ichi51e 23.08.17, 17:02 Myslicie ze w eu to moglby byc taki problem jak w Azji? Innymi slowy myslicie ze ludzie wola jedna plec? Ktora? Dziewczynka jak wiadomo zostaje w domu i rodzicami sie zajmie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:06 Taki jak w Azji? Nie. Mimo że część ludzi preferuje konkretną płeć u dziecka, a część z tej części posunęłaby się do aborcji w przypadku "niepasującej" płci. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:12 Nie wpadłabym na to, że to mógłby być problem w Polsce (gdyby nie dzisiejsze wpisy w innym wątku). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:47 No ja tez nie wydaje mi sie ze zwolenikow kazdej z plci jest po rowno. W Azji dochodzi problem ekonomiczny ktorego u nas praktycznie nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:52 A moim zdaniem niestety mogłoby być podobnie, nie aż tak, ale jednak trochę. Podejrzewa, że taka możliwość plus ewentualna akceptacja społeczna tej możliwości, sprawiłaby, że jednak sporo przyszłych ojców życzyłoby sobie potomka płci męskiej. A jak jeszcze postęp medycyny by zapewniał szybsze wykrywanie płci, plus aborcja na życzenie do 12 tygodnia, to pewien trend dałoby się zauważyć i w Europie i to w tej jej "białej" części także. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 18:31 I aerio maz ci mowi wolalbym chlopca udz sie wyskrobac a ty lecisz? O_O Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 20:57 A w Polsce kobiety mają taki status społeczny, jak w Indiach czy Chinach...? Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:54 A ja uważam, że przy czwartej ciąży powinien być już wybór, przy założeniu, że poprzednie dzieci są tej samej płci Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:59 A dlaczego od czwartej? A nie od trzeciej albo od piatej? Ty to masz jednak nawalone w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 18:32 Cos w tym jest w sensie z czworka. Ja sobie myslalam zawsze ze po 4 synu bym sie poddala i uznala ze bog tak chcial (i nie walczylabym o piate z nadzieja ze bedzie dziewczynka) Madrosc ludowa mowi ze trzeba 7memu dac Gabriel wtedy 8 bedzie dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:55 Myślę że kiedyś będzie. Tyle że co do chłopców. Kobiety będą rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 18:01 Tak. Nawet tutaj był taki artykuł, że teraz role się odwracają i to mężczyźni są teraz słabą płcią, bo kobiety lepiej się przystosowany do dzisiejszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 22:22 Myślę że coś w tym jest. Nie spotkałam ani jednej kobiety (choć przyznaje że mam stosunkową małą próbę) marzącej o chłopcu i próbującej raz za razem by takiego mieć. Za to parokrotnie spotkałam się z całkiem na głos wyartykułowanym żalem za córeczką. I informacją że zaszły by w kolejną ciążę bez zawahania gdyby ktoś im dał gwarancję dziewczynki. Podobnych tekstów o chłopcach nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 14:41 a ja spotkałam - jedna ma 3 córki a druga 4. ale fakt że więcej kobiet żałuje że nie ma córki (już przy drugim synu) Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 20:41 Ja jestem taka, od początku każdej ciąży marzyłam o synu. Gdyby była córka, to by była, ale na szczęście mam dwóch synów i jestem b. szczęśliwa Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 09:39 Ja mam starszego syna i w drugiej ciazy marzylam o synku.jest coreczka a te moje rozterki plciowe z perspektywy czasu strasznie glupie mi się wydaja😆 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 09:48 Sąsiadka mojej mamy , starsza kobieta jakiś czas temu siedziała w domu i płakała. Znajoma , która do niej przyszła pyta o co chodzi? Boli coś? Stało się coś? A ona , że całe życie chciała mieć córkę a ma trzech synów. I ona zazdrości innym koleżankom , że tamte mają. Dodam że synowie się nią zajmują. Dbają , mieszkają niedaleko. Wnuki robią zakupy woza po lekarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
ravny Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:39 Babina depresję miała starczą to na każdy temat płakac może. Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:03 Ja znam. Mam 2 koleźanki, które mają po 4 siostry. Mamy liczyły na synka. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 17:59 Mam nadzieje, ze nie...trzeba byc ograniczonym zeby tylko z tego powodu decydowac sie na aborcje. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 18:08 Ale przecież tem proceder w eu juz istnieje od kilkudziesięciu lat - wsród rodzin pochodzących z Indii - a mieszkających w UK ....kiedys widziałam nawet reportaż o tym Od dawna ludzie maja ciągoty do poprawiania natury wiec co im bedzie stało na przeszkodzie w wybieraniu sobie płci dziecka 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 18:15 Są szpitale w niektórych dzielnicach którzy nie podają na USG płci dziecka. Mieli za duzo późnych poronień żeńskich płodów tuż po USG w 20 t .c. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 20:16 W Indiach w ogole zabronione jest podawanie plci plodu. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 20:34 Co nie zmienia faktu ze nadal jest tam nadpopulacja mężczyzn ... widać taki panie cud natury ze w Indiach to mężczyźni tacy jurni ze potem same noworodki płci męskiej sie rodzą .... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 20:59 Zawsze jest wiecej chlopcow (105:100) chlopcy maja wieksza smiertelnosc (naturalnie obecnie wlasnie raczej wszystkie dzieci przezywaja) Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 19:05 Oczywiscie. Z jakiegos powodu ow wielki napis "W tym szpitalu nie podajemy plci dziecka podczas USG" jest w ...kazdym szpitalu Rzecz jasna Indie to Indie I nikt sie tym nie przejmuje (za pare rupii). Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 14:17 Coś w tym jest. Rodziłam 2 razy w UK i nie znałam płci dzieci bo na USG nie chcieli mi podać mówiąc, że nie mogą. Ale też powiedzieli, że jak naprawdę mi zależy to mogę sie umówić prywatnie i wtedy za opłatą będą mogli mi powiedzieć jakiej płci jest dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 18:14 Co za różnica która płeć bylaby częściej usuwana? Aborcja ze względu na płeć trąci dyskryminacją. Albo się chce być w ciąży, albo nie i się ciążę usuwa. Bez dyskryminacji płodow Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 18:35 Przecież jest a nie mógłby. Tam gdzie jest dużo ekhem... obywateli pochodzenia indyjskiego Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 21:24 co tam płeć, a jeśli kolor oczu rodzicom nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 21:58 Ile na swiecie jest aborcji z powodu koloru oczu Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 22:01 no może jeszcze niewiele, ale wraz z postępem, kto wie? z genów możesz wszystko wyczytać. dziwwucha będzie pasztet. chłopak - kurdupel. włosy proste, a szanowni rodzice chcą kręcone. dzieci jest dwoje, a ty życzysz sobie tylko jedno. wiadomo - dziecko własnością rodzica, projektujesz, decydujesz, usuwasz wadliwy produkt... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Plec dziecka a aborcja 23.08.17, 22:36 Dla czytajacych po angielsku: www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/some-couples-in-canada-practising-prenatal-sex-selection-in-favour-of-male-fetuses-studies-show/article29583670/ Old habits die hard, eh Life. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 18:21 bi-scotti - to się nigdy nie skończy dopóki tylko kobiety będą miały macice zdolne nosić płód. Można próbować stwarzać prawo zakazujące selektywnej aborcji (ze wzgledu na płeć) a jednak zawsze się znajdzie lekarz "rozumiejący" problemy danej grupy etnicznej... Ja się zastanawiam czy w ogóle można zmienić mentalność kulturową poszczególnych grup skoro nawet potomkowie ( czyli dzieci wychowane w kraju do którego rodzice wyemogrowali w poszukiwaniu "promised land") wracają do tzw korzeni i niejednokrotnie są " świętsi niż sam Papież" w kultywowaniu tychze (ew wybierają skrzywioną postać obyczajów kraju przodków) Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 09:56 stephanie.plum napisała: > wiadomo - dziecko własnością rodzica, projektujesz, decydujesz, usuwasz wadliwy > produkt... No Ty jakoś nie życzyłaś sobie chorego, upośledzonego dziecka więc widać z własnego doświadczenia piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:27 To jest "zupełnie inna sytuacja", rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 19:08 A Jak sie stwierdza kolor oczu?? Pomijajac fakt, ze jest dosc przewidywalny z koloru oczu rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 14:35 stephanie.plum napisała: > co tam płeć, a jeśli kolor oczu rodzicom nie pasuje? > W sumie co to za różnica z jakiego powodu usuwa sie ciąże. Czy płeć czy ilośc ,czy wygoda matki czy kolor oczu. W miemianiu kobiet kobieta powinna miec prawo usunąć za darmo jak jej coś nie pasi. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 09:23 O, jak tak daleko się posuwasz, to co, jeżeli 'nie pasuje' rodzicom obciążenie rakiem, depresją, hemofilią, schizofrenią? Co, jeżeli nie odpowiada im niskie IQ, zanik empatii, wysoka agresja? A jak wyglądałyby twoje poglądy, gdyby - skoro już tak sobie gdybamy w dziedzinie SF - całość nie miała nic wspolnego z aborcją, tylko z selekcją plemników/komórek jajowych? Gdyby udało się krótko mówiąc udoskonalić naturę tak, że dochodziłoby tylko do powstania wymarzonych, zdrowych ciąż dających wymarzone, zdrowe dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:17 > co, jeżeli 'nie pasuje' rodzicom obciążenie rakiem, depresją, hemofilią, schizofrenią? Nooo, jej akurat nie pasowało, więc chorego dziecka nie chciała. Inni muszą, tylko Sephanie nie - bo to jest właśnie ten jej wyjątkowy przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
regina-phalange Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 18:08 Nie byłabym taka pewna optowania za córkami, sama znam kobiety, u których da radę wyczytać miedzy wierszami, ze "dopiero kiedy urodziły syna..." i dalej różne bla, bla, bla. Z resztą tu też był wątek, gdzie matki synów wypowiadały się, że córka to nie, bo one nie lubią różowego i dziewczynki są beksami, infantylne czy jakie tam jeszcze. O ojcach, którzy z synami mogą wreszcie pograć w piłkę, nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 18:42 przeciez to byl watek pt "o boze jestem w ciazy bede miec synka chlopcy sa tacy beznadziejni" wiec jakie odpowiedzi mialy byc? Odpowiedz Link Zgłoś
regina-phalange Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 21:18 Aż tak nie zapamiętałam, kojarzę tylko wypowiedzi o infantylnych, różowych dziewczynkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Plec dziecka a aborcja 24.08.17, 20:30 Akurat na tym forum dziewczynka to szczyt marzeń, a chłopiec - rozczarowanie i ta gorsza płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:02 Dlatego jakbym miała obstawiać to typowałabym, że wunskie specjalistki usuwałyby męskie płody, a Karyny damskie, bo Sebix tak bardzo chce mieć syna, z którego zrobi zawodnika KSW. Co w wieloletniej perspektywie potęgowałoby przepaść pomiędzy wykształconymi kobietami z dużych miast i meskimi łysymi łbami z prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:33 A ponieważ większość nadal nie przeprowadzałaby selekcji pod tym kątem, to szybko by się przestała rozprzestrzeniać pula córek "wunskich" i synów "sebixów", więc w wieloletniej perspektywie nic by się nie zmieniło z tego powodu. Problemy demograficzne Azji biorą się stąd, że trend jest powszechny, a nie, że wąskim grupom się coś uroiło. (BTW, sądzę, że Karyny też chcą córek do ubierania w falbanki i "przekuwania" uszek, więc jedyne, co mogłoby się zdarzyć, to nadpodaż kobiet. Na świecie wokół jest nadpodaż mężczyzn, więc tak czy owak jest to układ samoregulujący w dłuższej perspektywie ) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 15:04 tia tyle ze Sebixy i Karyny maja przyszlosc dzieci w powazaniu - sa kreca sie po domu tu komunie wyprawilismy tam chrzciny cala wies byla. Problem plci pojawia sie dopiero kiedy mozesz miec jedno dziecko - i w naszym kregu kulturowym wyksztalceni albo chca jedna cicha dziewczynke ktora poda szklanke wody albo synka ktory zostanie prezesem banku. Sadze ze rozklada sie po rowno Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 09:34 Już kiedyś wspominałam tutaj o tekście sprzed nastu lat, którego autorka, mloda matka, rozmawiała z kobietami na porodówce? Gó...e o tym, co by chciały mieć i dlaczego? Tekst był zestawiony z innym reportażem, wcześniejszym o kolejne 30 lat, który w ten sam sposób i na ten sam temat popełniła matka autorki. No i o ile w tekście z lat 70-tych była masa głosów o woleniu chłopców, o tyle paręnaście lat temu - nie. kobiety częściej chciały córek. Moim zdaniem po prostu posiadanie syna przestało dawać "zyski" w postaci wzmocnienia finansowego i podniesienia statusu rodziny. Czy może te zyski radykalnie zmalały. Odpowiedz Link Zgłoś
ravny Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:41 No tak - syna trzeba mieć żeby być ważną w oczach świata i własnego meża, a córki trzeba mieć żeby mieć dla siebie wyrękę w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ravny Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 10:42 Znaczy też - matki córek nie szanują i w jakimś okresie życia uważają za konkurencję, matki wolą związki z synami, ale córka na wyposażeniu domu się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Plec dziecka a aborcja 25.08.17, 16:12 matki uważają swoje córki za konkurencję ??????????? a w czym bo moze coś przegapiłam Odpowiedz Link Zgłoś