peonka 09.10.17, 11:41 Mam w domu bazylię, miętę, rzeżuchę i szczypiorek. Co jeszcze można posadzić/posiać, żeby rosło cały rok? Papryki chilli? Pomidorki koktajlowe? Może rosnąć w domu lub na dworze (Anglia, więc wielkiej zimy raczej nie będzie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
butch_cassidy Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 14:48 Ziół to znacznie więcej, jakieś w ogóle nie? Ale nie wysiewałabym z nasion o tej porze roku. Sama kupuję takie zioła w doniczkach ze spożywczego. Rosną pięknie i b. długo. Rozmaryn wręcz latami (oczywiście po przesadzeniu). Zwracaj uwagę, żeby doniczki nie były małe. U nas PiP ma w większych i te zioła b. dobrze rosną w domu. Ale poza PL to nie mam pojęcia. Pomidorki owszem, ale ja jednak wiosną kupuję sadzonki (teraz w PL są raczej niedostępne...). Przy oknie im dobrze. Praktyczna rada: Zazwyczaj w danym momencie można zająć się tym, co akurat sprzedają sklepy ogrodnicze Sałatę możesz spróbować. Cytrusy? Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 17:57 W tutejszych sklepach ogrodniczych w tej chwili nie ma chyba nic jadalnego, dlatego pytam tu, bo wiadomo, ematka Jeszcze rzodkiewka przyszła mi do głowy i rukola. Ale może coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 OMG! 09.10.17, 18:00 Przeczytałam "upławy kabaretowe". Muszę chyba iść do lekarza od oczu czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: OMG! 09.10.17, 19:44 iza232 napisała: > Przeczytałam "upławy kabaretowe". Muszę chyba iść do lekarza od oczu czy coś. jesteś pewna, że "od oczu" ? Odpowiedz Link Zgłoś
satoja Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 18:01 zielona pietruszka, koperek, oregano, majeranek, rozmaryn.. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:33 Powinnam była doprecyzować w poście startowym: oprócz ziół. Bardziej chodzi mi o coś "konkretnego" do jedzenia, typu pomidor czy ogórek. I żeby rosło cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:37 Papryczki chilli podobno ładnie w doniczkach rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:31 Podobno bardzo zdrowa, niestety nie znoszę Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:37 Ja uwielbiam, zwłaszcza do kanapek.. Niestety nie zawsze jest w sklepie więc przymierzam się do uprawy w doniczce. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:45 W Anglii jest wszędzie, bardzo modna jako wręcz superfood. Dla mnie smakuje jak trawa, niestety. Jedno z nielicznych zielsk, których nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:50 Nie żebym Cię na siłę przekonywała, ale Moja przygoda z rukwią zaczęła się od superfood, bla, bla, sałatki, zupy , będę żyła 1000 lat, tralala. Ale kiedyś rano w pośpiechu wrzuciłam rukiew do kanapki - niebo w gębie ( chleb, smarowidło + 'treść" kanapki). Od tej pory kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:54 Dobra, dam jej jeszcze jedną szansę, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 19:57 Papryczki, ale lubią po jednej na doniczkę. Pomidorki koktajlowe/mini malinowe/koktajlowe żółte. W butelkach marchewki. Rukola. Truskawki. Poziomki. Ziemniaki. Zależy ile masz miejsca i na co masz ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 20:02 Oprócz może ziemniaków chcę wszystko jak sadzić te marchewki? z "piętki", z nasion? A truskawki i poziomki cały rok będą rosły w domu? Juz nawet nie chodzi mi, żeby cały rok owocowały, ale żeby ładnie wyglądały w doniczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Uprawy parapetowe 09.10.17, 20:09 Ja mam caloroczne poziomki, krzak o budowie peonii. Kwitnie i owocuje drugi rok. Kupiony w centrum ogrodniczym. Pomidorki tez, polecam malego Toma, zwarty, a pomidorków jak mrowkow😋 Do ziemi obok cebuli to korzen pietruszki, a jak masz cieplo i drabinke to fasolke, groszek. Udalo mi sie je oszukac i rosna zimą Odpowiedz Link Zgłoś