Dodaj do ulubionych

Strach wjezdzac do UK samochodem

25.06.17, 12:21
wiadomosci.wp.pl/atak-na-polakow-w-calais-para-jechala-przez-plonaca-zapore-robilismy-to-w-obronie-wlasnego-zycia-6136974923687553a/komentarze
Jak tak dalej pojdzie to niebawem ludzie beda sie bac jechac do UK samochodem. Francuski rzad totalnie nic nie robi
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 12:26
      Czegoś nie rozumiem.
      Zbrojne i agresywne kupy włóczą się po drodze szybkiego ruchu, utrudniają przejazd, atakują kierowców i ustawiają na tejże drodze przeszkody. Nieistotne kim są i jaki mają cel, faktem jest, że stanowią zagrożenie.
      Gdzie jest wojsko? Skoro policja nie może sobie poradzić, to należy użyć wojska. Jeśli państwo nie chce, żeby wojsko brudziło sobie ręce i ponosiło koszty ewentualnych odszkodowań to istnieje opcja Blackwater.
      • biceps_of_steel Do tych dzikusów wojsko powinno strzelać 25.06.17, 12:31
        Przynajmniej w normalnym kraju by strzelało. Z ostrej.
        • triss_merigold6 Re: Do tych dzikusów wojsko powinno strzelać 25.06.17, 12:33
          Po uprzednim ostrzeżeniu i wezwaniu do rozejścia się.
          Druga skuteczna opcja to zezwolenie przewoźnikom na dowolną w formie ochronę ciężarówek, na koszt przewoźników.
          • woman_in_love grubo, to już nawoływanie do ludobójstwa, żeby 25.06.17, 15:11
            tylko nikt tego nie zgłosił do Joanny Hejt.
      • peonka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 12:36
        Blackwater już nie istnieje.
        • triss_merigold6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 12:39
          Istnieje pod inną nazwą. Chyba nie sądzisz, że tak duża i przydatna firma rozpłynęła się w powietrzu.
          • peonka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 12:52
            Nie, nie sądzę. Prostuję tylko błędną informację o nazwie. Teraz nazywa się chyba Academi, a Blackwater jest tylko częścią składową.
            Może któraś ematka będzie się chciała zaciągnąć, i nie znajdzie wink
        • triss_merigold6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 12:40
          A w Polsce Blackwater też werbuje na kontrakty, nie ogłaszają się wprawdzie specjalnie.
          • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 17:16
            A co to jest? Coś w rodzaju Legii Cudzoziemskiej?
      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:03
        Ja tez tego nie rozumiem triss. Odnosze wrazenie ze rzad francuski celowo nie interweniuje
        • triss_merigold6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:05
          Celowo. Albowiem jeśli już komuś uda się wedrzeć do tira to:
          - albo tir zostanie zatrzymany a karę płaci przewoźnik, przewoźnik też ponosi stratę za którą nie uzyska odszkodowania
          - albo chętnemu uda się dostać do UK i wówczas staje się problemem UK, a nie francuskim
          • szpil1 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 18:25
            triss_merigold6 napisała:

> Celowo. Albowiem jeśli już komuś uda się wedrzeć do tira to:
            > - albo tir zostanie zatrzymany a karę płaci przewoźnik, przewoźnik też ponosi s
            > tratę za którą nie uzyska odszkodowania
            > - albo chętnemu uda się dostać do UK i wówczas staje się problemem UK, a nie fr
            > ancuskim

A do tego, z czego pewnie nie wszyscy sobie zdają sprawę, jeśli imigranci zostaną znalezieni w ciężarówce przewożącej żywność cały ładunek idzie do utylizacji. Można sobie wyobrazić jakie to są straty finansowe dla producenta/importera.
            • biceps_of_steel Kolejny powód, by użyć wojska 25.06.17, 21:18
              Pozwalanie na niszczenie cudzej własności prywatnej w takim zakresie, jest zbrodnią.
      • julek_i_ja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:37
        Technicznie rzecz biorac to autostrada, nie droga szybkiego ruchu, wiec jeszcze bardziej niebezpiecznie. My sie na razie nie natknelismy na zadne niemile niespodzianki, ale tez nie jezdzimy zbyt czesto.
    • biceps_of_steel UE w końcu zacznie strzelać do "uchodźców" 25.06.17, 12:30
      Przez ten cały kryzys imigracyjny w końcu państwa UE razem wprowadzą stan wojenny, a wojsko do nowych "uchodźców" próbujących dostać się do Europy będzie strzelać.
      Mówi mi to moja szklana kula.
      • triss_merigold6 Re: UE w końcu zacznie strzelać do "uchodźców" 25.06.17, 12:31
        Przecież we Francji jest stan wyjątkowy.
    • jagienka75 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 12:49
      i nikt nic tym nie zrobi a będą za to płacić niewinni ludzie.
      grunt, że tym na górze, jest dobrze a reszta ich nie obchodzi.
      bedzie tylko gorzej.
    • lusitania2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 12:53
      Proponuję D-day II.
      <sarkazm>

Oraz zmienić profil prasówki.
      • triss_merigold6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:00
        Wystarczy przejrzeć na you tube filmy rzucane przez kierowców (z różnych krajów).
      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:02
        Myslisz ze artykul jest wymyslony i takowa para nie przejezdala przez ogien?

Do tego artykulu polaczyla mnie Cooltura gazeta. Nie czytam Wiadomosci na codzien. Co nie oznacza ze caly ten artykul jest wymyslony i w Calais nie ma powaznego problemu
        • lusitania2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:07
          w Calais jest problem.
          HUMANITARNY problem.
          Ale nie oczekuję, że załapie to princesswhitewolf, którą martwi wyginięcie białej rasy.
          • triss_merigold6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:09
            Jest problem bezpieczeństwa kierowców i przewozu towarów. Humanitaryzm nie ma z tym nic wspólnego.
            • lusitania2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:11
              no soraski, triss, z brunatnymi w poglądach nie gadam.
              • banksia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:19
                "no soraski, triss, z brunatnymi o poglądach nie gadam."

Boom! big_grin
                dzieki, Lusitania. i wszystko na ten temat.
              • triss_merigold6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:25
                Prawo do ochrony własnego bezpieczeństwa i mienia to podstawa liberalizmu.
                • banksia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:59
                  idz na strzelnice lepiej i praktykuj z synalkiem, zamiast czas na forum tracic.
                • biceps_of_steel Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:58
                  I myślę, że też tego owego humanitaryzmu. Bo człowiek humanitarny dążąc do celu, nie naraża na straty innych. A bandyci z Calais mają wszystko w nosie, dążą do celu po trupach, za nic mają życie innych ludzi, dla nich liczy się tylko "ja, ja ja".
                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:08
                    Caly problem w UE polega na tym ze wszystkich uchodzcow traktuja w ten sam sposob z pikajacym serduszkiem nie dociekajac kim kto jest. Ja rozumiem pomagac rodzinom, matkom z dziecmi, dzieciom...Ale ci w Calais otrzymali juz pomoc we Francji ale wola napadac na samochody i tak jak mowisz to sa bandyci w wiekszosci.

Zaczynam podejrzewac ze wladze francuskie celowo nie interweniuja bo powinni surowo karac tych napadajacych na samochody i odsylac pierwszym samolotem do kraju pochodzenia
                    • biceps_of_steel Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:13
                      Pewnie się cieszą, jak któryś ucieknie do UK - zawsze jego mniej.
                      Tak jak Turcji nie przeszkadza, że któryś uchodźca od nich ucieka.
                      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:31
                        Mozliwe
                        Albo celowe zagrywki Francji w negocjacjach Brexitowych
                        • joa66 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:45
                          Problem Calais jest znacznie starszy niż Brexit
                          • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 23:13
                            no ale moze ow juz istniejacy Calais problem ( gdybam oczywiscie i zadnych pewnikow nie stawiam tylko hipoteze) dlatego tak niezbyt efektywnie francuska wladza sie z tym rozprawia?
                            • turzyca Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 12:32
                              >dlatego tak niezbyt efektywnie francuska wladza sie z tym rozprawia?

Ja kiedys zaliczylam we Francji takie przezycie, ktore dosc duzo powiedzialo mi o francuskim podejsciu do problemow. Bylam w Montpellier, ktore lezy niedaleko morza, a do miejscowosci nadmorskich mozna sie bylo dostac autobusem miejskim, na ktory obowiazywal bilet miesieczny, i drozszym autobusem pospiesznym, na ktory bilet miesieczny nie obowiazywal.
                              Nie bylo zmiany rozkladu jazdy autobusow na okres letni i zageszczenia kursow. Nie bylo dluzszych autobusow, np. przegubowych. Za to na przystanku w miejscowosci plazowej bylo kilku ochroniarzy, ktorzy uniemozliwiali nadmiarowym pasazerom wsiadanie do autobusu i przynajmniej teoretycznie mieli zapobiegac rozrobom wywolywanym przez zdesperowane osoby, ktore nijak nie mialy szans zmiescic sie do autobusu wracajacego do miasta. Fakt, ze zjawiali sie tuz przed odjazdem i np. nie wymagali ustawienia sie w kolejce do drzwi (wsiadalo sie tylko przednimi) mowi dosc duzo na temat checi faktycznego rozwiazania problemu.

Podobno odpowiedz merostwa brzmiala wowczas nieustannie, ze problem jest rozwiazywany systematycznie przez budowe linii tramwajowej.

A, Montpellier mialo wowczas system rowerow miejskich podpietych pod karte biletowa. W miejscowosci plazowej oczywiscie nie bylo stacji rowerowej, wiec ludzie, ktorzy nie wsiedli do autobusu, nie mieli nawet tej alternatywy.
                  • rosapulchra-0 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:36
                    biceps_of_steel napisał:

> I myślę, że też tego owego humanitaryzmu. Bo człowiek humanitarny dążąc do celu
                    > , nie naraża na straty innych. A bandyci z Calais mają wszystko w nosie, dążą d
                    > o celu po trupach, za nic mają życie innych ludzi, dla nich liczy się tylko "ja
                    > , ja ja".

Jestem bardzo ciekawa, co ty byś zrobił będąc na miejscu jednego z tych emigrantów. Usiadłbyś cichutko w kąciku i głaskał się po swoim tłustym brzuszku i czekał na cud? Ogarnij się, chłopaku, bo bredzisz, jakby brak wytrysku ci szkodził.
                    • biceps_of_steel Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 19:02
                      We Francji to im się krzywda dzieje, prawda? Ja też chciałbym być Cesarzem Chińskim, a jakoś nie przekraczam nielegalnie drogi do Chin i nie próbuję zabić I Sekretarza.
                      Ci ludzie narażają cudze życie.
              • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 17:18
                Zaczęło zapędzanie "niepoprawnych" do brunatnego narożnika.
                • triismegistos Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:16
                  Ależ was nikt tam nie zapędzał, samiście tam razem wleźli.
          • woman_in_love Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:11
            Może da się go rozwiązać wyłapując generujących problem i odsyłając ich do domów?
          • joa66 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:26
            Na czym polega ten problem?
          • asmarabis Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:28
            > Ale nie oczekuję, że załapie to princesswhitewolf, którą martwi wyginięcie biał
            > ej rasy.
            >

Wyginiecie bielej rasy czy bialyc kierowcow tirow?
            Jak tak dalej pojdzie to wszystkich muzulmanie wytluka sad
            • jagienka75 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:50

> Wyginiecie bielej rasy czy bialyc kierowcow tirow?
              > Jak tak dalej pojdzie to wszystkich muzulmanie wytluka sad

do tego to wszystko zmierza.
              za 10-15 lat będą białych wyrzynać całymi rodzinami i nikt z tym nic robic nie będzie, bo i po co?
              oni juz wiedzą, na co mogą sobie pozwolić a mogą wszystko.
          • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:38
            Bo mnie martwi. Wyginiecie KAZDEJ jednej rasy by mnie martwilo bez wzgledu na kolor. Ciebie ewidentnie nie martwi wcale.

A to co mowisz o kryzysie humanitarnym to banal. Lewackie frazesy.Kazdy to wie przeciez ze jest tam kryzys i to od ponad roku. Pytanie ktore stawiamy to o to dlaczego rzady tak niewiele robia

• iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:46
              Alez co tu w ogole kolor skory ma do rzeczy? Calkiem sporo Anglikow i Francuzow jest ciemnoskorych a i inne narodowoscie niie maja zakazu jezdzenia przez Calais. Przeciez dla tych chuliganow nie ma znaczenia kolor skory pasazerow pojazdu.
              • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:53
                Dokladnie
              • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 22:17
                nie ja zaczelam dyskusje o kolorze skory. Dla mnie nie ma. Jestem religistka ale na pewno nie rasistka
          • biceps_of_steel To jest problem europejskiego bezpieczeństwa 25.06.17, 14:52
            i problem europejskiego obrotu gospodarczego.
            A rodzimi, legalni, biali czy nie biali mieszkańcy są mi bliżsi, niż nielegalni imigranci, których tutaj w ogóle nie powinno być.
          • lauren6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 18:11
            > Ale nie oczekuję, że załapie to princesswhitewolf, którą martwi wyginięcie białej rasy.

Proponuję zapamiętać nicka pierwszej forumowej rasistki, która w dyskusji o bezpieczeństwie na francuskich autostradach, atakuje rozmówców z powodu ich koloru skóry
            • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 23:11
              a ktora to?
          • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 09:35
            Jest problem humanitarny, bo wpuszczono zbyt wielu osob z Afryki do Europy.
            • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 09:37
              Ma wjechac kolejne 15 milionow

www.express.co.uk/news/world/751375/EU-NEW-migrant-crisis-15million-African-immigrants-Europe-2020
              • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 09:50
                Czyli wojna domowa?
                • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 09:57
                  W koncu nastapi, nie mam zludzen. Wiele spoleczenstw nie chce kolejnych migrantow, a jesli obecna sytuacja sie nie zmieni, to w koncu dojda do wladzy nacjonalisci i zacznie sie brutalne zawracanie "gosci"
              • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 09:56
                Mysle ze to bardzo rozsadne prognozy. A potem zdziwienie ze poszczegolne kraje UE nie chca przyjmowac imigrantow, ze nie zgadzaja sie na rozdzial kwotowy; trudno sie przeciez nie domyslic, ze 7 tys to dopiero poczatek, za rok bede chcieli nam podeslac ich 10 razy wiecej.
                A poza tym wyjatkowo irytujace jest mowienie o uchodzcach w kontekscie wszystkich migrantow z Afryki; nawet wczoraj w Faktach po Faktach mowiono o ofiarach wony w Syrii, o matkach z dziecmi, ilustrujac to filmikami z hebanowo czarnymi mezczyznami na pontonach, nie wiem czy innych nie maja, czy uwazaja widza za idiotow myslacych ze Syryjczycy sa czarni?
                Ok, przyjmujmy w ostatecznosci ofiary wojny na pobyt czasowy, ale sprawdzajmy ich dokladnie, paszporty, odciski palcow, wiek (zamiast wierzyc ze 35latek ma lat 15), rzeczywista narodowosc. A cala reszte odsylajmy NATYCHMIAST, zamiast zastanawiac sie co z nimi zrobic
      • lusitania2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:02
        zapomniałam dopisać: z pewnością Polacy znowu (sic!) dadzą z siebie wszystko, w obronie Anglii.
        (jakbyś miała, princesswolf, jakieś durne pytania, spytaj najpierw googla o Jałtę).
        • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:49
          Jak trzeba byc durnym by zakladac ze historia sie kolem toczy i identyczne sytuacje maja miejsce. To nie jest kolo. To jest spirala. Potega Rzymu upadla. Hiszpania byla mocarstwem kolonialnym, podobnie Holandia. USA bylo kraina zielona i poldzika...

Lusi rozumiem ze chcesz sie dowartosciowac cudzym kosztem i zdaje ci sie ze tylko ty sie historii uczylas.

Skoncz niedorzecznosci.
    • banksia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:13
      a takie akcje to chyba glownie w Calais, prawda? a co gdyby jechac przez Dunkierke czy Ostende, da sie to ominac?

tak luzno pytam, bo jak wszystko pojdzie dobrze to bedziemy sie wybierac jakos 2ga pol. sierpnia...
      • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:34
        Ja ominalem
        promem
        z Hoek van Holland.
        • inguszetia_2006 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 13:48
          Witam
          A ja zawsze płynęłam promem. Bardzo dobre kolacje mają na promie, w zamyśle - dla kierowców ciężarówekwink Można się nafutrować pod sufit, a jak nie buja mocno, to się człowiek porządnie wyśpi jeszcze. Polecam. Oczywiście, jak nie masz choroby morskiej. Jak masz to absolutnie - nie. Ja nie mam, a raz tak bujało, że błędnik mi zwariował. Ciekawe przeżycie, ale wolałabym nie powtarzać.
          Pzdr.
          Ing
        • eraz-lilipop Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 23:45
          My często jedziemy przez Dunkirk i tam cisza ,spokój.
      • julek_i_ja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:40
        Jedz, ominiesz. Tylko bedzie dluzej pewnie.
    • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:00
      Nie czepiaj sie, to na pewno nie stwarza zagrozenia, phi, zapora - przejechali? Przejechali. To znaczy ze luz i nic takiego. wink pewnie zaraz sie wpisza lub juz wpisaly osoby, ktore tak sadza albowiem szlachetnymi sawink
      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:52
        Nie czytalas o zniszczeniach w samochodach i o tym ze juz jest 1 ofiara smiertelna? To powazny problem
        • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 14:57
          To ironia byla. Byl tu juz podobny watek i calkiem spora grupa uznala, ze to nic wielkiego ani zbytnio niebezpiecznego.
          • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:04
            A to sorry...

Trzeba im bylo poradzic zatem czeste wycieczki na tej trasie lol
            • antoninanana Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 17:09
              > Trzeba im bylo poradzic zatem czeste wycieczki na tej trasie lol
              Nie przekonasz.
              Silna grupa dziewcząt światlejszych, wrażliwszych i zwyczajnie lepszych od podłych rasistowskich forumek (kto nie stoi gdzie one, ten z rasistami, brunatny i pis), orzekła, że kierowca, który zginął z powodu blokady, wyniósł się na tamten świat z własnej winy, jako że miał problem z refleksem i źle hamował.
              Panie wiedzą na pewno, że ustawiający blokadę na pewno nie chcieli nikogo skrzywdzić.
              Teraz jakoś cicho siedząwink
              • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 18:20
                A teraz kolejna mądra inaczej dziwi się, jakim prawem para wybrała trasę przez Calais, powinni wybrać inną....
              • lauren6 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 18:24
                To są forumki przyzwoite.
                Zarówno francuska policja, jak i forumowe "rasistki" twierdzą, że to było zwykłe zabójstwo.

Jak powszechnie wiadomo przerzucanie winy na ofiarę zabójstwa świadczy o dobrym sercu, wrażliwości humanitarnej i ludzkiej przyzwoitości.

Witamy na ematce big_grin
                • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 19:22
                  Ale jak ofiara ma ciemniejszy odcień skóry, a sprawca jaśniejszy to już twierdzą inaczej, nawet jeżeli chodzi tylko o rozbity nos, a nie zabójstwo czy ciężkie pobicie.
                  Wtedy jakoś nie mają argumentów, że ofiara sama sobie winna.
                  I że trzeba zrozumieć sprawców bo może mieli ciężkie dzieciństwo lub swoje znane szlachetne powody by zrobić tak, a nie inaczej.
        • purchawkapuknieta Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:12
          Jak kierowcy giną na zaporach drogowych, to są wypadki drogowe, których przeca generują więcej ofiar, niż jakieś tam zamachy. A jak zginię Polak? Cóż, puści się fejka o zamochowcu z polskimi korzeniami. Po matce pielęgniarce.
          • leokadia35 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:17
            Najlepsze rozwiązanie : pozwolić im wejść do takiej ciężarówki , zamknąć na 4 spusty i wywieźć na prom do Afryki ( w kontenerze rzecz jasna)
            • purchawkapuknieta Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:43
              Znaczy przesiedlić? UE porzuca pomysł relokacji na rzecz przesiedleń, więc wszystko sie zgadza. A Niemcy mają w takich działaniach niejakie doświadczenie sad
              • joa66 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 15:51
                Niemcy mają w takich działaniach niejakie doświadczenie

My też smile
            • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:19
              Podoba mi sie smile
          • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 17:22
            Skąd się wziął fejk o zamachowcu z polskimi korzeniami? Kim naprawdę (jakiej narodowości od ojca i od matki) był? Coś słyszałam, ale jak to w przypadku sprostować, fałszywa informacja krąży na głównych stronach przez tydzień, a sprostowanie małym druczkiem i szybko znika.
            • asmarabis Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 18:09
              A wiecie moze czy go pochowano?
              Nie dlyszakam deklaracji ze imamowie odmówili pochówku ?
            • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 19:30
              Dokladnie. Na tym sa zbudowane wspolczesne media
              Masa kitow i ciche prostowania
    • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 17:13
      Czytałam o tym. Straszne.
      Dzień później w tym miejscu zginął polski kierowca. Nazwać ich dzikami to obraza dla dzików.
    • emka_uk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 18:13
      Pomijając fakt tego cyrku na który Francja nie reaguje stwierdzę jedno- trzeba mieć coś nie tak z głową, żeby z UK do PL przez Calais jechać.
      • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 18:18
        Oni nie jechali do Polski.
        • emka_uk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 21:27
          No i ?
          • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 25.06.17, 22:16
            > trzeba mieć coś nie tak z głową, żeby z UK do PL przez Calais jechać.

bo? ( pomijajac to ze jechali do UK)
            • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 09:48
              Bo francuska policja i francuskie państwo nie radzi sobie z tamtejszymi przestępcami. Tylko czy krytkowane powinny być ofiary czy państwo, które ma psi obowiązek zapewnić bezpieczeństwo w każdym rejonie swojego kraju?
              • emka_uk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:20
                Jedź na wycieczkę do Syrii, a potem miej pretensje do państwa że ci bezpieczeństwa nie zapewnili.
                Proste jak konstrukcja cepa- gdzieś gdzie nie jest bezpiecznie to się tam nie pcham- instynkt samozachowawczy trzeba mieć.
            • emka_uk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:18
              No faktycznie- najważniejsze jest to, że nie jechali z UK do PL tylko z PL do UK.
              Nawet jakby byli na wycieczce krajoznawczej we Francji i zajechali do Calais ot- tak sobie to trzeba mieć coś z głową nie tak żeby się tam pchać.
              Są inne drogi na przejazd do UK.
              • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:28
                > Są inne drogi na przejazd do UK.
                Na przejazd chyba nie ma innych,
                na doplyniecie/dotarcie do UK sa wink.
                • emka_uk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:50
                  O jejku jejku- nie wiedziałam....
    • taki-sobie-nick A gdzie wpis Zofijki 25.06.17, 19:53
      że na pewno nie chcieli (imigranci) nikogo skrzywdzić, tylko tak marzą o pracy w UK?
      • zofijkamyjka Re: A gdzie wpis Zofijki 26.06.17, 17:55
        taki-sobie-nick napisała:

> że na pewno nie chcieli (imigranci) nikogo skrzywdzić, tylko tak marzą o pracy
        > w UK?

ale ja zdania nie zmieniam pod wpływem opowieści jakiejś polskiej pary. Tam sie tak dzieje od co najmniej roku jak nie dłużej. Słynna likwidacja dżunglii nic nie zmieniła!
    • yuka12 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 00:00
      Na dojezdzie do przeprawy promowej w Calais stoja trzy rzedy kolczastego drutu i owszem rowniez wozy policyjne. Jest to jednak spory odcinek (zreszta jeszcze dluzszy jest dojazd w Dunkierce). Wiec sie moze zdarzyc, ze pomimo zasiekow i oberwacji policji ktos sie przedrze. A jak ktos boi sie jechac przez Francje polecam promy do Belgii. Owszem kosztuja troche wiecej i plyna rzadziej, jednak zapewniaja wiekszy komfort i wygodne kabiny.
      Poza tym w dalszym ciagu przejazd przez Dunkierke jest bezpieczny. Princess nie siej tutaj strachu!
      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 00:04
        >Poza tym w dalszym ciagu przejazd przez Dunkierke jest bezpieczny. Princess nie siej tutaj strachu!

to watek o Calais
      • milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 01:25
        Ale dlaczego ktoś ma płacic drożej? Może nie chce? Dlatego, że Francuzi nie umieją poradzić sobie z bandą przestępców? Bo to już są przestępcy. Żadni emigranci czy uchodźcy. Od momentu ataku na innych to pospolici przestępcy.
        • emka_uk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:26
          "Ale dlaczego ktoś ma płacic drożej? Może nie chce? "

Buahahahaaaa...............
        • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:29
          milko, czy moge prosic o zapis prawny - skoro poslugujesz sie terminami prawniczymi - mowiacymi ze przestepca (o ile oczywiscie udowodnia mu wine, czy od tej zasady prawnej, tzn domniemania niewinnosci tez juz odeszlismy) nie moze byc uchodzca? i zgodnie z twoja logika, ilu Polakow na swiecie natychmiast nalezaloby wydalic do Polski bo nie sa zadnymi imigrantami tylko przestepcami (jakbys jeszcze mogla tak uprzejmie wskazac te masowe deportacje Polakow - przestepcow zgodnie z zasada ze przestepca nie jest juz zadnym imigrantem/emigrantem/uchodzca). dziekuje pieknie.
          • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:38
            Przestępcy są wydalani do Polski. Choćby ten chłopak, który zgwałcił Angielkę. Nazywa się to ekstradycja.
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:54
              kaz_nodzieja napisała:

> Przestępcy są wydalani do Polski. Choćby ten chłopak, który zgwałcił Angielkę.
              > Nazywa się to ekstradycja.

To jest taka tradycja ta ekstradycja!
            • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:58
              a dokladniej to bylo na odwrot kochany
              Sąd Okręgowy w Poznaniu zgodził się na wydanie Jakuba T. brytyjskiemu wymiarowi sprawiedliwości na podstawie Europejskiego Nakazu Aresztowania (ten tryb jest szybszy i prostszy od ekstradycji), warunkując zgodę tym, że ewentualną karę Jakub T. odbędzie w Polsce.
          • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:10
            Kurcze, juz pisalam - nie badz jak PISwink
            Co tu akurat Polacy maja do rzeczy? Czy gdyby swojskie Seby robily takie akcje na autostradzie, nalezaloby wzruszyc ramionami i powiedziec, ze widocznie maja powod a Marokanczyk, ktory mial pecha sie rozbic, jest slepawym mlotkiem a w ogole to mogl wybrac inna droge? Czy ktokolwiek tu postuluje by polskich przestepcow za granica nie karac? Czy Polak za granica grozacy komus bronia jest traktowany jak maskotka miasteczka? Bo jesli nie to o co Ci chodzi?
            Robisz zla robote, ktorej nie rozumiem. Czy obawiasz sie, ze jesli powiesz - tak, robienie takich rzeczy jak w Calais jest zle, jest niebezpieczne, zagraza zyciu - to staniesz w szeregu z rasistami? Potepianie zachowan osob o odmiennym kolorze skory nie jest rasizmem. Rasizmem jest mowienie - Afrykanie (?) w Calais robia rozrobe ergo wszyscy Afrykanie to przestepcy robiacy rozroby. Bo ci ludzie z Calais to sa przestepcy i bronienie ich nie jest brakiem rasizmu. Nawet rzeklabym jest pewna jego odmiana.
            • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:15
              iskierko, nie daj sie manipulowac jak wyborca pisu
              to ma to do rzeczy ze jak ktos mowi ze przestepca nie jest uchodzca to myli sie bo nie takie sa a. postanowienia zapisow miedzynarodowych konwencji, b. narodowe normy prawne. wiec owszem, ja wiem, ze dzikusi, i w ogole, niech sie ciesza ze widza autostrade pierwszy raz w zyciu i moga mieszkac w swojsko nazwanej dzungli ale za to w calais, ale jednak - prawo stosuje sie do wszystkich w europie. wiec iskierko, nie badz jak wyborca pisu - nie sadz ze prawo to jest tylko prawo silniejszego i obowiazuje tylko niektorych.
              • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:23
                Ja nie daje soba manipulowac. Piszac o pisie mam na mysli, ze oni na kazdy zarzut odpowiadaja - a bo PO. A Ty na kazdy zarzut wobec uchodzcow/imigrantow odpowiadasz - a bo Polacy. Tak Polacy popelniaja przestepstwa. Z tego co wiem, nie sa wyjeci spod prawa i sa za nie karani.
                Odpowiadasz mi zupelnie od rzeczy. Jakie prawo dla silniejszych? Prawo jest dla wszystkich i ma wszystkim zapewnic bezpieczenstwo. Czy wg Ciebie stawiamie plonacych barykad na autostradach, zatrzymywanie ludzi sila, grozenie im bronia i wskakiwanie na samochody jest zgodne z prawem?
                Nikt nic nie pisal o widzacych pierwszy raz autostrade, to Twoje naduzycie.
                Sadze ( ale niech sie sama wypowie) autorka tekstu o tym, ze ktos jest przestepca nie uchodzca, miala na mysli, ze stracil status osoby, ktorej pomagamy, na rzecz osoby, ktora podlega karze.
                • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:34
                  I w sumie to bardzo mnie obrazasz ostatnim zdaniem. Bo ja NIGDZIE nie sugerowalam, ze tylko niektorzy ( w Twoim domysle Polacy nie) nie powinni byc karani. Wstretna manipulacja.
                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:48
                    za to ty mnie w ogole nie obrazasz nawiazujac do pisu, manipulajac moje wypowiedzi i twierdzac - ze poczekaj - ze jestem rasistka. czekaj, czy to nie przypomina troche "a bo PO"? wink
                    czy mozesz mi wytlumaczyc jak sie traci status uchodzcy na rzecz statusu osoby ktora podlega karze? i co to jest status osoby podlegajacej karze?
                • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:46
                  moja droga, jak pytanie o znajomosc prawa na tekst o tym ze przestepca nie jest juz uchodzca jest odpowiedzia "a bo PO"? bo chyba zaczyna cie troche ponosic. tak samo jak pytanie o to czy postawiono im zarzuty jest odpowiedzia w stylu "a bo PO" na twoj tekst ze to zabojcy?
                  moze nie ja odpowiadam od rzeczy, tylko ty nie chce/nie umiesz zrozumiec? czy mamy takie prawo o domniemaniu niewinnosci? bo jesli mamy i obowiazuje ono wszytkich przebywajacych w Europie - a obowiazuje w procesach karnych - no to pisanie o nich per "zabojcy" jest czym? przychodzi mi pare rzeczy na mysl i zadna nie moze byc sklasyfikowana w stylu "a bo PO".
                  naduzycie bylo sarkazmem na inne naduzycia w stylu "zabojcy" oraz "popelniajacy przestepstwa nie sa zadnymi imigrantami czy uchodzcami".
                  prawo nie zapewnia bezpieczenstwa fizycznego - prawo zapewnia rowne traktowanie ludziom w tych samych sytuacjach. wiec jesli postawieni w takiej samej sytuacji Francuzi ktorzy robili barykady np w przypadku manifestacji Notre Dame des Landes mogli czekac na wyroki zanim ich osadzono to moze warto te sama zasade zastosowac do imigrantow.
                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:50
                    > wiec jesli postawieni w takiej samej sytuacji Francuzi ktorzy robili barykady np w przypadku manifestacji Notre Dame des Landes mogli czekac na wyroki zanim ich osadzono to moze warto te sama zasade zastosowac do imigrantow.

a co tam tez ustawiono barykade z drzew podpalonych by samochody sie o nie zabijaly i podbiegano z pistoletem do samochodow?
                    • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:14
                      poprosze princess o jakis artykul o tych pistoletach. bo wiesz - ja tez moge zadzwonic do tvp info albo po co dzwonic - zatweetuje - ze polacy w ukeju to sa smierdzacy moczem gwalciciele i sobie na to jakas stosowna historyjke wymysle.
                      https://www.airportwatch.org.uk/wp-content/uploads/Nantes-lines-of-police-vans.jpg
                      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:38
                        Natasha ty naprawde nie czytalas tego artykulu co wkleilam? Zreszta w roznych zrodlach pisza ze tej parze grozili pistoletem. Sama sie zdziwilam ze maja bron
                        • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:40
                          " mezczyzna ruchami pistoletu
                          ..." <=Cytat
                          • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:53
                            to co? moge tweetnac cos o tych Polakach a potem zacytowac wlasny tweet jako zrodlo? chyba nie sadzisz ze tylko na tych Polakow wyciagano bron i nikt wczesniej tego nie zauwazyl? bo wiesz, goniacy po autostradach imigranci z bronia to troche inny kaliber spraw, w sensie zarzutow i reakcji takze. ale przyznaje ze moge sie mylic, wiec czekam na te zrodla.
                            • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:50
                              natasha odnosze wrazenie ze twierdzisz ze ci ludzie zmyslili to. Problem Calais nie istnieje?

Tych ludzi nie nalezy rozgonic tylko przesiedlic. Objac opieka psychlogiczna niektorych.

>ale przyznaje ze moge sie mylic, wiec czekam na te zrodla.

ale o co ci chodzi, jakie zrodla? Przeciez masz link wyzej w pierwszym poscie. Pisze ze facet z pistoletem podszedl.
                              wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Francja.-Polacy-zaatakowani-w-Calais
                              www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/afganska-tlumaczka-zgwalcona-w-dzungli-w-calais,684996.html
                              www.wprost.pl/kraj/10061337/Polski-kierowca-zginal-w-wypadku-w-poblizu-Calais-Prokuratura-potwierdza.html
                              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:59
                                A ty moja droga sadze ze sobie nie zdajesz sprawe czym sa i jak dzialaja fejkowe newsy. Bo w zadnym z trzech linkow nie ma nic o broni palnej. Temu mialy sluzyc te linki? Nie wiem czy je przeczytalas w takim razie. Bo radiozet w calosci przekopiowuje material tvp info. Wiec again, moge sobie to tweetnac a potem mnostwo ludzi sie na to powola i pojdzie w swiat. Czy zmyslili okaze sie czy znajdziesz zrodla mowiacr o tym ze kogokolwiek imigranci z calais straszyli bronia. Palna. To moze wklej mi info jeszcze o wielorybach ktore chcialy zgwalcic kobiete w ciazy, twz tvp info zamiescilo reszta skopiowala.
                        • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:51
                          to podaj te zrodla. zrodla ktore nie powoluja sie na ten sam "artykul" tvp info. bo ja probowalam znalezc artykul o tym ze imigranci grozili komukolwiek bronia, juz pal szesc tych Polakow, ale nie znalazlam. ale jednak moze zle szukalam.
                          • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:57
                            ty naprawde nie czytasz co wklejam. Wiesz no ja moge ci wkleic ta sama relacje z wielu zrodel i przypasuje ci jakies:

"Na antenie TVP Info para Polaków mieszkających w Anglii relacjonowała dramatyczną sytuację, jaka ich spotkała. - – Mężczyzna ruchami pistoletu pokazał nam, że mamy otworzyć drzwi, był wściekły - mówiła przerażona kobieta. Dzień później w tym samym miejscu zginął 52-letni Polak" wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Francja.-Polacy-zaatakowani-w-Calais

to nie sa normalne rzeczy.

Nie rozumiem dlaczego zakladasz ze wsrod ponad 1 mln uchodzcow trafiaja sie tylko normalni ludzie. W kazdej tego typu puli procentowej czy beda to Europejczycy czy Azjaci czy ktokolwiek masz rozmaitych ludzi w tym i swirow. Obawiam sie ze ci normalniejsi nie tworza drugiego desperackiego obozu w Calais tylko jak im przydzielono miejsca do zamieszkania i swiadczenia to je wzieli i sa gdzie im dano schronienie, a nie siedza w Calais i podczepiaja sie pod ciezarowki

Naprawde uwazasz ze 100% spoleczenstwa to ludzie normalni, nie kryminalisci. Moze nie. Ale jakos tak wynika z tego ze na 1.5 mln uchodzcow wg ciebie nie ma tysiaca przestepcow od drobnych zlodziejaszkow do terrorystow
                            • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 20:07
                              Ale nie rozumiesz ze to jest ciagle ta sama niwobrobiona informacja? To tak jak info o tym ze polacy jadali labedzie w jakims parku, ktos puscil, wszyscy podchwycili bo sie klikalo. I owszem, to nie sa normalne rzeczy. Bo ja nadal sie od ciebie nie dowiedzialam na ile prawdopodobne oceniasz ze ktos lata z bronia po autostradzie a we francji z najwyzszym stopniem zagrozenia terrorystycznego policja sie tym nie zainteresowala? Ok, sa swirzy, wszyscy sa nagle w calais? Jakos przyciaga UK swirow? Te 1,5 mln to sa tak na marginesie jeszcze nie uchodzcy, bo nie wszyscy maja ten status, ich sprawy sa rozpatrywane. U niektorych ciekawi mnie widzenie tylko i wylacznie tej przestepczosci u okreslonej grupy imigrantow/uchodcow.
                              • triss_merigold6 Proszszsz 26.06.17, 20:14
                                www.youtube.com/watch?v=YWxSZMcuOVM
                                www.youtube.com/watch?v=TxPZSNTTLkI
                                www.youtube.com/watch?v=xkaoyksvD50
                                www.youtube.com/watch?v=Y9RN1OWbxaU
                                www.youtube.com/watch?v=F4j6p2mZLEQ
                                Pierwsze z brzegu filmiki z you tube pod hasłem Calais 2017
                                • kaz_nodzieja Re: Proszszsz 26.06.17, 20:35
                                  Dziczyzna, prosto z importu.
                                  • triss_merigold6 Re: Proszszsz 26.06.17, 20:38
                                    No dzicz, nie da się ukryć. Takich filmów kręconych przez kierowców w Calais są tysiące. Policja francuska bardzo starannie ignoruje wszystkie zgłoszenia.
                                    • kaz_nodzieja Re: Proszszsz 26.06.17, 20:43
                                      Ciekawe czy można byłoby ich pozwać o konkretną sumę, mając np. nagrania z drogi i nagrane zgłoszenie telefoniczne.
                                      W głowie się nie mieści, że w cywilizowanym kraju człowiek zgłaszający poważne przestępstwo jest ignorowany. I to nie jeden raz.
                                  • nathasha Re: Proszszsz 26.06.17, 20:41
                                    kazek, dzicza to ty jestes - metalna to tak akurat na calego. szczescie wielkie ze sie urodziles jako white trash. ale spoko, karma wraca.
                                    • kaz_nodzieja Re: Proszszsz 26.06.17, 20:44
                                      Skoro wraca to teraz na dziczyznę powinna powstać obława jak i oni teraz robią obławę na Bogu ducha winnych kierowców.
                                • nathasha Re: Proszszsz 26.06.17, 20:40
                                  triss, a ty wiesz o co jest pytanie czy tak sobie wklejasz? pytanie o to jakie inne zrodlo potwierdza uzywanie przz nich broni palnej. moze publicysta do rzeczy to wyjasnil, bo akurat musialam go przewinac.
                                  • triss_merigold6 Re: Proszszsz 26.06.17, 20:43
                                    Wklejam filmy dokumentujące fakt, że po drodze w Calais włóczą się agresywne hordy dzikich i atakują kierowców.
                                    • kaz_nodzieja Re: Proszszsz 26.06.17, 20:45
                                      Same władze ukuły nazwę "dżungla".
                                      Zatem skoro jest "dżungla" to dżunglę jak wiemy z lekcji szkolnych zasiedlają dzikie plemiona.
                                      • nathasha Re: Proszszsz 26.06.17, 20:54
                                        wskaz zrodlo tego ze to wladze ukuly te nazwe? boze, ja to Bogu dziekuje ze jest coraz mniej tematow w ktorych mamy jakiekolwiek wspolne stanowisko - bo juz widac ze o zakazie antykoncepcji tez zaczynasz przebakiwac jako cos dobrego. moze kolezanka piszaca poczula sie zmeczona ta narzucona rola i zostales sam?
                                    • nathasha Re: Proszszsz 26.06.17, 20:52
                                      gdzie tam jest bron palna?
                              • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:46
                                >Ale nie rozumiesz ze to jest ciagle ta sama niwobrobiona informacja?

dlaczego zakladasz ze klamia? Uwazasz ze ci uchodzcy w Calais wracajacy tam ciagle sa bez skazy i sa tacy sami jak inni uchodzcy?

>Ok, sa swirzy, wszyscy sa nagle w calais?

tam bylo duzo wiecej ludzi w Calais, ale oboz zostal zamkniety a ludziom dali miejsca do mieszkania. Sa jednak ludzie ktorzy ciagle wracaja. Szklane Domy im sie marza ktore podobno tu w UK sa. Nie w Niemczech ( nr ekonomii EU) ale tu w UK ...niby.

WIec ten 1000 w wiekszosci ( oczywiscie nie 100%) to specyficzni ludzie ktorym nie wystarczaja zasilki we Francji czy miejsce do mieszkania ktore Francja oferuje. To sa czesto niespokojne duchy ktorzy chca dalej. Cos jak zdobywca gor.

>U niektorych ciekawi mnie widzenie tylko i wylacznie tej przestepczosci u okreslonej grupy imigrantow/uchodcow.

Ja absolutnie nie reperezentuje grupy ktora uwaza ze wszyscy uchodzcy to przestepcy. No cos ty. Przestepcy to maly procent. Ale spore ich natezenie w powracajacym jak magnes obozie Calais.
                                Oczywiscie ze nie wszyscy tam akurat sa ale sporo.

Nie totalizujmy ze same swiry. Ale na bank prawie wszyscy to zdobywcy i marzyciele ktorzy tam sa. Inni juz otrzymali miejsce do mieszkania we Francji
                                • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:05
                                  princesswhitewolf napisała:

> >Ale nie rozumiesz ze to jest ciagle ta sama niwobrobiona informacja?
                                  >
                                  > dlaczego zakladasz ze klamia? Uwazasz ze ci uchodzcy w Calais wracajacy tam ci
                                  > agle sa bez skazy i sa tacy sami jak inni uchodzcy?

Poniewaz nikt inny przez caly okres dzungli nie mowil ze oni maja bron palna? Powtarzam do znudzenia - a moze nie wiem, przeloz sobie to na swoj teren - ktos dzwoni na policje mowiac ze imigranci biegaja po autostradzie z bronia. po zamachach w londynie i manchesterze, rozumiem ze policja sobie mowi - my mamy za duzo roboty zeby sie tym zajmowac?

>
                                  >
                                  >
                                  > tam bylo duzo wiecej ludzi w Calais, ale oboz zostal zamkniety a ludziom dali m
                                  > iejsca do mieszkania. Sa jednak ludzie ktorzy ciagle wracaja. Szklane Domy im s
                                  > ie marza ktore podobno tu w UK sa. Nie w Niemczech ( nr ekonomii EU) ale tu w U
                                  > K ...niby.
                                  >
                                  prosze, obalanie mitow o tym jak wyglada przyjecie uchodzcow we Francji
                                  www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2016/10/13/a-quoi-les-migrants-ont-ils-vraiment-droit-en-france_5012683_4355770.html
                                  I sorry, zaczynasz brzmiec okropnie niewiarygodnie z tym ciaglym poddawaniem w watpliwosc czemu oni chca do UK...

> WIec ten 1000 w wiekszosci ( oczywiscie nie 100%) to specyficzni ludzie ktorym
                                  > nie wystarczaja zasilki we Francji czy miejsce do mieszkania ktore Francja ofe
                                  > ruje. To sa czesto niespokojne duchy ktorzy chca dalej. Cos jak zdobywca gor.
                                  >

to jeszcze raz -link powyzej jak to we Francji wyglada. I wiesz co princess - cisnie mi sie zeby to jakos skomentowac o tych zdobywcach gor ale powstrzymam sie - zloze to na karb poznej pory.

>
                                  >
                                  > Nie totalizujmy ze same swiry. Ale na bank prawie wszyscy to zdobywcy i marzyc
                                  > iele ktorzy tam sa. Inni juz otrzymali miejsce do mieszkania we Francji

a jednak - ci zdobywcy marzen. proponuje przeniesc sie do erytrei, troche pozyc w tym systemie - potem dostac szanse jedna na milion, przedrzec sie przez pol Afryki, bedac przy tym zdanym wylacznie na paserow a potem spac po lasach w calais, byc nazwanym dzikusem, ryzykowac zycie zeby "wspiac sie na te gore". Mnie rodzice i dziadkowie nauczyli szacunku do czlowieka - zwlaszcza takiego ktory jest w gorszej sytuacji, zwlaszcza takiego ktory ma mniej ode mnie. a wiara mnie nauczyla kochac blizniego. ale jak to powiedzial Bartoszewski - nie oplaca sie byc przyzwoitym. Sorry, myslalam ze jestes powazna ale na dluzsza mete nie da sie dyskutowac.
                  • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:57
                    Nie pytanie o znajomosc prawa tylko powolywanie sie na przestepstwa Polakow za granica i ich konsekwencje. Ogole styl rozmowy - "Piotrek pobil staruszke, powinien pojsc do wiezienia" , " Maciek i Wojtek 3 lata temu ukradli samochod". Co z takiej rozmowy wynika? Co to ma wspolnego z czym?
                    Twojej drugiej odpowiedzi nie zarzucalam, ze jest "a bo PO". Moje pytanie bylo akurat bez zwiazku z tym, ze ktos zginal albowiem pytanie bylo ogolne - czy ktos w imie poprawy swej jakos zycia ma prawo narazac cudze zycie i godzic sie z czyjac potencjalna smiercia, w imie swojej korzysci? Ja uwazam, ze nie ma.
                    Czy ja postuluje zeby imigranci nie czekali na wyrok? Ja prostestuje przeciwko twierdzeniom - nic zlego sie nie dzieje, barykady i zatrzymywanie aut to lajcik i nic wielkiego a jesli kogos to oburza to rasista.
                    Istawiasz sobie rozmowce w wygodnej roli zlego wilka.
                    • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:01
                      A i nie nazwalam nikogo zabojca. Przeczytaj raz jeszcze.
                      Wkladasz mi w usta ( klawiature) rzeczy, ktorych nie napisalam.
                      • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:33
                        "Re: Strach wjezdzac do UK samochodem
                        iskierka3 26.06.17, 15:15
                        Naprawde nie masz problemu z tym w jaki sposob tocza ta walke o lepsze zycie? Naprawde to ze ktos chce miec "lepiej" usprawiedliwa, ze kogos przy okazji zabije?
                        Coz, ja uwazam, ze nie usprawiedliwia."
                        ten kto zabija to kto?
                    • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:27
                      Ok, przepraszam, juz zmieniam: ilu chinczykow trzeba byloby wydalic bo popelnili przestepstwo wiec nie sa juz imigrantami (better?).
                      pytanie nie jest ogolne - ty w swoich wypowiedziach mowisz otwarcie o zabojcach. rozumiem ze tak samo zachowujesz sie gdy sytuacja jest odwrotna - np w wyniku dzialan policji - np jak w USA
                      www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2017/03/28/border-agents-beat-an-undocumented-immigrant-to-death-the-u-s-is-paying-his-family-1-million/?utm_term=.557e1b7c43f7
                      (uff, na szczescie sie powstrzymalam przed jakimkolwiek polskim przykladem). Bo dyskusja co sie dzieje wymaga jednak poglebienia wiedzy niz ograniczenia sie do linku tvp info - bo to tvp info, skad wiesz ze ich historia nie jest na tyle prawdopodobna jak material o tym ze muzulmanie nie umieja sie zintegrowac z calkowicie powaznie potraktowanym skeczem. dlaczego nikt z redakcji nie zadzwonil na policje proszac o wyjasnienia? w calej tvp info nie ma ani jednej osoby mowiacej po francusku?
                      ja bazuje na tym co mowia i pisza media francuskie - i dzieki temu moge wyposrodkowac swoja opinie, nie musze krzyczec ze to przestepcy, kryminalisci i zabojcy ktorych nalezy natychmiast odeslac do erytrei czy etiopii czy sudanu. nie musze sie dziwic po raz 50ty czemu oni chca tak usilnie jechac do UK i czemu francuska policja nic w tej sprawie nie robi (zwlaszcza ze jednak cos robi). naprawde, swiat nie jest czarnobialy i nie stanie sie taki nawet jak zarzucisz rozmowcy glownie to ze nie troszczy sie o bezpieczenstwo.
                      ludzie dopuszczaja sie gorszych rzeczy walczac chociazby o lepsze srodowisko. i w tych zamieszkach tez sa ranni, tez czasem ktos ginie -jakos nie pamietam watkow na 400 postow jacy to zabojcy i ze nalezy ich wszystkich odeslac...

• milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:00
            Ja nie mówię o zapisach prawnych, lecz moralnych i ludzkich. Bo o ile uchodźcy może być mi żal, od momentu gdyczagraża życiu i bezpieczeństwu innych już nie. Dla mnie staje się zwykłym przestępcą.
            • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:05
              termin uchodzca jest terminem prawniczym i lacza sie z nim prawne zabezpieczenia. panstwo nie moze sobie uzywac dowolnie tej terminologii. dla ciebie moze i jest przestepca - cale szczescie ze panstwo polega i opiera sie na prawie a nie na przekonaniach. bo jak sie to konczylo - widac chocby i dzis.
              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:06
                ps. w takim samym, wlasnym odczuciu, uzywasz okreslen typu przestepca, morderca, gwalciciel, pedofil, etc.?
                • milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:31
                  Pisałam "przestępcą". Nie pedofil, gwałciciel itp. A Ty jak nazwiesz kogoś, kto ŚWIADOMIE naraża innych ludzi na kalectwo lub śmierć w wyniku wypadku? Kto ŚWIADOMIE stwarza taką sytuację, aby kogoś zmusić do określonych czynów, zagrażając jego i jego bliskich życiu?
                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:38
                    ja juz pisalam tutaj o zwiazku przyczynowo skutkowym ktory musi zaistniec miedzy czynem a jego autorem by czyn mogl byc imputowany autorowi. rozumiem ze dla ciebie sprawy sa oczywiste - ale po pierwsze, nikt nigdy w tych zatorach na autostradzie nie zginal - co oczywiscie nie ma wiekszego znaczenia, bo nie stwarza to zadnego precedensu, ale jednak swiadczy o tym ze jakos ci kierowcy sie ostrzegaja. po drugie, dwa tiry zdazyly wyhamowac. i teraz policja musi zbadac jak doszlo do wypadku, czy kierowca mogl wyhamowac czy nie, z jaka predkoscia jechal np. etc. ja nie bylam na miejscu - policja byla, policja wie. zeby sie potem nie okazalo jak w finsbury - ze pare osob mowilo tutaj, ze bez przesady, ta osoba przeciez nie zginela od ataku a potem sie jednak okazalo ze i owszem.
                    • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:45
                      >rozumiem ze dla ciebie sprawy sa oczywiste

tak. Moja kolezanka ma meza ktory jest kierowca Tirow. Mowi, ze wystarczy ze zwolni juz na samochod wspinaja sie ludzie, To sa straszne sprawy. Przeciez i ci uchodzcy moga zginac. Ich zycie nie wazne czy co?

> nikt nigdy w tych zatorach na autostradzie nie zginal

no jak nie jak tak? www.telegraph.co.uk/news/2017/06/20/van-driver-dies-migrants-block-calais-road-tree-trunks/
                      • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 19:52
                        Dotychczas nie zginal, fragment z twojego artykulu
                        Such roadblocks have caused accidents in the past but this is the first time they have been linked to a death, according to the official.
                        Ci uchodzcy, btw, gina. Z kolei moj znajomy tez ma z nimi do czynienia i mimo tylu razy widzi w nich ludzi, zdesperowanych ludzi i wyobraz sobie ze im wspolczuje. To nie boli princess czasem sie pochylic takze nad innym czlowiekiem.
                        • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 20:47
                          A do kierowców, jeżdżących tą trasą nie na wycieczkę tylko by utrzymać rodzinę z uczciwej pracy też czuje współczucie?
                          • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 20:52
                            a do tych ktorzy walcza o przezycie, spiac po lasach, zywiac sie czesto tylko tym co im dadza mieszkancy, ktorzy sa zdani na łaskę i niełaskę paserow - co widac na wielu tych filmach - czujesz wspolczucie?
                            • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:06
                              Mieszkańcy coś im jeszcze dobrowolnie dają? Nie wierzę...
                              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:13
                                wcale mnie to nie dziwi.
                            • milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:42
                              Nie. Bo oni to robią dobrowolnie. Mogą zistać3 we Francji, nie uciekają spod bomb i luf pistoletów.
                              • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:45
                                no wytlumacz to natashy ktora uwaza ze trzeba wszystkich wpuszczac jak leci. No niech wszyscy, caly Middle East i polowa Afryki zamieszka w City of Westminster. Nie, na pewno nie ma wsrod nich przestepcow. Wiesz normalna populacja Europejska ma przestepcow ale uchodzcy to same idealy no nie?
                                • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:13
                                  princess, skoro jestes tak wyksztalcona i czytasz ze zrozumieniem wklej tu wypowiedz ktora to sugeruje.
                              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:13
                                w takim wypadku nikt nigdy by nie dostal sie do UK ani nawet francji - chyba ze droga lotnicza. bo wszyscy w pierwszym kraju przybycia w Europie sa bezpieczni. ba, w innym kraju w afryce sa bezpieczni. Polacy tez nigdy poza RFN nie powinni wyjezdzac. Albo Austrie.
                                • milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 00:52
                                  Odnośnie Polaków - czasy były inne, naprawdę nie widzisz różnicy?
                                  A ci do pierwszej kwestii. Tak, właśnie, w pierwszym bezpiecznym kraju powinni pozostać i ani kroku dalej. Chyba, że inne kraje zgodzą się ich przyjąć.
                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 01:03
                                    Milka, a jaka mam widziec roznice, moze taka ze owszem w erytrei jest gorzej niz dawniej w polsce.w sudanie i nigerii rowniez. I gdyby bylo tak jak mowisz nikt nigdy by sie na zadna konwencjw uchodzcow nie zgodzil. Bo rozumiem ze w ogole cie niw rusza perspektywa miliona uchodzcow we Wloszech. Najwazniejsze ze nie ida dalej. Ech... dobranoc.
                                    • milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 19:57
                                      Rusza mnie. Z tym, że ja migrantów ekonomicznych nie uważam za uchodźców. Emigranci ekonomiczni powinni być odsyłani i tyle. A po drugie, relokacja owszem, po weryfikacji i bez możliwości wyboru i odrzucania państwa, do którego zostało się przydzielonym. I za zgodą tychże państw, nie z automatu.
                                      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 09:14
                                        > Emigranci ekonomiczni powinni być odsyłani i tyle.

powiedz to natashy. Wg niej uchodzcy w Calais nawet nie wrzucaja plonacych drzew pod samochody hahah a moralnosc ich jest wyzsza niz Europejczykow
                                • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 07:44
                                  I znowu Polacysmile ( a peło to...wink hłe, hłe...
                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 08:01
                                    Niektorzy to juz tego slonia wszedzie widza. Ale ciesze sie ze pokazalas ze problem dla ciebie sprowadza sie wylacznie do.polski i polakow. Powinien co wiec podpasowac benefis pietrzaka.
                        • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:53
                          >To nie boli princess czasem sie pochylic takze nad innym czlowiekiem.

natasha robisz cos w ramach wolontariatu? nie bardzo pewno. A chocby wczoraj ja cale pol dnia zapiep... na lokalnym summer fair sprzedajac ciasto czyli zbierajac pieniadze na ofiary Greenfel Tower. Wiec nie rzucaj mi tu frazesami

Proponuje nie zaslanaj sie kolega tylko jedz tam i pomagaj. Jedz wolno miedzy UK. Zobaczysz jaki to problem

Napisalam wyraznie ze tym ludziom trzeba dac pomoc psychologiczna bo miejsce do mieszkania i zasilki juz mieli oferowane.
                          A wg ciebie to ok ze koczuja w jakims obozie, i buduja barykady. Taaa wszystko normalne.

Jedz i sie nimi zajmij. Cos zrob. no Rusz sie skoro to akurat sprawa dla ciebie tak wazna.
                          • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:10
                            wiesz, w internecie to kazdy moze napisac co chce. tu sie ocenia po tym co ludzie mowia. i jak ktos za przeproszeniem pie... o tym ze imigranci ktorzy sie probuja przedrzec do Calais to zdobywcy marzen czy gor czy czego chcesz to moze nawet wyskakiwac z tych tortow przed samym papiezem, wiele to nie zmieni.
                            bo ja ci pokazuje jak jest - a ty ciagle swoje jakie to oni maja swietne warunki w tej francji i dlaczego, och dlaczego, oni chca do tego UK.
                            btw, na tym fair to byli jacys potomkowie uchodzcow? dzielilas sie z nimi swoimi spostrzezeniami na temat calais? czy moze taktownie to przemilczalas i dzielisz sie przemysleniami tylko na polskim forum?
                            tak na marginesie, to raczej tobie by sie przydal wyjazd do calais zeby zobaczyc ludzki strone problemu. moze tez ta bron dostrzezesz to bedziesz mogla wrzucic odpowiednie potwierdzenie.
                            • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:29
                              >a ty ciagle swoje jakie to oni maja swietne warunki w tej francji i dlaczego, och dlaczego, oni chca do tego UK.

a wg ciebie w Uk sa lepsze?

>dzielilas sie z nimi swoimi spostrzezeniami na temat calais?

to bylo Grenfell Tower poswiecony fair a nie uchodzcom. Czyli tylko uchodzcom ktorzy mieszkali w tym budynku. Czesto rozmawiasz nie na temat w miejscu do tego nieodpowiednim? Zapewne nie bywasz w takich miejscach
                              Natomiast bardzo czesto rozmawiam na ten temat w pracy i jestem tam jedna z najbardziej pozytywnie nastawionych tam ludzi do kwestii uchodzcow bo bym przyjela nie tylko tych co maja tu rodziny i dzieci, ale i matki z dziecmi i cale rodziny. Zrozum UK glosowalo za Brexitem. Nastroje nie sa pro uchodzcom niestety. Liberal Democrats to mniejszosc

>to raczej tobie by sie przydal wyjazd do calais zeby zobaczyc ludzki strone problemu

dosc czesto z roboty jezdze do Francji. Bywam tam czesciej niz ty.
                              A tobie proponuje tych rzucajacych fire logs zaprosic ich do wlasnego domu. Podziel sie. No juz...

Zwyczajnie gadasz jak ludzie majacy czarno-biale widzenie.
                              Nie jestes w stanie zobaczyc zadnego koloru pomiedzy.
                              Dla ciebie istnieja albo rasisci/nacjonalisci ( zli ludzie) i pikajace serduszka ( niech przyjda wszyscy).
                              Zadnego rozsadnego podejscia z kontrola.
                              I wlasnie przez tak beznadziejna sw Makrele sa setki tysiecy dzieci i samotnych matek z dziecmi w Europie ktorym nikt nie pomaga.
                              Bo tacy ludzie rzucaja frazesy: Przyjdzie wszyscy. Ale tak naprawde bez jakiegokolwiek zorganizowania, kontroli i priorytetow by im zapewnic bezpieczenstwo

Takie metody dowartosciowania swojego dobrego serca, a tak naprawde to unikanie odpowiedzialnosci bo nic, ale to nic tacy ludzie w tym kierunku nie robia. Nawet nie zorganizuja demonstracji by instytucje rzadowe ruszyly dupsko i tym ludziom dalo pomoc psychologiczna i lepsza opieke

• nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:15
                                i po pierwszej odpowiedzi juz mi sie nie chce rozmawiac. przespij sie z tymi informacjami z roznych zrodel ktore dzis wchonelas princess.
                          • nenia1 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:53

> Jedz i sie nimi zajmij. Cos zrob. no Rusz sie skoro to akurat sprawa dla ciebie
                            > tak wazna.

Ale po co? Lepiej po całych dniach naparzać się na forum. Wygodniej i bezpieczniej, a ego rośnie.
                            • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:16
                              uff, czekam tylko az ktos mi zaproponuje wyjazd do erytrei. najlepiej to siedziec na forum i krzyczec o dzikusach calych dzien i opoznionych cywilizacyjnie oraz po raz setny dziwowac sie swiatu czemu oni chca do UK. w sumie to princess nie chce zeby oni do UK jechali i w tych wszystkich jezykach ktore zna moze temu i drugiemu wyjasnic ze zasilki to saaa niskie a szara strefa nie istnieje. na wiecej sie to zda niz moje pikajace serduszko.
                              • nenia1 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:55
                                No widzisz, i znowu twoja ulubiona retoryka. Jak ci tu ktoś dobrze napisał: biało - czarny świat. Każdy kto się z tobą nie zgadza musi być rasistą i krzyczy o dzikusach. Ciągle ten sam ograny mechanizm, sprawiający że ty zawsze jesteś ta szlachetna i jaśnie oświecona a im bardzie ktoś rasistą tym bardziej ty jaśniejesz jako ta gwiazda. Ale tak właśnie wygląda to w rzeczywistości, jesteś jednym z wielu szlachetnych krzykaczy na forum, którzy siedząc w internecie od rana do wieczora "zmieniają" świat na lepsze we własnym mniemaniu.
                                • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 00:07
                                  kochanie, jak ktos sie ze mna nie zgadza bo twierdzi ze imigranci z calais to dzikusy i zapoznione cywilizacyjnie obdartusy en masse to sama sobie odpowiedz na pytanie czy jest ksenofobem vel rasista czy nie. i przykro sie robi ze ktos broniacy pogladu przeciwnego to wedlug ciebie chce tu jasniec jak gwiazda. ty tez mozesz nenia byc bohaterem tego forum jak troche pobudzisz to serce swoje - moze byc elektrowstrzasami.
                                  • nenia1 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 00:23
                                    A co to za sztuka być bohaterem na forum? Pisać wszystko można, tylko jak to się przekłada na życie? Płomienne odezwy na forum emama nie zmieniają rzeczywistości w najmniejszym stopniu, więc służą wyłącznie samopoczuciu głoszącego.
                                    W większości dyskusji o dzikusach naparzasz się z kaznodzieją, powinnaś sobie chyba już zdawać sprawę, że tylko dolewasz paliwa do ognia. Czy jednak nie zauważasz tego prostego schematu? Na dodatek są pewne granice absurdu, typu udowadnianie, że kierowca zginął bo nie zahamował w porę, li tylko dlatego zginął, przecież inni zahamowali, wiedzą, że tam trzeba uważać, o co więc chodzi? Jak ktoś pisze tego typu rzeczy to widać, że nie chodzi mu o żadną dyskusję, żadną rozmowę, on chce mieć po prostu rację za wszelką cenę, lubi zapiekłe sprzeczanie się na forum, nie odpuści do końca, wymyśli każdą głupotę, byleby mieć ostatnie słowo i oto głownie chodzi.
                                    • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 00:37
                                      no ale prosze cie - na forum to mozna wszystko napisac - ze och i ach jak to pomagam kopac studnie w sudanie. nie udowodnisz tego. albo raczej - nie udowodnisz nie odslaniajac swojej tozsamosci co raczej mija sie z celem na anonimowym forum. Natomiast czesto to co robisz w zyciu przeklada sie na twoje opinie, o ktorych sie tutaj dyskutuje.
                                      skoro uwazasz ze sie w wiekszosci naparzam z kaznodzieja to policzylas rozumiem moje wymiany z kaznodzieja oraz z kazda inna forumka? bo ja od dawna bardzo rzadko reaguje na to co pisze kaznodzieja.
                                      nenius kochanie - a co mowic o kims kto krzyczy zabojca zanim jeszcze policja cokolwiek ustali? a co myslec o tym ktory placze cztery dni ze zgineli ludzie w zamachu a potem jak dochodzi rowniez do aktu terrorystycznego i ginie czlowiek,ale na nieszczescie tym razem muzulmanin - to jest zaprzeczanie ze ktos zginal, i w ogole - zamachowiec to wariat to byl. Spojrz tez na druga strone medalu. Wszystko tutaj zaczelo sie od informacji princess podanej przez tvp info - wiec jednym z elementow sprawdzenia takiej informacji jest np znalezienie informacji kiedy indziej imigranci uzywali broni palnej w calais. albo odpowiedzienie sobie na pytanie czy mozliwy bylby taki brak reakcji policji. moze zapomnialas juz w jakim jestes watku skoro wszystko ci sie kojarzy tylko z kierowca ktory zginal.
                                      • nenia1 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 00:55
                                        I tak to właśnie wygląda. To nie ja, to oni. Już kiedyś pisałam i podtrzymuję - bardzo źle się obecnie rozmawia, o ile to można nazwać jeszcze rozmową, na forum. Dwie strony wykopały swoje okopy i każda siedzi w swoim dole wymachując własną flagą. Jest takie usztywnienie poglądów, że siłą rzeczy pojawiają się coraz większe uproszczenia i absurdy. Można się zastanawiać o co w tym faktycznie chodzi, ale z pewnością życie uchodźców od tego się nie poprawia.
                                        • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 00:59
                                          No i tu sie zgadzam.
                                          • nenia1 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 01:03
                                            No to dobrze, że się zgadzasz, tyle, że jesteś jedną z tych zaciekle machających.
                                            • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 01:05
                                              Wiem o tym. I nic na to nie poradze ze dyskusje wykluczam gdy pojawiaja sie takie okreslenia jak dzikusy, zwierzeta, przestepcy (znow, en masse). Wedlug mnie to wyklucza u drugiej strony jakakolwiek chec dyskusji.
                                              • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 07:33
                                                Przestepcy nie pojawia sie en masse tylko na te osoby, ktore przestepstwo popelniaja. Z mojej strony tez nie padly zadne z okreslen, ktore tu przytaczasz. A jednak przekrecasz moje slowa, manipulujesz, wybierasz z postu jakies jedno zdanie, dopowiadasz do niego swoje wyobrazenia i z tym zaciekle polemizujesz. Z czyms czego NIE napisalam. Tak sie nie da rozmawiac.
                                                • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 07:58
                                                  Manipuluje? Nie napisalas nic o zabojcach? Nawet po tym jak wkleilam ci twoja wlasna wypowiedz?
                                              • milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 20:00
                                                Pisałam o przestępcach konkretnie. O tych, którzy próbując nielegalnie dostać się do UK narażają zdrowie i życie innych. Tych, którzy zagrażając innym próbują wymusić określone działania.
                                        • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 08:25
                                          Ani życie kierowców (ktoś ich w ogóle zauważa? to też ludzie).
                                • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 08:28
                                  A właściwie dlaczego kogoś kto zachowuje się jak dzikus nie można nazwać dzikusem? Czasem są wątki o wyjątkowo niegrzecznych zachowaniach dzieci i zdarza się, że pada to słowo. Nikt się jakoś nie obrusza.
                                  Dzieci można nazywać (oczywiście te "odpowiednio" zachowujące się) dzikusami, a dorosłych ludzi narażających życie innych i utrudniających im pracę już nie?
                                  • zofijkamyjka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:56
                                    kaz_nodzieja napisała:

> A właściwie dlaczego kogoś kto zachowuje się jak dzikus nie można nazwać dzikus
                                    > em?

a kto to jest dzikus?
                                    • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 13:44
                                      sjp.pwn.pl/slowniki/dzikus.html
                                • zofijkamyjka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:44
                                  nenia1 napisała:

> Ciągle ten sam ograny mechanizm, sprawiający że ty zawsze jesteś ta
                                  > szlachetna i jaśnie oświecona

tu chyba Twoje kompleksy jakies wychodzą. Ona nic nie pisze o swojej szlachetności.
                                  • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:48
                                    Ha! Napisala w watku o trollachsmile
                                    • zofijkamyjka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:57
                                      iskierka3 napisała:

> Ha! Napisala w watku o trollachsmile

że jest szlachetna?
              • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 12:16
                Tak sie sklada ze prawo tez sie zmienia, wraz ze zmianami okolicznosci.
                A chyba kazdy normalny czlowiek uwaza, ze przestepca pospolity powinien automatycznie tracic status uchodzcy, a tak to czasem bywa ze rozwiazania prawne przystosowuje sie do rzeczywistosci
          • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:23
            Polakow - przestepcow mozna odeslac do Polski. Podobnie powinno byc z uchodzcami, choc panowie z Calais raczej azylu przyznanego nie maja, wiec sa imigrantami, za przestepstwo pospolite - deportacja do domu, chocby pod bomby. Bandytow nam nie potrzeba
        • yuka12 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 21:36
          Przejazd przez Dunkierke nie jest duzo drozszy niz przez Calais. Ceny sa porownywalne, bo oba porty obsluguje ta sama firma. Przed chwila sprawdzilam i w zasadzie ceny sa identyczne! Tyle tylko ze ostatnio tzn. w ciagu ostatnich dwoch lat przeprawa do Dunkierki jest strasznie oblegana
          • milka_milka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 22:36
            No i co z tego, że cena taka sama? Nie powinna istnieć taka sytuacja, że z powodu nieudolności służb porządjowych i policji nie można bezpiecznie jechać przez Calais.
          • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 09:11
            Czyli czas jest dłuższy?
            • yuka12 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 14:49
              Przez Calais jechalismy rok temu, kiedy przez korki na autostradach (od Manchesteru do prawie samego Dover - ostatnio coraz czestszy widok podczas jakichkolwiek wakacji szkolnych, uboczny skutek nadmiernego nacisku rzadu i szkol na frekwencje) nie zdazylismy na prom do Dunkierki. Zaproponowano wiec nam alternatywe zamiast czekania prawie dwie godziny na nastepny. Do Calais plynie sie nieco krocej, ale za to we Francji dluzej sie jedzie do granicy z Belgia, kto co woli. Na samym promie bylo zreszta bardzo spokojnie, ludzi bardzo malo w porownaniu do promu do Dunkierki i wyjazd na autostrade juz we Francji niemal pusty nie liczac patroli policji.
              • yuka12 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 14:51
                PS. W druga strone jechalismy tradycyjnie przez Dunkierke. Problemow wiekszych nie bylo.
      • wielki_uscisk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 01:34
        yuka12 napisała:

> Poza tym w dalszym ciagu przejazd przez Dunkierke jest bezpieczny.
        > Princess nie siej tutaj strachu!

Ależ nie widać, że tutaj ktoś chce wypłynąć na nacjonaliźmie?
        I w wątku niezawodnie te same, znane buźki smile

Ojej... ludzie będą się bali wjechać do Anglii samochodem.
        [mimując ociekającą łzę po policzku ze smutną buźką]

Ciekawe, czy konno można wjechać? smile
        • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 08:43
          jakim znowu nacjonalizmie? Czy aktualnie w glowach ludzi to tylko rasizm vs nacjonalizm istnieje i nie ma rozsadnego podejscia?

Calais jest niebezpieczne i co ma do tego jakikolwiek nacjonalizm?
          • wielki_uscisk Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 12:35

> Calais jest niebezpieczne i co ma do tego jakikolwiek nacjonalizm?

Dziwię się, że nie masz żadnych podejrzeń smile

Dla mnie jest związek pomiędzy tematem (uchodźców szukających lepszego życia) a jego autorką (cieszącą się gościnnością obcego kraju).

Cieszysz się dobrobytem i bezpieczeństwem jedynie w wyniku kilku zbiegów okoliczności (z których czas i miejsce urodzenia są chyba najbardziej kluczowymi), jednocześnie wytykając desperację ludzi, którzy szukają tego samego.

Jeśli zakładasz temat pod publiczkę brunatnych koszul, lepiej upewnić się, że nie łączy Cię nic z podmiotem owego tematu (np. sama na ramieniu nie nosisz opaski z Gwiazdą Dawida).

EOT.
            • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 12:44
              Na tej samej zasadzie mozesz tlumaczyc wszystko, jedna Dominika K. cieszy sie dobrobytem i moze korzystac z zycia pelnymi garsciami, a druga pracuje na kasie w Lidlu za pensje mniejsza niz cena kremu tej pierwszej.
              Co je rozni? Czas i miejsce urodzenia, geny rodzicow. ALE CO Z TEGO, czy to znaczy ze ta druga ma prawo dreczyc czy okradac pierwsza?
              Imigranci z Calais sa w Europie nielegalnie, powinni zostac deportowani do swoich krajow, wypadek smiertelny, sytuacja opisana w zalinkowanym artykule, sa straszne. Na jak wiele mamy jeszcze pozwalac, bo oni sa biedni i zdesperowani?

A przede wszystkim; Afryka ma 1,2 mld mieszkancow, z czego kilka milionow wybiera sie do Europy, i tak nie damy rady przyjac wszystkich, takze ILU musimy przyjac aby podobni Tobie uznali ze wystarczy?
              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:26
                jak oni sa nielegalnie w Europie?
                • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:35
                  sa legalnie we Francji.
            • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:15
              Naprawde nie masz problemu z tym w jaki sposob tocza ta walke o lepsze zycie? Naprawde to ze ktos chce miec "lepiej" usprawiedliwa, ze kogos przy okazji zabije?
              Coz, ja uwazam, ze nie usprawiedliwia.
              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:18
                iskierko, a rozumiem ze Francuzi juz zakonczyli sledztwo i zamknietym Erytrejczykom postawiono zarzuty zabojstwa? czy tak sobie lubisz niektorych nazywac zabojcami na podstawie jak sadze glownie doniesien polskiej prasy?
                • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:28
                  Czyli nikt tam nie zginal? A ta opowiesc z postu startowego jest wymyslem?
                  Bo na temat bezpieczenstwa stawiania barykad odbylismy juz nuzaca dyskusje. Nawet gdyby nikt nie zginal, robiac takie rzeczy, zgadzam sie na ich potencjalne konsekwencje-czyli na spowodowanie realnego zagrozenia dla czyjegos zycia. Swiadomie.
                  Ponawiam pytanie o Twoja reakcje na sytuacje - polscy bezroboni pala opony na autostradzie i ginie Erytrejczyk.
                  Roznica miedzy nami jest taka, ze ja nie usprawiedliwiam zachowan karygodnych, w zaleznosci od tego kto jest tych zachowan autorem.
                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:36
                    Natasha, problem tam nadal istnieje a rzad francuski cos nie bardzo sie stara by tych ludzi znow rozlokowac po calej Francji. W ogole czy nikt im nie tlumaczy ze w UK nie jest raj i zasilki sa nizsze niz we Francji?
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:39

> W ogole czy nikt im nie tlumaczy ze w UK nie jest raj i zasilki sa nizsze niz we Francji?

Słyszałem, że nie o wysokość zasiłków chodzi, ale o ogólną atmosferę. We Francji jest rasizm i ich leją....
                      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:44
                        no ale tu nie jest inaczej przeciez. Sa tez i rasisci
                        • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:49
                          princess, ale ty chyba nie chcesz zrozumiec. bo ci to sto tysiecy razy tlumaczono. Le Figaro jest ok czy musi byc jeszcze jakies inne zrodlo?
                          www.lefigaro.fr/actualite-france/2015/07/30/01016-20150730ARTFIG00341-est-il-vraiment-plus-avantageux-de-migrer-vers-l-angleterre.php
                          • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:59
                            Ten artykul to kupa bzdur.

W kwestii azylu:W UK dlatego ci ludzie dostaja takowe statusy latwiej bo tu tylko wpuscili rodziny ludzi ktorzy juz tu mieszkaja i dzieci albo "dzieci". Sa wybiorczy.

To ze nie ma Dowodow Osobistych w UK nic nie zmienia. Nikt cie nie zatrudni bez NIN, paszportu i pokazanego stalego adresuL: Utility Bill, Council tax list. Po prostu to nieco inaczej dziala ale dokladnie jestes przeswietlany.

Potem jest dokladnie to co napisalam czyli ze zasilki sa wyzsze we Francji. Bo sa.

Poza tym mowia o micie ... i zapewne o to chodzi najbardziej.

Francuzi jakos nie glosowali w wiekszosci na Marie Le Pen. Nie glosowali by za Frexitem. Tyle w kwestii tolerancji Brytyjczykow.

• nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:09
                              aha, to napisz do le figaro ze pisza kupe bzdur. a juz to co napisalo tvp info na podstawie jakiejs jednej relacji bez w ogole checi sprawdzenia u francuskiej policji czy tak istotnie bylo to juz byla powazna kupa.

tutaj tez pewnie bzdury popisali
                              www.huffingtonpost.fr/2015/07/30/migrants-calais-pourquoi-grande-bretagne-eldorado_n_7901484.html
                              bo ze princess o pracy na czarno nie slyszala to przyznam ze sie troche jednak dziwie. i nagle ten brak dowodu ma jakis sens.
                              • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:42
                                W kazdej gazecie pisza czasem bzdury. le Figaro to odpowiednik Guardian czy Gazety.

Na czarno sie da pracowac tylko w rolnictwie, na budowie i paru innych miejscach. Niewiele jest takich miejsc
                                • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:50
                                  na podstawie czego mowisz ze niewiele jest takich miejsc? swojej wizji spraw?
                                  czyli uwazasz ze ogolnokrajowa powazna prasa opisuje sobie bzdury, natomiast portal tvp info - ktory do powagi ma bardzo daleko - jest juz wiarygodnym zrodlem informacji skoro zrobilas z tego watek? przepraszam, ale na takiej zasadzie na kazda rzecz ktora ty napiszesz moga odpowiadac wzruszeniem ramion i twierdzeniem ze gadasz bzdury. bo tak.
                                  prosze, mozesz sobie poczytac jakim tygodnikiem jest lefigaro
                                  fr.wikipedia.org/wiki/Le_Figaro
                                  ps. i na marginesie zupelnym, zdaje sie ze wydaje ci sie ze portal gazety to gazeta wyborcza. nie, portal gazety wyborczej, to wborcza.pl - tak na wypadek gdybys chciala napisac cos o jakichs bzdurach.
                                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:03
                                    >na podstawie czego mowisz ze niewiele jest takich miejsc? swojej wizji spraw?

Na podstawie 21 lat spedzonych w UK. Do UK pojechalam w 1996r

Natasha, nie jestem nowa emigracja, jestem stara, 44 letnia baba ktora prawie polowe zycie spedzila w UK i 5 lat w US. Ja naprawde znam UK. Mam polangielska rodzine, polangielskie dziecko. Ja mniej wiem o dzisiejszej Polsce w ktorej bywam przez 5, moze czasem 6 dni co 2 lata... niz o UK.I prosze nie tlumacz mi jak wyglada grey zone w UK.

Nie rozumiem po co mi wklejasz co to jest lewackie Le Figaro? Kobieto nie tylko francuski znam ale i inne jezyki..., nie rozmawiasz z kretynka tylko osoba wyksztalcona.
                                    Nie. Dla ciebie inteligentny czlowiek to ktos kto udaje ze problemu Calais nie ma i wg niego spoko moga rzucac drzewa pod samochody.
                                    Kto sie tym niepokoi to z pewnoscia przedstawiciel PIS.<= no coz za glupie myslenie. Ja znam Anglikow ktorzy nie wiedza co to PIS ani Jarus czy Ziobro i podobnie sie niepokoja.

Ja nie czytam jednego zrodla. Czytam Russian Today, Al Jazeera czytam wiele zrodel by zyskac w miare obiektywna wizje.

Tak TVP jest stronnicze bo w Polsce nie chca przyjac zadnych uchodzcow ( i to uwazam za powazny blad). Ale nie znaczy to ze w Calais nie ma powaznego problemu. NIewatpliwie wynajduja celowo takie informacje ale to nie znaczy ze owe problemy nie istnieja a oni klamia.
                                    • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:05
                                      Podawac bede teraz tylko lewackie zrodla bo mam wrazenie ze tylko te wybierasz. No spoko.

Na poczatek the Guardian: www.theguardian.com/world/2017/jun/20/van-driver-dies-crash-calais-refugees-blockade. Nie zyje. Tak potwierdzaja sprawe drzew i przyczyne.
                                      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:06
                                        Teraz twoje ulubione Le Figaro opisuje co tam sie wyprawia... www.lefigaro.fr/actualite-france/2016/08/24/01016-20160824ARTFIG00217-calais-des-refugies-armes-s-en-prennent-a-un-chauffeur-de-camion.php?utm_medium=Social&xtor=AL-155-[twitter]&utm_campaign=Echobox&utm_source=Twitter&utm_term=Autofeed#link_time=1472052837

czekaj znajde wiecej....
                                        • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:11
                                          natasha ty nie masz serca naprawde jesli uwazasz ze ci ludzie powinni pozostac w Calais i nie zasluguja na pomoc psychologa w dostosowaniu do rzeczywistosci we Francji. Moze kiedys bedziesz samotna matka z 3giem dzieci ktora musi uciekac, to wtedy moze zrozumiesz. To nieludzkie tak olewac sprawe po lewacku i pozwalac im by narazali swoje zdrowie i innych ludzi ( kierowcow) rzucajac palace sie galezie na autostrade. To straszne olewanie sprawy

( posluguje sie twoja retoryka)
                                          • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:29
                                            alez ja sie zgadzam ze powinno im sie pomoc i ze rzad francuski nic nie robi w tej sprawie - natomiast juz widze te pomoc psychologa i te kamienne serca krzyczace o kasie jaka na to idzie i z czyich pieniedzy, wystarczy juz ze niektorzy nie wiedza ze istnieje cos takiego jak czarny rynek.
                                            • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:32
                                              nie natasha. To ty sie nie orientujesz. Mowimy o Grey market, bo to jest strefa zatrudnienia bez prawa do pracy danej osoby i naruszanie umow pracy. Black market to rynek gdzie ma miejsce bezprawie.
                                              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:02
                                                no to swietnie. i co to zmienia w dyskusji?
                                        • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:27
                                          wiesz co princess - to moze czytaj co wrzucasz. bo np w tym le figaro nic nie bylo o broni palnej. btw, artykul jest z sierpnia zeszlego roku - sprzed demontazu obozu. ale szukaj dalej - kto szuka nie bladzi. i guardiana tez bym radzila przeczytac, chyba ze przeoczylam to ze napisali ze uderzyl w zatrzymane ciezarowki.
                                          • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:34
                                            ale nie tylko chodzi o bron palna przeciez. Na boga. Jak narazie z bronia palna to byl jeden incydent o jakim czytalam i nie wiemy czy faktycznie mial bron czy jakas podrobe nawet.
                                            Chodzi o to ze nawet jesli dzgaja w ludzi, w jadace samochody patykami to jest to zagrozenie ich zycia i kierowcow. No przeciez to nie sa zrownowazeni ludzie i zdecydowanie trzeba im pomoc zaczynajac od przeniesienia i psychologa.
                                            A co uwazasz ze UK powinno takich ludzi zaraz wpuscic? Jaki wzorzec dla innych to by dalo? Dzgaj kijami to cie wpuszcza do UK.

• nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:03
                                              alez kurcze chodzi o bron palna!!!! mi chodzi o bron palna! bo jak ktos sobie w rozmowie z tvp pierdzieli o broni palnej i nie ma na to zadnego innego potwierdzenia w jakimkolwiek innym zrodle to wybacz ale jak traktowac cala informacje? ja od poczatku pytam o te bron palna, ty troche na ten temat a jak nic nie znalazlas to zmienilas temat.
                                    • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:24

> Na podstawie 21 lat spedzonych w UK. Do UK pojechalam w 1996r
                                      >
                                      > Natasha, nie jestem nowa emigracja, jestem stara, 44 letnia baba ktora prawie
                                      > polowe zycie spedzila w UK i 5 lat w US. Ja naprawde znam UK. Mam polangielska
                                      > rodzine, polangielskie dziecko. Ja mniej wiem o dzisiejszej Polsce w ktorej by
                                      > wam przez 5, moze czasem 6 dni co 2 lata... niz o UK.I prosze nie tlumacz mi ja
                                      > k wyglada grey zone w UK.
                                      >
                                      jezu, princess, wyluzuj z tym licytowaniem sie co i jak kto zna i gdzie byl. bo wiesz, w ten sposob w sprawach uchodzcow kazde slowo Oleny powinnas brac jako prawde objawiona bo ona przynajmniej mieszkala w krajach arabskich i zna mentalnosc tych ludzi.
                                      > Nie rozumiem po co mi wklejasz co to jest lewackie Le Figaro? Kobieto nie tylko
                                      > francuski znam ale i inne jezyki..., nie rozmawiasz z kretynka tylko osoba wyk
                                      > sztalcona.
                                      to jak jestes wyksztalcona i znasz inne jezyki - to rozumiem ze umiesz szukac. a nie chcesz. bo ciagle zdziwienia ze po co oni do anglii - zadne tlumaczenie nie jest dobre, zadne ksiezniczke nie satysfakcjonuje. potem - powtarzanie w kolko o tej broni z jednego zrodla (bo wiesz, to ze cos sie znajduje na wielu stronach nie oznacza ze zrodlo nie jest to samo - no ale jako osoba wyksztalcona to myslalam ze to wiesz).
                                      > Nie. Dla ciebie inteligentny czlowiek to ktos kto udaje ze problemu Calais nie
                                      > ma i wg niego spoko moga rzucac drzewa pod samochody.
                                      posluchaj - to skoro znasz tak te jezyki, co stoi na przeszkodzie zebys zadzwonila na policje w calais i potwierdzila wersje z posta startowego. mozesz nawet z rzecznikiem pogadac.
                                      Nie mowie ze problemu nie ma - ale ten post nie zaczal sie o problemie. i tu jest wlasnie problem - ze nie ma rzeczowej dyskusji tylko krzyk "dzicz", "zabojcy" i mowienie cos o jakiejs broni - ciagle czekam na inne zrodlo potwierdzajace tę bron.
                                      > Ja nie czytam jednego zrodla. Czytam Russian Today, Al Jazeera czytam wiele zro
                                      > del by zyskac w miare obiektywna wizje.

a kto sponsoruje russia today wiesz? a al jazeera? kurcze, zero krytycznego podejscia do zrodel. kolejny raz. napisano - wiec musi byc prawda. pokazano - wiec na pewno tak bylo. I jak na osobe ktora tak wiele czyta opierasz sie na dosc specyficznych informacjach - bo Russia Today jest ok, ale juz Le Figaro lewackie.
                                      >
                                      > Tak TVP jest stronnicze bo w Polsce nie chca przyjac zadnych uchodzcow ( i to u
                                      > wazam za powazny blad). Ale nie znaczy to ze w Calais nie ma powaznego problemu
                                      > . NIewatpliwie wynajduja celowo takie informacje ale to nie znaczy ze owe probl
                                      > emy nie istnieja a oni klamia.
                                      no jak znajdziesz to o tej broni w innym zrodle to rzeczywiscie moze sie okazac ze nie klamia. bo jak na razie to wychodzi chyba inaczej. i owszem, tvp ordynarnie klamie i manipuluje. trzeba byc slepym zeby tego nie widziec. akurat temat uchodzcow jest tu znamienny, bo nie daj Boze mogloby sie okazac ze Polacy tacy przeciwni nie sa.
                                      I na zakonczenie: mieszkam w kraju ktory przyjmuje wiecej uchodzcow niz UK, bylam tu przed i jestem w trakcie kryzysu - nie odczulam zadnej zmiany! Zadnej. Ani wzrostu przestepczosci, ani podatkow, ani pogorszenia zycia, ani nie widuje ich bardziej na ulicy. Za to widze jak inaczej jest problem przedstawiany w moich, niezaleznych mediach - jest mnostwo reportazy z Wloch i Grecji, sa debaty, z udzialem osob takze przeciwnych, rozmawia sie o tym jak najlepiej ich integrowac, mlodzi jezdza pomagac do obozow - zbieraja na to pieniadze. Ostatnio dziennikarze jezdzili z wloska straza przybrzezna - mowia jak jest, ze teraz prawdopodobnie to sa po prostu imigranci, choc to tez nie jest jasne, bo w wielu tych krajach sytuacja polityczna jest dramatyczna i oni naprawde boja sie o zycie, ale ze in fine to sa zawsze ludzie. jak jest reportaz z Calais, zawsze sa pokazane te dwie strony. Nie pamietam rozmowy tutaj z osoba wyksztalcona ktora by sie wypowiadala w takim tonie jak ty. bo umowmy sie - wcale ci nie chodzi o dobro calais, czy o to zeby problem humanitarnie rozwiazac, tylko zeby nie daj Boze nie wjechali do UK. 44-letnia kobieta powinna umiec to przyznac.
                                      • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:38
                                        >a kto sponsoruje russia today wiesz? a al jazeera? kurcze, zero krytycznego podejscia do zrodel.

a to ty z tych ktorzy uwazaja ze Wuj Sam tylko ma racje? hahaha

Ja moja droga uwazam ze tak USrael jak i Russia nie sa wyroczniami prawdy. Dlatego czyta sie wszelakie zrodla. Bo z kazdego dowiesz sie czegos o pewnych sprawach ktorych nie widac w innych krajach celowo.
                                        Np o brudach w Rosji dowiesz sie na zachodzie a o brudach zachodu w Rosji. O tym co sie dzialo pamietnego sylwestra w Niemczech najpierw mozna bylo wyczytac wlasnie w RT. Dopiero pozniej niemiecka prasa przyznala.
                                        Nie badz naiwna zakladajac ze zachod to zrodlo jedynej prawdy. Wuj Sam robi systematyczna destrukcje Bliskiego Wschodu juz kolejna dekade. Nie, nie z powodu pikajacego serduszka...
                                        • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:07
                                          wiesz co? jesli sadzisz ze russia today mowi prawde to mimo wielu zrodel bardzo niewiele wiesz o wspolczesnym swiecie.
                                          uwazasz ze niemiecka prasa, cala, lacznie z bulwarowkami, cos ukrywala? niezla wizja swiata.
                                          nie badz naiwna ze wschod robi dobra robote na Bliskim Wschodzie - bo gdyby nie Rosja wojny w Syrii dawno by nie bylo i zadnego problemu by nie bylo. prawda lezy gdzies zawsze posrodku, szkoda ze tego nie widzisz.
                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:58
                    no ale iskierko, czy ty wiesz jak wyglada okreslenie kto jest sprawca zabojstwa? jakie sa warunki? np jednym z nich jest zwiazek przyczynowo-skutkowy - ktora rzecz stala sie bezposrednia przyczyna smierci. wiec tutaj bezposrednia przyczyna smierci niewatpliwie bylo uderzenie w inne auto. nie w drzewa ustawione na drodze. i teraz trzeba bedzie ustalic czy kierowca mogl wyhamowac czy jednak nie mogl. ciekawe, ze tutaj jest krzyk o zabojstwo i atak ze niektorzy nie troszcza sie o bezpieczenstwo (w domysle: bo jest ohydnym rasista). poczekaj, czy ja sobie przypominam czy ty tez tak glosno krzyczalas w watku o finsbury park i czlowieku ktory zginal w zamachu. czy to - eee, przypadek taki, zmarlo sie chlopinie na zawal. widzisz ze sama stosujesz podwojne standardy?
                    btw - jakos alarmujacego tutaj nastroju nie widac
                    www.liberation.fr/france/2017/06/19/calais-c-est-pas-mieux-que-la-libye_1578045
            • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:34
              >Dla mnie jest związek pomiędzy tematem (uchodźców szukających lepszego życia) a jego autorką (cieszącą się gościnnością obcego kraju).

Mieszkam w Uk od 21 lat i ten kraj mnie nie gosci, Jestem jego obywatelka. Nigdy w Polsce nie pracowalam i nie placilam podatkow. Nie jestem nacjonalistka ani brytyjska ani polska. Skad te pomysly?

>Cieszysz się dobrobytem i bezpieczeństwem jedynie w wyniku kilku zbiegów okoliczności (z których czas i miejsce urodzenia są chyba najbardziej kluczowymi), jednocześnie wytykając desperację ludzi, którzy szukają tego samego.

Odnosze wrazenie ze nie odrozniasz 1. problemu uchodzcow 2. problemu bandziorow z Calais.

Ja jestem za przyjmowaniem uchodzcow ale nie jak leci tylko sprawdzaniem kto jest kto. Przyjmowalabym rodziny, kobiety z dziecmi, dzieci.
              Alle nie kazdy uchodzca to uczciwy czlowiek. ZROZUM TO. Wsrod nich tez sa kryminalisci. Wiekszosc zapewne jest, ale sa tez grupy ludzi gotowych do zlych czynow. Ci z pistoletem na drodze w tym artykule NIE SA.

A ty wszystko do jednego kubla, kazdego jednego uchodzce w ramach pikajacego serduszka. Naprawde zacznij myslec.

Naprawde uwazasz ze europejczyka rzucajacego podpalone drzewa na autostradzie czy grozacego pistoletem trzeba wsadzic do wiezienia za to, a juz uchodzce nie bo taki biedny i malutki? Ci ludzie juz dostali mozliwosc mieszkania i zasilki we Francji. Juz sie nimi zajeto.

>Jeśli zakładasz temat pod publiczkę brunatnych koszul, lepiej upewnić się, że nie łączy Cię nic z podmiotem owego tematu (np. sama na ramieniu nie nosisz opaski z Gwiazdą Dawida).

masz jakas zydofobie tez czy co? Bredzisz od rzeczy. Nie zakladam tematow pod zadna publiczke ale dokladnie zakaldam takie tematy jakie mnie obchodza. Publiczke olewam cieplym moczem

• iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:40
                To nie jest zadne serduszko. To rozdete ego. Plus jednak bycie rasista gdzies tam w tle. I uklepywanie tego na sile.
                • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:43
                  nic nie rozumiem, czyje? Ja jestem rasistka czy co?

Bo uwazam ze straszne rzeczy sie dzieja w Calais?
                  • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:47
                    Nie. To co nazwalas "pikajacym serduszkiem" u rozmowcy. To nie jest serduszko ani humanitaryzm. To jest dbanie o swoj obraz we wlasnych oczach.
              • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 15:48
                "Ja jestem za przyjmowaniem uchodzcow ale nie jak leci tylko sprawdzaniem kto jest kto. Przyjmowalabym rodziny, kobiety z dziecmi, dzieci.
                A ktos chce "jak leci", bez sprawdzania?

"Publiczke olewam cieplym moczem"
                Wyobrazam to sobie,
                nogii szeroko, majtki na kolanach (lub nizej), i ten cieply mocz na publike...
                • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:04
                  >A ktos chce "jak leci", bez sprawdzania?

no to chyba sw Makrela tak uwaza

>Wyobrazam to sobie,

zboczus. Wyobraz sobie raczej pieska. Bedzie przyzwoiciej wink

• nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:11
                    lepszy od makreli jak raczylas to dorosle i jakze powaznie nazwac z pewnoscia jest Orban czy moze Durban bedzie lepiej - tak w twoim stylu jak juz lubisz takie przesmieszne przezwiska wymyslac.
                    • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:45
                      Natasha a ty naprawde uwazasz, ze skoro jestem zaniepokojona sytuacja w Calais to niechybnie oznacza ze jestem jakims prawicowym nacjonalista? No i tu sie mylisz. Nie glosowalam na Torysow. Glosowalam Liberal Dem. Ale nie oznacza to ze otwarlabym wrota i przestepcom z Calais. Jestem za przyjmowaniem faktycznych uchodzcow po sprawdzeniu a nie nieobliczalnych przestepcow rzucajacych palacymi sie drzewami czy wymachujacych pistoletem
                      • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:30
                        to jeszcze raz, kto wymachiwal pistoletem oprocz jednej relacji jednych polakow cytowanych czy raczej wypowiadajacych sie jedynie dla tvp info? bo wiesz, to zaczyna przypominac dementowanie plotki ze clinton urzadzala zamach na placowki amerykanskie.
                        Jesli mowisz "Makrela" w jak rozumiem powaznej dyskusji to dla mnie nie jest to bynajmniej swiadectwo opanowania. Ani nawet dobrej woli. Jesli jestes naprawde zaniepokojona sytuacja to moze poszukaj u zrodel, poogladaj tv francuska, mozesz nawet zadzwonic do centrum turystycznego calais - albo do izby gospodarczej, albo na policje. nie musisz bazowac na jednej informacji. o ile oczywiscie jestes realnie zaniepokojona. i wiesz, zalamie cie - wielu z tych ktorzy dostali sie europy musieli dokonac gorszych rzeczy zeby sie na lodke dostac. I jeszcze raz - czy wszystkim im postawiono zarzuty? czy Anglicy ich odsylaja jako przestepcow skoro nielegalnie sie do anglii dostali? moze napisz jakas petycje do rzadu.
                      • antoninanana Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:38
                        Tak, ona tak uważa. Jeśli się upierasz, że imigrant ustawiający blokady na autostradzie stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia nią jadących, to w jej oczach jesteś brunatną koszulą, strasznym pisem i cześć.
                        Natomiast gdyby blokadę ustawił Polak...
                        • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:44
                          no niektorzy prezentowali tu juz poglady ze jak mezczyzna to uchodzca byc nie moze. a juz czarny to w ogole, bo gdzie sa w syrii czarni, haha - brzmi znajomo Mario Antonino?
                          • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:44
                            Ale tak wyglada prawda, w ktorym rejonie Syrii mieszka wylaczenie czarnoskora ludnosc, to musi byc spory region biorac pod uwage ilosc tych co przybyli.
                            Skoro mowa jest o przyjmowaniu ofiar wojny w Syrii, to ok, ale przyjmujmy TYLKO ich, sprawdzajmy dokladnie czy sa tymi za ktorych sie podaja.
                            Niemal we wszystkich krajach Afryki sa mniejsze czy wieksze problemy, nie mozemy pomoc wszystkim Afrykanczykom, a im wiecej ich przyjmujemy tym wiecej wybiera sie w podroz
                            • zofijkamyjka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 20:48
                              lea.letizia napisał(a):

> Niemal we wszystkich krajach Afryki sa mniejsze czy wieksze problemy

a w niektórych dużo większe.
                  • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:27
                    > >A ktos chce "jak leci", bez sprawdzania?
                    > no to chyba sw Makrela tak uwaza
                    Przeciez zasady relokacji sa jawne,
                    zapoznalas sie?
                    Jest w nich "jak leci"?
                    • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:46
                      Tak. Do Monachium doszedl ponad milion" jak leci" Nikt nikogo nie sprawdzal.
                      • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 21:42
                        sprawdzaja ich zawsze po przyjezdzie do granic schengen i na miejscu w Niemczech ich sprawdzaja pod wzgledem spelnienia warunkow statusu uchodzcy.
                        www.loc.gov/law/help/refugee-law/europeanunion.php#Arrival
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:12
                  baltycki napisał:

> "Publiczke olewam cieplym moczem"
                  > Wyobrazam to sobie,
                  > nogii szeroko, majtki na kolanach (lub nizej), i ten cieply mocz na publike...

Zwizualizowałeś sobie w celu osiągnięcia twardszego wzwodu?
                  • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:21
                    > nogii szeroko, majtki na kolanach (lub nizej), i ten cieply mocz na publike...
                    Nie wzwadza mnie, wprost przeciwnie.
                  • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:39
                    > Zwizualizowałeś sobie w celu osiągnięcia twardszego wzwodu?
                    A lak Ty sobie zwizualizujesz?
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:40
                      baltycki napisał:

> > Zwizualizowałeś sobie w celu osiągnięcia twardszego wzwodu?
                      > A lak Ty sobie zwizualizujesz?

Staram się nie!
                      • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:54
                        Sprobuj.
                        Pamietaj, ze moczem cieplym!
                        (chyba nie chciala olac, podgrzanym w garnuszku)
              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:05

> Ja jestem za przyjmowaniem uchodzcow ale nie jak leci tylko sprawdzaniem kto je
                > st kto. Przyjmowalabym rodziny, kobiety z dziecmi, dzieci.
                > Alle nie kazdy uchodzca to uczciwy czlowiek. ZROZUM TO. Wsrod nich tez sa krym
                > inalisci. Wiekszosc zapewne jest, ale sa tez grupy ludzi gotowych do zlych czyn
                > ow. Ci z pistoletem na drodze w tym artykule NIE SA.

musisz w takim razie zmienic prawo miedzynarodowe. a takze miec w myslach ze jesli kiedys nie daj Boze sie cos stanie i tobie przyjdzie uciekac i sie rozdzielisz z dziecmi to moze ciebie wpuszcza a dzieci - dorosle dzieci - juz nie, bo sa samotne albo sa mezczyznami. jesli chcesz takiego swiata - ok. i jeszcze tak tylko moze przypomne - te konwencje to jest efekt wielu lat negocjacji oraz prac zespolow ktore na co dzien maja do czynienia z tym problemem. nie przed telewizorkiem, nie w wygodnym domu kraju ktorego jestes obywatelka.
                i rozumiem ze bylas wcentrum przyjec i widzisz ze nie sa oni sprawdzani? ze dokumentow sie nie zada? wiesz, byl w UK pomysl zeby im zeby przeswietlac i sprawdzac wiek - zgadnij kto sie nie zgodzil. to moze lekarzy trzeba do tego najpierw przekonac. i poprosze o artykul z prasy - nie z tvp info - ale z wiarygodnej prasy ze oni maja pistolety. chyba ze ci ta wersja tvpowska pasuje - to proponuje ogladac na co dzien wiadomosci.

>
                > masz jakas zydofobie tez czy co? Bredzisz od rzeczy. Nie zakladam tematow pod z
                > adna publiczke ale dokladnie zakaldam takie tematy jakie mnie obchodza. Publicz
                > ke olewam cieplym moczem
                >
                a probowalas princess w ogole znalezc tematy inne niz ten z tvp info o sytuacji w calais - czy ten akurat ci tak przypasowal do wizji swiata? bo prasa francuska to raczej podkresla ze sytuacja wraca do normy, ba, informuje ze organizacje spoleczne pomagaja ewentualnie imigrantom. pewnie to wszystko sa mordercy, pikajace serduszka, albo zle pojeci rasisci.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:15
                  nathasha napisała:

> bo prasa francus
                  > ka to raczej podkresla ze sytuacja wraca do normy,

Ba, francuskie władza twierdzą, że już od dawna tam żadnego problemu nie ma:

On 26 October 2016 the prefect of Pas-de-Calais, Fabienne Buccio, announced that the camp had been cleared.

więc kto układa te barykady?

• nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:29
                    27 pazdziernika 2016 to byly jakies barykady?
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 16:37
                      nathasha napisała:

> 27 pazdziernika 2016 to byly jakies barykady?

Poważnie pytasz?! Odpowiem jakby pytanie było no poważnie.

Problem barykad i napadów na TIRy istnieje od lat. Dwa polskie TIRy przebijają się dzielnie przez blokadę rok temu:

• nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:02
                        Z ktorego roku jest ten filmik i o jakim roku ja mowie? Bo raczej nie wypowiadam sie o np 1999
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:15
                          nathasha napisała:

> Z ktorego roku jest ten filmik i o jakim roku ja mowie? Bo raczej nie wypowiada
                          > m sie o np 1999

Masz datę i godzinę w dolnym prawym rogu...
                          • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:17
                            To bylo pytanie retoryczne tongue_out
                            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:21
                              nathasha napisała:

> To bylo pytanie retoryczne tongue_out

Wiesz może o co Ci chodzi?
                              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:23
                                Ja wiem za to nie bardzo wiem o co tobie chodzi.na moj tekst ze prasa pisze ze sytuacja wraca do normy (wiecej turystow, wplywow z tego, inwestycje etc) w domysle teraz wraca do normy ty mi wrzucasz tekst z zeszlego roku i filmik z zeszlego roku.
                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:29
                                  nathasha napisała:

> Ja wiem za to nie bardzo wiem o co tobie chodzi.na moj tekst ze prasa pisze ze
                                  > sytuacja wraca do normy (wiecej turystow, wplywow z tego, inwestycje etc) w dom
                                  > ysle teraz wraca do normy

Jak sytuacja wraca TERAZ do normy jak cały obóz był zlikwidowany i problem rozwiązany w October 2016!? Jak to jest możliwe?

I skoro obóz został zlikwidowany w October 2016 to kto ustawia cały czas blokady? I kto zabił 20/06 człowieka na drodze?

I skoro sytuacja wraca do normy to dlaczego rozbójnicy na drodze poczynają sobie coraz odważniej?
                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:32
                                    Ja nie wiem kto zabil? Ty juz masz wynik pracy policji? Sytuacja wraca do normy w sensie ekonomiczno turystycznym, tego sie nie zalatwia ot tak, pstryknieciem palcow w nazajutrz po likwidacji obozu. Owszem, pojawili sie nowi imigranci, a takze wzmozone patrole policji. I tak spytam z ciekawosci, jak zginal imigrant zatluvzony przez amerykanskich policjantow to tez krzyczales o zabojstwie?
                                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:41
                                      nathasha napisała:

> Ja nie wiem kto zabil?

Serio!? Zgrywasz się już teraz na pewno....

> Ty juz masz wynik pracy policji?

Tej samej policji co w XXI wieku zapewnia gorsze bezpieczeństwo na autostradzie w niby cywilizowanym kraju niż było na szlakach dyliżansów w XIX wieku na Dzikim Zachodzie gdzie nie istniała zupełnie państwowość? Serio?

> Sytuacja wraca do normy
                                      > w sensie ekonomiczno turystycznym,

Weź sobie wpisz w youtuba "Calais 2017" i przestań się ośmieszać....
                                      • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 17:47
                                        Kazek?
                                        Czyli rozumiem.praca policji niewazna bo zdyskredytowana jest w oczach trolla smile ee fajnie, to ja sobie moze zaczne szybciej jezdzic bo panstwo ktore nie umie mnie obronic orzed zalewem imigrantow nie bedzie mi mowilo jaka predkosc rozwijac. Swietna argumentacja. Czerpanie wiedzy z youtuba, oto swiadomy obywatel wspolczesny. Jeszcze do tego tvp info dorzuc i wiadomosci.
                                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:19
                                          nathasha napisała:

> Czyli rozumiem.praca policji niewazna bo zdyskredytowana jest w oczach trolla :
                                          > ) ee fajnie, to ja sobie moze zaczne szybciej jezdzic bo panstwo ktore nie umie
                                          > mnie obronic orzed zalewem imigrantow nie bedzie mi mowilo jaka predkosc rozwi
                                          > jac. Swietna argumentacja.

Widzisz, jak ja się zatrzymam na autostradzie bo mi się autko zepsuje to muszę założyć super duper odblaskową kamizelką. I jak się poruszam po autostradzie bez kamizelki to dostanę 100-200E mandatu.

A Twoi milusińscy nie dość, że poruszają się po autostradzie bez kamizelki to jeszcze rozkładają gałęzie. I palą ogniska. W normalnym państwie prawa za rozkładanie gałęzi na autostradzie byłoby:

Art. 173

§ 1. Kto sprowadza katastrofę w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym zagrażającą życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

Ale oczywiście wszyscy wobec prawa są równi, ale niektórzy są równiejsi...

> Czerpanie wiedzy z youtuba, oto swiadomy obywatel ws
                                          > polczesny. Jeszcze do tego tvp info dorzuc i wiadomosci.

Co Ci przeszkadza w rzeczywistych, nieobrobionych, nie zmontowanych filmach ludzi, którzy przejechali przez piekło? Wyłaniająca się z nich prawda?
                                          • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:26
                                            Czyli polskie prawo obowiazuje we Francji? Wiesz, w moim kraju jak uderzysz w ludzi spacerujacych po autostradzie to jest to twoja wina, bo autostrada to nie tunel powietrzny.
                                            Zreszta, przeciez oni zostali zatrzymani, sledztwo trwa, wiec panstwo prawa jak najbardziej zadzialalo. Ale wrzuc jeszcze pare filmikow z zeszlego roku i poczuj sie lepiej.
                                            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:36
                                              nathasha napisała:

> Zreszta, przeciez oni zostali zatrzymani, sledztwo trwa, wiec panstwo prawa jak
                                              > najbardziej zadzialalo.

Państwo prawo zadziałało? Naprawdę musisz sobie robić jaja. Państwo prawa nie dopuszcza do poruszanie się hord bandytów po autostradzie. A zarządca drogi (płatnej!!) buli ciężkie odszkodowania, że każdy incydent - nawet jak sobie uszkodzę oponę na dziurze.

Ale nie wymagajmy za dużo od Francji, ważne, że zamknęli kilku przypadkowych obdartusów po tym jak ktoś musiał zginać, więc wszytko jest OK!

To co się dzieje w Francji to jest XIX wieczny Dziki Zachód, gdzie nie było jeszcze państwowości.

> Ale wrzuc jeszcze pare filmikow z zeszlego roku

Kierowca spłoną podczas forsowania blokady w zeszłym roku?
                                              • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:49
                                                Wychodziloby jednak na to , ze stawianie barykad uznano za przestepstwo, skoro kogos zamknietowink
                                                Taka bezpieczna zabawe?wink niepojetewink
                                                • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:52
                                                  Nie wiem czy to jest przestepstwo czy wykroczenie. Jak rolnicy blokuja drogu czy protestujacy ws lotniska Notre Dame des Landes to jest przestepstwo czy wykroczenie? I ciesze sie ze to wszystko cie tak bawi.
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:56
                                                    nathasha napisała:

> I ciesze sie ze to wszystko cie tak bawi.

Znasz taki żart o Afgańskich naukowcach?

Od 400 lat pracują nad lekarstwem na raka, ale cały czas wychodzi im opium.

Podobnie z Francuzami, V raz budują państwo, a cały czas wychodzi im g**wno!
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:03
                                                    Mowi to ktos z panstwa gdzie wlasnie umiera demokracja. Takie argumenty sa zalosne i wcale sie nie dziwie ze w Europie takie uwagi ze strony kogos kto ani w panstwowosci ani w demokracji zadnej dlugiej historii nie ma z lekkim politowaniem. O iskierka, tu mozesz zablysnac a bo PO.
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:08
                                                    nathasha napisała:

> ani w panstwowosci ani w demokracji zadnej dlugiej historii nie ma

Mówisz o Polsce?
                                                  • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:17
                                                    Mimo wszystko, latwiej wskrzesic demokracje niz ofiare zamachu
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:19
                                                    Jesli sie w ogole uda wskrzesic.
                                                  • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:28
                                                    27 lat temu jakos sie nam udalo.
                                                    A ostatnie opisane wskrzeszenie mialo miejsce prawie 2000 lat temu, takze na co jest wieksza szansa? smile
                                                  • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:56
                                                    Bawia mnie rozpaczliwe proby obrony zachowan, ktorych obronic sie nie da. Normalna dyskusja nie jest mozliwa.
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:00
                                                    No jak ktos ich na wstepie nazywa zabojcami a potem oskarza o manipulacje bo przeciez nigdy tak nie napisal i jwszcze dorzuca heheszki (zaluje ze nie bylo a bo PO) to istotnie, normalne to nie jest
                                                  • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:02
                                                    Nie nazwslam nikogo zabojca. A heheszki sa z Twojego stylu "dyskusji" bo nic innego niz heheszki nie pozostaje. Nazwalam PRZESTEPCAMI ( jesli).
                                                  • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:03
                                                    A manipulujesz POTWORNIE. Moze wijesz sie nieswiadomie, moze jest to wyuczony styl zeby rozmowce zapedzic do kata. Nie jest to na pewno merytoryczna dyskusja z dobra wola.
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:07
                                                    No, zaprzeczanie temu co sie samemu napisalo a potem udawanie greka przez atak ze tak nigdy nie bylo tak och tak jest dowodem na to ze mozna z toba normalnie dyskutowac
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:06
                                                    Kochanie, wkleilam ci wypowiedz wyzej, twoja wlasna.
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:09
                                                    Iskiereczko, specjalnie dla ciebie, ta straaaszna manipulacja
                                                    Re: Strach wjezdzac do UK samochodem
                                                    iskierka3 26.06.17, 15:15
                                                    Coz, ja uwazam, ze nie usprawiedliwia."
                                                    ten kto zabija to kto?
                                                    I EOT, pomanipuluj sobie z trollem. Albo kazkiem, narezcie dyskusja na poziomie
                                                  • iskierka3 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:11
                                                    Kochanie ( skoro juz tak intymnie sie robiwink - ZANIM ja wkleilas , wytlumaczylam co mialam na mysli i ten moj post wisi. To pytanie w zaden sposob nie implikuje, ze ktos JEST zabojca. To pytanie teoretyczne acz a propos, czy ktos jest gotowy usprawiedliwiac zachowania narazajace czyjes zycie w imie wlasnej korzysci. Jesli Ty to utozsamiasz z nazwaniem zabojca to co ja moge.
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:16
                                                    Oczywiscie smile tlumacz sie dalej. Ordynarna manipulacja, iskierka nie napisala zabojca tylko ten kto zabija.
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:07
                                                    iskierka3 napisała:

> Nie nazwslam nikogo zabojca.

Ależ spokojnie można ich nazwać zabójcami. Z paragrafu o usiłowaniu zabójstwa sądzi się ludzi, którzy wyhamowali kogoś na autostradzie albo przestraszyli motocyklistę niebezpiecznym, zamierzonym manewrem.

Proszę - nikomu nic się nie stało, wszyscy żyją - kierowca spędzi 15 lat w pierdlu. Tak działa państwo prawa:

• nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:14
                                                    To sie przenies sie do US, serio. Bedziesz przeszczesliwy ze zyjesz w panstwie prawa.
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:22
                                                    nathasha napisała:

> To sie przenies sie do US, serio. Bedziesz przeszczesliwy ze zyjesz w panstwie
                                                    > prawa.

Chcesz podobne przykłady z Europy?

Wyhamował specjalnie przed autem na autostradzie - nic się nikomu nie stało - 6 lat i przepadek auta (wyjątkowo niski wyrok)

Tekst linka

To samo zachowanie, ale niestety zakończone śmiercią dziecka - 15 lat (wyjątkowo niski wyrok)

Tekst linka
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 12:57
                                                    a tu dyskusja o tym jak pieszy wlazl na autostrade i co za to grozi gdy sie go potraci
                                                    www.forum-auto.com/automobile-pratique/securite/sujet383984.htm
                                                  • quickanswer Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 13:13
                                                    nathasha napisała:

> a tu dyskusja o tym jak pieszy wlazl na autostrade i co za to grozi gdy sie go
                                                    > potraci
                                                    >
                                                    To tylko internetowe spekulacje w spektrum od "przecież to samobójstwo, czemu karać kierowcę?" do "nieumyślne spowodowanie śmierci, nieduża grzywna i sześć punktów karnych". Jeden z komentujących wspominał podobne sprawy i - o ile pamiętał - nie słyszał o jakiejkolwiek karze w takiej sytuacji.
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 15:04
                                                    quickanswer napisał:

> To tylko internetowe spekulacje w spektrum od "przecież to samobójstwo, czemu k
                                                    > arać kierowcę?" do "nieumyślne spowodowanie śmierci, nieduża grzywna i sześć pu
                                                    > nktów karnych". Jeden z komentujących wspominał podobne sprawy i - o ile pamięt
                                                    > ał - nie słyszał o jakiejkolwiek karze w takiej sytuacji.

Dyskusja z 2008 a już wspominają przypadki rozjeżdżania migrantów na A16. Zaraz będą mogli świętować 10 rocznicę nic nie zrobienia z problemem....
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 09:28
                                                    quickanswer napisał:

> nathasha napisała:
                                                    >
                                                    > > a tu dyskusja o tym jak pieszy wlazl na autostrade i co za to grozi gdy s
                                                    > ie go
                                                    > > potraci
                                                    > >
                                                    > To tylko internetowe spekulacje w spektrum od "przecież to samobójstwo, czemu k
                                                    > arać kierowcę?" do "nieumyślne spowodowanie śmierci, nieduża grzywna i sześć pu
                                                    > nktów karnych". Jeden z komentujących wspominał podobne sprawy i - o ile pamięt
                                                    > ał - nie słyszał o jakiejkolwiek karze w takiej sytuacji.
                                                    to juz bez spekulacji:
                                                    Le conducteur, qui a percuté le 17 novembre 2014, une voiture sur l'A68 à hauteur de Lagrave, tué son conducteur et blessé 4 personnes, a été condamné hier à 3 mois de prison avec sursis.
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 09:55
                                                    nathasha napisała:

> to juz bez spekulacji:
                                                    > Le conducteur, qui a percuté le 17 novembre 2014, une voiture sur l'A68 à haute
                                                    > ur de Lagrave, tué son conducteur et blessé 4 personnes, a été condamné hier à
                                                    > 3 mois de prison avec sursis.

Ty umiesz trochę po Francusku!?
                                                  • quickanswer Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 10:47
                                                    nathasha napisała:

> Le conducteur, qui a percuté le 17 novembre 2014, une voiture sur l'A68 à haute
                                                    > ur de Lagrave, tué son conducteur et blessé 4 personnes, a été condamné hier à
                                                    > 3 mois de prison avec sursis.
                                                    >
                                                    Przyłączę się do pytania Dyżurnego Trolla: czy Ty w ogóle znasz francuski?
                                                    Jaki związek z dyskusją ma kara więzienia w zawieszeniu za spowodowanie tragicznego w skutkach wypadku samochód-samochód (zakładam, że z winy kierowcy skazanego, bo bez winy nie byłoby kary)?
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 10:50
                                                    quickanswer napisał:

> nathasha napisała:
                                                    >
                                                    > > Le conducteur, qui a percuté le 17 novembre 2014, une voiture sur l'A68 à
                                                    > haute
                                                    > > ur de Lagrave, tué son conducteur et blessé 4 personnes, a été condamné h
                                                    > ier à
                                                    > > 3 mois de prison avec sursis.
                                                    > >
                                                    > Przyłączę się do pytania Dyżurnego Trolla: czy Ty w ogóle znasz francuski?
                                                    > Jaki związek z dyskusją ma kara więzienia w zawieszeniu za spowodowanie tragicz
                                                    > nego w skutkach wypadku samochód-samochód (zakładam, że z winy kierowcy skazane
                                                    > go, bo bez winy nie byłoby kary)?

Ale tylko trzy miesiące, więc ta wina chyba taka raczej symboliczna była... Albo takie łagodne to prawo we Francji - to by tłumaczyło dlaczego każdy tam robi co chce wink
                                              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:56
                                                Ja proponuje bys wyslal odpowiedni list do assemblée nationale z prosba zeby natychmiast wyszli z unii bo sa dzikim zachodem i zadnym tam panstwem prawa. W dodatku przyjmuja tych obdartusow i nie dzialaja tak jak troll sobie zyczy. Mozesz uzyc slynnego j'accuse. A teraz wlacz youtube'a i poczuj sie jak obywatel panstwa prawa i cywilizowanego kraju dzieki Bogu bez inwazji tych obdartusow. Na takim poziomie wypowiedzi w sumie mnie nawet nie dziwia
                                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:01
                                                  nathasha napisała:

> Ja proponuje bys wyslal odpowiedni list do assemblée nationale z prosba zeby na
                                                  > tychmiast wyszli z unii bo sa dzikim zachodem i zadnym tam panstwem prawa.

Chciałem przypomnieć, że podstawowym zadaniem państwa jest obrona obywateli i ich mienia przed wrogiem zewnętrznym oraz wewnętrznym.

Sama sobie odpowiedz czy Francja 2017 wypełnia podstawowe obowiązki państwa.
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:05
                                                    Wskaz zapis konstytucji ktory tak mowi. Ze to podstawowy obowiazek panstwa prawa. I sam sobie odpowiedz na pytanie czy juz sie bardzo osmieszyles czy dasz rade jeszcze bardziej. I bet you can
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:23
                                                    nathasha napisała:

> Wskaz zapis konstytucji ktory tak mowi. Ze to podstawowy obowiazek panstwa praw
                                                    > a. I sam sobie odpowiedz na pytanie czy juz sie bardzo osmieszyles czy dasz rad
                                                    > e jeszcze bardziej. I bet you can

Poproszę definicją państwa według nathashy!
                                            • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:53
                                              Gdyby panstwo zadzialalo to bandy dzikusow nigdy by na autostrade nie wpuszczono.
                                              A filmikow nie trzeba wrzucac z zeszlego roku, praktycznie codziennie przejezdzajacy wrzucaja nowe
                                              • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 10:58
                                                To wrzucaj codziennie nowy. N niestety, we Francji panstwo nie dziala, no ale co sie dziwic Europa na kolanach to jak to ma dzialac. Lea, jeszcze kochanie wrzuc tu tekscik o niesprawdzaniu ludzi i zawracaniu i dorzuc ten brilliant idea o panstwie afrykanskim ktore ich wszystkich przyjmir. Better? Poprawilas sobie juz i tak doskonale samopoczucie?
                                                • woman_in_love Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 08:18
                                                  "brilliant idea o panstwie afrykanskim ktore ich wszystkich przyjmie"

To jest równie brilliant jak idea relokowania ich do PL big_grin.
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 09:18
                                                    albo jak idea otwarcia brytyjskich rynkow na Polakow w 2004 roku. wystarczylo troche ponad 10 lat i po 40 latach UK postanowila sie jednak z Unii wypisac. spakowane masz juz walizki woman? w koncu na tym okropnym zachodzie tylu czarnych, tylu muzulmanow, wracaj do Polski - suweren teskni.
                                                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 09:48
                                                    natasha ale wlasciwie to o co w tych wszystkich dyskusjach ci chodzi...

ze maja zostawic ten oboz taki jak jest. I to ok co sie wyprawia na drogach w Calais albo raczej wszystko to sciema i nie ma tam zadnego obozu ani zadnych prob wlazenia na ciezarowki i samochody???

zaczynam odnosic wrazenie ze twierdzisz ze nie ma problemu.
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 10:22
                                                    princess, potwierdzilas cos o tej broni palnej imigrantow? bo ciagle nie znalazlam zadnego innego zrodla oprocz twierdzen Polakow.
                                                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 11:35
                                                    natasha ale potwierdzilas gdzie? Na policji czy co?

Zrodlo jest pewno jedno bo tylko udzielili wywiadu jednym wiadomosciom. Nie sadze aby klamali.

Zreszta to jest tylko jeden incydent i nawet mozna zalozyc ze ta bron byla zabawka udajaca bron itd...

Faktem jest ze w CALAIS JEST PROBLEM.

Bo nawet jesli patykami groza to groza.

Ja nadal nie rozumiem wlasciwie co jest twoim stanowiskiem? Uwazasz ze problemu w Calais nie ma, jest bezpiecznie, wszystko ( nie tylko kwestia broni) z palca wyssane od smierci tamtego kierowcy, przez rzucanie palacych sie drzew? Barykand nie robia? NIe wlaza na ciezarowki?

Ja po prostu nie rozumiem co jest twoim pogladem? Czy uwazasz ze to wszystko PISOWSKA sciema?

a takze Francja nie widzi problemu bo to zmyslone???
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 12:05
                                                    no ale skoro nikt inny nigdy zadnej broni palnej u imigrantow nie widzial to jednak jest duze prawdopodobienstwo ze owszem oni klamali. co tez jest przedziwne w tej historii - sama tvp nie pofatygowala sie zeby to potwierdzic u policji. nie przypominam sobie zeby dziennikarstwo polegalo na bezmyslnym lykaniu wszystkiego co ludzie mowia.
                                                    nie wrzucilas tutaj linku chcacego dyskutowac o problemie - wrzucilas link z histeryczna, nie wiadomo czy prawdziwa, relacja - majaca na celu wywolanie jednego. I nie wyjezdzaj mi tu z pisem - chyba ze we Francji albo UK utworzono nowa partie. zastanow sie sama nad swoimi motywacjami, przejrzyj dyskusje ktora wywolalas i sprawdz, lacznie z wlasnymi wypowiedziami, jaki ona miala obiektywny przebieg pochylenia sie nad problemem. BTW, wszystkich tych "przestepcow", "dzikusow" i "zwierzeta" UK przyjmuje jesli tam dotra - jak wzrosla w zwiazku z tym przestepczosc wsrod tych grup w Anglii?
                                                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 12:09
                                                    nathasha napisała:

> BTW, wszystkich tych "przestepcow", "dzikus
                                                    > ow" i "zwierzeta" UK przyjmuje jesli tam dotra

O jakaś kolejna ciekawa prawda z dudy wyjęta. Ile jest nielegali w UK? Znaczy na ile się szacuje ich liczbę?
                                                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 12:27
                                                    >no ale skoro nikt inny nigdy zadnej broni palnej u imigrantow nie widzial to jednak jest duze prawdopodobienstwo ze owszem oni klamali.

bo?

>sama tvp nie pofatygowala sie zeby to potwierdzic u policji.

tam bylo o tym ze ta para zadzwonila na policje. Myslisz ze Francuska policja potwierdza wszyskie zgloszenia

>zastanow sie sama nad swoimi motywacjami, przejrzyj dyskusje ktora wywolalas i sprawdz, lacznie z wlasnymi wypowiedziami, jaki ona miala obiektywny przebieg pochylenia sie nad problemem

a niby jaka to mam motywacje? Tworzysz teorie konspiracyjne czy co? Moze wiesz wiecej o mnie niz ja o sobie lol?

>BTW, wszystkich tych "przestepcow", "dzikusow" i "zwierzeta" UK przyjmuje jesli tam dotra - jak wzrosla w zwiazku z tym przestepczosc wsrod tych grup w Anglii?

wskaz mi gdzie napisalam slowo dzikusy i zwierzeta?

Wiesz odnosze wrazenie ze naprawde nie czytasz ze zrozumieniem i naprawde nie wiesz jakie kto ma poglady

> jaki ona miala obiektywny przebieg pochylenia sie nad problemem

obiektywny przebieg jest taki ze nie rozumiem twojego stanowiska bo uczepilas sie sprawy broni a ja caly czas mowie ze ludziom w Calais trzeba pomoc, i ze poniewaz dostali juz lokum i zasilek to potrzebna im jest pomoc psychologiczna

na to odpowiedzi nie mam od ciebie i wydaje sie mi to sugerowac ze wg ciebie jest ok ze w Calais wieszaja sie ludzie na ciezarowki i rzucaja drzewa na droge.
                                                    totalnie omijasz temat czy to jest ok co tam sie dzieje i w kolko wiercisz temat ze pistolety byly zmyslone. mowisz o detalu podczas gdy problem ISTNIEJE z pistoletem czy z kawalkiem drewna w ich rekach

• dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 10:02
                                                    nathasha napisała:

> albo jak idea otwarcia brytyjskich rynkow na Polakow w 2004 roku. wystarczylo t
                                                    > roche ponad 10 lat i po 40 latach UK postanowila sie jednak z Unii wypisac.

Oto taki tam cytat z brytyjskiej prasy:

--------------
                                                    "No, I do not care. Show me pictures of coffins, show me bodies floating in water, play violins and show me skinny people looking sad. I still do not care.

Because in the next minutes you will show me pictures of agressive young men at Calais, spreading like norovirus on cruise ship. Watching them try to clamber on the British lorries and steal their way into the UK, do I feel pity? Only for the British drivers, who get hit with a fine every time one of this plague of feral humnas ends up in their truck."
                                                    ---------------

mówisz, że to o Polakach jest?
                                                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 10:19
                                                    Anti-Polish sentiment is far from new to Britain. According to figures obtained by the Guardian, in 2013, British police officers arrested at least 585 people for hate crimes against Polish people – a figure that may be a large understatement, as the newspaper was only able to get numbers from 26 of the country's 46 police forces. A survey from 2014 found that 81 percent of Polish people living in Britain had been subjected to verbal or physical abuse or knew another Polish person who had who had.
                                                    a mowisz ze to jest o muslimach? moje przynajmniej pochodzi z wiarygodnego zrodla, a nie z komentarza prasowego. keep trying if it makes you feel better about your miserable state.
                                                  • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 28.06.17, 12:31
                                                    zyje tu 21 lat. Jakos nigdy nie odczulam tych uprzedzen. Moje kolezanki tez nie bo bym slyszala.
                                                    Zreszta kto ma miec te uprzedzenia, W biurze kolo mnie siedzi Wloch, Hiszpan, Walijka, Irlandczyk, i Porto Rykanka. Obok siedzi 1 Anglik w biurze na przeciwko....

W Niemczech samych w 2015 roku samym bylo ok 800 aktow przemocy wobec uchodzcow. W jednym roku. Podpalenia itd.
                    • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:53
                      Tak, z tymi barykadami to juz od ponad roku mowia w prasie
                • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:52
                  Natasha ty naprawde masz czarno biale widzenie. Widzisz tylko tych co przyjmuja wszystkich jak leci albo nacjonalistow. Ja bym nie przyjmowala ludzi bez sprawdzenia a na pewno juz nie przestepcow co przystawili pistolet do tych ludzi itd.
                  Jesli nie maja paszportow to do specjalnego obozu do czasu ustalenia tozsamosci. Sa w koncu ambasady, tlumacze itd.

A propos mnie to majac list ze szkoly bywalam na granicy przetrzepywana i to bardzo w UK w latach 90tych. Wielu studentow tez cofali. W USA nikt sie ze mna nie patyczkowal jak mi sie wiza skoczyla i trzeba bylo wyjezdzac.

Kryminalistom mowie NIE. We Francji dali uchodzcom juz pieniadze i lokum. Nie musza jechac nigdzie dalej. Otrzymali pomoc. W UK pewne grupy tez.

Sorry ale ja nie mam prawa do pracy w USA wiec nie bede sie tam pchac na sile w dodatku na wloscia Trumpa
                  • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 18:58
                    no to once again, moze po angielsku: please, can you find other sources about this use of gun?
                    no i pomysl, teraz tak logicznie: jest stan wyjatkowy we Francji, dzwonia ludzie i mowia ze ludzie z bronia zaatakowali ich na autostradzie - i nikt nie reaguje? przeciez te rozmowy sa nagrywane, serio ktos by sie odwazyl powiedziec - a ze co tam, oni tego maja na peczki?
                    to jest dla mnie czarno-bialy swiat, ze ty potrafisz przyjac jakas relacje z portalu rzadowego bez zadnego poddawania jej krytyce, bo ci ona pasuje. a pozniej dostosowac do tego cala narracje. i wielki_uscisk ma racje, szkoda ze tego nie widzisz, ze nie widzisz siebie jak ze swojej pozycji z mina znawczyni swiata wypowiadasz sie jak powinny wygladac kontrole, kogo wpuszczac, kogo nie wpuszczac, kto jest kryminalista kto nie, komu badac zęby by wiedziec czy ma 16 czy 21 lat.
                    na razie to ja w ogole nie doszlam do tego zeby dyskutowac jak sobie wyobrazam problem imigrantow - bo zatrzymalam sie na etapie tlumaczenia tu niektorym zeby moze mieli krytyczniejsze podejscie do informacji.
                    • princesswhitewolf Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 22:43
                      no ale to byla relacja malzenstwa dla 1 dziennikarza. Nie, nie zwolali jakiejs konferencji. Lewicowe pisma by sie nie osmielily czegos takiego zamiescic. Tak samo jak prawicowe nie beda mowic pozytywnie o babkach z parasolkami. Co nie oznacza ze jedno klamie a drugie mowi tylko prawde. Kazde z nich jest stronnicze i trzeba wiedziec kogo w czym sluchac no i ILE. c

>ze nie widzisz siebie jak ze swojej pozycji z mina znawczyni swiata wypowiadasz sie jak powinny wygladac kontrole, kogo wpuszczac, kogo nie wpuszczac, kto jest kryminalista kto nie, komu badac zęby by wiedziec czy ma 16 czy 21 lat.

aha czyli wpuscilabys wszystkich jak leci bez sprawdzania? ISIS terrorystow ( zadarza sie promil i takich pojebow) i uczciwych ludzi. Rozumiem ze jeszcze do swojego domu. Alez prosze.

Nie napisalam ze jestem znawczynia. Ale pamietam czasy dosc skutecznych kontroli granicznych. NIe bylo z tym problemu. Kazdego przeegzaminowali.
                      • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 23:00
                        oczywiscie ze by sie osmielily. lewicowe - jak na osobe ktora duzo czyta u roznych zrodel to ciekawi takie postrzeganie lewicowych zrodel, ale chyba juz ustalilysmy ze stala czytelniczka guardiana czy le figaro nie jestes - zrodla nie zamieszczaja jedynie newsow fake'owych. I dziennikarz w tvp, haha. dobry zart. u mnie - prawicowe czy lewicowe zamieszczaja newsy sprawdzone. moga je pokazywac w innym swietle ale raczej sie nie roznia w tym ze informuja o pewnych wydarzeniach.
                        nie chce mi sie klocic o to sprawdzenie bo znow czegos nie przeczytalas i nie wiesz. to moze wyjasnij jak sprawdzac kilka tysiecy ludzi dziennie ktorzy przyplywaja lodkami czy sa z ISIS czy nie, pytac ich pewnie mozna. albo dokumenty jakies na to maja. ja nie wiem jakie ty kontrole pamietasz - te w grecji i wloch ludzi ktorzy z Polski na lodkach przyplywali? bo w porownyanie sytuacji nieporownywalnych to mi sie jednak bawic nie chce. I jeszcze raz - nie wiem, moze poszukaj i posprawdzaj jak odbywaja sie kontrole w grecji i wloszech, na cyprze, jak sie przechodzi przez granice w turcji.
      • kaz_nodzieja Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 09:47
        Dobre rozwiązanie dla rodziny, która jednorazowo wyrusza sobie na wycieczkę. Kiepskie dla właścicieli firm transportowych.
    • baltycki Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 26.06.17, 14:34
      Strach wjezdzac do UK samochodem
      juz, czy dopiero
      Jak tak dalej pojdzie
      ?
    • woman_in_love może w końcu jakieś konwoje powstaną 26.06.17, 21:51
      z weteranami z Donbasu na pakach (skoro już wiz nie mają), a TIR-y będą osłonione jakimiś kosami, pługami itp. jak w postapokaliptycznym filmie o zombi big_grin.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: może w końcu jakieś konwoje powstaną 26.06.17, 22:36
        woman_in_love napisała:

> jak w postapokaliptycznym filmie o zombi big_grin.

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/kolumna-ochrony-prezydenta-san-escobar-mad-max.jpg
        • woman_in_love Re: może w końcu jakieś konwoje powstaną 26.06.17, 23:06
          o właśnie, takie coś by się tam im w Calais przydało big_grin
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: może w końcu jakieś konwoje powstaną 27.06.17, 10:28
            woman_in_love napisała:

> o właśnie, takie coś by się tam im w Calais przydało big_grin

Wszyscy myśleli, że Mad Max to fantasy!
            A to było o tym jak dotrzeć z transportem mleka do portu w Calais.
            • iskierka3 Re: może w końcu jakieś konwoje powstaną 27.06.17, 10:55
              A w ogole dyskusja zaczela sie toczyc w dwoch kwestiach, ktore tu sie rozmywaja wsrod licznych wycieczek osobistych.
              1) czy stawianie barykad na autostradzie jest niebezpieczne i stwarzajace zagrozenie dla zycia i zdrowia uzytkownikow drogi?
              2) jezeli odpowiedz na pytanie pierwsze jest twierdzaca to czy uznajemy, ze ci konkretnych ludzi w tych konkretnych okolicznosciach mozna usprawiedliwic za owo stwarzanie niebezpieczenstwa.

Moje odpowiedzi: na pierwsze pytanie - tak to jest niebezpieczne i na drugie - nie, swinstwem sa proby usprawiedliwiania takich zachowan.
              • lea.letizia Re: może w końcu jakieś konwoje powstaną 27.06.17, 12:38
                Moje sa identyczne iskierko
    • kropka_kom Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:05
      A UE dalej chce wepchnąć do innych krajów tych pseudouchodźców....powodzenia
      • nathasha Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:20
        Kiedy referendum ws wyjscia? Bo w sumie teren gotowy.
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:25
          nathasha napisała:

> Kiedy referendum ws wyjscia? Bo w sumie teren gotowy.

A po co wychodzić!? Wygląda, że zaraz samo się rozpadnie... Włoskie banki szykują na 2018 kryzys na miarę 2008 słyszałem....
        • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 12:10
          A moze referendum w kwestii przyjmowania imigrantow z Afryki, w calej Europie?
          Takie rozwiazanie byloby bardziej fair
      • woman_in_love Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 11:59
        "A UE dalej chce wepchnąć do innych krajów tych pseudouchodźców....powodzenia"

Przecież oni chcą zrobić to co proponuję od zawsze. Czyli relokować uchodźców gdzieś. Gdzieś gdzie rząd za łapówkę czy groźbę czy naciski społeczne zgodzi się ich przyjąć. W tym wydaniu ma to być kraj 2 świata czyli Polska.
        W moim kraj 3 świata, czyli np. można uznać Saharę Zachodnią a w zamian za uznanie oni by się musieli zgodzić na obóz uchodźców na 100 000 ludzi. Takie same rozwiązanie problemu jakie próbują zrobić Niemcy.
        • lea.letizia Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 12:08
          Woman, zeby chodzilo WYLACZNIE o uchodzcow wojennych to nie byloby takiego problemu, rodziny syryjskie pewnie daloby sie jakos przyjac i rozlokowac na pobyt czasowy.
          Ale UE przyjmuje z Afryki kazdego kto ma kaprys przyplynac, potem oczekuje ze wezmiemy na siebie czesc ich problemow i skarzy sie na nasz brak solidarnosci, a w KTORYM momencie w imie tej solidarnosci zapytali nas/ustalili kogo UE bedzie przyjmowac. Przyjmuja kazdego, w imie poprawnosci politycznej, a potem usiluja wepchnac problem innym.

Podobnie Francuzi; powinni cos zrobic z dzungla, najlepiej odwozac jej mieszkancow z powrotem do domu, ale wola udawac, ze nie ma problemu, ze nie widza jaki koszmar ta dzicz zrobila z zycia mieszkancow Calais i kierowcow, ale wola czekac i liczyc, ze "problem" przeniesie sie do UK
          Sahara Zachodnia to swietny pomysl, mozemy sie zrzucic na utrzymanie obozu i lapowki dla ich wladz.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 12:15
            lea.letizia napisał(a):

> ale wola czekac i liczyc, ze "problem" przeniesie sie do UK

Takie są założenia polityki francuskiej wobec problemu:

In March 2016, French Minister of the Economy Emmanuel Macron warned that should the UK vote to leave the EU in its June 2016 referendum, the juxtaposed controls arrangements that allow British immigration officials to operate in Calais might be threatened, and that as a consequence the Calais jungle might transfer to Britain.
      • zofijkamyjka Re: Strach wjezdzac do UK samochodem 27.06.17, 20:51
        kropka_kom napisała:

> A UE dalej chce wepchnąć do innych krajów tych pseudouchodźców....powodzenia

nie tych akurat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka