10.07.17, 14:16
piękny żakiecik, idealnie leżący, tani, bo z drugiej ręki, w ostatniej chwili tknęło mnie i spojrzałam na metkę o praniu a tam tylko chemiczne czyszczenie, zakaz wody i prasowania.
teraz czytam, że owszem można prać, prasować delikatnie....
no to jak to jest??
może jeszcze polecie kupić....
Obserwuj wątek
    • jorkidwa Re: len 100 % 10.07.17, 14:50
      Piorę żakiety lniane (100% len, bez podszewki z dziwnych materiałow, które mogą nie lubić wody) normalnie w pralce, z prasowaniem sie też nie cackam, bo żeby wyprasować len to trzeba dośc wysoką temperaturę dać. Moj ulubiony ma już chyba z 10 lat i ma się dobrze. Nie widze żeby pranie w pralce szkodziło mu bardziej niż innym rzeczom.
    • dziennik-niecodziennik Re: len 100 % 10.07.17, 14:51
      Len czyscic chemicznie??...
    • snakelilith Re: len 100 % 10.07.17, 14:59
      Żakiety generalnie często nie nadają się do prania, bo tracą wtedy często fason, obojętnie z czego są uszyte. Jak tanie, to możesz spróbować i wyprać, ale len lubi się w wodzie kurczyć i zbiegać, więc gwarancji nie masz, że żakiet zostanie takim jak jest.
      • jorkidwa Re: len 100 % 10.07.17, 15:08
        To kurczenie się jest pozorne- rozprasowuje się żelazkiem. Żadna lniana rzecz mi sie jeszcze nie skurczyła, a mam ich że ho ho. Jeśli już chodzi o jakieś uszkodzenia to lniane rzeczy blakną i przecierają się w praniu i noszeniu, ale to tez dopiero po kilku latach i kilkudziesięciu praniach. Generaalnie deformują się mniej niż inne prane w pralce materiały.
        • beata985 Re: len 100 % 10.07.17, 15:33
          no więc właśnie....nawet na żelazku len ma przecież największą temp.
          może to się tyczyło podszewki??? no ale z kolei z czego też ta podszewka musiała by być??
          nie wiem dlaczego tam take oznaczenie było...chyba przejdę się jeszcze raz z okularami i dokladniej poczytam...
          na pewno było że 100 % len i to czyszczenie P
          • jorkidwa Re: len 100 % 10.07.17, 15:41
            Jesli żakiet ma podszewke to musisz uważać bo podszewki bywają zdradzieckie, kurczą się i deformują. To właśnie z uwagi na podszewki producenci zalecają czyścić chemicznie. Sam len nie ma takich wymagań.
            • beata985 Re: len 100 % 10.07.17, 15:46
              no więc może tu być pies pogrzebany, to sobie chyba odpuszczę.
        • snakelilith Re: len 100 % 10.07.17, 15:42
          jorkidwa napisał(a):

> To kurczenie się jest pozorne- rozprasowuje się żelazkiem. Żadna lniana rzecz m
          > i sie jeszcze nie skurczyła, a mam ich że ho ho.

A mnie tak. Moje ulubione letnie spodnie z kremowego lnu. Kolor jasny, więc wymagały częstego prania, po każdym razie były ciut krótsze. Oczywiście, mógł być przypadek, ale wiesz, jak będzie z tym żakietem?
    • mamablue Re: len 100 % 10.07.17, 15:02
      Przeczytałam "Leń 100%" smile
    • anika772 Re: len 100 % 10.07.17, 15:06
      Piorę w rękach w delikatnym płynie do prania, w letniej wodzie, odciskam w ręczniku, suszę rozłożone. Jedwab i wełnę tak samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka