Dodaj do ulubionych

Obym była złym prorokiem

19.07.17, 09:25
Czytam komentarze do wczorajszego wystąpienia Kaczyńskiego i mam wrażenie, że nadal panuje wśród przeciwników PiS nadmierny optymizm. "Kaczyńskiemu puściły nerwy". Nie, proszę państwa. Nic Kaczyńskiemu nie puściło. PiS potrzebuje, z powodu nieoczekiwanego oporu prezydenta 3/5 posłów. Nalezy zatem przekonać elektorat, ze posłowie PO to zbrodniarze, którzy w Sejmie nie powinni zasiadać. Moim zdaniem jest to pierwsza przymiarka do wygaszenia ich mandatów poselskich. Niemożliwe? Możliwe, już tak w historii parokrotnie bywało, a to, co jeszcze rok temu wydawało sie niemożliwe teraz widzimy na własne oczy. Unia nie pozwoli? Tym lepiej, Kaczyński chętnie wyprowadzi Polskę z Unii.
Obserwuj wątek
    • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:32
      Obawiam się, że możesz mieć rację. Powoli opada maska demokracji i doczekamy wkrótce rozlewu krwi.
      • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:33
        sad
      • kaz_nodzieja Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:34
        Chciałabyś.
        Od kiedy doszedł do władzy PiS ciągle słyszę o owym rozlewie krwi.
        I jakoś jak nie było tak nie ma.
        Co mają w głowie tacy histerycy?
        • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:35
          Jeśli nie widzisz eskalacji, toś slepy.
          • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:38
            A kto eskaluje złe emocje? PIS czy przedstawiciele opozycji histerycznej wrzeszczacy od rana do wieczora o dyktaturze i faszystowskim rządzie? A to co wyprawiaja tzw, obywatele jest w ogole karygodne.
            • jan.kran Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:17
              1elka26 napisał(a):

> A kto eskaluje złe emocje? PIS czy przedstawiciele opozycji histerycznej wrzesz
              > czacy od rana do wieczora o dyktaturze i faszystowskim rządzie? A to co wyprawi
              > aja tzw, obywatele jest w ogole karygodne.

----------> HIsterycznie to wczoraj wrzeszczał Prezes.Galki oczne mi wypadły jka zobacyzłam jego wystąpienie.Mam nadzieje że nie mnie jednej.
            • pitahaya1 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:13
              A jak ci koń na głowę narobi a ty zaprotestujesz to kto będzie eskalował złe emocje? Ty czy koń?
            • cosmetic.wipes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:10
              1elka26 napisał(a):

> A kto eskaluje złe emocje?

No no, jasne. Jarek wczoraj wystąpił z dobrotliwym uśmiechem na twarzy i kulturalnie prac delikatnie napomniał opozycję big_grin
          • kaz_nodzieja Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:40
            Jest eskalacja. Ale nie na miarę 1939 roku. Do rozlewu krwi daleko. Ale widzę, że niektórym (i to wcale nie tym z PiS-u) się marzy.
            • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:46
              Wiesz co, ja to od dwóch lat słyszałam w realu. Że przesadzam, że pis jest normalną partią, że jakie wybory. Twoje slowa mnie nie dziwią.

I nie, nie chodzi o 39, a o trwałe przejęcie władzy i prześladowania nieprawomyślnych.
            • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:50
              Na razie armatki wodne pod sejmem, potem i amunicje mozna uzyc. Krew się poleje.
            • maadzik3 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:11
              a kto mówił o 1939? 1926 to mało? 1956? 1968? 1970? 1976? 1981? a z historii innych państw 1917 (i myślę o zamachu stanu w listopadzie a nie o rewolucji w lutym)? 1933? 1923 (mussolini)? 1936 (franco)?
            • snakelilith Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:21
              kaz_nodzieja napisała:

> Jest eskalacja. Ale nie na miarę 1939 roku. Do rozlewu krwi daleko.

Kotku, to nie 1939, a 1933. Czas wprowadzenia w Niemczech dyktatury. Ale powtórki z 1939 z Polską w roli głównej nie będzie. Polacy nie zagrażają swoim sąsiadom i nigdy zagrażać nie będą, więc do historii przejdą jako ci, którzy rozwalili tylko i wyłącznie swój własny kraj. Jeżeli to dla ciebie pocieszenie, to faktycznie masz coś nie tak z głową.
            • asia_i_p Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:28
              Na razie mówimy o 1926. Od biedy 1933.

Nie uspokajasz mnie, bo już mi kazano raz nie histeryzować przy gimnazjach, na pewno nie będzie likwidacji, histeryzowałam dalej i jak się okazało, słusznie.

PiS przeprowadza, co chce, więc jeśli zachodzą najlżejsze przesłanki, że chce dyktatury to trzeba histeryzować głośno i zbiorowo.
          • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:43
            Mnóstwo jest ślepych, chorych, ograniczonych umysłowo. Taki naród sad
        • joanekjoanek Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:36
          Wiedzę historyczną.
        • sumire Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:36
          My nie wiemy. Zapytaj tego, który wczoraj histeryzował.
      • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:37
        szarsz napisała:

> Powoli opada maska demokracji i doczekamy wkrótce rozlewu krwi.

Ja jednak jestem większą optymistką - wierzę, że do tego, o czym pisze verdana, nie dojdzie, bo zacznie się rewolucja, czy jak to inaczej nazwać. Bez rozlewu krwi (tzn. bardzo, bardzo, bardzo wielką mam nadzieję, że jednak bez rozlewu).
        • mamma_2012 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:40
          Nie potrafię sobie wyobrazić, że bez rozlewu krwi oddadzą władzę. Za dużo mają do stracenia, wiedzą przecież, że każda kolejna władza będzie ich chciała pociągnąć do odpowiedzialności karnej.
          • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:45
            Nie tylko. Przy tej zmianie prawa kolejna władza będzie miała też władze niemal absolutną. Czyli konstruując tego typu ustrój PiS nie może dopuścić do utraty władzy.
            • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:49
              Tak i jeszcze raz tak. Żadna kolejna partia rządząca, o ile będzie, nie zlikwiduje pisowskiego prawa. Bo to im będzie na rękę.
              • turzyca Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:11
                >Żadna kolejna partia rządząca, o ile będzie, nie zlikwiduje pisowskiego prawa. Bo to im będzie na rękę.

Moze jestem niepoprawna optymistka i nadmiernie wierze w ludzi, ale zakladam, ze takze w kregach, ktore moga dostac sie do wladzy sa ludzie, ktorzy lubia zyc w demokracji. I tak jak widzielismy serie autokracji, tak widzielismy tez serie powrotow do demokracji, powrotow takze bezkrwawych. Owszem mniejsze serie, ale jednak. A w polskiej polityce jeszcze sa ludzie, ktorzy przez taki powrot przeszli, niektorzy aktywnie go wspoltworzac, wiec mamy do czego sie odwolywac.
              • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:48
                nie, to nieprawda, że nie zlikwiduje. ale mozliwe, ze wpierw z niego skorzysta.
          • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:49
            mamma_2012 napisała:

> Za dużo mają do stracenia, wiedzą przecież, że każda kolejna władza będzie
            > ich chciała pociągnąć do odpowiedzialności karnej.

To prawda. Popełniają przestępstwa konstytucyjne jedno za drugim, odpowiedzialność karna za nie jest oczywista.
            To takie moje naiwne i niezbyt mądre nadzieje, że jednak uda się w miarę pokojowo sad
      • tiszantul Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 00:43
        > Obawiam się, że możesz mieć rację. Powoli opada maska demokracji i doczekamy wk
        > rótce rozlewu krwi.

Rozlew krwi? Jak na razie mamy tylko byłego członka Platformy Obywatelskiej, który zamordował członka PiS-u. Google: Ryszard Cyba.

W ciągu ostatniego półtora roku wiele razy pisano, że maska opadła, więc teraz nie może "powoli opadać". Trzeba było być ostrożniejszym ze słowami wcześniej, to dzisiaj mogłabyś nieść hiobową wieść. Niestety już dawno powiedziano znacznie mocniejsze rzeczy, więc na dzisiaj zostało Ci tylko "Państwo pis jest sto razy gorsze od ustroju hitlerowskiego".

Przypominam, że w Hamburgu zostało rannych 500 policjantów. Do tego u nas jeszcze bardzo daleko, przy czym Niemcy to ostoja demokracji i państwo zatroskane o stan demokracji u sąsiadów. Skoro więc takie rzeczy są możliwe we wspaniałych demokratycznych Niemczech i nic się nie dzieje, to skąd takie podniecenie, że w Polsce mogłoby się coś takiego zdarzyć?

Ten melodramatyczny "rozlew krwi" byłby na rękę wyłącznie opozycji. Czekacie na prezent od pisu? Miłego czekania.
    • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:36
      Brednie - chociaz z jednym punktem zgadzam się. Ktos taki jak Kopaczowa nie powinien zasiadać w polskim Sejmie.
      • kk345 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:48
        A tak z ciekawości zapytam: dlaczego akurat Kopaczowa???
        • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:50
          A to uważasz, że taka osoba która bezczelnie kłamała z mownicy sejmowej ma moralne prawo do zasiadania w Sejmie?
          • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:55
            Uważasz, że osoby, które kłamały nie powinny zasiadać w Sejmie?
            • semihora Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:07
              Dobrze kombinuje, cały PiS do wywalenia big_grin Chciała błysnąć, ale nie pykło big_grin
              • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:10
                Nie bredź, kłamstwo Kopaczowej było wyjątkowe gdyż dotyczyło wydarzenia wyjątkowego. Jezeli tego nie widzisz, to mogę tylko współczuć.
                • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:12
                  Czyli w innych sprawach wolno kłamać, a zmiana ustroju nie jest wydarzeniem wyjątkowym.
                  • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:44
                    Kolejny przykład demagogii - szkoda komentować.
                    • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:47
                      Czyli argumentów zabrakło.
                      • joanekjoanek Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:20
                        Tam zaraz argumentów.
                      • olena.s Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:42
                        NIgdy ich nie ma.
                • araceli Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:45
                  1elka26 napisał(a):
                  > Nie bredź, kłamstwo Kopaczowej było wyjątkowe gdyż dotyczyło wydarzenia wyjątko
                  > wego.

Czyli w sprawach codziennych można ordynarnie łżeć jak to PiSowcy robią non-stop?
                  • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:06
                    Jasne - gdyż jak wszystkim wiadomo kradzież batonu ma taki sam ciężar gatunkowy jak morderstwo z premedytacją i kara za oba przestępstwa powinna mieć taki sam wymiar.
                    I oczywiscie taki sam ciężar gatunkowy ma bezczelne kłamstwo Kopaczowej co inne klamstwa jakimi nieustannie poslugują sie przedstawiciele opozycji histerycznej?
                    Chociaz w waszym przypadku nic mnie już nie zdziwi - i gdzie udało wam się znaleźć moją zgodę na obecnośc kłamstwa w zyciu publicznym? zadziwiające
                    • iwles Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:00
                      A klamstwa Macierewicza, ze trzy osoby przezyly zamach w Smolensku, tylko zostaly dobite? Jaki to kaliber? Bo dla mnie to okrutne manipulowanie i granie smiercia i tragedia. NIC tego chamskiego klamstwa nie przebije 😣
                      • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:04
                        Wiem, że to się nigdy nie stanie, ale czasami się zastanawiam co by się stało gdyby Nowacka wykrzyczała Kaczynskiemu "kanalio, zabiłeś moją matkę"
                        • joanekjoanek Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:21
                          Dziękuję za tę wizję, będę się teraz długo rozkoszować.
                        • skarolina Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:13
                          Zasadniczo to bratanica powinna mu wykrzyczeć, że zabił jej rodziców...
                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:11
                      I juz jest tekst o morderstwie z premedytacja. Gdzie akt oskarzenia tisz? Skoro to morderstwo?ale zacznie sie taka propaganda w tvp ze zelazny elektorat sam rzuci sie na Tuska by go rozszarpac.
                    • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:50
                      jakie morderstwo z premedytacją? jeśli już, to stoi za nim twój mocodawca Władimir.
                • pitupitt Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:58
                  Z koniem z klapkami na oczach mi się kojarzysz. Widzisz wybiórczo tylko, co ci pasuje. Pis nie kłamie, nieeee, no skąd.
          • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:56
            Ooooo... za to w PIS sami zlotousci i prawdomówni. Sprzedajne dz..., po wczorajszych manewrach w Sejmie gdyby mieli choć trochę honoru to poodchodziliby Z pis. Póki co cisza i lizanie doody prezes trwa. Przyzwoitości za grosz.
          • araceli Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:44
            1elka26 napisał(a):
            > A to uważasz, że taka osoba która bezczelnie kłamała z mownicy sejmowej ma mora
            > lne prawo do zasiadania w Sejmie?

A to pewnie 90% PiSu nie powinno tam zasiadać big_grin
          • jan.kran Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:22
            1elka26 napisał(a):

> A to uważasz, że taka osoba która bezczelnie kłamała z mownicy sejmowej ma mora
            > lne prawo do zasiadania w Sejmie?

-----------> A ty uważasz że osoba która w nocy wdziera się na trybunę sejmową i przerabia na
            niej swoje traumy i poczucie winy wrzeszcząc ma prawo do pojawiania się w Sejmie?
            Czy uważasz że osoby ktore dokonują czynnego ataku na posłów w Sejmie maja prawo w nim przebywać?
      • 71tosia Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 17:22
        bo...? Tak z ciekawości jakie kompetencje ma grupa posłów, która złożyła projekt poselski w sprawie SN? Np. Antoni Duda (wojek prezydenta) i Wroblewski przyznaja ze nie pamietaja co i kiedy podpisywali, Pani Kruk- czy oby była wtedy trzezwa bo wiadomo ze ma z tym trochę klopotow, zawodowe kompetencje tej grupy poslow to: elektryk, budowlaniec, przedsiebiorca etc, tak sobie kilka dni temu usiedli i przy kawie napisali projekt nowej ustawy o SN a ze na temacie znaja się swietnie wiec projekt idzie bez konsulatacji, opinii ekspertow a nwet dyskusji w komisjach. Naprawde maja większe kompetencje niż Ewa Kopacz?
    • mamma_2012 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:37
      To co się dzieje nie mieści mi się w głowie, jak próbuję sobie to poukładać to wychodzą mi najdziwniejsze i najczarniejsze scenariusze, chociaż oczywiście w większości dobrze znane z historii.
      Niestety zakończone rozlewem krwi, jak nie teraz to za kilka lat, kiedy ludzie zdecydują się znów zawalczyć o wolność.
      • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:40
        > oczywiście w większości dobrze znane z historii.

Wariant węgierski jest teraz i optymistyczny i pesymistyczny jednoczesnie.
    • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:40
      Poryczałam sie dzisiaj jak to zobaczyłam, boję się o moje dzieci.
      • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:47
        sad
        A ja ciągle nie potrafię uwierzyć w to, że tyłu Polaków nadal wierzy w te brednie. Ciekawe jest to, że osobiście nie znam nikogo. Tu kilku trolli na forum, ale możliwe że to jest jedna osoba, jakaś dawna koleżanka z Facebooka, siedzi od lat za granicą, nie pracuje i lajkuje jakieś pierdoły.
        • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:56
          Ja znam sporo. Część z nich to dobrzy ludzie, którzy wszystko i wszystkich tłumaczą, nie wierząc w złe intencje. Część-symetrysci, ktorym pis obiecał, frankowicze itp. Znam też jednego zadowolonego, bo pis robi, co obiecał, czyli "porządek". Znam też jednego ultrakonserwatystę, z Krakowa, słuchacza radia Maryja, profesora belwederskiego. No i znam takich, dla których ksiądz jest autorytetem i którzy zdarzają się zawsze z moimi słowami: "ale przecież ksiadz powiedział..."
          • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:04
            Ja podejrzewam, że moja daleka rodzina ze wsi, z którą mam mały kontakt i mieszka daleko od nad, jest za PiS. Prawdopodobnie. A tak wokół mnie nikt. Nawet ci, którzy chodzą do kościoła i mają kredyt we franku. Bo mają rozum.

No ale co zrobić, ludzi nie przekonasz, zobacz co tu piszą te 2-3 trolle. Chyba serio wierzą w te brednie?
            • semihora Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:11
              No to ja znam takich, którzy chodzą do kościoła i są całym sercem za PiS, bo PiS jest partią kościółkową. I to wystarczy: "Nie wszystko mi się podoba, ale PiS jest za kościołem, a ja chodzę do kościoła i wierzę w Boga" (cytat dosłowny).
              • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:16
                Kiedyś usłyszałam że PAD jest dobrym prezydentem bo jest taki....pobozny. No jak widza kogoś wiecznie na kolanach to cóż...
                • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:51
                  sad

• miodowa2 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 21:39
                PIS jest za kościołem, powiadasz?
                Wspiera konkubinaty - takim rodzicom łatwiej o 500zł na pierwsze dziecko. To jest zgodne z kościołem?
                • iwles Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 06:41
                  Tyle, co daja na te dzieci z konkubinatow, to malutka iropelka wobec tego, co dostaje od nich kosciol.
                  A Rydzyk to juz w ogole jest na uprzywilejowanej pozycji. Normalnie bliski przyjaciel kazdego pisiaka, sa u niego na wszystlich wazniejszych uroczystpsciach i nie sa z pustymi rekami.
                  Glodne dzieci w Bieszczadach, o ktorych tak glosno krzyczala Szydlo NIGDY nie dostaly tyle wsparcia co nasz najprzewielebniejszy ojciec z Torunia.
                • dzikka Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 10:28
                  miodowa, oczywiście że PiS jest za kościołem, za instytucją, która dostarcza im twardy elektorat. Kościół tez czerpie z PiSu niezłe profity. Tylko niestety "ciemny lud" nie widzi różnicy miedzy kościołem jako instytucją a wiarą w Boga, który jest tylko niezłą zasłoną, od wieków, dla działania całej masy złych ludzi. Mało która instytucja ma na swoim koncie tyle przelanej krwi, popieranie niewolnictwa czy pochwała dla nazizmu wypływały przecież z Watykanu, o inkwizycji, krucjatach, wyżynaniu ludności ameryki pn i pd i wiele, wiele innych mordów nawet nie wspomnę.....
        • chicarica Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:56
          Ja już pisałam że niestety znam osobiście i niestety tacy ludzie są. I co więcej, złapią za kosy podpuszczeni przez prezesa.
      • gaga-sie Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:15
        Ja to na żywo widziałam, nawet miałam wtedy założyć wątek, ale wystarczy mi, że ja nie spałam.
    • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:45
      Kaczyński nie wyprowadzi Polski z Unii, to dla PIS byłby koniec. Ileż to on ma tego przekonanego elektoratu, ile ludzi na niego głosowało?
      Bardzo dobrze, że tak się dzieje, może wreszcie, ci którym się nie chciało ruszyć tyłka z fotela przed kompem, go ruszą.
      Może w końcu wstaną ci, którzy mówią "nie głosuję, mój jeden głos się nie liczy", a którzy sumuję się w dobre pare milionów.
      W Polsce mniej ludzi głosowało na PIS niż we Francji na Le Pen, ale tam ludzie po prostu idą głosować, u nas większość w domach siedzi a potem płacz. Głównie na forum i Facebooku, cała para idzie w lajki albo "smutno mi". Jakoś elektorat PIS zawsze się potrafi zmobilizować.
      • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:48
        Gdyż elektorat PIS nie idzie na wybory dla spodziewanych korzyści, ale w imię zasad. Ale to jest chyba dla was obce słowo.
        • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:51
          PiS- elektorat idzie głosowac po mszy. o ksiądz kazal.
          • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:55
            Ale nie ważne kto kazał. Ważne, że idą. Moją w sobie silne przekonania, fanatyczne, to ich napędza. Dlatego nie można siadać na tyłku, albo popłakiwać na forum, trzeba się zacząć mobilizować i nie bać się.
            • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:57
              Przerażające że klapki z oczu i uszu im nie spadają. Judaszowe całusy ważniejsze.
        • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:52
          Fanatycznych zasad i fanatycznej nienawiści. To prawda. Takie rzeczy napędzają.
        • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:54
          1elka26 napisał(a):

> Gdyż elektorat PIS nie idzie na wybory dla spodziewanych korzyści, ale w imię
          > zasad. Ale to jest chyba dla was obce słowo.

Ha, ha, ha...
          Ty naprawdę istniejesz?
          • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:57
            A ja się zgadzam. Część PiSu rzeczywiście głosuje w imię zasad i ideologii, tylko że akurat te zasady i ta ideologia nie są powodem do chwały. Na bardzo wiele parii antydemokratycznych, faszystowskich czy komunistycznych ludzie głosowali własnie w imię zasad i ideologii. W polityce lepszy bywa pragmatyzm.
        • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:57
          I to jest przerażające. Rozumiesz, idealiści są niebezpieczni.
          • joanekjoanek Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:25
            Było takie kiedyś modne słowo "oszołomy", szkoda, że wyszło z użycia.
            • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:32
              Nie mam na myśli oszołomów tylko idealistów. Utopistów wszelkiej maści, budowniczych nowych lepszych światów, rewolucjonistów, którzy w dobrej wierze i pragnąć szczęścia ludzkości wszelkie skutki uboczne wrzucają w koszty rewolucji.
              • joanekjoanek Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:16
                Tyle kiedyś znaczyło "oszołom", czy nie?
                • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:40
                  Nie. Idealista ma wydźwięk generalnie pozytywny, a oszołom negatywny.
        • olena.s Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:47
          Zasada 500+? big_grin
      • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:00
        > Kaczyński nie wyprowadzi Polski z Unii, to dla PIS
        > byłby koniec.

Poparcie dla unii wcale nie jest takie duże i właśnie teraz jest rozgrywane po cichu. Dwoma argumentami: "Polska więcej do Unii wkłada, niż wyciąga" + straszenie uchodźcami.
        • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:03
          Nie byłby koniec, bo dyktatura nie przejmuje się opinią obywateli. Poza tym straszenie 7 tysiącami uchodźców ma sie na tyle dobrze, że część osób uwierzy, że to cena za bezpieczeństwo.
        • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:04
          Polska jest jednym z najbardziej prounijnym krajów w Europie. Jedynie sprawa uchodźców stanowi wyłom. Dobrze radzi triss w innym wątku, żeby obecnie nie poruszać spraw związanych z uchodźcami i nie nakręcać dodatkowych emocji.
          • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:08
            Jeśli już, to założyć (tj. opozycja powinna założyć), że przyjmie się ich po cichu i dyskretnie bez nadmiernego informowania mediów.
            • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:10
              Nie da się dyskretnie, bo to nośny medialnie temat.
              • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:14
                Da się bez eksponowania i bez podkreślania, że oto spełniamy czyjeś (unijne) ustalenia.
                Niemniej, pragmatycznie rzecz biorąc, lepiej byłoby w ogóle zapomnieć o temacie uchodźców i na każde pytanie odpowiadać płynne, że zagadnienie jest poważne, wymaga rozważenia oraz wnikliwych konsultacji różnych podmiotów, jak również że trwają prace nad wypracowaniem zadowalającego modelu.
              • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:10
                bez problemu da się.
      • tt-tka Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:07
        larrisa napisała:

> Kaczyński nie wyprowadzi Polski z Unii, to dla PIS byłby koniec.

Uzasadnij, prosze. Ja tam wsrod elektoratu PiS nie widze euroentuzjastow. Wrecz przeciwnie.
        • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:19
          A rolnicy? Brak dopłat może niejednemu dowalic.
          • lellapolella Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:03
            Może dowalić, chyba, że się zmieni wszystko
            www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1712280,1,minister-rolnictwa-chce-reaktywacji-pgr-ow-historia-zatacza-kolo.read
            • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:28
              I kto ma niby w tych PGR-ach pracowac? Mieszkańcy Mieszkanie plus wybudowanych w szczerym polu?
        • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:23
          Elektorat, który głosował na PIS to 5 milionów Polaków, uprawnionych do głosowania jest 30 milionów Polaków. Rozumiesz co to znaczy? Poza tym jak już przeciwcialo napisała, rolnicy są największymi beneficjentami Unii Europejskiej.
          • tt-tka Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:27
            larrisa napisała:

> Elektorat, który głosował na PIS to 5 milionów Polaków, uprawnionych do głosowa
            > nia jest 30 milionów Polaków. Rozumiesz co to znaczy? Poza tym jak już przeciw
            > cialo napisała, rolnicy są największymi beneficjentami Unii Europejskiej.

Uprawnieni a glosujacy to, wydaje mi sie, calkiem inne cyfry.
            Dotacje z Unii i tak do 2020 roku, nie w nieskonczonowsc - rolnicy i inni beda doic, poki sie da, ale z obrzydzeniem - a potem skonczy sie bajka.
            • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:32
              Opierasz się wyłącznie na swoich przypuszczenia, gdybać sobie każdy może, ja opieram się na wynikach badań i wychodzi z nich, że Polacy są mocno prounijni.
              Oczywiście, że uprawnienie a głosujący to całkiem inne cyfry, chyba widać, że 5 mln to nie 30 mln, ale dlaczego większość ma się bać mniejszości i czuć się zupełnie bezradna?
              • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:36
                Ale co to ma za znaczenie? W chwili, gdy kończy sie demokracja opinie społeczeństwa nie mają szczególnego znaczenia.
                • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:41
                  Czyli jednak idziemy dalej w czarne scenariusze i promujemy bierność, bo przecież "nic się nie da zrobić".
                  Czemu to ma służyć? Chcesz usłyszeć, że jesteś bardzo mądra, oczytana, przenikliwa i przewidziałaś to wszystko?
                  Czy chcesz poderwać ludzi do działania, zmobilizować do czegoś? Bo jeśli to drugie to kiepsko ci idzie.
                  • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:44
                    Kto tu promuje bierność? Ty. Bo uważasz, że albo demonstracja, albo nic. Kto nie wzywa na barykady, ten niech pozostanie bierny.
                    • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:49
                      Nie, wcale nie uważam, że demonstracja albo nic. Uważam, że stałe dołowanie i mnożenie czarnych scenariuszy nie zachęca do żadnej aktywności a przekierowuje energię na kolejne coraz większe dołowania uruchamia chór płaczek.
                      Tu trzeba energii, poweru, poczucia, że na coś mamy wpływ, a nie płakania i ubolewania.
                      • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:53
                        Zgadzam się w 100%
                      • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:53
                        Innymi słowy uważasz, ze należy ukrywać możliwość czarnych scenariuszy, nawet prawdopodobnych, aby ludzie się nie zmartwili, tylko radośnie protestowali. Nie wydaje mi sie, aby pokazywanie ewentualnych konsekwencji działań PiS- zniechęcało kogokolwiek do działania. Trzymanie ludzi w nieświadomości, aby skłonić do pożądanych działań to raczej domena dyktatury, nie demokracji.
                        • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:55
                          imho nie chodzi o ukrywanie ale o ton - powtarzające sie tutaj - "przepadło, nic już nie da się zrobic, zaorali i koniec"
                          • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:57
                            A, to tak. Ale nie widzę takiego tonu w moim poście startowym. Przeciwnie, gdy się wie, jakie fatalne konsekwencje mogą wyniknąć z pewnych nieoczywistych posunięć, tym bardziej warto protestować, a nie machać reką i mówić "o, fajnie, nerwy im puszczają".
                        • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:14
                          Pięknie przekręcasz, ale nie, tak nie uważam. Uważam natomiast, że para idzie głównie w kreślenie czarnych scenariuszy i na tym się kończy, co widać chociażby po forum. Ktoś pisze "oj już niedługo poleje się krew", a reszta "od rana płaczę". Co to niby ma dać? Dlaczego nikt nie powie, nie napisze "słuchajcie, nie jest dobrze, ale może zastanówmy się co z tym robić".

Jest tu na forum trochę mądrych ludzi, podobnie w realu, znam sporo mądrych, fajnych ludzi. I co? Oni wszyscy biadolą. Po prostu kochamy narzekać, kochamy nurzać się w narzekaniu.

Pokazać scenariusz, ale zrobić krok dalej. A na razie tylko wszyscy pokazują scenariusze. Im bardziej dołujący i krwawy, tym lepiej.

Zachęca cię to do czegoś? Kogokolwiek?
                          • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:17
                            Brak prawdopodobnych scenariuszy i optymizm "na tym sie skończy" doprowadził do bierności Europu np. w przededniu II wojny.
                            • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:28
                              Verdana widzisz różnicę między "scenariusz - działanie" a "scenariusz - płakanie"?
                              Mamy obecnie w cholerę scenariuszy łącznie z wojną domową, rozlewem krwi, reżimem jak w Korei Północnej, wyjściem Polski z Unii, wyrzuceniem Polski z Unii itd. itd. I co chcesz teraz udowodnić - że niby nie ma bierności w narodzie choć scenariusze się mnożą jak króliki?
                              • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:35
                                Rozumiem, tylko nijak nie wiem, jak sie ma to do mojego startowego postu.
                                Bierność w narodzie w ogóle nie jest powiązana ze scenariuszami. Jest powiązana z gospodarką. Solidarność nie powstała dlatego, ze ludzie nie zgadzali sie na komunistyczną władzę, tylko dlatego,z ę boczek przeniesiono ze sklepów zwykłych do komercyjnych.
                                • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:38
                                  A mięso i cukier podrożały oraz wódka była sprzedawana od 13.
                                  Ileż to razy wklejałam 21 postulatów gdańskich, z których to 5 dotyczyło jakichś tam wolności, a pozostałe - kiełbasy.
                                  • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:39
                                    Część dotyczyła wprowadzenia bardziej socjalistycznych sposobów dystrybucji
                              • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:10
                                Larisso, a załozyłaś wątek zachęcający?
                      • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:08
                        To zachęcaj.
                    • wielki_uscisk Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 21:01
                      verdana napisała:

> Kto tu promuje bierność? Ty. Bo uważasz, że albo demonstracja, albo nic.
                      > Kto nie wzywa na barykady, ten niech pozostanie bierny.

Larissa porównywała liczby z myślą o wyborach chyba, nie demonstracjach.
              • tt-tka Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:38
                Poniewaz ta mniejszosc jest aktywna i zwarta, a wiekszosc bierna i rozproszona.
                Ilu - i na ilu mieszkancow Rosji -liczyla sobie leninowska partia w 1917 ? Jak poradzono sobie z wiekszosciowa parlamentarna opozycja ?
                • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:42
                  Karauł ustał.
                • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:45
                  I dalej będzie bierna i rozproszona, jak od razu będziemy tak podchodzić do sprawy. I tak się nie uda. Wiadomo, to z głębokiej wiedzy historycznej. Koniec, fatum, klamka zapadła. Ponarzekajmy sobie, popłaczmy wspólnie, pokraczmy, poklepmy się po pleckach, popławmy się w przekonaniu o byciu intelektualną elitą wśrod morza ciemnego ludu i kliknijmy na koniec na fejsie "lubię to".
                  • pade Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:22
                    Zgadzam się z Tobą.
                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:18
                    osobiscie uwazam ze poza wyjsciem ludzi na ulice i poteznymi demonstracjami juz nic nam nie zostalo. i dlatego wspieram tych ktorzy wychodza i protestuja. ale i tak nie jestem pewna czy to PiS odsunie od wladzy.
                    • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:15
                      >>> poza wyjsciem ludzi na ulice i poteznymi demonstracjami juz nic nam nie zostalo.

Niekoniecznie. Kosiniak-Kamysz, zbierający podpisy pod apelem do Dudy o veto, bardzo sensownie wyjasniał, że nie wie, że apel przypuszczalnie odbije sie od ściany, ale chodzi mu o to, ze zbierając, tlumaczy ludziom, dlaczego niezalezny sąd jest ważny. Do mnie to bardzo przemawia.
                      • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:18
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,164340925,164340925,nie_wiem_czy_wolno.html
      • dyzurny_troll_forum Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:12
        larrisa napisała:

> Kaczyński nie wyprowadzi Polski z Unii, to dla PIS byłby koniec. Ileż to on ma
        > tego przekonanego elektoratu, ile ludzi na niego głosowało?

Po tych zmianach PiS przestanie potrzebować suwerena i przestanie potrzebować elektoratu, ponieważ wygra każde wybory i zniszczy każdą inną partię finansowo.

Skoro suweren nie będzie już potrzebny to suweren może sobie zdechnąć nawet z głodu. Ważne, żeby osądzić i surowo skazać tych którzy zamordowali brata (w ustawionych procesach oczywiście)

Naprawdę tego nie widzicie?
        • znowu.to.samo Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 10:27
          Zgadzam sie w 100 %
      • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:14
        Oczywiscie ze wyprowadzi. Juz ponad 50 proc jest przeciwko unii, myslisz ze po co byla ta propaganda z uchodzcami, te teksty ze europa umiera i jest na kolanach?
      • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:08
        larissa, nieprawda, Kaczyński ze spółką z TVPiS konsekwentnie stosuje propagandę, która ma Polaków zniechęcić do Unii. w ostatnim sondazu Gallupa ponad 60% Polaków powiedziało, że wolałoby wystąpić z Unii niż przyjąć te kilka tysięcy uchodźców! 2-3 lata temu w sondażach 60% Polaków opowiadało się za przyjmowaniem uchodźców bez żadnego ale. czy ktoś nam podmienił naród? nie, nie podmienił odpowiednio "wyedukował".
        • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:24
          A kto sieje propagandę w Czechach albo w Austrii? Tam też nie chcą uchodźców.
          • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:30
            w Austrii propagande? Austria took in around 90,000 asylum seekers in 2015, representing more than one percent of its population.
          • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:38
            nie śledzę nastrojów społecznych w Czechach i Austrii, ale śledzę w Polsce i wiem, jak bardzo sie zmieniły. bo pamiętam te sondaże. emocjami społecznymi mozna bardzo łatwo sterować, gdy sterujący posługuje się bardzo pierwotnymi emocjami np. strachem. w innych krajach różne ksenofobiczne partie też wykorzystują te nastroje, np. cały Brexit został napędzony ksenofobią wobec przybyszów z Europy Wschodniej, a głównie z Polski. mieszkałam w UK 10 lat temu i tej ksenofobii w ogóle nie doświadczałam, w ogóle wtedy nie było tego tematu.
          • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:19
            czechy i austria mają wlasnych polityczków marzących o naśladowaniu erdogana. a najlatwiej zarządzac strachem.
        • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:25
          Ale tym bardziej larissa ma rację - trzeba się skupic na działaniu a nie na lamentowaniu.
          • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:30
            no to pytam konkretnie - jakim dzialaniu?
            • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:35
              poczynając od ruszenia tyłka z kanapy. Jestem przekonana, ze co najmniej połowa tych, kóra już "przestała wierzyć" nic nie zrobiła poza westchnieniami na forum. A czasami wystarczy przyjść.
              • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:40
                ja nie moge wyjsc. co dalej?
                • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:42
                  A co możesz poza pisaniem na forum?

To Ty powinnaś odpowiedzieć na to pytanie. Może natchniesz innych.
                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:48
                    ale to ja nie pisalam zeby nie biadolic, nie krzyczec olaboga tylko cos zrobic - wiec pytam konkretnie, co? bo jest gros tych ktorzy na ulice wyjsc nie moga.
                    • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:52
                      No więc ja się Ciebie pytam - nasthasha - co możesz zrobić?

jan.kran działa jak może , Edelstein też - obie o tym pisąły - co Ty możesz?
                      • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:54
                        joa - nie rozumiem - wypominasz innym zeby nie rysowac czarnych scenariuszy tylko siedziec cicho i cos zrobic, wiec to chyba ty powinnas wiedziec co.
                        • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:55
                          Nie, nathasha, ja nie wiem co Ty możesz zrobić. I nie kłam, że pisałam, ze trzeba siedziec cicho - właśnie przez takie kłamstwa dyskusje padają.
                          • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:02
                            padaja raczej jak zaczynasz z marszu przybierac taki ton - bo nie masz zadnego pomyslu na to co zrobic. ok, jesli mam nie lamentowac - co oznacza nie rysowac czarnych scenariuszy - a jednoczesnie wychwalac wladzy tez nie bede - to w moim mniemaniu mam siedziec cicho. bo poza pomoca finansowa i ewentualnie organizacyjna dla tych ktorzy sie organizuja innego pomyslu nie mam. wszyscy moi znajomi beda glosowali przeciwko pis, zeby tak zaglosowala moja rodzina zadbam w dniu wyborow - ale rozumiem ze to ciagle za malo.
                            • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:09
                              Nie, nathasha , emigrantki pokazały, że można coś zrobić - edel była na czarnym marszu gdzies w Niemczech, jan,kran i jej dzieci działają tez jakos bardziej aktywnie. Jak się chce to można. Nieobecnośc w Warszawie ani wiekszych I mniejszych miastach polskich gdzie był protest nie uniemożliwia zaangazowania się. Z ilości Twoich postów na ten temat wnioskuję, że Tobie zależy. Pytam się, więc osoby, której zależy co może zrobić, albo wręcz co już robi.
                              • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:11
                                Jeżeli szukasz inspiracji to naprawdę forumki - emigrantki już Ci ją dały.
                                • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:17
                                  joa - to tak jakby forumka z warszawy radzila forumce z nowej wolki co ma robic. w nowej wolce nie ma silnego poparcia dla opozycji, nie ma mozliwosci wyjscia na ulice, bo nikt tego wyjscia nie zorganizuje a wiele sie krzywo popatrzy, o, swieczke mozna zapalic - tylko ze nawet to za granica sie nie sprawdza. nie mozesz zrozumiec ze wiele krajow jest innych? popatrz, tyle tu emigrantek - kakalina na marsze do Londynu jezdzi. wiec pytam co ja moge zrobic. u mnie zadnego marszu nie bylo.
                                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:24
                                    to możesz marsz zorganizować. Na Boga, w czarnym marszu solidaryzowały się z nami kobiety gdzieś z Afryki. Kilka ich było, ale namówiła ich pewnie jakaś polska koleżanka.
                                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:27
                                      czy ty zorganizowalas jakis protest przeciwko pisowi albo za strajkiem kobiet?
                                      • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:29
                                        Nie, nie musiałam. Byłam wielokrotnie na tych, którzy zorganizowali inni, pomimo choroby.
                                        Gdyby nie bylo to bym zorganizowała - tak jak organizowałam wiele innych rzeczy w zyciu na których mi zależało.
                                        • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:31
                                          Jeżeli jesteś typem biernym to nie musisz działać, naprawde to nie grzech, ale przynajmniej oszczędź nam codziennych "płakac mi się chce, nic juz nie da się zrobić, itd"
                                          • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:38
                                            ale co to znaczy typem biernym? czyli jak nie zorganizuje to znow mam sie nie wypowiadac - bo jak powiedzialam nie bede bronila tego co robi pis. tzn ze ci krzyczacy o morderstwie moga sie wypowiadac a ci ktorzy ostrzegaja przed kaczynskim i owszem, wg swojej znajomosci tematu , wiedza ze maja racje - lepiej niech sie nie wypowiadaja.
                                            gdyby gdyby - no ale nie bylo gdyby. tez moge powiedziec - gdybym znala tu wiecej Polakow to cos bym zorganizowala.
                                            suma sumarum - jedyna twoja odpowiedzia jest to zebym zorganizowala na miejscu marsz. podpowiesz w ilu miastach w europie zorganizowano marsze w obronie SN?
                                            • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:42
                                              nathasha - dlaczego kamiesz i sugerujesz, że mówię, że masz się nie wypowiadać i nie krytykowac tylko siedzieć cicho?
                                              • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:48
                                                Ok, to wytlumacz mi co mam robic w watkach na forum dot aktualnej sytuacji jesli uwazam ze dla Polski szykuje sie dyktatura wlasnie.
                                                • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:49
                                                  Zacząć od odpowiedzi na pytanie czy uważasz czy dalsza walka ma sens, czy już wszystko stracone.
                                                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:55
                                                    uwazam ze tylko wyjscie na ulice ma sens - ale jedynie taki ze moze przestraszyc kaczynskiego. mimo to patzac na to ile osob wychodzi sadze ze to juz stracone.
                                                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:57
                                                    Czyli stracone. Czyli śmiało pisz do paszczkówny, że niepotrzebnie się fatyguje.
                                                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:59
                                                    joa, dlaczego KLAMIESZ. gdzie napisalam ze marsze nie sa potrzebne?
                                                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 17:02
                                                    nathasha, gdzie ja napisałam, że Ty napisałas, że marsze sa nie potrzebne. big_grin

Napisałaś, ze "wychodzi sadze ze to juz stracone" . Jeżeli i tak stracone to poc ma się fatygować?

A jeżeli ma się fatygowac to dlaczego nie zaoferujesz jej pomocy, o którą prosi?
                                                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 17:06
                                                    nie ze wychodzi ale patrzac na to ile osob wychodzi - ergo wiecej musi wyjsc.
                                                    i jeszcze raz, czemu KLAMIESZ? chyba ze znow nie doczytalas ze owszem zaproponowalam - czekam na ich odpowiedz.
                                                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 17:07
                                                    ps. ta ikonka jaki ma cel? jesli ta "dyskusja" jest dla ciebie zabawna to wybacz ale nie bede jej kontynuowala. dla mnie sytuacja w kraju nie jest zabawna a jeszcze mniej zabawne jest wzywanie przez jedna forumke do poszanowania w dyskusji i nie mogacej tego przestrzec nawet w rzeczonym watku a druga do niebiadolenia a robienia czegos - przy czym pomyslow na robienie nie ma.
                                                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 17:09
                                                    Mam pomysly - napisz do jan.kran - pisałam o tym kilka razy. To osoba doswiadczona w tym jak cos robić z daleka.
                                              • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:59
                                                to co moge pisac? bo chyba nie do konca zrozumialas swoich postulatow o niebiadoleniu. nie musisz sie tak unosic - jesli sie sama zamotalas w tym co proponujesz wystarczy odkrecic. albo przeprosic.
                                            • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:47
                                              suma sumarum - jedyna twoja odpowiedzia jest to zebym zorganizowala na miejscu marsz. podpowiesz w ilu miastach w europie zorganizowano marsze w obronie

właśnie dlatego dyskusja z Toba jest męcząca i tym zbaijasz wątki - KŁAMIESZ. nie to nie jest suma sumarum. Wkleiłam Tobie to o co prosiła paszczakówna , sugerowałam kontakt z forumkami, które cos robią zagranicą np z jan. kran.

Robisz dokładnie to samo co ci, którzy mówią , że Merkel wpuściła uchodźców do Europy. Tylko z drugiej strony.
                                              • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:57
                                                ale ja zrobilam to o czym mowilas. skontaktowalam sie z Obywatelami i czekam na odpowiedz. Ile jan kran jest za granica? Ja nie nadaje sie do organizacji - po prostu nie umiem tego zrobic. Jesli bylby ktos tu na miejscu kto by potrzebowal pomocy - to tak, ale sama nigdy nie zrobilam i nie widze sie w tej roli, tymczasem to ciagle gdzies powraca. przeciez pisze ze to robie, mimo to w twojej opinii nie daje mi to ciagle prawa do tego zeby przedstawiac te scenariusze ktore uwazam za czarne. wiesz, mysle ze EOT, po co masz sie denerwowac za cos co sama sugerujesz.
                                              • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:56
                                                Joa66 oj przestan juz dyskutowac z natasha bo sie niepotrzebnie wciagasz a ona to taki nakrecajacy typ
                              • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:15
                                joa - u mnie nie ma czarnych marszow. nie ma tez na tyle silnej spolecznosci zeby takie marsze organizowac. nie kazdy zreszta do organizacji sie nadaje. nie ma nawet zalazkow takiej organizacji. przelew trwa parenascie sekund. co poza tym? bo mam nie dzielic sie tym ze uwazam ze dokonaja sie najgorsze scenariusze, wiec nie widze mozliwosci co mam dalej robic. wychodzi mi ze jednak milczec. to nie ja wysuwam postulat nie nakrecania sie niepotrzebnego (ktory zreszta nie jest moja opinia), nie ja zeby nie stosowac czarnowidztwa (ktore jak dotad sie swietnie sprawdza), nie ja - zeby szanowac rozmowce, wiec to raczej nie ja mam pomysl na to co dalej robic.
                                • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:18
                                  A pisałaś np do jan.kran, która jest aktywna ? Odezwałaś się do paszczakówny, która prosila o wsparcie zagranicą i o pomoc w tłumaczeniach?
                                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:22
                                    Tutaj paszczakowna pisała:

"Re: PiS chce dzis przejac sady
                                    paszczakowna1 12.07.17, 23:34

Pewnie. Najprostsze to udostępniać materiały w mediach społecznościowych. (FB, twitter, inne). Zależy nam na poszerzeniu zasięgu i zwłaszcza na wyjściu poza Polskę. (Nasza wina, bo nie mamy nic w sieci po angielsku, ale pracujemy nad tym). Poszukujemy też tłumaczy, redaktorów, grafików... "
                                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:39
                                      czekam na odpowiedz
                          • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:05
                            No przecież ona celowo manipuluje. O mnie napisze, że nie widzę ludzi w uchodźcach, o tobie, że karzesz siedzieć cicho, przekręci, zmanipuluje, i czego na pyskówkę twierdząc, że przecież walczy o wartości.
                            • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:08
                              och larriso - i tu tez przyszlas sie wdac w dyskusje. no to prosze bardzo - ty tez celowo manipulujesz, piszesz ze jestem prawicowym trollem, i to gorszym. ze jestem nakrecaczka, ze po co tyle siedze na forum, ze nurzam sie we wlasnej zajebistosci a w ogole to lubie czarne scenariusze. i ty smiesz radzic komus by sie z szacunkiem odnosil do rozmowcy?
                              • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 22:27
                                nie no jedno jest pewne ze jesli nawet natashe uznamy za trolla to bedzie to zdecydowanie bardzo bardzo lewicowy troll
                                • lauren6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 23:13
                                  To prawicowy troll, który udaje lewaczkę na forum, ale jednocześnie tak prowadzi dyskusję na forum by manipulować osobami o liberalnym światopoglądzie. Jest tak bardzo antyrządowa i prouchodźcza, że po lekturze jej postów na forum ma się ochotę zagłosować na PIS i wywalić z Polski wszystkich imigrantów.

PS. To nie jest tylko moje wrażenie i opinia na temat tego trolliszcza.
                                  • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 23:43
                                    lauren ale na logike, jaki prawicowiec jest prouchodzczy? to sie kupy nie trzyma...
                  • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:20
                    A może Larissa powie?
    • lauren6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:52
      Przesadzasz.
      Mnie przeraża zupełnie co innego. Przeczytałam komentarze pod tweetem o Kaczyńskim: słowa w stylu "ch ci ..., żebyś zdechł sk..u" to już teraz fragment dyskusji o polityce, a nie rozmowa pijanych patusów. Ludzie beż żadnej żenady życzą sobie nawzajem śmierci, bo ktoś jest z innej opcji politycznej.
      W tej atmosferze tylko krok nas dzieli od tego, aż ktoś słowa zamieni w czyn. I to mnie dużo bardziej przeraża niż polexit, który póki co brzmi na szczęście jak sf.
      • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:55
        Obawiam się, ze nie przesadzam. Jako historykowi ten ciąg wydarzeń wydaje mi się znajomy. A to, że w internecie sa bluzgi nie jest nowością i nie dotyczy tylko Kaczyńskiego.
        • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:56
          No to skoro mamy wiedzę, to ją wykorzystajmy. Inaczej wiedza staje się bezużyteczna. Chyba, że wierzymy w fatum historyczne i dalej będziemy bierni w przekonaniu, że nic nie znaczymy.
          • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:58
            To znaczy jak wykorzystajmy? Mam osobiście obalić władzę?
            • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:59
              Nie, masz siedzieć na forum i załamywać ręce, jak reszta.
              • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:01
                Czyli lepiej na forum nic nie pisać, nie uświadamiać ludziom, jaki może być ciąg dalszy, tylko w tym czasie co? Ze sztandarem na barykadę?
                • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:06
                  Chyba nie zrozumiałaś. Przecież piszę wyraźnie, że wiedza jest potrzebna. Tylko co z tą wiedzą robi się dalej. Na razie jedna połowa forum popłakała się, druga cieszy się, że jest na emigracji. No zajebiste reakcje.
                  • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:14
                    A skąd wiesz, jaki procent z tych osób chodzi na demonstracje? Rozmawia z ludźmi i pokazuje im, czym to moze grozić? Pisze artykuły do prasy?
                    • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:19
                      Bo widzę jak wielu ludzi lakuje różne rzeczy na facebooku, ilu załamuje ręce na forach i płacze, a ile potem idzie i protestuje w realu.
              • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:02
                larrisa napisała:

> Nie, masz siedzieć na forum i załamywać ręce, jak reszta.

Pisanie na forum z automatu wyklucza inne działania?
                • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:04
                  Najwyraźniej - albo się pisze, albo sie chodzi na demonstracje. Nie jest możliwe i to i to.
                • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:17
                  Chodzą nieliczni. Taka prawda. Zobacz sobie wątki "kto będzie na demonstracji" a wątki gdzie się można ponakręcać czarnymi scenariuszami i popłakać. Jakoś nie czytałam, żeby Paszczakowa pisała, że super, sporo ludzi przyszło, zazwyczaj jednak pisze, że "jest nas za mało".
                  • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:23
                    Owszem, chodzą nieliczni. Z różnych względów - miedzy innymi z powodu inflacji demonstracji i ich upolitycznienia. Wczorajsza demonstracja pod Sejmem mogła zniechęcić najgorliwszych. Poza tym ludzie mają życie, które nie zawsze pozwala chodzić na demonstracje. Zachęcajmy ludzi do różnych działań, takze do pisania i tłumaczenia, demonstracje to niejedyny sposób wyrażania sprzeciwu.
                    • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:39
                      Jesteś kolejną tłumaczącą na forum, na którym chyba za bardzo nie ma komu co tłumaczyć. No chyba, że jak natasza masz ambicję przekonać elkę czy tisz coś tam. Skoro ludzie mają życie, które im nie pozwala chodzić, w tym również na wybory, to raczej sukcesu nie wróżę.
                      • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:41
                        Czyli trzeba siedzieć cicho, nie dyskutować, nie dzielić sie przemyśleniami, a wtedy będzie lepiej. I tak, ludzie mają swoje życie, co trzeba brać pod uwagę. Jesli ludzie nie chodzą na wybory, to trzeba zastanowić się dlaczego, a nie uznać, ze to ich wina.
                    • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:40
                      verdana napisała:

> Zachęcajmy ludzi do różnych działań, takze do pisania i
                      > tłumaczenia, demonstracje to niejedyny sposób wyrażania sprzeciwu.

Otóż właśnie.
                      Jak idę do pracy, to nie mogę iść na protest, przecież to jasne.
                  • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:49
                    larrisa napisała:

> Chodzą nieliczni. Taka prawda. Zobacz sobie wątki "kto będzie na demonstracji"
                    > a wątki gdzie się można ponakręcać czarnymi scenariuszami i popłakać.

Wiesz co? Dopiero co była mowa, że przecież w obronie SN to się nikt nawet nie ruszy, bo szeregowego obywatela SN "nie dotyczy".
                    • zona_glusia Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:12
                      Obiektywnie rzecz biorąc demonstracje nie były zbyt liczne. W niedziele było około 200 osób, wczoraj 100. Duże miasto wojewódzkie. Manifestacja z okazji Dnia kobiet była o wiele liczniejsza.
                      • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:14
                        zona_glusia napisał(a):

> Obiektywnie rzecz biorąc demonstracje nie były zbyt liczne. W niedziele było około 200 osób, wczoraj 100.

Ale awantura jest duża, nie tylko wśród posłów.
                        Bo, powtórzę - nie tylko demonstracje są formą protestu.
                  • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:17
                    ja chodzę. ale nie mogę koczować pod Sejmem, bo mam pracę na pełen etat i dziecko. ale moja koleżanka koczuje pod Sejmem w namiocie od dwóch dni, bo ma wolny zawód i dorosle dzieci.
          • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:59
            Afekt wyklucza korzystanie z wiedzy.
        • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 22:28
          historia sie powtarza ale to nie kolo tylko spirala czyli wyzszy poziom. Nie nalezy oczekiwac identycznosci tylko pewnych podobienstw
      • anorektycznazdzira Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:03
        Zgadzam się, że nastąpiło totalne zdziczenie po obu stronach.
        Są miejsca, gdzie ludzie jeszcze starają się trzymać jakiś poziom, ale całe tabuny piszą tak, jak zacytowałaś.

Natomiast poexit to nie żadne sf, tylko strategia prezia, który będzie tak długo psuł naszą pozycję w UE, eksponował konflikty, rozwalał szanse na finansowanie czegokolwiek i przedstawiał to jako dyskryminującą Polskę decyzję UE, aż wreszcie ludzie sami zechcą wyjść. Dziś jest 70% zwolenników pozostania w UE, ale liczy na to, że jak wtłucze ludziom do głowy, że unia nam "zabrała" dopłaty, "nie dała" na to i na tamto, a do tego zmuszała (do przestrzegania prawa) i w ogóle jesteśmy na kolanach- to liczy że zdobędzie większość chcącą wyjść. Komu to na rękę? Putinowi.
        • semihora Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:16
          Ostatnio znajomy mi powiedział to, o czym prezio marzy: że jak mamy przyjąć uchodźców, to lepiej wyjść z Unii, a jak przyjmiemy, to on będzie do nich strzelał. Bo on jest Polakiem, patriotą i nie zgadza się na uchodźców.

To nie są fikcyjne byty, tacy ludzie naprawdę istnieją.
          • olena.s Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:54
            To nie jeden twój znajomy, to sa wyniki badań.
    • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:56
      Mam nadzieję, że to się rozwali od środka czego im i nam życzę.
      • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 09:58
        joa66 napisała:

> Mam nadzieję, że to się rozwali od środka czego im i nam życzę.

Oby.
      • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:00
        Pisowcy muszą zacząć się gryźć we własnym gronie o władze i schede po prezesie.
        • lauren6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:09
          Już to robią. Nocny występ prezesa może tylko przyspieszyć ten proces, bo Jaro pokazał wszystkim, że po prostu sytuacja go przerasta i zaczyna tracić kontrolę nad tym co się dzieje.
          • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:19
            a co myślisz o tym, że dziś jego klub powitał go gromkimi brawami? nie widać jakiegos krytycyzmu w obozie prezesa.
            • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:29
              claudel6 napisała:

> a co myślisz o tym, że dziś jego klub powitał go gromkimi brawami?
              > nie widać jakiegos krytycyzmu w obozie prezesa.

Ja akurat myślę, że to może być podobnie jak w Korei Płn. - jeden przed drugim biją prawo prezesowi, żeby ktoś przypadkiem nie zauważył i nie doniósł, że tamten za mało entuzjastycznie klaskał.
              Bo że są między sobą skłóceni, to nie mam wątpliwości. I że jak dostąpią łaski, to donoszą - też nie mam.
              I niewykluczone, że czekają, aż "ktoś inny" się odważy i spróbuje postawić - o, to wtedy powiedzą, co o tym wszystkim naprawdę myślą, a jakże.
              Może nie - ale poza gronem najwierniejszych wyznawców chyba reszta nie jest wcale tak jednomyślna. Ale zarazem zdaje sobie sprawę, że bez prezesa niewiele znaczą, no i nigdzie indziej się nie odnajdą - więc pozostało im klaskać, bo za dużo już w tę propagandę zainwestowali.
              Tak sobie gdybam, znaczy.
    • maadzik3 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:09
      obawiam się że masz rację i bardzo się tego boję
    • woman_in_love Ten człowiek jest szalon gdyż sam zamordował brata 19.07.17, 10:13
      i parędziesiąt innych osób, każąc im lądować we mgle.
      PO czymś takim nie można już być normalnym i pozostaje tylko totalne wyparcie oraz próba przerzucenia winy na innych.

Kiedy w końcu ktoś upubliczni ostatnią rozmowę śmierci?
    • kitek_maly Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:16
      > PiS potrzebuje, z powodu nieoczekiwanego oporu prezydenta 3/5 posłów.

Po 1 - myślę, że ten 'nieoczekiwany opór' był zaplanowany. Ustawa napisana tak, żeby prezydent mógł wnieść 'poprawki', które...
      Po 2 - ... i tak niewiele zmieniają. Rozmontowanie państwa prawa w toku.
    • issa-a Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:16
      po pierwsze, 3/5 niczego nie zmienia, szczegolnie, ze nie dotyczy posłów wszystkich tylko posłów obecnych na sali. Wystrczy Kukiz, ktory jest od początku chętnym podnóżkiem pisu. No, + jeszcze ich przystawki typu zero ze swoim kołem.
      Po drugie, a po co mieliby wgaszac mandaty? przecież posłowie PO niczego nie zmieniają, czy są czy nie.
      Nie, no ok, moze niepotrzebnie pyszcza w sejmie, gdyby nie oni to "obrady" trwałyby 5 razy krócej. Ale dla PIS to pozywka, z drugiej strony.
      Poslowie PO niczego nie moga w obecnym sejmie wiec nie ma powodu wygaszania ich mandatów.
      • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:25
        Jest powód - pojedynczy posłowie PiS zaczynają się wahać. Aby utrzymać jednoznaczną większość trzeba pozbyć się opozycji.
        • issa-a Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:05
          >pojedynczy posłowie PiS zaczynają się wahać

myslę, że nie z powodu PO tylko ulicy, swoich wyborcow, przed którymi im wstyd.
          Ale i tak poslowie PIS są wyjątkowo zdyscyplinowani, chciałoby sie powiedzieć, bezmyslnie zdyscyplinowani.
          Rzadko który podskakuje, po 2 latach ledwo jeden mlodziak otwarcie coś tam zaoponował. Przy czym ustawa poszła w ogole do kosza wiec ta "opozycja" i tak mogła być ustawiona. Ot, ludzcy panowie i ludzka demokratyczna partia.
          • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:44
            Oczywiście, ze nie z powodu PO. Jeden z powodu żony. Ale trzeba ich zdyscyplinować i powiększyć swoją przewagę do absolutnie bezpiecznej. PiS ma fatalne doświadczenia z koalicjantami, więc nie sadzę, aby liczył na Kukiza.
            Jednak po 2 latach coś drgnęło - jest możliwość, że wewnątrz PiS-u jednak coś się dzieje.
            • przeciwcialo Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:54
              Oby, oby.
    • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:29
      verdana, nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ze koniec demokracji oznaczala wypad Polski z Unii, bo Polska wtedy bedzie znaczaco wykraczac poza statut UE. Finansowo to sie zupelnie nie oplaca Polsce.
      • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:37
        Polsce nie. Kaczyńskiemu tak. Co sie opłaca Polsce nie ma tu niestety nic do rzeczy.
      • sumire Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:47
        To nie ma znaczenia, że się nie opłaca. Nawet na tym forum są osoby święcie przekonane, że do obecności w Unii dokładamy. Wystarczy jeszcze trochę pokrzyczeć o złych Niemcach. A Kaczyńskiego interes Polski nie obchodzi, co wczoraj jaskrawo udowodnił.
        • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:58
          92,4 mld euro plynie z UE do Polski, Duzo mniej wplacamy niz dostajemy. Kaczor musialby upasc na leb gdyby tego nie wzial pod uwage. Ja rozumiem ze nie chca przyjmowac Euro ale... na boga... 92.4mld euro...
          • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:00
            Teraz brać, oczywiście.
          • sumire Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:04
            Ja to wiem, ale powtarzam - wielu ludzi wierzy, że jest inaczej i uważa UE za złego wilka z twarzą Merkel.
            A Kaczyński dobrobyt obywateli ma gdzieś. Trudno mieć co do tego jakiekolwiek złudzenia. On chce się mścić za wszelką cenę.
            • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:07
              Osobiście uważam, że warto być w Unii dopóki więcej się z niej wyciąga kasy niż wkłada, natomiast żadne wspólne polityki zagraniczne nie powinny być nawet przedmiotem dyskusji.
              • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:10
                A jak zmierzysz możliwośc studiowania na europejskiej uczelni, często za darmo?
                Jak zmierzysz to, że ludzie mogą pracowac w wybranym unijnym kraju?

Jak zmierzysz paszport, z którym możesz podrózowac w miarę swobodnie?

• triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:13
                  Traktuję to jako swobodę przepływu ludności i kapitału.
                  Niech zostanie jak jest, bez żadnego wprowadzania euro, brania odpowiedzialności za greckie czy włoskie granice czy przenoszenia nowych uprawnień na gremia ponadnarodowe.
                  • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:26
                    >Traktuję to jako swobodę przepływu ludności i kapitału.

no ale to jest Schengen i ta nie powinna byc identyfikowana z EU bo istniala niezaleznie od EU.
                    • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:35
                      Schengen to nie to samo co swoboda przepływu. te trzy swobody - kapitału, ludzi i towarów są filarami Unii i obowiązują wszystkie kraje. Schengen to wyłącznie zniesienie kontroli paszportowej. np. UK nie jest w Schengen, ale obowiązują ją te trzy swobody przepływu. Szwajcaria jest w Schengen, a nie jest w Unii.
                      • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 23:49
                        kapital i ludzie tez sie przemieszczaja i do Norwegii i do Szwajcarii
              • sumire Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:17
                Aha. Czyli wyciągamy łapę po kasę i nie dajemy niczego w zamian. W dokładnie taki sposób widzi to PiSS, co po wielokroć udowodnił w ostatnich miesiącach.
                Tylko że korzyści płynących z bycia w UE jest więcej i trzeba mieć bardzo słaby wzrok albo bardzo dużo złej woli, by tego nie zauważać.
                • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:26
                  Ależ dajemy - swój całkiem spory rynek, tanią siłę roboczą, specjalne strefy ekonomiczne, możliwość korzystania przez cudzoziemców z usług na znacznie wyższym poziomie niż w ich krajach etc.
                  Nie głosowałam za przystąpieniem do UE + pakiet "goście pani Merkel i włoskich przemytników".
                  • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:28
                    a juz to ze Merkel przyjela wszystkich uchodzcow przed ustaleniem tego w EU parlamencie a teraz narzucenie ile kto ma przyjmowac uchodzcow to skandal.

Ja rozumiem kryzys humanitarny ale zaden kraj w UE nie powinien decydowac za inne i to powinno inna droga byc zalatwiane
                    • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:41
                      Przypominam, że Merkel przyjęła migrantów, którzy JUŻ W UE BYLI.

Można dyskutować nad słusznością "otwarcia" niemieckiej granicy, ale nie wolno zapominać, że ci ludzie już w Unii byli.
                      • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:49
                        >Przypominam, że Merkel przyjęła migrantów, którzy JUŻ W UE BYLI.

no ale to tez nie fair ze przyjela ich a teraz usiluje wszystkim wcisnac. Cala ta UE to jakis slimok co to sie nagle ocknal i dlugo udawal ze nie ma problemu, bo tych ludzi nie nalezy narazac na przeprawianie sie przez morze tylko budowac dla nich schroniska wokol miejsc wojny czyli pomoc krajom osciennym ktore przyjely najwiecej ich. No i teraz w odbudowie ich krajow nalezy pomoc.
                        A nie,ze Merkel przyjmuje, nikogo nie rejestruje, uchodzcy sie po EU sie szlajaja, dzieci gina... masakra.

• joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:55
                          Nie, to nie ONA chce ich wcisnąć, tylko Unia. Gdyby zostali na Węgrzech to Węgry chcieliby wcisnąć i tak dalej. Ci ludzie nie wyparowaliby nagle z Europy gdyby Merkel nie wpusciła ich do Niemiec. Poza tym program dotyczy też migrantów z Grecji, Włoch itd.

Nie mam nejlepszego zdania o TEJ decyzji Merkel ani o planach relokacji bo są przygotowane beznadziejnie, ale protestuję przed KŁAMSTWEM , kiedy się powtarza po goebelsowsku, że Merkel sprowadziła uchodźców do Europy.

Bo jest to zwykłe ordynarne kłamstwo i MANIPULACJA.
                          • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:02
                            No nie do konca tak. Co innego jest dawac sobie rade juz z istniejacym problemem ( na skutek nieudolnosci UE w przewidywaniu i nie zaciesnieniu granic UE). a co innego ich oficjalnie witac.
                            Ponizej powazne zrodlo ( Telegraph) mowi o witaniu: www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/angela-merkel/12193876/Angela-Merkels-historic-error-on-immigration.html
                            www.spiegel.de/international/germany/refugee-policy-of-chancellor-merkel-divides-europe-a-1053603.html

Spiegel tez mowi o oficjalnym zaproszeniu

a tu o zawieszeniu 1900 protokolu www.independent.co.uk/news/world/europe/germany-opens-its-gates-berlin-says-all-syrian-asylum-seekers-are-welcome-to-remain-as-britain-is-10470062.html i dokladne informacje kiedy Merkel wypowiedziala sie o "open door policy"

co innego zajac sie tymi co przyjechali juz ( no z glodu nie moga umrzec i trzeba sie nimi zajac), a co innego otwierc drzwi i znosic 1900 bo to oficjalne potwierdzenie zapraszania
                            • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:05
                              proncess - kiedy MERKEL spRowadziła migrantów do EUROPY? Nie do Niemiec, do EUROPY?
                              • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:52
                                no ale Niemcy sa w Europie.... wiec do Europy ....a potem usilowala i nadal usiluje ich rozdzielic po Europie i o tym jest tu:
                                www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11561430/Angela-Merkel-calls-for-new-rules-for-distributing-asylum-seekers-in-Europe.html
                                • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:54
                                  princess , o Boże - Nimecy są w Europie więc Merkel zaprosiła ich do Europy? A że Węgry też są w Europie, to zaprosiła ich z Europy do Europy?

Nie wstyd Ci powtarzać takie bzdury?
                                  • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:58
                                    Dyskusja ktora proponujesz dotyczy sematyki a nie faktow przeciez.
                                    Problem w tym ze sciagnela ich do Niemiec a potem usilowala i usiluje rozprowadzic po calej Europie, bo oni nie siedza tylko w Niemczech tylko laza po calym EU.
                                    Wielu uchodzcow jechalo celowo do Monachium, ( nie nie tylko tych co juz sie znalezli w Grecji itd, ale tych jeszcze w Afryce) bo uslyszeli od przewoznikow ze Merkel taka mila i otworzyla drzwi. Jest to polprawda ale zniesienie przez nia 1900 i oficjalne ruchy nie pomogly...

Mogla to inaczej rozegrac.
                                    • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:58
                                      *ze sciagnela ich do Niemiec a

opsss poprawie sie bo bedzie ze ich przywiozla. "zachecila otwartymi drzwiami" byloby poprawnie.
                                    • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:00
                                      Nie wiesz czym jest semantyka.

I jest MANIUPULACJĄ twierdzenie, że sciągnęły ich do Europy, bo oni już w Europie byli.

I
                                      • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:58
                                        >Nie wiesz czym jest semantyka.
                                        blednie zakladasz, ze masz do czynienia z ludzmi niewyksztalconymi w dziedzinie.

>I jest MANIUPULACJĄ twierdzenie, że sciągnęły ich do Europy, bo oni już w Europie byli.

Oficjalnie przepraszam za stwierdzenie ze "sciagnela ich do Europy" . Zaprosila ich do Niemiec ale nie do Europy. Niemcy sa w Australii

• joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:01
                                          I nie widzisz tego, że zaprosiła ich Z EUROPY, bo Węgry też nie są w Australii?

Jeżeli nie widzisz tej manipulacji, szkoda mojego czasu.
                                          • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:52
                                            Niech ci bedzie z ta Europa - ok zgoda na ugolnienie w mediach. Ale ani Austria ani tym bardziej Wegry nie "otwarly "oficjalnie drzwi jak Niemcy. Niemcy byly jedynym krajem Europejskim ktory oficjalnie usankcjonowal przybycie uchodzcow i przez to ruszylo ich wiecej ( nie ze tylko juz byli, ruszylo ich wiecej do Europt- zobacz nizej)

cytat: t was an innocuous-sounding statement via Twitter that would come to rock Europe. Issued in the dead of night by Germany’s Office for Migration and Refugees, it simply announced: “We are at present largely no longer enforcing #Dublin procedures for Syrian citizens.”

When the news sunk in that Germany was no longer going to deport Syrian migrants fleeing terror in the Middle East, it triggered a million-man march through Europe as Syrian refugees, joined by Iraqis, Afghanis and many other nationalities, rushed to claim their spot in Europe’s richest nation.(...)We can do it”, she said – more a statement of fact (Germany could indeed afford it) than an exhortation.

www.telegraph.co.uk/news/2016/08/24/one-year-ago-angela-merkel-dared-to-stand-up-for-refugees-in-eur/
                      • lauren6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:53
                        Byli nielegalnie. Co się robi z nielegalnymi imigrantami? Prawidłowa odpowiedź nie brzmi: wciska na siłę do innego kraju członkowskiego.
              • bubba_13 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:15
                Ach Triss - nieustająco zdumiewa mnie, że z Takimi poglądami nie jesteś walczącą zwolenniczka PiS.
                • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:38
                  jest, tylko w szafie. w swoim czasie zagłosuje za PIS, bo triss bardziej straszą uchodźcy niż perspektywa z wypadnięcia najbardziej cywilizowanego klubu na świecie.
                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:42
                    no i wlasnie. i nie da sie zignorowac kwestii uchodzcow. gdyby tak bylo PiS by nimi tak nie pogrywal. nie da sie bo Unia tez sie opiera na solidarnosci i ma swoje kompetencje i moze nam narzucic kary i stad sondaz o tym czy jesli nas zmusza do tych kar ewentualnie do przyjecia uchodzcow bo nas na kary nie bedzie stac czy bedzisz za wyjsciem z unii - prosta pilka a odpowiedz tez dosc jasna.
          • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:21
            princess, polecam ci serdecznie artykul w Polityce o zgnilej Europie - do kogo przemawia kaczynski w jakie tony uderza i na jak podatny grunt to pada. a element gry uchodzcami to wlasnie jest element wyprowadzania nas z unii.
            • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:58
              wklej link.
              • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:17
                to bylo wydanie papierowe - ewentualnie cyfrowe. Polityka musi na siebie zarabiac wiec musisz wykupic dostep by przeczytac. to tez jest element zreszta nowej rzeczywistosci - trzeba placic zeby wspierac wolne media.
                • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:53
                  Nie czytam polskich gazet papierowych. Z racji dostepu to raz, dwa z racji priorytetow dwa.
                  • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:11
                    napisalam ze polityka ma tez wydanie cyfrowe. nie czytajac gazet i nie czytajac poglebionych analiz nie mozesz do konca wiedziec jak sie przeobraza Polska. A Polityka kosztuje jakies grosze na Twoja kieszen.
                    • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:24
                      natasha ja nie mam czasu na doglebna analize polskiej polityki. Jestem pracujaca matka i buduje drugi dom. Rownie dobrze musialabym czytac z polowy Europy gazety. Ograniczam sie do tych z UK. Wystarczy ze babcia nieustannie oglada TVN24 i zdaje mi relacje.
                      • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:34
                        no ale tvn24 to nie sa zadne doglebne analizy - to jest biezaczka. ok, rozumiem ze nie masz czasu. tylko mowie ze jesli powatpiewasz w ten zgnily zachod to na podstawie doglebnej analizy Polityki opartej takze na badaniach spolecznych moglabys sie dowiedziec ze to jest super chwytliwe w szerokich kregach w Polsce.
                        • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:52
                          no to wyglada ze Polska wrocila do idei "zgnilego zachodu" jak za czasow komuny
                          • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:56
                            wlasciwie to nie wrocila, nigdy z niej nie wyszla. naprawde jest bardzo ciekawy ten artykul. to jest cos w stylu ze za szybko lyknelismy ten zachod i przy naszych kompleksach i niedowartosciowaniu odbil sie nam czkawka. a tym ktorzy do poziomu zachodu zawsze mieli daleko po prostu dzis mowia - dobrze jest byc homofobem, chamem i ksenofobem.
      • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:52
        Przypominam, że obecny budżet unijny to był "ostatni taki budżet" i o tym się mówiło juz przy jego uchwalaniu.
        • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:57
          To by oznaczało, że po tym rozdaniu kasy już można olać Unię, bo nie uzyska się żadnych istotnych korzyści z funduszy.
          • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:01
            wyjscie z UE wiaze sie z OGROMNYMI kosztami. Dla Polski absolutnie nieoplacalne
            • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:06
              Ale wywalenie z Unii nie...
              • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:09
                A jest, przepraszam, w ogóle przewidziana taka procedura? Wydaje mi się, że nie (to w członkostwie Rady Europy i ONZ można państwo zawiesić lub wykluczyć), ale nie chce mi się szukać w traktatach.
                • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:11
                  Article 50 ktory wlasnie rozpoczela Theresa May w Marcu tegoz roku. Brexit idzie ta procedura. Kosztowna dlugotrwala nawet dla 5 ekonomii swiata jaka jest UK. Dla Polski masakryczna ....
                  • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:13
                    negocjacje wyjscia sa zas opisane Article 218(3) w EU Treaty
                    • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:15
                      Nie pytam o negocjacje wyjścia.
                      Pytam o kwestię pozbawienia członkostwa wbrew nawet wbrew woli danego kraju i taka możliwość nie została przewidziana.
                  • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:13
                    UK to rozpoczęła z inicjatywy UK, a nie w trybie wykluczania.
                • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:11
                  Trudno powiedzieć, bo teoretycznie obowiązuje jednomyślność w wielu kwestiach. Ale musi być możliwość wywalenia jakiegoś państwa, nie jest możliwe, aby jej nie przewidziano.
                  • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:14
                    No właśnie nie przewidziano. UK rezygnuje, a nie jest wykluczana.
                    • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:24
                      rozumiem teraz o co pytasz ( sorry). Jest mozliwosc zawieszenia praw ale nie trwalego wykluczenia.
                  • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:16
                    w sensie wywalenia to sie nie da wywalic jakiegos panstwa, ale moga zawiesic jego prawa wyborcze i reprezentacje w parlamencie... i o tym jest Article 7 EU Treaty. To jest tymczasowe zawieszenie. Article 60 of the Vienna Convention on the Law of Treaties tez o tym mowi. Tu jest wiecej o tym wlasnie w kontekscie Polski politics.stackexchange.com/questions/9736/can-a-state-be-forced-to-leave-the-european-union
                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:35
                    Możliwośc jest o tyle dyskusyjna, że stanowiłaby precedens, a tego nie chce żadne panstwo EU
                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:28
                      UK tez jest precedensem. A Unia przede wszystkim nie chce sie rozpasc. Mozna "zmusic" Polske do wystapienia. wlasnie poprzez uruchomienie artykuly 7 - measures nie sa dokladnie okreslone, moga byc rozne w zaleznosci od sytuacji, gdy beda za ciezkie ludzie zaglosuja sami za wyjsciem do czego zreszta PiS bedzie ich zachecal.
                      • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:04
                        UK jest innym precednsem - sama chciała, Działanie w drugą stronę jest ryzykowne, bo skoro można Polskę wyrzucić to "MNIE" też można. Większośc państw nie będzie chciała przecierać tej ścieżki.
                        • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:07
                          ale nie mowie o wyrzuceniu przeciez. Mowie o kolejnym wyjsciu - a precedens juz w tej sprawie jest. Zreszta najprawdopodobniej bedzie decyzja o Unii dwoch predkosci, wiec jak Czechy zmienia kurs to oni sie dostana do tej pierwszej predkosci jako reprezentant Europy Wschodniej - a my bedziemy sobie orbitowac wokol, coraz dalej, coraz luzniej.
                          • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:10
                            1) precedens dotyczy innej sytuacji

2) Podstawą podziału Europy na dwie prędkości ma być m.in, waluta. ergo Słowacja ma większą szansę na "piewrszą prędkość" niz Czechy.
                            • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:14
                              1) tzn jakiej innej?
                              2) ok, to bedzie Slowacja. Nie Polska w kazdym razie.
                              • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:16
                                1)wyjście dobrowolne vs wyrzucenia - to jest kolosalna różnica.

2) pytanie czy by była ze złotówkami
                                • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:18
                                  1) przeciez ja nie pisze ze nas wyrzuca - tylko pisze ze sami wyjdziemy jak Unia bedize za bardzo bruzdzila Kaczynskiemu
                                  2) no to teraz juz nawet nie ma co gdybac. ale patrzac na to gdzie jest Tusk na miejsce w pierwszej predkosci szansa byla - nawet bez euro, jak drazliwa jest to sprawa wystarczy zobaczyc chocby we Wloszech czy Francji.
                                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:19
                                    Ale dodałaś komentarz od rozmową o wyrzuceniu I o tym, ze wyrzucenie byloby precedensem,
                                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:35
                                      bo ty napisalas ze precedensu nie chce zadne panstwo w UE - precedensu tez nie chciala partia rzadzaca w UK a mimo to stalo sie i jakos to wszyscy zaakceptowali i nawet dosc szybko sie przystosowali. wiec pisanie ze nie chce tego nikt nie wiem na czym jest oparte. a dodatkowo precedensu w tej sprawie nie musi byc - mozemy sami wyjsc, juz po tym jak zrobi to UK.
                      • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:44
                        mam nadzieje ze PIS nie oglupieje do reszty i nastapia tam jakies rozlamy proJarkowskie i proUnijne. Bloze co za masakra w tej Polsce
            • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:12
              princesswhitewolf napisała:

> wyjscie z UE wiaze sie z OGROMNYMI kosztami. Dla Polski absolutnie nieoplacalne

Zrozum w końcu, że dla tego małego, złego, chorego z nienawiści i chorego na władzę człowieka opłacalność nie ma żadnego, absolutnie żadnego znaczenia.
              On nie zapłaci za realizację swoich chorych idei, ta kwestia w ogóle nie jest brana pod uwagę, bo i po co.
              • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:21
                az tak z nim zle? Ja tam myslalam ze on zionie nienawiscia do opozycji a nie do calej UE....ktora sie oplaca mu
                • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:29

> az tak z nim zle? Ja tam myslalam ze on zionie nienawiscia do opozycji a nie do calej UE....ktora sie oplaca mu

Myślę, że przynajmniej tak źle - bo do końca nie wiadomo, co się roi w tej chorej głowie.
                  To nienawistny człowieczek chory na władzę - a Unia mu tę władzę jednak wciąż ogranicza.
                  Opłacalność nie ma tu nic do rzeczy, kasa wydaje się go nie obchodzić, może jedynie kiedy jest składową władzy.
                  • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:39
                    no ale pieniadze na 500+ sie nie koca...
                    • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:45

> no ale pieniadze na 500+ sie nie koca...

Ojtam, ojtam - no przecież ze swoich nie daje, zleci swoim ludziom, żeby pozbierali - to mu znajdą i przyniosą.
                      • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:46
                        Jak na razie od początku roku ściągalność podatków i innych opłat wzrosła wręcz szokująco.
                        • joanekjoanek Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:51
                          Tak jakbyś Ty, Triss, nie wiedziała, jak się robi taką ściągalność.
                          Wystawia się tytuł egzekucyjny i liczy się na to, że delikwent nie będzie się stawiał. I duża część się nie stawia, choćby nienależnie. Mnie w tym roku już okradł ZUS (wymyślone składki sprzed 10 lat) i miałam kontrolę skarbową. To są mechaniczne, skoordynowane działania, to nie jest trudne. Ale niestety - najczęściej jednorazowe.
                        • iwles Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:15
                          W grudniu 2016 odpuscili wplaty VAT i przerzucili je na I kwartal 2017, a ze wiadomo, iz okres okolobozonarodzeniowo-noworoczny to wzmozony handel, wiec spore wplaty VAT sa brane jako "skuteczna sciagalnosc", a to niestety, znowu manipulacja 😣
                        • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:56
                          jak szokująco? podaj dane
          • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:44
            to,ze wykształcona, w dodatku pracująca w administracji, kobieta pisze, ze jedyne korzyści z Unii to są tylko fundusze oznacza, ze jesteśmy w czarnej dupie, bo jeśli nie ma świadomości czym jest Unia na takim poziomie, to znaczy, że polskie społeczeństwo jest edukacyjnie stracone.

btw, na marginesie - to jest pogląd PISu w czystej postaci. oni też uważają, że Unia ma dla nas tylko sens, dopóki daje pieniądze i tylko w tym zakresie. no ale oni chcą wprowadzić swoją dyktaturę.
            • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:51
              >to,ze wykształcona, w dodatku pracująca w administracji, kobieta pisze, ze jedyne korzyści z Unii to są tylko fundusze

to odnosnie kogo bo ja nie pracuje w administracji i niewiele mam wspolnego z polska edukacja chyba ze komunistycznej mowisz...-? Oczywiscie ze korzysci sa wieksze niz tylko finansowe. Niemniej rozmowa byla w kontekscie PISu i ich myslenia. Ich myslenie zaklada korzysci finansowe tylko bo to nie sa podroznicy itd. I chocby z perspektywy ich myslenia jest to dla nich nieoplacalne.
              • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:57
                piszę do osoby, która wyraziła taki pogląd, czyli do triss.
          • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:22
            Owszem. Mnostwo ludzi mówi wprost: wziąć kase do końca i wystąpić.
    • dziennik-niecodziennik Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:39
      oczywiscie ze to nie kwestia nerwów.
      ja sie serio zaczynam bać o przyszłość tego kraju. bo kuźwa władowaliśmy sie na taką minę ze nie wiem kto nas obroni. i nie wiem za bardzo co mozna zrobić. jest jakas opcja żeby odwołać organa rządzące na skutek niezadowolenia społecznego?...
      • triss_merigold6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:43
        Na legalu nie za bardzo.
        Zresztą to niezadowolenie społeczne - aczkolwiek widoczne medialnie - nie jest ani powszechne ani całościowe.
        • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:46
          Problemem jest 1. brak programu opozycji, takiego, który by poderwał ludzi, 2. zmęczenie demonstracjami - idzie sie na jedną, dwie, trzy, ale nie co parę dni, 3. rozbicie -po co wczoraj były dwie demonstracje? , 4. i moim zdaniem najważniejsze - pogarda dla elektoratu PiS. Nie dla rządzących, bo to co innego, tylko dla elektoratu - zero próby zrozumienia i przekonania, po prostu uznanie, ze to motłoch, z którym nie ma o czym dyskutować.
          • maadzik3 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:54
            Tak, z tym ostatnim się zgadzam i nie rozumiem. Można się zgodzić że się człowiek z kimś nie zgadza. I nie zgodzi. Ale bez pogardy i nienawiści. Na ogół (są sytuacje w których nie sposób ale w doskonałej większości na szczęście (jeszcze?) nie o nich mówimy). Niemniej bardzo trudno nie odpowiadać na kłamstwa czy agresję. Wiem z własnego smutnego dość doświadczenia bo konflikt nie ominął mojego bliskiego otoczenia i wcale nie jest prezentowany w bardzo mocnej (tym bardziej skrajnej) wersji przez którąkolwiek ze stron. Ale jest bardzo dla relacji niszczący. Oczywiście to jest trudniejsze gdy jest relacja. Z sąsiadem można ograniczyć się do rozmów o pogodzie lub - w razie konieczności - do zwykłego "dzień dobry" i nie ekscytować za bardzo. Z człowiekiem dotąd bliskim jest dużo trudniej nawet jeśli nikt nie przyjmuje żadnych skrajnych postaw bo od takiego człowieka oczekuje się oprócz uznania że możemy się nie zgadzać i już również zrozumienia naszych argumentów, racji, strachów czy co tam jeszcze. Prawie niemożliwe (jak z moich obserwacji otoczenia wynika) w dzisiejszej Polsce. I tego też bardzo żal bo niektóre relacje gdy koszmar minie (obyśmy dożyli) mogą być nienaprawialne sad
          • chocolate-cakes Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 10:56
            Masz rację.
          • 1elka26 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:13
            Nareszcie jakiś rozsądny głos - miło przeczytać.
          • lauren6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:15
            We wszystkich 4 punktach masz rację. Niestety.
            O zaprzestaniu ataków na elektorat PIS pisałam wczoraj w wątku triss. Niestety, tamten wątek pokazał, że niektórzy - tu na forum - są tak zacietrzewieni w swojej nienawiści, że nie są w stanie spojrzeć na wyborców PISu jak na ludzi: takich, którzy mają swoje problemy, aspiracje, uczucia, które jak najbardziej są ranione wyzwiskami od idiotów.

Po obu stronach jest bardzo dużo nienawiści. Nie mam pojęcia w jaki sposób można rozładować te uczucia, żeby usiąść razem do rzeczowej dyskusji. Jedna ze stron musi spuścić z tonu i mam nadzieję, że to opozycja pierwsza przybierze kulturalną twarz i pokaże, że da się dyskutować inaczej, bez inwektyw.
            • issa-a Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:33
              >Niestety, tamten wątek pokazał, że niektórzy - tu na forum - są tak zacietrzewieni w swojej nienawiści, że nie są w stanie spojrzeć na wyborców PISu jak na ludzi: takich, którzy mają swoje problemy, aspiracje, uczucia, które jak najbardziej są ranione wyzwiskami od idiotów.

bardzo cie przepraszam ale chyba jestes trochę nieobiektywna.
              Spójrz, jak są traktowani wyborcy PO, NOwoczesnej, jak sa wyzywani, bici (!) parasolkami, laskami, krzyzami, niszczone są ich ubrania (!) na demonstracjach i sa używane w stosunku do nich najgorsze inwektywy. I niestety, takze z ław poselskich i także przez przywódców partyjnych. I to nie od 2 lat tylko ale od wielu kaczor obraża opozycje.
              Oczywiscie, uwazasz, ze tylko wyborcy PIS maja "swoje problemy, aspiracje, uczucia", ja ich nie mam? mnie mozna wyzywac od złodziei, zdrajców, wykształciuchów (kiedy to było? 10 lat temu?) itd itp juz cytowac nie będę. Ja nie "nie jestem raniona"?
              Jesli przez 10 lat kogos sie nieustannie obraża to nie dziw się, ze w końcu działa to w druga strone - i tak w minimalnym stopniu
              Spróbuj przez 1 dzień posłuchać TVPis, Republika, Trwam oraz posłuchać radia Maryja a przekonasz sie, jak traktowani sa wyborcy inni niz PIS, no, moze jeszcze i kukiz. Poczytaj gazetę polska i inne ich wypociny.
              ja czasami tylko cos tam usłyszę, przeczytam zobacze i takiego plugastwa, jakie tam sie wylewa to zapewniam, PO jeszcze daleko do tego.
              Ty czytasz, słyszysz, widzisz tylko to forum a tu akurat zdecydowanie widoczna jest tylko jedna strona sporu.
              I wytłumacz, dlaczego czegos takiego nie było w czasie innych rządów niz PIS? nawet nie PO ale także kiedy rządziło SLD, dlaczego takie sytuacje miejsca nie miały.
              I zastanow się dlaczego taka sama rozpierducha działa się za poprzednich rządów PISu?
              Odpowiem ci, bo to taka partia jest. Oni, czy moze wielki ON, nie potrafi inaczej rządzic. On rzadzi przez nienawisc i wyzwalanie najgorszych instynków w wyborcach. I do tego zbiera odpowiednich ludzi wokoł siebie.
              No i wybacz, ale jaki moge miec szacunek do ludzi typu "poslanka pawłowicz", ktora zachowuje sie jak przekupa z różyca, pokrzykuje cały czas z ław poselskich, nikomu nie pozwala niczego powiedzieć, z czym ONA sie nie zgadza (to jest ten dialog???), a przede wszystkim zwyczajnie obraza innych posłów, wyborców. Uzywa języka NIEGODNEGO posła RP. I ty wymagasz ode mnie, zebym ja szanowała? a za co, pytam?
              A na koniec zapytam, jak mozna dyskutowac z kimś, kto dyskutować nie chce? jakim sposobem opozycja ma rozmawiać z PISem, skoro oni wcale takiej potrzeby nie maja. Oni chca robić to, co sobie wielki ON wymyslił i koniec,
              mniam mniam (ze przypomne)
              • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:49
                Ale to chyba nie chhodzi o to, żeby licytować kto pogardza ludźmi bardziej. Jak widzisz Ciebie PiS swoją pogardą nie skusił. Tak samo "my" nie skusimy "suwerena" do zmiany zdania jeżeli będziemy go obrażać. A chodzi nam o skuteczne działanie, prawda?
                • iwles Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:59
                  Z tymze to my, w prywatnych rozmowach czy na forum, krytykujemy wyborcow Pis, z mownicy sejmowej nie slyszalam (ale nie ogladam wszystkiego).
                • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:34
                  joa - szczerze, ale jak chcesz skusic twardy elektorat pis? bo to jest te 20%, reszta to sa beneficjenci zmiany i nie rozumiejacy demokracji - im wszystko jedno, jednych i drugich uwazaja za zlodziei, tylko jeden zlodziej troche bardziej sie dzieli. ale jakim jezykiem mowi, czy krzyczy to jest im obojetne - no moze poza momentami ze cieszy sie ze jakiemus gejowi dowalono czy posmiano sie z Ahmeda. Oni nie wyjda na ulice i maja gleboko gdzies co tam opozycja sobie pokrzyczy. a wybacz, chodzenie na paluszkach wobec krzyczacych ze Zydzi to nie ludzie i wyzywajacych ich od najgorszych juz bylo - i nic nie dalo.
                  • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:58
                    Pisalam wielokrotnie - nie sądzę, że twardy elektorat zmądrzeje - ale to jest 20-25 %.
                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:05
                      no jest - i na nich trzeba krzyzyk postawic. a krzyczenie czy nie dla tych pozostalych 15-20% zwolennikow PiS-u nie ma znaczenia. Dla nich bedzie mialo znaczenie znaczne pogorszenia warunkow ekonomicznych, wtedy moze wyjda na ulice. Krzyczysz dla swoich 20% - bo ludzie tez maja dosc ciaglego ich obrazania, wyzywania, nazywania ubekami, pedofilami, zorganizowana przestepczoscia - tez chca miec kogos kto stanie w ich obronie i nie da robic z ich zycia czy ich idei bagna.
                      • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:07
                        Nie, "krzyczysz" do 50%, kóre nie chodzą na wybory.
                        • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:13
                          chyba nie liczysz na 100% frekwencje? najwyzsza w historii byla w 89 roku - 62 %, potem byla juz tylko 53%. w ostatnich byla ok 50%, czyli de facto walczysz o te kilka procent. Te kilka procent poszlo po wyczynach PiS z 2007 roku, bo smierci Blidy, aferze gruntowej, po tym jak Tusk ich zmobilizowal - a tez wtedy bylo ostro, tez bylo zabierz babci dowod. I ludzie to kupili i do wyborow poszli.
                  • asia_i_p Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 08:49
                    Nie skusić twardy elektorat, tylko nie zradykalizować tych, którzy w ostatnich wyborach na PiS głosowali pierwszy raz.
                    • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 09:59
                      Co raz bardziej jestem przekonana, że potrzebny jest okrągły stół. PiS usunąć się da prędzej czy później, 20-25 % spoleczeństwa nie zniknie z powierzchni ziemii. Tragikomiczne w tym wszystkim jest, że zapewne łączy nas więcej niż dzieli, tylko przegrywamy z tmyi, którzy celowo dzielą.

p.s. od razu dodam, trolli typu elka czy gogo z Petersburga nie zaprasza się do stołu.
      • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:01
        po tym, co nam teraz funduje PIS, byłabym za zmianą konstytucji w wielu miejscach (np. wyraźnego uniezależnienia sędziów od widzimisię władzy wykonawczej - vide chryja z brakiem zaprzysiężenia i brakiem drukowania orzeczeń TK), ale również wpisaniem artykułu o obowiązkowym referendum, gdy obywatele zbiorą milion podpisów.
    • anette444 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:32
      Ja jestem załamana. Odechciało mi się wakacji, wszystkiego.

Wklejam post znaleziony pod którymś z artykułów, bo najlepiej oddaje moje myśli:

Nasz kraj, nasza Ojczyzna, przyszłość dzieci została oddana w ręce szaleńca przez nieświadomych zagrożenia obywateli. PiS staje się w tych dniach grabarzem polskiej demokracji. Historia dzieje się na naszych oczach. PiS zmienia nasz ustrój. Po 25 latach kończy się wolna Polska. Zobaczcie, co pisze Europa: Europa traci Polskę, Polacy nie sprostali europejskim wartościom, Polacy podkopują fundamenty własnego kraju. Nasz czas w Europie dobiega końca. Niedługo nasz koniec w UE, a potem Rosja nas zagranie. Polacy nie daliśmy rady się rządzić mądrze, bo oddano władzę człowiekowi, który jest mistrzem konfliktów, sporów, podziałów, destrukcji, SZALEŃSTWA i to nas prowadzi do tragedii.
      • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:55
        anette444 napisała:

> Ja jestem załamana. Odechciało mi się wakacji, wszystkiego.

O właśnie, o to mi chodzi. Odechciewa się wszystkiego...

Jeszcze nie zaczęliśmy walczyć, a już przegraliśmy. Jeszcze nikogo nie aresztowano, jeszcze nikt do nikogo nie strzelał, krew się nie leje, jeszcze jesteśmy w Unii i nikt nas z Unii nie wyrzucamy, ale my już wierzymy, że tak właśnie jest. Nie mamy na nic wpływu. Europa z nas się śmieje. Jesteśmy do niczego. Koniec, skończyło się, nie daliśmy rady...odechciało się wszystkiego zanim się cokolwiek zachciało.

• joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:56
          odechciało się wszystkiego zanim się cokolwiek zachciało.

Moge tylko powtórzyć - zgadzam się w 100%
        • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:35
          prosze o pomysl Larrisa ja z tym walczyc. konkretny pomysl co zrobic. w naszej sytuacji - nie sytuacji Ukrainy za Majdanu czy Rumunii z poczatku tego roku.
          • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:03
            Przestać tracić czas na dołowanie i wymyślanie coraz gorszych scenariuszy, przestać tracić energię, na sprzeczanie się czy nas z Unii wyrzucą, czy sami się wyrzucimy, czy dzisiaj już jest Białoruś, a może jednak Korea Północna, a zamiast tego rozpocząć dyskusję na temat, o który pytasz - co można zrobić. Konstruktywnie, zamiast, olaboga, olaboga, już po wszystkim. Nie wymagać tez 100% ideowych klapek na oczy, homogenicznych poglądów i narzekania jednym głosem, odpuścić uchodźców, a dopuścić do głosu, tych, którzy są niezdecydowani, nie wiedzą na kogo głosować, nie uważają Tuska za ideała, a mimo to nie popierają PIS-u, dać ludziom większą swobodę wypowiedzi, a nie sekować ich od razu bo mają wątpliwości albo dość wyboru między PIS a PO.
            • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:19
              czyli wlasciwie wiecej jest tutaj niedzialania niz dzialania - nie sekowac, nie zniechecac, nie zabraniac im wyrazania pogladu (btw, tzn mam dac do glosu tym ktorzy twierdza ze uchodzcy to dzikusy, nieludzie?) - chocby byl najbardziej kontrowersyjny. I dyskutowac co mozna zrobic - z ludzmi ktorzy do ostatnich wyborow nie poszli, na demonstracje nie chodza, opowiadaja sie za wyjsciem z Unii? i ja mam ich przekonac swoim glosem? pisalam juz Joa - w czasie najwazniejszego dla Polski wydarzenia do wyborow poszlo 62% ludzi. w 2007 - 53%, ostatnio - 50%. I Larrisa, przepraszam, ale jest juz po wszystkim. Nie jest to zadne olaboga. Im szybciej ludzie to sobie uswiadomia, tym lepiej - ale to trzeba krzyczec. tak jak trzeba krzyczec ze to co robi PiS to nie jest zadna reforma sądów, tylko smierc demokracji.
              ps. sa takie wartosci ktorych nawet w imie przyciagania nowych wyborcow ja przynajmniej sie nie wyrzekne. I wsrod nich jest szacunek dla drugiego czlowieka - bez wzgledu na to czy nazywa sie Ahmed, Oli czy Kali i gdy jest w potrzebie. Dopoki ktos w rozmowie ze mna nie wyjdzie poza schemat wyzywania tych ludzi i nasmiewania sie z nich - oraz proponowania ich eliminacji - takiej czy innej - nie dam im wiekszej swobody wypowiedzi. przynajmniej tam gdzie moge.
              • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:30
                (btw, tzn mam dac do glosu tym ktorzy twierdza ze uchodzcy to dzikusy, nieludzie?)

Wiesz, ja pomimo swojej krytyki obecnego (nie)planu imigracyjnego europejskiego, reaguje jak ktoś nazywa innego człowieka dzikusem.

Niekórzy potem komentują, że "stoję na dwóch nóżkach" wink bo jak to jedna osoba może widziec w migrantach ludzi a jednocześnie nie podoba jest się "plan" UE. I właśnie tutaj konczy się dyskusja a nie przy "dzikusach".
                • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:37
                  nie, ja akurat sie bardzo z mamma zgadzam co do obserwacji tego jak sie prezentujesz na tym forum. ta postawa nie dotyczyla tylko uchodzcow. jesli ktos nie widzi w nich ludzi nie dochodzisz nawet do planu UE. A nie widzi w nich ludzi np Larrisa - dlatego proponuje zeby z tematu uchodzcow zrezygnowac.
                  • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:42
                    nathasha napisała:

> A nie widzi w nich ludzi np
                    > Larrisa - dlatego proponuje zeby z tematu uchodzcow zrezygnowac.

No i widzisz jaka jesteś przewidywalna. Musisz, ale to musisz stworzyć sobie chochoła i zaraz będziesz w niego walić ze szczytu własnej zajebistości. Siedzisz przed tym kompem i napieprzasz całymi dniami jaka to ty jesteś szlachetna i walczysz, g..o z tego jest dla świata, ale każdą dyskusją, lub choćby jej zalążek przekształcisz w pyskówkę. Coraz częściej przychylam się do zdania na twój temat, jaki tu się powoli pojawia, ty nie walczysz z trollami, sama jesteś trollem, tym gorszym, bo bardziej subtelnym. Albo masz ewidentne zaburzenia osobowości.
                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:47
                      i znow szacunek az z ciebie bije - az z ciebie bije zeby sluchac i nie wykazywac sie pogarda, zeby zachecac do pojscia na wybory. otoz ja jestem jedna z tych ktora na ostatnich wyborach nie byla - jak mnie przekonalas larriso? swoja agresja? wyzwyskami? czy moze poczuciem misji ktora masz zeby mi udowodnic na kazdym kroku jaka to jestem nieszlachetna? zabraklo jeszcze propozycji zebym sobie dziecko zrobila - mniej bede na forum (co tez nie jest twoja sprawa ile tu jestem). hipokryzcja w calej pelni. wiec nastepnym razem, zanim zglosisz swoje postulaty przypatrz sie sobie. bo skoro zglaszajacy nie jest w stanie ich wcielic w zycie - to marny ich los.
                    • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:13
                      larissa, to jest ten niby dialog? masz właśnie przed sobą człowieka o odmiennych poglądach i właśnie tak z nim dialogujesz? mówiąc mu, że ma zaburzenia osobowości i że jest trollem? moze zacznij od siebie w stosowaniu szacunku wobec przeciwników, co Ty na to?
                      • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:53
                        O jakich odmiennych poglądach? Teoretyczne poglądy mamy takie same, ale praktyka się rozmija i to diametralnie, nie mogę już czytać tych wiecznych narzekań, tego bezradnego rozkładania rąk, tych wieszczeń coraz gorszych scenariuszy, tego "już po wszystkim", tego sprzeczania się czy sami z unii wyjdziemy, czy może jednak nas wyrzucą, tego przerzucania się g..m z trollami i rozwalania każdej dyskusji, tego manipulowania

Tak, coraz częściej uważam, że natasza jest trollem, takim zniechęcającym do wszystkiego, takim rodem z Tanga Mrożka " A może byśmy co zasiali?" "Iiii tam", coś w tym stylu. Taki rodzaj wampira energetycznego, który wyssie całą energię i spowoduje, że zamiast się zastanawiać WSPÓLNIE co zmienić, nabrać sił do działania, wszyscy zaczynają się czuć jak skopany, dziurawy balonik, bo przecież wiadomo, że "już się nie uda, już po wszystkim".

Dialog to ja mogę prowadzić z kimś otwartym na dialog, tutaj tego nie widzę. Widzę osobę, która niedawno pojawiła się na forum, jest bardzo aktywna we wszystkich wątkach politycznych i wnosi do nich głównie czarnowidztwo i poczucie bezradności,"nic się nie da zrobić, powiedzcie mi, co ja mogę zrobić"?

To nam jest teraz potrzebne? Dołowanie się nawzajem, przekonywanie "nic się już nie da zrobić"? Ciekawa koncepcja...
                        • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 20:11
                          larrisa, nie kryguj sie - co? nie rob z siebie swietej. nie gadaj o dialogu z kims z kim mozesz dialogowac bo nie to postulowalas. i sie prosze odnies do innych dziewczyn ktore maja dokladnie taki sam poglad na te sprawe jak ja. i ktore tez mowily jak pis wygral ze bedzie tylko rownia pochyla. no i wymysl wreszcie co mozna robic, bo tych pomyslow oprocz zwracania sie z szacunkiem z ktorego sie nie umiesz wywiazac nie masz.
                          • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 20:24
                            A co to jest jak nie pomysł, żeby skończyć z dołowaniem i zacząć się organizować? Żeby zacząć ze sobą rozmawiać na forum, nie sprzeczając się o to, czy Polska sama wyjdzie z Unii, czy Polską z Unii wyrzucą. Co to jest, zawody na największego dołownika na forum? Żeby potem z ledwo ukrywaną satysfakcją przylatywać na forum i oznajmiać "a nie mówiłam"?

Oczekujesz teraz jakiejś technicznej instrukcji co masz dalej robić? Mówię ci przecież, na początek przestań dołować codziennie, włącz sobie jakieś odwyk, dołuj najpierw co drugi dzień, może uda ci się z czasem co trzech i tak dalej.

Za dużo nie zrobisz, bo jak sama twierdzisz, jesteś zbyt daleko, więc daj działać, rozmawiać i zastanawiać się co dalej tym co tu są, tym co nie mają za daleko, zamiast zatruwać ich swoim "i tak się nie uda".

Przetrzymaliśmy zabory, powstania, II wojnę i rozjechanie kraju na miazgę , potem komunę, kartki, pustki w sklepach a Kaczyńskiego nie przetrzymamy? Wolne żarty. Zastanów się na jakim narodzie stawiasz kreskę.
                            • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 20:30
                              to zaczecie rozmawiania na forum w twoim przypadku skonczylo sie na wyzwiskach. ten szacunek skonczyl sie tym ze jestem trollem. strach sie bac zwlaszcza ze trzeba byc naprawde bardzo zlej woli by o mnie mowic ze jestem za pisem. natomiast wroze ci szybkie zyczenia w stylu twojej kolezanki - czyli zebym najlepiej zrobila sobie dziecko a jak nie mam dziecka zebym sie nie wypowiadala. EOT.
                              • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 20:37
                                Napisałam, że jesteś albo trollem ALBO masz zaburzenia osobowości. Dla mnie zaburzenie osobowości to żadne wyzwisko. Po prostu przypadłość objawiająca się między innymi dużym pesymizmem, skłonnością do wyolbrzymiania, czarnowidztwem, poczuciem bezradności itp.
                                • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 21:36
                                  ja mam to wszystko za rządow PISu bez zaburzeń osobowości.
                                  mam galopujący pesymizm od czasu wygranej PISu, wszystkich afer, rozwalenia TK, zwolnienia całej sluzby cywilnej, rozpierdzielenia stadnin, likwidacji gimnazjów i wprowadzenia nowej podstawy programowej, po drodze - już nie u nas - było referendum brytyjskie i wygrana Trumpa. ja mam wrażenie, ze mój świat się kończy i kończy się tez jakaś cywilizacja, w której chciałam żyć. nigdy w życiu nie byłam taką pesymistką jak teraz, nawet wtedy gdy miałam depresję.
                                  nie, nie są to zaburzenia osobowości.
                                  • wielki_uscisk Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 22:37
                                    Bardzo lubię Cię czytać (choć mi się nick czasem z lauren6 myli) więc nie myśl, że jesteś osamotniona w swoich frustracjach - z tym powyżej też się zgadzam smile
                                • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 21:45
                                  Larrisa, ok, to pogadajmy przy nastepnych wyborach parlamentarnych. Na razie idz powyzywaj od zaburzonych osobowosciowo albo gorszych trolli te dziewczyny ktore sa tak samo pesymistyczne co ja, np w watku na kogo glosowac, a w watku.paszczakownej o przyjscie pod sejm kontynuuj swoj kulturalny dialog z nowa forumka wyzywajac ja od trolli (a jesli to troll to po co dyskutujesz, lubisz macic, lubisz g..wnoburze?).
                                  • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:29
                                    Mnie też nawymyslala w związku z "czarnowidztwem", w innym wątku. Teraz widze, że jestem w bardzo dobrym towarzystwie smile
                                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 08:35
                                      Witaj w klubie trolli, nanga wink
                        • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 21:31
                          nie ma takiego samego poglądu. jej pogląd jest taki, że pozamiatane, a Twój taki, że ee..jest mnóstwo do zrobienia i proszę państwa hej do przodu.
                        • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:26
                          A ty wciąz narzekasz na narzekających. Kazdy twoj post w tym watku jest narzekaniem - albo wyzwiskami.
              • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:38
                Natasza, z całym szacunkiem, ale z tobą nie ma sensu specjalnie dyskutować. Masz bardzo mocno i skrajnie określone poglądy, bronisz ich do krwi ostatniej, a na dodatek przypisujesz sobie jaką niezwykłą rolę. A to tłumaczysz oczywistości na forum, jakby tu było zagłębie ludu ciemnego, które PIS omami jak ty nie wytłumaczysz, albo sądzisz, że ty masz kogoś tam przekonywać swoim głosem, a to walczysz z trollami, bo twierdzisz, że musisz niby prostować bo świat się od tego zawali. Skąd ta megalomania?
                Po co to robisz zresztą, skoro twierdzisz, że już po wszystkim? Odpowiem ci, bo to lubisz. Lubisz sobie wycierać buzię frazesami, bo to nic nie kosztuje, lubisz się taplać z swojej wielkiej szlachetności i szumnych zasadach, bo to bezpieczne i daje ci pewnie poczucie zajebistości plus.
                Przylazłaś tu skądś i mącisz. I bardzo ci zależy, żeby udowodnić, że nic nie można i nic się nie uda.
                • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:45
                  no i prosze - Larriso, jak wcielasz postulowane przez siebie zasady? skoro nawet na mojego niezaczepnego posta jestes w stanie w takim tonie odpowiedziec? czy szacunek ma dotyczyc tylko jednej czesci - dokladnie tak jak w przypadku PiS-u? wiec nie pisz ze ci zalezy i nie pisz co nalezy robic - bo wlasnie widac jak sama siebie skutecznie podminowujesz. trolle udzielaja sie szeroko w tych watkach, proponuje do wszystkich dziewczyn, takze do Joa ktora wczoraj reagowala, napisac w takim tonie. i siedziec i sobie patrzec na piekny efekt ktory wywolalas.
                  • larrisa Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:56
                    Joa jest tu jedną z nielicznych tonujących wypowiedzi osób, nie porównuje siebie do niej. Ty jesteś po prostu zwykłym nakręcaczem. Lubisz się sprzeczać i dowodzić swoich racji, lubisz dołowanie i wymyślenia najgorszych scenariuszy. Nikt kto tego nie lubi nie wkłada w to tyle energii. Można ci pisać, i coraz więcej ludzi ci to pisze, a ty i tak swoje. Zdaje się, że nawet paszczakowa ci pisała - zostaw trolle. Ale nie, ty wiesz najlepiej.

Faktycznie napisałaś niezaczepny post pisanie, że nie widzię ludzi w uchodźcach. To chyba nie chcę wiedzieć jaki byłby zaczepny.
                    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:04
                      ok,wiec skoro tak lubie dolowanie i nakrecanie scenariuszy (nie jestem tu jedna zwaz - do zadnej nie piszesz w takim tonie, ale widocznie masz ze mna jakis problem z poprzednich dyskusji) - to co mam zrobic. konkretnie. bo pomysl zeby szanowac innych wlasnie sama wyrzucilas w kosmos.
                      • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:06
                        ps post o uchodzcach nie byl w tej odnodze drzewka. rozumiem ze tonujaca postawa, pelna szacunku i nienakrecania do odpowiadanie na kazdego posta danej osoby we wszystkich odnogach i watkach w celu ataku za jednego posta. aha. i ja niby jestem trollem.
      • lea.letizia Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:43
        Wlasnie, to jest przerazajace, oddalismy wladze w rece chorego z nienawisci czlowieka, za 500 sprzedalismy nasza wolnosc i demokracje.
        Winni sa takze ci ktorzy uwierzyli w pokretne slowa o "straszeniu pisem" i nie poszli na wybory, bo nie mieli na kogo glosowac, ci ktorzy uwierzyli w oszczercza kampanie przeciwko wspanialemu czlowiekowi i prezydentowi B. Komorowskiemu
    • mamma_2012 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:40
      Pawłowicz dziś zwróciła się do posłów "zamknijcie mordy, bo jak Kaczyński powiedział macie mordy". Reakcja przewodniczącego komisji? Żadna, bo się jeszcze posiedzenie nie zaczęło. Ktoś ma wątpliwości dokąd to wszystko zmierza?
      Gdyby strzeliła ją w twarz, opluła albo ... zastrzeliła byłoby podobnie.
      Straż pożarna, pierwszy raz od '89, zamiast ratować ludzi jest wzywana przez rządzących do demonstrantów.
    • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 11:54
      jak tak dalej pojdzie Europa zachodnia zacznie przyjmowac uchodzcow politycznych... z Polski bo nastanie rezim
      • labianka Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:44
        Brak programu, to jest fakt. Ale gdy wczoraj zapytano Różę Thun o program, padła szczera (chyba?) odpowiedź, że do wyborów mamy dwa lata, wtedy będzie program. No i tyle w temacie. Programu nie ma, ale są hasła/obietnice, które potrafią poruszyć ludzi - aktualnie na topie 500+.
        Demonstracje - umierające narzędzie demokratycznego wpływu. Taki folklor starszych ludzi, którzy pamiętają komunę, solidarność i takie tam historyczne bzdurki, które w czasach postprawdy niewiele już znaczą. Dla młodych udział w demonstracji to obciach.
        Pogarda dla elektoratu PIS - prawda, tylko spójrzmy na to wszystko z perspektywy młodych. Opisałabym to tak: żyje sobie tu i teraz Młody Polak, jeden jego dziadek to Jaro K., drugi - Donek T. Panowie - jak to w rodzinie wink szczerze się nienawidzą, bo podobno jeden drugiemu kiedyś brata zamordował czy jakoś tak. Ale Młody Polak nie będzie przecież bawił się w detektywa-historyka i dochodził, kto, komu, co i za ile. On chce żyć, a nie pławić sie w bagnie polityki albo zgłębiać zakamarki historii - zamachy, spiski, wojny, powstania i takie tam. O niepodległość walczyć nie trzeba, bo jest. Starzy nawet tej niepodległości uczcić nie potrafią: jedni świętują niby 11 listopada, ale że pogoda nie sprzyja, radość wielka nie tryska jakoś z piersi. Inni by chcieli raczej 4 czerwca, ale ci od dziadka J jakiś foch, druga strona się na ten foch obrusza - jak to w rodzinie, każdy ma swojego fochasmile
        Wartości demokratyczne? O jakoś taki słabiuteńki był wynik matury z WOS, a etyki w szkole to ze świecą szukać. No to jak Młody Polak ma umieć krytycznie pomyśleć, zajarzyć co dobre, a co złe i szukać tych wartości? Jak się komuś skrzydełka permanentnie podcina, to trudno się dziwić że ptaszek nie lata.
        No a teraz cynicznie:
        Politykę jednak da się zrobić zawsze i wszędzie, bo nawet 500+ można przebić. Wykorzystajmy hasło "morda". Może powiedzmy MP, że dziadek J to taka morda, która wprawdzie daje pińcseta, ale on nie lubi dziadka D i ciotki Unii. A ciotka Unia to dopiero daje! Pińscet nie wygra z Unią i tym co ona daje/może dać.
        I proszę nie rzucać we mnie pomidorami, to tylko taka wizja artystyczna, gdy będą mnie chceli za to sądzić, taka będzie moja linia obronysmile
        ps
        Bardzo bym nie chciała, żeby na moim pomyśle do władzy dostali się znowu ci od dziadka D. Kto inny jest moim faworytem do tronu. Jedyna moja zagwozdka jest taka, że takie zagranie jest mało etyczne. Ta ostatnia myśl mnie gnębi, bo wygrać można - to wiem.
        • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:52
          Dla młodych udział w demonstracji to obciach.

Nieprawda.
          • labianka Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:59
            Naprawdę szczerze się cieszę, że masz inne doświadczenia. Ja widzę wokół siebie tylko takich, dla których to obciach. Podyskutować można, inteligentne młodziaki, wykształcone, ale twarzy swojej nie pokaża, bo "straty na wizerunku" sad
            • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:03
              Wczoraj widziałam naprawdę dużo młodych.
            • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 20:03
              No to wychowaliscie dzieci na snobow Polacy ( mowie ogolnie)
            • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:37
              Trzeba po prostu pojść na demonstrację i popatrzeć - skład pokoleniowy bardzo się zmienil od zeszlego roku. Oczywiście są ludzie starsi i nawet bardzo starzy, ale mlodych (czyli od 40 do nastolatków plus dzieci, małe, towarzyszace rodzicom) jest co najmniej tyle samo. Nie widziałam nikogo z zaslonietą twarzą.
        • iwles Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:54

Bo wszystkie programy poszly sie j.... i w obecnej, stworzonej przez Pis politycznej rzeczywistosci nie beda mialy racji bytu.
          Najwazniejszym programem kazdej partii powinno byc przywrocenie stanu sprzed pazdziernika 2015 i naprawienie wszystkiego, co zepsul pis.
          Gdyby nawet liczyc rok za rok, to bedzoemy mieli 8 lat w plecy, a realnie nawet duzo duzo wiecej 😞
        • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:32
          To nawet nie o to chodzi, że mało etyczne. Przede wszystkim demoralizujące.
      • olena.s Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:58
        Albo - nie zacznie. Dał nam przykład Bonaparte i tak dalej.
    • asia_i_p Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:36
      Jest bardziej optymistyczny scenariusz - walka o władzę wewnątrz PiS zakończona spektakularnym wyrżnięciem się (w sensie przenośnym, mam nadzieję, mimo wszystko) nawzajem. Na ten scenariusz liczę - że się zaczną podgryzać i nawzajem obrzucać błotem, żeby uzyskać lepszą pozycję. Kaczyński ma 68 lat, więc ewentualni następcy raczej przebierają nogami niż są nastawieni na długie i cierpliwe czekanie. To sprzyja błędom.
      • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:39
        To jest scenariusz w 100% sprawdzalny - rewolucje pożerają swoje dzieci. Tylko jak zamiast Kaczyńskiego będzie Ziobro czy Macierewicz to jednak mnie ta wizja nie zachwyca.
        68 lat na polityka to nie jest dużo.
        • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:46
          verdana napisała:

> To jest scenariusz w 100% sprawdzalny - rewolucje pożerają swoje dzieci. Tylko
          > jak zamiast Kaczyńskiego będzie Ziobro czy Macierewicz to jednak mnie ta wizja
          > nie zachwyca.

Jednak, co by nie mówić, Kaczyński trzyma to całe towarzystwo w garści (lepiej lub gorzej, póki co przeważnie lepiej). Ani Ziobro, ani Macierewicz już ich tak nie utrzymają. Ani nikt inny.
          Bo to akurat trzeba Jarosławowi przyznać, że ma wyjątkowy zmysł polityczny - i gdyby do tego był dobrym człowiekiem, to miałby szanse zostać jednym z najwybitniejszych mężów stanu. A że jest złym i chorym na głowę - to jest, kim jest.
          Ale z całą pewnością żaden z "następców" nie ma tej mocy, co Kaczyński teraz. I cała nasza w tym nadzieja.
        • asia_i_p Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:50
          Ziobro i Macierewicz są lepsi, bo mają dużo mniejsze poparcie i szybciej się wyłożą.
          68 lat nie daje szansy, że on szybko odejdzie na emeryturę, ale daje jednak nadzieję, że tak będzie, a dla nas bardzo istotne jest, żeby potencjalni następcy mieli nadzieję i przez cały czas szykowali się na to zdarzenie, kąsając się po łydkach.
          • olena.s Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:02
            Stalin w swoim czasie nie miał szczególnie wysokiego poparcia. Po prostu umiał pozbywać się konkurentów, domniemanych komnkurentów, potencjalnych konkurentów...
            • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:04
              Otóż to. Kaczyński jest charyzmatyczny, cokolwiek by o tym nie mówić. Macierewicz nie, ale Macierewicz ma własną armię i możliwości władzy, nawet gdy będzie powszechnie znienawidzony.
              • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:12
                verdana napisała:

> Macierewicz ma własną armię i możliwości władzy, nawet gdy będzie powszechnie znienawidzony.

Wciąż jednak mam nadzieję, że nie, że mimo wszystko "następcy" w walce o prymat się nawzajem powygryzają, zanim którykolwiek dojdzie do władzy.
                Kaczyński nie ma (istotnych) wrogów w szeregach PiS. Każdy potencjalny następca ich ma - bo i Jarosław dobrze o to zadbał.
                • olena.s Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:42
                  Ciekawe, czy tak samo uważaly niedobitki mienszewików, kiedy Lenin dostał udaru.....
                  • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:48
                    olena.s napisała:

> Ciekawe, czy tak samo uważaly niedobitki mienszewików, kiedy Lenin dostał udaru.....

olena, nie strasz i nie kracz....uncertain
                    • olena.s Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:30
                      Nie mam pretensji do daru jasnowidztwa. Stwierdzam tylko, że twój scenariusz nie jest bynajmniej jedynym mozliwm.
      • asia_i_p Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:47
        W sumie opozycja powinna zakulisowo pompować ambicje kilku kretynów w szeregach PiS-u (czy będzie to bardzo godny potępienia język nienawiści, jeśli napiszę, że ewangeliczna zasada "szukajcie, a znajdziecie" raczej zostanie przy szukaniu tychże kretynów potwierdzona?). Przez podstawionych ludzi. I mam nadzieję, że to robi.
        • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 12:49
          Następcy nie musza mieć mocy. Musza mieć wojsko i policję.
      • kub-ma Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:16
        Na razie wpatrzeni są w prezesa jak w obrazek.
      • nangaparbat3 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 01:44
        Ale popatrz, Asoiu, jak się ziobro okopuje, jak zbroi. Moze się okazać tym facetem z innej wsi

• aurinko Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:00
      Opór prezydenta nie jest nieoczekiwany tylko zaplanowany, niestety.
      • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:05
        Chyba nie. Jest niemądry, ale sadząc z reakcji TVP niezaplanowany.
        • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:14
          verdana napisała:

> Chyba nie. Jest niemądry, ale sadząc z reakcji TVP niezaplanowany.

Verdano, ani TVP, ani PiS nie musiał wcale wiedzieć o tym "oporze". Wystarczy, że wiedział o nim prezes. Tzn. - powiedział p.o. prezydenta, co ma teraz zrobić i powiedzieć.
          W ogóle nie mam wątpliwości, że tak było i że PiS naprawdę mogło być autentycznie zaskoczone.
          • anorektycznazdzira Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:27
            Ola, je jednak stoję na stanowisku, że interpretowanie każdego, pardon: pierdnięcia prezesa lub dowolnej osoby z jego strony politycznej, jako wyrafinowanej prezesowskiej zagrywki strategicznej- to mocna przesada.
            • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:36
              moze i mocna przesada ale Adrian wie ze sam nie wygra wyborow - nie dlatego ze ludzie moze i by na niego nie zaglosowali ale ze bez poparcia PiS i calej machiny ktora za tym stoi - nie ma zadnych szans. a wyrzucony poza PiS nic nie znaczy.
              • anorektycznazdzira Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:01
                > moze i mocna przesada ale Adrian wie (...)
                Adrian to z kolei dziwny człowiek i mocno mnie zastanawia, czy on cokolwiek wiewink
                A nie, myślę, że już wie, że pół Polski z niego drze łacha na legalu, a drugie pół miłosiernie przemilcza i zdawokowo popiera. Dlatego naprawdę wydaje mi się, że mógł zamarzyć o samodzielności i tak się jakoś zagalopował...
            • ola_dom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 13:38
              anorektycznazdzira napisała:

> (...) - to mocna przesada.

Mam nadzieję, że masz rację smile
              Choć mam o prezesie tak złe zdanie, że wydaje mi się, że on nie zajmuje się kompletnie niczym poza knuciem. I że nie zostawia miejsca przypadkowi.
              Ale niewykluczone, że go przeceniam.
        • joa66 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 14:00
          Niedawno forumka chyba z Białegostoku przyjrzała sie rekrutacji - nie ma specjalnie chętnych.
    • kropkacom Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 15:28
      Ja uważam, że PIS wyprowadzi Polskę z UE. No cóż, trzeba będzie podjąć decyzję, które dotąd odkładaliśmy.
      • anorektycznazdzira Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:04
        Też tak uważam.
    • 71tosia Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 16:58
      ostanie statystyki pokazuja ze 51% społeczeństwa nie ma nic przeciwko wyjściu z Uni gdybyśmy musieli przyjac uchodzcow, ponad 70% jest w stanie zrezygnować z dotacji unijnych aby tylko tych 7 tys Syryjczykow nie wpuscic. Jednoczenie ta sama grupa ludzi wierzy ze dopłaty dla rolnikow i swobodne przemieszczanie się po Europie nie maja nic wspólnego Unia.
      • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 17:01
        no i wlasnie. ale odpuscmy temat uchodzcow a na pewno przeciagniemy na swoja strone tych niezdecydowanych. niektorzy sobie chyba nie zdaja sprawy z sily razenia tvp, wszystkich tych fejkowych stron (na ktore nawet tutaj obecne dawaly sie nabierac) i czemu to ma sluzyc.
      • anorektycznazdzira Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:04
        Co coś jak UK, w którym bezpośrednio po referendum i jego wyniku: wybieramy Brexit, najczęściej wyszukiwaną frazą googla było "co to jest Unia Europejska"
        tongue_out
        Czasem się zastanawiam, że to chyba rzeczywiście ołów ze spalin i pestycydy w żarciu, Homo sapiens naturalnie nie jest aż takim kretynem.
        • verdana Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:33
          Jest. Nie ma nic lepszego niż wróg i wywoływanie strachu. Trochę jak przedwojenna prawica nacjonalistyczna - mieli Żydów i antysemityzm wystarczał, aby mieć poparcie sporej części społeczeństwa, to był najważniejszy punkt propagandy. Żydów zastąpili muzułmanie - przyjadą, zgwałcą, zabiją i zabiorą pracę oraz święta Bożego Narodzenia. Już lepsza dyktatura niz życie w biedzie i strachu, z obcym za progiem. Ba! Tylko silna władza moze nas przed tym uchronić. To nie sa kretynie, to są ludzie, którzy uwierzyli w to, że zagrożenie jest bardzo realne i że z dwojga złego wola biedę, brak demokracji niż Araba z nożem w zębach
          • kub-ma Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:37
            Ale ci sami ludzie pojadą na wakacje do Egiptu i przeprowadzą się z chęcią do UK lub Niemiec.
        • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 20:07
          Ee tam. akurat elektorat Brexitowy to ludzie dobrze wiedzacy co to UE ze wzgl na wiek tego elektoratu. brexitowcy wygrali bo frekwencja antybrexitowcow czyli ludzi mlodszych i z wiekszych miast byla niska. Tutejsze mohery pobiegly licznie do urn
          • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 21:49
            Brexit został napędzony ksenofobią, ale nie przed uchodźcami, tylko wschodnią Europą.
            na pytanie czy Polacy zagrażają brytyjskiej kulturze i brytyjskiemu duchowi, niech ematki sobie same odpowiedzą.
            • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 22:51
              gdyby tak bylo to straszak w postaci Calais zostalby na dlugo przed glosowaniem referendum rozebrany. To byl nr 1. Druga przyczyna byla od poczatku niechec do Euro. Kwestia emigracji z Europy Wschodniej to na planie 3cim. Dzisiaj biadola na temat kryzysu na plantacjach ze nie ma kto pracowac bo za malo pracownikow okresowych jest.
              • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 09:21
                Tzn Francuzi by mieli rozbierac oboz zeby przypadkiem nie doszlo do brexitu? A z ciekawosci, wrzucisz tu jakies artykuly ktore lacza calais z brexitem?
              • claudel6 Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 10:01
                princess pozwól, ze się nie zgodzę.
                mam grupę przyjaciół w uk i a w czasie referendum oraz rok po nim czytałam tyle samo brytyjskiej prasy co polskiej (a czytam dużo). czytałam też wypowiedzi brytyjczyków na facebooku - tych za brexitem. przeczytałam tego tony, bo chciałam zrozumieć dla mnie coś niewyobrażalnego. uchodźcy z Azji to był zupełnie pomijalny problem - przede wszystkim dlatego, że UK na legalu mogła ich nie wpuścić (co zrobiła). a napływ wschodnich Europejczyków był niekontrolowany i przede wszystkim swobodny. ludziom na prowincji zaczęlo przeszkadzać to, ze na ulicy częsciej słyszą polski niż angielski, ze całą ulica jest pełna polskich sklepów. no i główny argument - że oni zabierają pracę. kampania UKIP była skierowana przeciw wschodnioeuropejczykom, nie uchodźcom.
      • kub-ma Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:34
        No właśnie w tym jest największy problem - w świadomości ludzi. I tutaj trzeba znaleźć sposób na dokształcenie narodu.
    • nathasha Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:41
      a to widzialy? https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20108466_1569693389740189_4370717030219000532_n.jpg?oh=7cd3d51f1b7e3eedc176d3a664c3df34&oe=5A11988D
      • princesswhitewolf Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 22:33
        wiec dzis taki jeden przed chwila powiedzial ze Nowoczesna robi Cyrk podczas obrad i glosowania komisji.... a ja tam cyrku nie widzialam. Cyrk to wlasnie robil PIS podczas wypowiedzi Petru powizej
        • pade Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 12:46
          Był cyrk na komisji, ale nie dziwi mnie, że był. Załatwili opozycję koncertowo. Łamiąc wszelkie zasady.
    • 71tosia Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 19:56
      mysle ze nastepny ruch to bedziej jednak 'repolonizacja' miediow, przejecie TVN bedzie dosc kluczowe i pewnie wymagac bedzie pewnego wysilku i pomyslowoasci ze strony PIS, Solorz ma tyle i ronorodnych firm, ze zawsze sie cos znajdzie na niego, za chwile w trosce o swoje pieniadze Polsat bedzie bardziej proPisowski niz TVP.
      • szarsz Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 09:48
        Polsat jest propisowski nie od wczoraj. Popattz sobie na ich komentarze i publicystykę, na wywiady, jak glaszcza sie po glowach.
        • 71tosia Re: Obym była złym prorokiem 20.07.17, 12:06
          nie często oglądam ale mysle ze jeszcze do TVP im trochę brakuje, no ale Solorz zawsze wiedział skad wiatr wieje, 'misja' w Polsacie go raczej nie interesuje za to pieniądze bardzo.
    • jola-kotka Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 20:32
      Nic mu nie puscilo i nie ma zadnego oporu prezydenta on bez zgody Kaczynskiego nic nie zrobi,niczemu sie nie przeciwstawi. To wszystko jest zaplanowane z gory. Jego opor to gra przed ciemniakami.
    • yenna_m Re: Obym była złym prorokiem 19.07.17, 22:15
      Niestety. To wszystko bardzo prawdopodobne verdano.
      Obyś się jednak myliła...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka