniany plus... zbiorowo robimy na drutach wielki szal wełniany, będzie patchwork, każdy prostokąt od kogoś innego. smile

• snakecharmers Re: Pierzyna/kołdra 03.07.17, 11:46
      W większości przypadków katar i swędzące oczy powodowane przez pościel są spowodowane roztoczami kurzu i kurzem, a właściwie nie są to pościel, ponieważ te produkty przechodzą rygorystyczne procedury kontrolne, ale nie jest to wcale nie do pomyślenia. Mam alergie na górnika i używam pościeli od tych sprzedawców
      Https://www.raymat.co.uk/
      Http://www.goosedown.co
      Niedawno kupiłem tę gęsie kołdry z nich w sprzedaży, która jest awsome przy okazji.
      Https://www.raymattextiles.co.uk/products/hungarian-goose-down-duvet-100-sale-uk?variant=29778912769
      Możesz także sprawdzić informacje o bezpieczeństwie i alergiach. Mam nadzieję, że to pomoże.
    • olena.s Re: Pierzyna/kołdra 03.07.17, 18:06
      Joa, weź ty te pytania do specjalistycznego sklepu (ale płacenie będzie bolało, uprzedzam). Powinnas coś znaleźć w sklepie poscielowym, na JP2, po tej samej stronie co hala Mirowska, mnie więcej przy Grzybowskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka