Dodaj do ulubionych

Andżelika, Elwira i Tadeusz

12.05.17, 11:45
Pochwalę się. Mam zaszczyt i przyjemność osobiście znać Andżelikę Domańską: oko.press/atak-lokcia-rozanca-angelika-torunia-elwira-pulaw-smolenskim-tlumie-metrow-kaczynskiego-dlaczego-one/
i Tadeusza Jakrzewskiego:
www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1704552,1,czlonek-ruchu-obywatele-rp-opozycjonista-z-czasow-prl-spedzil-noc-w-policyjnej-izbie-zatrzyman.read
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 11:50
      Przekaż pozdrowienia i wyrazy wsparcia.
      • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:26
        Mają je. smile Tadeusz Jakrzewski wychodzący wczoraj z aresztu: www.facebook.com/wideowyborcza/videos/304109646683946/ (Jak zobaczyłam Kinasiewicza wtykającego mu z automatu jeszcze przed przywitaniem paczkę papierosów nie wiedziałam, czy śmiać się czy płakać. Chyba jednak płakać).

A za Andżeliką i Elwirą obiecuje stanąć murem Strajk Kobiet i przyjechać en masse 10 czerwca powiedzieć, co o tym myśli. Mam nadzieję, że starczy zapału. Partia Zielonych (Andżelika należy) też wkurzona.
    • triss_merigold6 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:10
      Pani Elwira i Andżelika do roboty, bo obie nie pracują; pan Jakrzewski - nałogowy opozycjonista emeryt na działkę i wnukom pomagać, bo się strasznie chłopina nudzi.
      • spanish_fly Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:15
        Jakie to szlachetne z Twojej strony, że zechciałaś zaszczycić ten wątek taką cenną wypowiedzią. Załatwiłaś już, żeby tatusiowi emeryturki nie zabrali?
      • ichi51e Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:17
        Dzieki bogu obowiazku pracy nie ma.
      • iwles Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:18

a ty jesteś teraz w pracy czy w domu? Chyba się strasznie nudzisz, nie za dużo czasu na forum ? bo pożytku z tego żadnego...
        • triss_merigold6 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:20
          Mam kodeksową przerwę i zajrzałam, żeby zobaczyć czym znowu etatowa forumowa działaczka się pochwaliła.
          • iwles Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:23

może swoje słowa skieruj do prezesa Kaczyńskiego? zamiast robić comiesięczny cyrk, lepiej niech popracuje ?
            • triss_merigold6 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:25
              Właściwym adresatem apelu będzie biuro poselskie szeregowego posła Jarosława, a nie ja.
              • spanish_fly Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:28
                Jeszcze się nie dochrapałaś wstępu do tego biura? Atakowanie opozycjonistów ma Cię do tego celu przybliżyć?
              • iwles Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:28

ale to ciebie uwiera, że ludzie robią coś innego, niż ty uważasz, że robic powinni.
                • riki_i Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 15:13
                  Znam dość dobrze ludzi pokroju Andżeliki, Elwiry i Tadeusza - jest to typowe polityczne mięso armatnie, które każda partia czy nawet ruch społeczny posiada bo posiadać musi, ale którym niekoniecznie się chwali. Bo chwalić się zasadniczo nie ma czym. Są to prawie zawsze ludzie życiowo zwichrowani bądź szaleni emeryci.
                  Publicznie piętnować ich niesłuszne zatrzymanie czy pobicie - ok, ale dokonywać egzegezy życiorysów z ckliwym zadęciem w manierze śp. programu telewizyjnego "Urzekła mnie Twoja historia" - już niekoniecznie. Bo można się nieźle przejechać, jak żywy pomnik walnie katastrofę wizerunkową albo wyjdą wstydliwe fakty z przeszłości. Także zalinkowany materiał reporterski Pana Pacewicza oceniam jako ryzykowny, podobnie jak chwalenie się tymi znajomościami przez Paszczakową.
                  • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 16:55
                    Widzisz, przemądry riki, ORP nie mają "typowego politycznego mięsa armatniego", tacy głupi jesteśmy. A Tadeusz Jakrzewski jest jednym z założycieli ruchu.
                    • riki_i Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 18:06
                      Bardzo mi przykro, ale niestety mijasz się z prawdą. Wystarczy zajrzeć na stronę Obywateli RP, aby przekonać się , że jest to inicjatywa stricte polityczna, o bardzo wyraźnym lewicowym rysie. Ogólne deklaracje programowe są owszem, apolityczne, jednak już bieżące oświadczenia ociekają politycznym sosem o jednoznacznej proweniencji.

Na przykład potępienie akcji "Wisła" z racji jej 70 rocznicy (konstytucjarp.org/oswiadczenie-obywateli-rp-w-sprawie-akcji-wisla/), gdzie pisze się o "brutalnym nacjonalizmie, podporządkowanym idei narodu monoetnicznego, monoreligijnego i monopartyjnego, przysłoniętym ohydnym parawanem odpowiedzialności zbiorowej, który dokonał gwałtu na godności, swobodach oraz prawach jednostki i na kulturze gromady." Czytamy tam m.in. o "naznaczeniu dużej grupy społecznej stygmatem odpowiedzialności zbiorowej za przewiny etnosu" i "terrorze instytucjonalnym, /.../ znajdującym oparcie w zmartwiałej ludzkiej wrażliwości, [który] wygnał ludzi z przynależnej im przestrzeni". To jest stricte polityczne wartościowanie, przypominam, że wielu Ukraińców przesiedlonych na ziemie zachodnie wcale nie ma pretensji o akcję "Wisła", ponieważ byli tak samo terroryzowani przez bandy UPA i tak samo grożono im śmiercią jak Polakom. Ponadto akcja "Wisła" skutecznie rozwiązała problem terroru ukraińskiego w Polsce, z czym nie mogła się uporać II RP (zabójstwo ministra spraw wewnętrznych Pierackiego itp.), gdyby dziś zrobić referendum na temat jej oceny historycznej , mogę się założyć, że większość Polaków uznałaby tę akcję za słuszną.

Nie wspominam już o nachalnym promowaniu gejów , językiem charakterystycznym dla skrajnej lewicy, cyt. "Oświadczenie w sprawie prześladowań osób nieheteronormatywnych w Czeczenii".
                      konstytucjarp.org/oswiadczenie-w-sprawie-przesladowan-osob-nieheteronormatywnych-w-czeczenii
                      • mdro Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 18:25
                        Riki jak zwykle ma problemy ze zrozumieniem prostego tekstu big_grin. Może zanim zaczniesz wypisywać elaboraty nie na temat i w dodatku dotyczące nikogo tutaj nieobchodzących twoich obsesji, spróbuj jeszcze raz przeczytać, co napisała paszczakowna i do czego się odnosiła?
                        • riki_i Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 19:08
                          Paszczakowa jednoznacznie zasugerowała brak politycznego charakteru ruchu Obywatele RP. Pokazałem że jest to nieprawda. Wszystko w temacie.
                          • iwles Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 19:15

O matulu kochana!
                            Jesli ktos wyraza poglady, ktore w jakims stopniu pokrywaja sie z pogladami jakiejs partii, to swiadczy to o tym, ze ten ktos jest partyjny???
                          • mdro Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 19:16
                            Paszczakowna dokładnie zacytowała twoje słowa "znam dość dobrze ludzi pokroju Andżeliki, Elwiry i Tadeusza - jest to typowe polityczne mięso armatnie" i do nich się odniosła. Nie pamiętasz, co sam napisałeś?
                            • riki_i Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 19:43
                              Napisała, że obywatele RP nie mają politycznego mięsa armatniego co jasno tłumaczysz się na to, że nie ma tam polityki. Co jest oczywistą bzdurą i nieprawdą, bo jest to ruch stricte polityczny.
                              • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 21:42
                                Riki, jakim cudem ruch walczący o przestrzeganie praw człowieka ma nie być polityczny? Wszystko co robimy jest jakoś tam polityczne.
                                • riki_i Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 00:13
                                  Działalność polityczna niesie za sobą konsekwencje w postaci pojawienia się grupy "aktywistów", która we wszystkich organizacjach ma podobne cechy socjo-demograficzne (pomijam ekstrema typu ONR gdzie są prawie sami młodzi mężczyźni). To dokładnie napisałem.
                          • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 19:32
                            >Paszczakowa jednoznacznie zasugerowała brak politycznego charakteru ruchu Obywatele RP.

Gdzież niby? Oczywiście, że ORP mają bardzo konkretny, wyrazisty profil ideowy. (Z którym jest mi bardzo dobrze). I oczywiście, że zamierzają wywierać wpływ na polityczną rzeczywistość kraju, czego bynajmniej nie ukrywają.

Sprzeciwiłam się obrzydliwej insynuacji, że instrumentalnie traktują swoich członków czy sympatyków.
                            • riki_i Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 00:14
                              paszczakowna1 napisała:

> Sprzeciwiłam się obrzydliwej insynuacji, że instrumentalnie traktują swoich czł
                              > onków czy sympatyków.

Powtórzę jeszcze raz. Działalność polityczna niesie za sobą konsekwencje w postaci pojawienia się grupy "aktywistów", która we wszystkich organizacjach ma podobne cechy socjo-demograficzne (pomijam ekstrema typu ONR gdzie są prawie sami młodzi mężczyźni). To dokładnie napisałem.
          • rosapulchra-0 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:34
            triss_merigold6 napisała:

> Mam kodeksową przerwę i zajrzałam, żeby zobaczyć czym znowu etatowa forumowa dz
            > iałaczka się pochwaliła.

Kodeksowa przerwa w pracy, która trwa od ósmej do szesnastej big_grin big_grin big_grin
        • kolpik124 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:21
          a "kompetentna" opozycja dalej się kompromituje

i dziwić się tu, że PiS nie ma z kim przegrać big_grin

wyborcza.pl/7,75968,21798693,po-schetyny-bez-wlasciwosci-czyli-malo-ambitna-polityka-ktora.html
      • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 12:29
        Wiemy, Triss, wiemy. Robotnicy do fabryk, studenci do nauki.
      • kropkacom Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 13:24
        W sumie jesteś gorsza niż pisotrolle.
      • black.sally Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 13:35

> Pani Elwira i Andżelika do roboty, bo obie nie pracują; pan Jakrzewski - nałogo
        > wy opozycjonista emeryt na działkę i wnukom pomagać, bo się strasznie chłopina
        > nudzi.

tu cytat
        "Z zawodu jestem kasjerką, przez 11 lat pracowałam w „Biedronce”, zwolniłam się ze względu na zdrowie. Mam trzy dziewczynki, 6, 7 i 16 lat, samotna mama, tak."
      • vaikiria Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 15:42
        Chyba coś przeoczyłam, ale czy właśnie wrócił bolszewicki obowiązek pracy?
      • kaz_nodzieja Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 19:12

> Pani Elwira i Andżelika do roboty, bo obie nie pracują; pan Jakrzewski - nałogo
        > wy opozycjonista emeryt na działkę i wnukom pomagać, bo się strasznie chłopina
        > nudzi.

Kocham Cię. Gdybyś była mężczyzną... Ech...
    • iwles przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 12:50

Podziwiam je

zosia_1 12.05.17, 12:48

Podziwiam dziewczyny z artykułu oko.press/atak-lokcia-rozanca-angelika-elwira-pulaw-smolenskim-tlumie-metrow-kaczynskiego-dlaczego-one/ chciałabym być jak one. Sercem czuję podobnie, ale jestem za słaba i konformistyczna na taką odwagę

• 1elka26 Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:04
        Ciekawe, co wzmiankowane osoby sadza o takim zachowaniu?

"Najbardziej bolesne jest to, że są Polacy którzy podczas uroczystości upamiętniających ofiary katastrofy smoleńskiej zachowują się jak barbarzyńcy, gwiżdżąc i hałasując przy apelu pamięci i wtedy gdy śpiewaliśmy „Boże coś Polskę”, pieśń świętą dla każdego Polaka…" - mówi Adam Borowski.
        Tak, to jest bohaterstwo - gwizdac i hałasować w takim momencie.

"Kiedy doszliśmy pod Pałac Prezydencki – idący wśród nas ujawnili się. Wyciągnęli białe róże – zaczęli przeraźliwie gwizdać, krzyczeć, kpić i zagłuszać przemówienia. Potwornie wrzeszczeli, kiedy Anita Czerwińska czytała apel poległych. Kiedy śpiewaliśmy Boże coś Polskę – szydzili z pieśni, która jest przecież drugim polsklim hymnem. Stali między nami – śpiewaliśmy głośniej, by zagłuszyć wrzaski.

Kiedy prowadzący uroczystość Jan Kasprzyk zakończył ją i podziękował za obecność, nagle tłum zafalował, zaczęła się przepychanka. Poczułem, że ktoś łapie mnie z tyłu za ramiona i próbuje odciągnąć. Wyrwałem się, odepchnąłem go z pytaniem „czego chcesz, czemu mnie szarpiesz?”, zareagowali też inni ludzie. Napastnik schował się za transparentem i przez ten transparent poczułem silne uderzenie pięścią w twarz. Nie mogłem ciosu odeprzeć, ani zrobić uniku, bo uderzył będąc zasłonięty przez materiał transparentu.

Przeskoczyłem pod transparentem, on chciał uciekać, ale chwyciłem go za kołnierz i oddałem policji. Jeden z policjantów powiedział , że dokładnie widział co zaszło i zatrzymują go. Napastnik miał 30-40 lat, kilkudniowy zarost, był w ciemnej kurtce z kapturem. Na prośbę policji złożyłem w komisariacie zeznanie. Policjanci powiedzieli, że sprawa będzie skierowana do prokuratura."

Jakie będą następne "bohaterskie" czyny?
        • iwles Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:09

> śpiewaliśmy „Boże coś Polskę”, pieśń świętą dla każdego Polaka…"

mówisz, święta pieśń dla każdego Polaka....
          a któż to pierwszy ją sprofanowała słowami "ojczyznę dojną racz nam zwrócić Panie ?
          • iwoniaw Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:31
            Zaiste "pieśń święta dla każdego Polaka", wszak powstała na cześć rosyjskiego cara-zaborcy big_grin
            • 1elka26 Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:49
              I to jest doskonały przykład manipulacji. Owszem, taka była intencja autora, ale zapomnialas dodac, że pierwotny tekst byl inny niż ten znany nam dzisiaj. O tym, że już w rok po napisaniu został zmieniony refren , a także o tym, że w zaborze rosyjskim wykonywanie tej piesni zostało zakazane też nie wspomniałaś.
              • iwoniaw Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:56
                Tak sobie próbuj manipulować, zwolenniczko opcji, dla której ze wszystkich tekstów świata akurat ten jest "niemal drugim hymnem" big_grin
          • 1elka26 Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:41
            Nie "sprofanował" tylko sparafrazował, i to w trakcie wystąpienia a nie podczas uroczystego wykonania. Poza tym, to nie miał racji? Przeciez to jedna z gwiazd "obrońców demokracji" stwierdziła, że chodzi o to, żeby było tak jak było.
            Przypomnę także, że prezydent wyraził ubolewanie z tego powodu, czego nie można powiedzieć o tzw. kontrmanifestantach.
            • iwles Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:56

tak, tak, tłumacz sobie, w "parafrazowaniu" macie wprawę, że przypomnę "z ziemi polskiej do Wolski" big_grin
              • faustine Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 14:30
                już rozumiem dlaczego iwles nie jest moderatorem.
                • iwles Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 14:42

tak, tak, oczywiście, że wiesz...
                  • livia.kalina Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 20:39
                    Wszyscy wiemy, że iwles Pan Prezes naczelnik odwołałsmile
        • spanish_fly Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 13:09
          Ostatnio upamiętniony był tylko Palikot, o ofiarach Kaczyński nie wspomniał.
        • kitek_maly Re: przyklejone. Autor - zosia_1 12.05.17, 15:30
          > „Boże coś Polskę”, pieśń świętą dla każdego Polaka…" - mówi Adam Borowski.

Pan raczy żartować...
        • echtom Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 09:23
          > zachowują się jak barbarzyńcy, gwiżdżąc i hałasując przy apelu pamięci i wtedy gdy śpiewaliśmy „Boże coś Polskę"

I dlatego mnie tam nie ma.
          • kaz_nodzieja Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 10:02
            Wstyd mi, że kiedyś chodziłam na marsze KOD-u sad
            • purchawkapuknieta Re: przyklejone. Autor - zosia_1 14.05.17, 12:52
              KOD to były sekretarki z MO, a pan Kasprzak zbiera kadry z IV dep. SB.
            • gogologog Re: przyklejone. Autor - zosia_1 14.05.17, 17:46
              > Wstyd mi, że kiedyś chodziłam na marsze KOD-u

wazne ze nie trwasz w oczadzeniu i ekhm ekhm "obronie demokracji"
              • kaz_nodzieja Re: przyklejone. Autor - zosia_1 14.05.17, 18:04
                Cóż, niestety samodzielnie myślę i jestem osamotniona przez to dość często, ani mi po tamtej stronie ani po Waszej sad
          • joanekjoanek Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 10:07
            A to nie jest tak, Echtom, że Ciebie tam nie ma, bo dla Ciebie po prostu katolicyzm jest ważniejszy niż wolność?...

bo wiesz, ci ludzie walczą o wolność, w najprzeróżniejszy sposób. A Twoje komentarze na ich temat zawsze są kręceniem nosem na "styl", w zasadzie głównie wtedy, kiedy sprawa dotyka kościoła i katolików.

otóż są takie systemy wartości, gdzie wolność jest absolutnie nadrzędna. I kiedy wolność chcą zabrać komuniści, to się walczy z komunistami, zaś jak chce zabrać kościół, to się walczy z kościołem. Najwyraźniej Twój system wartości jest inny i to katolicyzm stoi w nim wyżej niż wolność. No ok, zdarza się. Tylko nie ma co wmawiać sobie i otoczeniu, że ta wolność taka dla Ciebie wielce ważna, skoro najwyraźniej jednak wcale nie.
            • echtom Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 10:34
              Nie "katolicyzm", tylko poszanowanie sacrum. Byłam na pierwszym czarnym proteście, z kontrmanifestacją "obrońców życia", i choć ich obecność doprowadzała mnie do szału, obraźliwe dla wierzących hasła i okrzyki zagłuszające modlitwy po prostu nie przechodziły mi przez gardło. Więcej tam nie poszłam.
              • krejzimama Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 10:47
                Miejsce na sacrum jest w światyniach lub domach wyznawców sacrum.
                • paszczakowna1 Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 12:45
                  >Miejsce na sacrum jest w światyniach lub domach wyznawców sacrum.

Punkt 2 art 53 Konstytucji RP zapewnia prawo do publicznego kultu religijnego.
            • echtom Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 14:50
              > otóż są takie systemy wartości, gdzie wolność jest absolutnie nadrzędna.

Podstawowy wymiar wolności to wolność sumienia i wypowiedzi. Wymaganie od kogoś, by łamał sumienie dla czyjejś doraźnej definicji wolności, jest sporym nadużyciem.
            • gogologog Re: przyklejone. Autor - zosia_1 14.05.17, 17:55
              > bo wiesz, ci ludzie (przyp. kodomici) walczą o wolność, w najprzeróżniejszy sposób

buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahhahahaha hahhahahahah ahahahahhahahahha ahahahahhaha ahahahahhahahaa ahahahahahah
          • paszczakowna1 Re: przyklejone. Autor - zosia_1 13.05.17, 12:36
            >> zachowują się jak barbarzyńcy, gwiżdżąc i hałasując przy apelu pamięci i wtedy gdy śpiewaliśmy „Boże coś Polskę"

>I dlatego mnie tam nie ma.

A nie przyszło ci do głowy, że to jest po prostu kłamstwo? Uzywanie religii do głoszenia nienawiści jest w moim odczuciu profanacją religii, a obrzędy smoleńskie związek z religią chrześcijańską mają luźny. Mimo to, Obywatele RP, stojac na stanowisku, że trudno odróżnić sektę od religii, od początku konsekwentnie milczeli poddczas modlitw i śpiewów religijnych (albo się w nie włączali). Gdy kontrmanifestacje stały sie bardziej masowe, urabiali sobie ręce po łokcie, by zapewnić ciszę podczas modlitw. Z niewielkim sukcesem, ale wiesz, ludzie sie tak jakoś ekscytują, gdy widzą starszych ludzi wleczonych przez policjantów po ulicy przy wtórze odmawianego "Ojcze nasz".
    • black.sally Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 13:32
      nie mogę czytać, bo mnie jasny uj strzela. Katolicy psia mać..i! a bliźniego w łyżce wody.
      • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 14:35
        To, że podburzeni i zatruci propagandą starsi ludzie, często z problemami psychicznymi kogoś zaatakowali, nie jest specjalnie bulwersujące. Bulwersujace jest:

a) to, ze szczuła ich do takiego zachowania posłanka partii rządzącej (no i oczywiście Jarosław K.),

b) to, że policja (której były tam tysiące) wykazała kompletną bierność i odmówiła udzielania pomocy medycznej Andżelice.

c) to, że Tadeusz Jakrzewski został pod fałszywym zarzutem zatrzymany, przewieziony w kajdankach, skuty ponownie przed przewożeniem z jednej komendy na drugą i podczas prowadzenia na przesłuchanie.
        • 1elka26 Re: Apel 12.05.17, 15:03
          Bardzo potrzebny apel - trzeba powiedzieć zdecydowane stop zbierającej fali nienawiści:

"Grupa osób występująca pod sztandarem „Obywatele RP” po raz kolejny w ostatnich dniach dopuściła się ataku na legalne zgromadzenie, jakie 10 dnia każdego miesiąca ma miejsce przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie. Uczestnicy miesięcznicy upamiętniającej ofiary katastrofy smoleńskiej byli lżeni, pobity został Adam Borowski, legendarny opozycjonista z czasów PRL, szef warszawskiego „Klubu Gazety Polskiej”.

W przestrzeni publicznej pojawiły się haniebne, nie nadające się do cytowania słowa na temat ofiar katastrofy z 10 kwietnia.

Trudno nie odnieść wrażenia, że podobne działania są celowe i mają na celu antagonizowanie społeczeństwa. Podobnie dzieje się każdego 18-go dnia miesiąca, gdy osobista wizyta Jarosława Kaczyńskiego na grobie jego śp. Brata i Bratowej na Wawelu jest zakłócana przez grupę agresywnie nastawionych osób, a całość przedstawiana jest w mediach jako swoiste „show”.

Pomni tego, co działo się w ostatnich miesiącach w Warszawie i Krakowie, a przede wszystkim pamiętając o tym, że agresja i przemysł pogardy doprowadziły już w ostatnich latach do mordu politycznego, którego ofiarą padł śp. Marek Rosiak, my niżej podpisani:

Apelujemy do środowisk opozycji parlamentarnej i pozaparlamentarnej oraz do dziennikarzy i publicystów a także osób mających wpływ na kształt opinii publicznej o jednoznaczne potępienie zachowań osób, przedstawiających się jako środowisko „Obywatele RP”"

niezalezna.pl/98645-nasza-akcja-apel-o-potepienie-dzialalnosci-obywateli-rp
          • mdro Re: Apel 12.05.17, 15:27
            To "lżenie" to obrzucanie ludzi skandujących "demokracja" i "konstytucja" obelgami w rodzaju "bydlaki", "resortowe bękarty" i "SB"? Bo wiesz, pistrollu, są w sieci nagrania, więc się nie kompromituj powtarzaniem bredni (wiem, płacą ci za to, ale zapewne można znaleźć zajęcie bardziej moralne, podobno niskie bezrobocie jest).

Niemniej przy okazji dzięki za wrzucenie oświadczenia, z którego jasno wynika, że ten z Klubu GP nie ma pojęcia, kto go pobił (o ile w ogóle ktoś go pobił, bo najpierw coś mówił o spoliczkowaniu, teraz zmienił wersję) i oskarżył pierwszego lepszego, kto mu się z twarzy nie spodobał...
            • 1elka26 Re: Apel 12.05.17, 16:15
              Do bredni odnosić się nie będę - tak, masz rację, są w sieci nagrania i możemy przekonać się jaki ma przebieg tzw. kontrmanifestacja. Brak słów.
              Zresztą, to sa podobnie pokojowe i kulturalne zachowania, jak określanie adwersarza mianem "pistrolla" i twierdzenie o jakimś płaceniu. Najwyraźniej uważasz, że jak sama jestes opłacana to inni także. Chociaz jezeli masz takie dojścia - jak mniemam, pisząc "wiem" , masz takie mozliwości, to chetnie skorzystam z takiej okazji.
              • mdro Re: Apel 12.05.17, 16:31
                Tak tak, wcale nie jesteś tu służbowo, przeklejasz przekaz dnia całkiem hobbystycznie, poświęcasz się w celu uświadomienia forum emama wink (napisałeś choć jeden niepolityczny post? nie przypominam sobie, inne pistrolle się choć trochę starają uwiarygodnić). A o kulturze to raczej nie powinnaś się wypowiadać, regularnie obrażasz wszystkich, którzy się z PiS-em nie zgadzają.
                • 1elka26 Re: Apel 12.05.17, 20:27
                  Przekazy dnia ?? aha - rozumiem, że juz o poranku dostajecie wytyczne co i jak pisać. Faktycznie - za darmo nikt nie będzie czuwał na forum praktycznie przez cały dzień. Niestety - nie mam tak dobrze, ale nadal licze na pomoc w tym zakresie.
                  Nie musze się uwiarygadniać, nie mam czasu na bzdety - natomiast obchodzi mnie moja ojczyzna. Nie "ten kraj" jak mówią lemingi , ale moja ojczyzna. Co do obrazania - tutaj poddaje sie, w tym temacie nigdy nie dorównam tzw. lewicy. Macie w tym wieloletnie doświadczenie.
          • livia.kalina Re: Apel 12.05.17, 21:28
            >Bardzo potrzebny apel - trzeba powiedzieć zdecydowane stop zbierającej fali nienawiści
            To dokładnie dla takich sytuacji powstało u nas w Polsce takie powiedzenie:

"diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni"

a jaki macie elka w Rosji odpowiednik?
    • mapt Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 15:21
      Eeeee... Myślałam, że będzie o aktualnie najbardziej pożądanych imionach dla dziubdziusiów..
      • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 15:24
        Przepraszam.
        • livia.kalina Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 18:19
          A ja Tobie bardzo dziękuję za wszystko co robisz smile
    • ga-ti Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 18:17
      Niezależnie po której by stronie nie stały, ja mam pytanie, po co się tam pchać? na co im to? niby chore, niby samotne z dziećmi, niby bezrobotne, no na kij jeździć co miesiąc do Warszawy, stać w tłumie?
      • iwles Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 18:24

A tobie podobaja sie te miesiecznice? Bo mnie nie. I jestem bardzo wdzieczna, ze ktos pokazuje prezesowi, ze nie akceptuje jego zachowania ani slow i robi to takze w moim imieniu.
        • ga-ti Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 21:24
          Nie, ale po co to nakręcać? Są widzowie, jest przedstawienie. Jedni i drudzy się nakręcają, dają pożywkę mediom.
          Jeśli jedna, czy druga kobieta są takimi aktywistkami i bojowniczkami o wolność, prawdę i dobro społeczne, to moim zdaniem niech się udzielają w swoim otoczeniu, w swojej miejscowości, gminie. Pochodzą z takich rejonów Polski, gdzie na pewno dużo jest do zrobienia, wywalczenia. Tam mają szansę coś zdziałać, coś zmienić, komuś realnie pomóc. A na protestach...myślisz, że prezes się przejmie kobietą z różą, że pis czy po się przejmie, że media wykorzystają w dobrym kierunku czy tylko dla sensacji i oglądalności?
          • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 01:00
            >Jeśli jedna, czy druga kobieta są takimi aktywistkami i bojowniczkami o wolność, prawdę i dobro społeczne, to moim zdaniem niech się udzielają w swoim otoczeniu, w swojej miejscowości, gminie. Pochodzą z takich rejonów Polski, gdzie na pewno dużo jest do zrobienia, wywalczenia.

Udzielają się.

>A na protestach...myślisz, że prezes się przejmie kobietą z różą

Przejął się. Bardzo.

>że pis czy po się przejmie

Przejęli się. (PiS drugi dzień przeżywa, głupoty gada nie z tej ziemi, a PO przejęła się do tego stopnia, że znowu chce z nami rozmawiać). .Nowoczesna i Europejscy Demokraci wystąpili wczoraj w Sejmie z białymi różami.

>że media wykorzystają w dobrym kierunku czy tylko dla sensacji i oglądalności?

Co do mediów nie mam złudzeń. Przyzwoite jest OKO.Press z portali, z tygodników Polityka i Tygodnik Powszechny, Wyborcza miewa jeszcze przebłyski (acz rzadko), z telewizji miewa przebłyski Superstacja. Reszta to na ogół sieczka.
      • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 19:06
        Jak sądzę, z poczucia godności. To bardzo silna motywacja.
    • 18lipcowa3 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 21:15
      te babki to jakieś patolstwo ?
      • iwles Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 23:25

Nie, ale to gorszy sort.
        Z tym ze, w dzisiejszych czasach to komplement, nie obelga.
    • a.va Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 12.05.17, 21:31
      Powiem wam, że jestem zbudowana tym, co te dziewczyny mówią. Jak by to delikatnie ująć - raczej z prostego środowiska są, słychać to po tym, jak mówią i widać po życiorysach, a naprawdę mają dobrze ułożone w głowach. Miło.
    • echtom Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 09:28
      "Najgorzej jest z dziećmi, porzuconymi z biedy, w dzielnicach i wioskach ludzi wykluczonych, dzieci nie mają co robić, wpadają w ręce narodowców, bo potrzebują wspólnotowości, a nikt inny im nie daje."

Opozycja powinna wziąć sobie te słowa do serca.

"W grudniu 2015 przyłączyłam się do KOD, ale mnie wywalili, szacunek dla kobiet był mniej niż zero."

Nie rozumiem - KOD nie szanuje kobiet?
      • kaz_nodzieja Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 09:58
        Skoro na czele stoi alimenciarz - to tak, nie szanuje. To tak jakby tym kobietom - samotnym matkom walczącym o alimenty na swoje dzieci ktoś plunął prosto w twarz.
      • paszczakowna1 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 12:42
        >Nie rozumiem - KOD nie szanuje kobiet?

Był czas, że KOD wywalał każdego, kto myślal inaczej i to artykułował. Pluralizm poglądów nie był mocną stroną KOD. Kijowski teraz bardzo by chciał o tym zapomnieć, ale niecały rok temu na manifestacji KOD Obywateli RP otaczała policja na wniosek organizatorów.
    • echtom Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 09:30
      > jakbym tylko mogła, to też bym sie tam pchała.

A czemu nie możesz?
    • jesienna.nuta Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 13.05.17, 15:27
      Po co te kobiety włażą tam, gdzie nikt ich nie chce?
      To zwykłe zadymiary bez kultury.
      Współczuję znajomych.
      FUJ. OHYDA sad
      • iwles Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 14.05.17, 12:32

I kto to mowi? 😄😄😄
        • jesienna.nuta Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 14.05.17, 12:55
          "I kto to mowi? "

I KTO TO KOMENTUJE?
          Najgorszy troll na forum big_grin
      • 1elka26 Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 14.05.17, 13:26
        Ohyda - jest w tym przypadku okresleniem dokładnie opisującym zachowanie tzw. kontrmanifestantów. Przecież tak naprawde wcale im nie zalezy na wyrażeniu swojego sprzeciwu, na wyrazeniu swoich poglądów. - tego nikt im nie zabrania.
        Im zależy na rozróbie, na prowokacji - a może ktoś zostanie zamkniety? jaka piękna okazja do zrobienia larum na cały świat.

To, co wyprawiają tzw. obywatele jest czymś odrażającym. Rację ma Adam Borowski w ten sposób opisując wydarzenia w trakcie uroczystości:

" Zabolało mnie to, że moi rodacy, przedstawiciele tego narodu mogą podczas tego hymnu wyć, tupać, gwizdać… To jest coś niewyobrażalnego! To samo miało miejsce podczas Apelu Pamięci.

Jak podkreślił Adam Borowski:

To ludzie, którzy sami wykluczają się z naszej wspólnoty narodowej. Dla mnie są zerem. Po prostu nie istnieją dla mnie ludzie, którzy szargają moje świętości."

Ohyda - tak, to jest odpowiednie słowo.

• biceps_of_steel Ci Twoi "Obywatele RP" uderzyli Adama Borowoskiego 14.05.17, 18:15
      Uderzyli w twarz legendę opozycji i to zweryfikowaną.
      KOD się skompromitował i wypalił, to Dukaczewski i inne Mazguły zmontowały sobie ORP.
      • paszczakowna1 Re: Ci Twoi "Obywatele RP" uderzyli Adama Borowos 14.05.17, 20:02
        Niuniek, przestań pleść bzdury. "Legenda opozycji i to zweryfikowana" to szef warszawskiego klubu Gazety Polskiej, który wraz z tłumem obrażał i poszturchiwał dwie kobiety stojące z białymi różami. W twarz dostał rzekomo "przez transparent" (czarny).

Pytanie nr 1: w jaki sposób podobno uderzajacy widział przez transparent, gdzie Borowski ma twarz?

Pytanie nr 2: w jaki sposób podobno uderzony Borowski zidentyfikował rzekomego napastnika?

Co oczywiście nie przeszkodziło policji zatrzymać na 24 h wskazanego.

>KOD się skompromitował i wypalił, to Dukaczewski i inne Mazguły zmontowały sobie ORP.

Co ci powiedziała córka Szczerby i Piotrowski na marszu KOD.
    • biceps_of_steel Zgadnę. Ten profil ideowy to...? 14.05.17, 19:22
      Żeby było, tak jak było?
      • paszczakowna1 Re: Zgadnę. Ten profil ideowy to...? 14.05.17, 20:20
        Jeszcze coś bardziej koszmarnego. Zastanów się dobrze, czy chcesz wiedzieć...

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/18425148_1730871616929053_2506011133823759427_n.jpg?oh=f601f7c32c2f585fb62bebd3665c7342&oe=597415B5
        • kaz_nodzieja Re: Zgadnę. Ten profil ideowy to...? 14.05.17, 20:29
          Ty to ta blondynka po prawej?
        • 1elka26 Re: Zgadnę. Ten profil ideowy to...? 14.05.17, 20:34
          Żałosne.
          • kaz_nodzieja Re: Zgadnę. Ten profil ideowy to...? 14.05.17, 20:55
            Całe 10 osób big_grin
    • kaz_nodzieja Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 06.07.17, 20:30
      Po co samotne matki, jak rozumiem nie mające wsparcia ze strony ojców swych dzieci pchają się na rozróby?
      Ktoś im za to płaci? Bo nie wierzę, że w ich smutnych sytuacjach życiowych i finansowych robiły to za darmo.
      Zwłaszcza ta z trójką dzieci, przy takiej gromadce samotna kobieta ma co robić.
      Jedna bezrobotna, druga bez stałej pracy.
      Hmm...
      Dużo różnych złych ludzi może wykorzystać ich smutną sytuację życiową do swoich własnych, brudnych, politycznych celów.
      • nathasha Re: Andżelika, Elwira i Tadeusz 07.07.17, 01:27
        Taak, kazek - jedyny szlachetny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka