ga-ti Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:26 Nie wiem, Twoje dziecko, Ty je wychowujesz, Ty decydujesz. Ja bym nie robiła histerii. Alkoholu w tym nie ma, alkoholikiem po wypiciu z puszki nie zostanie. Moje dziecko pija z nami karmi, bardzo lubi (warki i inne radlery 0% mu nie smakują), pija od mniej więcej 10 roku życia, niby też piwo, ale jakoś po prawdziwe alkoholowe nie sięga, bo mu nie smakuje. No i mam świadomość, że kiedyś sięgnie, nie będę się oszukiwać, i wolę, żeby sięgał w domu, w normalnych warunkach, a nie kryjąc się po krzakach pijąc 'zakazany owoc'. Gdy byłam dzieckiem pozwalano nam spróbować wino, piwo, ba nawet wódkę, nie smakowało mi nic z tych trunków, ale nikt nie robił afery, dzieciak zaspokoił ciekawość. Pikolino też kilka razy kupowaliśmy, nikomu nie smakowało. Wolimy colę A ja uwielbiam pić zimne piwko prosto z butelki, jak patologia pod sklepem normalnie. Pogadaj z dzieckiem o alkoholu, ale też nie demonizuj. Babcię poinformuj, że nie zgadzasz się, by Twoje dziecko piło taki syf (no bo zdrowych rzeczy to tam niewiele), lepiej niech da mu soczek w kubku (byle tylko nie w szklance, by z drinkiem się nie kojarzył). Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 16:04 a możesz odpowiedzieć na pytanie Ga-ti , PO CO Twoje dziecko pije np karmi ? tak mnie to nurtuje, zdrowe -nie , smaczne -kwestia gustu , Twoje dziecko przy zalewie przeróżnych napojów wybrało akurat to ? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 16:15 Bo mu smakuje. Ja piję, gdy nie mogłam alkoholu to właśnie popijałam karmi, młody spróbował, posmakowało, okazjonalnie lubi właśnie karmi, nie pogardzi też kolą i w zasadzie poza wodą, herbatą i kakao nie pija niczego innego, inne przeróżne napoje mu nie posmakowały. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 18:46 Na Twoim miejscu bardzo bym cieszyła gdyby mojemu dziecku nie posmakowwaly przeróżne napoje i pił wodę ,herbatę i kakao. Musi coś pić coś innego? Dla mnie nie do pomyślenia żeby dzieciaków karmi kupowała bo mu smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 21:51 A jeszcze dodam karmi ma 0.5% alkoholu, poczytaj etykietę Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 22:48 A kefir i kiszona kapusta do 2 %. Sok jablkowy - ok. 0,2 %. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 08:23 Poszukaj w necie. Alkomat po wypiciu prze testujacego kilku kefirów nic nie wykazał bo wypiciu odpowiadającej ilość karmi wykazał . Nie jestem chemikiem. Niewiem dlaczego . Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 09:48 Szukalam. Znalazlam o kefirze, a o karmi nie. Alkohol to alkohol. Jego sladowe ilosci wystepuja normalnie w roznych produktach, bo jest naturalnym produktem powstajacym w wyniku fermentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ravny Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 15:57 Abstrahując od tego czy dziecko jest poalkoholikowe, to jest mnóstwo innych napoi które dzieci mogą pić więc takie przyzwyczajanie dziecka od małego że "cool jest obalić piwko z puszki" a do tego "dla towarzystwa trzeba pić obowiązkowo" jest poważnym problemem pani teściowej i należałoby jej zrobić zjebkę. Jeśli wybrałaś sobie partnera alkoholika to zastANÓW SIĘ czy aby twój brat nie wybrał sobie podobnie za żonę alkoholiczkę lub ogólnie nie wtopił w rozpitą rodzinę. Bo mogą ci wciągnąć dziecko w nałóg. Odpowiedz Link Zgłoś
ravny Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 10:36 "– Zgodnie z ustawą, napojem alkoholowym jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym 0,5% objętościowych alkoholu – wyjaśnia mł. asp. Ewelina Wrona, Oficer Prasowy KPP w Przeworsku. – Zgodnie z informacją producenta umieszczoną na oficjalnej stronie, Warka Radler 0,0% jest połączeniem bezalkoholowego piwa Warka i lemoniady cytrusowej. Produkt ten nie zawiera alkoholu, w związku z powyższym nie jest to napój alkoholowy. Sytuacja już w tym momencie staje się być jasna. Choć jest jeszcze jedna rzecz, na którą zwraca uwagę Policja. – Innym aspektem powyższego rozważania jest fakt prowadzenia profilaktyki uzależnień wśród nieletnich – dodaje E. Wrona. – Zakup przez nieletniego piwa bezalkoholowego, uczy go już na tym etapie złych nawyków. Taki produkt spożywczy ma smak piwa, a nawet podobnie się pieni. Młodzież spożywająca takie produkty przed ukończeniem 18 roku życia, może w konsekwencji naturalnie łatwo sięgnąć po napoje alkoholowe po ukończeniu pełnoletniości. Sprzedawczyni we wspomnianym sklepie, nie chcąc sprzedać piwa 0% nastolatkowi, miała zatem ku temu jedynie podstawę psychologiczną – chodzi o kształtowanie pewnych postaw i nawyków – dzisiaj piwo 0,0%, jutro 0,2%, a za tydzień 2% czy więcej. Dzieci podlegają jednak decyzyjności swoich rodziców i to oni powinni wziąć na siebie ocenę sytuacji i konsekwencje. Nie powinien rozsądzać o tym sprzedawca. On jedynie w razie wątpliwości, czy w świetle prawa może sprzedać taki produkt, winien zerknąć na etykietę produktu i tutaj znaleźć odpowiedź." Odpowiedz Link Zgłoś
regina-phalange Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 17:52 Mam mieszane uczucia. Z jednej strony zgrzyta wyrabianie w dziecku nawyku picia piwa, ale z drugiej strony - może należy uczyć mądrego podejścia do alkoholu. Że jest to coś, z czego korzysta się na zasadzie kieliszek wina do obiadu, a nie, że od razu można/trzeba się narąbać. Czy na pewno na wejściu należy postrzegać alkohol jako zagrożenie? Kiedyś byłam na jednej z Wysp Kanaryjskich i widziałam, jak dzieci mniej więcej 10-letnie prowadzono w ramach zajęć szkolnych do winnicy, gdzie dowiadywały się o procesie produkcji wina, bo traktowane jest to tam jak część tradycji, kultury. Z trzeciej strony - dzieci bawią się w dorosłe zajęcia, w dom, w sklep, w wojnę, dziewczynki przebierają się w ciuchy mamy - gdzieś jest granica, za którą zaczyna się mała miss, a nie ma już niewinnej dziecięcej zabawy. No i z czwartej strony - osobiście jestem przeciwniczką gazowanych świństw, piwa niebędącego piwem, wód smakowych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 20:42 Mysle że dramatyzujesz. ZERO alkoholu to znaczy , że to zwykły napój jest, co z tego że pod nazwą piwa. Juz bym wolała żeby pili to od energetyków , ktore dzieciaki uwielbiają i piją po kryjomu Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 21:54 0 w karmi oznacza 0.5 %. Pewnie w radlerze 0.0 oznacza 0.05 %. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 22:12 Nie nie oznacza, wystarczylo sie pofatygowac i przeczytac etykiete. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 22:17 Rzeczywiście, 0,05% alkoholu to dramat. Kefir ma więcej. Nawet te 0,5% w karmi to nic. Ja sama jako dzieciak pijalam karmi, notabene też u babci, bo mi smakowało. Do dziś mi zresztą smakuje. Wyobraź sobie, że na alkoholika nie wyrosłam. Natomiast jakby moi rodzice mieli tak histeryczny stosunek do alkoholu jak tu się prezentuje i zrobili by babci awanturę o to nieszczęsne karmi, to chyba bym im po złości wypila normalny alkohol gdzieś na podwórku przy pierwszej lepszej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 22:27 Urwało mi. Na szczęście nie mieli. U mnie w domu rodzinnym dzieci mogly pić piwa bezalkoholowe i szampana piccolo, nikt też nie robił tragedii jak na uroczystości pojawił sie tort nasaczony alkoholem lub jak dziecko wyjadlo cukierka z likierem z bombonierki. Zresztą te cukierki i tak nie są zbyt smaczne, wiec jedzenie ich nie miało wiekszego sensu. Za to mieliśmy zakodowane, że alkohol jest dla dorosłych i nam, dzieciom, nie wolno go pić. Tyle. Wypicie raz na ruski rok butelki karmi z babcią nie sprawiło, że po paru latach rzuciłam się chciwie na normalne piwo traktując to jako jakiś "następny krok". Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 22:01 Jatka na 200 postów, bo dzieciak napił się soczku z bąbelkami Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 08:26 E tam jaka, dyskusja ! W sumie to świetnie ze ludzie s różni i maja odmienne zdanie. Wyobrażacie sobie jaka nuda byłaby na świecie gdyby wszyscy uważali to samo.? Np jak by wyglądał ten wątek ÷-). Choć chyba by wogole by nie było, bo przecież założycielka wątku zgadzało by się w pełni z babcia syna,albo na odwrót Odpowiedz Link Zgłoś