Dodaj do ulubionych

Sposoby na dostanie się do LO

08.08.17, 18:41
Emama wie wszystko. W zwìazku ze wspaniałą, dyskryminującą niektóre roczniki pseudoreformą polityczną szkolnictwa oraz w związku z zakazem udziału tychże straconych uczniów w konkursach przedmiotowych, proszę o rady:
-jak przygotować dziecko do startu do LO w potrójnym roczniku (2005, 2004, 2003)?
- na jakie rzeczy zwracać uwagę? Wolontariat, przedmioty egzaminacyjne, ogólna średnia?
- jak uciec przed przymusowym zostaniem ślusarzem/szwaczką (niczego nie ujmując tym zawodom - nie każdy o nich marzy)?
Mile widziane opinie nauczycielek gimnazjów i LO.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • chocolate-cakes Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 18:47
      Cóż, jestem nauczycielem w gimnazjum ( a raczej byłam bo zmieniłam właśnie pracę) i w liceum od ponad 20 lat i właśnie dzisiaj czytając po raz nie wiem który o podwójnym roczniku, powiedziałam mężowi, że Bogu dziękuję, że nasze dzieci nie muszą przez to przechodzić. Na razie sama nie wiem nic. Od września uczę tylko licealistów. Współczuję tym wszystkim dzieciakom. Niech się po prostu uczą jak najlepiej potrafią.
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:05
        Dzięki kochana. Niestety widzi mi się, że po prostu dobre uczenie się może nie wystarczyć.
        • chocolate-cakes Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:09
          Też się niestety tego obawiam sad
          • manala Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 23:39
            bez przesady; jeśli się dobrze uczy to spokojnie się do LO dostanie
            • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 00:43
              Załącza link z ilością kandydatów do Poznańskich szkół. W Poznaniu 50% rocznika 2005 rozpoczęło naukę szkolną w wieku lat 6. Tak więc podaną ilość kandydatów wystarczy pomnożyć przez 2,5 by zobaczyć jakie oblężenie i jaka walka o miejsce w szkołach średnich czeka nasze dzieciaki.
              nabor.pcss.pl/poznan/szkolaponadgimnazjalna/nabor/?service=page/eduHighInfo:UnitPopularity
            • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 12:18
              manala napisała:

> bez przesady; jeśli się dobrze uczy to spokojnie się do LO dostanie

Ale wiesz, niektórym zalezy na konkretnym liceum, i niekoniecznie głównym kryterium jest tzw. topowość szkoły.
              • loola_kr Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 13:18
                Niekoniecznie sie dostanie do wybranego. Do jakiegokolwiek - tak.
                W zeszłym roku średnia 5,18, świadectwo z paskiem i egzamin na poziomie trochę poniżej 90% ledwo co wystarczył. A to nie jest zły wynik. W tym roku bylo jeszcze gorzej.
                • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 13:29
                  w tym roku do piątki nie dostali się, do wybranych klas- laureaci.... sama znam takie 2 przypadki- poniewaz klasa miała SAMYCH laureatów, więc sięgnęła do pozostałych kryteriów i bach... wszystko przez to, ze kraków zmniejszył ilośc osób w klasach do 26... czyli o 1/3....co jest doskonałe, ale wiele dzieci pozostało na lodzie... co będzie za 2 lata sad
                  • volta2 Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 13:43
                    z tego co wiem, to zmniejszają właśnie by się przygotować na tę kumulację? i nie trzeba czekać 2 lat, już za rok ruszy do boju o dobre licea rocznik obowiązkowych 7 latków + chętni dobrowolni 6 latkowie(zwykle poszli ci, u których już wtedy rodzic widział wyższy potencjał a nie przeciętny, co u nas w szkole było widać jak na dłoni, na 7 klas równoległych jedna jedyna złaożona z samych 6 latków przez 3 lata prowadziła w rankingu najwyżych średnich)
                  • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 14:00
                    Czy nie powinni najpierw wziąć pod uwagę ile tytułów laureata ma dany kandydat? No chyba że wszyscy mieli po 1 tytule - to wtedy jakie pozostałe kryteria? Wyniki z poszczególnych części egzaminu gimnazjalnego, pasek, oceny końcowe z wybranych przedmiotów, punkty za inne konkursy?
                    • volta2 Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 14:31
                      z tego co wiem są już przymiarki do tego by wykluczyć laureata z egzotycznego konkursu i wpuścić tego, który kierunkowo zbliżony jest do profilu klasy
                      przykład laureat historii na biolchemie lub matfizie.

znajoma opowiadała że w córki klasie w batorym na IB są tacy egzotyczni laureaci, ze średnim angielskim. słabo sobie radzą i klasa nie poraża poziomem przez to. muszę do niej zadzwonić, i pogadać bo ta klasa leży w zainteresowaniu syna.
                      • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 14:53
                        Myślę, że odnośnie podanego przypadku w klasie IB lekarstwem jest jednak znaczne podwyższenie progu zdania egzaminu kompetencji, który nawet laureaci muszą zdać.
                      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 16:20
                        "z tego co wiem są już przymiarki do tego by wykluczyć laureata z egzotycznego konkursu i wpuścić tego, który kierunkowo zbliżony jest do profilu klasy
                        przykład laureat historii na biolchemie lub matfizie."
                        a ja sie dowiadywałam, oczywiście nie wiem, czy to cały czas obowiązuje- ale zdecydowanie powiedziano mi, że takie przymiarki NIE są u nas robione- ponieważ wg opinii nauczycieli (badania chyba nie były robione) laureaci najczęściej radzą sobie znakomicie - pewnei oczywiście, są wyjątki. ale u nas też nie ma tylu porąbanych konkursów, co w mazowieckim- tylko z głownych przedmiotów, plus kilka jakiś przeglądowych.
                        inna sprawa to IB- akurat miałam do czynienia z absolwentami IB- i w ogóle mnie niczym nie ujęli, wręcz uważam, że byłi znacznie słabsi w pewnych aspektach od innych studntów.
                        interesujące, z mojego ptk widzenia, jest, że w krakowie IB jest tylko w szkołach prywatnych, gdzie jedyne kryterium to kasa- w wypadku IB znacząca. i tłoku nie ma, język ok, ale bez fanfar, inne umiejętności- czasem fajne, ale wiedza- zdecydowanie gorsza-
                    • bbkk Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 15:01
                      Laureat ma zagwarantowany wstep do dowolnej klasy (prawie). Te uprawnienia to chyba najwazniejszy powod zeby brac udzial w konkursie. Raczej nalezaloby pidwyzszyc prog bycia laureatem albo samego konkursu (choc niektore maja mocno zawyzony poziom).
                      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 16:12
                        konkursy nie sa kalibrowane- dlatego są w nich błędy jeżeli chodzi o poziom: produkują 250 z biologii, i 12 z angielskiego... cos nie teges
                        • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 17:31
                          W naszym województwie laureatami zostaje 1% uczestników danego konkursu kuratoryjnego. Tym sposobem jest po około dwudziestu kilku laureatów.
                          • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 18:20
                            ale 1% z bioracych udział???? zupełnie to sie różni z roku na rok etc. w tym roku małopolskie wprowadziło "cap" 90%. kiedyś było jakoś 10-20% z najwyższą punktacją
                            • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 20:28
                              Nawet nie 1%, tylko około 0,2%. Wcześniej coś źle policzyłam. Wg regulaminu było tak:
                              - do etapu powiatowego przechodziło 5% uczestników etapu szkolnego
                              - do finału przechodziło 10% uczestników etapu powiatowego
                              - laureatami zostawało 40% uczestników finału.
                              Na ponad 10.000 uczestników etapu szkolnego było z matematyki 25 laureatów, a z polskiego 33 laureatów - na całe województwo. Z angielskiego i niemieckiego nieco mniej.
                              Piszę o konkursach dla SP.
                    • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 15:58
                      "Czy nie powinni najpierw wziąć pod uwagę ile tytułów laureata ma dany kandydat?" pewnei tak było- z tego co wiem, punkty były przeliczane standardowo, prawdopodobnie po prostu - a małopolska miała to bardzo logicznie
                • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 13:39
                  loola_kr napisała:

> Niekoniecznie sie dostanie do wybranego. Do jakiegokolwiek - tak.
                  > W zeszłym roku średnia 5,18, świadectwo z paskiem i egzamin na poziomie trochę
                  > poniżej 90% ledwo co wystarczył. A to nie jest zły wynik. W tym roku bylo jeszc
                  > ze gorzej.

I tego się obawiam właśnie. Egzamin nie wiem, jak napisze, średnią w 2. klasie miała bardzo wysoką, bo powyżej 5.5, ale laureatką konkursu raczej nie zostanie....Interesuje ją konkretne liceum ok. 20. miejsca w rankingu, bo ma niezły poziom, klase o interesującym profilu i dość dobry dojazd od nas z domu.
                  • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 16:11
                    absolutnie bez sensu jest pchanie pary w średnią - vide sposób przyjęcia do liceum. wrecz jest to szkodliwe- lepiej ten czas poświęcic na lepsze przygotowanie sie do egzaminu - liczy sie świadectwo z paskiem, więc średnia bodajże 4.75 i oceny z: polski, matematyka, język- i ponieważ są to tez przedmioty egzaminayjne- ich sie nalezy uczyć.
                    dla mnie- plus przedmioty "kierunkowe" do liceum.
                    BTW- czy zostaną profile klas, czy każda bedzie z poszerzoną historią, kretynem sienkiewiczem i religią? jeżeli tak- to czy takie same będa kryteria to mat-fiz-info i humana? cos mi sie to dziwnie widzi- czy ktos mi może zalinkowac jakiś arkusz z rozpisanym ile bedzie miała jaka klasa, a może i czy jeszcze bedą rozszerzenia?
                    • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 17:49
                      hemp_plant napisał(a):

> BTW- czy zostaną profile klas, czy każda bedzie z poszerzoną historią, kretynem
                      > sienkiewiczem i religią? jeżeli tak- to czy takie same będa kryteria to mat-fi
                      > z-info i humana? cos mi sie to dziwnie widzi- czy ktos mi może zalinkowac jakiś
                      > arkusz z rozpisanym ile bedzie miała jaka klasa, a może i czy jeszcze bedą roz
                      > szerzenia?
                      >

Myślę, że przynajmniej w przyszłym roku profile będa jak dotąd, a później, cholera ich wie, może wprowadzą jakies zmiany? Przyznaję, że nie przyszło mi do głowy, że profilowanie może zostać zniesione. Chyba w jakims stpopniu musi pozostać, juz za moich licealnych lat w latach 80" były profile (oczywiście organizacja była zupełnie inna niz w obecnych liceach). Co do średniej, to tez mam zamiar córce uświadomić, że nie ma sensu uczyć się równie dużo ze wszystkich przedmiotów, tylko trzeba postawić na te najważniejsze (do egazaminu i wymagane przez szkołę dla danego profilu klasy).
                      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 18:17
                        "zeba postawić na te najważniejsze (do egazaminu i wymagane przez szkołę dla danego profilu klasy)"- słuchaj, ale kiedy córka idzie do liceum? bo tutaj rozmawiamy, w zasadzie o roku rozpoczęcia liceum 2020-21, wczesniej nic sie nie zmieni.
                        potem-no cóż, coś się musi zmienić, a sposobie rekrutacji są 3 przedmioty- a jak do biol-chem będą kwalifikowac??
                        • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 18:57
                          rozmawiamy w zasadzie o pierwszym roku 'nowego' liceum, czyli 2019/2020.
                        • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 11.08.17, 01:21
                          hemp_plant napisał(a):

słuchaj, ale kiedy córka idzie do liceum? bo tutaj rozmaw
                          > iamy, w zasadzie o roku rozpoczęcia liceum 2020-21, wczesniej nic sie nie zmien
                          > i.

Wcześniej, to juz się zmieniło co nieco, ponieważ juz w tym roku licea zmniejszyły liczbę nowopowstających oddziałów. Więc w przyszłym roku tez tych oddziałów będzie zapewne mniej niż było w rekrutacji w roku 2016. A ja mam dzieci z różnych roczników, i takie, które kończy gimnazjum w przyszłym roku, i z feralnego podwójnego rocznika (poszła jako 6-latka, więc załapała się jeszcze na gimnazjum), i jeszcze młodsze, które będzie jednym z pierwszych roczników nowej podstawy programowej.

• hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 11.08.17, 12:37
                            wiesz, w krakowei zwiększyli nieznacznie liczbe oddziałów, ponieważ w czasie rekrutacji zmniejszono liczbę uczniów w oddziałach- i okazało się, że nie dostało sie do liceów, uwaga! prawie 1/3 uczniow!
                            ponieważ nie ma planów zwiekszenia ponoć, innego typu szkoły jak technika i branżówki to jest nie-wiadomo-co- i- kiedy (a w ogóle chyab jednak nie dla wszystkich...), jest obowiązek nauki do 18 rż- ALE KRAKÓW NIE MA MIEJSC DLA WSZYSTKICH UCZNIÓW!
                            • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 11.08.17, 12:53
                              No i właśnie to jest największe (...) tej deformy - my tu o (dobrych) liceach, a prawda jest taka, że dla części absolwentów gimnazjów JUŻ TERAZ nie ma miejsc NIGDZIE (bo wcale nie zwiększyła się ilość miejsc w technikach czy szkołach branżowych/zawodówkach) - to co będzie przy kumulacji ponad 2 roczników (2003, 2004 i części 2005) w 2019? uncertain
                      • bbkk Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 18:50
                        W zalozeniach programowych jest podstawa i rozszerzenie wiec profole beda. Ale jeszcze moga to zmieniac ... Tylko godzin na rozszerzenia ma byc mniej niz teraz.
    • volta2 Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 18:49
      no dobra, to ja napiszę, co rozważam na poważnie

wysłanie dziecka do lo na prowincję, tam od dawna brakuje dzieci w szkołach, więc nawet przy kumulacji dla nieorła powinno coś się znaleźć (w grę wchodzą 2 miasta, z dobrymi szkołami, które kończyli członkowie rodzin)
      (a może się mylę co do ilości tych dzieci?)

druga opcja - olimpiada - ale raczej nierealna, starszy zrobił, obiecał przygotować młodszaka, ale moze tej olimpiady w ogóle nie będzie?

opcja trzecia - posłanie na naukę zawodu, orłem nie jest, a edukację sobie będzie mógł kontynuować jeśli tylko będzie chciał. od dawna uważam, że za dużo mamy magistrów niczego a elektryków brakuje, ukraińcy - może się jematka zapluć, ale jakością profesji nawet naszym do pięt nie dorastają (a u naszych z jakością też nie zawsze ten teges) co powtarzam po mężu, mającym aktualnie 500 ukraińców na budowie. i paru przy wykończeniu własnego m.
      • volta2 Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 18:51
        i jeszcze opcja kolejna, wyjazd za granicę - dziecko gotowe i czeka, a tata przebiera w ofertach i nie przyjmujesad
        ta opcja mi się podoba najbardziej, choć prawdopodobnie oznaczałaby rozstanie z dzieckiem na te 2-3 lata.
        • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:00
          volta2 napisała:

> i jeszcze opcja kolejna, wyjazd za granicę - dziecko gotowe i czeka (...) rozstanie z
          > dzieckiem na te 2-3 lata.

Czytajcie to sobie obecne władze i śpijcie niespokojnie sad Zmuszacie polskie dzieci i ich rodziców do takich pomysłów, jak ucieczka z Polski. Ale może o to właśnie chodzi? Żeby zostali ci mniej myślący? Takimi łatwiej sterować.....
          • taki-sobie-nick Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:53

> Czytajcie to sobie obecne władze i śpijcie niespokojnie sad Zmuszacie polskie dz
            > ieci i ich rodziców do takich pomysłów, jak ucieczka z Polski. Ale może o to wł
            > aśnie chodzi? Żeby zostali ci mniej myślący? Takimi łatwiej sterować.....

Ja bym raczej stawiała na to, że to władza nie myśli i tak jej jakoś wychodzi. Bo ci wyjdzie, że Rafalska to nie byle jaki strateg, a nie wygląda. tongue_out
      • kornelia_sowa Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 14:01
        To ja Ci powiem, że dobrze myslisz. W sensie wyuczenia dobrego zawodu.
        W firmie znajomych oferują ślusarzowi 4000 na rękę. Moja koleżanka po polibudzie-budownictwo zarabia w urzędzie na ręke 2800 zł chyba.Jak nie mniej.

Sąsiadka fryzjerka (ale talent ma spory) co trzy lata zmienia auto, wakacje coraz to bardziej egzotyczne. Jej siostra nauczycielka, cóż... ieraz tu się nauczycielki wypowiadają.

Ja mam kuzyna kucharza- zrobił zawodówkę , potem technikum, zdał maturę. Popracował, nabrał doświadczenia. W tej chwili pracuje w Austrii. Ma 29 lat i konczy budowę domu bez kredytu. Od października idzie na studia zaoczne.
        Jak mówi: robi to co lubi i jeszcze mu za to dobrze płacą.
        Jego siostra jest pielegniarka. Cos dodawać?
        • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 14:38
          Ale są to wszystko przypadki, kiedy to ma się predyspozycje i zamiłowanie do zawodu. Nie każdy ma talent do fryzjerstwa, budowlanki czy innych prac ręcznych.
          • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 17:50
            morekac napisała:

> Ale są to wszystko przypadki, kiedy to ma się predyspozycje i zamiłowanie do za
            > wodu. Nie każdy ma talent do fryzjerstwa, budowlanki czy innych prac ręcznych.
            >
            Miałam napisac to samo, ale morekac mnie ubiegła.
    • joa66 Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 18:55
      Ja co prawda nie nauczycielka, dziecko mam stare, ale napiszę to co ja bym zrobiła. Z tego co się orientuję to problemem może być nie tyle dostanie się do LO, ale do przyzwoitego LO (a nie takiego na poziomie zawodówki, ale bez żadnego zawodu). Po drugie - poziom tych słabszych liceów może się podnieśc jeżeli trafią do nich lepsi akademicko uczniowie. Jeżeli liceum X ma denne wyniki matur to niekoniecznie dlatego, że nauczyciele są źli (albo gorsi od tych z liceów tzw dobrych) tylko dlatego, że przychodzą tam słabsi uczniowie. I o tym należy pamiętac - upraszczając - jeżeli nasze dziecko nie dostanie się do najlepszego liceum X bo tam dostaną się tylko ci ze "średnią sześc" , a nasze dziecko ma średnią pięć - to dostanie się do klasy gdzie będą tacy jak oni. Nie zapominajmy, że dużą częsca edukacji jest wzajemne stymulowanie się uczniów.

I ostatnie - najważniejsze - szukałabym przyjaznej szkoły, z mądrymi, fajnymi nauczycielami - jeżeli dzieciaki trafią na takich to wszytsko będzie ok.

To co zrobiono tym dzieciakom to ku...two. Ale nie podawajmy się.
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:01
        Dzięki joa, rozpalasz iskierkę nadziei smile
      • anilka Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:02
        A jeśli mieszka się w małym mieście i tych wyborów za dużo nie ma? A do dużego miasta 50 km? I dwa LO są, jedno bardzo słabe, drugie ok. Słabe, nie tylko z powodów mniej zdolnych dzieci, - zmieniający się co chwilę nauczyciele, dyrektorem pani po nauczaniu początkowym (!) bez żadnego pomysłu na szkołę. Wyniki matur żałosne. A do dobrego dostać się będzie o wiele trudniej.
        • joa66 Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:10
          Nie wiem. Musiałabym znać więcej szczegółów - poczynając od rozkładu jazdy do tego liceum odległego o 50 km smile po zainteresowania dziecka. Moje dziecko w jednym mieście dojeżdżało do liceum -40-60 min w jedną stronę - bo się uparło przy tej konkretnej szkole. Ten wybór w wielkim mieście ma też taką twarz .

Po prostu uważam, że na poziomie ogólnym trzeba protestować, a na osobistym -nie narzekac a działać dla własnego dziecka. I szukać mądrych nauczycieli - niekoniecznie tych, którzy celują w 90 procentowe wyniki matur (chociaż to też ważne). Łatwiej zapłacić za kursy przygotowawczy do matury z 2 czy 3 przedmiotów niż użerać się z jakąś nawiedzoną dyrekcją przez 4 lata. Nie wiem dokładnie co się teraz dzieje w szkołach i kuratoriach, ale nie "wzięłabym" nawet 100% z matury gdybym musiała za to zapłacić np akademiami szkolnymi z ONRowcami (wiem, że to przesada, chodzi mi o jaskrawy przykład)
          • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:28
            uważam, że na poziomie ogólnym trzeba protestować, a na osobistym -ni
            > e narzekac a działać dla własnego dziecka. I szukać mądrych nauczycieli - niek
            > oniecznie tych, którzy celują w 90 procentowe wyniki matur (chociaż to też ważn
            > e). Łatwiej zapłacić za kursy przygotowawczy do matury z 2 czy 3 przedmiotów ni
            > ż użerać się z jakąś nawiedzoną dyrekcją przez 4 lata.

Zgadzam się z tym w zupełności.
          • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:17
            joa66 napisała:

Moje dziecko w jedn
            > ym mieście dojeżdżało do liceum -40-60 min w jedną stronę - bo się uparło przy
            > tej konkretnej szkole. Ten wybór w wielkim mieście ma też taką twarz .

Ty piszesz o AŻ 40-60 minutach dojazdu, a ja marzę, by moje dziecko dostało się do wybranego liceum, bo wtedy będzie miało TYLKO ok. 60 minut dojazdu, szkołę przyzwoitej jakości, aczkolwiek nie "topową" i rozszerzenia zgodne z zainteresowaniami.
            Dlatego nie dziw się, że ludziom zależy na konkretnym liceum, a niedostanie sie do niego, to tragedia.
            >
            > Po prostu uważam, że na poziomie ogólnym trzeba protestować, a na osobistym -ni
            > e narzekac a działać dla własnego dziecka.

Czyli co robić, wszystkie siły swoje i dziecka skoncentrować na konkursach (a jak nie wyjdzie, to dupa blada), licząc na tytuł laureata? Poświęcić wakacje na naukę?
            • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:26
              Wakacji na naukę to raczej nie poświęcać, bo jak? Chyba jeszcze żadne kuratorium nie podało tematyki ani literatury do konkursów na najbliższy rok szkolny? Jedyne, co można zrobić teraz, jeśli myśli się o konkretnym konkursie, to przejrzeć zadania z lat poprzednich (przede wszystkim ze swojego województwa), spróbować rozwiązać te testy i zorientować się, co sprawia najwięcej trudności i dlaczego - i trzymać rękę na pulsie, kiedy się jakieś oficjalne informacje pokażą. Wbrew pozorom czasem "głupia" literatura do konkursu nie jest wcale łatwa do zdobycia (a trzeba ją jeszcze przyswoić w wysokim stopniu).
              • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:40
                iwoniaw napisała:

> Wakacji na naukę to raczej nie poświęcać, bo jak? Chyba jeszcze żadne kuratoriu
                > m nie podało tematyki ani literatury do konkursów na najbliższy rok szkolny? Je
                > dyne, co można zrobić teraz, jeśli myśli się o konkretnym konkursie, to przejrz
                > eć zadania z lat poprzednich (przede wszystkim ze swojego województwa), spróbow
                > ać rozwiązać te testy i zorientować się, co sprawia najwięcej trudności i dlacz
                > ego - i trzymać rękę na pulsie, kiedy się jakieś oficjalne informacje pokażą. W
                > brew pozorom czasem "głupia" literatura do konkursu nie jest wcale łatwa do zdo
                > bycia (a trzeba ją jeszcze przyswoić w wysokim stopniu).
                >
                No własnie z tymi konkursami to jest tak, że jak juz jest cos znane o konkursie, to jego termin jest już. Poza tym, w naszej konkretnej szkole jest ten problem, że jest mnóstwo jakichś konkursów, które chyba nic nie dają w kwestii punktów + brak informacji, który konkurs jest liczący się.
                • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:52
                  A na stronie waszego kuratorium? Tam powinny być wszystkie dane - nawet jeśli nie ma jeszcze na nowy rok szkolny (pewnie nie ma, ktoś tu w tym wątku nawet linkował, że np. w Krakowie mają być do 30. września), to pewnie są dane z lat poprzednich i można zobaczyć, jak to wyglądało dotychczas.
        • volta2 Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:18
          a to fakt, poruszyłaś zawsze mnie zajmujący temat
          bo mam wrażenie że wyścigi do gimnazjów i topowych liceów to problem dużych miast typu warszawa, kraków, gdańsk?

cała reszta miała do wyboru jedno albo 2 gimnazja i to samo z liceami, często w promieniu 30 km, tak by dojazd nie zeżarł całego dnia i połowy dochodu.
          co tym ludziom po reformie edukacji lub jej braku?

doskonale nic.

osobiście znam jednego chłopca ze wsi (urodziła go 16 latka, ale ojciec nieco starszysmile), który wybrał się do władka w warszawie (nie pamiętam, czy już do gimnazjum czy do lo?) co oznaczało opuszczenie domu rodzinnego od niedzieli wieczór do piątku, mieszkanie u rodziny w pobliżu typu marki.

cała reszta poszła do szkół najbliżej względnie nieco tylko dalej, ale wciąż nie do aglomeracji typu warszawa, kraków czy gdańsk. ten etap następopwał dopiero po maturze, bez względu na to czy sp było 6 czy 8 letnie.

dlatego ja się staram nie stawiać dziecka do wyściugu szczurów, choć mieszkając w wawie łatwo nie jest. starszego przekonałam do zrobienia olimipady(sam nie widział wielkiej potrzeby), ale młodszy takiego potencjału raczej nie ma, co zrobić?
          • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:28
            Sądzę, że w miastach powyżej 50 tys.mieszkańców do wyboru jest więcej niż 2 LO, więc to nie do końca prawda, że dla ludzi z mniejszych miast to żadna różnica czy jest "reforma" czy nie.
            Ale co zrobić z dzieckiem dobrym, choć niewybitnym, nie wiem. Olimpiady odpadają, bo ich nie będzie dla podstawówki.
            • ichi51e Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:31
              Jak dziecko dobre chodz niewybitne mialoby sobie poradzic na olimpiadzie?
              • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:34
                Normalnie. Wiele da się osiągnąć ciężką pracą.
                • saszanasza Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 17:48
                  mamablue napisała:

> Normalnie. Wiele da się osiągnąć ciężką pracą.

Gdyby było to takie "normalne" to laureatów mielibyśmy na pęczki.
                  • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 18:01
                    No właśnie - raczej tych laureatów nie ma zbyt dużo.
                    W naszym województwie wg dotychczasowego regulaminu laureatami zostawało 1% uczestników danego konkursu. Średnio po 22 osoby z 4 konkursów (j. pol., matematyka, j. ang., j. niem.). W ubiegłym roku 10 osób miało po 2 tytuły laureata, a 2 osoby po 3 tytuły, z j. ang. i niem. kilkoro dzieci z klas niższych niż 6-te. Daje to łącznie około 70 osób z uprawnieniami laureata w klasie 6-tej - na całe województwo, gdzie naprawdę dobre licea są nie tylko w mieście wojewódzkim, a połowa laureatów tych konkursów jest z innych miast niż stolica województwa.
                    • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 18:47
                      W Warszawie były szkoły, gdzie aplikowało kilkudziesięciu (np. 70 laureatów na 30 miejsc, w województwie było ich chyba kilkuset)
                      • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 18:59
                        No to spora różnica. Ale jednak w Warszawie jest więcej naprawdę dobrych liceów. Podany przykład nadmiaru kandydatów-laureatów to która klasa w jakim LO?
                        • bbkk Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:04
                          Zdaje sie ze matex w Staszicu
                          • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:24
                            A czy do tej klasy nie ma dodatkowego egzaminu wstępnego? Laureaci dowolnego konkursu kuratoryjnego lub dowolnej olimpiady mają dowolny wstęp do tej klasy?
                            • volta2 Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 12:35
                              tak jest jak piszesz
                        • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:05
                          Np ib w Batorym.
                          • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:20
                            O ile dobrze pamiętam to z ustawy wprowadzającej reformę wynikało, że laureaci z SP będą mieli wolny wstęp do LO ale z wyłączeniem klas IB, gdzie będą musieli zdać egzamin kompetencji językowych (za wyjątkiem laureatów kuratoryjnego konkursu z danego języka obcego lub olimpiady z tego języka). Także tutaj automatu nie będzie.
                            • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:38
                              Egzamin językowy do klas IB jest prosty. To mniej więcej poziom fce, nawet niżej.
                              Nadal jednak pozostaje mnóstwo klas np. w Czackim, Hoffmanowej czy innych szkołach, gdzie wszystkie miejsca lub większość będzie zajęta przez laureatów.
                              • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 21:13
                                No dobrze. Ale jeśli laureatów jest kilkuset, z czego przecież nie wszyscy będą startować akurat do Warszawy, to ile klas zapełni np. 120 laureatów?
                                A co do egzaminu do IB - z tego co wiem w Batorym jest też część ustna egzaminu. Poza tym w następnych latach chyba da się podwyższyć poziom, skoro dotychczasowy był taki łatwy.
                                • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 21:44
                                  To są laureaci z mazowieckiego, zdecydowana większość startuje do szkół watszawskich. Do klas IB jest egzamin ustny, ale zdają go setki, a raczej tysiące dzieci, bo to żadna filozofia, bo nie przekracza poziomu fce.
                                  • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:08
                                    Ale już wyżej napisałam - próg zdania tego egzaminu można przecież podwyższyć. No chyba że większość zdaje go na 100%... W co raczej ciężko mi uwierzyć. Naprawdę tysiące 15-16 latków z mazowieckiego zdaje na poziomie FCE?
                                    • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:11
                                      Myślę, że to całkiem możliwe. Już 20 lat temu w dużym mieście zdany FCE na starcie liceum nie był w mocnych klasach żadnym ewenementem. Biorąc pod uwagę, jak teraz to powszechny język i że uczy się go właściwie każdy od początku podstawówki, a i nacisk na "kwalifikacje" wszelkie większy, to wcale a wcale bym się nie zdziwiła, gdyby tak właśnie było.
                                    • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:34
                                      Moja córka zdawała, bo rozważała klasy dwujęzyczne (egzaminy były te same). Wcześniej zdawała FCE, które zdała na poziomie c1 (czyli w zasadzie ma CAE), oczywiście zdała na poziom IB, ale nie wiem czy była chćby w połowie stawki, która zdała na poziom IB, a oprócz tego dziesiątki/setki osób zdały "tylko" na poziom klas dwujęzycznych, a szkół organizujących egzamin było kilkanaście. Zdecydowanie są to tydiące dzieci
                                      • mysiaapysia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 23:03
                                        Czyli jak rozumiem ktoś, kto bardzo wysoko zdał egzamin do IB nie miał szans z laureatami niejęzykowymi, którzy tylko przekroczyli próg zdania egzaminu z angielskiego?
                                        • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 23:19
                                          Tak, dobrze rozumiesz.
                                    • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 06:52
                                      Dziecko moje po I roku LO , praktycznie bez dodatkowych kursów językowych, było na poziomie FCE,
                        • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 21:20
                          W poprzednich latach w topowych LO zdarzał się próg typu "laureat"
                  • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 18:49
                    W mazowieckim jest ich na pęczkiwink
              • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:38
                Normalnie - jeśli jest wybitne w jednej dziedzinie, a poza tym "tylko" dobre z innych dziedzin, to mogłoby swój plan rekrutacyjny oprzeć na olimpiadzie z tego, z czego jest wybitne. Sama wybitność z polskiego/matematyki/j. obcego/historii/przyrody/chemii etc. w systemie z konkursami kuratoryjnymi/olimpiadami wystarczy. Bez tych konkursów to może być dziecko z jedną-dwiema zasłużonymi szóstkami i np. mocnymi czwórkami/piątkami z pozostałych przedmiotów. Do topowego liceum to za mało.
                • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 21:12
                  ale popatrz- ogólna średnia się nie liczy- liczy sie "świadectwo z paskiem", oraz oceny z 3 przedmiotów.
                  • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:22
                    Niby tak, ale na to świadectwo z paskiem to właśnie średnia się składa w lwiej części; poza tym wyobrażam sobie np. geniusza matematycznego, który z takiego polskiego (zwłaszcza przy wymagającym nauczycielu) naprawdę do szóstki (a może i do piątki) nie doskoczy, ale konkurs/olimpiadę z przedmiotu ścisłego to by miał szanse zrobić - i co, nie zasługuje na dobry mat-fiz?

Zresztą - ja zawsze byłam zwolenniczką naboru na podstawie wyłącznie zestandaryzowanego egzaminu końcowego i punktów dodatkowych/pierwszeństwa wyłącznie dla laureatów tych kilku konkursów kuratoryjnych (mam na myśli normalne województwa, to co się dzieje w Warszawie jest jakieś chore - mam tu na myśli listę setek (!) pseudokonkursów, za które można mieć punkty, dobrze że nas to nie dotyczy), te wszystkie świadectwa z paskiem czy oceny z trzech, dwóch czy piętnastu przedmiotów są przecież zupełnie nieporównywalne - jedni dostają szóstki "na zachętę", drudzy muszą na czwórki harować i się wykazywać.
                • molik28 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:35
                  Mam jedno dzieco w LO top. Jest bardzo zadowolone z wyboru ale drugiego bym tam nie posłała. Jest inny. Ma inne zainteresowania. Nie lubi się uczyć. Radzi sobie dość dobrze ale książka to ostatnia rzecz na liście jego zajęć. Po tygodniu w szkole top albo by ryczał albo zaczął chodzić na wagary. Takie dziecko wysłałabym do średniego LO, a w maturalnej klasie na kurs maturalny. Tu nie widzę aż takiego mega problemu (nie mowię, że go nie ma) bo dużo dobrych dzieci z automatu pójdzie do średnich LO za względu na przepełnienie i kumulację roczników. automatycznie podniesie to poziom tych szkół. Moim zdaniem dużo gorzej z technikami. Tych liczba nie zmieniła się wcale, albo prawie wcale. Do dobrego technikum progi mogą tak wzrosnąć, że trudniej będzie się dostać niż do dobrego LO.
                  • joa66 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:42
                    Czy zdajecie sobie sprawę, że dotychczasowe pojęcia typu liceum słabe itd tracą rację bytu? Nie wiadomo co się stanie z tymi średnimi i słabymi - może się okazać, że nagle są największymi kuźniami talentów, albo wręcz przeciwnie kiepską przechowalnią na godziny w chaosie edukacyjnym?
                    • ewa_mama_jasia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:17
                      Słabe liceum to pojęcie nielogiczne. Nie powinno takich być. Oczywiście to zależy, w jaki sposób definiujemy "słabe". Bo przy Władku, Batorym, Koperniku i innych z top-listy wszystkie pozostałe będą słabe. Ale słabe obiektywnie, które mają corocznie kiepskie wyniki matur, niewielki nabór i byle nauczycieli powinny zniknąć. Bo robią krzywdę uczniom.
                      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:34
                        Teraz będzie ich więcej, jeżeli nie powstaną nowe miejsca w technikach i szkołach branżowych, a raczej nie powstaną, bo to drogie i brakuje nauczycieli. Hydraulik w tydzień zarobi tyle co ucząc młodzież.
                        W liceach powinien być wymóg określonej ilości punktów.
    • anilka Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:04
      Ale poczekajmy troszeczkę. Zaraz wejdzie troll edukacyjny i wleje nadzieję w nasze serca, wszak źle być nie może
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:06
        Może to nie trolla działka. Wszak reforma edukacji ani o wyklętych, ani o prawnikach co są zuem nie jest. Nawet na nauczycieli nie zdołali nagonki zrobić.
        • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:42
          Może to nie trolla działka

My tu mamy wyspecjalizowanego trolla od deformy edukacji - już się zjawił big_grin Z argumentami, o których nieużywanie apelowałam w wątku obok, gdzie troll nazwał moje podejrzenie używania takowych przezeń w najbliższej przyszłości "insynuacjami" big_grin
          • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:52
            mylisz się i to podwójnie.
            O jednej kwestii nie będę pisać, bo Ty tak myślisz, a ja znam prawdę wink
            Co do drugiej - weszłam do wątku obok i przeczytałam Twój apel- gdzie w moim tu wpisie masz cokolwiek z tego, co tam napisałaś?
      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 21:13
        już jest- nasz troll edukacyjny big_grin jezoo, ale ona jest śmieszna big_grin
        • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:23
          Bardziej by mnie to śmieszyło, gdyby nie dotyczyło moich dzieci uncertain
          • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:37
            A na pytanie mi odpowiesz?
            Gdzie w mojej wypowiedzi masz cokolwiek o samorządzie?
    • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:32
      a Ty jesteś z mazowieckiego? Bo jeśli nie, to może w Waszym województwie konkursy będą.

Co do samej rekrutacji dla tych roczników, to:
      przelicza się na punkty oceny z języka polskiego, matematyki i języka obcego nowożytnego,
      wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej, przy czym za uzyskanie z:
      1) języka polskiego i matematyki oceny wyrażonej w stopniu:
      a) celującym – przyznaje się po 35 punktów,
      b) bardzo dobrym – przyznaje się po 30 punktów,
      c) dobrym – przyznaje się po 25 punktów,
      – 10 –
      d) dostatecznym – przyznaje się po 15 punktów,
      e) dopuszczającym – przyznaje się po 10 punkty;
      2) wybranego języka obcego nowożytnego oceny wyrażonej w stopniu:
      a) celującym – przyznaje się 30 punktów,
      b) bardzo dobrym – przyznaje się 25 punktów,
      c) dobrym – przyznaje się 20 punktów,
      d) dostatecznym – przyznaje się 10 punktów,
      e) dopuszczającym – przyznaje się 5 punkty.

Do tego egzamin:
      w przypadku przeliczania na punkty wyników egzaminu ósmoklasisty
      1) wynik przedstawiony w procentach z:
      a) języka polskiego,
      b) matematyki
       mnoży się przez 0,35;
      2) wynik przedstawiony w procentach z języka obcego nowożytnego mnoży się przez 0,3.

Są jeszcze punkty za świadectwo z wyróżnieniem, konkursy różnego szczebla (których w tym roku w niektórych województwach nie będzie, może będą w przysżłym), olimpiady, zawody sportowe i artystyczne i wolontariat.

Wychodzi na to, że jeśli nie ma konkursów, to cała moc musi pójść w przedmioty egzaminacyjne - i w oceny na koniec roku, i przygotowanie do egzaminu. Plus średnia ogólna - świadectwo z wyróżnieniem.

A tak na marginesie - ktoś wie, dlaczego nie ujednolicono tych systemów konkursów kuratoryjnych, żeby były jednakowe zasady w całej Polsce? I odnośnie tego, jakie konkursy są organizowane, jak również tego, ilu laureatów jest w poszczególnych konkursach w różnych województwach. Przydałaby się pewnie kontrola NIK w kuratoriach.
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:38
        Zaraz,zaraz, czy to oznacza,że gdy np. mam dziecko w podstawówce na Śląsku i dziecko wygra konkurs przedmiotowy,a potem przeprowadzę się do Gdyni, to moje dziecko dzięki olimpiadzie dostanie się do LO i to z pierwszenstwem przed miejscowymi, u których olimpiady nie będzie?
        • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 19:40
          Nie, ponieważ przez pojęcie "konkurs kuratoryjny" rozumie się konkurs, który znajduje się na liście kuratorium, pod które podpada szkoła, do której aplikujesz.
      • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:27
        >Wychodzi na to, że jeśli nie ma konkursów, to cała moc musi pójść w przedmioty egzaminacyjne -
        Będą tylko 2 przedmioty - i jeśli nawet ktoś jest świetny z przedmiotów ścisłych i przyrodniczych, a słabszy z polskiego, zapewne przegra przy rekrutacji do biol chemu z kimś, kto jest dobry z polskiego, matematyki i geografii. Co może nie być optymalne dla żadnego z młodych ludzi, a nawet dla szkoły.
      • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:31

>A tak na marginesie - ktoś wie, dlaczego nie ujednolicono tych systemów konkursów kuratoryjnych, żeby były jednakowe zasady w całej Polsce? I odnośnie tego, jakie konkursy są organizowane, jak również tego, ilu laureatów jest w poszczególnych konkursach w różnych województwach. Przydałaby się pewnie kontrola NIK w kuratoriach.

>Szczerzuji się pytaj.Przecież wszystko jest perfekcyjnie w oświacie, kuratorzy też wymienieni na jedynie słusznych - czym ty się martwisz?
    • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 21:15
      osobiście- stawiam na konkurs, ale zobaczymy jak będzie, bo to jednak średnia talentu, wiedzy, ciężkiej pracy i szczęścia.
      dopilnuję wolontariatu.
      a jak jest ze sportem i reprezentowaniem szkoły w zawodach wjewódzkich? mój syn uzbierał z tego trochę punktów big_grin
      ale kiszka.....
      a trollica sie cieszy ....
      • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:35
        Ktoś się cieszy z braku konkursów w mazowieckim, gdzie?
    • dziewczyna_kolegi Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 21:40
      W Warszawie jest akurat dużo liceów (wg niektórych opinii za dużo), więc mam nadzieję, że jednak się gdzieś dostanie. Bardziej mnie martwi jakość tego nauczania w liceach przy tej kumulacji, obawiam się, że będą chodzić na zmiany, siedzieć w szkole do 20tej, zamiast jakichś zajęć dodatkowych czy nawet spotkań z rówieśnikami. Według mnie najbardziej dostaną po tyłku właśnie dzieci z małych miast, gdzie tych liceów nie jest dużo, a nie każdego stać aby wysłać do innego, większego miasta.
      Cały czas mi chodzi po głowie, czy my tej kumulacji roczników nie możemy gdzieś zaskarżyć, bo to jest ewidentnie niekonstytucyjne.
      • wasylkap Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:13
        bo to jest ewidentnie niekonstytucyjne.

tak samo jak roczniki 2007, 2008 i 2009. Tak wiem, że to jeszcze nie ten czas, ale te dzieci również wepchnięto w kumulację 6 latków. I za chwilę będą miały podobny problem jak Wasze dzieci. I również z wielką chęcią zaskarżyłabym sposób przeprowadzania poprzedniej reformy. Mój syn rocznik 2008. Generalnie zamieszanie na wiele lat.
      • mika_p Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 23:05
        > Cały czas mi chodzi po głowie, czy my tej kumulacji roczników nie możemy gdzieś zaskarżyć, bo to jest ewidentnie niekonstytucyjne.

Wprowadzenie szóstoklasistom reformy edukacji w połowie VI klasy jest wybitnie NIE. Tylko jakoś panu pełniącemu obowiązki prezydenta RP reka nie drgnęła, jak ustawe podpisywal. A Trybunał Konstytucyjny, nawet normalny, a nie marionetkowy, miele długo.
        Ja mam tylko nadzieję, że rodziców tych skumulowanych roczników i krewnych tych dzieci jest na tyle dużo, że argument wyborczy "zlikwidowalismy gimnazja" zetknie się z brutalnym realizmem prawdy "zrobiliście burdel naszym dzieciom" i wypłata będzie adekwatna. 2019, rok początku burdelu w liceach, to akurat rok wyborczy, i do parlamentu, i na prezydenta.
        Jeszcze jesienią obstawiałam instynkt polityczny obecnie rządzących i zakładalam, że się tak nie podłożą.
        W tej chwili bardziej boję się przerwotu, zmiany ordynacji wyborczej, bo reforma jest klęską i polityczny szczyt tej klęski to akurat będzie kampania wyborcza.
        Opóźniona o dwa lata byłaby politycznym sukcesem
        • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 05:27
          Mika_p taką optymistką bym nie była. Znajomi mający takie dzieci w bardzo bliskiej rodzinie w ogóle nie widzą związku.
          • dziewczyna_kolegi Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:50
            Mika_p też chciałabym mieć taką nadzieję, ale patrząc na ostatnie sondaże, wszystko opada sad. Moim zdaniem suweren tak się cieszy z likwidacji tych znienawidzonych gimnazjów, nawet na tym forum, że kto by się przejmował jakąś tam kumulacją.
          • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:00
            To opozycja w trakcie kampanii powinna jasno i wyraźnie przypominać o tym związku. Nawet ci, których dzieci i tak by się nie dostały powinni być przekonani, że to nie wina braku wiedzy, a autorów deformy.
    • jdylag75 Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:14
      Dziecię moje stawia na konkursy kuratoryjne, niezaleznie od tego czy byłaby reforma czy nie, i w ogóle na konkursy, do tego planuje mieć porządne oceny w dwóch ostatnich klasach. Wysokie wyniki w konkursach matematycznych ma od 3 klasy co roku, pracowac potrafi systematycznie i z zaangazowaniem, więc jestem spokojna.
    • mamalgosia Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 22:37
      Konkursy kuratoryjne - tytul laureata.
      Zmiana szkoly w 7 klasie na lepsza
      • kiwaczek69 Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 23:06
        O ile zasad rekrutacji nie zmienią i się nagle nie okaże, że za laureata jest 10 pkt, na przykład, zamiast możliwości dostania się prawie wszędzie.
        • jdylag75 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 11:41
          Mogą wprowadzić jeszcze pierwszeństwo dla dzieci z pochodzeniem z pierwszego sortu no i na to już nic nie poradzę.
          Wiele lat temu siostrze mojej zaszkodziło pochodzenie inteligenckie. Historia kołem się toczy
      • mika_p Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 23:08
        A ktora szkoła jest lepsza?
        • mamalgosia Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:05
          U nas w mieście to akurat wiafomo. Lepsza jest ta, ktora powstala po gimnazjum, niz na sile przedluzona i nie przygotowana do niczego podstawowka
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 05:33
        mamalgosia napisała:

> Konkursy kuratoryjne - tytul laureata.
        > Zmiana szkoly w 7 klasie na lepsza

Konkursów może nie być. A jaka szkoła jest lepsza? Teraz naprawdę nie wiadomo.
    • kochamruskieileniwe Re: Sposoby na dostanie się do LO 08.08.17, 23:53
      Chyba jest za późno, jestem zmęczona i nie łapię. Poproszę o łopatologiczne wyjaśnienie, dlaczego kumulacja trzech roczników???
      • mika_p Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 00:34
        2004 - skończył teraz planowo VI klasę, za 2 lata do LO
        2003 - skończyl teraz planowo I gimnazjum, za 2 lata do LO
        2005 - sześciolatki, które poszły do I klasy zgodnie z reformą i skończyły VI klasę
        • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:31
          mika_p napisała:

> 2004 - skończył teraz planowo VI klasę, za 2 lata do LO
          > 2003 - skończyl teraz planowo I gimnazjum, za 2 lata do LO
          > 2005 - sześciolatki, które poszły do I klasy zgodnie z reformą i skończyły VI k
          > lasę

Jeszcze są dzieci z rocznika 2004, które skończyły 1. gimnazjum. Tez idą za 2 lata do LO, z rocznikiem 2003.
          • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:59
            No są, dzieci z 2004 jak się nie obejrzeć, zostały w to bagno wciągnięte niezależnie od tego, czy poszły jako 6- czy 7-latki. Nawet sobie rodzice nie mogą pluć w brodę, że mogli posłać wcześniej/później. Czyli jak mika pisze - rocznik 2003, 2004 i część 2005. Na razie wszyscy tu piszą o problemie dostania się do liceum - i to "dobrego", ale tak naprawdę rację mają ci, którzy zwracają uwagę, że póki co nie ma tylu miejsc we _wszystkich_ szkołach ponadgimnazjalnych, a mające powstać szkoły branżowe nie mają jeszcze ani kadry, ani podręczników, ani budynków - no niczego po prostu, więc za chwilę może się okazać, że za 2 lata część absolwentów gimnazjów i 8. klas nie dostanie się _nigdzie_ (a obowiązek nauki do 18. roku życia jest...)
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 05:31
        kochamruskieileniwe
        Poproszę o łopatologiczne wyj
        > aśnienie, dlaczego kumulacja trzech roczników???

2003 jest po 1 kl gimnazjum, za 2 lata pójdzie do LO
        2004 jest po 6 kl sp, za 2 lata pójdzie do LO
        2005 (część) jest po 6 kl sp, za 2 lata pójdzie do LO

Ktoś wyliczył, że na 250 tys miejs będzie 700 tys absolwentów sp.
        Jakaś taka piosenka była "coście sku...syny uczyniły z tej krainy" sad
        • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:20
          Z czego wynika, że nawet w szkołach branżowych nie będzie miejsca.
          BTW: wiecie, że do tych szkół nie ma na razie przygotowanego żadnego podręcznika?
    • turzyca Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 05:38
      A może nastawić się na technikum? Daje i maturę i fach w ręku, a dobre technika są lepsze niż kiepskie licea.
      • chocolate-cakes Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 07:40
        Bardzo możliwe że do dobrego technikum w podwójnym roczniku też będzie masa chętnych.
        • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:18
          Teraz też tak jest. Poza tym byłoby dobrze, żeby było to technikum mające coś wspólnego z przyszłym zawodem.
          BTW: przy przedostatniej reformie programowej w liceach przeciwnicy strasznie narzekali, że ludzie 16letni muszą decydować o wyborze zawodu czy właściwie studiów -
          teraz czeka to 14- i 15latki.
      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:06
        Nie wiem jakie rezerwy mają technika, ale o ile na bazie likwidowanych klas gimnazjalnych powstanie trochę miejsc w liceach, to nie słyszałam, żeby gdzieś miało powstać technikum czy szkoła zawodowa. Myślę, że będzie bardzo trudno dostać się do technikum, zwłaszcza dobrego.
      • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:33
        turzyca napisała:

> A może nastawić się na technikum? Daje i maturę i fach w ręku, a dobre technika
        > są lepsze niż kiepskie licea.
        >
        To podaj mi propozycje technikum i fachu, dla dziewczyny, której nie interesuje budowlanka, ani naprawa samochodów.
        • turzyca Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 17:31
          Zakladamy, ze hotelarstwo i turystyka oraz fryzjerstwo i cukiernictwo odpadaja?
          Oraz wszystkie "twarde" typu zwiazane z gornictwem, mostami, geodezja itp?
          To nadal wybor jest spory i trudno w jednym poscie zawrzec wszystkie opcje: ekonomiczne, administracyjne, optometrysta, stomatologiczne, w ogole wszelkie medyczne i zwiazane z opieka nad osobami starszymi, to jest rynek, ktory bedzie rosnac, tak samo jako informatyka medyczna, w ogole wszelkie okoloinformatyczne oraz okolokomuniacyjne typu teleinformatyk, farmacja i procesy chemiczne, cala "akustyka", reklama, spedycja (tez rozwojowa branza).
          To tak na pierwszy rzut, nie wiedzac, co dziewcze interesuje.

I nikt nie mowi, ze trzeba kontynuowac to, co sie zaczelo w technikum, mozna zupelnie zmienic profil, znam budowlanca, ktory skonczyl historie i bibliotekoznawstwo, zrobil doktorat na wydziale historycznym i pracuje w muzeum.
          • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 17:39
            Ale, co by nie mówić, o ile nie mówimy o technikum, które przygotuje do matury na 90+, to większość absolwentów techników i zawodówek skazana będzie na prace pomocnicze. Hydraulik, elektryk, budowlaniec, w ostateczności fryzjerka czy krawcowa mogą pracować i zarabiać. Jednak wiele z wymienionych zawodów (asystent stomatologiczny, technik geodeta, technik farmacji itd) to prace, gdzie, żeby zarabiać trzeba skończyć studia.
            • turzyca Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 18:36
              To skad te placze, ze technicy farmacji zabieraja prace farmaceutom i apteki nie chca zatrudniac magistrow? Oferty pracy sa mniej wiecej pol na pol.

I owszem, technicy w wiekszoscie pelnia zawody pomocnicze. I jesli komus to nie pasuje i chce byc szefem, to moze wybrac albo technikum dajace samodzielny zawod albo isc na studia. Ale znam ludzi, ktorzy odkryli w trakcie zycia studenckiego, ze nie nadaja sie do zarzadzania zespolami albo ze nie dadza rady skonczyc studiow i jeszcze zrobic doktoratu (co w niektorych zawodach jest praktycznie niezbedne, zeby sie przebic na rynku pracy) i wrocili na posade technika, inwestujac czas i kase w kursy specjalistyczne. Mam kumpla, ktory wie, ze jest absolutnie ostatni na liscie do odstrzalu, bo ma komplet uprawnien i specjalizacji, ktorych nie ma nikt inny w firmie - tzn. on moze zastapic kazda osobe w ich laboratorium, ale jak on idzie na urlop, to musi byc trzech innych pracownikow obecnych. No i facet przed trzydziestka, ktory zrezygnowal ze studiow jeszcze przed licencjatem, dostaje oferty od headhunterow. big_grin
            • rysiowa85 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 23:21
              " Jednak wiele z wymienionych zawodów (asystent stomatologiczny, technik geodeta, technik farmacji itd) to prace, gdzie, żeby zarabiać trzeba skończyć studia."
              Akurat znam i tech farmacjii i asyst stomatologicznego - obie mają prace. Obie na pewno lżejsze niz dziewczyna która skoczyła studia i jeździ na karetce jako ratowniczka.
              Chyba ze pod zarabiac kryje sie u ciebie dużo zarabiać. (To na pewno mgr farmaceuta zarabia lepiej niz technik itd. i szanse zerowe że asystent stom zostanie dentystą , a technik farm mgr farmacji)
              • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 07:24
                Dobrze, żeby zawód dawał możliwości rozwoju i rzeczywiście dobrze, żeby za tym szły zarobki, bo to jednak zawsze dodatkowa motywacja do pracy. Są zawody na szczęście nieliczne, gdzie kwalifikacje formalne, a raczej brak możliwości ich uzyskania bez skończenia studiów, na starcie definiują przyszłość zawodową.
                Sekretarka może zostać prezesem korporacji, krawcowa uznanym projektantem, ale najlepszy technik farmacji, stomatologiczny bez studiów kariery w zawodzie nie zrobią, choć o pracę nie powinno być trudno.

• kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:57
            turzyca napisała:

> Zakladamy, ze hotelarstwo i turystyka oraz fryzjerstwo i cukiernictwo odpadaja?

Hotelarstwo i turystyka od biedy tak, wszelkie manulane niestety raczej odpadają...
            Tylko wiesz, dzieciak chciałby sie rozwijać językowo, a w technikum, może się mylę, ale poziom nauki języków pewnie nie jest zbyt wysoki, szczególnie w porównaniu z klasą dwujęzyczną (nie chodzi o angielski) w liceum, które się w danym języku "specjalizuje".

Dodam, że niestety, lokalizacja szkoły MA w naszym przypadku znaczenie, bo dojazdy do szkoły średniej dłuższe niż godzina uważam za zbyt obciążające.

A i tak te moje rozkminy dotyczą, póki co, dziecka, aplikującego do LO w przyszłym roku, więc jeszcze nie w kumulacji. Dziecko kumulacyjne to juz w ogóle nie wiem, co zrobi, i co ja mogę zrobić. Raczej nie ma potencjału na laureata konkursu, żeby tym sposobem sobie zapewnić dostanie do szkoły średniej. Średnia ok. 5.0, może podwyższyć, jak się więcej pouczy i może zawalczyć o dobry wynik egzaminu gimnazjalnego. Gorzej, że nie ma konkretnych zainteresowań, więc Liceum OGÓLNOKSZTAŁCĄCE wydaje się być najlepszą opcją, nawet mimo konieczności wyboru profilu klasy.
    • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:13
      >na jakie rzeczy zwracać uwagę? Wolontariat, przedmioty egzaminacyjne, ogólna średnia?

Zależy, co będzie brane przy rekrutacji jako kryterium i ile daje punktów.
      • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:32
        To już akurat wiadomo.
        • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:27
          I już widać jaką patologię będzie to tworzyć, ale ciebie to zapewne nie jest niepokojące.
    • stacie_o Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:47
      Moje dziecko 2005 rocznik, ale chodzi z 2006. To niepopularne na tym forum, ale się przyznam, że już zapisałam na wstępna listę chętnych do prywatnych. Jedno w Krakowie, z kadrą uczelniana, drugie na prowincji, chrześcijańskie (ale nie katolickie) u mojego rodzeństwa. Trudno, płaciłam za żłobek, płace za przedszkole to i za LO zaplace.
      • dziewczyna_kolegi Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:55
        Szkoła prywatna to też rozwiązanie, oczywiście tam gdzie one są i jak kogoś stać. Prawdziwe wyrównywanie szans, bomba.
        • stacie_o Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 08:58
          Wiem, kurna mać. Ale co mam zrobić? Syn raczej czwórkowy, uzdolniony sportowo, raczej dobre dziecko ale bez iskry do nauki. Ot, taki w sam raz do lo sportowego, albo klasy ogólnej w średnio lo. W technikum nie da sobie rady, mało techniczny, w branżowe go zjedzą.
          • dziewczyna_kolegi Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:50
            Absolutnie cię rozumiem, jak będę musiała to pewnie też taką opcję będę brać, chodzi mi o taki ogólny skutek, że niby miało być lepiej sad
            • stacie_o Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 11:09
              Ja złudzeń nie mam.
    • swiecaca Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:06
      mój młodszy syn 2005 ma już miejsce zapewnione (konkurs w 6 klasie), za to starszy - 2003, za rok do liceum - nie - i tu jest pewien zgryz, chce zrobić jakiś konkurs ale nie wiadomo czy się uda. na bdb średnią nie ma szans bo jest w topowym gimnazjum (tak to działa w Warszawie...) więc musimy opracować plan B... czasu mało.
      • kurt.wallander Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:36
        swiecaca napisała:

> mój młodszy syn 2005 ma już miejsce zapewnione (konkurs w 6 klasie), za to star
        > szy - 2003, za rok do liceum - nie - i tu jest pewien zgryz, chce zrobić jakiś
        > konkurs ale nie wiadomo czy się uda. na bdb średnią nie ma szans bo jest w topo
        > wym gimnazjum (tak to działa w Warszawie...) więc musimy opracować plan B... cz
        > asu mało.

Sama bdb średnia to chyba za mało. . Mam dziecko z bdb średnią (na koniec 2. kl. gimn., zakładam, że w 3. będzie podobna), ale obawiam się, że bez punktów za konkursy będzie ciężko.
    • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:20
      Przepisz dziecko, w ostatnim roku, do szkoły prywatnej, która zagwarantuje Ci, że od góry do dołu bedą szóstki. Jestem pewna, ze niektóre się w tym wyspecjalizują za odpowiednią opłatą. Potem intensywne korepetycje z polskiego, matematyki i języka. Nie powinno być problemów z dostatniem się do przyzwoitej szkoły.
      Jeśli na to Cię nie stać to pozostaje być bardzo uprzejmym dla nauczycieli, w końcu teraz wiele od ich humoru.
      Wiwat deformauncertain
      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:24
        Ciekawe jaką motywację do nauki przedmiotów innych niż trzy podstawowe będą mieć dzieci. Świadectwo z paskiem, punktowane, można mieć z tróją z chemii, fizyki czy biologii. Nauczyciele w lo będą mieli niespodziankę.
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:01
        mamma_2012 napisała:

> Przepisz dziecko, w ostatnim roku, do szkoły prywatnej, która zagwarantuje Ci,
        > że od góry do dołu bedą szóstki.

Eeetam, przecież nie o to chodzi w edukacji.
        • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:31
          Przecież tu nie chodzi o edukację. Nikt nie będzie rozliczał dzieci z tego co potrafią, a z ocen i wiedzy z trzech przedmiotów.
          Nawet teraz zbyt dużo zależało od ocen na świadectwie, a teraz będzie o niebo gorzej.
          Jeżeli ktoś jest świetnym matematykiem,którego nie lubi nauczyciel to nie ma dla niego dużej nadziei. Z polskiego będzie mieć zasłużoną 4, egzamin też napisze przeciętnie, z matematyki ocenę zaniżoną do 4, więc nawet ze świetnym wynikiem z egzaminu z matematyki, zasłużonej szóstce z fizyki, chemii, biologii nie będzie mieć szans nawet na przeciętne liceum czy technikum
        • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:13
          To może oświeć mnie o co chodzi w tej reformie i w jakim celu likwiduje się najlepsze i najbardziej oblegane szkoły.
    • tinatin Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 09:48
      Ślusarzem i szwaczką będzie trudno zostać - przyzwoite technika będą bardzo bardzo oblegane, bo lepsze dobre technikum niż słabe liceum, szkół branżowych nie ma.
      Plan A: konkurs. O ile będzie. Zresztą, w naszym województwie laureatów było raptem 20, więc inne plany są niezbędne.
      Plan B: wysoka średnia i rezygnacja z nauki nowego języka na rzecz celującej z innego, już opanowanego na poziomie C2. Plan C: uważna analiza warszawskich liceów z trzeciej czy nawet czwartej dziesiątki (celowaliśmy w drugą) pod względem EWD i podpytywanie o nauczycieli ważnych dla nas przedmiotów. Średnie wg wyników matury liceum z wysoką EWD może okazać się bardzo przyzwoite.

Lekki offtop: decyzja, czy harcerstwo jest uznawane za wolontariat, czy nie, należy do konkretnej dyrekcji. Nasza nie uznaje ZHP, i ewentualnie, być może jest skłonna rozpatrywać ZHR. Nie będziemy zmieniać organizacji dla dyrekcji... jakieś pomysły?
      • bbkk Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 11:13
        W zaswiadczeniu musi byc zapis o wolontariacie i nikt wtedy tego nie podwazy.
    • mae224 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 12:36
      Ja się zastanawiam, dlaczego tak mało się walczy o jakikolwiek porządek w tej sprawie! rodzice, nauczyciele i dyrektorzy tylko szepczą między sobą. a prezes? zadowolony, zrealizował obietnice wyborcze, a NIGDY nie prowadzali żadnego dziecka do żadnej placówki, pewnie od matury nie przekroczył progu takowej! ja też mam dziecko rocznik 2005!
      • mamablue Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:02
        A jak wyobrażasz sobie tę walkę? Te dzieci są w szkole tu i teraz. I to złe się po prostu dzieje.
        • joanna_poz Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:06
          dokładnie.
          niestety w tej sprawie PIS wygral, a my - rodzice, dzieci - przegralismy.
          przykro to pisac, ale tak jest
          (jestem matka gimnazjalisty, który trafi na kumulację roczników w 2019 r, więc ta pie...a reforma dotyka mnie bezpośrednio)
          • joanna_poz Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:08
            jeszcze do poczytania - o jednej wielkiej prowizorce od 1 września

biznes.interia.pl/wiadomosci/news/reforma-oswiaty-rok-szkolny-rozpocznie-sie-w-pazdzierniku,2532470,4199

ale grunt że ministerstwo mówi, że wszystko idzie zgdnie z planem.
            • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 14:56
              Lepsze są komentarze pod nim
              • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:02
                Które konkretnie ci się tak spodobały?
                • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:11
                  Nie odpowiedziałaś na moje pytania wyżej, więc skorzystam z tego samego.
                  • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:14

big_grin big_grin big_grin
                    • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:17
                      Cieszę się, że udało mi się Cię rozbawić.

A tak serio - Tobie wolno, mnie nie?

Pokaż ten artykuł nauczycielom i spytaj o zdanue- będziesz wiedziała, dlaczego komentarze lepsze.
                      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:41
                        Czy ty zupełnie nie rozumiesz, że nie chodzi o komentarze pisane przez twoje klony, a o to co dzieci zastaną po wakacjach i co wydarzy się w kolejnych latach, w tym na szcxęście roku teoretycznie wyborczym? Żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni, ludzie, jeżeli mają cień rozumu, skojarzą, że w większości przypadków zwalanie winy na samorządy, dyrektorów i nauczycieli to tylko durna wymówka dla uniknięcia odpowiedzialności.
                      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:46
                        manio- przecież to trolle piszą... tacy głupi nie jesteśmy, ciebie trollico, i tobie podobnych dośc prosto wypatrzymy.
                        jest sierpień- kto widział ksiązki do VII klasy? może ty big_grin doskonale mozna sie porzygotować do pracy...
                        • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:53
                          Tak, tak. Jasne. Same trolle wszędzie.
                          • iwoniaw Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:57
                            Nie same, maniusiu. W tym wątku np. rozmawiamy sobie merytorycznie - oczywiście z jednym wyjątkiem (póki co szczęśliwie pozostałe trolle mają inne zlecenia w wątkach obok0.
                            • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:01
                              Nadal nie odpowiedziałaś, w którym miejscu moja wypowiedź jest niemerytoryczna.
                          • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:08
                            Miałam w trakcie wakacji kilka rozmów z ludźmi, których podejrzewam, że popierają PiS zwłaszcza dzięki 500+. Z kuzynem, który cieszyłby się z ośmioletnich podstawówek, gdyby kumulacja nie padła na jego dziecko.
                            Żadna z tych osób nie przyjmuje "argumentów" rządu tak bezrefleksyjnie jak, mają wątpliwości, więc albo jesteś trollem albo jesteś powiedzmy skrajnie podatna na manipulację.
                            • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:11
                              Jakich argumentów rządu?
                              Ja ze swoją oceną reformy po prostu czekam na jej realne wejście w życie. Na razie za dużo tu gdybania i panikowania na zapas. Ani razu jej nie pochwaliłam. Ale dlatego, że jej nie krytykuję, to jestem brana za trolla. Ok, i tak tylko ja znam prawdę 😉
                              • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:26
                                Przede wszystkim bezgranicznie i naiwnie wierzysz, a przynajmniej z tego co piszesz wynika, że tak jest, że skoro mówią ci, że będzie dobrze, to chociaż wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią, że będzie katastrofa ty mówisz, że będzie dobrze albo nie będzie źle. W końcu ktoś musiał zaufać PiS-owi, ktoś go popiera, nie jesteś jedyna jest was kilka milionów, którzy dali się przekupić lub zwieść, chociaż sama chyba nie wiem czy o trollach nie mam lepszego zdania niż o wyborach PiSu.
                                • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:31
                                  Ale ja nie wierzę ani tym, ani tym.
                                  Może być dobrze, może być źle (temu też nie przeczę nigdzie), ale to się da ocenić dopiero, gdy to się zacznie w praktyce - cały czas to mówię, a nie, że będzie super.
                                  • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:38
                                    Rodzice dzieci, których dotkną deformy niekoniecznie mają ochotę, żeby wątpliwej jakości eksperyment przeprowadzać na ich dzieciach.
                                    Może najpierw jakiś pilotaż na dzieciach suwerena? Wypchniesz swoje do pierwszego szeregu testowanych?
                                    Nie wiem co chcesz napisać, ale ciężko z twoich wpisów wyczytać więcej niż to co mówi rząd, więc albo przemyśl swoje poglądy albo weź do serca "by język giętki..."
                                    • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:47
                                      A widzisz w przypadku jakichkolwiek zmian jestem akurat zwolenniczką wprowadzania ich od razu. PO zrobiła wielki błąd przedłużając reformę 6-latków o kolejne lata.
                                      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 17:02
                                        Tak to był błąd po, że ulegała naciskom.
                                        Tylko w przypadku reformy PO były dostępne liczne badania wskazujące, że rzesze dzieci
                                        Skorzystają z wcześniejszego rozpoczęcia nauki. Tych dzieci z najbiedniejszych, najbardziej zapomnianych regionów i środowisk.
                                        Nie widziałam żadnych, które wskazują, że osiem/dziewięć lat w szkole z łączonymi wiekowo klasami to korzyść dla dzieci (dwadzieścia kilka procent dzieci w Polsce uczy się w szkołach, gdzie klasy są łączone, bo w jednym wieku są 3-4 osoby). Jestem pewna, że zaraz mi takie podeślesz.
                                      • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 17:09
                                        "A widzisz w przypadku jakichkolwiek zmian jestem akurat zwolenniczką wprowadzania ich od razu."
                                        Od razu nie oznacza bezmyślnie. Skoro wiadomo, że likwidacja gimnazjum daje jeden rocznik kulminacyjny, a cofnięcie reformy sześciolatków daje jeden rocznik pusty. Należało reformę przeprowadzić dokładnie na tych rocznikach, wówczas uniknęłoby się zarówno kumulacji jak i łączenia dwóch różnych podstaw programowych w środku cyklu .

"PO zrobiła wielki błąd przedłużając reformę 6-latków o kolejne lata."

Jedyne stwierdzenie , z którym się zgadzam.
                                  • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 17:01
                                    "Może być dobrze, może być źle (temu też nie przeczę nigdzie), ale to się da ocenić dopiero, gdy to się zacznie w praktyce

Nie jesteś w stanie ocenić czy obcięcie podstawy jest czymś dobrym czy złym ? To przepraszam jakie wykształcenie posiadasz, że nie jesteś w stanie ocenić czy wiedza jest potrzeba czy też nie.
                              • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:36
                                "Ja ze swoją oceną reformy po prostu czekam na jej realne wejście w życie."

Reforma już weszła w życie i już realnie obcięła podstawę programową, jak również realnie zlikwidowała większość najlepszych szkoły w miastach. W Poznaniu o podium zawsze biły się dwa państwowe gimnazja dwujęzyczne, dopiero za nimi szły szkoły prywatne, obydwa gimnazja zostały zlikwidowane. To nie jest wizja przyszłości, to są fakty i na ich ocenę nie trzeba czekać latami , bo można je ocenić od razu. Jeżeli się z tym nie zgadzasz, to podaj choć jeden argument przemawiający za likwidacją najlepszych państwowych szkół.

• maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:40
                                  Obcięcia podstawy jeszcze nie widać - w kilku przypadkach na pewno nie ma obcięcia (pamiętasz wątek o chemii?)
                                  Argumentów za likwidacją najlepszych szkół nie widzę - to były samodzielne gimnazja? Przekształcono je, czy zlikwidowano całkiem?
                                  • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:56
                                    "Obcięcia podstawy jeszcze nie widać - w kilku przypadkach na pewno nie ma obcięcia (pamiętasz wątek o chemii?)"

Z tamtego wątku zapamiętałaś zapewne , że podstawa z biologii i historii i o ile się nie mylę z matematyki została obcięta. Tak więc już wiadomo, że podstawa został obcięta.

"Argumentów za likwidacją najlepszych szkół nie widzę - to były samodzielne gimnazja? Przekształcono je, czy zlikwidowano całkiem? "
                                    To były gimnazja w zespołach szkół gimnazjalno- licealnym i tak zostały zlikwidowane, o przepraszam wygaszone. Tak więc najlepsze szkoły za 2 lata znikną z mapy Poznania.
                                    Dodam jeszcze, że liceum marcinka ma klasy dwujęzyczne z językiem francuskim, po rekrutacji do klas VII dwujęzycznych wiadomo, że na cały Poznań nie zostanie utworzona ani jedna z językiem francuzkim, ( jedna szkoła próbowała na szybko coś stworzyć, ale test zdało tam 6 osób, więc wątpię by klasa powstała). Na cały Poznań chyba tylko dwie szkoły oferują język francuski jako drugi język. Język francuski jest natomiast w szkołach prywatnych. Jak sądzisz dla kogo więc powstanie klasa dwujęzyczna w jednym z najlepszych liceów w Poznaniu dla absolwentów państwowej podstawówki w której nie ma możliwości nauki francuskiego, czy dla absolwentów szkół prywatnych.
                                • loginjestjeszczeniezajety Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 11:50
                                  Może nie było aż tak dobrze, bo niepubliczne wypadały w egzaminach lepiej, ale prawdą jest, że dobre publiczne gimnazja idą do odstrzału.
                                  Do tej pory zdolne dzieci po szóstej klasie miały szanse iść do publicznego (darmowego) gimnazjum z egzaminem wstępnym i uczyć się bardziej intensywnie. Teraz będzie to dopiero po ósmej klasie. A w podstawówkach jest równanie w dół.
                                  Osobną kwestią są dzieci i rodzice z roczników bezpośrednio dotkniętych dobrą zmianą (w tym ja i moje dzieci)
                              • saszanasza Re: Sposoby na dostanie się do LO 11.08.17, 08:27
                                maniaczytania napisała:

> Jakich argumentów rządu?
                                > Ja ze swoją oceną reformy po prostu czekam na jej realne wejście w życie. Na ra
                                > zie za dużo tu gdybania i panikowania na zapas. Ani razu jej nie pochwaliłam. A
                                > le dlatego, że jej nie krytykuję, to jestem brana za trolla. Ok, i tak tylko ja
                                > znam prawdę 😉
                                >

Ale kumulacja roczników to jest fakt, prznoszenie dzieci ze sp do szkół po gimnazjach również i akurat tak się zdarzyło, ze dotknęło to m.in. te 6 latki, które PO wypchnęło do 1 klasy a PIS tak bardzo im "współczuł". Beznadziejna podstawa programowa a nawet jej brak - również. Zwolnienia nauczycieli - też! O tym się pisze, o tym się mówi. Ta reforma już w zasadzie weszła w życie. Dla nauczycieli nie ma scricte wakacji.
                                Moja znajoma pracuje w szkolnictwie, właśnie przechodzi na wcześniejszą emeryturę, bo burdel jest taki, że nikt tego nie ogarnia. To o czym pisze ZNP, dyrektorzy i nauczyciele, to fakty z którymi się borykają, a nie jakieś "gdybania".
                • ra-sowa Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:10
                  iwoniaw, jesteś czepialska i kłótliwa, jeśli pani mówi, że komentarze się podobały to znaczy tak jest, poczytaj sobie też.
                  - Jestem ciekaw , kiedy i na ile posadzą tych wszystkich PIS nię tych odpowiedzialnych za zniszczenie Polski ?
                  -Same pisy tu piszą żadnych mądrych ludzi tu nie ma
                  -po co kłamać że nauczyciele przychodzą do szkół dwa dni przed końcem wakacjioni mają obowiązek być najpózniej 15 sierpnia,
                  -Zlikwidować wszystkie szkoły. Ciemnym niewykształconym ludem łatwiej będzie rządzić
                  - Nie jest ważna edukacja nowego pokolenia. Dla PiS-u najważniejsze aby chodzili do kościoła bo tylko tam dowiedzą się "prawdy" o jedynej słusznej partii prawa i sprawiedliwości.
                  • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:12
                    Powinnam teraz napisać, że trolle z drugiej strony ruszyły na odsiecz?
                    • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:28
                      Napisz. Każdy czytający to forum sam osądzi na ile jesteś wiarygodnawink
    • livia.kalina Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:13
      Teraz dla młodzieży najlepszą ścieżką kariery jest staż w MON...
      A tak na poważnie - niestety nie potrafię pomóc.
      • livia.kalina Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 15:16
        dla młodzieży płci męskiej oczywiście...
    • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:14
      Konkursy na Mazowszu będą - w wątku o nich napisałam, gdzie można znaleźć informacje na ten temat.
      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:21
        a, wieżo słoniowa, w małopolskim bedzie jak było? z czego bedą? daj cynk, prosimy cie ładnie.
        • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 16:34
          A skąd mam wiedzieć?
          Temat Mazowsza (skandaliczne zresztą ) był od wczoraj głośny, a że mam tę dziennikarkę w obserwowanych na FB ( co też polecam), to wyskoczyła mi ta wiadomość, że mają być. Cała tajemnica 😉
          • dziewczyna_kolegi Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:53
            Był głośny bo szczęśliwie niektórzy są czujni i wrzucają takie rzeczy do sieci, a nie pitolą, że poczekajmy z oceną może będzie dobrze. Są takie kwiatki bo ewidentnie robią to wszystko osoby niekompetentne i już same tego burdelu nie ogarniają. Ile jeszcze takich kwiatków znajdziemy przed początkiem roku, a ile już podczas nauki naszych dzieci. Ile razy już słyszeliśmy, że wszystko jest super przygotowane i policzone. Naprawdę gratuluję dobrego samopoczucia.
            • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 20:30
              no ale właśnie na takie rzeczy- już konkretne, to trzeba reagować i to szybko. Tym bardziej, że akurat w kwestii tych konkursów, to reforma nie do końca miała wpływ - kuratoria MOGĄ, a nie MUSZĄ organizować konkursy - stąd takie różnice miedzy województwami w ilościach i rodzajach tych konkursów.
              • dziewczyna_kolegi Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:05
                Czy w poprzednich latach mazowieckie nie zorganizowało w którymś roku konkursów? Rzeczywiście tegoroczne zamieszanie z konkursami i wywalenie z podstawy Miłosza na pewno nie ma związku z tą reformą OJP
                • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:23
                  Tak, na pewno ma. A Miłosza na pewno wywalono. Lepiej?
                  • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:31
                    oj, mania- próbowano wywalić miłosza. próbowano. wiesz o on o tym idiocie sienkiewiczu pisał big_grin niestety uproar sie podniósł i pewnie wróci- ale wbrew intencji ustawodawców- o czym ty doskonale wiesz, prawda? reszta też ma cel- udupić społeczenstwo, upupić i tak już polskie bardzo a to bardzo dziecinne i nieodpowiedzialne w stosunku do innych nacji dzieci- to tez wiesz, prawda?
                    • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:56
                      przykre, że tak piszesz o swoich dzieciach

Nie próbowano, tylko ktoś źle przekleił, bo ewidentnie było 'kopiuj-wklej' z poprzedniej wersji z wiosny, wystarczy porównać, że więcej się zmieniło niż sam Miłosz, bo pozmieniali kolejność w niektórych przypadkach, dodali np. Poświatowską, zamienili tytuły u Tokarczuk i chyba jeszcze kogoś.
                      Poza tym - co za afera - dziś jest 9 sierpnia, Miłosza nie ma od 18 lipca, bo wtedy umieszczono projekt na stronie. Uwagi urzędników Pomorskiego Urzędu z tym, że brakuje Miłosza 'wiszą' tam od 1 sierpnia. Dlaczego te dziennikarki zajmujące się edukacją i wrzucające zdjęcia wydruków podstawy nie zauważyły tego same wcześniej? Dlaczego publikują artykuł nie czekając na odpowiedź drugiej strony - kiedyś to była podstawa bycia rzetelnym dziennikarzem.
                      Nie wspominając o tym, że mowa o podstawie dla liceum, które będzie za dwa lata, a nie za miesiąc.
                      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 23:08
                        weź mania- te tłumaczenia jak dla dzieci- 8 linijek ci to zajęło- a nic nie wnosi, starsznie sie starasz jakies usprawiedliwienie znaleźć. a wiesz- jest to raczej działanie celowe- weźże sie [że ci tak krakowianizmem zalecę] otrząśnij z tej miłości dla partii. już nie wiadmoo jak na takie twoje wpisy reagować- śmiech pusty.
                        przeczytaj jeszcze raz co napisalo
                        ps- moje dzieci "niepolskie" big_grin
                      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 23:23
                        Pewnie znów przez przypadek po drodze ci z linią partiiwink
                        • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 00:02
                          żeście się czepiły tej partii - a partia w ogóle coś na temat Miłosza napisała/ powiedziała?
                          Koniecznie musicie mnie zaszufladkować, okleić etykietką, bo nie możecie przyjąć do wiadomości prostych rzeczy, które piszę od samego początku.
                          • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 00:06
                            po prostej drodze z tymi u żłoba- ty sie sama zaszufladkowałas, swoim stylem pisania (vide język propagandy), sposobem interpretowania rzeczywistości, poglądami
                            • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 00:19
                              smile smile smile
                          • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 09:25
                            "Koniecznie musicie mnie zaszufladkować, okleić etykietką"
                            Sama sie zaszufladkowałaś przyznając, że nie ma argumentu za masową likwidacją najlepszych szkół wynikającą z reformy, a jednocześnie uspakajając, że nic złego się nie dzieję. Pytanie tylko czy za wypowiedzi płaci ci partia, czy sama nie widzisz wagi wiedzy i nauki.
                            • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 09:37
                              Nie, przyznałam, że nie ma argumentów za likwidacją wspomnianych przez Ciebie najlepszych szkół, dlatego dopytywałam o ich status i sytuację.
                              Co daje nakręcanie się ciągłe, że będzie źle? Pomaga w czymś, nie wpływa negatywnie na dziecko, na nastawienie do szkoły?
                              • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 09:54
                                "Co daje nakręcanie się ciągłe, że będzie źle? Pomaga w czymś, nie wpływa negatywnie na dziecko, na nastawienie do szkoły?"
                                a jak ma być? ja rozumiem, że ty nie masz żadnej osobistej wiedzy, żadnego porównania też. po prostu wierzysz w propagandę, jednocześnie załatwiając sprawę, którą jako przewrażliwiona matka jedynaka uznałas jakoś dzięki dudnieniu propagandy, za słuszną [choć taka nie jest, jest nieprawdziwa i bardzo bardzo krzywdzi dzieci in a long run] czyli trzymanie przez 8 lat, prawie do pełnoletniości, w geccie podstawówki, wychuchanej atmosferze.
                                co da nakręcanie? dzięki takiemu "nakręcaniu" udało się załatwić przynajmniej 2 weta prezydenckie (akurat znam kolesia i żonkę, łkał po nocach, szcezgólnie go dotknęło co dało się w juracie big_grin), kiedyś actę i kilka- to sie nazywa aktywnośc społeczna, i często zaczyna się własnie od tak wyrażanego niezadowolenia społecznego, nakręcania się- jak to nazywasz. i wierzę, że suweren i twoja spolegliwa natura (a jednoczesnie potrzeba załatwienia czegoś, czego jako matka nie potrafisz dziecku dać, czyli likwidacja koneiczności stawania przed jakimikolwiek wyzwaniami) są bardzo szczesliwi, że sie tak produkujesz.
                                negatywne nastawienie do szkoły? oj, mu oczywiscie ją zmieniliśmy, na "gimnazjum". raczej powinnas powiedziec- na negatywne nastawienie do rzadzacych i do ludzi jak ty- czyli tchórzy, oportunistów- tak, jest to element wychowania.
                                szkoda cie czytac. ta spolegliwość, uległośc, pokora- bleee. tak- uczę dzieci- takich omijaj łukiem.
                                • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:05
                                  Może doczytaj, jak było z Actą.

Ja nie pytam w wymiarze ogólnym, tylko osobistym.
                                  • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:14
                                    to może zacznij postrzegac swiat w wymiarze ogólnym też, zamiast tylko czubka swojego zakompleksionego społecznie nosa.
                                    to, że zlikwidowano doskonałe szkoły, że dzieci na wsiach odbiorą dużo gorszą edukację- to jest wymiar ogólny, ale powinien martwić nawet ciebie, trollu.
                                    w wymiarze osobistym- jest paliwem moich działan w tym kierunku, pozwala mi poznac odpowiednie osoby, ktore rozumieją o co chdzi w edukacji, i pozwala mi obrac najlepszą sciezkę edukacyjną w danej sytuacji- a nie jest to siedzenie z jasiem od I klasy.
                                    ty naprawde niczego nei kumasz....
                                    • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:24
                                      Jak Ty przestaniesz patrzeć przez pryzmat swój osobisty mieszkanki dużego miasta.
                                      Wiesz, że jest wiele takich przypadków, gdy dzieci zmieniały bardzo dobrą podstawówkę na gorsze, ale jedyne w okolicy gimnazjum?
                                      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:32
                                        Ile?
                                        A może wiesz ile dzieci w Polsce uczy się w wiejskich szkółkach, gdzie nie będzie nauczycieli, pracowni, a oni dwa lata dłużej będą się kisić w swojej mikro szkole?
                                        W wyniku deformują te dzieci będą wyjątkowo poszkodowane.
                                      • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:52
                                        W mieście z którego pochodzę wygaszeniu uległo najlepsze gimnazjum. Na całe miasto było to jedyne gimnazjum dwujęzyczne. Jeszcze raz zapytam jakie widzisz plusy likwidacji najlepszych szkół.
                                      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 12:32
                                        słuchaj, ty nie możesz być prawdziwa.....
                                        co myślę, że było dokładnie tyle przypadków opisach przez ciebie- znaczy, że podstwowka jest lepsza, i gimnazjów- co nie znaczy, że nalezy rozwalac caly system! patrz, zamiast walczyć z jakimś lokalnym kolorytem, tzn słabsze od podstwówki gimnazjum (jak mniemam, problem polega bardziej na wyobrażeniach rodziców dotyczących "tych strasznych gimnazjalistów", umiejetnie podsycanych przez zazdrosnych, z definicji słabszych nauczycieli przedmiotowców w tych podstawówkach) ty i tobie podobni stają do walki z gimnazjami.
                                        proszę, bądź merytoryczna i spójrz na strony kuratorium z ofertami pracy na wsiach- po 2, 4 godziny. docelowo- będzie 6 dla fizyka np. nikt, a to nikt przy zdrowych zmysłach nie zdecyduje sie na 30 czy nawet więcej km dojazdu w wlasnym samochodem.... to nie może sie udać- ogromna, a to ogromna rzesza dzieci pozostanie bez normalnej, porządnej nauki. dlaczego? bo mania i jej podobni boją sie konfrontacji, wyzwania- przejścia do innej szkoły, porzucenia jasia z ławki. bo uosabiają lęki prezesa, idioty spłecznego. i tak powstaje następne pokolenie: niedouki, kaleki społeczne.
                                        nadrabianei zaległości
                                        czy ty sobie żartujesz??? jak u k!@#$%^&y nędzy, nauczyciele pracujący z przeciętnymi (ponieważ pamiętaj, statystycznie dziecko jest przeciętne) dziećmi nadrobi rok biologii? w ramach jakich godzin?
                                        a matematyki- która jest i tak uczona fatalnie, jest motorem rozwoju krajów, ale u nas bardzo kuleje- jak? co mnie to obchodzi ze u ciebie nauczycielka nadrobiła/nadrobi? u mnie też- - ale widzę DRAMAT (tak, nie boję sie tego słowa) dzieci w wiejskich/małomiasteczkowych, słabych szkołach. nadrabiać? chyba masz fajnie opisany przykład historii- mnie historia wisi- ale rozumiem, ze niektórym nie- i jak bedzie?
                                        czubek własnego nosa, zakompleksionego nosa widzisz. i jeszze krzywdzisz swoje własne dziecko - bo bedzie musiało z jasiem 6 rok siedziec, a nie wyjśc poza swoją skorupkę/strefę komfortu i mieć szansę sie rozwijać.
                                        wiesz- ja mam możliwości i środki. mój syn miał 6 godzin dodatkowo w publicznym gimnazjum- 2 matematyki, 2 fizyki, 2 informatyki. młoda chciała tak samo. uznałam, ze jako że będzie pracować sama- wystarczy jej po 1 dodatkowej fizyki i matematyki plus zajęcia z programowania. kosztuje mnie to 150 zł tygodniowo- i cool. stać mnie. ale czy to jest równanie szans? do tego gimnazjum chodziło mnóstwo utalentowanych młodych ludzi, często raczej niemajętnych. i co z nimi? i dlaczego? bo w podstwówce jest lepiej... tak mówi jarek i zakompleksiona mania, co czytać chyba nie umie....
                                        • olena.s Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 12:49
                                          Podpinam się.
                                          Tak, są ludzie, którym każda zmian/refora akurat w ich maleńkim światku zrobi dobrze lbo zrobi źle. Ale skoro reformuje się calość systemu, a nie dwie klasy w Bździnóweczce kol., to do jasnej cholery powinniśmy chyba miec jkies przesłanki celu, do ktrego ten chaos zdąża.
                                          Jak na razie mamy co? Likwidację gimnazjów i jakos ułożonej edukacji dla dzieci w średnim uczniowskim wieku, dowalenie patriotyzmu i historii pojmowanej jako chronologię wydarzeń, a nie - problemów. Mamy centralizację lektur. Mamy mgliste zapowiedzi rozwinięcia szkół nieogólnych (ja na razie słaiutko, oj, słabiutko), a ja się pytam, co czego toto ma zmierzać? Jak i co ma poprawić? Czy chodzi tylko o centralizację, cz o cokolwiek więcej???
                                          • joanna_poz Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 12:58
                                            u mojego syna w gimnazjum - obok II, III klasy gimnazjum - lądują pierwszoklasisci z podstawówki (7 latki).
                                            jeszcze kilka lat temu był płacz nad stratowaniem 6 latka w 6-klasowej podstawówce.
                                            a teraz 7 latek bedzie z 14-15 latkami.
                                            reforma po zbóju!
                              • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:00
                                "Nie, przyznałam, że nie ma argumentów za likwidacją wspomnianych przez Ciebie najlepszych szkół, dlatego dopytywałam o ich status i sytuację."

Poznań nie jest jedynym miastem w którym zostały wygaszone najlepsze szkoły. Reforma założyła likwidację najlepszych szkół w całej Polsce, ty natomiast cały czas próbujesz udowodnić, że nie jest to problem . Jaki masz cel w swoim zakłamywaniu rzeczywistości ? Robisz to w celach zarobkowych?

"Co daje nakręcanie się ciągłe, że będzie źle?"

Daje możliwość szukania rozwiązania sytuacji. Udawanie, że nic złego się nie dzieje nie tylko jest oszustwem ale daje również złudne poczucie bezpieczeństwa.

"Pomaga w czymś, nie wpływa negatywnie na dziecko, na nastawienie do szkoły? "

12 -13 latkowie to nie dwuletnie dzidziusie nic nie kumające. Szczera rozmowa daje im prawdziwy obraz rzeczywistości i motywację do nauki . Ty natomiast okłamujesz ludzi.
                                • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:02
                                  Ja okłamuję? Litości, gdzie?
                                  Nigdzie nie napisałam, że będzie super. A na to, że widzisz w moich postach coś innego niż w nich jest, to już wpływu nie mam.
                                  • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:13
                                    "Ja okłamuję? Litości, gdzie?"
                                    Pisząc , że za wcześnie na ocenianie deformy, że przecież nic złego się nie dzieje. Jest to propagowanie kłamstwa.
                                    Likwidacja najlepszych szkół w Polsce jest faktem i jest zła, tak samo jak obcięcie programu z biologi i historii.
                                    "A na to, że widzisz w moich postach coś innego niż w nich jest, to już wpływu nie mam."

Twoje posty śmierdzą propagandą partyjną, bo tym jest twoje uspakajanie i odbieranie rangi powagi sytuacji. Tym jest uspakajanie i twierdzenie, że nic złego się nie dzieje, podczas gdy likwidowane są najlepszy państwowe szkoły.
                                    • olena.s Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:16
                                      Likwidowane szkoły oraz rozbijane zespoły nauczycielskie w dobrych gimnazjach.
                                      A ja z uporem maniaka pytam, PO CHOLERĘ?
                                    • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:19
                                      Czy i jak będzie obcięty program oraz czy i jak będzie uzupełniany / nadrabiany okaże się dopiero w roku szkolnym. Ty już wiesz?
                                      U nas historia będzie uzupełniana -nauczycielka opracowywane właśnie tematy. W matematyce luk nie ma w naszej szkole, z resztą czekam na zebranie w szkole, gdzie będzie to tematem głównym. Po nim będę wiedziała, co ewentualnie trzeba uzupełniać dodatkowo. Jak widać są szkoły i nauczyciele, którzy się do tejego zmiany przygotowują dobrze - nie wątpię, że takich szkół jest większość.
                                      • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:28
                                        Ze spokojem czekasz na informację czy i co będziesz musiała uzupełnić w matematyce. Jak się dowiesz wynajmiesz korepetytora i pokornie zajmiesz się lataniem dziur w deformie... i wychwalaniem jej.
                                        A że wielu rodziców nie będzie miało na to pieniędzy/ umiejętności czy ochoty już cię nie interesuje.
                                      • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 11:00
                                        "Czy i jak będzie obcięty program oraz czy i jak będzie uzupełniany / nadrabiany okaże się dopiero w roku szkolnym. Ty już wiesz?"

Moje dziecko rozpocznie naukę biologi od materiału klasy 2 gimnajzum, kiedy według ciebie ma przerobić materiał klasy 1, w klasie 8 gdy będzie przerabiało materiał 3 gimnazjum?

"U nas historia będzie uzupełniana -nauczycielka opracowywane właśnie tematy. "

Rozumiem, że ta nauczyciela charytatywnie co tydzień będzie z każdą klasą 7 siedziała dodatkowe 2h by przerobić materiał dotychczasowej klasy 1 gimnazjum. Uwzględniając 3 klasy w roczniku to mamy już dodatkowe charytatywne 6h tygodniowo . ale dodatkowo będą musiały uczyć się tego materiału uczniowie którzy zgodnie z tym co piszesz jednocześnie będą musieli opanować historię XIX w i starożytność. Problem pojawi się gdy jednocześnie będą omawiali II wojnę światową i wojnę stuletnią.

• morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 11:16
                                          >Problem pojawi się gdy jednocześnie będą omawiali II wojnę światową i wojnę stuletnią.
                                          No jaki problem? W końcu obie to wojny, będą się uczyć przez analogie...
                                      • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 13:09
                                        >U nas historia będzie uzupełniana -nauczycielka opracowywane właśnie tematy.

Samo to, że program został zmieniony i przewrócony do góry nogami tak, że teraz nauczyciele muszą wymyślać jakieś uzupełnienia, jest skandaliczne. Te dzieci będą miały dziury w edukacji nie dlatego, żenue chodziły do szkoły i nie dlatego, że naiczyciele olewali materiał, tylko dlatego, że jacyś ważni kretyni postanowili wprowadzać reformę w trakcie cyklu edukacyjnego, na chybcika, z programami pisanymi na kolanie.
                                        Gratuluję dobrego samopoczucia, ale skoro nadal nie widzisz problemu, to chyba coś nie halo ze zdrowym rozsądkiem.
                                        BTW: wstępne szacunki wskazują, że dla kilkudziesięciu tysięcy dzieci zabraknie miejsca w jakichkolwiek szkołach, z uwzględnieniem branżowych (wyposażonych co najwyżej w tablice i kredę - nie ma dla nich programów, podręczników, nauczycieli i pomocy naukowych) i tych świeżoutworzonych.
                                • olena.s Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:06
                                  W ogóle byłoby mio, gdyby PiS. MEN a choćby i nasza manieczka dał jakiekolwiek sensowne argumenty za deformą. Do czego chcą doprowadzić, jakie mają benchmarki, na jakich założeniach i badaniach się opierają wprowadzając ten chaos.
                                • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:09
                                  "Poznań nie jest jedynym miastem w którym zostały wygaszone najlepsze szkoły. Reforma założyła likwidację najlepszych szkół w całej Polsce, ty natomiast cały czas próbujesz udowodnić, że nie jest to problem . Jaki masz cel w swoim zakłamywaniu rzeczywistości ? Robisz to w celach zarobkowych?"
                                  alez oczywiście, Kraków- doskonałe gimnazja- wszystkie przekształcane na "coś"- najczęściej podstwówki- u nas nie było [były chyba 3] zespołów.
                                  likiwdacja- żeby edukacje zupełnie zniszczyć, zrobic takich więcej "manii czytania" posłusznych, spolegliwych, "pozytywnych" i godzących sie na każdy shit- bo władza mowi, że to dobre dla nas.... to jest indywiduum najbardziej szkodliwe

"12 -13 latkowie to nie dwuletnie dzidziusie nic nie kumające. Szczera rozmowa daje im prawdziwy obraz rzeczywistości i motywację do nauki . Ty natomiast okłamujesz ludzi."
                                  dokładnie tak, ale widzisz- spolegliwa osoba nie wychowuje dzieci zadajających pytania. żal sad
                                  • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:13
                                    Tak, tak, przecież znasz moje dziecko, rozmawiałaś z nim wiele razy 😉
                                    • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:15
                                      tak, znam. i znam ciebie- wiedzę, gdzie jestes prawdziwa, gdzie zmanipulowana. ot, taka zdolnośc posiadam, która jest moją profesją big_grin
                                      • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:21
                                        No to dramat. Bo ja znam prawdę 😂
                          • olena.s Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 09:40
                            Osobiście mam do ciebie mało skłonności choćby za wypowiedź do którejś matki tutaj, że (relacjonuję, nie cytuję) reaguje krytycznie, bo sama zawalila sprawę posyłając dziecko do szkoły jako sześciolatka.
                            Nie dość, że to wredne - bo człowiek wybierał wiek rozpoczęcia edukacji, a nie decydował się na posłanie dzieciaka w oko deformy - to i głupie, bo tak jak pewne posłane szesciolatki stały się pierwszym z rzuconych na pożarcie roczników, tak te o rok starsze uniknęły dzięki rodzicielskiej decyzji powyższego losu i wywinęły się "dobrej zmianie" jako przedostatni czy ostatni rocznik gimnazjów.
                            • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 09:59
                              "e (relacjonuję, nie cytuję) reaguje krytycznie, bo sama zawalila sprawę posyłając dziecko do szkoły jako sześciolatka."
                              Olena, to do mnie było. i mocno nietrafione- normalne dziecko poszło normalnie do szkoły, normalnie sobie radzi. i miała normalnie iśc do gimnazjum- do normalnie dobrego...
                              nic nie zawaliłam- co za insynuacja! po prostu działałam zgodnie z przesłankami obowiązujacymi wtedy- i tyle. jestem bardzo zadowolona z 6 lat edukacji- tylko wpieprzona zepsuciem następnych.
                              • olena.s Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:03
                                Wybierając start w wieku 6 a nie 7 lat nie mogłaś niczego zawalic bez względu na decyzję. Zasmarkanym obowiązkiem państwa jest bowiem działanie takie, żeby obywatel - nawet będacy matka "pechowych" roczników - mógł podejmiwac racjonalne deyzje oparte na sensownych przesłankach.
                                Robienie PiSowskich wolt z poniedzialku na wtorek, poza calą reszta przewin po prostu tę zasaę opluło.
                            • maniaczytania Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:00
                              Widzę, że nie zrozumiałaś, o co chodzi w tamtej wypowiedzi.
                              • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:17
                                bo tam nie było nic do zrozumienia- była frustracja pisowskiego trolla/matki z kompleksami dziecka "nadwrażliwego"
                            • volta2 Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 12:41
                              wcale się nie wywinęły, będą z rocznikem młodszym walczyc o miejsca w liceach.
                              widzę to jak na dłoni, bo syn mógł iść do trzecie lub drugiej klasy po powrocie z konktraktu.

gdzie by nie poszedł, miał by kumulację.

ale żeby nie było tak miło - starszy ostatni rok 7 latków też jest ofiarą defromy(czyli walczył z połową chętnych 6 latków o miejsce w szkole ponadpodstawowej, i jakoś nikt nad nim nie płakał, szat nie rodzierał, ach, bo to peo zaordynowało tę dobrą, bo peowską deformę)
                            • ewa_mama_jasia Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 16:18
                              Ale jak hemp plant zarzuca dzieciom siedmioletnim ze są opóźnione, to Cię nie razi?
                              • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 16:21
                                nie, zarzucam ich rodzicom, że są przewrażliwienie. każdy przeciętny 6 latek nadaje sie do przeciętnej szkoły- czyli osiąga przeciętne wyniki.
                  • mamma_2012 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 22:43
                    Mania czytania nie obejmuje współczesnych noblistów. Ogranicza się do dzieł Jarosłauncertain
    • alba27 Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:31
      A może martwimysię na zapas? Za moich czasów był wyż demograficzny, maturę zdawałam 20 lat temu😊 liceów w moim mieście jest tyle, ile było, co więcej w niektórych są dodatkowo gimnazja, które będą wygłaszane, wiec może po prostu więcej dzieci przyjmą. Poza tym moja córka rocznik 2005 poszła do szkoły jako 6latka i połowē klasy stanowiły 7 łatki dlatego nie można mówić o podwójnym roczniku 2005.
      • morekac Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 09:42
        Bardzo możliwe, że tak jest w miastach, w których przez 20 lat nie przybyło nowych mieszkańców, zwłaszcza młodych. Gorzej jest w okolicy, w której każda sala szkolna jest na wagę złota...
      • makurokurosek Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 10:45
        Powyżej podałam link do poznańskiego systemu rekrutacji zawierających ilość chętnych kandydatów do konkretnych klas oraz ilość miejsc w szkołach. Jak widać w obecnej chwili walka jest tylko o wybrane klasy w najlepszych szkołach, ale jeżeli ilość chętnych pomnożymy przez 2,5 to widać, że nawet w najsłabszych szkołach będzie walka o miejsca ( w Poznaniu 50 % dzieci z rocznika 2005 poszło do szkół, tak więc w 2019 o miejsce w szkole średniej będzie ubiegało się 2,5 rocznika) . W Poznaniu można aplikować do 3 szkół, postawienie na złego konia sprawi że bardzo dobrze uczące się dziecko może wylądować w szkole branżowej .
    • loola_kr Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 19:35
      Na 7 i 8 klasę przepisze syna do innej szkoły. Bedziemy celować w konkurs matematyczny, może jakiś będzie... albo, pomimo niechęci, rozważę prywatne liceum....
      • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 09.08.17, 21:47
        no ciekawa jestem ile osob finalnie zostanie w "naszej" szkole na VII... z klasy córki rezygnują coraz to następni- w ogóle nie wiadomo, co bedzie po wakacjach....
        loola- nie wiem, czy wiesz, że miejsc juz moze nie byc w prywatnych, ponieważ wszyscy zajmuja sobie miejsca... na wszelki wypadek....
        • loola_kr Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 11:47
          Na zakończeniu roku szkolnego grupka mam rozmawiała o szkole, jak to będzie, kto chce zabrać dziecko ze szkoły itp. Było Ok 10 osób, 2 zostawiają, 3 na pewno przenoszą, reszta sie waha. Zauwazylam, ze zmienic szkole chcą rodzice dzieci, które sie bardzo dobrze uczą. Podobno chemii, fizyki i biologi bedą uczyć nauczyciele z 2 gimnazjum, ale nie wiem czy to gwarantuje poziom...
          Jak mam teraz rezerwować miejsce w prywatnym liceum to chyba wole skupić sie na edukacji syna...
          • hemp_plant Re: Sposoby na dostanie się do LO 10.08.17, 12:02
            do biologii są nauczyciele w szkole sad to 2 starsze panie, które uczą przyrody- więc raczej zmiany nei będzie- przynajmniej nie w tym roku. jedna z nich jest całkiem całkiem dobrym nauczycielem- Pani K.
            Chemia i fizyka- tak, to prawda.
            u nas w czasie wakacji więcej się osób zdecydowało przenieść- doszła inforacja, nie znam szczegółów, że ponieważ w dwudzistce oczywiście rekrutacja się powiodła- tam zostaną przeneisione, jak od początku w zasadzie było wiadomo sad klasy VII i VIII. to już, jak rozumiem, prawie pewna wiadomość. mnei nei interesuje, ale wiem, że spowodowała dalszy ferment sad
            tak- u nas zdecydowanie przenoszą się najlepsi uczniowie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka