Dodaj do ulubionych

moralność nauczycieli

10.10.17, 19:53
Wczoraj chyba był wątek o wyrzuconej z pracy nauczycielce przedszkola, która zamieszczała w sieci fotki w kusej sukience.
I teraz dyrektorzy dostaną odpowiednie narzędzie do działań w takim kierunku. Co trzy lata będzie oceniana postawa moralna i etyczne postępowanie nauczycieli i od tego będzie zależała premia, czyli tzw pińcet dla nauczycieli big_grin
Wyobrażacie to sobie?
Jak myślicie, jakie będą kryteria tego oceniania?
Idziemy w coraz lepszą stronę. Śmieszniej i straszniej chyba już być nie może.
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 19:54
      What?
    • mamablue Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 19:55
      Myślałam, że o klauzulę sumienia w oświacie chodzi wink
    • nangaparbat3 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 19:56
      Slyszalam plotke, myslałam, że to fake. A co za narzędzie? To pewne czy pomysl?
      • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 19:58
        Nie wkleiło mi się
        Tekst linka
        • elf1977 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:08
          Myślę, że w wykonaniu PiS - u noże to oznaczać tylko jedno: podporządkowanie sobie tych słabszych i gorliwych, a walka z tymi mniej pokornymi. Nie chcę uczestniczyć w tej szopce, robi się coraz smutniej...
        • nangaparbat3 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:28
          W tej chwili wciąż jeszcze wydaje mi sie to bardziej śmieszne niż straszne, ale kto wie...
          • butch_cassidy Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:33
            To zdecydowanie śmieszne nie jest.
            • nangaparbat3 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:36
              Nie, no proszę. Aspekt komiczny jest bardzo silny. Myślę, że to nie przejdzie zresztą. Bardzo cenie moją panią dyrektor, ale nie widze żadnego powodu, by miala oceniać moją moralność. To paradne.
              • nangaparbat3 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:37
                Oczywiscie rozumiem polityczny aspekt sprawy, czy raczej, że to w ogóle sprawa polityczna, do bolu. Ale będę się upierać, że nie przejdzie. Nauczyciel to zawod skrajnie sfeminizowany, a PiS zapomina, że ma do czyneinia z najagresywniejszymi kobietami Europy tongue_out
                • butch_cassidy Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:50
                  Obyś miała rację smile
    • taki-sobie-nick Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:07
      ra-sowa napisała:

> Wczoraj chyba był wątek o wyrzuconej z pracy nauczycielce przedszkola, która za
      > mieszczała w sieci fotki w kusej sukience.

Ale to było w Rosji, a tam PiS nie rządzi. I nie wyrzuciły jej władze Jekaterynburga, tylko rodzice przedszkolaków. Nie mieszaj.

> I teraz dyrektorzy dostaną odpowiednie narzędzie do działań w takim kierunku. C
      > o trzy lata będzie oceniana postawa moralna i etyczne postępowanie nauczycieli
      > i od tego będzie zależała premia, czyli tzw pińcet dla nauczycieli big_grin
      > Wyobrażacie to sobie?
      > Jak myślicie, jakie będą kryteria tego oceniania?

Może się jeszcze okaże.
      • szarsz Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:28
        > Ale to było w Rosji, a tam PiS nie rządzi.

Tam rządzą pisowscy idole.
        • taki-sobie-nick Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:29
          szarsz napisała:

> > Ale to było w Rosji, a tam PiS nie rządzi.
          >
          > Tam rządzą pisowscy idole.

Tak, tę panią wywalił osobiście Putin. tongue_out
          • szarsz Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:07
            A jakie to ma znaczenie, kto ją wywalał dla wielbicieli wschodniego porządku?
          • zona_glusia Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 22:05
            Przecież chodzi o to, że rządzący czerpią przykład z Putina. Weź choćby organizacje pozarządowe - przeszukania, najścia, konfiskata sprzętu, parę lat temu z sukcesem władza rosyjska stosowała, nasza właśnie zaczęła. Dalej zakaz propagowania homoseksualizmu z sukcesem wprowadzony w Rosji, a u nas trolle już urabiają odpowiednio społeczeństwo - patrz wątek dlaczego tyle pieniędzy z funduszy norweskich idzie na organizacje LGBT i dlaczego rząd nie ma nad tym kontroli.
      • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:29
        Przecież wiem, że w Rosji, a teraz będzie u nas. I może się nie okaże "Ostrowska zaznaczyła przy tym, że MEN nie wycofa się z pomysłu oceniania nauczycieli z etycznego punktu widzenia." (www.tvn24.pl)
        Ale co tam, poczekajmy, nie denerwujmy się, może będzie fajnie. I w ogóle, co nam to szkodzi, przecież każdy wzorowo się prowadzi.
        • taki-sobie-nick Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:30
          ra-sowa napisała:

> Przecież wiem, że w Rosji, a teraz będzie u nas. I może się nie okaże.

Pytałaś, w jaki konkretny sposób będą oceniani. Otóż TO WŁAŚNIE się okaże. Mój post nie był propisowski, tylko rzeczowy.
        • butch_cassidy Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:34
          ra-sowa napisała:

> Ale co tam, poczekajmy, nie denerwujmy się, może będzie fajnie. I w ogóle, co n
          > am to szkodzi.
          Otóż to... i "nie straszcie tym PiSSem"... sad
    • butch_cassidy Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:29

> Jak myślicie, jakie będą kryteria tego oceniania?
      Ideologiczne... sad
      • butch_cassidy Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:32
        "Dyrektora szkoły powołuje się w drodze konkursu. Wójt powołuje komisję konkursową, która podejmuje decyzję o wyborze dyrektora szkoły w trzech etapach - ocena zgłoszeń, ocena kandydatów i głosowanie. Wyłonionego w ostatnim etapie kandydata musi zaakceptować organ sprawujący nadzór pedagogiczny - kurator oświaty."
        oraz:
        "Zgodnie z art. 50 Prawa oświatowego kuratora oświaty powołuje i odwołuje minister właściwy do spraw oświaty i wychowania".
        Ktoś ma wątpliwości, jaki jest cel?
    • szarsz Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:29
      Każde narzędzie, które może służyć za partyjny kij jest niemoralne.
    • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:57
      To jest niesprawiedliwe, dlaczego niby tylko nauczyciele mają być moralni? Owszem, oni wychowują, ale na przykład taki lekarz, czy nie powinno się go prześwietlić, czy prowadzi zdrowy tryb życia? Dlaczego lekarz palacz ma mnie pouczać o czymkolwiek.
      To powinno się przenieść na inne grupy zawodowe, zdecydowanie.
      • mid.week Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:00
        Ja bym chciała aby oceniano polityków i księży. Ci to powinni być jeszcze bardziej moralni od nauczycieli.
      • taki-sobie-nick Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:00
        Dlaczego lekarz palacz ma mnie pouczać o
        > czymkolwiek.

A jeśli jest psychiatrą?
        • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:04
          To powinien być prześwietlony sześć pokoleń do tyłu. Chcesz by w głowie mieszał ci psychiatra, któremu w dzieciństwie śniła się goła ciotka, albo który patrzy pożądliwie na damskie majtki w sklepie ????? No wiesz.
          • taki-sobie-nick Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:06
            ra-sowa napisała:

> To powinien być prześwietlony sześć pokoleń do tyłu. Chcesz by w głowie mieszał
            > ci psychiatra

Ale było o paleniu. Ja bym raczej stawiała tezę, że każdemu na psychologię robimy test IQ i tych z wynikiem poniżej 120 nie wpuszczamy.
            • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:11
              Moja droga, psychopata może mieć inteligencję wyższą niż 120, i coż wtedy poczniemy?
              A moż
              • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:12
                a może taki test politykom na przykład zrobić.
                • cosmetic.wipes Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 22:47
                  Z progiem 70 może by paru zdało.
              • taki-sobie-nick Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 00:27
                ra-sowa napisała:

> Moja droga, psychopata może mieć inteligencję wyższą niż 120, i coż wtedy poczn
                > iemy?

Sugerujesz, że to dlatego psycholodzy zwykle są tępi? tongue_out Żeby nie okazać się psychopatami?
              • taki-sobie-nick Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 00:28
                ra-sowa napisała:

> Moja droga, psychopata może mieć inteligencję wyższą niż 120, i coż wtedy poczn
                > iemy?

A co ja pocznę, kiedy to jest dziunia tak tępa, że nie można się z nią dogadać?
    • tiszantul Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 20:58
      Sporo ludzi bez szans na inną dobrą pracę marzy o posadzie w budżetówce. Dlaczegóż by ich dodatkowo nie przetrzepać? I tak będzie nadmiar kandydatów.
      • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:01
        No nie ? Można, to to zrobimy. Bo kto niby nam zabroni.
        • butch_cassidy Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:12
          A im głupszy, tym lepszy, łatwiej zmanipulować. Proponuję dodatkowo wybierać wyłącznie kandydatów w kredytem w chf - nie będą podskakiwać wink
          • asia_i_p Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:22
            O bardzo cię przepraszam - kredyt posiadam i podskakuję.
            • butch_cassidy Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:24
              To dobrze smile
              Trzeba zatem patrzeć także na udział kredytu w zarobkach wink
              • mid.week Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 06:19
                Zmniejszyć zarobki! Cnota i moralność idą w parze z ubóstwem wink
                • nangaparbat3 Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 07:54
                  big_grin big_grin big_grin
    • maadzik3 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:06
      uciekać! uciekać z tego kraju!
      • sniyg Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:23
        To jedź w końcu a nie przynudzaj w prawie każdej wypowiedzi.
      • 1elka26 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:29
        Doczekam się w końcu tego niezwyklego wydarzenia? Czy też będzie tak jak w tym przypadku?

"Jeszcze w październiku córka byłej premier Ewy Kopacz, 32-letnia Katarzyna, zarzekała się, że jeśli Prawo i Sprawiedliwość wygra wybory, to na stałe wyjedzie z „tego kraju”. Mówiła wtedy, że „boi się rządów PiS, jak większość młodych ludzi” – choć oczywiście druga część tej wypowiedzi to totalna bzdura".
        newsweb.pl/2016/02/12/nawet-corka-kopacz-nie-dotrzymuje-slowa-miala-wyjechac-z-tego-kraju-a-ma-sie-dobrze-w-gdyni/.

Przez ćwierćwiecze budowano PRL-bis, ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy mówić o Polsce - "ten kraj" i wpadac w histerię.
        Co to z człowiekiem potrafi zrobić nienawiść przez dwa lata.
        • morekac Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:31
          Coś na temar, Elciu?
    • asia_i_p Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:19
      Mam nadzieję, że idzie o etykę zawodową.
      W przeciwnym razie wstyd będzie dostać taki dodatek.
    • morekac Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:24
      Katechetów , a zwłaszcza księży - katechetów też zlustrują?
      • maniaczytania Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 22:48
        nauczyciele religii też będą podlegali ocenie, z planowanego rozporządzenia:
        "§ 11. Przepisy § 1–10 stosuje się odpowiednio do nauczycieli religii, z tym że organ
        upoważniony do dokonania oceny ma obowiązek uwzględnić ocenę merytoryczną
        nauczyciela religii, ustaloną przez właściwą władzę kościelną."
        • szarsz Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 23:28
          > organ upoważniony do dokonania oceny ma obowiązek uwzględnić ocenę
          > merytoryczną nauczyciela religii, ustaloną przez właściwą władzę kościelną

Czy nikogo to nie bulwersuje?
    • zona_glusia Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:50
      Postawę moralną i etyczne postępowanie będzie oceniał katecheta uczący w szkole po zasięgnięciu opinii proboszcza big_grin
      Ręce opadają.
    • arwena_11 Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:52
      Przecież tamto zdarzenie to było w Rosji.
      • morekac Re: moralność nauczycieli 10.10.17, 21:56
        Wątek jest o ocenianiu moralności nauczycieli w Polsce. Już wkrótce.
    • maniaczytania 1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora szkoły 10.10.17, 22:44
      1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora szkoły nie mogą mieć wpływu
      jego przekonania religijne i poglądy polityczne, a także fakt odmowy wykonania
      przez niego polecenia służbowego, gdy odmowa taka wynikała z uzasadnionego
      przekonania, że wydane polecenie było sprzeczne z dobrem ucznia albo dobrem
      publicznym.”

To z projektu. O konkubinacie, nieślubnych dzieciach, itp. nic nie ma.
      • ra-sowa Re: 1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora sz 10.10.17, 23:20
        A to w porządku, jak nie mogą mieć wpływu to nie mogą.
        Pewne panie nauczycielki które przyszły do szkoły ubrane na czarno stanęły przed komisją dyscyplinarną. Pewnie nie do twarzy w czarnym im było i dzieci straszyły. Bo przecież poglądy polityczne na nic wpływu mieć nie mogą. Dzięki, że wszystkich uspokoiłaś, już dobrze jest.
        • arwena_11 Re: 1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora sz 10.10.17, 23:46
          Na pana w koszulce z plakatem z PW - też złożono donos.
      • zona_glusia Re: 1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora sz 10.10.17, 23:36

W dzisiejszych przepisach nie ma też nic o tym, że nauczyciel nie może zdjąć krzyża w sali. Nauczycielka, która to zrobiła była szykanowana przez dyrekcję. Proces wygrała, zapłacono jej odszkodowanie, ale prokuratura Ziobry odwołała się od wyroku aż do Sądu Najwyższego (lipiec tego roku), bo to nie nauczycielka była dyskryminowana tylko: " rażąco naruszyła prawo osób wierzących do ekspozycji krzyża w pomieszczeniu szkolnym".
        A ty sobie piszesz, że na ocenę nauczyciela nie mogą mieć wpływu jego przekonania religijne.
        • maniaczytania Re: 1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora sz 11.10.17, 00:15
          nie ja sobie piszę, tylko jest zapisane w projekcie ustawy, o której traktuje zalinkowany wyżej artykuł (w artykule oczywiście linka do projektu nie dano, bo po co - jeszcze by ludzie przeczytali, sami sobie zdanie wyrobili).
          • taki-sobie-nick Gdzie ten projekt? 11.10.17, 00:40
            Bo nie mogę znaleźć na stronie sejmu.
            • maniaczytania Re: Gdzie ten projekt? 11.10.17, 00:47
              jest w drukach sejmowych, str. 2

www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/druk.xsp?documentId=7DCEF5F10388F338C12581A2003F01ED
          • araceli Re: 1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora sz 11.10.17, 07:37
            maniaczytania napisała:
            > nie ja sobie piszę, tylko jest zapisane w projekcie ustawy, o której traktuje z
            > alinkowany wyżej artykuł (w artykule oczywiście linka do projektu nie dano, bo
            > po co - jeszcze by ludzie przeczytali, sami sobie zdanie wyrobili).

A Ty potrafisz tylko kopiuj - wklej i nic więcej? Zero przemyśleń, uwzględnienia RZECZYWISTOŚCI, analizy poznawczej? Zero myślenia własnego?
      • mid.week Re: 1g. Na ocenę pracy nauczyciela i dyrektora sz 11.10.17, 08:12
        gdy odmowa taka wynikała z uzasadnionego
        przekonania, że wydane polecenie było sprzeczne z dobrem ucznia albo dobrem
        publicznym.”

dla mnie dobrem publicznym będzie zdjęcie krzyży z sal szkolnych. Pewnie nie zostałoby to wzięte pod ocenę big_grin

• zlababa35 Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 08:56
      Mnie to nie rusza tongue_out.
      Po pierwsze - za daleko jedziesz w interpretacji tego, co się stało w innym kraju, gdzie panią wysiudali z roboty w sumie rodzice (coś jak radio Erewań big_grin).
      Po drugie, chciałabym, żeby wychowaniem i nauczaniem dzieci zajmowali się ludzie w chociaż szeroko pojmowanej normie, zdrowi psychicznie, poukładani wewnętrznie, bez ekscesów alkoholowych czy rodzinnych, bez skrajnych odchyleń politycznych i światopoglądowych, rozumiejący ponadto, że pełniąc określone funkcje przestrzegamy też określonych konwencji społecznych (czyli że np. nauczycielka to nie striptizerka wink).
      Moja znajoma, wówczas bardzo młoda pedagog w gimnazjum, sama miała po uszy problemów, była osobą współuzależnioną i trwającą przy mężu-przemocowcu psychicznym, a latka leciały. Koleżanki wspierały, ile mogły, namawiały, niemalże pakowały jej walizki - w końcu odpadłyśmy z jej życia. A miała zaplecze w domu rodzinnym i stałą pracę, w dodatku świadkiem przemocy było ich dziecko. I sorry, dla mnie taka pani pedagog jest kompletnie niemiarodajna, jeśli miałaby doradzać cokolwiek uczniowi np. na temat problemów rodzinnych, samooceny, poczucia własnej wartości itp.
      • araceli Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 09:01
        zlababa35 napisała:
        > Moja znajoma, wówczas bardzo młoda pedagog w gimnazjum, sama miała po uszy prob
        > lemów, była osobą współuzależnioną i trwającą przy mężu-przemocowcu psychicznym

Dla obecnej władzuni odejście od przemocowca jest niemoralne więc ten tego - może jednak nie próbować iść w tym kierunku wink
      • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 15:26
        Czy nie pisałaś dopiero co , że pracujesz w szkole?
        Wszystko na ten temat. Nie wiem czy chciałabym , by taka osoba uczyła moje dziecko. I co teraz?
        Nie jesteś w stanie pojąć w jaką chorą stronę to może pójść???
      • asia_i_p Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 16:07
        Wbrew pozorom mogłoby się okazać, że taka pani pedagog może bardziej pomóc uczniowi niż szczęściara, która z domu tolerancyjnych sympatycznych rodziców wprowadziła się do wymarzonego małego domku z zapatrzonym w nią księciem z bajki.
        Ta żyjąca z mężem przemocowcem ma bezpośrednie doświadczenie w kwestii działania mechanizmu przemocy w rodzinie. To, że nie ma sił wdrożyć wniosków we własne życie, nie oznacza, że na przykład nie zauważy symptomów bycia ofiarą przemocy szybciej niż jej koleżanki.
        • arwena_11 Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 16:21
          Ale jej rady są niewiarygodne. Skoro sobie nie potrafiła pomóc - to jak ma pomóc innym? Jak inni mają jej zaufać?
          • ra-sowa Re: moralność nauczycieli 11.10.17, 16:26
            Zmarła żona lekarza do którego chodzę, o ironio na dolegliwości związane z jego dziedziną.
            Jak jej nie mógł pomóc, to nikomu już nie da rady pomóc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka