Dodaj do ulubionych

Parasolki w dłoń

23.08.17, 08:10
www.tvn24.pl/nowy-projekt-ustawy-aborcyjnej-sklada-komitet-zatrzymajaborcje,766478,s.html
Podobno tym razem projekt ma poparcie biskupów i wierchuszki PISu, bo nie przewiduje karania kobiet za aborcję i jej całkowicie nie zakazuje. Chcą tylko zakazać - jak oni to nazywają - aborcji "eugenicznej" (w końcu wychowywanie w PL dziecka z ZD to cud, miód i orzechy, przyklad w moim poprzednim wątku).

Obawiam się, że tym razem projekt przejdzie, choćbysmy setkami tysięcy wyszły na ulice. Myślę jednak, że i tak warto protestować. Niech przynajmniej kobiety, którym przyjdzie urodzić dzieci bez mózgu w tym chorym kraju wiedzą, że nie są same.
Obserwuj wątek
    • kfugktru23 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 08:29
      Jestem z wami!
    • solejrolia Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 08:29
      Będę na proteście!
    • mamma_2012 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 08:35
      Ostatnio czytałam, że na Islandii problem dzieci z ZD praktycznie nie istnieje. To pokazuje jak zachowują się w takiej sytuacji kobiety, które mają realna wolność wyboru.
      • niu13 Re: Parasolki w dłoń 24.08.17, 18:06
        Wskaż źródło. Ta informacja jest bzdurną pustą propagandą prolajferów
    • kropkacom Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 08:41
      To chyba ty twierdziłaś, że takie protesty to są zbędne? Przypominam, że tamten projekt był bardziej opresyjny dla kobiet. W każdym razie - powodzenia.
      • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 08:48
        Dlatego chodziłam na Czarne Marsze. Oj, kropka, znowu ci się wszystko pomerdało.
        • kropkacom Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:04
          Dobrze dla ciebie wobec tego.
      • araceli Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:19
        kropkacom napisała:
        > To chyba ty twierdziłaś, że takie protesty to są zbędne?

Nie - ona wyśmiewała zbieranie podpisów pod projektem liberalizującym przepisy.
        • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:30
          Tak, bawiło mnie, że panie zbierające podpisy prosiły o autograf panie 50+, a mnie - matkę z niemowleciem w wózku - onstentacyjnie omijały wzrokiem.
          Tyle w temacie, że to kobiety, ktorych problem niechcianej ciąży może dotyczyć, powinny decydować o kształcie ustawy.
          • araceli Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:39
            lauren6 napisała:
            > Tak, bawiło mnie, że panie zbierające podpisy

A nieee... na początku wyśmiałaś całą akcję:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,162054906,162054906,inicjatywa_Ratujmy_kobiety_.html#p162055737
    • joa66 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 08:49
      Zgadzam się w 100% - nawet jeżeli się nie uda, niech każda kobieta wie, że nie jest sama.
    • triss_merigold6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:01
      Zgadzam się. Btw, uważam że zasypanie okolic Sejmu i Nowowiejskiej wieszakami było efektowne i skuteczne.
    • edelstein Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:04
      Mialam watpliwa przyjemnosc poznac ludzi,ktorzy sa za ta ustawa.W ich najblizszej rodzinie urodzilo sie dziecko,ktore ze wzgledu na blad lekarzy ma teraz problemy zdrowotne.A)o odszkodowanie nie beda sie ubiegac,bo i tak nie wygraja B) dziecko musialo byc karmione przez rurki, rurki nierefundowane, coz,panstwo nie ma kasy, za to popieraja ustawe dekomunizacyjna, przeciez miasto placi za zmiany w dokumentach itdtongue_out straszne to jest.
    • araceli Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:17
      Ratujmy kobiety też zbiera podpisy pod swoim projektem:
      poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,22263126,ratujmy-kobiety-zbieraja-podpisy-pod-projektem-ustawy-ktora.html

Warto podpisać.
      • araceli Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:31
        Tutaj strona akcji, można pobrać kartę do podpisu i wysłać:
        federa.org.pl/wp-content/uploads/2017/08/RK-2017-karta.pdf
        • araceli Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 09:31
          araceli napisała:
          > Tutaj strona akcji, można pobrać kartę do podpisu i wysłać:
          > federa.org.pl/wp-content/uploads/2017/08/RK-2017-karta.pdf

Link:
          federa.org.pl/ratujmy-kobiety-2017/
    • anika772 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 12:04
      Ciekawe, czy pójdzie za tym zakaz informowania kobiety o podejrzeniu wad u płodu, i/lub zakaz wykonywania amniopunkcji?
      • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 12:12
        Też jestem ciekawa.
      • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 12:21
        Albo taka hipotetyczna sytuacja. Zakazują amnio (bo po co to komu skoro w Polsce nie można usuwać plodów z wadami).
        Kobieta idzie w 11 tc na usg do zaprzyjaźnionego ginekologa. Ten mowi: nie dobrze, nie widzę kości nosowej, z przeplywami też jest cos nie tak. Ale prosze sie nie martwic, wiele zdrowych płodow też tak ma.
        Co robi kobieta?
        a) Modli sie do końca ciąży żeby jednak płód byl zdrowy.
        b) Wydaje 2500 zł na test NIFTY, czeka 4 tygodnie na wynik i potem ewentualnie wydaje kolejne pare tysięcy zł na aborcje po 12tc w Holandii.
        c) Na spokojnie jedzie na Słowację i za 3 tyś usuwa ciążę przed 12 tc i po 3 miesiacach stara sie o kolejne dziecko.

Którą opcję byscie wybraly? suspicious
        • 1matka-polka Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 12:26
          Dla mnie najrozsądniejsza jest opcja c.
          • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 12:46
            Dla mnie też.

Tyle jesli chodzi o to, że pro lajferzy rzekomo chcą ograniczyć liczbę aborcji. Spowodują tylko i wyłącznie to, że kobiety ze strachu zaczną usuwać zdrowe ciąże.
        • anika772 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 13:03
          d) robi amniopunkcję na Słowacji?
        • martishia7 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 13:12
          Jak przepływy niehalo, to C.
          • niu13 Re: Parasolki w dłoń 24.08.17, 18:12
            B jeślu kogoś stać. Na wynik nifty czeka się 7 do 10 dni. Ja jestem tylko ciekawa, jaki los spotka państwowe ośrodki badawcze zajmujące się genetyką, skoro nie będą mieć materiału do badań
    • issa-a Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 13:19
      powiem szczerze, za ja nie rozumiem tych "oszołomczyń".
      Ktoś im, q!@@#$, każe robić aborcje? przeciez obowiazku nie ma a od sumień innych kobiet wara.
      Ja juz rozmnazac sie nie bedę ale szczerze wspólczuje dziewczynom i mlodym kobietom.
      Wszystie te ruchy kobiece powinny upubliczniać, i jak najszerzej rozpropagować, jak wyglada zycie kobiet (najczęściej samotnych), z chorymi uposledzonymi dziećmi. I policzyc wszystkie koszty - te, ktore ponosi rodzina, psychiczne, finanasowe - kobiety najczęściej nie moga pracować. I te, ktore ponosi państwo.
      Od razu okaże się, że jakas emerytka będzie wolała zoperować zaćme czy biodro niz "utrzymywać" cudze uposledzone dziecko.
      • martishia7 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:13
        Ja uważam, że genialnie to kiedyś zdiagnozował jeden psycholog - wywiad z nim był, ale za cholerę nie pamiętam nazwiska. Jak ktoś coś robi "dla idei", w imię wyższych wartości i sam sobie narzuca surowe ograniczenia etyczne/moralne/dupne/jakiekolwiek, które jednak nie są prawem, i nie są podzielane przez "wszystkich" dookoła, to obserwując otoczenie dostrzega, że ci pozostali nie ponoszą żadnych ale to żadnych negatywnych konsekwencji tego, że surowego światopoglądu nie podzielają. Ba, żyje im się być może lepiej, swobodniej, lżej. I to naszego bardzo zasadniczego i moralnego doprowadza do wkurwu, bo wolałby, żeby ich piorun trafił. A on uparcie nie chce trafiać tu na miejscu tych złych, zaś jego nagroda w niebie - przyszła i niepewna. No to chciałby żeby wszyscy inni chociaż musieli się ograniczyć tak jak on, bo to nie fair, że będąc "lepszy" ma de facto gorzej.
        • fomica Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:31
          A ja spotkałam się z taką interpretacją i porównaniem: jesteś dobrym, wrażliwym człowiekiem i nie podoba ci się krzywdzenie zwierząt (np. topienie małych kotów), mimo, że sama kotów nie masz.
          No i teraz, jeśli widzisz, że ktoś dręczy swojego kota co możesz zrobić: 1. nic, nie twoja sprawa, jego kot, jego decyzja, nic ci do tego. 2. odbierasz każdego dręczonego kota, osobiście otaczasz go opieką. 3. zawiadamiasz odpowiednie służby, wnosisz o ukaranie, podpisujesz petycje o zaostrzenie kar za takie coś. Dajesz 1% z podatku na schroniska.
          Która opcja jest ci najbliższa?
          • 1matka-polka Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:37
            Ja nie rozumiem dlaczego małe koty się topi, zamiast im obciąć łeb łopatą. To drugie jest o wiele bardziej humanitarne. Może za dużo roboty?
          • aguar Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:40
            Wiadomo, że trójka. Widzę, że kobiety są krzywdzone, ale nie stać mnie, żeby fundować każdej legalny zabieg za granicą. Więc podpisuję petycję o prawa kobiet. Przydałoby się też powalczyć o kary dla osób w jakikolwiek sposób utrudniających dostęp do legalnego zabiegu w ustalonych przez prawo przypadkach.
          • minor.revisions Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:59
            Ale to porównanie z kotem jest kompletnie z dupy z wielu powodów. Zaczynając od tego że adekwatne by bylo nie "dręczy kota" tylko "usypia chorego kota".
            • minor.revisions Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 15:01
              A, sorry, myślałam że te koty to że niby płody i krzycząc zarodki a wrażliwy człowiek chce je ratować, nie zalapałam od razu.
              • livia.kalina Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 17:39
                >A, sorry, myślałam że te koty to że niby płody i krzycząc zarodki
                a nie? Bo ja wciąż nie łapię...
          • zlababa35 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 20:38
            Tylko, że te koty już się urodziły ...
            Porównanie nietrafione, bo do tego kota to można by porównać już istniejące niemowlę, ale na pewno nie płód.
            Chyba, że chodziło o dręczenie kobiet zmuszonych do rodzenia dzieci z gwałtu albo warzyw?
      • isa_bella1 Re: Parasolki w dłoń 24.08.17, 00:16
        No ale co ma sumienie do popełniania karalnego czynu? Mordercy pewnie nie mają sumienia więc co,nie karać ich?
    • dyzurny_troll_forum Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:01
      lauren6 napisała:

> Podobno tym razem projekt ma poparcie biskupów i wierchuszki PISu, bo nie przew
      > iduje karania kobiet za aborcję i jej całkowicie nie zakazuje.

Nie można oprzeć się wrażeniu, że dostajecie dokładnie to na co zasługujecie....
      • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:07
        Wy, czyli kto?
        • dyzurny_troll_forum Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:13
          lauren6 napisała:

> Wy, czyli kto?

Wy czyli kobiety? W kogo najbardziej uderza ustawa?
          • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:19
            Trolololo misiu pysiu, tobie się wydaje, że ustawa cie nie dotyczy? Rotfl. Chyba, że zamiast bzykać panie wolisz panów lub swoja reke.

Od poprzedniego watku co tłumaczymy, że też możesz spłodzić dziecko z ZD. I bedziesz na nie płacił alimenty przez całe życie. Jak niewolnik. Przez 50, 70 lat, bo tyle żyją osoby z ZD. A jak zwiejesz za granicę to alimenty zaplacą twoi starzy rodzice.
            Bedziesz plakał i placił. Tak będzie.
          • issa-a Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 14:26
            >Wy czyli kobiety? W kogo najbardziej uderza ustawa?

a kobiety to, przepraszam, dokonuja autogamii (samozaplodnienia), czy jak?
            Wyobraź sobie, ze twoja żona/kobieta/czy jak tam chcesz, nosi w brzuchu uposledzone dziecko. Ciebie to nie dotknie? dotknie, chocby w alimentach, jesli już nie będziesz chciał wziąć na siebie "świetego" (rzecz jasna) obowizaku wychowywania debila.
            (Uprzedzajac; debilizm – stan upośledzenia umysłowego w stopniu lekkim)
            • dyzurny_troll_forum Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 15:00
              issa-a napisała:

> >Wy czyli kobiety? W kogo najbardziej uderza ustawa?
              >
              > a kobiety to, przepraszam, dokonuja autogamii (samozaplodnienia), czy jak?

O właśnie dokładnie to o czym piszę. Szukanie winnych wszędzie dookoła, bo się same nie zapładniają. Powodzenia w dalszych zabawach.
              • lauren6 Re: Parasolki w dłoń 23.08.17, 16:24
                Winni są politycy, głównie płci męskiej, którzy pragną uchwalić to nieludzkie prawo. Więc tak, mamy pełne prawo wskazywać winnych palcem.
              • issa-a Re: Parasolki w dłoń 24.08.17, 00:04
                >Szukanie winnych

nie, no nie przesadzaj...zaraz winnych... a ty z tego 'pukniecia" panienki zadnej radochy nie miales? tak z obowiazku to było czy jak?
                O właśnie dokładnie to, o czym napisze. Popier...ć to kazdy by chcial ale jak okaże sie, że trafil w punkt to juz "niech baba sama się martwi".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka