21.06.17, 19:13
Co myślicie o ksylitolu zamiast zwykłego cukru?
Obserwuj wątek
    • miss_fahrenheit Re: Ksylitol 21.06.17, 19:18
      Myślę całkiem dobrze i używam.
    • ira_08 Re: Ksylitol 21.06.17, 19:20
      Jest obrzydliwy, smakuje jak lekarstwo. Nie używam cukru prawie wcale, a jeśli już coś raz na pański rok upiekę, to nie umrę.
      • 3-mamuska Re: Ksylitol 21.06.17, 20:44
        ira_08 napisał(a):

> Jest obrzydliwy, smakuje jak lekarstwo. Nie używam cukru prawie wcale, a jeśli
        > już coś raz na pański rok upiekę, to nie umrę.

Chyba mylisz ze stevią.
        Ksylitol to najlepszy zamiennik cukru.
        Jest naturalny z drzewa i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
        • quesuerte Re: Ksylitol 21.06.17, 20:47
          Naturalny? Mnie sie wydaje, ze "z drzewa" to nazwa zwyczajowa, ale jest to srodek produkowany chwmicznie od a do z.
          E 967, innymi slowy.
          • bialeem Re: Ksylitol 21.06.17, 20:50
            Że jest E absolutnie nie oznacza, że jest "produkowany chemicznie". E, to oznaczenie dodatku do jedzenia, który w tym jedzeniu nie występuje w naturalnym procesie przetwórczym. Dodasz karotenu dla koloru i karoten już jest E.
        • miss_fahrenheit Re: Ksylitol 21.06.17, 20:57
          Ksylitol faktycznie bierze się z ksylanów w korze drzew (nie tylko brzozy) lub kukurydzy, ale jego otrzymywanie to raczej skomplikowany proces chemiczny niż zwykła czysta natura.
          • saszanasza Re: Ksylitol 10.01.22, 12:20
            miss_fahrenheit napisała:

> Ksylitol faktycznie bierze się z ksylanów w korze drzew (nie tylko brzozy) lub
            > kukurydzy, ale jego otrzymywanie to raczej skomplikowany proces chemiczny niż z
            > wykła czysta natura.

A uzyskiwanie cukru z buraków jest mniej skomplikowane chemicznie?
            • czerwonylucjan Re: Ksylitol 12.01.22, 10:22
              Heehh ludzie nie maja pojecia przez co przechodzi burak cukrowy 😄 ale wiadomo cukier jak wodka znany od lat to i budzie wieksze zaufanie niz jakis tam ksylitol.
            • miss_fahrenheit Re: Ksylitol 14.01.22, 22:39
              saszanasza napisała:

> miss_fahrenheit napisała:
              >
              > A uzyskiwanie cukru z buraków jest mniej skomplikowane chemicznie?

Zdecydowanie smile Niemniej nadal, po kilku latach od mojej pierwszej wypowiedzi w tym wątku, używam ksylitolu zamiast cukru.
      • mallard Re: Ksylitol 11.01.22, 07:11
        ira_08 napisał(a):

> Jest obrzydliwy, smakuje jak lekarstwo.

Jesteś pewna, że to był ksylitol, a nie na przykład naftalina?

> jeśli już coś raz na pański rok upiekę

Pomylił Ci się pański z ruskim... 😉
    • leni6 Re: Ksylitol 21.06.17, 19:36
      W smaku nie widzę różnicy. Ale ja początkowo reagowałam na ksylitol bólami brzucha, teraz już jest ok, ale mam opory żeby gościom coś z ksylitolem podać.
      • edycja_kopiuj_wklej Re: Ksylitol 21.06.17, 19:45
        Bardziej mi odpowiada stewia
        • mallard Re: Ksylitol 11.01.22, 07:13
          edycja_kopiuj_wklej napisała:

> Bardziej mi odpowiada stewia

Brzydko się nazywa - kojarzy się ze stomią.
          • tapatik Re: Ksylitol 14.01.22, 22:28
            TOBIE kojarzy się ze stomią, a mi ze Stegną. To taka miejscowość nad Bałtykiem.
      • kandyzowana3x Re: Ksylitol 21.06.17, 20:29
        Na mnie I na dzieci dziala jak najlepszy srodek przeczyszczajacy. Wystarczy lizak. Podobniez mija po przyzwyczajeniu sie, ale jak tu sie przyzwyczaic jesli cukier uzywamy w ilosciach minimalnych?
        • magata.d Re: Ksylitol 10.01.22, 12:14
          U mnie działa podobnie. A po przyzwyczajeniu się efekt przeczyszczania mija, zostają wzdęcia. Mogę nim zastąpić cukier, choć dla mnie smak mniej słodki i taki chemiczno-miętowy jakby. No ale to samopoczucie mnie od niego odrzuca.
    • lidek0 Re: Ksylitol 21.06.17, 19:41
      Używam zamiast cukru, nikt się do tej pory nie zorientował a wszystkim wychodzi na zdrowie.
      • koronka2012 Re: Ksylitol 10.01.22, 22:09
        Nie wiem jakim cudem 🙄 ludzie są pozbawieni smaku przez COVID czy jak?
        Zresztą to w ogóle nie jest słodkie… zdecydowanie za mało procent cukru w cukrze 😝
    • dzika41 Re: Ksylitol 21.06.17, 19:46
      Jest trucizną dla psów dlatego nie kupuję. (z obawy żeby któreś z dzieci mi pióra nie uśmierciły)
      • nolus Re: Ksylitol 21.06.17, 20:12
        Kwestia indywidualnego smaku tongue_out Ksylitol jest chyba słodszy od cukru, czuć to generalnie, ale dla mnie jego smak jest tak naprawdę neutralny - zdecydowanie bardziej lubię ksylitol od cukru. Podobno wspomaga remineralizację zębów, ale czy to prawda? Do herbaty idealny, także do wielu ciast i innych wypieków (poza ciastem drożdżowym raczej) to świetny zamiennik dla cukru. Jedynie do słodzenia owoców jest dla mnie nieakceptowalny, bo już za słodki. Zdecydowanie popieram zastępowanie cukru ksylitolem - czekam na ten moment, kiedy wreszcie zacznie się pojawiać w normalnych, popularnych słodyczach, a nie tylko tych ze sklepów "eko" - tu mam na myśli wszelkie żelki czy lizaki z ksylitolem albo czekolady z ksylitolem bądź też stewią. To naprawdę jest super smile
    • quesuerte Re: Ksylitol 21.06.17, 20:12
      Probowalam i ksylitolu i stewii, nie smakuja mi. Typowy slodzikowy smak. Musze wyrazic zdziwienie, ze sa osoby, ktore nie wylapuja tego smaku (wedlug tego, co tu piszecie). W moim otoczeniu bardzo wiele osob uzywa zamiast cukru, ale nie znam nikogo, kto nie czulby roznicy.
      • nolus Re: Ksylitol 21.06.17, 20:19
        Ja ksylitolu w innych produktach nie czuję praktycznie w ogóle, jest dla mnie neutralny. Dopóki dodaję go do produktów spożywczych, w których można go zanurzyć to jest ok, czyli tak jak pisałam w napojach typu herbata czy też w różnego rodzaju wypiekach. Jak się nie łączy z danym produktem, tylko cały czas funkcjonuje jako osobny po prostu "słodzik", np. do truskawek, to jest słodki nie do strawienia. Ale już świąteczny kompot z suszu z dodatkiem ksylitolu był naprawdę super - wypiłam ze smakiem i bez wyrzutów sumienia, że o la Boga, ile tam niezdrowego cukru.
        • nolus Re: Ksylitol 21.06.17, 20:22
          Za stewią za to nie przepadam - ma swój specyficzny smak, który albo się lubi, albo w ogóle nie toleruje.na początku jako nowość mi smakowała, a teraz nie. Myślę, że raz na jakiś czas mogę spróbować czegoś ze stewią i będzie ok, ale tylko...RAZ na JAKIŚ CZAS. Może spróbuję czekolady, bo takiej słodzonej stewią jeszcze nie jadłam.
          • mikams75 Re: Ksylitol 21.06.17, 23:48
            ja jadlam czekolade ze stewia i byla calkiem smaczna, generalnie malo slodka ale nie miala takiego posmaku stewii. A slodzona byla tylko stewia. Na to trzeba zwrocic uwage, bo na wielu produktach jest napisane, ze sa slodzone stewia a jak sie wczytac to stewii jest niewiele a reszta to cukier czy inny syrop gf.
      • leni6 Re: Ksylitol 21.06.17, 20:26
        Stewia ma moim zdaniem charakterystyczny smak, ale różnicy pomiędzy ciastem z ksylitolem a cukrem nie widzę.
      • miss_fahrenheit Re: Ksylitol 21.06.17, 20:26
        Może to zależy od tego, jaki ksylitol kupujesz/-ją? Używam ksylitolu od dłuższego czasu i ma w zasadzie niewyczuwalny smak. W przeciwieństwie do stewii, której smak jest mocno charakterystyczny i wyczuwalny (i mnie akurat nie odpowiada, ale wiem, że niektórym pasuje).
        • quesuerte Re: Ksylitol 21.06.17, 20:36
          Moze faktycznie sa rozne marki. W zeszlym roku kupilam Sante albo Aka, zrobilam ciasto, ciasteczka, muffiny i nie dalam rady z niczym. Napojow nie slodze, moze w goracym znika smak.
          Stewia miala jeszcze mocniejszy smak.
          Do pracy kolezanki przynosza swoje wypieki i nie zdarzylo mi sie nie zgadnac, kiedy zostal uzyty cukier, a kiedy cos innego.
          • nolus Re: Ksylitol 21.06.17, 21:05
            Ksylitol marki Sante wspominam bardzo źle - jakby wymieszany ze zwykłym cukrem, kupiłam raz i na pewno był to zakup pierwszy i ostatni. Smakował jak zwykły cukier, do tego zrobił mi się od niego osad na wewnętrznej stronie dolnych jedynek i dwójek.
        • nolus Re: Ksylitol 21.06.17, 20:36
          Nie no, już pisałam, że dla mnie stewia jest tak specyficzna i wyczuwalna zawsze, że albo się to bardzo lubi, albo nie znosi i wtedy nie używa. Nigdy bym nie podałabym deseru czy czego tam innego słodzonego stewią gościom, bo to nie fair po prostu wiedząc, że coś o tak specyficznym smaku na pewno nie będzie wszystkim smakować. Ksylitol tak jak pisałam, jak składnik łatwo mieszający się z innymi składnikami danego dania jest niewyczuwalny właśnie i praktycznie nie do odróżnienia od zwykłego cukru. Za to rozbawiła mnie kuzynka kiedyś...Była u mnie, zażyczyła sobie herbatę, ja zrobiłam tę herbatę i uprzedziłam ją, że w cukierniczce na stole, przy którym siedzi wpakowałam ksylitol. Ona uwielbia słodzić i nie wyobraża sobie życia bez cukru, ale uprzedzać trzeba - wiadomo tongue_out Posłodziła i 3 łyżeczki to było dla niej za mało...Stwierdziła tylko, że "błe" i że jakiś niesłodki ten cukier, bo się nim herbaty dosłodzić nie da.
      • thank_you Re: Ksylitol 10.01.22, 21:48
        Fiński ksylitol jest słodki ale w smaku nie przypomina innych slodzidel; jest najbardziej zbliżony do cukru. Używam czasami razem z erytrolem, aczkolwiek nie boje sie cukru, od kiedy są gorsze składniki niż on. smile
    • redheadfreaq Re: Ksylitol 21.06.17, 20:21
      Używałam, byłam bardzo zadowolona, bo smakuje "normalnie", czyli nie ma posmaku słodziku jak np. stewia. Z drugiej strony słodzę tak mało, że różnica w liczbie przyjmowanych kalorii była śladowa.
    • aniorek Re: Ksylitol 21.06.17, 20:31
      w wiekszych ilosciach dziala przeczyszczajaco. w mniejszych swietnie zastepuje cukier i chroni przed prochnica - w Finlandii ksylitol w pastylkach podaje sie malym dzieciom w ramach profilaktyki. Wszystkie finskie gumy do zucia zawieraja ksylitol.
      • nolus Re: Ksylitol 21.06.17, 20:41
        Super, ja w swoim osiedlowym sklepie zielarskim widziałam gumy z czymś innym niż cukier czy aspartam albo acesulfam k, gdzie nie wiesz, co to do k... nędzy jest i zwykły cukier wydaje ci się nie aż tak niezdrowy. Prawdopodobnie był to ksylitol,ale pewności nie mam. Gdyby w zwykłych gumach do żucia dodawali zwyczajowo ksylitol, to byłabym uradowana.Może z czasem tak będzie,ale pewnie wtedy cena najmniejszej paczki gum do żucia(10 pastylek) wzrośnie do 4 albo 5 zł. Ale i tak bym chętnie taką kupowała.
      • mamtrzykotyidwa Re: Ksylitol 10.01.22, 21:07
        Taaa, a potem połowa tych dzieci ma problemy z układem pokarmowym i nikt nie wie, dlaczego.
        • thank_you Re: Ksylitol 10.01.22, 21:50
          Nie od takich ilości, jakie są w lizakach czy pastylkach z ksylitolem, poza tym do ksylitolu organizm sie przyzwyczaja.
          • mamtrzykotyidwa Re: Ksylitol 10.01.22, 22:03
            Nie koniecznie. Może się nie przyzwyczaić, jak jest uczulenie, a może być wręcz coraz gorzej.
            • thank_you Re: Ksylitol 10.01.22, 22:23
              Ale wiesz, że wszystko może uczulać?
              • mamtrzykotyidwa Re: Ksylitol 11.01.22, 12:45
                Wiem, ale ksylitol uczula bardzo często.
    • mikams75 Re: Ksylitol 21.06.17, 23:51
      uzywam np. ostatnio do lodow albo do koktajli, nie wyczuwam innego smaku niz cukier, dziecko tez sie nie skarzy, ze cos nie tak. Stewia ma taki dziwny posmak i jakos nam nie podpasowala.
    • princesswhitewolf Re: Ksylitol 21.06.17, 23:55
      zle myslimy o aspartamie, sucralose i ksylitolu. Szczury w testach po tym chorowaly. Nie chorowaly po stewii. Wiec jak juz ktos musi...

Lepszy syrop z agawy

Poza tym ile tego cukru jesz by sie przejmowac? 200g na miesiac?
      • czerwonylucjan Re: Ksylitol 12.01.22, 10:29
        A co jest lepszego w syropie z agawy, przeciez to jak cukier..
    • majaa Re: Ksylitol 10.01.22, 11:59
      Dla diabetyków albo osób z otyłością to może i dobre rozwiązanie. Ale jeśli ktoś jest zdrowy i generalnie nie przesadza ze słodzeniem, to zbędny wydatek, moim zdaniem.
    • zuzanna_a Re: Ksylitol 10.01.22, 12:00
      mała uwaga - pilnować by pies nie zeżarł, nawet nie polizał, nie chlupnął np. reszty herbaty.
      dla psa moze być to zabójcze.
    • kota.helga Re: Ksylitol 10.01.22, 19:38
      Używałam kilka lat, teraz zeszłam już ze słodzideł całkiem. W domu mam cukier dla męża i gości.
      Moja mama usiłowała kiedyś używać do wypieków, ale raz za drogo, dwa efekty biegunkowe.
      Mam wrażenie, że poprawił mi się stan uzębienia, tj. nie mam tak często ubytków, ale nie wiem, czy to efekt samego ksylitolu czy niesłodzenia od 2 lat. A zęby mam słabe, kiedyś co przegląd były 2-3 ubytki.
    • mamtrzykotyidwa Re: Ksylitol 10.01.22, 21:03
      U mnie ksylitol powoduje stan zapalny śluzówki w przewodzie pokarmowym i okropne hemoroidy, więc unikam, jak ognia i jakby mi ktoś dał coś słodzonego ksylitolem i nie powiedział o tym, to bym go obdarła ze skóry, żeby wiedział, jak to boli, gdy się ma "zeżartą" śluzówkę.
    • helena31 Re: Ksylitol 10.01.22, 21:17
      Najzdrowszym cukrem jest erytrytol .Zero kalorii , smakuje jak cukier ale niestety jest dość drogi .
      • koronka2012 Re: Ksylitol 10.01.22, 22:17
        helena31 napisała:

> Najzdrowszym cukrem jest erytrytol .Zero kalorii , smakuje jak cukier ale niest
        > ety jest dość drogi .

Nie no nie wierzę!!! Kupiłam skuszona takimi opiniami posłodziłam raz herbatę, która smakowała jakbym dodała benzyny… aha normalnie słodzę dwie łyżeczki, erytrolu musiałam wsypać 5 żeby w ogóle poczuć homeopatyczną słodycz.

Gdzie, w czym, jak smakuje jak cukier???! Jak się dosypie do ciasta gdzie jest setka innych dodatków które zdominują ten smak to może i go nie czuć. Żaden z tych magicznych zamienników nie jest zbliżony nawet smakiem do cukru
        • mamtrzykotyidwa Re: Ksylitol 11.01.22, 12:46
          To fakt, erytrytol wcale nie jest słodki.
        • larix_decidua77 Re: Ksylitol 11.01.22, 13:13
          To nie wiem co ty kupiłaś. Ksylitol jest dla mnie ok ale wyczuwam taki zimny posmak. Natomiast erytrytol jest dla mnie nie do odróżnienia od cukru. Smakuje identycznie.
          • koronka2012 Re: Ksylitol 12.01.22, 00:02
            😳 Erytrol. NIE smakuje identycznie, różnica jest kolosalna, ma taki nienaturalny chemiczny posmak, a nie mam wysublimowanego podniebienia. Do tego jest mało słodki
    • furiatka_wariatka Re: Ksylitol 11.01.22, 00:39
      Używam, fiński, wg mnie w smaku jak cukier. Dodaję do ciast. Nie mam po nich żadnych sensacji żołądkowych, dziecko również. Najlepsze w nim jest to, że zębów nie niszczy tak jak cukier, jest dodawany nawet do past do zębów.
    • e-ness Re: Ksylitol 12.01.22, 10:27
      Ogólnie ok, z tym ze trzeba uważać i przyzwyczaić układ pokarmowy bo powoduje biegunki
    • czerwonylucjan Re: Ksylitol 12.01.22, 10:31
      Uzywam do dan, ktore sa malo slodkie - nalesniki, gofry
    • mid.week Re: Ksylitol 14.01.22, 22:31
      Wolę erytrol
    • manala Re: Ksylitol 14.01.22, 22:33
      Widziałam gdzieś na internetach, że szkodzi zwierzynie domowej (psy). Uszkadza wątrobę. Byłabym ostrożna. Paczkę białego cukru mam na pól roku. Nie zamierzam się przestawiać na ksylitol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka