Dodaj do ulubionych

Ferryryna a żelazo - anemia?

26.08.17, 09:39
Czy możecie mi wytłumaczyć zależność między ferrytyna a żelazem?
Czy mając hemoglobine i żelazo na odpowiednim poziomie a niską ferrytyne ma się anemię?
Obserwuj wątek
    • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 09:39
      Ferrytna oczywiście
    • aguar Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 09:46
      Warunkiem rozpoznania anemii jest obniżony poziom hemoglobiny. Przy niskiej ferrytynie i prawidłowej hemoglobinie nie ma anemii, takie wyniki świadczą najwyżej o małych zapasach żelaza w organizmie.
    • marminia Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 11:31
      Masz małe zapasy żelaza, ale "na bieżąco" organizm sobie radzi. Czyli na obecną chwilę tragedii nie ma (nie masz anemii), problem może pojawić się np. w sytuacji większej utraty krwi (u mnie taką sytuacją była miesiączka krwotoczna), wtedy poziom hemoglobiny może lecieć w dół, bo nie można uzupełnić żelaza z zapasów organizmu.
    • snakelilith Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 14:09
      Teoretycznie nie masz jeszcze anemii, ale ta definicja nie jest konieczna by odczuwać symptomy związane z anemią. Ja miałam poważne objawy przy hemoglobine w normie (ferrytyna i żelazo za niskie). Nie chcę nawet wiedzieć, jak czują się osoby z anemią. Niskie wartości ferrytyny należy w każdym razie uzupełnić żelazem, bo u miesiączkującej kobiety bardzo szybko może w takiej sytuacji pojawić się anemia.
      • perspektywa13 Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 15:34
        Mój syn miał niskie żelazo i hemoglobine i hematolog wysłała na badanie ferytyny.Po dobrym wyniku powiedziała ze wszystko jest w porządku.
      • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 15:46
        Mam objawy anemii. Ciągle mi słabo, wypadają wlosy, wysokie tętno, szybkie męczenie, duszności.
        Lekarz rodzinny skierował do psychiatry z podejrzeniem nerwicy jednak została ona wykluczona. Psychiatra kazał powtórzyć badanie ferrytyny poniewaz od ponad 1,5 roku ma tendencje spadkowa. Teraz jest dolna granica normy. Mam 11 a norma 11-307
        • snakelilith Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 17:09
          Mnie włosy nie wypadały nawet przy za niskim żelazie i ferrytynie 8.. Byłam tylko ciągle zmęczona, miałam zadyszkę przy wchodzeniu po schodach i ogólnie czułam mocny zanik kondycji oraz bóle mięśni. Zwalałam na stres, niskie ciśnienie, zaniedbania treningu (była zima i mniej się ruszałam) i starzenie się. Do lekarza poszłam jak zaczęło kręcić mi się w głowie. Niestety, bardzo długo bujałam się z żelazem w tabletkach, wartości ferrytyny nie chciały się podnosić, to znaczy najpierw podeszły do 15, a po kilku następnych miesiączkach znowu były 8. Do objawów doszły jeszcze stany depresyjne, problemy z wzrokiem i szumy w uszach. Dopiero infuzje pomogły. Po dwóch tygodniach po żelazie w żyłę czułam się jak inna, nowonarodzona osoba. Ferrytynę miałam wtedy 100, a lekarka polecała dalej brać od czasu od czasu żelazo w tabletkach, bo niestety mam skłonność do obfitego miesiączkowania. 11 to bardzo mało. Powinnaś zacząć brać żelazo. Koniecznie.
          • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 17:22
            Ja objawy mam juz baaardzo dlugo.
            Lekarz wmawia nerwice a ja nie funkcjonuje. Praktycznie chodzic nie mogę bo mi slabo.

Rodzinny twierdzi, ze 11 to norma. Wiec nie ma co sie faszerowac zelazem.
            Ale ja zle sie czuje.
            • aguar Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 17:38
              Snakelilith, bez anemii nie będziesz miała objawów anemii, bo ludzki organizm tak nie działa. To hemoglobina transferuje tlen z płuc do tkanek więc dopiero jak jej jest za mało, to ma się z tego powodu duszność, przyspieszone bicie serca, szybciej się człowiek męczy. Niskie żelazo, ani niska ferrytyna nie dają takich objawów. Musiałaś się naczytać i sobie wmówić, a faktycznie pewnie masz nerwicę albo depresję, podobnie jak autorka.
              • snakelilith Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 20:03
                aguar napisała:

> Snakelilith, bez anemii nie będziesz miała objawów anemii, bo ludzki organizm t
                > ak nie działa. To hemoglobina transferuje tlen z płuc do tkanek więc dopiero ja
                > k jej jest za mało, to ma się z tego powodu duszność, przyspieszone bicie serca
                > , szybciej się człowiek męczy. Niskie żelazo, ani niska ferrytyna nie dają taki
                > ch objawów. Musiałaś się naczytać i sobie wmówić, a faktycznie pewnie masz nerw
                > icę albo depresję, podobnie jak autorka.

Sorry, ale ja wierzę mojemu lekarzowi interniście, który był zdania, że za moje objawy odpowiedzalny jest niedobór żelaza. Niczego sobie nie wmawiałam, bo w ogóle nie pomyślałam nawet o żelazie. Poszłam do lekarzy, jak kiedyś podczas całkiem spokojnego wieczoru zaczęło kręcić mi się nagle w głowie. Po raz pierwszy w życiu, bo nigdy wcześniej takiego czegoś nie miałam. I podejrzewałam nawet tarczycę, czy po prostu wahania ciśnienia, bo zawsze miałam bardzo niskie, w życiu bym nie pomyślała o żelazie. Mój lekarz zalecił mi wszystkie potrzebne badania i okazało się że mam bardzo niską hemoglobinę (na granicy normy), niskie żalazo i niską ferrytynę. Winowającą jest prawdopodobnie obfite miesiączkowenie związane ze zbilżającym się przekwitaniem. I wszystkie objawy zniknęły po żelazie, nie wszystkie naraz, ale stopniowo. Więc nie wmawiaj mi nerwic, czy innych problemów, bo na nic takiego nie cierpię.
            • agrypina6 Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 18:07
              Wspolczuje Twojemu lekarzowi rodzinnemu. Psychiatra to dobry trop, bo tacy pacjenci jak Ty, którzy mają dobre wyniki a ciągle szukają sobie chorób, to powinni płacić dodatkowo za wizyty u lekarza. Jesteś hipochondryczka, albo chora psychicznie.
              • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 18:29
                Uhm.....

Przeciez napisane jesr, ze bylam na wizycie. I to psychiatra stwierdzil za niska ferrytne.
                Czytaj prosze ze zrozumieniem
                • memphis90 Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 18:32
                  A czy psychiatra odniósł się może do HB czy MCV? Niska ferrytyna nie odpowiada za takie objawy. Dolna granica normy to nadal norma. Tarczycę sprawdzalas?
                  • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 18:34
                    Tak, MCV poniżej normy, hemoglobina w dolnej granicy.
                  • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 19:41
                    Tsh, ft3,'ft4 w normie. Podwyzszone atpo, tarczyca niejednorodna ze zmniejszonym przeplywem. Czyli Hashimoto ale jestem bez lekow poki hormony w normie
              • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 18:30
                I dodam, ze nie mam dobrych wynikow, tak jak napisane jest we watku
        • memphis90 Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 18:30
          Ja takie objawy miałam przy nadczynności tarczycy. Przy anemii i to dość poważnej objawów nie miałam żadnych.
          • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 18:31
            Hormony tarczycy w normie. Mam tylko Hashimoto
            • madami Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 27.08.17, 19:48
              W normie tzn jak %?
        • madami Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 27.08.17, 19:47
          ania.rene napisała:

> Mam objawy anemii. Ciągle mi słabo, wypadają wlosy, wysokie tętno, szybkie męcz
          > enie, duszności.
          > Lekarz rodzinny skierował do psychiatry z podejrzeniem nerwicy jednak została o
          > na wykluczona. Psychiatra kazał powtórzyć badanie ferrytyny poniewaz od ponad 1
          > ,5 roku ma tendencje spadkowa. Teraz jest dolna granica normy. Mam 11 a norma 1
          > 1-307
          >

Masz bardzo niską tę ferrytynę, ja zabrałabym się za porządne suplemnetowanie.
          • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 27.08.17, 21:51
            I ona moze dawac takie objawy?
            • madami Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 28.08.17, 09:31
              Oczywiście, że TAK, próbuj suplementacją, dąż do wyniku mniej wiecej w połowie normy. Kup sobie dobre, chelatowe żelazo, bierz z wit C, kwasem foliwoym, witaminy z grupy B i obserwuj swój organizm. Ja bym się jednak dobrze przyjrzała tarczycy. Bo warto sobie zadać pytanie DLACZEGO taka niska ferrytyna? Odpowiedzi są dwie albo błędy dietetyczne albo coś powoduje, że żelazo wchłania sie gorzej. Hashimoto szczególnie nieleczone może dawać taki pakiet, jest to choroba niedoborów ( sprawdzałas inne niedobory jak D3, B12) i suplementacja jest jedną z metod "leczenia".
              • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 28.08.17, 10:34
                D3 mam 16. Teraz przyjmuje 10tys jednostek, biore bcompkex, wit b12 mam 666.
                Hashimoto mam, atpo wysokie, tarczyca niejednorodna ze zmniejszonym przeplywem-nie leczone poniewaz tsh, ft3, ft4 w normie. Procentowo ok 20%
                • madami Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 28.08.17, 17:06
                  Jeżeli to 20% to wolne hormony to ja z kolei na 100% zmieniłabym lekarza bo tkwisz w niedoczynności.
                  • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 29.08.17, 14:32
                    Ft3 i FT4.
                    Ale ja bylam u dwoch, kazdy mi.mowi, ze sa w normie sad
                  • ania.rene Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 29.08.17, 14:33
                    Ft3 27% ft4 25%
              • snakelilith Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 28.08.17, 11:32
                madami napisała:

Kup sobie dobre, chelatowe żelazo, bierz z wit C, kwasem foliwoym, witam
                > iny z grupy B i obserwuj swój organizm.

Nie rozumiem tego leczenia na własną rękę. A nie lepiej porozmawiać z lekarzem internistą i brać zalecony przez niego preparat? Odradzam też łykanie witamin bez sprawdzonych niedoborów, bo witaminy to nie cukierki i nadamiar jest równie szkodliwy jak ich niedobór.

Bo warto sobie zadać pytanie DLACZEGO taka niska ferrytyna? Odpowiedzi s
                > ą dwie albo błędy dietetyczne albo coś powoduje, że żelazo wchłania sie gorzej.

Najczęstszą przyczyną niskich wartości żelaza i ferrytyny u kobiety są obfite miesiączkowania, odżywanie nie ma z tym nic wpólnego, aż tak uboga w żelazo nasz współczesna dieta nie jest, chyba że ktoś jest ścisłym weganem. Wykluczyć należy też inne krwawienia, na przykład z żołądka, czy jelit, choć jest to u młodych ludzie raczej rzadkie. A test na wchłanianie żelaza jest bardzo prosty, u mnie też wykonał go lekarz internista, wiadomo wtedy, czy suplementacja oralna ma w ogóle sens.
                • pade Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 28.08.17, 14:54
                  Miałam identyczne objawy jak Snakelilith, nie byłam w stanie wejść na pierwsze piętro, zadyszka, ból mięśni, nogi jak z waty. Do tego senność i ogólne zdołowanie. Nie wpadłam na to, że to anemia, bo zawsze miałam wysoka hemoglobinę (14- 14,5) nawet od razu po porodzie. Dopiero badania okresowe do pracy wykazały, że nie jest dobrze. Przy hemoglobinie 11 mimo, że to jest norma, też się źle czuję. Poprawia mi się po tardyferonie z kwasem foliowym.
                  Czytałam gdzieś, że stany depresyjne czy nerwowość też mogą być wywołane przez niedobór żelaza.
      • 1234wxyz Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 29.08.17, 14:34
        Czuja sie jak z kazda inna choroba- roznie w zaleznosci od jednostki. Mam anemie cale zycie, czuje sie normalnie.
    • madami Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 15:58
      Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, mało ferrytyny = małe zapasy żelaza o organizmie. Te zapasy żelaza służą wielu procesom chemicznym jakie zachodzą, jest ich naprawdę dużo, głównie procesy tworzenia itp. Inne żelazo występuje w czerwonych krwinkach, w hemoglobinie ( służy do transportu tlenu). Żelazo dzieki zdolności do zmiany stopnia utlenienia jest idealnym katalizatorem reakcji chemicznych.
      Definicja anemii definicją ale warto mieć jednak pewne zapasy żelaza, nie tkwić w dole normy wtedy wiele procesów zachodzi po prostu lepiej i sprawniej.
    • urticadioica2 Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 26.08.17, 20:31
      Mialam dokładnie to samo. Hemoglobina i żelazo były na granicy a ferrytyna bardzo niska. Lekarze uznali, że od dłuzszego czasu jestem na granicy anemii. Leczyli mnie na anemię. Zażywalam - tardyferon(świetny) i odczułam dużą różnicę, duzą poprawe, znikneły wszystkie objawy. Po 3 mcach kontrolowałam poziom ferrytyny, był ok. żelazo zażywam teraz tylko przez kilka dni w mscu.
    • ela.dzi Re: Ferryryna a żelazo - anemia? 28.08.17, 13:48
      Tak i potrzebna jest suplementacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka