Dodaj do ulubionych

operacja plank

14.06.17, 16:34
wpędziłyście mnie w poczucie winy wątkami o kostiumach..
i choć wojna już przegrana, to można wygrać ostatnią bitwę przed wakacjami, zatem zaczęłam:
www.aktywnie.radiozet.pl/Porady/Fitness/Plaski-brzuch-z-jednym-cwiczeniem-4-minuty-28-dni
kto ma ochotę dołączyć? za miesiąc możemy pochwalić się bilansem centymetrów smile
porady też mile widziane, jestem leniwcem kanapowym, udało mi się na razie zrzucić 4 kg, ale to samą dietą, brzuch nie umie czytać wagi
Obserwuj wątek
    • muchy_w_nosie Re: operacja plank 14.06.17, 16:37
      Tu masz więcej wyzwań:
      tipsforwomen.pl/sportowe-miesieczne-wyzwania-dodatkowe/
    • aj.riszka Re: operacja plank 14.06.17, 17:34
      O, to cos dla mnie. Chociaz nie pomoge, sama sobie nie radze wink ale trzymam kciuki!
      I do tego ta zerowa kondycja.. jestem zaskoczona tym, ze niestety, ale minuta biegu - to zbyt dlugo.
      Motywuje sie jak tylko moge. ''Mnie od wygranej dziela centymetry...'' /kilometry wink
    • adriana.la.cerva Re: operacja plank 14.06.17, 17:41
      O ja sie chetnie przylacze !
    • lady-z-gaga Re: operacja plank 14.06.17, 23:19
      Bardzo dobre ćwiczenie, świetnie wzmacnia mięsnie jesli jest prawidlowo wykonywane (co się rzadko zdarza u poczatkujacych).
      Jednak nie rozumiem, skad pomysł, że plank zmniejsza obwody? Uwierzyłas w hasło "płaski brzuch"?
    • emka_uk Re: operacja plank 14.06.17, 23:59
      Ja smile - jutro zaczynam smile
    • sfornarina Re: operacja plank 15.06.17, 08:56
      Planki niestety są ostatnim ćwiczeniem, które zmniejszy Ci obwód.

To niemalże statyczne ćwiczenia, więc kalorii spalają tyle co nic - choć faktycznie mięśnie brzucha pięknie kształtują i w ogóle planki to samo dobro.

Mięśnie na brzuchu widać jedynie wtedy, gdy jesteś bardzo szczupła i masz szczupły brzuch. Ja, gdy jestem bardzo szczupła, mam kaloryfer na brzuchu. Wystarczyło mi przybrać 3-4 kilogramy w ciąży, odłożyło się na brzuchu i mogę sobie kaloryfer napinać do us.anej śmierci - nie ma, nie widać, a przecież wiem, że jest big_grin

Najszybciej ( w uproszczeniu) chudnie się od ćwiczeń cardio: rower, szybkie sługie marsze, bieganie, orbitreki, wiosła i tym podobne. Lub gry w piłkę, frisbee, badminton, tenis, jeśli wolisz takie formy ruchu, coś co wymaga dużo ruchu, nagłych zrywów za piłką i generalnie od tego dostajesz zadyszki.

Więc planki - owszem, ale przede wszystkim ćwiczenia ruchowe plus dieta. Dieta to 70% sukcesu smile
      • adriana.la.cerva Re: operacja plank 15.06.17, 09:15
        jestes moim guru odchudzania, uwielbiam czytac Twoje porady!
      • dominka.1 Re: operacja plank 15.06.17, 12:03
        Jak wspomniałam w poście startowym o utratę kilogramów zadbałam dietą, chudnę w tempie żółwim ale systematycznie. Do tego jeżdżę na rowerze i mam dwulatka w domu więc nagłe zrywy mam nawet w nadmiarze.
        Nie wierzę oczywiście w to, że ćwicząc 2 minuty dziennie zrobię sobie 6pack albo nabędę talię osy, chodzi mi o pozbycie się takiej galaretki która się odznacza pod ciuchami, nawet w rozsądnym rozmiarze,
        Brzuszków nie mogę, stąd pomysł na plank.
        uprzejmie proszę mnie nie gasić smile

Za porady dziękuję, skorzystam (zwłaszcza te inne wyzwania - lubię takie "osiągnięcia", stary gracz ze mnie wink
        za dołączenia tym bardziej, w kupie raźniej!
        • lady-z-gaga Re: operacja plank 15.06.17, 12:17
          Ta galaretka to tłuszcz smile pozbędziesz się jej, jesli schudniesz, albo nadal będzie przykrywać mięśnie, ktore wzmocnisz plankiem smile
          Robiłam kiedyś taki program w domu, mimo że plank jest obecny w moim życiu, na różnych zajęciach i rozgrzewkachsmile doszłam do trzech minut z kawałkiem i dalej nie dałam rady, poddałam się. Bardzo dobry pomysł, tylko zadbaj o technikę.

Pamiętaj, by nie wisieć na barkach, nie obciążać ich - to mięśnie ramion i grzbietu mają się męczyć, a nie barki. Sciągaj lekko łopatki, nie zaokrąglaj plecow. Trzymaj miednicę zebraną, wtedy zaangażujesz mięśnie głębokie i utrzymasz prosty kręgosłup. Napinaj mocno wszystko - uda, pośladki, mięśnie brzucha, mięśnie skośne, grzbiet.
        • ira_08 Re: operacja plank 15.06.17, 14:20
          Deski to ćwiczenia na stabilizację, na mięśnie głębokie. Galaretki się pozbędziesz przez cardio, a ćwiczeniami nabierzesz ładnej rzeźby. Tak to działa, no niestety. Oprócz brzuszków jest sporo ćwiczeń na mięśnie brzucha.

A jesli już robisz deski, niech na początek ktoś sprawdza czy nie opuszczasz lędźwi, bo sobie narobisz więcej szkody niż pożytku.
          • dominka.1 Re: operacja plank 15.06.17, 17:40
            No nie wiem, jak tak macam przy plankach to mi się ten brzuch napina.
            Tak, wiem że istnieją inne ćwiczenia, tylko to można powiedzieć o wszystkim: po co to robisz skoro są inne ćwiczenia?
            A przede wszystkim nie rozumiem po co tak w ogóle mówić? Ja to odbieram tak, że albo robisz trening cardio, aero plus rzeźba (najlepiej pod okiem trenera, bo olaboga krzywdę sobie zrobisz) albo lepiej nie wstawaj z kanapy bo nie masz kwalifikacji (jak przy porodzie u Monty Pythona).

Nie mam najmniejszego problemu z tym, że przypadkiem wyćwiczę sobie mięśnie głębokie, mam kiepską postawę więc mi to nie zaszkodzi. Jak już pisałam cudów się nie spodziewam po kilkudziesięciu sekundach ćwiczeń. A na więcej nie mam czasu ani zapału, więc pozwólcie jednak że spróbuję. Dzięki
            • lalkaika Re: operacja plank 20.06.17, 12:22
              Bardzo dobrze juz ci dziewczyny napisaly. Dorzuce od siebie,bez obrazy eh.
              Jesli masz <<galaretke<< to plankami sobie wiecej krzywdy zrobisz niz pozytku.
              Wiem,wiem ,ze instaguru promuja i taka moda ,bo fajnie wyglada i brzmi. To sa cwiczenia dla wycwiczonych,trust me.
            • lady-z-gaga Re: operacja plank 20.06.17, 14:10
              >Nie mam najmniejszego problemu z tym, że przypadkiem wyćwiczę sobie mięśnie głębokie, mam kiepską postawę więc mi to nie zaszkodzi. Jak już pisałam cudów się nie spodziewam po kilkudziesięciu sekundach ćwiczeń. A na więcej nie mam czasu ani zapału, więc pozwólcie jednak że spróbuję. Dzięki

Przecież nikt nie zniechęcał smile tytuł artykułu wprowadzał w błąd, ale to nie zmienia faktu, że ćwiczenie jest bardzo pożyteczne, powodzenia smile
    • ira_08 Re: operacja plank 15.06.17, 14:16
      Nie wierz w bzdury. Brzuch nie zrobi się płaski od samych planków, a już na pewno nie spalisz nimi tłuszczu.
      • mamusia1999 Re: operacja plank 20.06.17, 12:37
        ociupinkę się może zrobić. po ciążach, z wiekiem etc. rozwlekają się więzadła utrzymujące "bębenek" na miejscu. wytrenowany brzuch ciut mniej się uwydatnia pomimo, że ilość tkanki tłuszczowej praktycznie nie uległa zmianie. ciut znaczy mniej niż byś go wciągnęła, niestety.
    • morgen_stern Re: operacja plank 20.06.17, 13:40
      Robię to na moich zajęciach na kręgosłup, nawet nie wiedziałam, że to się tak nazywa. Ten bokiem też, do tego jest rozciąganie (wyciąganie jednej ręki w górę). Trudne ćwiczenie i wymaga trochę wysiłku (dla mnie).
    • morgen_stern Re: operacja plank 21.06.17, 19:01
      Ej, dziewczyny, to która robi to wyzwanie? Zrobiłam małą grupę - ja, mój chłop i moja przyjaciółka big_grin dziś zaczęliśmy.
      • gama2003 Re: operacja plank 21.06.17, 19:06
        To ja też. A napiszesz mi jeszcze o ćwiczeniach na kręgosłup ? Znam tylko kilka smile a muszę znowu o plecki zadbać, bo się odzywają.
        Ale planki zaczęłam dwa dni temu. Marnie idą smile
        • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: operacja plank 21.06.17, 20:35
          Z kregoslupem jest tak ze najlepiej dziala joga, ale te asany sa dosc trudne w tym sensie ze musisz wiedziec co masz miec proste, ktore partie miesni napiete a ktore nie. W necie jest mnostwo linkow z asanami na kregoslup ale najlepiej zrobisz idac na 1-2 sesje z trenerem krory ci pokaze dokladnie i sprawdzi czy wykonujesz je prawidlowo. A pozniej juz tylko cwiczysz, nie ma nic lepszego imho na kregoslup/ miesnie grzbietu- moze tylko plywanie ale ja akurat nie lubie basenu wink
          • gama2003 Re: operacja plank 21.06.17, 20:40
            Też basen u mnie odpada, pomyślę o tej jodze, faktycznie wolę, żeby ktoś mi pokazał.
            A tych plankach mąż mnie poprawia bo tyłek za wysoko trzymam. Krzywa jestem, czy co ?
            • morgen_stern Re: operacja plank 21.06.17, 20:50
              Nie jesteś krzywa, tylko z tyłkiem wysoko jest wygodniej smile no ale błędnie.
              Chodzę na specjalne zajęcia na siłowni. Nie wiem, co mogę o nich napisać, ćwiczenia są bardzo różne, bo zestaw zależy od prowadzącego. Robiłam kilka razy te z netu, fajne są, ale ja nie potrafię ćwiczyć w domu. Mobilizacja - zero, poza tym prowadzący skoryguje, jeśli robisz jakieś ćwiczenie źle. W domu tego nie widzisz.

www.youtube.com/watch?v=SMkccyjsPDQ
      • dominka.1 Re: operacja plank 21.06.17, 20:18
        ja się dzielnie trzymam, przodem i bokiem
    • tinatin Re: operacja plank 21.06.17, 21:04
      Ja dołączam. Mam cel: 4 kg, 6 cm, 3 proc. tkanki tłuszczowej.
      Nie wiem, czy dam radę planka 4 minuty....
      • morgen_stern Re: operacja plank 21.06.17, 21:05
        Ja tak na dzisiaj wiem, że nie dam rady big_grin ale spoko, do tego jeszcze trochę czasu.
        • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: operacja plank 25.06.17, 17:59
          Ja mam taki zestaw gdzie sa plank i plank boczne po 1 minucie i to jest juz wystarczajace dla mnie.4 minuty to ja moze zrobie w 4 ratach po minucie
          • emka_uk Re: operacja plank 25.06.17, 18:18
            A ja muszę zaczynać od początku. Dzień po tym jak dołączyłam tak sobie stopę hantlą skontuzjowałam, że musiałabym dodatkowy stopień trudności wprowadzić- plank z na jednej nodze big_grin mam nadzieję, że jutro już dam radę....
            • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: operacja plank 25.06.17, 20:24
              No to dobze ze stopa przezyla wink
              • emka_uk Re: operacja plank 25.06.17, 21:33
                No też się cieszę. Chłop mało zawału z rana nie dostał- sąsiedzi na bank wszyscy najbliżsi pobudzeni. Jak się zakuśtykałam do toalety i otworzyłam muszlę to nie wiedziałam co pierwsze - sikać czy wymiotować z bólu. Najważniejsze, że stary sposób pomógł i mam stopę normalnej wielkości- bo do normalnego koloru jej jeszcze daleko eh.... Tylko ja potrafię skontuzjować się sprzętem sportowym nie używając go.
                • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: operacja plank 25.06.17, 21:44
                  Wspolczuje, jesli masz altacet to pomaga na takie urazy
                  • emka_uk Re: operacja plank 26.06.17, 14:28
                    Mam lepszy "specyfik" niż altacet - zawsze działa smile
                    • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: operacja plank 26.06.17, 22:59
                      Na stluczenia? A zdradzisz co to za specyfik?
                      • emka_uk Re: operacja plank 27.06.17, 00:10
                        Podpowiem, że "własnej produkcji" smile - nie wiem czemu i jak ale zawsze działa.
    • mid.week Re: operacja plank 27.06.17, 21:58
      Zrobiłam sobie te planki, potem wypatrzyłam inne wyzwania. Zabrałam się za przysiady i wykroki. Przy pompkach pies nie wytrzymał i dostał szału, skakał mi na plecy, lizał, szczekał... Skończyło sie na bieganiu po deszczu wink

Grunt to dobry trener i solidna motywacja big_grin
      www.facebook.com/AceKeFunny/videos/1366257166796324/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka