Dodaj do ulubionych

Stan podgorączkowy dłuugo

24.09.17, 10:02
Zwariuję!!!!! Córa, 13 lat stan podgorączkowy od 3 tygodni raz mniej, raz więcej, raz wcale. Jesteśmy na etapie diagnozowania, gastro, endokrynolog, laryngolog. Pediatra mam wrażenie bagateluzuje, nurofen przeciwzapalnie i coś na zatoki (sporadycznie ból głowy ale zero kataru, kaszlu ). Skierowanie na badania podstawowe dostałam od.... gastrologa. Jutro endokrynolog, coś dorzuci pewnie do badań. Kłujemy się we wtorek a do odebrania wyników zeświruję.
Ps nie chcę Waszej diagnozy, wypisać się musiałam.
Obserwuj wątek
    • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:03
      Czyli jaka ma temperature?
      • wlazkotnaplot Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:29
        37,2 37,5 dziś cholera 38
        • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:31
          37.2 to normalna temperatura. Twoja corka nie ma objawow , sporadyczne bole glowy to nic nienormlanego. Wlasciwie z jakiego powodu mierzycie temperature codzinnie przez 3 tygodnie?
          • kropkacom Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:37
            Bez przesady, ale skoro ma też 38 to wskazuje na infekcję.
            • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:40
              W watku startowym nie wspomniala o 38. Za jakiegos powodu mierzy sie temperature codzinnie przez 3 tygodnie, prawda?
              Pomiary tez nie musza byc zawsze miarodajne, a oprocz tego to 13-latka dojrzewa, to tez moze miec wplyw.
              • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:42
                Zreszta co to jest 'stan podgoraczkowy "? Albo jest goraczka albo jej nie ma.
                • kropkacom Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:49
                  Idź się bawić w innym wątku.
                  • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:58
                    kropkacom napisała:

> Idź się bawić w innym wątku.
                    >
                    Idz sie doksztalc - to w koncu podstawy
                    • kropkacom Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:01
                      Tak, tak...
              • kropkacom Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:42
                Wspomina za to teraz.
                • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:47
                  Oczywiscie 😉
    • thank_you Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:08
      Pocieszę Cię - miałam tak kilka m-cy, najpierw gorączka (bo choroby), potem został stan podgorączkowy, a przez kolejne tygodnie temperatura oscylowała w granicach 37,5 - 37. Miałam wtedy 12 lat, leżałam długo w szpitalu klinicznym, przebadali mnie wzdłuż i wszerz i jedyne co znaleźli, to piasek w nerkach (o, serio? wcale nie czułam).
      Do dzisiaj temperatura mojego ciała to prawie 37 st.
      • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:10
        Przeciez to normalne temperatura ciala
        • cosmetic.wipes Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:12
          Moja normalna to 35,8-36.
          • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:22
            cosmetic.wipes napisała:

> Moja normalna to 35,8-36.
            >

Nie, normalne to od 36.1 do 37.2°C
            • cosmetic.wipes Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:06
              Sugerujesz, że od ponad 40 lat coś mi dolega i nie daje objawów?big_grin
              • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:07
                cosmetic.wipes napisała:

> Sugerujesz, że od ponad 40 lat coś mi dolega i nie daje objawów?big_grin
                >
                Ekhm...😀
                • cosmetic.wipes Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:11
                  Tak jak przypuszczałam nie masz zbyt wiele do powiedzenia. Jak zawsze.
                  • leyre1 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:12
                    cosmetic.wipes napisała:

> Tak jak przypuszczałam nie masz zbyt wiele do powiedzenia. Jak zawsze.
                    >

Bo to nie o ilosc chodzi😀
            • memphis90 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:21
              Tak naprawdę to 36.6 +/- 1 stopień. Dopiero od 37.7 mówimy o stanie podgoraczkowym.
        • thank_you Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:13
          Wcześniej miałam 36,6 - od tamtej pory 37. To co działo się przez kilka m-cy w moim organizmie pozostało dla profesorów zagadką.
      • 1234wxyz Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:16
        Ja tak miałam w wieku mniej więcej 15 lat - ponad 37,5 przez miesiąc. Pamiętam że nikomu nie powiedziałam, na własną rękę łykałam tabletki i po miesiącu przeszło. W związku z tym że nie byłam u żadnego lekarza nie wiem co to było. Może to normalne u dzieci w tym wieku, bo widzę że zdarza się wielu osobom. big_grin
    • aguar Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:18
      3 tygodnie to nie jest długo, daj jej spokój!
      • wlazkotnaplot Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:22
        No łatwo się mówi.... Córa jest po ropnym zapaleniu otrzewnej po zbyt późno operowanym wyrostku (leczono jelitówkę bo akurat szalała w szkole). Lata temu ale lęki mi zostały.
        • thank_you Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:32
          To samo miała moja mama. Nie bagatelizuj tego, bo to może być wszystko, a może być także nic (jak u mnie).
          • aguar Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:47
            Uważam, że jest nieetyczne męczenie dziecka badaniami, łażeniem po lekarzach z powodu własnego niepokoju. Taki jest minus macierzyństwa, że czasem się człowiek musi pomartwić, ale trzeba to jakoś wytrzymać i dać żyć dziecku!
            • thank_you Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:08
              Stan podgorączkowy od kilku tygodni to tylko powód do niepokoju a nie do badań?
              • memphis90 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:22
                37.2 to nie stan podgorączkowy.
                • thank_you Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:25
                  37,2 - nie. Ale 38, u nastolatki - tak.
                  • thank_you Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 11:25
                    I jesli ktoś pisze stan podgorączkowy to wlasnie taka wartość mam na myśli.
              • aguar Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 12:24
                To znaczy warto pójść z dzieckiem do pediatry, aby zostało ono zbadane. I autorka tak zrobiła. Pediatra zbadał i nie widzi na razie wskazań do badań.
                • thank_you Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 12:34
                  Pediatra nie zlecił nawet podstawowych badań (morfologia, badanie ogólne moczu). Zaj... lekarz 😉
                  • aguar Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 12:47
                    Może uznał, że na razie wystarczy obserwacja.
    • kropkacom Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:20
      Mój syn tak miewa przy słabszych infekcjach kiedy osłuchowo jest czysty, gardło czyste i tak dalej. Zakładam, ze to jakaś reakcja organizmu jednak na właśnie słabsza infekcję. Czasami rozwinie się z tego coś więcej a czasami nie. I nie, temperatura 37 - 37.5 to nie jest dla niego normalna temperatura.
    • nena20 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:26
      Jeśli pediatria nie chce dać skierowania sama finansuje badania z krwi i moczu. Następnie badania powtarzam i dalej obserwuje. Moje dziecko miewalo ponad 7 dniowe gorączki i to często powyżej 39 stopni. Trzeba mieć stalowe nerwy aby to przetrwać. U nas były to infekcje wirusowe często nie wiedzieliśmy jakie bo na wszystkie wirusy nikt nie bada .
    • kai_30 Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 10:33
      To ja jeszcze dodam, że warto iść na kontrolę do dentysty. Czasem stan zapalny gdzieś się toczy bezobjawowo (w sensie bez bólu zęba). No i badanie moczu koniecznie - u mnie jedynym objawem zapalenia dróg moczowych była właśnie lekko podwyższona temperatura, którą zignorowałam, zapalenie wyszło na jaw przy okazji badań okresowych w pracy.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 12:12
      Może to ta choroba od pocałunków. Jak to się nazywa... Monomukleoza.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Stan podgorączkowy dłuugo 24.09.17, 12:13
        Mononukleoza. Ale właśnie sobie poczytałam objawy i jednak niesmile Tam jest wysoka gorączka, a nie stan podgorączkowy, coś mi się pomyliło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka