Dodaj do ulubionych

referendum w sprawie edukacji

21.06.17, 07:26
Pogadali i co dalej? Odpadłam o pierwszej. Oni to w ogóle będą głosować? Albo głosowali? W harmonogramie prac sejmu jest "rozpatrzenie" obywatelskiego wniosku - obstawiałabym, że gadanie gadaniem, ale w końcu trzeba to przyjąć albo odrzucić.
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 07:35
      Zagłosuja jak prezes zarządzi. Za kilka dni szóstoklasiści dostaja świadectwa promocji do klasy siódmej. Moja opinia jest jedna ale by mi ja wycieli.
    • maniaczytania Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 07:38
      Głosowania są później, w blokach. Zazwyczaj rano następnego lub ostatniego dnia. W głosowaniu można przyjąć, odrzucić lub skierować do dalszego procedowania do komisji.
      • hemp_plant Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:55
        jej, ty juz na posterunku big_grin jaka ty smieszna jesteś big_grin
    • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 07:40
      Skierowali do komisji, zaznaczając, że to i tak nic nie zmieni
    • saszanasza Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 07:43
      Tyle pieniędzy w błoto, tylu nauczycieli na bruksad
      • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:03
        No najważniejsze, że nauczyciele na bruk. Nieważne dzieci - ale nauczyciele. I na tym właśnie ZNP przegrało.
        Mnie się marzy aby moje dzieci po gimnazjach miały 4 letnie LO. Bo już widać, że trzy lata to za mało. Tak naprawdę 1,5 roku nauki. Trzecia klasa to już będą lecieć pod maturę.
        • araceli Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:10
          arwena_11 napisała:
          > No najważniejsze, że nauczyciele na bruk.

Nie przeszkadza Ci pani minister łgająca w żywe oczy?
          • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:56
            Szczerze? Mam gdzieś nauczycieli. Jak dla mnie co najmniej połowa nie nadaje się do zawodu.
            • szarsz Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:15
              Ale na pytanie nie odpowiesz, bo i po co.
            • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:20
              arwena_11 napisała:

> Szczerze? Mam gdzieś nauczycieli. Jak dla mnie co najmniej połowa nie nadaje się do
              > zawodu.

a skąd pewność, że to właśnie ci nie zostaną zwolnieni ?
            • araceli Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:23
              arwena_11 napisała:
              > Szczerze? Mam gdzieś nauczycieli.

Nie o to pytałam. Pytałam czy nie przeszkadza ci minister edukacji kłamiąca w żywe oczy.
            • asia_i_p Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:37
              Ale w takim razie nie powinnaś mieć gdzieś, którzy stracą pracę. Przy nieruszonej karcie nauczyciela kryteria zwolnienia nie mają za wiele wspólnego z jakością pracy.
        • mdro Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:14
          Nie, arweno, to dla ciebie dzieci są nieważne. Twoich już ta deforma nie obejmie, a dobrze wiemy, że cokolwiek poza wygodnym życiem twojej rodziny jest poza granicami twojego zainteresowania.

I to nie ZNP przegrało, ale polska oświata. I kolejne roczniki dzieci.
          • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:58
            Ja bardzo żałuję, że moje dzieci nie obejmie 4 letnie liceum. I nie znam nikogo, kto byłby niezadowolony z likwidacji gimnazjów. A mam znajomych o różnych poglądach. Może im się nie wszystko podobać. Ale likwidację gimnazjów popierają.
            • mdro Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:03
              Już to wiemy. I już pisałam - albo masz znajomych bardzo durnych, albo bardzo niezorientowanych. Albo po prostu zmyślasz (i jest to opcja najbardziej prawdopodobna).
              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:05
                Czyli nie można myśleć inaczej niż ty? Każdy musi popierać ZNP? Każdy musi kochać gimnazja?
                • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:12
                  Ty naprawdę nie rozumiesz, że większość ludzi protestujących przeciw reformie wcale nie kocha gimnazjów i nie chce ich bronić? Tu chodzi o SPOSÓB PRZEPROWADZANIA REFORMY, który przypomina podłożenie bomby pod całe szkolnictwo. Odpalamy lont, a potem zobaczymy, co uda się pozbierać i ulepić z tych resztek, co cudem nie wyleciały w powietrze. Moje dziecko, będące w klasie szóstej, na dwa dni przed rozdaniem świadectw nie wie:

- do jakiej szkoły będzie chodziło (ciągle trwa rekrutacja w wybranej szkole i jeszcze przez minimum dwa tygodnie się nie skończy),
                  - do jakiej klasy będzie chodziło, jeśli zostanie w starej szkole (prawdopodobnie zostaną utworzone zupełnie nowe klasy siódme, ale na tę chwilę dyrekcja nie wie, ile ich będzie i jak liczne),
                  - jakiego języka obcego będzie się uczyło - to akurat małe miki, ale też świadczy o totalnym chaosie, w jakim przeprowadza się deformę.
                • asia_i_p Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:26
                  Każdy nie musi, ale zazwyczaj jest jakieś zróżnicowanie. Ja mam znajomych, którzy popierają i takich, którzy nie popierają, acz trzeba przyznać, że wśród rodziców szóstoklasitów nawet wyborcy PiS-u nie popierają, bo krzywda ich dzieci jest zbyt oczywista i raczej mówią, że założenia słuszne, a sposób wprowadzania do dupy.

Jeżeli masz tylko takich, którzy popierają, to nie brzmi to wiarygodnie.
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:35
                    Z tymi co mam bliski kontakt - popierają, część popiera likwidację, ale nie do końca im się podoba jak jest robiona, części jest wszystko jedno.
                    Zazwyczaj wszystko zależy od tego jaka jest szkoła podstawowa - i tu jak dziecko w prywatnej podstawówce - to zdecydowanie rodzice są zadowoleni.
            • miniulowa Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:22
              " I nie znam nikogo, kto byłby niezadowolony z likwidacji gimnazjów. "

Ja bardzo żałuję likwidacji gimnazjów, bo znam masę dzieci, którym dały szansę. A to, że TY czegoś nie wiesz, nie znasz, nie oznacza, że to nie istnieje wink Oznacza wyłącznie, że masz za małą wiedzę i zbyt wąskie grono znajomych.
              • joxanna1 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:43
                Ja mam wrażenie, że zadowoleni z likwidacji są rodzice, którzy jeszcze nie przeszli z dziećmi przez gimnazjum.

Mam natomiast dużo przypadków rodziców zaskoczonych - najpierw, jeszcze w 6 klasie mówili, że gimnazjum jest niepotrzebne, zawracanie głowy, "najgorszy wiek", ale już po pół roku okazywało się, że to był bardzo dobry krok, akurat dopasowany do aktualnych potrzeb tego wieku.

Szczerze mówiąc, w moim otoczeniu nie mam znajomych, których dzieci przeszły przez gimnazjum i chcieliby ich likwidacji - raczej są wściekli, że młodsze dzieci zostaną tego pozbawione.

A mówię o różnych gimnazjach - topowych i średnich-rejonowych. W Warszawie i innych miastach. Publicznych i prywatnych, katolickich. Połączonych z podstawówkami, połączonych z liceami oraz takich, które były osobnymi szkołami.

Zmiana szkoły jest oczywiście kłopotem i ja się nie dziwię, że rodzice wolą żeby to się toczyło bez zmian, bez nerwów dla nich. Ale dla dzieci to jest coś potrzebnego, nowy etap, możliwość wykazania się kompetencjami, które ma, bo już dorosło, ale nie ma możliwości skorzystać z nich - bo ciągle jest upupiane.
                • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:48
                  Moje jedno dziecko skończyło gimnazjum, drugie kończy za rok. I jestem za ich likwidacją, podobnie jak moi znajomi, którzy też mieli dzieci w gimnazjach.
                  • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:27
                    Okazało się, że mój kuzyn cieszy się z likwidacji gimnazjów. Tzn. cieszyłby się, gdyby nie fakt, że dwójka jego dzieci jednocześnie będzie zdawać do liceum.
                    Szkoda, że nie zostałaś postawiona w takiej sytuacjiwink
                    • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:39
                      O syna bym się w ogóle nie martwiła - dostałby się bez problemu. Córka próbowała by do państwowego, ale jakby poślizgnęłaby się jej noga na gimnazjalnym ze stresu ( tylko polskim się martwię i jej dysleksją ), zostaje w swojej szkole, która ma też LO.
                      • cosmetic.wipes Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:13
                        arwena_11 napisała:

> O syna bym się w ogóle nie martwiła - dostałby się bez problemu

Bardzo wątpię, żeby w kumulacji roczników nie miał problemów, skoro już na początku LO musi korzystać z korepetycji.
                        • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:21
                          W styczniu cała klasa była na korkach z matematyki. Od marca syn już nie miał. Poradził sobie.
                          I zapewniam cię, że poradziłby sobie bez problemu. Gimnazjalny zdał na prawie 100%. Co najwyżej przeniosłabym go na ostatni semestr do rejonu. Do egzaminu już się nauczył, a złapałby lepsze oceny ( u nich nie stawiano 6 ). Tak zrobiło wiele osób, którym zależało na nadrobieniu ocenami punktów.
                          Jak w swojej szkole mieli 5 to w rejonie mieliby 6. Zdarzały się i takie przypadki, że w prywatnym gimnazjum była z przedmiotu X - 4, a w rejonie stawiano 6, bo wiedzą dziecko biło na głowę klasę.
                          • cosmetic.wipes Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:31
                            arwena_11 napisała:

> W styczniu cała klasa była na korkach

Jakkolwiek byś się tłumaczyla, to korki w pierwszej klasie liceum nie świadczą dobrze ani o szkole, ani o bystrosci ucznia.
                            I teraz pojadę twoim schematem - mój syn i dzieci moich znajomych nie mieli korepetycji przez całe LO tongue_out
                            • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:48
                              No ja bym powiedziała, że świadczą fatalnie o szkole. Bo dzieciaki dostali naprawdę dobre. Ale już się unormowało.
                              Może nie byli w szkole mojego dziecka? Bo tam to był standard nawet te 25-30 lat temu.
            • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:07
              Ograniczony ten Twój świat... A ja z kim nie rozmawiam, to nie popiera tej reformy.
              Napiszę z mojej perspektywy, nauczycielskiej. Uczyłam 10 lat w prywatnym gimnazjum - miałam bardzo dobre wyniki egzaminów i byłam całkiem zadowolona z tej pracy. W tym roku, ze względu na marne perspektywy przyszłości, znalazłam nową pracę, w podstawówce, zresztą, również niepublicznej. Kto na tym straci? Dzieci, po pierwszej klasie gimnazjum nie będą miały polonisty i wychowawcy. Owszem, znajdzie się ktoś na moje miejsce, ale na pewno nie lepszy. Poza tym, nikt nie lubi takich zmian. Dlatego, to, o czym piszesz jest kompletną bzdurą. A piszesz to z wielką pewnością siebie osoby, której dzieci poszły starą podstawą programową i nie musiały martwić się nieprzygotowaną reformą.
              Takich nauczycieli jak ja, którzy uciekli z gimnazjum, póki mogli, jest mnóstwo. I jak się domyślasz, nie są to kiepscy nauczyciele...
              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:16
                No widzisz, a w szkole mojej córki nikt nie straci pracy - bo otworzyli podstawówkę i już zrobili nabór do klas 7 - docelowo będzie pełna podstawówka zamiast gimnazjum.
                • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:21

no i super,

ale wiesz, wyrażenie "moja szkoła" nie jest tożsame z "wszystkie szkoły".
                  • iskierka3 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:25
                    Nie, tego arwena nie przyswaja. "Ona i jej mityczni znajomi" to caly swiat.
                    • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:31
                      A dla ciebie twoi znajomi to cały świat i nie bierzesz pod uwagę, że ludzie chcieli likwidacji gimnazjów. Myślisz, że skąd taki postulat wyborczy?
                      Przypuszczam, że zwolenników i przeciwników jest mniej więcej po równo.
                      • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:38

chodzi o sposób, w jaki reforma została przeprowadzona: nieprzygotowana, z licznymi błędami i, co najgorsze, z konsekwencjami, na których ucierpią dzieci.
                        • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:44
                          A myślisz, że byłby mniejszy, gdyby wprowadzono ją wolniej i kolejna ekipa zaczęła odwracać? ( bo np jeszcze gimnazja by działały, jeżeli pierwszym rocznikiem idącym do 8 klasy była obecna klasa 3 )? Bo że by to zrobili można spokojnie założyć. Nie mam pojęcia jaki wynik będzie kolejnych wyborów.
                          • asia_i_p Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:37
                            Nawet zakładając, że zysk na reformie pokryje straty poniesione przez te dwa-trzy roczniki (moim zdaniem żadna reforma strukturalna nie jest tego warta, ale już załóżmy), to nadal rząd robi krzywdę tam, gdzie nie musi w przynajmniej dwóch miejscach. Po pierwsze, cofanie dzieciaków do podstawówki, jeśli nie zaliczą pierwszej klasy gimnazjalnej, zamiast tworzenia dla nich klas dla drugorocznych, jak było przy wprowadzaniu gimnazjum. Po drugie, zmuszanie uczniów klas czwartych i piątych, żeby szli starą podstawą programową i po szóstej klasie przeskakiwali w nową. Do tych bzdurnych działań nie zmusza ich nic poza lenistwem i fatalnie pojmowaną oszczędnością.
                            • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:49
                              Asia a jak to miałoby być? Bo rzeczywiście najrozsądniej byłoby, gdyby zaczęli zmieniać od zeszłego roku, czyli obecna klasa czwarta ( rok temu 3) poszła nową podstawą i tak dalej, a stare ( obecna 5 i 6 a także 1 gimnazjum ) szły starą.
                              Tylko wybory za 2 lata. Nie doszłoby do likwidacji gimnazjów i w 99% jeżeli PIS by nie wygrał, kolejna ekipa cofnęłaby reformę ( nie patrząc na to, że np w 2019 roku obecna klasa 4 byłaby w 7 klasie ).
                              Jak nie ma pewności, że się wygra - to reformy robi się szybko, niestety. A w naszym kraju nie ma pewności, że następcy będą kontynuowali to co zrobili poprzednicy.
                              • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:53
                                Przestań bredzić o tym cofaniu reformy. Jakoś wprowadzenia gimnazjów nie cofnięto nawet po przegranej PIS-u. Demolka tego, co stworzyli poprzednicy jest domeną jednej partii w tym kraju - twojego ukochanego PIS-u.
                                • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:55
                                  Dasz głowę, że nie cofną? Na tyle im ufasz?
                                  • milka_milka Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:29
                                    Byłabym bardzo zadowolona, gdyby cofnęli.
                                    • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:30
                                      Ty pewnie tak, a inni nie byliby zadowoleni. Znowu któryś rocznik byłby "stracony"
                              • joxanna1 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:58
                                Stopniowo, rozpisane na lata. Każdy w swoim tempie.
                                Czyli najpierw pozwolić szkołom podstawowym otwierać klasy 7 i pozwolić liceom otwierać klasy "0". A jednocześnie niech gimnazja funkcjonują. Zrobi się system wieloetapowy - i każdy znajdzie coś dla siebie. A być może niektóre szkoły naturalnie będą w takiej sytuacji znikać - i to byłoby wygaszanie, a nie tak jak teraz; rewolucyjna likwidacja.

Moim zdaniem ten system, który właśnie jest zabijany, przypadkowo zrobił się "prawie" doskonały - był wybór. Kto wierzył w długie podstawówki - posyłał dziecko do szkoły sprzężonej z gimnazjum. Kto był przekonany do zmian - do 6letniej podstawówki i osobnego gimnazjum.

Ponieważ i tak ostatecznie nauka trwa 12 lat, to wszyscy realizowaliby program - w dowolnym formacie szkoły .
                              • asia_i_p Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:11
                                Normalnie, tak jak piszę - drugoroczni mają tworzone klasy specjalne dla drugorocznych, jedną na gminę. Podstawy programowe są pisane przejściowe dla każdego rocznika osobno, tak, żeby żaden rocznik nie tracił nic z treści nauczania. Czyli dla obecnych klas szóstych jedna podstawa, obecnych piątych druga, obecnych czwartych trzecia i ostateczna dla obecnych trzecich i młodszych.

Zwłaszcza to drugie, jeśli idzie o skuteczność reformy nie kosztuje to nic i jeśli nie jest robione, to tylko dlatego, że rządu tak naprawdę jakość nauczania nie obchodzi.

Nadal miałabyś szybką reformę, ale straty dzieci byłyby zminimalizowane.
                      • iskierka3 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:36
                        To nie ja w kolko podaje argument "ja i moi znajomi" tylko jakby kto innywink
                        Nie opieram sie na tym co akurat w danej chwili dla mnie wygodne albo co pasuje mojemu waskiemu gronu znajomych.
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:29
                    W mojej okolicy wszystkie gimnazja prywatne otworzyły podstawówki lub rozszerzyły podstawówki o klasy 7. Zazwyczaj były to podst.+gimnazjum lub gimnazjum + liceum
                • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:18
                  Będzie 8, zamiast 9 klas. Ktoś straci godziny, np. dla polonisty (pewnie jest 5 godzin w tygodniu), to utrata 30% wynagrodzenia.
              • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:40
                Gimnazjum straciło dobrego polonistę, ale zyskała podstawówka.
                • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:01
                  Z tym, że to zupełnie się nie zgadza z tym, o czym pisałyście. Czyli, że nie tracą dzieci. Oczywiście, że tracą, myślę, że ostatnie roczniki gimnazjum będą miały w ciągu trzech lat rotację nauczycieli, a to oznacza szkodę dla dziecka.
                  Jak jest tak dobrze w podstawówkach, a tak źle w gimnazjach, skąd ten ruch po 6 klasach? Dzieci odchodzą do innych szkół, w których były (i jeszcze są) gimnazja, a starych szkołach było tak sobie albo źle, dla wielu dobre gimnazjum było trampoliną do dobrego gimnazjum.
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:07
                    Powiem ci dlaczego przenieśli jedni znajomi - żeby dzieci były w jednej szkole - łatwiejsza logistyka. Jakby starsze w zeszłym roku poszło do 7 klasy - to by oboje zostali w podstawówce.

Co do straty - w gimnazjum mojej córki nic się nie zmieni. Żaden nauczyciel nie odejdzie. Od września będą uczyć 7 klasę.
                    • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:46
                      Znam mnóstwo ludzi, którzy przenoszą dzieci do byłych gimnazjów ze względu na wyższy poziom nauczania, oddziały dwujęzyczne, zaplecze. Ze szkoły mojej córki do gimnazjum przenoszą się całe 4 klasy i kilkanaścioro dzieci do oddziałów dwujęzycznych w różnych gimnazjach.
                    • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:10
                      Dla prywatnej szkoły, która miała 9 czy 18 klas, kiedy zostanie 8 czy 16 coś się jednak zmieni w finansach, chyba, że znajdą chętnych na kolejną klasę. Zmianę odczują też rodzice, którzy planowali płacić za szkolę przez 6, a nie 8 lat z nadzieją, że dziecko dostanie się do dobrego, państwowego gimnazjum.
                      To, że ty nie odczuwasz jakiejś zmiany nie znaczy, że jej nie ma.
                      • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:16
                        Wiesz z moich obserwacji wynika, że jak miałaś dziecko w prywatnej podstawówce - to szło do prywatnego gimnazjum. O publicznej szkole myślano na poziomie LO.
                        • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:22
                          Ale nie wszystkie, dla tych rodziców, którzy planowali tylko prywatną podstawówkę, a tacy też są, reforma to koszt dodatkowych kilkudziesięciu tysięcy albo szukania szkoły, która dziecko przyjmie.
                    • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:24
                      A myślisz, że moja dyrekcja powiedziała rodzicom, że odchodzę? Powiedziała, że nie ma co szerzyć paniki, więc lepiej nic dzieciom i rodzicom nie mówić. Zaznaczę jeszcze, że oprócz mnie odchodzi historyczka, fizyczka i pan od techniki. W jednym roku - w szkole prywatnej, która też niby ma być przekształcona...
                      • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:28
                        U nas jest gimnazjum, liceum i będzie 7 klasa. Naprawdę mają nauczyciele kogo uczyć ( 7 klas ma być chyba ze 3 czy 4 )
                  • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:14
                    Ludzie przenoszą dzieci do podstawówek powstałych po gimnazjach bo liczą na wyższy poziom, zaplecze pracowni, których podstawówki szybko się nie dorobią, opracowane systemy nauczania nowych przedmiotów. bardziej wiedza czego się spodziewać w takiej szkole niż w podstawówce. No i nie będzie przepełnienia.
                    Bo gimnazja nie były złe, dzieci potrzebują zmian.
                    • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:16
                      Nie każde dziecko potrzebuje zmian w wieku 11-12 lat. Wiele dzieci jednak zostaje w swoich podstawówkach.
                      • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:20
                        oczywiście, że zostają. Tak jest wygodniej, ale to nie będzie znaczyło, że lepiej dla dzieci.
              • 1unia4 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:04
                "Owszem, znajdzie się ktoś na moje miejsce, ale na pewno nie lepszy. "---skąd ta pewność ?
                • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:28
                  Cóż, a wszyscy muszą mieć kompleksy?
                  Pracę nauczyciela da się dość wymiernie podsumować: ile ma finalistów, laureatów konkursów przedmiotowych, jakie ma wyniki egzaminów w porównaniu z innymi szkołami/klasami, jak sobie radzi z wychowawstwem (czy rodzice i dzieci są zadowolone ze współpracy)...nie będę tłumaczyć, dla mnie to oczywiste. W prywatnych dobrych szkołach nie trzymają słabych czy nawet przeciętnych nauczycieli.
            • milka_milka Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:32
              Tysiac razy już pisałam - ja jestem niezadowolona i wielu moich znajomych też.
        • przeciwcialo Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:24
          No własnie niewazne dla PIS sa dzieci, nauka na dwie zmiany, niepewna podstawa, braki książek, podwójny rocznik w naborze dl szkół srednich. napradę dzieci nie zauważą żadnej roznicy.
          • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:58
            Taaa, a teraz to nie było pracy na dwie zmiany?
            • przeciwcialo Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:01
              No właśnie nie było. Cudownym zrzadzenim bedzie.
              • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:09
                u nas też nie było. A teraz będzie. Mój syn miał codziennie na 8.
                • iskierka3 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:42
                  U nas tez nie bylo.
                  Arwena a nie pomyslalas, ze Twoim znajomym zwyczajnie nie chce sie z Toba dyskutowac i kopac sie koniem?
              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:12
                Dziwnym trafem w mojej okolicy wszystkie szkoły państwowe pracowały na 2 zmiany ( ja moje dzieci były w podstawówce to było po ok 10 klas w roczniku ).
                • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:31
                  Teraz to chyba będą te szkoły musiały pracować na 3 zmiany sad
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:38
                    No właśnie nie - bo dojdą im dodatkowe budynki. A poza tym jakoś teraz jest mniej klas. Sprawdziłam w rejonówce moich dzieci - kolejne roczniki mniej liczne. W klasach 4 tylko 4-5 klas w roczniku ( jak syn miał iść było 11 ).
                    Te wszystkie szkoły były kiedyś przeznaczone na 8 roczników po ok 5-6 klas w roczniku. Więc powinny mieć miejsce.
                    • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:45
                      Akurat szkoła mojego dziecka była wybudowana dla sześcioletniej podstawówki. Ty stosujesz retorykę twórców deformy: powinno, musi być, na pewno będzie, kiedyś było dobrze. A my przedstawiamy ci, jak to wygląda w rzeczywistości. Przyjmij na klatę, że nie masz bladego pojęcia, jak obecnie wygląda szkolnictwo szczebla podstawowego i jakie zmiany zachodzą w nim w związku z reformą. Jedno dziecko masz w liceum, drugie w prywatnym gimnazjum. A polemizujesz zawzięcie z matkami dzieci, które tkwią w środku tego kotła. I posługujesz się przy tym sloganami z biuletynów propagandowych PIS-u. To jakiś kosmos, jak mówią na ematce.
                    • szarsz Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:51
                      > Te wszystkie szkoły były kiedyś przeznaczone na 8 roczników po ok 5-6 klas w roczniku.

Otóż.... nie. "moja" rejonowa szkoła była przeznaczona dla 1 - 2 klas w 8 rocznikach. Teraz jest 5 klas w 6 rocznikach (z wyjątkiem 8 - 9 klas drugich i trzecich), bo przez trzydzieści lat... osiedle się rozbudowało. Szkoła też, ale nie na tyle, by pomieścić 8 x 5 klas. Niemożliwe, nie?
                    • little_fish Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:55
                      Komu te budynki dojdą, to dojdą. Podstawówka syna nie dostanie żadnych nowych budynków. Owszem była kiedyś ośmioklasowa, ale miała dużo mniejszy rejon, bo całkiem blisko była druga podstawówka. Teraz tam jest gimnazjum, część budynków powoli przejmuje szkoła niepubliczna. Co będzie po likwidacji gimnazjum nikt do końca nie wie, ale na pewno nie publiczna podstawówka. Szkoła juz teraz pracuje na dwie zmiany, jak myslisz, po wakacjach, z klasami siódmymi, będzie lepiej czy gorzej? O podręcznikach i podstawach pisanych na kolanie pisać już nie będę, bo i po co...
                • iskierka3 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:43
                  Traf to w istocie dziwnywink
                  Moze zyjesz w matrixiewink
                • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:10
                  Czasem, gdy czytam Twoje posty, wydaje mi się, że zmyślasz. Mieszkam i pracuję w Warszawie od lat, pracowałam w szkołach ursynowskich, ochockich, a teraz wawerskich - wśród nich zdarzały się pracujące na zmiany, ale była ich mniejszość.
                  • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:33
                    Warszawa to nie tylko Ursynów i Wawersmile
                    • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:46
                      Akurat na Ursynowie praca na dwie zmiany to był standard ( roczniki moich dzieci ), ale i teraz widzę w planie lekcji - 2 dni na 8 rano i 3 na 12
                    • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:04
                      Jeszcze wymieniłam Ochotę. Na pewno trzy dzielnice Warszawy (w tym jedna mocno obłożona dziećmi - Ursynów) to już konkret, w przeciwieństwie do tego, o czym piszecie. A, jeszcze pracowałam na Srebrnej, to chyba samo Śródmieście.
                      • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:39
                        I na Ochocie znasz wszystkie szkoły? Ja znam przynajmniej jedną, która pracyje na dwie zmiany. Moja córka w piątki kończy o 18:15. I nie wychodzi ze szkoły ostatnia😕 Nie Ochota.
                • milka_milka Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:31
                  A u nas nie. Od lat nie było nauki na dwie zmiany. A teraz będzie. sad
              • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:23
                W szkole mojej córki lekcje zaczynały się o 7:10 a kończyły o ... 20. To nie były dwie a trzy zmiany.
            • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:04
              arwena_11 napisała:

> Taaa, a teraz to nie było pracy na dwie zmiany?

W szkole, do której chodzi moje dziecka dla klas 1-3 nie było dwuzmianowości. Od września będzie, bo siódme klasy muszą chodzić na pierwszą zmianę - mają za dużo lekcji, żeby dało im się ułożyć plan dwuzmianowy. Wzrośnie też współczynnik zmianowości, czyli generalnie lekcje w szkole będą się kończyć później.

---
              no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
            • szarsz Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:17
              > Taaa, a teraz to nie było pracy na dwie zmiany?

Klasy pierwsze nie miały pracy na dwie zmiany. Jako drugie będą mieć pracę na dwie zmiany, bo ich szkoły nie wypuszczą uczniów klas VI, czyli po raz kolejny będą musiały pomieścić DWA roczniki naraz. Za trudne?
            • berdebul Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:03
              W niektórych szkołach nie było, lub było łatwiej zorganizować plan. Teraz do pełnej szkoły zostają klasy VII i VIII, jak myślisz, czy będzie więcej miejsca? W dodatku te klasy będą miały najwiecej lekcji = zaczynają najwcześniej.
              I drobiazgi: nie ma podręczników. Te ktore pokazano są kontynuacją czegoś, co nie istnieje bo VI klasy uczyły się z podręczników dla 6+3+3. Nie wiadomo jakie będą języki. Dzieciaki dalej nie wiedzą czy dostały się do klas językowych, od czego zależy czy będą mogły iśc do dwujęzycznej szkoły średniej. Popatrz na testy PISA. Polskie szkolnictwo nie jest idealne, ale było całkiem dobre.
        • sumire Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:42
          Nauczyciele też mają dzieci, pragnę zauważyć. I dla tych dzieci fakt, że rodzice stracą pracę, będzie zapewne odczuwalny. Czemu jednakże miałoby to ruszać nasze forumowe skrzyżowanie Marii Antoniny z Rodrigo Borgią...
          • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:49
            Jak są słabi - to dlaczego mają być trzymani? U syna w szkole zrobiono wśród uczniów ankietę o nauczycielach. Z tego co wychowawca mówił - wyniki ankiety będą brane pod uwagę. W szkole likwidowane jest gimnazjum.
            Co było zaskoczeniem - pani od matematyki, która ich tak gnębiła, okazała się bardzo lubiana przez dzieciaki i już wiemy, że od przyszłego roku będzie na etacie a nie zastępstwie. Za to parę innych osób może mieć kłopoty - bo jak 300 osób ma o nich kiepskie zdanie - to jest coś na rzeczy.
            • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:55
              Wszystko pięknie, ale gdzie tu głos za deformą? Twoim zdaniem, jak trafi się jeden zły nauczyciel, to od razu trzeba rozwalać całe szkolnictwo? Jak ci się zapcha kibel za przeproszeniem, to cały dom wysadzasz w powietrze?
              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:02
                Moim zdaniem gimnazja to był debilny pomysł.
                • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:08
                  arwena_11 napisała:

> Moim zdaniem gimnazja to był debilny pomysł.

No był. Na dodatek wprowadzony przez twój ukochany PIS. I dlatego uważasz, że teraz zamiast powoli zlikwidować ten bubel, trzeba wysadzić je w powietrze, razem z całym systemem edukacji? Odpadam z dyskusji z tobą, bo przypomina walenie głową w beton - partyjny beton. Szkoda na ciebie klawiatury.

---
                  no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:19
                    Ja nie mam pojęcia kto wprowadził - sprawa mnie nie dotyczyła. Pewnie, że zmiany lepsze byłyby gdyby szło powoli. Ale ciekawe co by było, gdyby teraz wprowadzili zmiany dla klasy 4, potem 5 czy nawet 6, a potem wybory i nowa ekipa, która wszystko odkręciłaby. Myślisz, że nie byłoby afer i rodzice by nie płakali, że ich dzieci znowu mają pod górkę?
                    Podobnie było z 6 latkami. Ile było głosów, że powinni wprowadzić od razu a nie przekładać reformę, odkładać, dzielić roczniki. Że jak by wprowadzono od razu dla wszystkich - to już by nie było szansy zmian.
                    Z każdą reformą tak jest, jak nie masz pewności, że ci co przyjdą po tobie jej nie zmienią ( a można w ciemno założyć, że kolejna ekipa zrobi wszystko, żeby odwrócić to co zrobił PIS, niezależnie czy dobre czy złe- od tak dla zasady )
                    • iskierka3 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:53
                      Ty zdajesz sobie sprawe, ze istnieje jakus swiat i ludzie poza Toba i Twoja rodzina czy tak niezbyt? Zawsze - MNIE to nie dotyczy, U MNIE, ja, ja, ja.
                      Masakra.
                    • araceli Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:51
                      arwena_11 napisała:
                      > Ja nie mam pojęcia kto wprowadził -

Jakie to typowe. Jak PiS robi źle, jak minister PiSiurski kłamie w żywe oczy o Arwena nagle ślepnie i głuchnie big_grin
                      • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:54
                        Miałam wtedy coś ok 22 lat? Naprawdę wtedy to mnie polityka w ogóle nie interesowała, a już na pewno nie podstawówka czy gimnazjum.
                        Ale o tym jak jest fatalnie, dowiedziałam się szybko - bo dzieci kuzynkii były pierwszym rocznikiem gimbazy
                        • araceli Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:57
                          arwena_11 napisała:
                          > Miałam wtedy coś ok 22 lat? Naprawdę wtedy to mnie polityka w ogóle nie interes
                          > owała, a już na pewno nie podstawówka czy gimnazjum.

Jak minister Zalewska łgała o niezwalnianiu nauczycieli też miałaś 22 lata? Oł łał - wiecznie młoda big_grin
                          • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:20
                            Szczerze, mało mnie interesowało czy zwolnią czy nie. Dlatego nie przywiązywałam sie do tych słów. Za to kłamstwa pani Kopacz o sekcjach - jak najbardziej mnie interesowały - a ciebie pewnie w ogóle.
                            • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:27

a czemuż to bardziej interesuje cię sekcja zwłok osób, które nie są twoimi bliskimi, niż system edukacji polskiej, który dotyczy także twoich dzieci ?
                              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:58
                                Bo kłamstwo jest kłamstwem. I skoro potępiamy jednych to i drugich należy.
                                Moim zdaniem powiedziała źle, że nikt nie straci pracy - powinna powiedzieć, że praca będzie zależała od wyników pracy. Masz kiepskie wyniki - możesz pracę stracić.
                                • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:22
                                  No to PiS wygrywa w cuglach w pojedynku na kłamstwa, chociaż rządzi dwa lata. Nie będzie Macierewicza w MON, nie będzie kolesiostwa, będzie tanie państwo itd. jest długa, był nawet stosowny wątek.
                                • asia_i_p Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:32
                                  To też nie byłaby prawda. Jeżeli zespół liceum+gimnazjum jest przekształcany w samo liceum, to musi odejść jeden biolog, jeden fizyk, jeden chemik. Mamy sześciu nauczycieli, musi zostać trzech. Ty zakładasz, że zostanie troje najlepszych, ale:
                                  - może być dwóch świetnych biologów i dwóch kiepskich chemików - i tak odejść musi jeden biolog i jeden chemik;
                                  - jeżeli lepszy nauczyciel nie ma stałej umowy o pracę, odejdzie on, bo mianowany jest nie do ruszenia.

I te obydwie rzeczy już wykluczają twoją interpretację, nawet przy rozsądnym i kryształowo uczciwym dyrektorze.

No kurde, można wygrywać wybory chwytliwymi hasełkami, ale nie da się nimi rządzić.
                                • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:33
                                  Też nie wiem, jakie znaczenie w codziennym życiu ma sekcja kilkudziesięciu osób. Za to reforma dotyka kilku milionów Polaków. Kompletnie nieporównywalne zjawiska.
                                • zofijkamyjka Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:03
                                  arwena_11 napisała:

> Bo kłamstwo jest kłamstwem. I skoro potępiamy jednych to i drugich należy.
                                  > Moim zdaniem powiedziała źle, że nikt nie straci pracy - powinna powiedzieć, że
                                  > praca będzie zależała od wyników pracy.

gdyby to zależało od wyników to nie byłoby źle ale kompletnie nie zależy. Dyrektorzy szkół kierują się ekonomią!
                                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:08
                                    Jakby się ekonomią kierowali - to zwalnialiby tych co najwiecej zarabiają.
                                    • zofijkamyjka Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:20
                                      arwena_11 napisała:

> Jakby się ekonomią kierowali - to zwalnialiby tych co najwiecej zarabiają.

Ty naprawde niewiele wiesz o edukacji państwowej.
                                      Pewnie masz dzieci w prywatnej szkole, tam i bez reformy była ogromna rotacja.
                            • araceli Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:42
                              arwena_11 napisała:
                              > Szczerze, mało mnie interesowało czy zwolnią czy nie. Dlatego nie przywiązywała
                              > m sie do tych słów. Za to kłamstwa pani Kopacz o sekcjach - jak najbardziej mni
                              > e interesowały - a ciebie pewnie w ogóle.

Hipokryzja level Arwena big_grin
                              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:43
                                Nie hipokryzja to twoja bajka. Bo o kłamstwach Kopacz masz niewiele do powiedzenia.
                                Nie interesują cię i ok. Mnie nie interesuje pani Zalewska?
                                • sumire Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:14
                                  No pewnie, że cię nie interesuje. W końcu jest z twojej kochanej partii. Cokolwiek zrobi, będzie dobrze. A fakt, że kilka tysięcy ludzi straci pracę NIE ze względu na to, że są kiepscy, tylko dlatego, że ich najzwyczajniej w świecie wycięto jako zbędnych, też jest super. Tak powinno być. Ad maiorem PiSS gloriam.
                                • mdro Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:14
                                  Boo pełoooo... Na nic więcej pisowskie owieczki nie stać. Nie widzisz, jakie żałosne jest takie "argumentowanie". I co niby Kopacz kłamała "o sekcjach"? Mam ci uświadomić, ile razy kłamali twoi ukochani pisowcy? Poszukaj sobie wątku "kłamstwa i kłamstewka PiS-u", przestał być aktualizowany już dawno, bo nikt by tego nie ogarnął.

A jeśli chodzi o katastrofę pod Smoleńskiem, to kłamstwa o zamachu ci nie przeszkadzają?
                    • cosmetic.wipes Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:24
                      arwena_11 napisała:

> Ja nie mam pojęcia kto wprowadził

I to by było na tyle big_grin big_grin big_grin
                      • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:28
                        A jakie znaczenie ma kto wprowadził? Było to głupie i tyle.
                        • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:43
                          No to może likwidacja też jest głupia? W końcu ci sami ludzie już jedną głupotę popełnili wprowadzając gimnazja. To teraz może popełniają drugą, gdy je likwidują?
                          • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:46
                            A może poszli po rozum do głowy? Gimnazja były głupotą. Trzyletnie liceum również. Tak naprawdę nauki jakies 1,5 roku.
                  • maniaczytania Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 18:36
                    isa1001 napisała:

> arwena_11 napisała:
                    >
                    > > Moim zdaniem gimnazja to był debilny pomysł.
                    >
                    >
                    > No był. Na dodatek wprowadzony przez twój ukochany PIS.

Brak wiedzy czy pamięci?
                    Reforma wprowadzająca gimnazja - rok szkolny 1999/2000
                    Powstanie PIS - 2001 r.
                    • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 18:55
                      Twojej czy mojej? To był rząd AWS. Ludzie z AWS potem tworzyli PiS. Czyli to był PiS tylko pod starym szyldem. Ci sami ludzie, którzy dzisiaj jako PiS likwidują gimnazja, wtedy głosowali za ich utworzeniem:

wiadomosci.onet.pl/kraj/kaczynski-macierewicz-i-kaminski-glosowali-za-utworzeniem-gimnazjow/9et69c
                      • maniaczytania Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:09
                        lubię precyzyjne informacje.
                        To zbyt duże uproszczenie, że ludzie z AWS potem tworzyli PIS, w rządzie AWS był też np. Leszek Balcerowicz i Bronisław Komorowski.

Pan Broniarz był kiedyś przeciw utworzeniu gimnazjów wink
                        • paniusiapobuleczki Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:11
                          Tak wiemy, ze był przeciw. Ja też byłam przeciw dopóki nie zaczęłam pracy w gimnazjum (oprócz liceum)
                          • maniaczytania Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:38
                            chodziło mi tylko, żeby pokazać, że ludzie zdanie zmieniają
                        • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:18
                          maniaczytania napisała:

> lubię precyzyjne informacje.
                          > To zbyt duże uproszczenie, że ludzie z AWS potem tworzyli PIS, w rządzie AWS by
                          > ł też np. Leszek Balcerowicz i Bronisław Komorowski.
                          >
                          > Pan Broniarz był kiedyś przeciw utworzeniu gimnazjów wink
                          >

Twój idol Jarosław Kaczyński był za utworzeniem gimnazjów. A teraz je likwiduje. I co ty na to?

---
                          • maniaczytania Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:36
                            skąd wiesz, kto jest moim idolem?
                            Ty nigdy zdania nie zmieniłaś?
                            • paniusiapobuleczki Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:39
                              Na pewno zmieniała, tak jak i wiele innych osób, w tym Broniarzsmile
                    • paniusiapobuleczki Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:00
                      Ha ha. nie oczywiście, ze nie PIS tylko kto? Hm pomyślmy...... Już wiem! AWS, ugrupowanie konserwatywno- chrześcijańskie, z którego wyłoniło się PC i później PIS.
                      • kandyzowana3x Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:17
                        Tak w kwestii formalnej. O ile sie nie myle Jerzy Buzek I Edmund Wittbrodt raczej w strone Po poszli. Nie mam pojecia co Sir stall z Handle, autorem reformy
            • sumire Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:20
              Poważnie wierzysz, że wszyscy ci zwalniani wylecą dlatego, że są słabi?
              • nathasha Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:21
                no a jakzeby inaczej - przeciez dokladnie tak pis rzadzi od prawie dwoch lat - wylatuja tylko niedostatecznie wyksztalceni, sprawni, oddani Rzeczypospolitej czy zaangazowani w dobro Ojczyzny. A nie, pomylilo mi sie, to tylko obietnica byla.
            • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:12
              W szkołach publicznych stracą pracę najmłodsi stażem nauczyciele albo ci, którzy mieli umowę na rok szkolny. Świat widziany okiem arweny...
              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:19
                No zobacz, a matematyczka syna właśnie dostala etat, a była tylko na rok na zastępstwo. Widocznie wreszcie mogli się pozbyć nauczycielki, która miała same zatargi i od roku, żeby nie wylecieć była na zwolnieniu.
                • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:46

a znasz dokładne powody przedłużenia umowy?
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:00
                    A jaki może być inny powód niż zwolnienie etatu? Inaczej już by etat dostała w styczniu.
                    • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:07
                      to może najpierw się dowiedz dokładnie, a potem wygłaszaj wnioski?
                      Bo nawet jeśli zwolnił się etat, to nie wiesz, z jakich powodów, ale już głosisz na forum, że prawdopodobnie odeszła ta nielubiana nauczycielka, bo była gorsza, a ta jest lepsza.
                      • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:22
                        Ta nielubiana nauczycielka jest w trakcie procesu cywilnego z rodzicami jednego z uczniów ( obrażała, stosowała mobbing itd ). Zdanie o niej mają wszyscy jak najgorsze. Została zawieszona nawet do czasu zakończenia procesu i związki jej wywalczyły przywrócenie do pracy ( co jest chore, bo jaka była mendą wiedzieli wszyscy ). Od września jest na zwolnieniu. Na szczęście. Już w październiku wychowawca obiecał nam ( bo poczta pantoflowa działa w szkole świetnie i rodzice na zebraniu doskonale wiedzieli kim ta pani jest ), że zrobi co w jego mocy, aby ta nauczycielka nigdy tej klasy nie uczyła ( bo dawali jej tylko klasy 1 - bo była szansa, że większej krzywdy im nie zrobi - a pozbyć się jej nie mogli.
                        • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:02

pisałaś, że połowa nauczycieli nie nadaje się do pracy. Dawaj dalej, kolejnych nauczycieli ze szkoły swoich dzieci. (średnia ilośc nauczycieli w szkole, to przyjmijmy 40, podaj przykłady po 15-20 z każdej szkoły).
                          • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:32
                            Moje dzieci nie są miarodajne - albo są w szkołach prywatnych, albo dopiero weszly w system.
                            U mojej córki do odstrzału pani od polskiego - trafiła chyba przez przypadek we wrześniu. Od przyszłego roku córki nie będzie uczyć ( zażądaliśmy jako rodzice zmiany ).
                            U syna na 100% pani od informatyki ( dostala najgorszą ocenę od wszystkich klas ). Ogólnie każdy nauczyciel, który nie uczy.
                            Pani od geografii ( cały semestr nic,żadnej oceny i jeden sprawdzian przed radą ), pan od biologii ( jeszcze mnie uczył i ma metody sprzed 25 lat - nie wiadomo po co stawia oceny z prac domowych, jak bierze pod uwagę tylko sprawdziany ). Ogólnie to wszyscy nauczyciele korzystający z testów z wydawnictw i nie wkładający grama własnej pracy w nauczanie.
                            Pani od fizyki, która na pierwszej lekcji powiedziała dzieciakom, że skoro nie mają rozszerzenia - to jej nie interesują. Lekcje sprowadzały się do "przeczytajcie temat X". Sprawdziany takie jak w poprzednich latach - uczniowie szybko je zdobyli.
                            Pani od angielskiego - sami uczniowie poprosili o zmianę, bo pani poza fatalnym akcentem niewiele chyba ich uczy ( najlepsza grupa ).
                            O reszcie niewiele słyszałam.
                            • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:56
                              We wrześniu zdziwisz się kogo zobaczysz. Zresztą w tym co piszesz jest pewna poważna sprzeczność. Z jednej strony masz nauczycielkę z procesem na karku, która jest nie do ruszenia, a z drugiej łudzisz się, że któryś nauczyciel nagle wyleci po 25 latach, bo źle wypadł w ankiecie.
                              Te ankiety są przeprowadzane regularnie, ci sami nauczyciele wypadają w nich źle i ci sami nauczyciele wracają po wakacjach.
                              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:02
                                Na szczęście z tymi nauczycielami już moje dziecko nie będzie miało nic wspólnego. Od września będzie miało może 5 przedmiotów?
                                • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:11
                                  Angielskiego nie będzie miało? Matematyki? Nie wiem jakie tam ma rozszerzenia jeszcze?
                                  Może się okazać, że pani od matematyki zniknie, a od angielskiego zostanie, czyli dokładnie odwrotnie niż chcieliście.
                                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:16
                                    A nie, pani od matmy już powiedziała, że będzie ich uczyć. Ma sie wystarać nawet o dodatkowe lekcje.
                                    No przedmiotów chyba 6 - z wf 7 ( ale to nie przedmiot ). Rozszerzenia - matma, geografia, angielski
                                    • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:35
                                      Pani się dowie czy tą klasę będzie uczyć, kiedy dostanie plan. Wstępne plany może są takie, a co wyjdzie, to ani od niej ani od was nie zależy. Nikt się z planem nie będzie gimnastykował, żeby i wam i jej pasowało, bo klas jest pewnie ze 30 i każda ma przecież swoje preferencjewink
                                      • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:42
                                        Pani już wie i my wiemy ( wychowawca jest vice-dyrektorem o swoją klasę zadba wink )
                • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:05
                  Stale odwołujesz się do swojego podwórka. A inni wystawiają ogonek też na cudzą posesję...
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 13:23
                    A mam się odwoływac do twojego?
                    • elf1977 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 16:36
                      Nie, ale ja, w przeciwieństwie do Ciebie (zauważ, że z wielkiej litery, może czegoś się nauczysz), interesuję się jeszcze innymi, poza sobą.
                • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:15
                  Poczekaj, przy następnej jedynce na semestr (odpukać, nie życzę Twijemu dziecku źle), będziesz niezadowolona, że zostaławink
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:36
                    Moje dziecko jest zadowolone, ja mniej. Ogólnie niezadowoleni są rodzice uczniów.
                    Mój syn chyba kryzys ma za sobą. Miał szansę na 3, ale mu się nie chciało przyłożyć. Pani zaś powiedziała, że w przyszłym roku go dopilnuje i każda pracę domową mu sprawdzi - nie mam nic przeciwko.
                    Pani się trochę zmieniła, dzieciaki się bardziej przyłożyły i może nie będzie tak źle. Na koniec roku "tylko" 4 jedynki, ale za to 20 dwój.
            • mamma_2012 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:32
              Kłopoty będą mieli ci, którzy uczą najkrócej lub są na umowach czasowych, a nie ci, którzy źle uczą czy nie są lubiani.
              Co wam wychowawca miał powiedzieć. Robiliśmy ankiety, bo takie są zalecenia, które dyrektorka dostała na kursie zarządzania oświatą?
              • zofijkamyjka Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:11
                mamma_2012 napisała:

> Kłopoty będą mieli ci, którzy uczą najkrócej lub są na umowach czasowych, a nie
                > ci, którzy źle uczą czy nie są lubiani.
                > Co wam wychowawca miał powiedzieć. Robiliśmy ankiety, bo takie są zalecenia, kt
                > óre dyrektorka dostała na kursie zarządzania oświatą?

a u nas najmniej lubiana nauczycielka, na którą jest sporo skarg akurat napewno zostaje bo jest przed emeryturą. Tak że arwena bajki opowiada
            • zofijkamyjka Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 18:58
              arwena_11 napisała:

> Jak są słabi - to dlaczego mają być trzymani? U syna w szkole zrobiono wśród uc
              > zniów ankietę o nauczycielach. Z tego co wychowawca mówił - wyniki ankiety będą
              > brane pod uwagę. W szkole likwidowane jest gimnazjum.
              nie opowiadaj bajek smile
          • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:30
            Bo ten świat jest tak urządzony, że ludzie tracą pracę. Jakoś nikt nie ubolewa nad panią Jadzią, która zasuwała na umowę zlecenie i z dnia na dzień jej podziękowano. Uważam, że założenia reformy i powrót do 4 letniego liceum jest dobry, niestety sposób w jaki to jest realizowane jest koszmarny. Nauczycieli mi nie szkoda, uważam podobnie jak arwena, że przynajmniej połowa z nich nie nadaje się do tego zawodu, chociaż jak znam życie pracę stracą wcale nie ci, którzy powinni. Szkoda mi uczniów, zwłaszcza obecnych szóstoklasistów. To oni stracą najwięcej.
            • asia_i_p Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:31
              Szóstoklasiści najwięcej stracą jako rocznik, ale najbiedniejsze jednostki to są absolwenci Schrodingera - mamy niestety dwójkę, wracają do podstawówki. Pewnie rodzice wykorzystają fakt, że u nas są trzy podstawówki, żeby przynajmniej nie wracali do tej samej, z którą się szumnie żegnali jako absolwenci, ja bym tak przynajmniej zrobiła, gdyby chodziło o moje dziecko.
        • feollin Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:23
          4- letnie LO byloby lepsze - ale najlepiej by bylo gdyby wydluzyli LO kosztem zerowki, zostawiajac system 6 + 3 + 4 (zamiast 1 + 6 + 3 +3). Szesciolatki zaczynalyby nauke w szkole, matura i studia bylaby juz dla pelnoletnich. W trzyletnim liceum jest rzeczywiscie malo czasu.
    • chocolate-cakes Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 07:53
      Głosowanie zdaje się ma być w czwartek.
      Wiadomo już jaki wynik.
      • verdana Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:59
        Nauczyciele tracą pracę nie dlatego, ze się nie nadają do zawodu, tylko dlatego, ze szkoły sa likwidowane. Dzieci nie będzie w szkołach mniej - czyli mniej nauczycieli oznacza większe klasy, nauczycieli którzy muszą ogarnąć więcej uczniów, a więc nie ma mowy o jakimkolwiek indywidualnym podejściu.
        • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:14
          Verdano, w starczych klasach zawsze musiało być minimum 28-30 uczniów. Bo w klasie mniejszej niż 28 osób nie można było dzielić klasy na grupy. I ten przepis nadal jest. Mój syn w LO zaczynał w klasie 35 osobowej.
          • szarsz Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:19
            > Bo w klasie mniejszej niż 28 osób nie można było dzielić klasy na grupy.

W podstawówkach dzielono na grupy klasy 24 osobowe. U mojego syna tak uczono języka angielskiego. Teraz nie będzie podziału, po ten przepis wyleciał. Ja mu zapłacę za lekcje prywatne, tak jak i płacę do tej pory, ale rodzice, których nie stać? Wyrównywanie szans to na pewno nie będzie.
            • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:23
              u nas to samo. Podziału nie będzie jeżeli odejdzie 1 dziecko. Dyrektor prosiła, żeby zgłaszać kto przenosi dziecko do innej szkoły bo wtedy przyjmie inne na to miejsce, żeby utrzymać podział na grupy. Rodzice nie zgłaszają, u nas odejdzie 2 uczniów, ale to wiedzą rodzice, nie dyrekcja.
              • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:27
                loola_kr napisała:

> u nas to samo. Podziału nie będzie jeżeli odejdzie 1 dziecko. Dyrektor prosiła,
                > żeby zgłaszać kto przenosi dziecko do innej szkoły bo wtedy przyjmie inne na t
                > o miejsce, żeby utrzymać podział na grupy. Rodzice nie zgłaszają, u nas odejdzi
                > e 2 uczniów, ale to wiedzą rodzice, nie dyrekcja.

Ale często rodzice nie mają jeszcze 100% pewności, więc bez sensu byłoby lecieć do dyrekcji. Jak też wiem, że najprawdopodobniej moje dziecko odejdzie z dotychczasowej szkoły, ale kluczowe jest tu właśnie słowo najprawdopodobniej. Dopóki nie mam absolutnej pewności nie zgłaszam tego w dyrekcji. Może będę ją miała w połowie lipca a może nie?

---
                • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:40
                  ja też nie mam pewności ale ja przenoszę za rok, mam czas pomyśleć.
                  Jest koniec czerwca, co się zmieni przez 2 tygodnie czy nawet wakacje? Ani obecna szkoła ani przyszła (tzn zmienia się ale to będzie wiadomo za rok jak).
                  • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:49
                    loola_kr napisała:

> ja też nie mam pewności ale ja przenoszę za rok, mam czas pomyśleć.
                    > Jest koniec czerwca, co się zmieni przez 2 tygodnie czy nawet wakacje? Ani obec
                    > na szkoła ani przyszła (tzn zmienia się ale to będzie wiadomo za rok jak).

Wszystko się zmieni. Jak na przykład dopiero w połowie lipca będę wiedziała, że moje dziecko zostało przyjęte (lub nie) do innej szkoły. Nie pójdę teraz tego zgłaszać w dyrekcji.

---
                    • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:17
                      Nie wiedziałam, że tak długo czeka się na odpowiedź. W takiej sytuacji też bym nie zgłaszała, bo nie ma czego.
                      U nas ta dwójka dzieci wie, że jest przyjęta w innej szkole.
                      • hemp_plant Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:02
                        nie, loola. my te z nie zgłaszamy, ponieważ w wypadku braku przyjęcia musiałabym młoda do rejonu przenosić! taka chora sytuacja, nic a nic nie wiemy sad
                        • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:18
                          to jest gorzej niż myślałam...
            • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:09
              Rodzice, których nie stać do tej pory też nie posyłali dziecka na lekcje prywatne. Ty posyłałaś pomimo podziału na mniejsze grupy. Nie ma czegoś takiego jak "wyrównywanie szans". To zawsze było tylko hasło.
          • asia_i_p Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 14:45
            A to chyba lokalne, u nas klasa musi mieć minimum 24 osoby, żeby była dzielona na grupy.
        • black-cat Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:50
          Verdano, indywidualne podejście w szkole to coś o czym wszyscy słyszeli a nikt nie doświadczył. Klasy w publicznych podstawówkach liczą po 25-30 osób. Klasa mojej córki liczyła jako jedyna w szkole 18 uczniów i indywidualnego podejścia nie było. W tej kwestii nic się nie zmieni.
          • verdana Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:44
            Owszem, zmieni się. Bo nauczyciel przy większych klasach i większej ilości uczniów nawet ich nie zapamięta. Nie chodzi o to, by kazdego traktować indywidualnie, tylko mniej-więcej pamiętać kto jest kim.
            • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:53
              Myślisz, że w klasie mojego syna ( 35 osób w pierwszym semestrze ),nauczyciele pamiętali wszystkich?
            • maniaczytania Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 18:50
              a ile to jest większa liczba uczniów?
              Bo nas w klasie było 36 i jakoś nauczyciele rozróżniali nas i pamiętali, wcale nie mniej-więcej.

A rozporządzenie mówi, że w klasach I-III może być maksymalnie 25, jeśli miałoby być ich więcej, można stworzyć kolejną klasę. I od tej 25 osoby dzieli się klasy na grupy na językach obcych i wf.
              • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 18:57
                Ale jak nauczyciel uczył 3 miesiące to też? Bo jak mówię, po 3 miesiącach nauki wielu nauczycielom niewiele mówiło imię i nazwisko dziecka. Mówimy o klasie 1 a nie 3 lo.Zakładam że w klasie maturalnej nauczyciele uczący będą już znać uczniów.
                • maniaczytania Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:00
                  trochę się pomieszało chyba wink
                  Ja odpisuję do Verdany, odnośnie szkół podstawowych (stąd info dot. liczby uczniów w klasach I-III).
                  W liceum to wydaje mi się, że uczniowie już sobie są w stanie poradzić z tym, że niektórzy nauczyciele nie będą ich traktować indywidualnie wink
                  • arwena_11 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 19:10
                    A ok tongue_out, bo jakoś mi wyszło, że odpowiadasz mnie, że nauczyciele nie znają uczniów.
    • loola_kr Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 08:59
      Nie zmienia decyzji, przed nami reforma szkolnictwa wyższego. Zepsują wszystko na każdym etapie kształcenia.
      • przeciwcialo Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:02
        Trzeba wyszkolic żarliwych wyznawców.
    • lidek0 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 09:20
      Ale nad czym tu deliberować? Decyzje już dawno zapadły w momencie wyboru PIS na partię rządzącą - teraz to tylko bicie piany sad
      • paszczakowna1 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:03
        Nie 'bicie piany', bo niszczycielskim pomysłom PiS można się skutecznie sprzeciwić. Tylko trzeba to zrobić odpowiednio wcześnie (vide warszawska ustawa metropolitarna). Niestety, tu wszyscy mieli nadzieję, że takiego debilizmu PiS nie zrobi (tym bardziej że część samego PiS była przeciwna). A zrobił.
        • 1elka26 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:38
          Niszczycielskie to były rzady ludzi ktorzy używaja określenia "ten kraj" i sprowadzaja Polskę do rangi "państwa teoretycznego".
          Przeciwstawić można się kazdej ustawie - ale przed jej uchwaleniem, a nie po. To, co wyprawia teraz "totalna opozycja" to totalna hucpa polityczna. A juz szczytem obłudy i hipokryzji jest twierdzenie, że dobro dzieci jest w tym przypadku najwazniejsze
          Pomimo wszystko zachęcam do organizowania marszów, protestów połączonych z obowiązkiewm wznoszenia haseł typu "będziesz siedzieć".
          Nic tak dobrze nie wplywa na wzrost poparcia dla PIS , jak marsze i demonstracje organizowane przez opozycję.
          • isa1001 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 10:43
            Witaj elka! Arwena dała znać do centrali, że potrzebuje wsparcia i rzucili cię znowu na front ematki?
          • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:01

To pochwal się elu osiągnięciami swojego pisu, kiedy byliście w opozycji big_grin
            • 1elka26 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:22
              Wynik wyborów jest tym osiągnięciem oraz konsekwentna realizacja programu wyborczego - wiem, że to trudne do zrozumienia gdyż "totalna opozycja" zainteresowana jest tylko utrzymaniem władzy a w chwili obecnej powrotem do władzy.
              Zadziwia mnie też nieustanne powtarzanie argumentacji dotyczacej tego nieszczęsnego referendum - "obiecaliscie sluchac obywateli a teraz nie chcecie referendum" - może niech wam centrala podrzuci jakies bardziej sensowne argumenty?
              Więc może jeszcze raz - referendum przeprowadza się przed uchwaleniem ustawy, a nie po uchwaleniu. Może opozycja wysili sie i przygotuje swój projekt uchwały? zamiast zajmowac sie nieustannym zgłaszaniem bezsensownych wnioskow formalnych o przerwę?
              • iwles Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 12:25

no jak, JAK mogliście przez 8 lat (tfu ! - przez 26 lat ) przyglądać się w milczeniu i nawet nie próbować protestować ?
                Gdzie tu wasze sztandarowe dbanie o bezpieczeństwo obywateli ???
          • joxanna1 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:21
            Błagam, wyjaśnicie mi czemu pisowcy ciągle czepiają się Norwida - w kwestii "tego kraju"?
            • paszczakowna1 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 15:30
              Bo tak mają w skrypcie. 'Totalna opozycja', 'ten kraj' - może są jakieś premie za umieszczenie wszystkich słów kluczowych w poście. Swoją drogą elka jest wyjątkowo komiczna z tym propagandowym bełkotem, normalnie trolle pisowskie trochę różnicują język.
    • paszczakowna1 Re: referendum w sprawie edukacji 21.06.17, 11:06
      Ładnie wypunktowane wszystkie łgastwa Zalewskiej tutaj:
      oko.press/dziewiec-klamstw-zalewskiej-zamienilo-sie-prawde-pis-przestraszyl-sie-doroty-lobody-pozwolil-przemowic-sejmie-oko-press-publikuje-wystapienie/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka