Dodaj do ulubionych

serum na dzień?

21.08.17, 23:31
jak w tytule

czy jest jakieś serum na dzień którego można używać
bez stosowania dodatkowo kremów z filtrami?

bo w aptece mnie oświecili, ze każde serum trzeba z kremem
a z drugiej strony producenci o takich rzeczach nie informują (nie informują bo to oczywista oczywistość że trzeba czy nie trzeba i w aptece się nie znają)

Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: serum na dzień? 22.08.17, 10:03
      chyba nigdy sie z takim serum nie spotkalam sad a akurat o serach czesto czytam i wyszukuje w necie bo lubie dodatkowe nawilzenie.
      za to z zupelnie innej beczki, armani wypuscil teraz baze pod podklad z bardzo wysokim filtrem, to tez jest rzadkosc - ale Tobie pewnie nie o to chodzi wink
    • pade Re: serum na dzień? 22.08.17, 10:14
      czy jest jakieś serum na dzień którego można używać
      bez stosowania dodatkowo kremów z filtrami?

a po co chcesz stosować serum?
    • araceli Re: serum na dzień? 22.08.17, 10:20
      stara-a-naiwna napisała:
      > bo w aptece mnie oświecili, ze każde serum trzeba z kremem

Serum to skoncentrowany kosmetyk o lekkiej konsystencji, który stosuje się pod krem - nie pod konicznie krem z filtrem tylko pod krem. To, czy dodatkowo potrzeba kremu z filtrem to zależy czy serum (lub krem nałożony na nie) posiada składniki reagujące na słońce np. retinol czy kwasy (AHA/BHA itp). Na serum nawilżające flity nie są konieczne.
    • kondolyza Re: serum na dzień? 22.08.17, 11:21
      ja nigdy nie uzywam kremow na dzien bo dla mnie serum i podklad/fluid/krem bb/krem cc/krem dd to wystarczająco duzo na twarz na dzien

najbardziej lubie na dzien lekkie serum plynne z wit C
      ewentualnie krem pod oczy mi sie zdarza na dzien wklepac bo z tą wit C uwazam na okolice oczu zeby nie szczypalo
      a na noc stosuje serumy odzywcze,z komorkami macierzystymi, witaminami AE czyli bardzoej odzywcze i na to odzywczy krem na noc
      • kolibeer2 Re: serum na dzień? 22.08.17, 12:13
        a jakie konkretne serum z vit c polecasz ? bo kupiłam jedno apteczne na szybko i trzy dni buźkę leczyłam
        • kondolyza Re: serum na dzień? 22.08.17, 12:57
          moge polecic yonelle, rewelacja.
          mialam tez kiedys Lierac i bylo dobre. teraz koncze eris ale nie jest tak rewelacyjne
        • princesswhitewolf Re: serum na dzień? 23.08.17, 09:09
          a nie lepiej kupic kwas hilauronowy w zelu + wit C w zelu o przyzwoitym stezeniu ale bez przesady? Lepszy efekt i jakosc
      • beata985 Re: serum na dzień? 23.08.17, 09:16
        Bo jak uzywaz bb lub cc to kolejny krem jest całkowicie zbędny.
    • stara-a-naiwna Re: serum na dzień? 22.08.17, 19:22
      scalając odpowiedż i ponawiając pytania:

serum chce nawilżające - w sumie jakeiś ogólne, zeby mi się twarz nie wysuszała

i najlepiej by było gdybym potem nie musiała już niczym się smarować (czyli bez retinolu itd)

teraz na noc używam palmersa (żadne bóg wie co ale mi służy - mam trądzik różowaty i jestem ostrożna z kosmetykami - i dodatkowo kremów nie lubię "czuć" na twarzy, więc wszystkie z silikonami odpadają)
      i chciała bym coś podobnego na dzień

• pade Re: serum na dzień? 22.08.17, 20:32
        a nie możesz tego palmersa używać rano skoro Ci służy?
        Serum to coś jak tonik, działanie inne, ale żadne nie jest kosmetykiem do samodzielnego używania. Serum jest zazwyczaj lekkie i nałożenie na niego kremu nie powoduje lepkości na twarzy, chyba, że krem jest lepki. Próbowałaś może krem Dermedic? Mam koleżankę z trądzikiem różowatym, bardzo go sobie chwali.
        • stara-a-naiwna Re: serum na dzień? 22.08.17, 21:56
          palmers ma retinol i wit C i E więc nie można go na słońce
          i to takie "serum" oleiste (szybko sie wchłania ogólnie)

• b-b1 Re: serum na dzień? 23.08.17, 07:55
            Jeśli na noc używasz palmersa z retinolem, to na dzień powinnaś używać kremu z filtrem, niezależnie, czy dasz pod niego serum nawilżające, czy też nie. O tym prawdopodobnie mówiła farmaceutka.
            Retinol wysusza skórę, więc dobrze jest z rańca nałożyć sobie serum nawilżające, a na to zamiast zwykłego kremu-krem z filtrem. Możesz spróbować znaleźć samodzielny krem z filtrem dobrze nawilżający, możesz również-jeśli zdecydujesz się na serum- nałożyć na nie krem BB z wysokim filtrem(jeśli korzystasz z kosmetyków kolorowych).

• stara-a-naiwna Re: serum na dzień? 23.08.17, 08:42
              >Jeśli na noc używasz palmersa z retinolem, to na dzień powinnaś używać kremu z filtrem, niezależnie, czy dasz pod >niego serum nawilżające, czy też nie. O tym prawdopodobnie mówiła farmaceutka.

nie mówiła.
              mówiła, ze nie można tego kosmetyku stosować na dzień.

no i właśnie kremów chciałam uniknąć
              mam problem z konsystencją - najbardziej by mi pasowała ziaja oliwkowa albo zwykła nivea wink
              (wiem, wiem... samo zło - nie lubię bardzo konsystencji którą "czuje" po nałożeniu na twarz - czyli wszystkiego z silikonem a teraz prawie wszystko am silikon)
              • pade Re: serum na dzień? 23.08.17, 08:52
                No to ja mam odwrotnie, swojego kremu nie czuję, ziaję używam awaryjnie na noc bo jest tłusta i się lepi.
                Nie unikniesz kremu na dzień, serum go nie zastąpi.
              • princesswhitewolf Re: serum na dzień? 23.08.17, 09:15
                >no i właśnie kremów chciałam uniknąć

no to idz na allegro i kup po prostu kwas hilauronowy w zelu. Podstawa wszystkich nawilzaczy.
                Wiekszosc owych serow to ow kwas w postaci zelu + wit C + wit A ( retinol czyli) + Matrixyl

bo cala reszta nie dziala jakos nadzwyczajnie.
      • princesswhitewolf Re: serum na dzień? 23.08.17, 09:13
        > mam trądzik różowaty

Soolantra 10 mg krem na recepte w aptece i minimum 4 tyg zanim beda efekty cieniutko smarowac codziennie

Mowie powaznie. To ci pomoze. Gwarantuje ale musisz byc cierpliwa bo efektow nie ma zaraz ale po 4 tygodniach mniej wiecej.

Odkryto ze za tradzikiem rozowatym stoi nuzeniec. I wyprodukowano Soolantre. Moja mama cale lata sie meczyla z potwornymi ropnymi stanami na nosie. Po Soolantrze- nic. Nos jak nowy. Tylko tyle, ze zostaly blizny po poprzednich walkach z tradzikiem rozowatym

Wez powaznie co mowie i kaz dermatologowi zapisac Soolantre. TO DZIALA.

Nie, masc nie zawiera rteci. Zawiera srodek nuzeniobojczy.
        • stara-a-naiwna Re: serum na dzień? 23.08.17, 20:23
          jestem po solantrze
          z 8m jak nie dłużej stosowałam
          twarz mam zaleczoną ale wiem, że czegokolwiek smarowac nie mogę

ps. i ja nie miałam zadnych wyprysków tylko czerwoną twarz jak bym popiła wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka