Dodaj do ulubionych

Hymn szkoły

21.06.17, 16:23
Hej, czy u Was w szkołach też są hymny szkolne a nie Narodowy? No ja we wrześniu zeszłego to szok przeżyłam, bo byłam nastawiona na Hymn Narodowy, że łza w oku się zakręci, bo ta moja 6latka w mury szkolne wstępuje. A tu szok. Jakieś coś stworzone, smutne jak marsz pogrzebowy albo gorzej, bo w marszu co jakiś czas jest szybsze tempo. Dzieciaki niemrawo śpiewają, nauczyciele też, rodzice próbują ale ta melodia nie wpadająca w ucho...
Dlaczego już się nie śpiewa Narodowego? Bardzo nad tym boleję.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Hymn szkoły 21.06.17, 16:48
      U nas na początek apelu śpiewa się narodowy a na koniec szkolny wink
      Nawet pamiętam końcówkę poprzedniego hymnu naszej szkoły ...by rozkwitl socjalizmu wspaniały kwiat... big_grin potem zmienili i teraz jest taki , zwykly apolityczny wink
      • zefirkowapola Re: Hymn szkoły 21.06.17, 16:51
        A tu tylko ten szkolny... no strasznie żałosny jest...
    • tol8 Re: Hymn szkoły 21.06.17, 16:50
      Od zawsze u mnie w szkole śpiewano hymn szkolny.
      U młodego narodowy, za to wszystkie zwrotki
    • asia_i_p Re: Hymn szkoły 21.06.17, 17:00
      U nas jest narodowy na początek apelu i szkolny na koniec.

Hymn szkolny melodię ma szybką, ale trudną, tekst przedziwny (startuje "Rozwiń skrzydła jak wolny ptak, poczuj, że żyjesz, że możesz zmienić świat na lepsze"), ale i tak lepszy od poprzedniego ("Czas nam należny trzeba wyrzeźbić kształtem codziennej nadziei").

Antologia hymnów szkolnych z przypisami historycznymi to jedna książka, której współtwórcą chciałabym kiedyś zostać. Druga to historia Polski, a w zasadzie życia codziennego w Polsce, w oparciu o wstępy do Kuchni Polskiej PWE.
    • grazbed Re: Hymn szkoły 21.06.17, 21:41
      W LO córki z tego co mówi śpiewają i narodowy i szkolny. Szkolny został napisany przez znanego swego czasu poetę specjalnie dla tej szkoły.
    • mum2004 Re: Hymn szkoły 21.06.17, 22:40
      U nas i narodowy i szkolny. Szkolny wpadający ucho, znają wszyscy poza pierwszakami- bo każdy obowiązkowo zalicza śpiew na muzyce. Mnie wzruszają oba, tym bardziej że córka w szkolnym chórze. Zawsze mamy ładną oprawę muzyczną.
    • czar_bajry Re: Hymn szkoły 22.06.17, 01:56
      Większość znanych szkół ma swój hymn...co w tym dziwnego?
      • zefirkowapola Re: Hymn szkoły 22.06.17, 06:27
        Bo " za moich czasów " szkoły do których chodziłam hymnu nie miały, a jak już są to powinny być chociaż "dobre" a nie żałosne.
        • little_fish Re: Hymn szkoły 22.06.17, 06:33
          No widzisz, a za "moich czasów" (zapewne wcześniejszych) obie szkoły miały hymn (podstawówka i LO). Oba fajne, zawsze też śpiewano państwowy. To nie znak czasów, tylko wybór szkoły.
          A co do "jakości" hymnów, no cóż, ich twórcy pewnie sądzą, że są dobre 😉
    • katriel Re: Hymn szkoły 22.06.17, 02:19
      Ze swojego dzieciństwa w latach '80 w ogóle nie pamiętam, żebyśmy na apelach śpiewali hymn państwowy. Moja podstawówka nie miała własnego hymnu i zamiast tego śpiewało się - trochę od czapy - harcerski ("Wszystko co nasze Polsce oddamy..."). Liceum już hymn miało, absolutnie straszny (np. z fragmentem: "bo pożyteczne i praktyczne jest to myślenie, jest to działanie matematyczno-fizyczne" - ja nie rozumiem, jak można coś takiego serio śpiewać). Dekadę wcześniej moja siostra chodziła do innej podstawówki, im. generała Waszkiewicza, i tam miała hymn z refrenem "generał Waszkiewicz, patronem naszym jest, generał Waszkiewicz, czy wszystko o nim wiesz" - to chyba jeszcze gorzej, ale może chociaż dostałby prominentne miejsce w książce Asi_i_p.
      Szkoła, do której chodzi moje dziecko, nie ma ani hymnu, ani apeli na których można by go śpiewać.
      • zefirkowapola Re: Hymn szkoły 22.06.17, 06:28
        U nas patronem jest Szołdrska i też gdzieś tam się pojawia.
        • little_fish Re: Hymn szkoły 22.06.17, 06:36
          Hymn szkoły moich dzieci został jakiś czas temu zmieniony, ale jak poszliśmy na pierwsze rozpoczęcie roku ze starszakiem, to mąż chcial do kuratorium pisać 😁 po usłyszeniu hymnu
      • asia_i_p Re: Hymn szkoły 23.06.17, 12:28
        Cześć, koleżanko z liceum. smile A wiesz, że ja autora tego arcydzieła nawet znam? Chodziłam do klasy z jego siostrą, on był trzy lata wyżej, też mat-fiz. Tylko nie wiem, czy stworzył tylko muzykę, czy także tekst tego niezwykłego utworu.
    • truscaveczka Re: Hymn szkoły 22.06.17, 06:58
      Ja napisałam hymn szkoły kiedyś z jednym panem, uzdolnionym kompozytorem. Ale zdecydowanie to nie był marsz pogrzebowy, tylko normalna, pogodna piosenka.
      Narodowy też się śpiewa, jak można bez hymnu?
      • zefirkowapola Re: Hymn szkoły 22.06.17, 12:50
        No właśnie?!
    • mid.week Re: Hymn szkoły 22.06.17, 07:02
      Znowu jestem zdziwiona jak to sie ludzie różnią między sobą. Zawsze myslałam, że to śpiewanie apelowe jest jak syrop na kaszel. Nikt go nie lubi, ale taki zwyczaj i trzeba wink
    • dorek3 Re: Hymn szkoły 23.06.17, 07:41
      U synów w szkole nie śpiewa się ani narodowego ani szkolnego (nie ma). Widzę, że szkoła jak może spuszcza powietrze z takich imprez.
    • viridiana73 Re: Hymn szkoły 23.06.17, 08:30
      To ja przebiję. U mnie w podstawówce każda grupa wiekowa miała swój hymn! Pamiętam: "Uśmiech dzieci, śpiew wesoły, nowe domy, nowe szkoły, zapach kwiatów, miodu smak, to pokoju, szczęścia znak."
      Powiało mi takim socjalistycznym optymizmemsmile
    • edelstein Re: Hymn szkoły 23.06.17, 10:44
      Zadnych hymnow,zadnych apeli,zadnych strojow galowych.
    • bei Re: Hymn szkoły 23.06.17, 14:11
      u nas szkolny, ale od niedawna.
      Nie jest zbyt wesoły...ale za to bardzo dluugi.
    • mgla_jedwabna Re: Hymn szkoły 23.06.17, 14:14
      U mnie jest jedno i drugie. Na uroczystych okazjach, np. koniec roku, śpiewa się narodowy na początek uroczystości, a szkolny na koniec. Na ciut mniej uroczystych okazjach, np. pożegnanie odchodzącego nauczyciela, śpiewa się na początku szkolny. I każdy ma świadomość hierarchii.
    • kai_30 Re: Hymn szkoły 23.06.17, 18:10
      U najmłodszego na początku hymn państwowy, na końcu hymn szkoły. Fajny, optymistyczny. U starszych nie wiem, nie bywam na apelach.
    • kornelia_sowa Re: Hymn szkoły 23.06.17, 21:29
      U syna śpiewają Narodowy. Pytam go o szkolny-mówi, że nie ma.

W mojej podstawówce śpiewano jeden i drugi. Szkolny był skoczny, optymistyczny, b.fajny.
      W LO nie kojarzę szkolnego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka