Dodaj do ulubionych

Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem

11.07.17, 22:55
Słuchajcie, mam prąd w ENEI a gaz w PGNiG (Poznań). I PGNiG przysłał ofertę, że mógłbym brać prąd i gaz od nich. Opłaca się to? Musiałbym jeszcze płacić ENEI za przesył prądu. Analizował ktoś z Was? Te taryfy są złożone z wielu składników - przesył, media, jakieś akcyzy, abonamenty i inne opłaty.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 11.07.17, 22:58
      Sprawdź, czy ten "tańszy" gaz nie ma ceny minimalnej - czyli czy nie musisz płacić jakiegoś minimum miesięcznie, niezależnie od zużycia, co w ogólnym rozrachunku może wypaść gorzej.
      Takie oferty zwykle pełne są różnych "małych druczków".

Inna rzecz, że ja mam bezpośrednio z PGNiG, właśnie dodatkowych pośredników z super ofertami spławiam.
      • thea19 Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 11.07.17, 23:02
        to prad bylby od gazowni.
        • zona_mi Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 11.07.17, 23:04
          Skoro może być od operatora telefonicznego, to czemu nie z elektrowni?

Zasadniczo uważam, że im mniej pośredników, tym bezpieczniej.
          • zona_mi Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 11.07.17, 23:05
            Znaczy - gaz mam z gazowni, a prąd z elektrowni.
            • thea19 Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 11.07.17, 23:12
              ja tez mam prad z elektrowni a gaz z gazowni ale bywalec pyta czy ktos kupuje prad w gazowni (maja pakiet pig) i czy to oplacalne. jak dla mnie oplata przesylowa osobna dla elektrowni bedzie wiec nie wiem czy faktycznie jakas korzysc z tego do uzyskania. trzeba zapytac jednych i drugich jak to wyglada cenowo, ile same lacze, pakiety przeciez tez sie rozne kupuje. u mnie i elektrownia dala ciala od poczatku bo wystawiala rachunki na sasiada i gazownia bo wystawiala prognozy mimo umowy rozliczania zuzycia (a 4mce nie korzystalam z gazu na poczatku). co by bylo gdybym wziela u nich i prad?
              • bywalec.hoteli Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 12.07.17, 00:14
                no właśnie
              • zona_mi Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 12.07.17, 08:22
                Z grubsza o tym właśnie napisałam w pierwszym wpisie, może niejasno.
                Zasadniczo nie korzystałabym z takich pakietów, bo słyszę, że nie są wcale korzystne. la mnie żadna różnica, czy zapłacę jeden rachunek w miesiącu (wspólny), czy dwa (osobny za gaz i prąd), a wolę płacić mniej.
              • bywalec.hoteli Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 12.07.17, 19:11
                Sprawdziłem: PGNiG jest tańszy o 1,3 gr brutto na kilowatogodzinie. Ta cena jest gwarantowana przez rok, tak jak brak opłaty handlowej 6 zł, której w ENEI w ogóle nie ma, bo wszystkie dziwne opłaty (opłata stała sieciowa, opłata przejściowa i opłata abonamentowa) są przerzucone do usługi dystrybucji energii-tzw. druty, z której nie można zrezygnować. Tak więc miesięczny zysk poniżej 2 zł, a może po roku podrożeć.... Zawracanie dupy taką ofertą... Jakby dali 20% tańszą energię to by się opłacało przejść.
        • bywalec.hoteli Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 11.07.17, 23:17
          Prąd byłby z gazowni. PGNiG chyba produkuje prąd jak i kupuje go na giełdzie.
    • asia-loi Re: Prąd, gaz, bank od Plusa 11.07.17, 23:15
      Podepnę się ze swoim pytaniem.
      Ma ktoś może prąd, gaz, bank w Plusie?
    • kfugktru23 Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 11.07.17, 23:17
      Za dystrybucję w ENEI też płacisz.
    • tiszantul Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 12.07.17, 00:30
      > Słuchajcie, mam prąd w ENEI a gaz w PGNiG (Poznań). I PGNiG przysłał ofertę, że
      > mógłbym brać prąd i gaz od nich.

heurystyka dla leniwych: jeśli ktoś sam do nas przychodzi z bardzo zagmatwaną ofertą, to lepiej odmówić
      • bywalec.hoteli Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 12.07.17, 09:47
        Co ciekawe ENEA też mi agresywnie oferowała "tańszy prąd". Oznacza to stałą cenę przez 4 lata chyba. Wyliczyłem, że oszczędności na poziomie 5 groszy miesięcznie. A prąd może przecież potanieć, wtedy stracę. Teraz chyba dorzucają do tego miesiąc prądu za darmo. Ktoś z Was się temu przyglądał?
        • bergamotka77 Re: Emama wszystko wie-oferta prąd z gazem 12.07.17, 11:21
          Aż tyle płacisz za prąd ze tak kombinujesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka