Dodaj do ulubionych

Wnętrzarsko: poduszki ozdobne

27.05.17, 08:52
Oglądam sobie z przyjemnością wnętrza mieszkań, albo pięknie urządzone balkony, tarasy itp.
I wszędzie (poza aranżancjami bardzo minimalistycznymi, ktore mnie w ogole nie kręcą) widuję sterty poduch na kanapach, sofach, fotelach. Wygląda to rewelacyjnie, ale wydaje mi się wybitnie niepraktyczne. Nie dość, że zajmują większość powierzchni, to wymagają przekładania, układania, poprawiania - praktycznie każde użycie mebla zgodnie z przeznaczeniem (czyli wygodne umoszczenie się na siedzisku) wymaga potem robienia porządku po sobie.
Jak jest u Was? lubicie, używacie? ja mam symboliczne dwie poduszeczki na kanapie "telewizyjnej", ale planuję urządzanie na nowo sypialni. I marzy mi się jakieś cudowne boho, tylko strach mnie ogarnia przed codziennym wieczornym rytuałem - gdzie te poduszki odkładać na noc? smile
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:04
      Kosz do odkładania poduszek i narzuty w nogach łózka, czy jak się to określa. Tak bym zrobiła gdybym miała poduszki tongue_out
      • lady-z-gaga Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:11
        kosz, powiadasz? to jest dobra myśl, chociaż metrażu mam nieco za mało na takie fanaberie, ale pokombinuję smile
    • turzyca Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:14
      > gdzie te poduszki odkładać na noc?

Wszylam kiedys poduszkom w rog po malej petelce i byly odwieszalne.
    • thank_you Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:17
      Ja kładę po prostu na podłogę a poduszki uwielbiam bo pozwalają sie wygodnie położyć pod każdym katem. Podszukami okładam tez mojego faceta, gdy zaśnie na kanapie i głowa leci mu raz do tylu a raz do przodu 😉
      • lady-z-gaga Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:22
        Problem w tym, że nie miewam podłogi z ktorej można jeśćsmile tzn mam bezpośrednio po sprzątaniu, ale nie na co dzień, kurzy się u mnie mocno, bo mieszkam na parterze. No ale dzięki, to juz trzecia opcja, nikt na razie nie napisał "daruj sobie te poduszki, to bez sensu" smile
        • thank_you Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:31
          Wyciągaj folie spod łóżka i na to kładź pofuszki
          • thank_you Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:32
            To żart oczywiście 🙂 Pewnie nie masz moskitier, co? On znacznie ograniczają dopływ syfu do wnętrza domu.
    • bei Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:47
      Ksz na poduszki- moze to byc stolik kawowy- zdejmowany blat a pod nim druciany kosz. Najtaniej w Ikea, wiele sklepow ma takie stoliki w ofercie.
      Poduszki nie musza byc idealnie ulozone na sofie, wnetrze ma wygladac na uzywanesmile
      • lady-z-gaga Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 10:12
        >Poduszki nie musza byc idealnie ulozone na sofie, wnetrze ma wygladac na uzywanesmile

Powiadasz? w takim razie najpierw muszę głowę przemeblowac, a potem mieszkanie smile
    • kfugktru23 Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 09:57
      Ja mam wnętrze czarno - białe. Więc poduszki są taką jedną małą czerwoną kropką... jak boje...
    • leanne_paul_piper Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 10:02
      Mam sporo poduszek i planuję mieć jeszcze więcej, do tego jeszcze narzuty, więc je tak przerzucam z kanapy na łóżko i z łóżka na kanapę. Mnie też wnętrza minimalistyczne nie kręcą, więc wolę żyć w świecie poduszek.
      Teraz znalazłam takie pomarańczowe cudo, które będą mi świetnie pasować do pomarańczowych akcentów w mieszkaniu
      https://almidecor.com/1642201-thickbox_default/luksusowa-dwustronna-poduszka-z-g%C5%82adkiego-aksamitu-w-kolorze-pomaranczy-cassia-dg.jpg
    • lilly_about Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 27.05.17, 10:04
      Mam 4 poduszki na kanapie w salonie. Myślę, żeby dokupić dwie. Ładne to , dla mnie bardzo praktyczne. W sypialni nie mam, bo i po co. W sypialni sa poduszki do spania i jaśki. Moja koleżanka ma cała kanape w poduszkach. Uwielbiam tam siadać i je przekladac, odkładac itd.
    • koronka2012 Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 18:38
      Mam na kanapach, i nie widzę żadnego problemu z praktycznością - one sobie po prostu leżą, i nie przeszkadzają w korzystaniu z mebla, a wręcz przeciwnie - mogę się w dowolnej chwili wygodnie wyciągnąć.

W sypialni się nie bawię w dodatkowe poduchy - właśnie po to, żeby się nie chrzanić z układaniem, ale jakby co, to zrzucałabym je pewnie na podłogę po prostu, tak samo jak w hotelach, gdzie też nie ma miejsca na ich odłożenie.
      • naturella Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 19:05
        Mam białe poduszki na szarej kanapie, odkładam na noc (jeśli rozkładamy kanapę) na fotel. To samo z dwoma białymi kocami, które mam przewieszone. Czy niepraktyczne? Być może, ale jak przyjemnie mieć poduszki pod ręką/głową w czasie oglądania TV smile
    • regina-phalange Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 19:05
      Mam wielkie poduchy jako oparcie sofy i trzy mniejsze na narzutę na łóżko. Te drugie chowam do szafy, mają swoją półkę. smile
    • joa66 Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 19:14
      Uwielbiam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam zarówno poduszki jak i zestawy pasujących do siebie poszewek w IKEI - łatwość prania. Wybierałam takie 100% bawełny.
    • butch_cassidy Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 20:44
      Mam dużo poduszek.
      Tak, trzeba układać, a że w domu robię to tylko ja, to ten... ale warto, bo ładnie jest smile
      Mam poduszki w dużym pokoju (to w końcu można pisać 'salon' czy nie? wink ) i w sypialni, te drugie zdejmuję na noc razem z narzutą - i nie codziennie ścielę ponownie wszystko, zależy jak mam humor, czasem po prostu prostuję kołdrę i zamykam drzwi tongue_out
    • nanuk24 Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 20:53
      Mam poduszki na kanapach, fotelach, dzięki czemu mam wiecznie nieład wink Dzieci poduszki ściągają albo się nimi tłuką albo rzucają na podłogę, jak siadam na fotel, poduszki ściągam. Czyli jednym słowem niepraktyczne przy siedzeniu, potrzebne do leżenia. Lubię mieć poduszki.

Na łóżku mam ich sporą ilość (9), śpimy na 1 -2, resztę odkładam na krzesło, rano łóżko ściele i poduszki układam i wygląd ładnie. Czasem kot ugniecie, choć mu tłumaczę, że to wkurzający zwyczaj.
    • cosmetic.wipes Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 22:02
      lady-z-gaga napisała:

> ja mam symboliczne dwie poduszeczki na kanap
      > ie "telewizyjnej",

Ja również, choć kupiłam je bardziej z rozpędu niż potrzeby.

> - gdzie te poduszki odkładać na noc? smile

Moja córka ma trzy tysiące poduszek w swojej sypialni i ze wszystkimi śpi big_grin
      • ga-ti Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 22:14
        To tak jak moja, ma kilka poduszek i poduszeczek plus kilka w porywach kilkanaście pluszaków i śpi z tym wszystkim smile
        Ja mam na kanapie narożnej w rogu kilka (6 na codzień, na święta dokładam) i układam je kilkanaście razy dziennie oraz w kółko tłumaczé rodzince, że poduszki po leżeniu, ściskaniu, wierceniu się odkładamy na miejsce. Ale i tak lubię poduszki.
        W sypialni mam też, zwijam wieczorem razem z przykryciem, zawijam poduszki w przykrycie i chamsko odkładam na podłogę albo pod łóżko wink pomysł z koszem albo kufrem nawet, fajny.
    • muchy_w_nosie Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 22:23
      Nie mogę mieć więcej niż dwie, na jednej śpi jeden pies na drugiej drugi a jak chce się położyć to muszę im wyrywać. Kiedyś miałam więcej poduszek ale wówczas: na dwóch spał jeden pies na kolejnych drugi ... niekończąca się opowieść,a ja i tak bez poduszki....
      • alpepe Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 02.07.17, 22:42
        dobre.
    • mikams75 Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 03.07.17, 00:23
      mam kilka duzych poduch na kanapie (w tym tez pomaranczowe jak z fotki powyzej) ale jak bede kupowac w przyszlosci kanape to bede szukac taka bez poduch. Widzialam ostatnio jedna fajna kanape ale z milionem poduszeczek. Nie dla mnie. To juz obecne mnie denerwuja - sa wiecznie skotlowane, leza byle jak, wycieraja podloge itd. Ja nie chodze i nie ukladam ich notorycznie i calosc sprawia, ze jest wizualny balagan. Jak sie do tego dolozy jeszcze pare innych rzeczy wokolo to jest wielki bajzel.
    • kropkaa Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 03.07.17, 01:06
      Polecam kupić wsady z pierzem i do tego poszewki.
      Naoglądałam się Doroty i pierwsze poduszki kupowałam w LM - niewygodne były tak, że szyja bolała, gdy niechcący się na nich usnęło.
      Teraz mam środek z H&M Home i do tego osobne poszewki, do wyboru, do koloru. Zmieniam, piorę, a gdy ktoś uśnie na kanapie, to nic mu nie dolega.
    • chocolate-cakes Re: Wnętrzarsko: poduszki ozdobne 03.07.17, 09:09
      Mam na dwóch kanapach w salonie po jednej poduszce, w pokoju gdzie jest telewizor dwie na kanapie i w sypialni też dwie czyli symbolicznie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka