17.05.17, 16:38
Ponoć, tzn zdaniem jednego amerykańskiego onkologa - brokuły to najlepsze jedzenie na świecie i powinniśmy je jeść tak często jak tylko możemy. Ok, superzdrowe, smaczne, gdyby tylko nie ten smród... ja serio nie mogę znieść odoru gotowanych, czy duszonych brokułów. Cuchną gorzej niż kapusta, cebula i wszystko razem wzięte... a jak jeszcze zimno i okien nie otwieram na przestrzał, to potem wszystko tak wali, że eh...
Macie na to jakiś patent?
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: Brokuły 17.05.17, 16:51
      owszem. mamy. szczelny szybkowar smile
      • sandrasj Re: Brokuły 17.05.17, 16:59
        Może i superzdrowe i super jedzenie Ale ja i mój syn mamy po brokułach problemy żoładkowe. A osoby z niedoczynnością tarczycy powinny unikać kapustnych: kalarepy, brokułów, jarmużu itd.
        • hanka78 Re: Brokuły 17.05.17, 17:11
          a czemu akurat tego?
          • sandrasj Re: Brokuły 17.05.17, 18:30
            Te warzywa utrudniają przyswajanie jodu
            • rulsanka Re: Brokuły 18.05.17, 10:40
              Tylko w postaci surowej.
      • hanka78 Re: Brokuły 17.05.17, 17:04
        a jakiej masz firmy?
      • anetapzn Re: Brokuły 17.05.17, 17:06
        wlej łyżkę oleju do garnka, czasami pomaga, nie zawsze, nie wiem od czego to zależy..od oleju, kalafiora smile
        Moja znajoma kładzie do gotowania suchy kawałek chleba, twierdzi, że jej prawie nie śmierdzi gotowany brokuł czy kalafior. Nie wiem czy to prawda, nie sprawdzałam.
        • hanka78 Re: Brokuły 17.05.17, 17:16
          sprawdzę, zanim ten szybkowar kupie
          • drosetka Re: Brokuły 17.05.17, 18:24
            Proszę cie, do gotowania brokuła szybkowar?? Przecież to się 3-4 min gotuje nie opłaca się wyciągać sxybkowara
            • e-kasia27 Re: Brokuły 17.05.17, 18:38
              A poza tym wszelkie kapustne należy gotować w otwartym garnku, żeby to co powoduje ten charakterystyczny zapach mogło się ulotnić w czasie gotowania, jeśli się garnek zamknie to potrawa będzie nie smaczna i bardzo śmierdząca.
      • 3-mamuska Re: Brokuły 18.05.17, 22:44
        kondolyza napisała:

        > owszem. mamy. szczelny szybkowar smile



        Słyszałam ze nie powinno sie gotować kalafiora i brokułów zamkniętym garze. Właśnie po to aby sie ten smród sie wydostawał .
    • e-kasia27 Re: Brokuły 17.05.17, 16:59
      No, takie zdrowe, że jak zjem, to zaraz cała jestem opuchnięta.
      • hanka78 Re: Brokuły 17.05.17, 17:05
        oj to prędzej z Tobą coś nie tak niż z brokułami sad
    • 1matka-polka Re: Brokuły 17.05.17, 17:06
      Uwielbiam brokuły, kapustę i cebulę. Mogę jeść pasjami.
      • hanka78 Re: Brokuły 17.05.17, 17:14
        ja tak samo, i jarmuż i szpinak
    • stephanie.plum Re: Brokuły 17.05.17, 17:06
      tylko lekko podgotowujesz na parze, okno szeroko otwarte.
      wodę od razu wylewasz.
      ja takie brokuły "al dente" jem na zimno z winegretem. zresztą, surowe też są dobre do chrupania.
    • mama2na6 Re: Brokuły 17.05.17, 17:21
      Jeżeli gotowany polecam dodać trochę mleka po włożeniu brokuły naprawdę działa
      • hanka78 Re: Brokuły 17.05.17, 18:13
        to ja dodam i mleka i oleju, bo anetap już mi olej radziła wink,
      • panterarei Re: Brokuły 17.05.17, 19:03
        Mleka i szczypte cynamonu
        • monia111175 Re: Brokuły 18.05.17, 07:41
          Dokładnie
          Troszkę mleka i troszkę cukru dodaj
          Zapach napewno mniejszy
    • tt-tka Re: Brokuły 17.05.17, 17:56
      Prosta sprawa - nie gotowac i nie dusic smile
      Chetnie robie brokula w ciescie - ciasto jak nalesnikowe (moze byc z piwem zamiast mleka), tylko ciut gestsze, maczasz kawalki surowego brokula i na patelnie ! Albo do piecyka !
      brokul calkiem surowy/leciutko zblanszowany (wrzucasz do wrzatku na chwile, nie zdazy zasmierdziec) do roznego rodzaju salatek, lub jedzony z sosem takim i owakim.
      • hanka78 Re: Brokuły 17.05.17, 18:12
        jak takie czytam, to jeść mi się chce od razu smile
    • drosetka Re: Brokuły 17.05.17, 18:21
      Mnie nie śmierdzą nic a nic . Kalafior też nie czuje , jedynie kapustę czuć w całym domu podczas gotowania. Zresztą brokuła wrzucam na gotującą się wodę na kilka minut to nie zdarzy nawet narobić smrodku, nie lubię rozgotowanego
    • aka10 Re: Brokuły 17.05.17, 18:57
      Nie gotuje. Dziele na male czesci i wrzucam na patelnie z oliwa na kilka minut.
    • cosmetic.wipes Re: Brokuły 17.05.17, 19:00
      Brokul jest najlepszy na surowo. Podobnie jak kalafior.
      • stephanie.plum Re: Brokuły 18.05.17, 16:44
        kalafior na surowo... z ostrym sosem musztardowym...
        mniam!
    • zuleyka.z.talgaru Re: Brokuły 17.05.17, 19:07
      Ja tylko podsmażam na maśle. Krótko max 3min.
    • madi138 Re: Brokuły 17.05.17, 19:18
      Nie gotuj! Spróbuj pieczonych- skroplonych oliwą i posolonych. Są przepyszne i nie mają wtedy tego kapuścianego posmaku.
    • taki-sobie-nick Re: Brokuły 18.05.17, 01:09
      Brokułek mniam mniam, takoż kalafiorek i brukselka. Nie rozumiem problemu poruszanego w wątku.
      • hallbera.jarlakappi Re: Brokuły 18.05.17, 16:47
        amen
    • issa-a Re: Brokuły 18.05.17, 01:30
      >Macie na to jakiś patent?

      mam, okap.
    • lalkaika Re: Brokuły 18.05.17, 02:01
      nie przepadam.Raz na ruski rok zrobie ,czosnek anchua . blanszowac ,rigattoni ,olej i parmezan (duzo) Wychodzi zjadliwe
    • nanuk24 Re: Brokuły 18.05.17, 02:35
      Nighy nie gotuję, zawsze piekę. Pycha.
    • mid.week Re: Brokuły 18.05.17, 08:07
      Jak ci ten brokuł tak bardzo jedzie to moze ty go za długo gotujesz?

    • asia_i_p Re: Brokuły 18.05.17, 09:06
      Gotowane bardzo krótko, takie, że nadal są ciemnozielone, nie śmierdzą. Podobnie jedzone na surowo i moim zdaniem na surowo są dużo smaczniejsze.
    • nowaczek1 Re: Brokuły 18.05.17, 09:38
      Ja piekę w piekarniku i prawie ich nie czuć, a zapach jest przyjemniejszy. Małe różyczki układam na blasze na papierze do pieczenia i na 220 st. wkładam na ok. 10-12 minut, do miękkości i przyrumienienia. Można skropić olejem lub oliwą.
    • kozica111 Re: Brokuły 18.05.17, 09:40
      Dodaj do garnka 1-2 liście laurowe, mniej pachnie.
    • viridiana73 Re: Brokuły 18.05.17, 10:33
      Gotuję 1,5 minuty (tylko ogonki nacinam na krzyż, žeby nie były twarde). Nie zdążę nawet poczuć, a wodę od razu wylewam, bo to woda po gotowaniu najbardziej śmierdzi.
    • aquella Re: Brokuły 18.05.17, 21:23
      brokułów nie jem i żyję, a kalafiora uwielbiam- gotuję z kawałkiem cytryny, nie śmierdzi i nie żółknie
    • milamala Re: Brokuły 18.05.17, 22:53
      Zartujesz chyba, jaki smrod? Sa przesmaczne i najchetniej jadlabym je codziennie, ale nie starczyloby mi miejsca na inne smaczne warzywa.
    • angeka2 Re: Brokuły 18.05.17, 22:53
      Ja wrzucam do naczynia żaroodpornego brokuła, cebulę, rybę, zalewam śmietanką, przyprawy i zapiekam. Nie śmierdzi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka