iwles 11.07.17, 07:39 Mam pytanie, na pewno bedzie ktos wiedzial: Autostrada w Czechach przebiega przez miasto. Jesli ja bede poruszala sie samochodem po tym miescie i przejade kawalek tą autostradą, to musze miec winietke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata985 Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 07:53 Wyjeżdżającdo Czechmusisz kupić winiete. Czy ona nie obowiązujerównież autostrad? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 07:59 Jestes pewna? bywam w Czechach kilka razy do roku, winietę kupiłam tylko raz, jadąc do Pragi autostrada. Poza tym nikt nigdy nie zwrócił mi uwagi, nawet policja, ktora kiedys dokładnie mnie sprawdzała z alkomatem i wszystkimi dokumentami wlącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 08:08 Wiesz na osobowki to nie jestem ale na ciezarowki jadace niezbyt daleko granicy to trzeba mieć. Druga sprawa teraz przed wakacjami czytam o drogach płatnych i przy Czechach zaznaczone że winiete wykupić trz3ba od razu po przekroczeniu granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 08:12 Google maps pokazalo mi dwie drogi i tylko przy jednej (przez autostrade) pokazalo info, ze obejmuje odcinki platne. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 09:55 Widocznie nie jeździłaś po drogach płatnych. W Czechach są o wiele większe mandaty niż u nas a policja raczej nie słynie z pobłażliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 08:07 Winieta jest obowiazkowa tylko na platnych odcinkach, na pozostalych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 07:59 Od 1 stycznia 2017 autostradowe obwodnice miast (w tym zdaje się te biegnące przez miasta) zostały wyłączone z opłat: www.turysta.org/oplaty-drogowe-winiety-czechy-2017/ www.sfdi.cz/en/vignettes/2017-highway-vignettes/toll-sections/ Duża mapa: www.sfdi.cz/soubory/obrazky-clanky/dk/2017dalnicem_eng.gif Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 08:06 Napisz dokładnie o jaki kawałek autostrady chodzi i gdzie. Może będę mogła ci pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 08:09 Autostrada przebiegajaca przez miasto Frydek-Mistek, chodzi mi o ten odcinek przebiegajacy w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 08:26 Jeżdżę często do Czech , ale nie zapuszczam się daleko od granicy. Nigdy nie kupowałam winiety , policja czeska mnie zatrzymała do kontroli , nic nie mówili ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 08:58 Jeśli idzie o F-M, to zależy jaki konkretnie kawałek autostrady masz na myśli, bo płatny jest duży odcinek od strony Cieszyna, kończący się już na obszarze F-M. Autostrada D48 od zachodniej strony miasta jest na obszarze F-M bezpłatna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 09:54 Chodzi mi o D48 od strony Cieszyna. Dzięki wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 10:03 Płatny odcinek zaczyna się według oficjalnych danych konkretnie od 47 kilometra (we F-M) do 70 km (pod Cieszynem, chociaż to chyba jeszcze Cieszyn). Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 09:51 iwles napisała: > Mam pytanie, na pewno bedzie ktos wiedzial: > Autostrada w Czechach przebiega przez miasto. > Jesli ja bede poruszala sie samochodem po tym miescie i przejade kawalek tą aut > ostradą, to musze miec winietke? Winieta jest wymagana tylko na odcinakach objętych opłatą. Z rok temu zwiększono zasadniczo ilość i długość odcinków bezpłatnych. Rozpoznać odcinek bezpłatny jest bardzo łatwo - stoi tam znak: Gdy odcinek jest płatny stoi ten - zwykle postawiony jest dużo wcześniej z tabliczką określając odległość do początku odcinka płatnego i pozwalający na zjazd z drogi płatnej.: Oba występują najczęściej w towarzystwie znaku określającego klasę drogi - dlatego wystarczy patrzeć na znaki uważnie i wiesz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 09:54 winiete kupuje sie na autostrady. Sama często 2/3 x do roku jeżdże po Chechach i wtedy winietek nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 09:55 Czy winiety w Czechach są obowiązkowe? To zależy którymi drogami chcemy się poruszać. Generalnie większość autostrad i dróg ekspresowych, w szczególności te które są używane jako trasy „przelotowe”, wymaga winiety. Motocykle są zwolnione z opłat, a w przypadku samochodów osobowych płacimy jedynie za pojazd (przyczepy, niezależnie od masy, są zwolnione z opłat). Jeśli dany odcinek nie wymaga winiety to będzie o tym informował jeden z poniższych znaków: Winiety w Czechach 2017 - znaki informujące o bezpłatnym odcinku drogi Winiety w Czechach 2017 – znaki informujące o bezpłatnym odcinku drogi W stosunku do ubiegłego roku, sytuacja uległa dość dużej zmianie. Największą z jest zniesienie opłat za większość obwodnic dużych miast. Odcinki płatne i bezpłatne ilustruje poniższa mapa. Kolorem niebieskim zaznaczono drogi wymagające winiety, pomarańczowym odcinki bezpłatne, zielonym odcinki bezpłatne od 1.1.2017. Uprzedzając komentarze: jest to jedyna oficjalna mapa, pochodząca od czeskiego odpowiednika GDDKiA, obowiązuje od 1.1 do 31.12.2017 i nie podlega ona dyskusji. Wszelkie komentarze odnośnie różnic między poniższą mapą a tą na mytocz (jest to portal dla pojazdów o masie powyżej 3,5t i dotyczy opłat elektronicznych), motorway.cz i innymi portalami zostaną usunięte, gdyż nie wnoszą nic do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Autostrada Czechy 11.07.17, 09:59 No ja wiem, z tym że Araceli i Kropka wyżej wyjaśniły mi już dobrze, bo chodziło mi o odcinki autostrad, które biegną przez środek miasta. Google maps o niektórych odcinkach informuje, że są płatne. A mi na którejś ulicy w mieście (która jest biegnącą przez miasto autostradą) google maps NIE pokazał, że odcinek płatny - stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś