Dodaj do ulubionych

Szachy w szkole

04.10.17, 12:03
Są w szkołach Waszych dzieci? Bo były zapowiedzi, że mają byc w nowej podstawie programowej.
Jak wyglądają te zajęcie w szkołach Waszych dzieci - o ile są?

W szkole syna program Edukacja przez szachu, prowadzony jest od lat. Dlatego nie wiemjak jest w innych szkołach - stąd pytanie smile
Obserwuj wątek
    • myfaith Re: Szachy w szkole 04.10.17, 12:37
      Tak - są od lat ale dodatkowo płatne, raz w tygodniu. Z tego co słyszałam dzieci (może bez nazewnictwa konkretnego) ale "uczą się" popularnych ruchów i sportowego podejścia ( w sensie, że nie "jak wyjdzie to będę grał bo nieważne metoda" ale właśnie zachowując wszelakie zasady podręcznikowe)
      reasumując chodzą Ci którzy chcą więc i atmosfera inna - jak by były wprowadzone obowiązkowo - szczerze - nie wiem czy to byłoby dobre- z humanisty nie zrobisz matematyka.
      • c2h6 Re: Szachy w szkole 04.10.17, 14:50
        myfaith napisała:

> reasumując chodzą Ci którzy chcą więc i atmosfera inna - jak by były wprowadzon
        > e obowiązkowo - szczerze - nie wiem czy to byłoby dobre- z humanisty nie zrobis
        > z matematyka.

Rze co? Zdaje się, że pomyliłaś humanistę z chumanistą.
    • a.n.i.a.78 Re: Szachy w szkole 04.10.17, 12:41
      u mnie są raz w tygodniu w ramach świetlicy bezpłatne. miało nie być, bo szukano osoby do prowadzenia, a docelowo miały być dla dzieci od drugiej klasy, więc mój pierwszak by się nie załapał. ale pani pytała w klasie kto chętny i się zapisał. chodzi około 7 osób z 18 - osobowej klasy. z tym że mój miał szachy w przedszkolu przez 3 lata, więc bardzo by mi było szkoda gdyby zaprzestał grania, bo lubił. popołudniami woli inne sportysmile
    • aguar Re: Szachy w szkole 04.10.17, 12:46
      U mojego są 2 x w tygodniu w klasach 1-3. Do tego kółka szachowe na różnych poziomach. Wszystko w ramach czesnego. Pani jest z pasją, dzieci lubią.
    • slonko1335 Re: Szachy w szkole 04.10.17, 12:46
      nie ma
    • da_mati Re: Szachy w szkole 04.10.17, 14:40
      U nas nie ma sad
    • kochamruskieileniwe Re: Szachy w szkole 04.10.17, 15:20
      To znaczy, że zapowiedzi Minister Zalewskiej były tylko zapowiedziami??
      Miały się zacząć od 1 września. Miały być w nowej podstawie programowej, jako wsparcie do nauczania matematyki... Miały być bezpłatne jako nowy przedmiot z podstawy.

I nie wchodzmy w politykę, bo nie o to chodzi w tym wątku. Chodzi o szachy!)
    • andrea_gassi Re: Szachy w szkole 04.10.17, 15:26
      U nas jest jedna godzina tygodniowo, w ramach programu pierwszej klasy.
    • stolikowa Re: Szachy w szkole 04.10.17, 15:32
      my mamy, ale jesteśmy w szkole prywatnej
    • scarlett74 Re: Szachy w szkole 04.10.17, 20:48
      Jest kółko dla chętnych,przed lekcjami o 7.15 (brak sal)wink
    • muchy_w_nosie Re: Szachy w szkole 04.10.17, 20:59
      Są, bo były i wczeniej. Płatne dodatkowo 5 zł na miesiąc.
    • taki-sobie-nick Re: Szachy w szkole 04.10.17, 21:31
      Gram w szachy jak noga stołowa, to się wypowiem fachowo. tongue_out Nie jestem jedyna i nie widzę sensu wprowadzania do podstawy programowej czegoś, co tylko część uczniów jest w stanie opanować. Wszelkie kółka szachowe popieram.
    • zolla78 Re: Szachy w szkole 04.10.17, 21:48
      Szkoła społeczną- szachy są jako zajęcia dodatkowe w ramach czesnego. Raz w tygodniu, w zasadzie cały czas siedzą w książce. W przedszkolu były lepiej prowadzone bo dzieci więcej próbowały grać a nie tylko rozwiązywały kolejne podobne zdania z książki.
    • kornelia_sowa Re: Szachy w szkole 04.10.17, 22:43
      U nas szachy są dla uczniów klas 1 i 2. Bezpłatne. 1 h na tydzień - normalnie w planie lekcji.

Szkoła syna ma silne tradycje szachowe, jeden z bardziej znanych krajowych szachistów młodego pokolenia jest wychowankiem i chyba zainspirował dyrekcję do propagowania nauki. Gra dyrekcja, nauczyciele, dzieci, rodzice. Mamy turnieje, cieszą sie one dużą popularnością.
    • miss_fahrenheit Re: Szachy w szkole 04.10.17, 22:46
      Są takie zajęcia, ale płatne. Jeśli wprowadziliby je jako element podstawy programowej, to byłaby w końcu jakaś widoczna zaleta reformy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka