13.07.17, 10:28
Liczę na pomoc i radę.
Jadę z dziećmi (1,5 i 6 lat) do Zakopanego. Rok temu też byliśmy, z tego co zaplanowaliśmy zrealizowaliśmy tylko Gubałówkę. Większość czasu spędziliśmy w termach i na karuzelach, piknikach na polanach, podziwianiu robaków, ślimaków, strumieni itd.
Moje pytania:
1. Z dziećmi w tym wieku warto na Kasprowy Wierch? Co z różnicą ciśnień? Co z wózkiem w kolejce?
2. Myśleliśmy, żeby na 1 dzień jechać do Energolandii, ma to sens? Nie za daleko?
3. Biorę pod uwagę Kraków, Wieliczkę, Krynicę Górską - wyjazd rano, powrót wieczorem. W Krakowie chcieliśmy młodej pokazać mumię i smoka wawelskiego, dłuższy wyjazd tylko do Krakowa innym razem (drugi koniec kraju). Pytanie czy warto?
4. Jakie jaskinie można zwiedzać z dziećmi?
5. Co może zainteresować 6-latkę jeszcze?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Zakopane 13.07.17, 10:33
      Z Zakopanego do Krakowa czarującą zakopianką jedzie się dobre 3 godziny + czas czekania w Wieliczce na wejście grupy + zwiedzanie Wieliczki (minimum 2 godziny z przewodnikiem) + powrót = chcesz zafundować jakiś koszmar dzieciom i sobie. O ile 6-latka by Wieliczkę zniosła, o tyle nie widzę tego z półtoraroczniakiem.
      Energolandia fajna ale znów - na pewno chcesz tak jechać z półtoraroczniakiem?
      • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 10:51
        Triss, kiedy ostatnio wracałaś z Zakopanego do Krakowa? Bo ja 3 tygodnie temu. 3 h, mówisz?
        • triss_merigold6 Re: Zakopane 13.07.17, 10:58
          Przyjaciółka z mężem wracała w zeszłym tygodniu w weekend i twierdzi, że ostatni raz. tongue_out
          Jeszcze zależy od godziny i nasilenia sezonu, ale generalnie o ile góry są w porzo, o tyle Zakopane z góralami i dojazdami jest upiorne.
          • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 11:09
            Ach, w weekend wracala... a jak wraca sie w weekend z Władysławowa? A jak wjeżdża sie do Warszawy po długim weekendzie? No tak... zapomniałaś o tym...

Jak ktoś lubi stać w korkach i narzekać (w sumie co mnie obchodzą cudze hobby), to niech wraca w weekend... Ja wole cywilizowany sposób dojazdu - nad ranem, w dniu powszednim. Polecam.

Ostatnio wracałam 1,5 h. Zdecydowanie gorzej jechało sie gierkowka od wysokości Mszczonowa. "7" tez dramat.
            • lady-z-gaga Re: Zakopane 13.07.17, 11:56
              Zakopianka w tym wszystkim jest mało ważna, cała ta trasa jest aktualnie ujowa. Chyba, że autorka jest z innego rejonu kraju i nie będzie musiała jechac tak, jak warszawiacy. Jechałam w tym miesiącu w gory, w jedną stronę w piątek, z powrotem w dzień powszedni i powiadam, moja noga nie postanie w tamtym rejonie, dopóki nie wybudują i nie wyremontują wszystkiego, co jest rozgrzebane. W obie strony droga zajęłą dwa razy więcej czasu, niż powinna.
              Trzeba być masochistą, żeby tam jechac z małymi dziećmi.
              • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 12:01
                Mnie czeka A1, w zeszłym roku jechaliśmy 6,5h z przerwami, źle nie było.
                • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 12:12
                  W tym roku pokażesz dzieciom piękne podpory pod ekstakady. smile
              • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 12:11
                Dlatego tam jeździ sie nocą, nie ma drogowców i duzego ruchu. Ludzie narzekają na Zakopianke ignorując fakt, ze do tej Zakopianki tez należy dojechać i to drogami, które są rozkopane od długiego juz czasu.
                • lady-z-gaga Re: Zakopane 13.07.17, 12:13
                  Nie każdy jest amatorem nocnej jazdy.
                  • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 12:15
                    No to wtedy stoi sie w korkach.
                    • lady-z-gaga Re: Zakopane 13.07.17, 12:41
                      Nie zaprzeczam smile ale nie można twierdzić, że nie jest tak źle, bo przejechałaś nocą smile jest źle i to bardzo, a gdyby wszyscy jeździli nocą, to i wtedy byłyby korki smile w dzień drogowców nie ma na budowie, ale przewężenia są przez całą dobę , więc w tej kwestii pora dnia nie ma znaczenia.
                      • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 13:03
                        Jak w dzien nie ma drogowców na budowie? Są, budują, wyjeżdżają koparki, zatrzymują ruch albo dowcipnie robią wahadła, co na trasach o tym natężeniu ruchu powoduje duże korki. Na szczęście jeździć można i w dzien i w nocy - niech każdy wybiera, co woli. 😉
                        • lady-z-gaga Re: Zakopane 13.07.17, 13:26
                          oczywiście pomyłka, w nocy nie ma drogowców smile
                        • iwles Re: Zakopane 13.07.17, 14:23

> budują, wyjeżdżają koparki, zatrzymują ruch albo dowcipnie robią wahadła, co na trasach o
                          > tym natężeniu ruchu powoduje duże korki.

no ale chyba te wahadła to nie na autostradzie?
                          • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 14:42
                            Nie na autostradzie, ale np. Na A4 oczywiście także remont i cieżko jest wyprzedzić dużym autem tira 🙂
                            • iwles Re: Zakopane 13.07.17, 15:42
                              Nie pocieszylas mnie 😞
                              Na A4 duzo remontow?
                              • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 16:50
                                Byłam 3 tyg temu, to był jeden ale konkretny. Jechało sie płynnie aczkolwiek bez szału jesli chodzi o predkosc.
                • memphis90 Re: Zakopane 14.07.17, 10:38
                  Rzeczywiście, pojadą nocą, od 3 nad ranem przekimają na parkingu pod Wieliczką, już o 7 rano ustawią się pod kasą, o 10 będą po zwiedzaniu, poczekają na parkingu do 1 w nocy i już mogą wracać do Zakopca! Genialna rada!
                  • thank_you Re: Zakopane 14.07.17, 10:47
                    Pokaz, gdzie radziłam im to cos, co wypocilas wyżej 🙂
                    • memphis90 Re: Zakopane 15.07.17, 09:56
                      Autorka pytała o poradę dojazdu do Wieliczki/Krakowa na jednodniowe zwiedzanie. Ty polecasz jazdę zakopianką w nocy. Więc nakresliłam jak wyglądałoby zastosowanie tej konkretnej rady w tym konkretnym przypadku...
      • jammer1974 Re: Zakopane 28.01.22, 13:01
        Co do Wieliczki nie do konca masz racje. Teraz jest trasa dla dzieci. Trzeba sie zapisac przez internet. Przychodzisz, widzisz kosxmarny tlum w kolejce a ty udajesz sie w miejsce bez kolejki odbierasz bilet i czekasz na swoja grype. Przychodzi przewodnik ktory opowiada o soliludkach ktorych nie nalezy karmic hamburgerami no chyba ze solnymi. Swietna sprawa. Dzieciaki zachwycone.
        • thea19 Re: Zakopane 29.01.22, 12:39
          W 2017 też była trasa dla dzieci? I po chooj czekać na swoją grypę?
    • black.sally Re: Zakopane 13.07.17, 10:37
      a wew życiu Zakopane w sezonie. Ni wuja!!!
      • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 10:42
        Dlatego będziemy po raz kolejny zakwaterowani w Białce.
        Tak pytam o ten Kraków, ale faktycznie bez sensu 3h w jedną stronę, nawigacja pokazywała mi 1,5h, a wiadomo,że realia inne.

Mały lubi wszelkie karuzele, chyba dostosował się do siostry, w sumie to dziećmi dzielimy, jeden rodzic=jedno dziecko, energolandię byśmy ogarnęli, a ile tam dojazd zajmuje w praktyce? bo mi też wychodzi niecałe 1,5h...
        • kondolyza Re: Zakopane 13.07.17, 11:24
          no wlasnie mialam mowic ze jak cos to polecam bialkę, wybierz dobry hotel lub keatery z duzym podworkiem. z mojego doswiadczenia-dobre sa hotele oddalone od glownej drogi w kierunku bukowiny
          albo tez duze podworka po drugiej stronie czyli nad rzeką białką. niektore obiekty mają tam zagospodarowany teren np trzygwiazdkowy Burkaty-ma plażę. moje dzieci jak byly malutkie to nad bialką lubily godzinami rzucac kamieniami. fajna wycieczka na caly dzien z paszportami jest dookola tatr-mozna wjechac na łomnice,oswiedzic pobliskie miasteczka np Wysokie Tatry,Strbskie Pleso itp
          Nad Morskie Oko tez mizna z maluchami.
          z bialki maz tez niedalego do Niedzicy i do Sromowcow na splyw Dunajcem-bylam 3 razy z maluchami,balam sie czy mi z tratwy nie wypadną ale bylo ok,podobalo im sie. wtedy gdy bylam wozek mozna bylo zabrac.
          zwiedzanie zamku w Niedzicy i rejst statkiem po zalewie Czorsztynskim,park zabaw kolo zamku w z dmuchansami itp
          W bialce masz termy bania oraz niedaleko w Bukowinie
          Niedaleko z Bialki masz Wierch poroniec a stamtad godzinka czy 1.5 h z dziecmi spaceru na przepieknà Polane Rusinową (mala w nosidle). Mozna tez z malego cichego na Wiktorowki i stamtad pol godziny na Polane Rusinowa. w samej bialce w zeszlym roku byly zadaszone hale zabaw takie z kulkami itp gdzies naprzeciwko kosciola pamietam
          • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 11:34
            Spływu nie brałam pod uwagę, da się z dziećmi w tym wieku?
            • kondolyza Re: Zakopane 13.07.17, 11:47
              wg mnie tak,no chyba ze dzieciak ma skrajne adhd
          • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 11:36
            Oj tak, zamek w Niedzicy i Jezioro Czorsztyńskie tworzą przy odpowiedniej pogodzie bajkowa scenerie 🙂
            • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 11:46
              W Niedzicy tez mi się bardzo podobałosmile
              • kondolyza Re: Zakopane 13.07.17, 11:48
                a tam przy rondzie w Niedzicy mozna na Slowacje pojechac do Czerwonego Klasztoru
    • nenia1 Re: Zakopane 13.07.17, 10:37
      Ja z moją ówczesną 5-latką szłam z Kuźnic do Murowańca, bardzo fajna wycieczka, tylko dziecko musi lubić chodzenie.
      Do Krakowa zawsze warto, Kraków ma też fajny ogród zoologiczny, jeśli dzieci interesują zwierzęta, choć z Zakopca trochę się jednak jedzie.
      • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 10:52
        Dzieci zwierzęta lubią, do zoo często chodzimysmile
        A długo zajęło Wa przejście?
        • nenia1 Re: Zakopane 13.07.17, 11:26
          Pytasz o ten Murowaniec? Dokładnie już nie pamiętam, ale chyba coś pomiędzy 2-3 godziny.
      • bergamotka77 Re: Zakopane 13.07.17, 17:04
        Do Krakowa za daleko by pojechać na kilka godzin i wracać. W ogóle z poltorarocznym dzieckiem jest kicha. Najgorszy wiek na wszelkie podróże to tak od roku do 3 lat. My wlasnie weszlismy na Gubałówke z chłopcami 7,15 i 42 lata wink Ja pije piwko chlopaki okupuja jakies automaty. Dziś mamy lajtowy dzień bo pogoda była marna rano i lało, ale jutro chyba atakujemy Kasprowy. W planach jest też niebawem całodniowa wycieczka - spływ Dunajcem, Nidzica i Czorsztyn. Na Podhalu sa też fantastyczne termy i co drugi dzień jakieś zaliczamy smile
    • black.sally Re: Zakopane 13.07.17, 10:37
      1,5 roku i 6 lat do energiilandii??? hahahhha, nie sądzę.
      • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 10:49
        Tam jeszcze z dziećmi nie byliśmy.
        Dlaczego uważasz, że nie? Jedno za małe czy drugie też?
        Chętnie posłucham dobrych rad.
        • lucyjkama Re: Zakopane 13.07.17, 11:26
          Oboje za mali. Większość atrakcji nie będzie dostępna zw względu na wzrost. No chyba że 6 latka ma 140cm 😉
          • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 12:15
            Ma równe 140 wzrostu, mierzona w zeszłym tygodniu.
            • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 12:17
              Jest mnóstwo atrakcji od 120 cm. 🙂 Strefy wodne. Ale takie dmuchańce na zewnątrz do wodnej zabawy to są i w Bani w Bukowinie, cały zewnętrzny wodny plac zabaw.
              • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 12:17
                W Bani w Białce
                • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 12:18
                  6-latka na pewno sie ucieszy, gorzej z przebodzcowanym 1,5 roczniakiem 🙂
                • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 12:29
                  Banię w Białce mamy opanowaną do perfekcjismile
                  W zeszłym roku nasz maluch też tam pływał, najpierw trzymałam go pod paszki, a potem tylko lekko brodę przytrzymywałam, zaskoczona byłam, że takie małe i już pływają, w tym roku "na głęboką wodę" nie odważę się go puścić, zostaniemy w brodzikachsmile
                  • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 13:05
                    Moj syn jak był mały, to miał płetwę SwimFin - dzięki temu unosił sie na wodzie bez mojego stresu, ze mu sil zabraknie, a ja pływałam wokół niego. 🙂

Energylandia dla 6-latki to na pewno duza atrakcja. 🙂
                    • mizantropka_20 Re: Zakopane 29.01.22, 12:28
                      Szczególnie w lutym.
            • isanek Re: Zakopane 15.07.17, 10:05
              Wyrośnięta wink
              • mizantropka_20 Re: Zakopane 29.01.22, 12:34
                Prawda? 6 lat i 140 cm.... Pozazdrościć fantazji wątkodajce!
    • kanga_roo Re: Zakopane 13.07.17, 10:51
      a na co Ty masz ochotę?
      bo ja bym wzięła dzieciom porządne buty do chodzenia po górach, i dodatkowo nosidło turystyczne lub chustę dla malucha, i spokojnie pozwiedzała dolinki, plus Morskie Oko lub właśnie Kasprowy, jeśli by się ekipie chciało. po co pchasz się w góry (i to te mega zatłoczone), skoro chcesz zwiedzać i oglądać zupełnie co innego, tego nie ogarniam.
    • volta2 Re: Zakopane 13.07.17, 10:52
      jednodniowa wycieczka z zakopca do krynicy górskiej to zdecydowanie zły pomysł. lepiej albo zrezygnować z ostatniego nocelgu w zakopcu i przespać się już w krynicy albo w ogóle odpuścić.

nawet do szczawnicy bym się nie wybrała w takich celach a jest dużo bliżej. kraków jak wyżej, przyjechać, zostać na noc, zwiedzic co się da i do zakpca dojechać na wieczór. i z powrotem to samo. jechać do zakopca żeby tam nie urzędować tylko wypuszczać się dalej niż do bukowiny czy białki to głupota, strata czasu, pieniędzy na paliwo i umęczenie małych w sumie dzieci.

zostańcie w zakopcu, dzieciak do wózka i robić dolinki, pieszo, 6 latka czasem podwozić w wózku, żeby nie padł, przy złej pogodzie moczyć się w okolicznych termach i to by było na tyle.
      • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 11:09
        W Białce będziemy 2 tygodnie, do Krakowa na dłużej planowaliśmy jechać na przełomie września/października.

Trafiłyście w sedno. Nie mam zamiaru męczyć ani dzieci ani nas, a sobie wycieczki wymyślam.
        Nie cierpię pakowania, dlatego wyjazd na 1 noc odpada, wolę rano i wieczorem wracać, dzieci i tak od 6.00 wyspane i biegające, po wpisach skłaniam się, żeby odpuścić (może energolandia zostanie?)
        Na początku plan był taki, żeby co 3 dzień robić gdzieś dłuższy wyjazd, a dni spędzane na miejscu bez pośpiechu i leniwie.
        • kanga_roo Re: Zakopane 13.07.17, 11:16
          zrobisz, jak zechcesz, ja bym w ramach tego "dłuższego wyjazdu" jechała obejrzeć jakąś dolinkę, wodospad czy inną ciekawostkę a tak to pozwalała dzieciom się swobodnie bawić. energylandia jest imo okropna (oglądałam zdjęcia, nie byłam i mam nadzieję, że nie będę), zupełnie nie mój sposób spędzania czasu.
        • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 11:17
          Skoro macie juz wszystko zabudowane, to róbcie wycieczki w druga stronę - Słowacja. A Kraków przy okazji powrotu.
    • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 10:57
      Nie rozumiem idei - jedziesz kawał drogi do Zakopanego, zeby... ogladac ślimaki i potoki? To samo dostaniesz we wszystkich pozostałych gorach w Polsce, tyle ze bez tłoku.

Skoro bierzecie wózek i upieracie sie przy Tatrach po polskiej stronie, to moze wybierzecie sie na spacer tatrzańskimi docinkami? Lub do Morskiego Oka? Potem 1,5 roczniak zostaje z jednym rodzicem przy schronisku, a z 6-latkiem spacer wokół jeziora? Piękne szlaki są na Słowacji i tam jest zupełnie inny świat - turystów 1/10 tego co u nas, to naprawdę wpływa na komfort zwiedzania. Jak byliśmy kilka tyg temu w gorach, to wlasnie 7 dni w Białce, kilka w Zakopanem i kilka na Słowacji.

Wieliczka z 1,5 roczniakiem to głupi pomysł.
      Różnica ciśnień przy wjeździe na Kasprowy - nieistotna. Tylko... po co chcecie tam wjeżdżać? Zeby zaraz zjechać? Są naprawdę lepsze sposoby na zagospodarowanie kilkuset złotych. 😉
      • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 10:58
        Przy waszych planach i sposobie spędzania czasu zmieniłabym destynacje.
      • triss_merigold6 Re: Zakopane 13.07.17, 11:00
        O tak, na Słowacji jest dużo fajniej, a wjechać można np. na Strbskie Pleso.
        • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 11:13
          My byliśmy jeszcze przed sezonem to w ogóle czuliśmy sie dopieszczeni totalnie. Tylko co zrobic, jak serce wyrywa do panoramy Tatr z naszej, polskiej strony. 😉
          No ale jechać w tlok zeby ogladac ślimaki? To ja juz wolałabym Kotlinę Kłodzka - ile tam jest atrakcji dla dzieci, do tego super zoo po czeskiej stronie, fajne jaskinie, można skoczyć do Pragi na noc czy dwie...
          • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 11:31
            Zoo super, zgadza się.

"Tylko co zrobic, jak serce wyrywa do panoramy Tatr z naszej, polskiej strony. 😉 " - aż uśmiałam się, dzięki za inne spojrzenie!
            • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 11:41
              Bo widzisz, ja juz taka głupia jestem, ze gdy w oddali - jeszcze z Zakopianki - zaczynaja majaczyć szczyty Tatr, a z głośników leci radio Alex to czuje sie najszczęśliwsza na świecie. 😂 I łzy stają mi oczach. 😍 Wiem, wiem, wstyd sie przyznać ale tak wlasnie jest 😅
              • bergamotka77 Re: Zakopane 13.07.17, 12:58
                thank_you napisała:

> Bo widzisz, ja juz taka głupia jestem, ze gdy w oddali - jeszcze z Zakopianki -
                > zaczynaja majaczyć szczyty Tatr, a z głośników leci radio Alex to czuje sie na
                > jszczęśliwsza na świecie. 😂 I łzy stają mi oczach. 😍 Wiem, wiem, wstyd sie pr
                > zyznać ale tak wlasnie jest 😅
                >
                Mam tak samo thank you! 😅To chyba nieuleczalne wink Ja od dobrych kilku lat jeżdżę do Kościeliska i to przez cały rok, blisko granicy z Zakopanem i Kasprowego. Gdy jest cieplej chodzimy na Polanę Szymoszkowa tam jest kompleks basenów otwartych ze zjeżdżalniami a woda ciepła zawsze. Plud wspanialy widok na Giewont. Wkleilabym foty bo wczoraj robiłam ale nie wiem jak big_grin
                • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 13:06
                  Piona 😉
                • kornelia_sowa Re: Zakopane 14.07.17, 10:27
                  Zakopane - to moja miłość -ślepa!!!! Nic mi tam nie przeszkadza- tłumy, stragany, chińskie korale i podkoszulki. No nic. Jedziemy, widzę te strzeliste drzewa, patrzę na góry i to jest to.
              • karme-lowa Re: Zakopane 13.07.17, 15:37
                thank_you napisała:

> Bo widzisz, ja juz taka głupia jestem, ze gdy w oddali - jeszcze z Zakopianki -
                > zaczynaja majaczyć szczyty Tatr, a z głośników leci radio Alex to czuje sie na
                > jszczęśliwsza na świecie. 😂 I łzy stają mi oczach. 😍 Wiem, wiem, wstyd sie pri
                > zyznać ale tak wlasnie jest 😅
                >
                Boszsze, mam tak samo. Nic nie poradzę - kocham Zakopane.
                • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 16:52
                  No wlasnie, choć trudna to miłość.
                  • bergamotka77 Re: Zakopane 13.07.17, 17:13
                    Dokladnie jak sie częściowo tu wychowalo to nie patrzy się racjonalnie - uroda jest w oku patrzacego. Widzę wady i niedostatki tego regionu, ale tu zostawiłam serce i duszę i zawsze chętnie tu wracam. Samo brzmienie goralszczyzny sprawia, że cieplej mi na sercu. Ech Bukowina Tatrzanska, Białka, Kościelisko, Zakopane, Witów to moje miejsca na Ziemi...
      • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 11:11
        Wieliczka z 1,5 roczniakiem, czyli tata z córką do Wieliczki, mama z małym zostaje u górysmile
        • triss_merigold6 Re: Zakopane 13.07.17, 11:12
          Nie bierz do Wieliczki 1,5 roczniaka, to bez sensu.
        • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 11:15
          I co wy bedziecie robic kilka h w Wieliczce? To juz lepiej zostać w gorach i w nich pochodzić, a tata niech sam jedzie do Wieliczki.
      • sacea Re: Zakopane 13.07.17, 11:19
        A na Słowacji gdzie byliście?

Czemu do Zakopanego? Tak jakoś wyszło, w zeszłym córce się bardzo podobało i ciągle pytała kiedy znowu pojedziemy. Karkonosze też mają swój urok, ale póki co trzyma ją widok śniegu latem.
        Tak ja się dziwię czemu nad nasze morze i to w takie zimne lato.
        • triss_merigold6 Re: Zakopane 13.07.17, 11:25
          To pochodź z dziećmi po dolinkach czy ścieżce nad reglami ze starszą i wystarczy atrakcji.
          Serio, nie ma innego wyboru niż lodowaty Bałtyk w deszczu i akurat Zakopane?
          Na Słowacji byliśmy w m.in. Tatrach (Tatrzańska Łomnica, Bachledowa Dolina, Chopok), Popradzie, Słowackim Raju, w tym roku chciałabym zobaczyć jaskinie.
          • nawoyka Re: Zakopane 13.07.17, 13:25
            W Słowackim Raju byłaś z dziećmi? My byliśmy sami a teraz dzieciaki (prawie 7 i 9) strasznie chcą a ja się boję, że są za mali. I myślę, że będą za mali jeszcze kilka lat. Ja polecam dla dzieci Liptowski Mikulasz i okolice (jaskinie, baseny, skanseny).
            • triss_merigold6 Re: Zakopane 13.07.17, 13:44
              Tam akurat bez dziećmi, z dziećmi wybieramy się w tym roku (6 i 13 lat) na którąś z prostszych tras.
            • katriel Re: Zakopane 14.07.17, 13:20
              > W Słowackim Raju byłaś z dziećmi?

W Słowackim Raju byłam dawno, jak jeszcze dzieci nie miałam, ale pamiętam, że pełno tam było przedszkolaków biegających po drabinkach jak małpy.
    • kanga_roo Re: Zakopane 13.07.17, 10:59
      aha, możesz kupić taką książkę "Zakopane i okolice" (Stadtmuller Ewa, Chachulska Anna), to podobno coś w rodzaju przewodnika dla dzieci. my kiedyś zwiedzaliśmy Karkonosze z przewodnikiem w podobnym stylu, czasu nam nie starczyło, żeby wszystko zobaczyć. a co dopiero w Zakopanem.
    • kropkaa17 Re: Zakopane 13.07.17, 11:54
      Jak bylam w Zakopanem z dziecmi 10 miesiecy i miespelna 3 lata to poszlismy nad Morskie oko ( z wozkami), na Nosal, Sarnia Skale, do schroniska na Hali Kondratowej, i na Hale Gasienicowa. Wjazd na Kasprowy sobie darowalismy ze wzgledu na tlumy.
      Ale w tym roku uznalam ze Zakopane z dziecmi ( prawie 5 i7) troche bez sensu i jedziemy w okolice Gor Stolowych wink
      • niektorymodbija Re: Zakopane 13.07.17, 13:04
        Zamiast Energylandii proponuję Rabkoland.Mała przestrzeń,ale sporo atrakcji dla małych dzieciaków (na cały dzien).
        • kornelia_sowa Re: Zakopane 13.07.17, 16:11
          Też bym tak doradzała. Mieszkam pod Krakowem. Na stanie mam 9,5 roczniaka i trochę ponad 2 latkę.

Starszak jeździ do Energylandii regularnie. Z ojcem i tylko z nim.
          Wg nas nie ma sensu jeżdzić we czwórkę- kupować 2 całe bilety, a i tak jedno z nas-rodziców będzie latać za 2 latką non stop, bo dla takich dzieciaków atrakcji tam znacznie mniej niż dla starszych. Jak chcesz zapłacić za cały bilet dla siebie, zeby połazić za dzieckiem po strefie wodnej, to lepiej na termy jedz.

Wieliczkę z 1,5 roczniakiem sobie odpuść. Zdecydowanie. To nie jest atrakcja dla dzieci w tym wieku. Do kopalni mam 7 minut samochodem i ani myśle tam targać dzieciaka zanim nie skończy 4-5 lat.

Moje dzieci zaprawiane w górskich wedrówkach od oseska.

Starszak jak miał 1,5 roku prawie
          do samego Morskiego Oka dodreptał piechotą. Ale to on. Młoda lubi nosidło i tez jedziemy w góry. Tylko Sowie wink

W ubiegłym roku byliśmy w Zakopcu tydzień i pożyczałam tam na jeden dzień nosidło, żeby sprawdzić czy przypasuje zanim kupię. Bo niektóre dzieci nie lubią. Polubiła.

My byliśmyrok temu:
          Doliny: Strążyska, Kościeliska, Chochołowska i Białego (piękna). Na ul. Strązyskiej 1 fajna knajpka, przyjaznq dzieciom. Nazwy nie pamiętam
          • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 16:53
            Wow, ale gość. Ile czasu zajęło Wam dojście do Morskiego Oka?
            • bergamotka77 Re: Zakopane 13.07.17, 17:07
              O Morskie Oko tez planujemy of kors, z tym, ze mój 7-latek to lepszy piechur niż ja 😅 Uwielbiam Morskie Oko. Zawsze się tam wzruszam i chce mi się płakać -tak pięknie jest. Podobnie płakać chciało mi się tylko w Jerozolimie. W takich miejscach dotykam absolutu big_grin
              • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 17:18
                My ostatnio weszliśmy tez na Czarny Staw, ale Młody w drodze powrotnej zjechał na hulajnodze - wszyscy mu zazdrościli, na czele z tymi, którzy dopiero szli do gory. Zrobił 26 km i potem 3 h na termach pływał, ledwo go wyciągnęłam z wody - moj facet zmęczył sie od samego patrzenia na nas 😂😂😂
                • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 17:24
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/eg/qe/vb4o/0kNfiTG1GnDxsm3xLB.jpg
                  • thank_you Re: Zakopane 13.07.17, 17:24
                    Moja dziewczynka ❤️❤️❤️😂
            • kornelia_sowa Re: Zakopane 13.07.17, 22:50
              3 h 40 minut czyli prawie dwa razy dłużej niż przewiduje ustawa wink
              Z tego max 15-20 minut jechał wózkiem.
              Z powrotem jechał całą drogę bo zasnął.

No jest niesamowity.
              Jak miał 6 lat, przejechaliśmy Chochołowską rowerem. Rowery zostały w schronisku a my poszliśmy trasą: Chochołowska- Grześ-Rakoń-Wołowiec i bynajmniej się nie ślimaczyliśmy. Robił normalne czasy dorosłych. No lubi.
              Potem zejscie i znowu Chochołowska rowerem.

Teraz robimy koronę gór Polski- jego inicjatywa.
              • thank_you Re: Zakopane 14.07.17, 09:28
                No nie takie dwa razy dłużej, bo pod gore idzie sie średnio 2,5 h. 🙂 Musiał niezle tempo trzymać jak na 1,5 roczniaka. 🙂🙂🙂 Nie nudziło mu sie? Ta trasa dla dorosłego bywa nużąca.

Wasza druga trasę robiłam z moim synkiem ostatnio - i podobnie jak wy rowerami. Do Morskiego Oka wzięłam hulajnogę, na której zjechał, dzięki czemu zrobiliśmy czas 1,5 h 😂😂😂.

Przybij piątkę zuchowi. 🙂
                • kornelia_sowa Re: Zakopane 14.07.17, 10:24
                  2,5 h? E , zależy- wg naszej mapki ok. 2 h.
                  Czas przejścia trasy jest podawany dla tempa średniozaawansowanego- spacerowego wink

Trzymał, trzymał tempo.
                  Nie nudziło mu się- on podbiegał, zawracał do nas i znowu do przodu. Nie wiem skąd dzieci siły biorą.
                  Może taki typ - ten wyjazd to był ostatni raz z wózkiem.

Uwierz mi ja byłam niemożebnie zdziwiona jak sie dowiedziałam, ze zdrowe trzylatki jeszcze w wózkach jeżdzą.

Moja koleżanka - rocznik 1980 jako trzylatka dzień w dzień chodziła z matką do pkola na butach 5km. Zima, deszcz, wiatr.

Teraz dzieci są delikatniejsze- może kweestia wychowania. Może nie.

U syna w klasie był wyjazd do wąwozu Homole. Na zebraniu potem mamy mowiły, zeby jednak tak męczacych wycieczek nie organizować bo to za ciężka trasa dla 8 latków wink

Ciekawa jestem jak będzie z moją córą. Fajnie gdyby załapała bakcyla bo to by ułatwiało wybór wakacji,. Na razie sporo jednak w nosidle. Jej brat - mimo, ze był klops wtedy, więcej łaził.

Piątkę przybiję. Ucieszy się

• sacea Re: Zakopane 14.07.17, 09:45
                Az mnie chęć naszła wypróbować ile mały wytrzymasmile
                • thank_you Re: Zakopane 14.07.17, 10:11
                  Probuj! I daj potem znac jak mu poszło! 🙂
    • bib24 Re: Zakopane 13.07.17, 14:18
      masz blisko w Pieniny, na spływ Dunajcem możesz jechać, rejs po zalewie w Nidzicy, zwiedzić zamki koło Dunajca
      szlak polecam jeden: dolina kościeliska i jaskinia mroźna
      z lepszych jaskiń jaskinia bielska po słowackiej stronie
    • koala0405 Re: Zakopane 13.07.17, 16:15
      za małe dzieci żeby jechać do Zakopca i stać w korkach, kolejkach wszędzie
      Byłam z moimi chłopakami /3 i 7 lat/ i nie polecam.... dlatego teraz ponownie jedziemy do Karpacza. Dojedziemy w 2,5 godziny do Karpacza / do Zakopanego jechaliśmy 4 godziny ale już z powrotem aż 9 godzin/ a na miejscu też są fajne atrakcje dla maluchów i pełno nowych ogólnodostępnych placów zabaw.
    • nadzieja101 Re: Zakopane 13.07.17, 19:28
      Energylandia bez sensu. Stracicie mnóstwo czasu na dojazd, a na miejscu wiele godzin czekania w kolejkach do poszczególnych atrakcji. Lepiej Rabkoland. Rzut beretem od Zakopanego, brak kolejek a dla takich maluchów atrakcji tam wystarczy.
      • sacea Re: Zakopane 14.07.17, 14:50
        Rabkoland starsza kupiłasmile
        na www się podoba, faktycznie bliżej
    • ichi51e Re: Zakopane 14.07.17, 14:55
      Jaka roznica cisnien big_grindd
      • kondolyza Re: Zakopane 14.07.17, 19:01
        nie ma smiechu, osoby z wadami serca itp nie czują sie komfortowo na wysokosciach
      • sacea Re: Zakopane 14.07.17, 22:53
        U małych dzieci wjazd powoduje ból uszu - wg miejscowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka