Dodaj do ulubionych

Odkurzacz centralny

25.07.17, 17:42
Tak, jestem leniwa i nie chce mi się ciągnąć odkurzacza tradycyjnego za sobą wink, być może zbędny wydatek i fanaberia. Jakby nie było, podłogi jeszcze nie wylane czas wybrać firmę montującą, model jednostki centralnej itp. Czekam na wyceny z dwóch firm.
Do używających, na co zwrócić uwagę przy wyborze, jakieś podpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • chocolate-cakes Re: Odkurzacz centralny 25.07.17, 17:59
      Mam od 10 lat i sobie chwalę. Pamiętaj o kilku punktach w domu i długości rury
      • majenkir Re: Odkurzacz centralny 25.07.17, 18:03
        Pamiętaj o kilku punktach w domu i długości rury

I zeby kontakt byl blisko. Ja na gorze oba mam za daleko i musze uzywac przedluzacza big_grin.
        • nowaczek1 Re: Odkurzacz centralny 26.07.17, 14:49
          A co mają gniazdka do centralnego odkurzacza?
          • bei Re: Odkurzacz centralny 26.07.17, 15:17
            Chodzi o gniazdka ssące, do których podłączasz rure
          • budyniowatowe Re: Odkurzacz centralny 26.07.17, 15:22
            nowaczek1 napisał:

> A co mają gniazdka do centralnego odkurzacza?

Jak chcesz uzywac elektrycznej szcotki to musisz sie tez podlaczyc do kontaktu. Elektryczna szcotka jest przydatna jak sie ma dywany czy wykladzine. Jak sie ma tylko parkiet czy kafelki to zwykla szczotka lepsza.
            • majenkir Re: Odkurzacz centralny 29.07.17, 15:48
              budyniowatowe napisała:
              > Jak chcesz uzywac elektrycznej szcotki to musisz sie tez podlaczyc do kontaktu.

Tak, o to mi chodzilo
    • bei Re: Odkurzacz centralny 26.07.17, 15:16
      Gdybym miała instalowac w domu to chciałabym taki system z chowanymi rurami w gniazdkach, z przypominaczem kiedy wymienić je na nowe. Nie chciałabym jednej dluuugiej rury i nosić jej po schodach.
    • wrotek0 Re: Odkurzacz centralny 26.07.17, 15:29
      Mam od kilku miesięcy, fajnie jest, bo rzeczywiście mocno ciągnie i samochód wyczyściłąm błyskawicznie. Odkurzam cały dom raz w tygodniu (przy tradycyjnym to nie wystarczało), dodatkowo zamiatam na bieżąco (nie mam dywanów i wykładzin) i korzystam z szufelek zamontowanych w kuchni i korytarzu. Zmiatasz, naciskasz szufelkę nogą, podsuwasz urobek w jej pobliże i wciąga... Jak tylko wyjmuję szczotkę, to kot siada obok szufelki i czeka - może coś z dziury wyjdzie, bo przy wciąganiu szumi. Natomiast praca odkurzacza przy odkurzaniu jest praktycznie w domu niesłyszalna.
    • rozenkova Re: Odkurzacz centralny 14.01.18, 21:16
      A nie lepiej kupic sobie odkurzacz automatyczny? Bez kabla, wlaczasz przez aplikacje, działa i sprzata sam, wspina sie na dywany, sprzata pod szafami itp. Ja sobie juz nie wyobrazam inaczej. Mam Electroluxa i9 Pure, obczaj sobiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka