Dodaj do ulubionych

łazienka - dylematy

11.09.17, 09:47
Rodzina 2+2, mieszkanie w bloku. W tej chwili mamy 2 łazienki: jedną większą ok. 6 m, drugą 1m x 1,5m: mieści się w niej WC i mini umywalka. Z tej mniejszej łazienki praktycznie nie korzystamy: w ostatnich latach raczej mi służy za wózkarnię.

Czeka nas remont większej łazienki i mąż wymyślił taki plan. Skoro i tak nie korzystamy z mniejszej łazienki to przeróbmy ją na pralnię: zamiast toalety i umywalki zmieściłaby się tam pralka, suszarka i jakieś kosze na bieliznę. W łazience pralka zwolniłaby sporo miejsca, które zagospodarowalibyśmy na bidet. Tym sposobem wzbogacilibyśmy nasze mieszkanie o dwa ematkowe must have: bidet i suszarkę. Kosztem jednej łazienki.

Zastanawiam się jednak czy brak drugiej łazienki nie stanie się problematyczny za kilka lat, gdy młodsze dziecko odpieluchuje się. Na dzień dzisiejszy pralnia wydaje mi się racjonalniejszym wyborem, bo korzystalibyśmy z niej niemal codziennie, a druga łazienka jest raczej awaryjna.
Obserwuj wątek
    • kanga_roo Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 09:54
      uważam, że pomysł jest OK, sama tak kiedyś kombinowałam, kiedy chciałam zmienić mieszkanie na większe. u nas (dom, łazienki mamy dwie) w 90% przypadków rodzina 2+2 korzysta z jednej łazienki. pytanie, czy w większej łazience macie wc, a jeśli nie, to czy można je tam zainstalować.
      do tego dodam, że my w tej używanej intensywnie łazience mamy prysznic z głębokim brodzikiem. kiedy dzieci były małe, używały go jako wanny (mogły chlapać w kąpieli ile wlezie) a teraz wszyscy biorą prysznic i już smile
      • lauren6 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 09:57
        > czy w większej łazience macie wc

Mamy.

> do tego dodam, że my w tej używanej intensywnie łazience mamy prysznic z głębokim brodzikiem. kiedy dzieci były małe, używały go jako wanny (mogły chlapać w kąpieli ile wlezie) a teraz wszyscy biorą prysznic i już smile

Obecnie mamy wannę, ale też rozważamy jej likwidację i zrobienie kabiny prysznicowej. Z wanny też prawie nie korzystamy.
    • agata_abbott Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 09:54
      Myślę, że największy problem będzie wtedy, kiedy dzieci będą miały lat naściesmile
      Ale fakt - dziecko "pieluchowe" nie korzysta z ubikacji, a z drugiej strony dziecko dopiero co odpieluchowane musi mieć wolny dostęp, często "na już". Więc nie wiem, czy bym rezygnowała z dodatkowej ubikacji.
      • rulsanka Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:13
        Dziecko dopiero co odpieluchowane korzysta zazwyczaj z nocnika.
    • afro.ninja Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 09:56
      Moim zdaniem pomysł ok. Ja mam jedna łazienkę, na razie trzy osoby i nie marzę o drugiej toalecie, o pralni tak. Na pewno bym nie ladowala do wiekszej bidetu, tylko zainstalowalabym przy sedesie bidetke.
    • slonko1335 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 09:57
      Macie jeszcze dodatkowe wc, czy łazienka ta większa jest razem z wc?
      My mamy oddzielne wc i przy opcji 2+2 i tak jest często problem z dostaniem się do kibelka w opcji łazienka razem z kibelkiem już sobie tego nie wyobrażam.
    • ashraf Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 09:57
      My mamy dwie lazienki i uwazam to za zupelnie inny komfort zycia, wiec na pewno nie rezygnowalabym z drugiej lazienki, zwlaszcza majac w dalszej perspektywie korzystanie z toalety przez 4 osoby.
      • magia Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:10
        Popieram. Nie wyobrażam sobie 1 łazienki przy 4 osobach korzystających, więc z bólem ale nie pozbywalabym się jej.
        Suszarkę zawsze możesz postawić na pralkę jeśli masz miejsce.
    • mdro Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:01
      No to sobie wyobraź, że dzieci już chodzą do szkoły. Wstajecie wszyscy mniej więcej o tej samej porze, ktoś zamyka się w łazience i bierze prysznic, a trzy pozostałe osoby przestępują z nogi na nogę wink.
      • memphis90 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:10
        To nie jest rozwiązanie dla wstydliwych... Ale póki rodzina nie wstydzi się sikac, podczas gdy drugi bierze prysznic czy myje zęby....
        • mdro Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:22
          Sikać jak sikać... wink
          • minor.revisions Re: łazienka - dylematy 21.10.17, 18:59
            Poo-pourri suspicious
    • loola_kr Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:04
      Pralnia to super pomysł, pomimo, że teraz nie potrzebujecie drugiej łazienki, to jej brak zaczniecie odczuwać za kilka lat.
    • thea19 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:09
      nie oddalabym drugiej lazienki. my w trojke mielismy jedna i drugiej mi mocno brakowalo. w nowym domu pierwsze co kupilam do lazienek to kibelki bo zawsze jak wracalismy do mieszkania to kazdemu sie chcialo siku a kibelek jeden.
    • mamablue Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:12
      Jasne, a potem ktoś się kąpie, a drugi ktoś, już nastoletni chce ...kupę... niekoniecznie w towarzystwie kąpiącego się rodzica. Pralnia super pomysł, ale na pewno nie kosztem osobnego wc.
    • bo1 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:25
      Jeżeli nie przerażają Was remonty co kilka lat, to zróbcie to, co zamierzacie, czyli przeróbcie małe WC na pralnię. Skoro jest okazja, nie warto powstrzymywać się od dostosowania pomieszczeń do obecnych potrzeb. Z tym, że nie wprowadzałabym do większej łazienki dodatkowej skorupy, czyli bidetu. Zamiast tego lepiej moim zdaniem zrobić bidettę podtynkową obok muszli lub ostatecznie bidettę umywalkową, jeśli umywalka jest blisko sedesu. Jeżeli za kilka lat okaże się, że przydatniejsza niż pralnia byłaby ubikacja, przywrócicie stan pierwotny.
    • 1matka-polka Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:26
      Nie wyobrażam sobie życia w rodzinie bez dwóch ubikacji. Im starsze dzieci, tym więcej czasu spędzają w łazience. A jeśli ktoś się pochoruje? To reszta ani się nie może umyć ani załatwić. Bidet uważam za całkowicie zbędny. Starałabym się w drugiej łazience zmieścić małą muszlę i mini-umywalkę.
      • thea19 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:30
        wez, bez bidetu??? toz to patologia
        • 1matka-polka Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:39
          Ostatecznie można sobie słuchawkę od prysznica przyczepić do toalety i się polewać. Aczkolwiek nie rozumiem idei tego urządzenia i zastanawiam się, jak długo trzeba się polewać, nie używając palca, bo późniejsze domycie go graniczy z cudem, żeby osiągnąć w miarę zadowalający efekt.
          • 1matka-polka Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:34
            Czy jakaś użytkowniczka bidetu zechce mnie oświecić?
            • iza232 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 19:24
              1matka-polka napisała:

> Czy jakaś użytkowniczka bidetu zechce mnie oświecić?
              >
              Ale w jakim zakresie? Wycierasz tyłek papierem najdokładniej jak się da a potem przesiadasz się na bidet i domywasz wodą z jakimś mydłem/żelem. Tak mi się wydaje, bo osobiście nie używam bidetu do mycia tyłka po grubszej sprawie, tylko do higieny intymnej. Nie chce mi się włazić do wanny i moczyć od pasa w dół, więc siadam na bidet i mam nogi suche. Doceniłam ten sprzęt jak mam dwie nastoletnie córki, z miesięcznymi przypadłościami.
          • issa-a Re: łazienka - dylematy 21.10.17, 17:41
            >zastanawiam się, jak długo trzeba się polewać, nie używając palca

o, w doopke...już widze oczyma wyobraźni ten palec, dłubiacy w odbycie.
            Wyobraź sobie, że, nie majac bidetu, nie trzeba sie polewać. Jest mokry papier toaletowy, który z powodzeniem zastepuje "polewanie" i "dłubanie".
            A, przepraszam, uzywając bidetu to "palca" nie angażujesz? bo odnosze niejasne wrażenie, ze zarówno bidet, jak i bidetta, sa uzywane podobnie. Powiedziałabym, tak samo.
      • lady-z-gaga Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:18
        >Nie wyobrażam sobie życia w rodzinie bez dwóch ubikacji.

Ty nie, ale Lauren napisała, że z tej drugiej nie korzystają.
        • 1matka-polka Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:27
          Bo mają jedno dziecko w pieluchach a drugie pewnie tez małe, to i nie ma potrzeby, żeby korzystać z dwóch toalet.
          • lady-z-gaga Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:36
            No właśnie. Jaki sens urządzać się pod katem tego, że małe dzieci kiedys będą nastolatkami? teraz remonty robi się częściej, niż raz na 30 lat. Jesli pojawi się uciążliwość w postaci zbyt małej ilości toalet, można wtedy pomyśleć o powrocie kibelka na swoje miejsce, rury zostaną przecież tam, gdzie są. Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, że akurat w tej rodzinie wszyscy będą mieli słabe zwieracze - przypominam, że mnostwo rodzin nie ma wyboru, mając jedną łazienkę i mimo to nie chodzą w pampersach. Normalną rzeczą w rodzinie jest pytanie "idę się kąpać, czy ktoś potrzebuje skorzystac z toalety? "
            • 1matka-polka Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:40
              A potem się kąpiesz w tym smrodzie. Wychowałam się w blokach ale toaleta była oddzielona od łazienki i całe szczęście.
              • komorka25 Re: łazienka - dylematy 12.09.17, 15:58
                Ja mam sprawną wentylację.
            • loola_kr Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 12:08
              ale jak zrobi bidet w miejscu pralki to potem ciężko będzie ja upchnąć i to do tego razem z suszarką... Chyba, że będzie miejsce w kuchni. Albo remont dwóch łazienek za 5-7 lat.
    • agnieszka_kak Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:30
      Pomieszczenia, gdzie jest jedynie toaleta, nie nazwałabym łazienka... Większość rodzin ma jedno wc w mieszkaniu i sobie radzą, więc robiła bym pralnie. Sama mam schowek, gdzie jest pralka, suszarka i półki i bardzo sobie chwalę.
      Dodatkowa toaleta przydatna jest w pietrowych domach, w mieszkaniu moim zdaniem wystarczy jedna.
    • mea8 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:32
      A nie można rozwiązać tego tak, że owszem robicie pralnię, ale wstawiacie tam również wc? U mnie jedno WC w obecnej chwili nie miałoby racji bytu. Bardzo często w czasie wieczornych kąpieli, starszy siedzi w wannie a młodszy leci na dół - bo on chce kupę, tu i teraz.
    • arwena_11 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 10:47
      Mam dwie łazienki i jedna też mała, ale oprócz toalety i maleńkiej umywalki - mamy tam prysznic. Przy 3 osobach wychodzących rano z domu i biorących prysznic - to błogosławieństwo.
    • biala_adelajda Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:03
      Rok temu pani w sklepie z wyposażeniem łazienkowym poinformowała mnie, że bidety im już nie schodzą, gdyż teraz wszyscy wybierają wc z funkcją higieny (czy jakoś tak) czyli 2 w 1. Choć osobna pralnia jest bardzo kusząca, ja jednak upchnęłabym pralkę i suszarkę w łazience pionowo, skoro i bidet nie potrzebny osobny i wannę może zlikwidujesz. Za dwa, trzy lata druga ubikacja może być bardziej potrzebna.
      • naturella Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:06
        Mam dzieci szkolne i nie rezygnowałabym z dodatkowej łazienki. Ciężko się zsynchronizowac, jak trzy osoby muszą wyjść o 7.40, a trzecia niedługo później smile
      • lauren6 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:12
        > teraz wszyscy wybierają wc z funkcją higieny (czy jakoś tak) czyli 2 w 1

Proszę, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje.
        • dorek3 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 12:04
          Istnieje, istnieje. Ja przynajmniej mam coś oficjalnie nazwane bidetką czyli mała słuchawka typu prysznicowego przy muszli toaletowej. Kiedyś widziałam też deski toaletowe z funkcja natrysku, ale moim zdaniem to się nie sprawdza w praktyce.
    • lady-z-gaga Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:11
      Ja mam takie rozwiązanie. W schowku po WC jest pralka, 2 kosze na brudy, wiadro z mopem, półki na wszystkie rzeczy do sprzątania, zapas papieru toaletowego i bog wie, co jeszcze smile
      Przyznam, ze początkowo miałam wątpliwości - w poprzednim mieszkaniu bywały scysje o łazienkę, bo mieliśmy tam wannę i kąpiele trwały dłużej smile teraz mamy tylko prysznic, nikt w nim nie przesiaduje z książką ani nie słucha muzyki, więc i łazienka nie bywa zajęta skandalicznie długo smile
    • kondolyza Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:21
      nie wime jaki macie układ ścian ale ja bym jednak wolała mieć osobno wc przy 4 osobowej rodzinie... za chwilę dzieci dorosną i każde będzie potrzebowało prywatności w toalecie...
      jesli już remont to mając dziewczynkę w domu pomyslałabym o bidecie przy tym osobnym wc...
      a suszarkę wstawisz na pralkę-są specjalne łaczniki i ustawiasz jedno na drugie.
      z drugiej strony mieć pralnię czyli osobne miejsce na brudy, torby sportowe i basenowe do prania - to też fajna sprawa. wszystko zalezy jaki tryb życia prowadzicie. co Wam bardziej potrzebne. ja bidetu używałam do 30 roku życia, potem czyli po ciążach i połogach założyłam spiralkę i od tamtej pory nie miesiączkuję i nie potrzebuje bidetu. mając dwóch chłopców w domu też bidet przyda się mniej niż przy dziewczynkach miesiączkujących. jeśli dużo wyjeżdżacie i kilka razy w tygodnie macie do prania odzież sportową i basenową to zdecydowanie jestem za pralnią, jeśli zaś 2 dziewczynki i Ty miesiączkująca marzaca o bidecie - to poszłabym w bidet w osobnym wc, a nawet jesli bez bidetu to jednak osobne wc. najlepiej mieć 3 pomieszczenia:
      1. łazienka duża w wanną
      2. lazienka mała z prysznicem i bidetem
      3. pralnia z mokrym prysznicem do płukania kaloszy i butów konnych
      • lady-z-gaga Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:26
        >potem czyli po ciążach i połogach założyłam spiralkę i od tamtej pory nie miesiączkuję i nie potrzebuje bidetu.

miesiączkowanie jako jedyny powód mycia zadka -takie rzeczy tylko na emamie big_grin
        • kondolyza Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:53
          lady-z-gaga napisała:

> miesiączkowanie jako jedyny powód mycia zadka -takie rzeczy tylko na emamie big_grin

nie mam obłędu i owszem - prysznic dwa razy dziennie czyli rano i wieczorem zupełnie mi wystarcza. zwłaszcza że mam tak unormowaną pracę przewodu pokarmowego że załatwiam się raz dziennie, rano jak tylko wstanę, potem prysznic.

Ale wiem że jest mnóstwo kobiet które mają nietrzymanie moczu-to pewnie takim bidet, mycie się kilka razy dziennie i zmiana majtek 3 razy w ciągu dnia dla takich kobiet jest konieczna.
          ja i tak nie miałabym kiedy z tego bidetu korzystać bo spędzamw domu mało czasu w ciągu dnia, a wieczorem jak już wracamy ok 17 to potem jest prysznic wieczorny.
    • inguszetia_2006 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:32
      Witam
      Pomysł jest fajny, ale dzieci szybko rosną. Ani się obejrzysz jak ci przyprowadzą do domu gości i będzie kolejka do wcwink
      Pzdr.
      Ing
    • mikams75 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 11:37
      nie zrezygnowalabym z drugiej lazienki, przy 4 osobach w szczegolnosci. Zainstaluj bidetki.
    • eliszka25 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 13:39
      mamy dwoje szkolnych dzieci i w zyciu nie pozbylabym sie osobnej ubikacji. rozumiem, ze pralnia kusi, bo to fajne rozwiazanie, zwlaszcza przy dwojce malych dzieci, ale nie kosztem dodatkowej ubikacji. nie da sie tej ubikacji wyremontowac np. tak, zeby oprocz muszli klozetowej stanela tam tez pralka? w naszym mieszkaniu tak jest - ubikacja jest malutka, ale miedzy muszla klozetowa a mala umywalka miesci sie pralka.
    • bei Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 17:10
      Czy w miejscu miniumywalki zmieścisz pralkę? Jeśli tak, to postawisz na niej suszarkę a kosz postaw w miejscu, które przyszykowalaś na bidet- w tej większej łazience.
      Jeśli nie zmieścisz w pomieszczeniu WC muszli ustępowej i pralki, to zrób tam pralnię. Czworo domowników może się nieźle zgrać i bezkonfliktowo korzystać z jednej łazienki. Skoro dajecie sobie radę z mniejszymi dziećmi, to im one większe tym łatwiej- nie uwierzę, ze nastolatkom szwankują zwieracze i gdy czuje potrzebę odwiedzenia toalety to nie poczeka by rodzic skończył oblucji pod prysznicem.
    • leni6 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 19:10
      Z małymi dziećmi jedno WC jest ok, ale z większymi to za mało. Jeśli pralnia to najwyżej na kilka lat, ja bym nie robila. Za to w łazience która ma 6m rozwazylabym pralkę i suszarkę.
    • bergamotka77 Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 20:10
      Nie idz ta droga zamiast bidetu zostawcie sobie drugie wc. U nas sa trzy lazienki i naprawde dwie w ciaglym uzytku. Ostatnio bylismy 3 tygodnie w mieszkaniu z jedna w czworke i bylo ciezko. Nieraz razem ktos chcoal skorzystac a tu...Zwlaszcza ze syna many juz 15-letniego i on tez potrzebuje prywatnosci w lazience. Zrobilabym pralnie ale z wc. Bidet to dopiero zbedne urzadzenie imho smile
    • muchy_w_nosie Re: łazienka - dylematy 11.09.17, 21:14
      Jest nas trojka, wychodzimy o tej samej porze, no nie wiem czy jedna łazienka jest oki ... albo nam się chce kupę o tej samej porze .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka