Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad

02.06.17, 17:11
Nie ja lecę, niesmile, moje dzieci. Nastolatki.
Pytanie nr 1:
Córa ma dowód ze zdjęciem sprzed 4 lat, wygląda na nim dziecinnie, dowód ważny do 11.2017r. Przepuszczą ją z tym zdjęciem czy robić nowy? (podobna jest do siebie, nawet bardzo, tylko młodsza)
Pytanie nr 2:
Czy dzieciaki będą wiedziały gdzie dalej pójść jak przejdą przez bramki? Nigdy nie lataliśmy, więc nie wiem jak ich pokierować. Czy będzie tam ktoś kogo będą mogli zapytać? (nie śmiejcie się ze mniesmile)
Pytanie nr 3
Walizki, znaczy się bagaż. Czy byłybyście tak miłe i zalinkowałybyście mi jakąś walizkę, która spełni warunki Ryanaira? Nie chcę, żeby miały kłopot, musiały dopłacać czy coś.
No i czekam na wszelkie wskazówki dotyczące lotniska, bramek, lotu ect. Jestem totalnie nieogarnięta w tym temacie. Rodzina, do której dzieci lecą jest z kolei tak oblatana, że dla nich wszystko jest oczywiste. A ja potrzebuję instrukcji jak dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 17:20
      Liczy sie waznosc dowodu.
      Jak przejda przez bramki beda tablice z wywietlonymi odlotami i Numerem gate.Jak tablica odjazdow na dworcu.Zawsze tez moga spytac obslugi lotniska.
      Osobiscie uwazam torby sportowe uwazam za lepsze niz walizki. Po prostu kup taka w wymaganym wymiarze.
      • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 17:29
        O, super pomysł z tymi torbami, przydadzą się później, walizek mam od groma, ale są za duże.
        • edelstein Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 17:40
          www.outfitter.de/Nike-Performance-Team-Sporttasche-Jungen-Maedchen-pink-schwarz-BA4908-639.html

Ta na pewno pasuje i do Ryana i do Wizza,nawet gdy jest mega napakowana.
          • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:15
            Ale fajna, mam nadzieję, ze u nas kupię.
        • konwalka Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 17:43
          Abagaz do liku czy podręczny?
          • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:15
            eee, nie wiem?smile co mogą mieć z bagażu bez dodatkowych opłat?
            • bergamotka77 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:21
              Na ile leca? Bo bez dodatkowych opłat to tylo mala torba lub malutka walizka. Na weekend starczy czy 4-5 dni, na 2 tygodnie lnie bardzo.
              • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:30
                Na dwa tygodnie.
                • bergamotka77 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:32
                  I planują się spakować do podręcznego? Będzie ciężko.
                  • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:33
                    Na miejscu jest pralka, prać ręcznie też potrafią.
            • klamkas Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:22
              W Ryanair chyba w tej chwili można mieć bagaż podręczny (rozmiar możesz sprawdzić na stronie przewoźnika) i torebkę/plecaczek jako tzw. bagaż osobisty.

Licz się też z tym, że bagaż podręczny części pasażerów (tych wchodzących najpóźniej) może zostać zabrany do luku i warto dzieci uprzedzić, żeby się nie wystraszyły, że coś jest nie tak i wiedziały, że po lądowaniu muszą poczekać na rozładunek i odbiór rzeczy.
              • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:31
                Ok. Plecaczki, ważne infosmile
            • edelstein Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:34
              Bez oplaty moga miec zalinkowana przeze mnie torte plus plecaczek/torebke.Uwazam ze starczy,na miejscu pewnie pralka jest.Bez sensu jest placic za wiekszy Bagaz
    • aka10 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 17:20
      Pade, ile dzieci maja lat? Corke puszcza, oczywiscie, jak paszport wazny do listopada, zdjecie nie ma nic do rzeczy. Co do bramek, to popatrza sobie na tablice odlotow, znajda swoj lot i beda wiedzialy, gdzie dalej isc. Walizka? Zobacz sobie na stronie Ryana wymiary i sprawdz, czy masz cos odpowiedniego w domu lub kup odpowiednie. Nie napisalas o jakie lotniska chodzi. Moze ktos by Ci dokladniej mogl odpowiedziec.
      • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 17:30
        Masz rację. Lotnisko wrocławskie.
        A dzieciakiwink mają 19 i 14 lat.
        • konwalka Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 17:42
          Wrocław jest przyjaznym, prostym w obsłudze lotniskiem. Malutkim. Przejdą odprawę lekkim krokiem, a potem to
          Raczej nie spodob się zgubić. Będzie dobrze
        • szarsz Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:03
          > Lotnisko wrocławskie.

Będziesz odwozić je samochodem? Uważaj na parking, można na nim stać tylko 10 minut za darmo, co dobre jest wyłącznie na wypakowanie walizek i szybkiego buziaka, bo przekroczenie 10 minut kosztuje ze 20 złotych. Jeśli będziesz ich odprowadzać i potrzebujesz zaparkować na dłużej, to koniecznie trzeba wjechać na parking A, B lub C, tam jest znacząco taniej.

Tak jak napisali, lotnisko wrocławskie jest malutkie, wchodzisz na halę i od razu widać co i jak, gdzie przyloty, gdzie odloty, gdzie się odprawiają które linie. Jeśli lecą rajanem, to pewnie odprawę zrobią online, bagażu pewnie nie mają. Niech po prostu przyjadą trochę wcześniej, żeby się nie denerwowali i mieli czas na swobodne rozejrzenie się. Potem idziesz z ludźmi, zabłądzić się nie da.
          • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:28
            O parkingu wiem, mieszkamy niedalekosmile
            Czyli spokojnie dadzą radę.
            Dać im coś do picia na czas lotu czy nie wolno?
            • bergamotka77 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:29
              Pisałam o tym. Czytałaś? Mogą tylko kupić na lotnisku napoj po kontroli bezpieczeństwa (ok 10 zł mała butelka wody 0,5 l) lub w samolocie u stewardesy.
              • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:32
                Aha, ok, dzięki.
            • szarsz Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:38
              > Dać im coś do picia na czas lotu czy nie wolno?

Jedzenie wolno (stałe, nie może być płynne lub zżelowane, jak na przykład dżemy, miody, pasztety), picia nie. Picie mogą sobie kupić po odprawie, w samolocie jest jeszcze drożej.
              • peonka Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:16
                Z doswiadczenia: dzemy mogą być, i nawet małże w oleju też - w zeszłym tygodniu doleciały spokojnie do Wrocławia właśnie wink
                • aka10 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 22:54
                  peonka napisała:

> Z doswiadczenia: dzemy mogą być, i nawet małże w oleju też - w zeszłym tygodniu
                  > doleciały spokojnie do Wrocławia właśnie wink
                  >

W ub. roku mialam z tunczykiem w puszce ogromny problem..
            • kasiamat00 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:52
              > Dać im coś do picia na czas lotu czy nie wolno?

Dac soczyste owoce, np. jablka. Przez kontrole przejda, a calkiem niezle dzialaja jako zastepnik czegos do picia.
          • aka10 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:15
            Ja sie balam, ze moga byc dwa loty do tego samego miasta o tej samej godzinie, ale nie sadze, ze we Wroclawiu cos takiego moze sie zdarzyc.
        • bergamotka77 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:11
          O kurczę dziecko dorosłe i nigdy nie leciało ? Tak z ciekawości boicie się czy nie lubicie latać ze nigdy tego nie robiliście? A ad rem: po przejściu kontroli bezpieczeństwa (trzeba zwykle zdjąć tam buty, paski, biżuterię itp.) kierujesz się w stronę bramki (gate'u) stosownego do lotu _ jej nr widać na ekranach na lotnisku - szukasz na wylotach nr lotu i miasta do którego lecisz. Tzn jest podana godzina (boarding time) o której wpuszczają do samolotu. Do tego czasu można pochodzić po lotnisku, wypić kawę czy zrobić zakupy w bezclowce (okazując kartę pokładowa ). Aha na kontroli bezpieczeństwa wyrzuca wam wszystkie płyny o poj. pow . 100 ml (kosmetyki tylko takie mogą być i to w przezroczystej torebce tzw. miniaturki. Nie można wnieść na lotnisko po kontroli bezpieczeństwa swoich napojów ale kanapki już tak. O oznaczonym czasie stawiają przed gate'm pokazują dokument i kartę pokładowa i idą z tlumem do autobusu najczęściej, który podwozi pod samolot. Pierwszenstwo maja ludzie z malymi dziećmi lub wykupiona opcją priority. Przy wejściu do samolotu stewardesy pokażą im miejsca albo sami odnajdą nr na bilecie i już. Potem po wyladowaniu na lotnisku trzeba pokazac celnikowi dokument np. paszport czy DO, zależy gdzie lecą. Idą po odbiór bagażu jeśli mają rejestrowany i z nim wychodzą wyjściem do miasta a nie do lotów tranzytowych na przykład. I tyle.
          • bergamotka77 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:13
            Aha na taki dokument puszcza mój starszy miał z 5 lat a paszport ze zdjęciem niemowlaka i go puszczali wink
            • bergamotka77 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:16
              Aha bagaz podreczny nie moze byc za ciężki, czasem go ważą. Wymiary bagazu sprawdź na ich stronie bo różne linie mają rozne dopuszczalne parametry i zasady. Podczas lotu można kupić u stewardesy napój, kanapkę czy przekąskę, sa oczywiście drogie. Darmowego poczęstunku nie ma.
              • sfornarina Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:19
                > Podczas lotu można kupić u stewardesy napój, kanapkę czy przekąskę, sa oczywiście drogie. Darmowego poczęstunku nie ma.

Się nie kupuje u stewardesy, tylko pakuje prowiant z domu. Lepszy, smaczniejszy, więcej i taniej.

Przypuszczam, że to krótki lot - na co komu poczęstunek? Jak jedziesz autokarem czy pociągiem to też nikt kanapek czy czekoladek nie rozdaje wink
                • bergamotka77 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:26
                  Owszem rozdaje PKP Intercity na przykład -kawę i batoniki. Slabo się orientujesz. Podałam opcję ze można a nie trzeba. I pwszem bywają poczęstunki na krotkich trasach - podczas krótkiego lotu z Frankfurtu do Londynu miałam kanapke z kawa o napojem choć to co innego, bo to były tanie linie. Nie zachowuj się jak byś wszystkie rozumy pozjadała bo nie wszystko wiesz jak się okazuje.
                • astomi25 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:33
                  Zalezy od linii.
                  Ostatnio w LOT nam dali smile
                  A to byla tylko podroz Szczecin- Warszawa.
                  Air Berlin daje bezplatne sandwicze. Ale fakt, niedobre wink lepiej zabrac z domu.
        • aka10 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:12
          pade napisała:

> Masz rację. Lotnisko wrocławskie.
          > A dzieciakiwink mają 19 i 14 lat.
          >
          Poza tym, takie dzieci, to ja uwazam za dorosle wink
        • basiastel Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:38
          Spokojnie, moja córcia pierwszy raz leciała sama samolotem zaraz po ukończeniu 14 lat i dała radę, a nawet była bardzo z tego powodu szczęśliwa. Czekałam na lotnisku aż ulokuje się w samolocie i zadzwoni.
          • rosapulchra-0 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:44
            To tak jak moja najstarsza.
        • taki-sobie-nick Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:21
          pade napisała:

> Masz rację. Lotnisko wrocławskie.
          > A dzieciakiwink mają 19 i 14 lat.
          >
          Toż to stare konie, zwłaszcza pierwszy! Ja tu widzę tylko jedno dziecko, drugie jest formalnie dorosłe.
          • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:42
            Nawet jak będzie miał czterdzieści lat będzie moim dzieckiem.
            • taki-sobie-nick Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 20:11
              pade napisała:

> Nawet jak będzie miał czterdzieści lat będzie moim dzieckiem.
              >
              Ale na lotnisku powinien sobie poradzić już teraz. tongue_out
              • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:10
                Na pewno radzi sobie lepiej niż Tytongue_out
                • taki-sobie-nick Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:21
                  pade napisała:

> Na pewno radzi sobie lepiej niż Tytongue_out

To po co ten wątek?
                  • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:23
                    A co Cię to obchodzi?
                    Idź się przyczepiać gdzie indziej.
                    • jan.kran Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:32
                      Pade, wrocławskie lotnisko jest małe i przejrzyste, dadzą radę.Miejcie spory zapas czasu żeby się nie stresować. Miłej podróży !!!
                      Co do kwoczenia to moje dzieci latają od kilkunastu lat kilka razy do roku a ja się stresuję zawsze od momentu wyjścia z domu do wylądowania.Dzwonią do mnie z każdego etapu podróżysmile
                      • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:35
                        dziękujęsmile
                • taki-sobie-nick Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:24
                  pade napisała:

> Na pewno radzi sobie lepiej niż Tytongue_out
                  >
                  Wnioskując z postu otwierającego, jest raczej odwrotnie.

I nie rozumiesz, co piszę. Uznałaś, że krytykuję twoje najdroższe dziecię. Pudło. Bynajmniej tego nie czynię.
                  • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:29
                    Nie mam ochoty z Tobą rozmawiać. Mogłabyś się raz na zawsze ode mnie odczepić?
                  • iziula1 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:32
                    taki-sobie-nick napisała:

> Wnioskując z postu otwierającego, jest raczej odwrotnie.
                    >

Post otwierający to obawy matki , nie syna. Znając młodzież w tym wieku to raczej odpowiada na wszystko: daj spokój, dam radę, nie panikuj smile

W tym wątku to Pade potrzebuje otuchy co ja doskonale rozumiem wink
                    jej dzieci z cała pewnością sobie poradzą ale to Pade potrzebuje pewnej kontroli nad czymś nad czym w pewnym momencie kontroli żadna z matek nie ma. Dzieci dorastają i uczą się na swoich błędach i nie chcą już naszej pomocy. My już nie możemy nad nimi czuwac, pokazywać świat, chronić...teraz ich kolei.
                    Dlatego fajnie,że możemy razem ogarnąć trudny temat odprawy na lotnisku i uspokoić jedną z nas, że dzieci bez jej opiekuńczych skrzydeł dadzą radę.
                    I z cała pewnością rady Pade przekazywane młodzieży , mimo że oficjalnie tego nie potrzebują wink przydadzą się im na lotnisku.
                    • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:43
                      Pewnie by się te rady przydały, gdyby zechciały je przyjąćsmile One wszystko wiedzą lepiejsmile
                      Tak. To ja potrzebuję otuchy. A mój mąż chyba jeszcze bardziejsmile
            • agata_abbott Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 20:22
              Pade, wybacz, ale dziewiętnastolatki to juz podróżują same, same tez wynajmują mieszkania w obcych miastach i organizują sobie życie. Nie rób z niego kaleki...
              • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 21:21
                A czym robię?
                • agata_abbott Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 21:37
                  Podejściem "czy on będzie wiedział jak wsiąść do samolotu". Wie, ze masz go za niegramotnego analfabetę?
                  • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:09
                    Wiesz, zakładając wątek liczyłam się z tym, że ktoś wejdzie tylko po to, żeby dowalić i jak widać się nie pomyliłam.
                    • iziula1 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:12
                      pade napisała:

> Wiesz, zakładając wątek liczyłam się z tym, że ktoś wejdzie tylko po to, żeby d
                      > owalić i jak widać się nie pomyliłam.
                      >

Nie przejmuj się. Pomyśl,że dzięki tobie ona przez 5 minut poczuła się lepiej.
                      Dla ciebie to nic nie zmienia ale ona potrzebuje tego bo tak ma kiepsko w życiu wink

Co do sedna: dadzą sobie radę. głęboki oddech..1..2....
                      Miałabym tak samo. Zresztą do dziś jak pierworodny gdzieś jedzie to proszę o smsa że dotarł,że wszystko ok bo się martwię. Tak bywa z matkami smile
                      • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:17
                        Dokładnie. Ja się też przejmuję. A w tym wątku jest naprawdę dużo sensownych rad. To się wszystko zmienia i myślę że innym też pomoże.
                      • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:22
                        Też tak mamsmile
                        Ja WIEM, że oni sobie poradzą doskonale, ale JA chcę wiedzieć co i jak i dlatego pytam.
                        Latać nigdzie nie będę, żeby się nauczyć, bo mi jeszcze skrzydła nie wyrosłysmile
                    • agata_abbott Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 17:38
                      Dowalić? Nie.
                  • peonka Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:22
                    Naprawde? Ja nawet mamie tłumaczyłam, co i jak na lotnisku, jak miała pierwszy raz lecieć. Pewnie, że dałaby sobie radę i bez tego, ale czemu nie zmniejszyć komuś stresu, jeśli można? Chociażby sobie w ten sposób smile
        • agata_abbott Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:08
          19 lat. "Dzieciak"???? big_grin
    • sfornarina Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 18:05
      1. Powinni puścić bez problemu jesli dowód jest ważny, to normalne, że się dorasta wink

2. Będą wiedziały, wszędzie są tablice informacyjne. Do tego, skoro lecą z Polski, połowa pasażerów będzie Polaków i wszyscy pracujący na lotnisku. Nie ma szans nie mieć się kogo zapytać smile

3. Zmierz linijką te torby co masz, jeśli mieści się w limicie wymiarów, to wejdzie do schowka. Pamiętaj, żeby uwzględnić wystające kółka i rączki. Osobiście polecam miękkie torby podróżne na zamek - toto zawsze się upchnie do schowka, a jak nie, to się wyciągnie jedną kurtkę czy bluzę, założy na siebie i już torba się w schowku mieści wink
      • naturella Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:25
        Wymiary bagażu:
        "Każdy pasażer może wnieść na pokład jedną torbę podręczną o wadze do 10 kg i maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm oraz 1 małą torebkę o maksymalnych wymiarach 35 x 20 x 20 cm."
        To jest dość niewiele, ale dziewczyny pisały, że potrafią się w taki bagaż spakować na dłuższe wakacje. Ja się spakowałam na trzy dni.
        • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:35
          Ja niestety mam problem ze spakowaniem się w tak małą walizkę. Raz udało mi się spakować latem na pięć pięć dni.
    • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:23
      Będzie dobrze smile
      Moje latały z nami wiele razy, od lat. Syn jest obecnie w USA.
      Ale dzisiaj moja 16 latka leciała z Gdańska do Warszawy samolotem na koncert do koleżanką i trochę się denerwowalam wink
      • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:31
        Pamiętaj o tym aby do bagażu podręcznego nie brać nic do picia a kosmetyki czyli płyn do mycia ciała czy tam mleczko, tonik, pomadka, jeśli córka używa, były w opakowaniu do 100 ml i w przezroczystej torebce. To akurat sprawdzają. No i jak ktoś pisał, sprawdź wymiary walizki na stronie Ryanair. Córka może mieć oprócz bagażu podręcznego małą torebkę.
        • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:10
          Dziękismile
        • peonka Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:19
          Ehm... Syn też może mieć torebkę. Albo plecaczek smile
    • bialeem Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:30
      Pamiętaj, że w bagażu podręcznym nie można przewozić wielu rzeczy.
      1 - wszystkie płyny i półpłyny muszą być w pojemniczkach max 100ml w osobnej, przeźroczystej torebce. Mogą kazać wyjąć z torby i skanować osobno. Większe każą wyrzucić.
      2 - żadnych metalowych ostrych. To zależy od lotniska. Nożyczki do paznokci i pilniczek mogą przejść, ale nie muszą. Jak nie przejdą, to trzeba wyrzucić.
      3 - elektronikę, laptopy i aparaty przy kontroli się wyjmuje i skanuje osobno.

Procedura wygląda tak:
      - checkujesz się w okienku do którego Cię prowadzą tablice (nr lotu, gdzie leci, numer "okienka). Tam podajesz dowód, dostajesz kartę pokładową.
      - z tą kartą i dowodem idziesz do kolejki do kontroli bezpieczeństwa. Najlepiej ubrać się lekko, wygodnie, bez zbędnego obwieszania biżuterią i bez okuć w butach. Tam sprawdzą kartę pokładową i dowód i każą całe badziewie poukładać w wanienkach i przejść przez bramki. Jak zapiszczy, to stać spokojnie i pozwolić się zmacać. Tu mogą kazać wyjąć nożyczki jak im się nie spodobają na skanietongue_out
      - póżniej od razu pokazuje jaki lot z jakiego gateu i to jest bardzo dobrze oznaczone. Przy gatecie czekać na odprawe. Podać dowód i kartę pokładową.
      - Usadzić zad, zapiąć pasy i podziwiać widoki.
      • thea19 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:37
        dwa razy lecialam z victorinoxem z milionem roznych koncowek. byl przypiety do peku kluczy. nikt sie nawet nie zajaknal.
        • bialeem Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 20:01
          Mnie przepuścili z nożem do sera i korkociągiem, ale koleżance zabrali... puszkę sardynek. Widziałam jak wyrzucali mały pilniczek (nie pamiętam na jakim lotnisku). Zależy od lotniska z tego co widzę.
          • taki-sobie-nick Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:22
            bialeem napisała:

> Mnie przepuścili z nożem do sera i korkociągiem, ale koleżance zabrali... puszk
            > ę sardynek.

Nie ma to jak terroryzować samolot puszką sardynek!
          • mikams75 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:31
            u nas nie przeszedl ani korkociag ani malutki metalowy pilniczek.
            Temperowki przechodza choc przy oddawaniu bagazu nikt z obslugi nie potrafil mi powiedziec, czy przez kontrole przepuszcza nas z temperowka. Ale domyslam sie, ze nastolatkom na krotkim locie temperowki sa niepotrzebne.
        • asia_i_p Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 20:47
          A mojemu ojcu Victorinoxa wyrzucili, tego takiego małego, klasycznego, czerwonego.
          • thea19 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 21:13
            moj wcale nie byl maly, poza nozykami ma korkociag, pesete, wykalaczke, srubokret, otwieracz do butelek. zapomnialam zostawic w aucie razem z kluczami. zorientowalam sie jak juz bylam dawno na miejscu i grzebalam w torebce. pozniej rozkmnialam jak bedzie w drodze powrotnej. scyzora bym nie oddala bo to po sp tacie spadek. od biedy bym wrocila droga naziemna.
          • baltycki Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 21:33
            > A mojemu ojcu Victorinoxa wyrzucili, tego takiego małego, klasycznego, czerwonego.

"Prosimy jednakże pamiętać, że operator kontroli bezpieczeństwa, każdorazowo bazując na przepisach prawnych, dokonuje samodzielnej decyzji o dopuszczeniu przedmiotu na pokład statku powietrznego w oparciu o takie przesłanki jak rodzaj przedmiotu i materiał z jakiego został wykonany, a także analizując zachowanie pasażera" smile
          • aka10 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 22:57
            asia_i_p napisała:

> A mojemu ojcu Victorinoxa wyrzucili, tego takiego małego, klasycznego, czerwone
            > go.
            >
            A mnie Victorinoxa, wlasnie takiego malego zostawili. Sprawdzili tylko, jak dlugie jest ostrze scyzoryka i powiedzieli, ze tym sie nie da zabic czlowieka.
        • kfugktru23 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 21:34
          kwejk.pl/obrazek/2624805/belgijskie-lotniska.html www.youtube.com/watch?v=49qpZLJHN90 nawet film nakręcono
      • edelstein Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:41
        Od lat online Check-in jest najlepsza opcja.Ktos jeszcze wystaje w kolejkach do okienek po Karte?
        • bialeem Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:59
          Ktoś, kto leci po raz pierwszy i się np martwi, że mu telefon z biletem siądzie albo nie wydrukował biletu. Różnie bywa.
          Ja zwykle jednak latam z jakimś bagażem rejestrowanym, więc kolejka mnie i tak nie omija. Zresztą na normalnych lotniskach te kolejki są akurat najkrótsze.
          • claudel6 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:17
            ale u Ryanaira to kosztuje kupę kasy
          • edelstein Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:47
            Bez sensu placic za Check in na lotnisku
      • kasiamat00 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 20:02
        > Nożyczki do paznokci i pilniczek mogą przejść, ale nie muszą.

Nozyczki do 6 cm ostrza mozna wnosic i jest to explicite w zasadach (ulc.gov.pl/pl/component/content/article?id=999:lista-przedmiotow-zabronionych-i-dozwolonych). Oczywiscie, ostateczna decyzja nalezy do osoby na bramce, wiec jak ma zly dzien, to zawsze moze sie przyczepic, ale nigdy nie widzialam zeby ktos chocby zapytal.
        • mamma_2012 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:41
          Zależy na kogo trafisz. Nam kiedyś na jakimś lotnisku kazali wyrzucić kubek dziecka taki z brokatem między ściankami, bo był tam płyn i babka upierała się, że nie potrafi oszacować jego objętości, a przecież wiele razy nie zauważają normalnej, dużej butelki z wodą.
    • rosapulchra-0 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:42
      1. Nie musisz wyrabiać nowego ID.
      2. Niech idą za ludźmi z samolotu, ewentualnie poproszą obsługę samolotu o wskazanie drogi.
      3. Tego nie zalinkuję, bo nigdy nie korzystałam z usług Ryanaira.

W kwestii samego lotu, to mogę podpowiedzieć tylko to, że można kupić sobie takie słuchawki, które tłumią szumy. Z własnego doświadczenia wiem, że sumy w samolocie potrafią naprawdę dać w kość.
      Dodatkowo - wszelkie kosmetyki, pilniczki do paznokci i inne akcesoria niech będą w bagażu głównym. Niech niczego z jedzenia (chyba że mają podstawy zdrowotne) i picia nie wnoszą w bagażu podręcznym.
      Niech patrzą na tablice przylotów/odlotów i koniecznie pamiętają o numerze bramki/gate'a ich samolotu.
      Dobrze im wykupić wejście z pierwszeństwem - to znacznie ułatwia dotarcie do samolotu i zajęcie dobrych miejsc, szczególnie, gdy nie są numerowane.
      Co do picia, to już pisałam - mogą sobie kupić dopiero po odprawie, wszystko im zabiorą na samej odprawie.
    • kai_30 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:47
      Mój syn leciał rok temu pierwszy raz, miał 18 lat, instrukcji udzielałam mu tylko w kwestii bagażu, na lotnisku poradził sobie bez problemu (a na to lotnisko jechał busem, też sam, nie odwoziłam go). Bez przesady, nie kwocz wink
      • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:06
        Chciałam napisać, że młody jedzie z młodszą siostrą przecież, ale ona jest tak ogarnięta, że spokojnie sobie poradzą.
        Wiem, że kwoczę, ale tylko na forumsmile
        • klamkas Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:18
          Od tego jest forum, żeby kwoczyć wirtualnie, a nie na żywo. Powodzenia dla dziatwy i ich mamy wink.

• pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:41
            Dziękismile
    • marminia Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 19:47
      Na lotnisku Ryanair ma takie metalowe kosze-wzorce (nie wiem jak to dokładniej określić), możesz podjechać wcześniej na lotnisko i sprawdzić, czy wchodzi walizka czy torba (stoją po prawej stronie patrząc w kierunku stanowisk odpraw, obok gabloty z "czego nie należy przywozić"). Na pewno się nie zgubią - Wrocław jest małym i przejrzystym lotniskiem. W razie czego mogą pytać obsługę o wszystko, nie ma obaw, że wsiądą nie do tego samolotu, co trzeba - sprawdzane są bilety przed wejściem w momencie otwarcia gate. Może sobie obejrzyjcie filmiki poradnikowe jak latać "krok po kroku", to może pomóc.
    • rozaly Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 21:14
      Nie wiem dokąd lecą Twoje dzieci, ale w niektórych krajach jest wymóg aby dokument tożsamości był ważny przynajmniej jeszcze 6 miesięcy warto sprawdzic
      • panna_lila Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 21:26
        o to to, właśnie to samo miałam napisać
      • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:07
        Oni lecą do Anglii, tam chyba nie ma takich wymagań?
    • skarolina Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:19
      W kwestii bagażu - ja mam takie coś, cholernie pojemne i lekkie, wymiary zrobione pod tanie linie smile

www.amazon.de/Cabin-Max-Handgep%C3%A4ck-Reiserucksack-Fassungsverm%C3%B6gen/dp/B009NR5H86/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1496434643&sr=8-1&keywords=cabin%2Bzero&th=1
      • wielki_uscisk Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 03:47
        skarolina napisała:

> W kwestii bagażu - ja mam takie coś, cholernie pojemne i lekkie, wymiary zrobio
        > ne pod tanie linie smile
        > Plecak CabinMax

One są rewelka - polecam również!
        Co prawda plecy się pocą i do noszenia to one nie są stworzone, ale (1) lepiej na plecach niż w ręku, (2) ich pojemność szokuje za każdym razem smile
    • minerallna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 22:26
      Oprócz bagażu podręcznego córka może mieć małą torebkę ale syn też jakiś mały plecaczek czy torbę, ważne żeby to było elastyczne, dało się upchnąć.
      Buty- nigdy nie wiesz które zapiszczą na bramkach dopóki ich nie przetestujesz a i to nie daje gwarancji. Na jednych lotniskach ta sama para zapiszczy a na innych nie. Jak zapiszczy to każą zdjąć i czasem jeszcze raz przejść przez bramkę.
      Ubranie im mniej ma metalowych elementów tym lepiej. Pasek od spodni trzeba zdjąć przed kontrolą. W kieszeniach spodni nie powinno być żadnych metali typu drobne pieniądze. Metalowe fiszbiny w staniku bywają piszczące-cóż- wtedy podchodzi pani i robi małe macanko wink .
      Generalnie wiele zależy od lotniska, wylot z Wro ale skąd powrót? Tam może być inaczej i np: żaden pilnik do paznokci w podręcznym nie przejdzie. Na jednym lotnisku wystarczy że wyciągniesz tylko laptopa i płyny a na innym czepiają się nawet ładowarki do baterii i zasilacza więc warto wiedzieć że kontrola nie wszędzie bywa taka sama.
      Do tego bramki mają ustawione liczniki na wyrywkową kontrolę. Nawet jak nie zapiszczysz to i tak Cię obmacają.
      Są też wyrywkowe kontrole na obecność narkotyków i biorą walizkę na bok do sprawdzenia.
      Moje miało 12 lat jak pierwszy raz samo leciało, z 2 godzinną przesiadką w Wawie. Nikt nikogo nie odbierał z lotniska, z Heathrow samo dotarło metrem do centrum Londka, tam gdzie się umówiliśmy.
      Masz duże dzieci czyli zero paniki. Powodzenia.
      • peonka Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:24
        Minerallna, odważne masz dziecko i Ty też odważna jesteś. Podziwiam stalowe nerwy wink serio, bez sarkazmu!
        • minerallna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:51
          Dzięki. Ale to też kwestia "oblatania". Na lotnisku dzieć czuje się jak ryba w wodzie big_grin
          Im więcej lotów tym mniejszy stres czego życzę Twoim dzieciom. I nie martw się na zapas, będzie dobrze.
          • basiastel Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 08:01
            Tylko, że przepisy linii lotniczych ( chyba wszystkich ) są takie, że samotnie może lecieć dziecko po skończeniu 14 lat. Te 12 lat wydaje mi się nieprawdopodobne.
            • mamma_2012 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:28
              Moją córka w tym wieku (właśnie ok 12 lat) leciała z przesiadką we Frankfurcie, z koleżankami za ocean, więc to możliwe. Tylko nie pamiętam czy to było możliwe dzięki niższym limitom w tych liniach z których korzystały czy dlatego, że jedna z nich była dwa lata starsza.
      • kanna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:29
        Ja bym jednak odżałowała to 40 minut i podjechała po dziecia smile Fajnie, jak ktoś czeka za bramkami.
        • minerallna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 00:01
          Wiem, to fajne. Nawet jak czeka na Ciebie tylko facet z wypożyczalni samochodów wink. Ale w tym przypadku dziecię nieco się uparło i miało rację. Lekki nadzór przez telefon i tyle.
      • rosapulchra-0 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:33
        Ciekawe. Jakie to były linie?
        • mamma_2012 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:41
          Nie do mnie, ale ja też miałam taką sytuację. Sprawdziłam linie, którymi latała córka. Lot pozwala na samodzielną podróż od 12 lat, a Lufthansa od 11.
    • iziula1 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:24
      Ryanair - czyli Modlin.

Punkty z odprawą są naprzeciw wejścia. Jedna odprawa dla wszystkich.
      Potem skręt w prawo i idziesz wg oznaczonych linii- podajesz dokumenty panu lub pani siedzącemu za pulpitem.
      Potem szczegółowa kontrola - zdarzają się kolejki i to dość często. wodę niech wyrzucą do stojących tam koszy lub wypiją przed kontrolą.
      Tam wkładasz do pojemników ( zawsze są ludzie niech robią to co inni ) telefony, tablety, laptopy, torebkę, bluzę, pasek, czasem każą zdjąć buty.
      Dadzą sobie radę bo lotnisko jest małe. Po przejściu kontroli mają czas dla siebie - dwa punkty na zakupy bezcłowe, jeden większy bar i potem 4 Gaty wejścia na pokład. Na monitorach wyświetlają na który lot.

Jak raz to przejdą to na każdym lotnisku dadzą sobie radę.
      powiedz im,że nie będą sami, są tam ludzie którzy pokierują pomogą. Będzie dobrze smile
      • skarolina Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:25
        iziula1 napisała:

> Ryanair - czyli Modlin.

A skąd taki wniosek? big_grin
      • peonka Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:26
        iziula1 napisała:

No jasne. Bo w Polsce jest tylko jedno lotnisko, z którego lata Ryanair...
      • baltycki Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:45

pade napisała:

> Lotnisko wrocławskie.
        • iziula1 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:48
          baltycki napisał:

> > Ryanair - czyli Modlin.
          >
          > pade napisała:
          >
          > > Lotnisko wrocławskie.
          >
          Bo jest 23 aja zapomniałam że Pade zapraszała mnie do Wrocławia. smile

Spoko, hangary wszędzie te same.
      • minerallna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 00:09
        iziula1 napisała:
        (...) Jak raz to przejdą to na każdym lotnisku dadzą sobie radę. (...)

Hmm, z tym się nie zgodzę. Małe lotniska to pikuś, ale takie z wieloma terminalami, połączone np: lotniskowymi pociągami to inna bajka. I lekko kilkadziesiąt minut podróży i chodzenia dzieli jeden terminal od drugiego.

• kanna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 02.06.17, 23:27
      19 to stary koń jest, nie nastolatek :p A angielskiego się pewnie od 3 r. ż uczy, nie?

Moja mama leciała za ocean bez znajomości niczego i doleciała.
      Z drugiej strony: jak planowałam posłać nastolatka samego samolotem, to rok wcześniej w wakacje go naumiałam lotniska, gatesów , kołowrotków na bagaże i innych atrakcji.

Jak się boisz - poszukaj tanich lotów, lećcie gdzieś na weekend i nauczysz dzieci lotniska.
      • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 08:51
        To też jest myśl smile
        Jak pisałam wcześniej, wczoraj moja córka leciała z Gdańska do Warszawy samolotem na koncert, dzisiaj wraca. My z mężem lecimy na inny koncert, też do Warszawy, też w czerwcu.
        Taniej niż koleją smile
        I bardzo szybko smile
        • mamma_2012 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:16
          Teraz tak podróżują nawet wycieczki szkolne, klasy robią sobie nawet jednodniowe wypady.
          Ostatnio stewardesa nieźle się gimnastykowała, żeby poprzesadzać dzieci z siedzeń przy wyjściach ewakuacyjnych, bo samolot był pełen małolatów, leciał nawet jakiś klubik malucha, bo dwie panie miały pod opieką z 10 kilkulatkówwink
      • sasanka4321 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:58
        >Jak się boisz - poszukaj tanich lotów, lećcie gdzieś na weekend i nauczysz dzieci lotniska.

Jak pade ma niby nauczyc te "dzieci" lotniska, jak ona latala tyle co one, czyli wcale i nie ma zielonego pojecia, jak widzimy po watku.
        • kanna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:07
          Sama się nauczy smile razem z dziećmi
        • mamma_2012 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:11
          Bez przesady z tym uczeniem lotnisk. To zupełnie zbyteczne, bo procedura nie jest skomplikowana, a specyfikę poszczególnych poznaje się z czasem.
          • kanna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:16
            Nie chodzi mi o specyfikę poszczególnych lotnisk, ale o procedurę odprawy, jako takiej i generalnie pobytu na lotnisku smile Jak dzieciaki (szczególnie to młodsze) nie mają doświadczeń w tej materii, to bym im zafundowała.

Podobnie jest z komunikacją i rożnymi innymi procedurami - jak mam możliwość, to za pierwszym razem towarzysze dziecku.
      • kalia-kalia Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:58
        Eee, ma NAŚCIE lat, więc wciąż jeszcze jest nastolatkiem smile.
    • mamma_2012 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 09:03
      1. Warto mieć jakiś drugi dokument np. zwykłą legitymację. 100 razy nikt się nie czepiał zdjęcia córki chociaż było bardzo nieaktualne, za 101., akurat właśnie chyba we Wrocławiu celniczka poprosiła dodatkowo o legitymację lub inny dokument z aktualnym zdjęciem.
      2. Wrocław to malutkie lotnisko, nie sposób się zgubić. Bardziej skupiłabym się na docelowym, jeżeli jest duże. W ryanie potrafią zabrać bagaż podręczny do luku, wtedy będą musieli odebrać go z taśmy. Muszą wtedy odnaleźć właściwą (patrzą na tablicę i tam wyświetla się numer).
      Z kategorii zdarzeń bardzo mało prawdopodobnych, ale możliwych to konieczność okazania przez córkę zgody na wyjazd. Napisz na zwykłej kartce po polsku i po angielsku, zwłaszcza jeżeli przypadkiem dzieci mają różne nazwiska.
      Syn nie powinien zabierać maszynki do golenia, córka pilniczka metalowego i nożyczek.
      Kosmetyki w małych buteleczkach, tusze, lakiery itp. włóżcie do przeźroczystej kosmetyczki (polecam z rossmana).
      Bilety lepiej mieć w telefonie i wydrukowane.
      Wszelką elektronikę będą musieli włożyć do specjalnej kuwety, niech nie zapomną zabrać.
      • 21mada Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:25
        >Syn nie powinien zabierać maszynki do golenia, córka pilniczka metalowego i nożyczek.
        No to niech syn weźmie nożyczki, a córka maszynkę i będzie git.
        • wielki_uscisk Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 03:52
          21mada napisał(a):

>> Syn nie powinien zabierać maszynki do golenia, córka pilniczka metalowego
          > i nożyczek.
          > No to niech syn weźmie nożyczki, a córka maszynkę i będzie git.

smile
      • sumire Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 11:21
        Maszynki do golenia latają bez problemu. Korkociąg można stracić, owszem, ale przyrządu do oporządzania łydek nigdy mi nie zabrali ☺
    • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:08
      A tak jeszcze myślę o tym bagażu. Może wykupić jedną walizkę na dwie osoby? To zawsze taniej. No i można tam włożyć to, czego absolutnie nie można do podręcznego.
      My kiedyś lecieliśmy w cztery osoby na kilka dni i oprócz podręcznego, wzięliśmy dużą walizkę. Dokupilismy ją zresztą po jakimś czasie, po zastanowieniu.
      Aha, odprawę lepiej i taniej zrobić kilka dni przed wylotem, przez internet. Zobacz co będzie z miejscami obok siebie. Ostatnio Ryanair kazał sobie za to dopłacać.
      • mamma_2012 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 10:20
        Nie zostawiajcie odprawy na ostatnią chwilę. Kiedyś wpadłam na "genialny" pomysł odprawienia się w drodze na lotnisko. Oczywiście odprawa internetowa już nie działała i musiałam zapłacić kilka stów za odprawę na lotniskuuncertain
        To już nie do autorki, ale kolejna cenna lekcja jaką dostałam, to uświadomienie, że nie wszystkie cywilizowane lotniska obsługują bilety w telefonach.
      • minerallna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 03:57
        chocolate-cakes napisała:
        A tak jeszcze myślę o tym bagażu. Może wykupić jedną walizkę na dwie osoby? To zawsze taniej. No i można tam włożyć to, czego absolutnie nie można do podręcznego.
        My kiedyś lecieliśmy w cztery osoby na kilka dni i oprócz podręcznego, wzięliśmy dużą walizkę. Dokupilismy ją zresztą po jakimś czasie, po zastanowieniu.

-Bagaż rejestrowy to inna sprawa. Możesz dogadać sie z np: 10 znajomymi że wrzucają co tam chcą ale zgodnie z wszelakimi przepisami.

Aha, odprawę lepiej i taniej zrobić kilka dni przed wylotem, przez internet. Zobacz co będzie z miejscami obok siebie. Ostatnio Ryanair kazał sobie za to dopłacać.

Odprawa przez internet to norma. Nawet byłabym zdziwiona że ktoś lubi wyrzucać kasę na odprawę na lotnisku( chyba że jakieś zdarzenia losowe, ok). Nikt nic nie każe dopłacać. Skąd takie info?
        Możesz sobie wybrać miejsca, za dopłatą. Ogólnie są przydzielane losowo. Pewnie przy większej ilości osób objętych jedną rezerwacją może to być problem chociaż ostatnio- 6 osób i dwa różne loty- cały rząd zaleliśmy, tak Ryn nam przydzielił, z automatu, bilety kupione na jednej rezerwacji.

Ale że tanie linie kombinują to każdy wie. Wystarczy wspomnieć o Wizz i małym i dużym bagażu podręcznym, niby dla wygody pasażera big_grin
    • malowanka06 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 22:43
      Jeśli macie blisko lotnisko, możecie się wybrać na zwiady, przymierzyć bagaż do skrzynek. Jednak polecałabym walizkę- jeśli lecą na tydzień to tych bagaży trochę będzie. Łatwiej jednak ciągnąć niż nosić. Popatrz na wittchen, mają promocje ok 100 zł za walizkę kabinową ryanair albo allegro wpisz walizka ryanair i będzie pełno. Z walizką, przynajmniej dla córki, będzie im łatwiej.
      Linie pozwalają na drugi bagaż- my często mamy walizkę i plecak. Na wszystkie nasze loty ryanairem- nikt nam nie mierzył, anie nie ważył bagażu- ale kiedyś może i wtedy opłaty są duże.
      Czasem przy gate- są zabierane walizki do luków, Chyba na pokładzie mieści się 90- reszta, nieodpłatnie do luku. Pani przy gatcie okleja taką walizkę/torbę- czytałam, że wiele osób zaraz po przejściu ściąga naklejkę i normalnie pakuje torbę w samolocie.
      Spokojnie zmieszczą się w bagażu nierejestrowanym, lato- to i mniejsze rzeczy. Gorzej, jak zechcą coś przywieźć smile
      Woda na lotnisku we Wrocławiu kosztuje 9 zł za 0.5l. Ale na odprawie można przenieść pustą butelkę i widziałam ludzi napełniających je wodą w wc. Nie wiem jak smakuje.
      Jedzenie swoje mogą mieć, więc jak ktoś radził, polecam owoce, albo wodę w buteleczkach 100 ml.
      Płynów mogą mieć litr ogółem, czyli 10x100 ml-to w worku foliowym, strunowym. Przed odprawą muszą wyjąć do skrzynek- cały sprzęt elektroniczny i te płyny.
      Najlepiej 106 na lotnisko, zamiast autem.

• malowanka06 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 22:44
        aa i np w lipcu są loty do warszawy po 16 zł czyli 32 w obie strony. Możecie polecić do stolicy-przyjemne z pożytecznym big_grin
        • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 22:48
          My kupiliśmy z Gdańska do Warszawy za 70 zł w dwie strony, to trochę drożej ale nadal tanio w porównaniu do pociągu i leci się 40 minut smile
          Na lotnisko mam 20 minut.
          Córka właśnie wróciła, my lecimy w drugiej połowie czerwca. Żebym tak do Krakowa znalazła taki tani lot.
      • baltycki Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 22:56
        > Jeśli macie blisko lotnisko, możecie się wybrać na zwiady, przymierzyć bagaż do skrzynek.
        Kolejna taka rada.
        Uwazacie, ze domowe 30 cm. na lotnisku zmieni sie w 28/32?
      • kanna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:13
        Z moich doświadczeń wynika, ze do luku zabierają bagaże "większe" . Pani chodzi wzdłuż kolejki i okleja to, co idzie do luku. Nie po kolejności stania, ale własnie po wielkości.
        • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 03.06.17, 23:19
          Tak, dokładnie. Kiedyś nam zabrali podręczny do luku.
        • minerallna Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 04:21
          Wiele razy widziałam taką akcję i zakusy na mój podręczny. Wielkość walizki nie ma znaczenia. Może być nawet tzw: miękka torba a i tak chcą Ci przykleić nalepkę i do luku. Im więcej okleją tym mają większy luz na pokładzie.
          Jak masz w podręcznym np: czytnik, lapka- no to raczej po nim.
          A jak fajnie spadają te walizki zanim je załadują big_grin crying
          Wysokość rękawa i kilka sztuk spadło z kilku metrów.
          Żałuję że tego nie nagrałam, ale akcja obsługi walizkowej była zadziwiająco szybka wink
          I nie opisuję jednostkowego przykładu, chociaż tak bym chciała sad
          • kasiamat00 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 08:58
            www.youtube.com/watch?v=5YGc4zOqozo wink

Na zakusy zabierania walizek zawsze mozna powiedziec, ze ma sie tam na dnie jakies LiPo (tego nie wolno nadawac, ale mozna zabierac na poklad) i czy biora na siebie odpowiedzialnosc za nadanie tego, ciekawe czy kaza sie przepakowywac.
            • wielki_uscisk Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 13:57
              kasiamat00 napisała:

> United breaks guitars wink

big_grin great minds think alike smile
              A myślałem, żeby to wczoraj wkleić jak przeczytałem o tych latających (z wysokości kilku metrów) torbach big_grin
    • malowanka06 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 10:28
      aha, ryanair teraz pozwala odprawić się 4 dni przed podróżą. Niestety, chyba od msca, specjalnie rozrzuca po samolocie, żeby ludzie kupowali miejsca. Takie trochę wyłudzanie kasy. W samolocie za to wędrówki ludów, bo wszyscy się zamieniają smile Mam nadzieję, że szybko zrezygnują z tej polityki. Do tej pory sadzali na jednej rezerwacji obok siebie.
      Jeśli mają wykupione zaś miejsca to mogą się odprawić msc przed podróżą.
      Jak pisano, lotnisko we Wrocławiu jest małe, odprawa jest po prawej stronie od wejścia. Ryanair zamyka bramki 30 min przed odlotem, zatem proponuję być ok godziny wcześniej, spokojnie wystarczy.
      Jeśli lecą do UK (nie wiem czy pisałaś) odloty zaś są po lewej stronie, jako strefa nie schengen
      • joa66 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 10:34
        Jesteś pewna, że specjalnie? Może własnie dlatego rozrzucają, bo ludzie kupują miejscówki i trudniej o miejsca obok siebie?
        Ja z radością powitałam możliwośc wykupienia miejsca zamiast stania w kolejkach do odprawy godzinami i sprintów do samolotu.
        • malowanka06 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 12:49
          Wykupienie miejsce jest możliwe od dawna
          Od miesiąca zaś specjalnie rozrzucają, właśnie dlatego, żeby "namówić" na wykupywanie miejsc. Jestem pewna, bo sprawdzam rozkład miejsc w samolocie i mnóstwo jest wolnych, nie zajętych.
          aha, pade- nie ma sensu wykupywanie wejścia priorytetowego w ryanir (co innego wizzair)
          • pade Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 12:53
            ok, dziękismile
          • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 14:58
            Leciałam wizz air i mieliśmy wykupione wejście priorytetowe, nasza grupa dwie nauczycielki oraz naszych 25 uczniów. Za wiele nam to nie dało bo innych co najmniej 30 pasażerów miało to samo smile
            • malowanka06 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 17:33
              wizzair pozwala przy wejściu priorytetowym wziąć 2 sztukę bagażu typu torebka, plecaczek- tyle daje to wejście priorytetowe smile
              Ryanair- pozwala na to bez wejścia priorytetowego, ludzie chyba dla szpanu je kupują smile
              W Bolonii weszli szybciej a potem na płycie czekali tak samo jak reszta, miejsca każdy ma przydzielone smile
      • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 15:02
        No właśnie, dotychczas jak się odprawiały 3-4 osoby z rodziny razem to siedziały obok siebie. Zawsze tak było. A teraz to zmienili i trzeba za to dodatkowo płacić. Albo siedzieć osobno, co moim zdaniem czasem w ogóle nie jest problemem gdy lot trwa 1,5 godziny.
        • joa66 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 15:05
          Albo siedzieć osobno, co moim zdaniem czasem w ogóle nie jest problemem gdy lot trwa 1,5 godziny.

Problemem nie jest, ale jak ktoś leci pierwszy raz to pewnie mu raźniej.
          • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 15:12
            Pewnie że tak. Można dopłacić bo przyjemniej jest siedzieć razem.
            Ale w wielu przypadkach ludzie na to machną ręką a godzina czy półtorej szybko minie. Po co dodatkowo płacić?
            • joa66 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 15:28
              Ja płacę dodatkowo bo chcę siedzieć przy przejsciu i blisko wyjścia (zwłaszcza jak mam tylko podręczny bagaż) smile
              Jeżeli z rodziną , to dlatego, że mam pewność kto będzie koło mnie będzie siedział smile

Fakt, chodzi o wygodę, nie jest to konieczność - trzeba sobie przemyśleć czy warto (ceny miejscówek też są różne)
              • chocolate-cakes Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 15:56
                Jak leciałam ostatnio rok temu to tego rodzaju płatności nie było. To jest podobno od miesiąca. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałam, może nie latam zbyt często i raczej nie wieloma liniami, latam max dwa razy w roku,kiedyś częściej. Teraz jak córka leciała z Gdańska do Warszawy to się zdziwiłam że za miejsce obok siebie trzeba płacić, nawet jeśli odprawiasz się razem, leciała z koleżanką.
                • malowanka06 Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 17:34
                  Leciałam w ub tygodniu, młodsza córka ze mną miała wykupione miejsca (bo do 12 lat jes obowiązek)- wybrałam rząd 21.
                  Starsza córka losowo dostała rząd 2, a mąż 16 smile
    • 71tosia Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 13:10
      poza tym co inne napisaly, powiedz by niczego nie zamawialy do jedzenia ani picia na pokladzie bo nie jest za darmo wink
      Jak nie wiedza niech pytaja nawet innych pasazerow, zawsze ktos pomoze.
      Jezeli lot bez przesiadek to raczej sie nie pogubia. Gorzej jak sie cos dzieje nieprzewidywalnego np ostania awaria serwerow w Londynie, nie bylo lotow, nie bylo miejsc w pobliskich hotelach (system rezerwacji hotelowej na lotnisku tez oszalal) - kompletny chaos, wtedy jak dzieciaki leca bez kart kredytowych z duzym limitem to moze byc nerwowo, czego doswiadczylam gdy corka leciala sama do Stanow kilka lat temu. Sterowalismy nia recznie z Warszawy sciagajac mapy lotnisk na ktorych miala sie poruszac wink
    • baltycki Re: Pierwszy raz samolotem-potrzebuję rad 04.06.17, 17:40
      Popatrz, prawie 8 latka odprawia sie przed pierwszym samodzielnym lotem,
      dala rade, Twoje tez dadza smile.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ri/qb/gx5h/AYGYqdb5ICdcLCsB7B.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka