01.06.17, 15:13
Pamiętacie moj niedawny wątek "kto mieszka w pieknym miejscu"?
Przyznałam się tam, że w każdym fajnym wakacyjnym miejscu zazdroszczę mieszkańcom i mam ochotę kupować działkę, żeby tam moc wracać i mieć coś swojego. Sądziłam, że to moje wstydliwe dziwactwo (jeszcze jedna emama przyznała się do podobnych uczuc), a tu okazuje się, że cierpię na poważny, nowoczesny syndrom. Nazywa się FOMO big_grin

"To skrót od angielskiego "fear of missing out", czyli w wolnym tłumaczeniu - "strachem przed tym, że coś nas ominie".

Jest to coraz powszechniejsza przypadłość, związana z zalewem informacjami - kiedy chcemy "przeczytać każdy artykuł i zobaczyć każde zdjęcie", czujemy niepokój - to jest właśnie FOMO. Ów badany przez psychologów syndrom może dotyczyć też obaw i odczuwania żalu za tym, czego sami nie możemy doświadczyć, "

I dlatego władze wioski Bergun zabroniły ją fotografować i publikowac zdjęć. Żeby ludzie nie byli nieszczęsliwi, że ich tam nie ma smile

podroze.gazeta.pl/podroze/7,138804,21894330,ta-wioska-jest-tak-piekna-ze-wladze-zabronily-robic-jej.html#Prze
Obserwuj wątek
    • nanuk24 Re: FOMO 01.06.17, 15:18
      No to właśnie sprawili mi przykrość.
    • kawka74 Re: FOMO 01.06.17, 15:20
      Pierwszorzędna kampania reklamowa smile
      • lady-z-gaga Re: FOMO 01.06.17, 16:32
        Prawda? oni nawet z tym nie kryją, ale i tak trzeba przyznać - miejsce wyjątkowo pięknesmile
        • kawka74 Re: FOMO 02.06.17, 12:14
          Piękne, chociaż uwaga Nangi o poziomie uporządkowania raczej trafna wink
    • chocolatemonster Re: FOMO 01.06.17, 15:26
      No i po co ja kliknelam w ten link? Ech....
    • jematkajakichmalo Re: FOMO 01.06.17, 15:29
      O rany, wielkie dzieki!
      W wakacje zostalo nam do zagospodarowania kilka dni i chcielismy zrobic wypad do Szwajcarii... Nie ustalilismy jeszcze konkretnego miejsca, ale teraz juz mam!
    • folivora Re: FOMO 01.06.17, 22:19
      Zastanawiałam się właśnie nad wypadem do Szwajcarii w wakacje. No to już się nie zastanawiam tongue_out

Co do FOMO, to ja też tak mam. Tyle przepięknych miejsc na świecie, a mnie tam nie ma, echhh!
    • nangaparbat3 Re: FOMO 01.06.17, 22:35
      Ja tam nie nie wpadę w rozpacz. Poziom uporządkowania krajobrazu absolutnie przerasta moją wytrzymalość.
      • lady-z-gaga Re: FOMO 02.06.17, 07:09
        >Poziom uporządkowania krajobrazu absolutnie przerasta moją wytrzymalość.

big_grin
    • memphis90 Re: FOMO 02.06.17, 10:03
      Mnie ciekawi, czy rzeczywiście miasto może nałożyć karę za umieszczenie selfika na fejsbuniu...?
    • mikams75 Re: FOMO 02.06.17, 10:22
      swietna reklama, i nie pierwsza tzn. pierwsza z zakazem zdjec ale od jakiegos czasu wioski z tego rejonu reklamuja sie bardzo. Chyba rok temu zalozyli telefon wioskowy na placu i mozna bylo zadzwonic i sobie z nimi pogadac. Wioska byla tak mala, ze kazdy mogl dobiec odebrac telefon. Jak sie zadzwonilo i nikt nie odebral to mozna bylo cos wygrac.
      Na placu zainstalowali kamerke i bylo wszystko online, odbieraly przypadkowe osoby, dzieci, zabawne to bylo. Inne wioski tez mialy ciekawe reklamy. A rejon naprawde piekny.
    • iwoniaw Re: FOMO 02.06.17, 12:07
      Obejrzałam zdjęcia i zwłaszcza to z pociągiem spowodowało natychmiastowe skojarzenie z "Czarodziejską górą" - no ja naprawdę nie wiem, czy to jest dobra reklama big_grin big_grin big_grin
    • manon.lescaut4 Re: FOMO 02.06.17, 12:12
      Fajnie, że ktoś to skategoryzowal i nazwał, bo to cała ja! Zawsze tak było i zapewne będzie...
      • lady-z-gaga Re: FOMO 02.06.17, 12:16
        W zasadzie to uczesnictwo w takim forum też jest objawem FOMO. Mam na mysli bardzo aktywne uczestnictwo, np: " nie chce mi się zaglądać na ematke, ale sprawdzę co się dzieje, bo a nuż mnie coś ominie" big_grin
        • manon.lescaut4 Re: FOMO 02.06.17, 12:30
          No w sumie...smile
          Ale to jakiś jest przytyk do mnie czy taka ogólna refleksja?
          • lady-z-gaga Re: FOMO 02.06.17, 12:32
            Nie, to jest przytyk mój do samej siebie big_grin
            Ty chyba nie należysz do najbardziej aktywnych ematek, więc trudno mówić o uzależnieniu smile
            • manon.lescaut4 Re: FOMO 02.06.17, 12:34
              Uzależniona jestem od czytania na pewno. A że moje lenistwo jest patologiczne, to często nie chce mi się pisaćsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka