Dodaj do ulubionych

Moje doświadczenie z imigrantem

11.10.17, 13:16
Na fali wątku o imigracji (kolejnego) pomyślałam ze warto podzielić się osobistym doświadczeniem: w zeszłym roku trafiło mi się bycie promotorem licencjatu Marokańczyka a raczej pierwszego pokolenia imigranckiego czyli dziecka marokańskich imigrantów. Trafiają mi się tacy studenci na zajęciach ale z racji licencjatu spędziłam z nim więcej czasu, było sporo luźnych gadek i oto moje obserwacje:
1) jako muzułmanin nie pił alkoholu nic a nic, w czasie wolnym głównie sport i spotkania z rodzina (rodzinni to oni są)
2) nie planował studiów magisterskich bo w ich kulturze merzczyzna powinien jak najszybciej się usamodzielnić i zacząć na siebie zarabiać. Zdolny był wiec wszyscy go usilnie przekonywaliśmy do tego żeby jednak poświecił te dwa lata na zdobycie dyplomu i teraz jednak jest magistrantem (już nie moim) - pierwszy w rodzinie
Dodam ze w jego oczach "europejczycy" jawili się jako leniwi, żyjący długo na rachunek rodziców
3) jego ojciec jest robotnikiem w fabryce, matka nie pracuje, zajmuje się domem (było ich w domu 4 braci)
4) za zarobione pieniądze jego rodzina buduje dom w Maroku, bardzo podobnie jak Polacy pracujący w Holandii
5) w szkole czuł się gorszy, traktowany przez holenderskie dzieci jako drugiej kategorii (nie wszystkie oczywiscie) - było trochę gorzkich odczuć.
6) nie zachowywał się sztywno, nie obnosił się ze swoją religia itp

Więcej dopisze jak sobie przypomnę.

Co chce przez to powiedzieć - ze warto się wypowiadać o imigrantach po tym jak się ma z tymi ludźmi kontakt. Wiem ze jedna osoba to nie wszystko ale tak jak już pisałam w innym wątku, to są normalni ludzie, tak jak pośród imigrantów z Polski znajda się wyłudzacze socjalu ale jednak większość dąży do tego żeby wieść normalne życie, chce dla swoich dzieci jak najlepiej. Po co wypowiadać się na podstawie wyobrażeń czy kilku zdjęć znalezionych w internecie, zdjęcia dają ogromne pole do manipulacji.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 13:36
      W Polsce tez niby normalni ludzie mieszkają a jednak PiS wygrał 8(
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 14:57
        1matka-polka napisała:

> W Polsce tez niby normalni ludzie mieszkają a jednak PiS wygrał 8(

PiS wygrał z poparciem 18% Polaków....
        • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 14:59
          A dlaczego reszta nie poszła?
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:01
            1matka-polka napisała:

> A dlaczego reszta nie poszła?

Tu nie chodzi o to, że nie poszła. To chodzi o ordynację i progi. Prawie 3 mln głosujących zostało pozbawione swojej reprezentacji w sejmie (gdy na PiS głosowało 5.7 mln)
            • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:09
              Sam widzisz jakie mamy słabe zabezpieczenie przed oszołomstwem...
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:12
                1matka-polka napisała:

> Sam widzisz jakie mamy słabe zabezpieczenie przed oszołomstwem...

Zawsze twierdzę, że wszelkie progi powinny być zniesione, ale wtedy słyszę, że Janusz. No to teraz macie bez Janusza....
    • woman_in_love wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 14:09
      Imigracja jest ogromnym zagrożeniem. Zagrożeniem, bo jak wykazały doświadczenia empiryczne imigranci się średnio asymilują i integrują a najchętniej by zmieniali kulturę, prawodawstwo itd. kraju goszczącego by przerobić go na modłę macierzy. I tak, Polacy w dużej ilości są też zagrożeniem dla kogoś innego.

Wyobraź sobie, że jakaś Białoruś zbombardowałaby Podlasie, Lubelszczyznę i Podkarpackie. I np. tolerancyjna Islandia by popełniła ten błąd i przyjęła 100 000 polskich uchodźców z tych terenów (na skutek czego Polacy stanowiliby tam wtedy +/- 25% ludności).
      Wiesz co by się stało? Na 200% ci Polacy by się nie wysadzali, ale: zaraz by założyli partie konserwatywne pokroju PiS Bis, jeździli po pijaku, doprowadzili do ZAKAZU ABORCJI lub jej ograniczenia, polscy lekarze z Rzeszowa by podpisali deklaracje wiary i nie chcieli wypisywać tabletek antykoncepcyjnych, a kibole i narodowcy rodem z Białegostoku by wrzucali cegły do siedzib LGBT. Kraje nas goszczące zaimportowałyby cały przekrój szaleństwa katolickiego panującego w Polsce. I nie wierzę nic a nic w to by Polacy z wdzięczności się zintegrowali i zasymilowali, bo raczej by słuchali księdza na mszy mówiącego o tym, że należy zakazać aborcji na Islandii i na takie partie trzeba głosować. I owszem znalazłyby się w tym rodzynki pokroju Palikota z Biłgoraja, ale...

Świetnie pamiętam gdy było w Irlandii referendum o małżeństwach homo. 9 na 10 Polaków było przeciw. Gdyby tych Polaków było wtedy wystarczająco dużo i mieli prawo głosu...

Imigracja z jeszcze dzikszej niż Polska Azji i Afryki to jeszcze większe zagrożenie, bo różnice kulturowe są jeszcze większe i to jest problem. Nawet jak ci ludzie się nie wysadzą, to w swej masie spowodują w Europie kulturowe i prawne cofnięcie się o 100, 200, czy 300 lat, a w niektórych obszarach nawet o 1000 lat.
      • lauren6 Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 14:28
        Ja tylko przypomnę co powiedział Erdogan do żyjących w Holandii Turkow, gdy tamtejszy rząd wyprosił tureckich dignitarzy: rozmnażajcie się, miejcie po 5 dzieci. To jest kwestia kilku pokoleń gdy żyjąca dzisiaj w slumsach mniejszość islamska stanie się w Europie równorzędną siłą do osób wywodzących się z kultury chrześcijańskiej. Wtedy to oni zaczną nam narzucać swoje prawa i wizje świata. Żegnajcie prawa kobiet, żegnajcie prawa LGBT, żegnaj alkoholu, witaj prawo szariatu.

Pojedyńczy imigranci to są normalni ludzie tacy jak my. Masowa emigracja z odrebnej kultury to być albo nie być dla kultury naszej.
        • lea.letizia Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 14:34
          Dodaj do tego; zegnajcie prawa czlowieka, zegnaj wolnosci religijna, zegnaj demokracjo.

Wlasnie tez nie jestem w stanie zrozumiec gejow popierajacych przyjmowanie imigrantow, instynkt samobojczy?
          • sumire Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:14
            Ależ to właśnie serwuje ci PiS, dziecko, i to przehandlowujesz za imigrantów, których zresztą nie ma.
            • lea.letizia Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:20
              I po co ten protekcjonalny ton?
              Pisalam juz, przeczekalismy zabory, Hitlera i komunizm, z pisem tez damy rade. A Europa zachodnia muzulmanow ani nie przeczeka ani sie ich nie pozbedzie
              • sumire Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:23
                A to se przeczekuj, jeśli odpowiada ci życie pod butem.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:24
                  sumire napisała:

> A to se przeczekuj, jeśli odpowiada ci życie pod butem.

Niektórzy inaczej po prostu nie potrafią niż pod butem...
                • lea.letizia Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:26
                  Nie odpowiada, ale to moj kraj, kocham go, moi przodkowie o niego walczyli, potem odbudowywali. Nie utozsamiam Polski z pis.
                  Jesli Tobie odpowiada zycie w stanie wyjatkowym, w kraju pelnym muzulamnow, to Francja czeka smile
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:28
                    lea.letizia napisał(a):

> Nie odpowiada, ale to moj kraj, kocham go, moi przodkowie o niego walczyli, pot
                    > em odbudowywali. Nie utozsamiam Polski z pis.

A utożsamiasz Polskę z tym, że każdy Polak to pijak i złodziej?
                  • sumire Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:59
                    Kiedyś ty ostatnio we Francji była?...
                  • zofijkamyjka Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 20:15
                    lea.letizia napisał(a):

> Jesli Tobie odpowiada zycie w stanie wyjatkowym, w kraju pelnym muzulamnow

w kraju pełnym katolików da sie wytrzymać to co to za róznica? Religie sa źródłem zła na świecie i manipulacji ale jeśli kupa ludzi tego potrzebuje to co poradzić?
                    • taki-sobie-nick Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 22:04
                      w kraju pełnym katolików da sie wytrzymać to co to za róznica?

Jeszcze żaden katolik nie żądał ode mnie noszenia burki.

Religie sa źródłem zła na świecie i manipulacji

Jasne. A bez religii wszyscy bylibyśmy tacy idealni...
                      • zofijkamyjka Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 22:40
                        taki-sobie-nick napisała:

> Jeszcze żaden katolik nie żądał ode mnie noszenia burki.

łaskawcy ale zakupów w niedziele niedługo już nie zrobisz.

> Jasne. A bez religii wszyscy bylibyśmy tacy idealni...

idealni to my nigdy nie będziemy.
                        • taki-sobie-nick Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 22:46

>
                          > łaskawcy ale zakupów w niedziele niedługo już nie zrobisz.

Ale tego mi przecież nie zabrania ogół katolików, tylko PiS.

A zgodnie z myśleniem o muzułmanach (każdy to indywidualny człowiek, nie wszyscy są zamachowcami!) - analogicznie wszak nie każdy katolik jest PiS-owską władzą, prawda? Mało tego, większość katolików nią NIE jest!

Tak przy okazji, w Niemczech od lat istnieje Ladenschlussgesetz i też nie można zrobić zakupów w niedzielę. tongue_out

> > Jasne. A bez religii wszyscy bylibyśmy tacy idealni...
                          >
                          > idealni to my nigdy nie będziemy.

Mogłabyś podyskutować, zamiast wypisywać komunały, no chyba że te komunały to wszystko, co masz do powiedzenia, a tak właśnie podejrzewam.
              • ira_08 Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 17:52
                PRZECZEKALIŚMY? Krwawe powstania, germanizacja, rusyfikacja, prześladowania za język i kulturę. Bicie dzieci za mówienie po polsku, napuszczanie Polaków jednych na drugich, cenzura. Wywożenie na Syberię, obozy koncentracyjne. Pałowanie opozycji, strzelanie do robotników, kopalna "Wujek", stan wojenny, wymordowanie inteligencji, schamienie obyczajów, miliony ofiar śmiertelnych, bezpowrotne straty w kulturze, architekturze, zrównanie z ziemią stolicy i wielu innych miast.

Tak Lea, PRZECZEKALIŚMY. Skutki II WŚ, stalinizmu i komuny będą odczuwać jeszcze nasze prawnuki. Skutki pisizmu też.

>A Europa zachodnia muzulmanow ani nie przeczeka ani sie ich nie pozbedzie

A Polacy ciągle tam wyjeżdżają, niesamowite! A ci co wyjechali ani myślą wracać, niesamowite!
            • sniyg Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:25
              Poważnie? Apostazja jest teraz karana śmiercią? I co tak bardzo się zmieniło od czasów PO? Pojawiały się krzyże w urzędach czy religia w szkole, zwolniono kościół z podatków?
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:00
          lauren6 napisała:

> żegnajcie prawa LGBT, żegnaj alkoholu, witaj prawo szariatu.

W Turcji jest prawo szariatu i nie ma alkoholu?
        • araceli Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:34
          lauren6 napisała:
          > rozmnażajcie się, miejcie po 5 dziec i.
          > To jest kwestia kilku pokoleń gdy żyjąca dzisiaj w slumsach
          > mniejszość islamska stanie się w Europie równorzędną siłą

Wszelkie badania demograficzne pokazują, że migranci już w drugim pokoleniu wykazują dzietność na poziomie kraju, do którego przybyli ale oszalałe strachem zryte berety będą powtarzać tę bzdurę.
          • rikol Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 16:06
            imigranci, czy muzułmanie? BO w Anglii nie wygląda to tak, jak piszesz.
            • herca Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 17:48
              W Anglii to akurat Polacy są najdzietniejsza grupa
        • edelstein Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:38
          Muzulmanie w Bundestagu glosowali za malzenstwami dla wszystkich,tym samym w Niemczech mozna juz je zawierac Przypomnij jak wyglada z malzenstwami homo w Polsce?😂
          Stwierdzam, ze Polacy radykalizuja sie duzo bardziej niz muzulmanie.
          • asmarabis Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 17:54
            Muzułmanie w Bundestagu juz siedzą ?????
            • sumire Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 18:12
              No siedzą, siedzą. I co teraz?
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: wytłumaczę ci to znowu 12.10.17, 09:37
              asmarabis napisała:

> Muzułmanie w Bundestagu juz siedzą ?????

Znajomość świata level moher?
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 14:59
        woman_in_love napisała:

> Imigracja z jeszcze dzikszej niż Polska Azji i Afryki

Tę odważną tezę to bym jednak dyskutował...
        • 1matka-polka Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:01
          Nie ma u nas już pokazowych egzekucji na rynku, ani linczów w zasadzie...
      • tiszantul Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:09
        > Gdyby tych Polaków było wtedy wystarczająco dużo i mieli p
        > rawo głosu...

Od stuleci jest to problemem Europy, że Polacy mają prawo głosu. Na szczęście było już parę takich epok, kiedy Polacy prawa głosu nie mieli i od razu było pięknie w Europie.
        • lea.letizia Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:10
          Masz na mysli slusznie minione czasy PRL? Chyba tak pieknie jednak wtedy nie bylo
        • taki-sobie-nick Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 22:06

> Od stuleci jest to problemem Europy (...)

A możesz jakoś uzasadnić swoją karkołomną tezę?
    • myfaith Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 14:54
      Rozpatrywanie pojedynczych jednostek nie ma sensu -bo zawsze trafimy na „dobrego/złego ; leniwego/pracowitego/konserwatywnego/liberalnego) ..wpisz dowolnie (Polaka,Araba;Francuza itp) .

Natomiast ma sens rozpatrywanie grup ludzi w kontekscie uwarunkowań kulturalnych - sa kultury które nie rozdzielaja bycia obywatelem od bycia wyznawca Boga; które w dosłowny sposób uważają ze prawo boskie jest ponad ludzikim (danego kraju) I to niesie zagrożenie bo o ile w katolicyzmie nie przestrzeganie praw boskich grozi piekłem o tyle w Koranie takich niepokornych należy zmusić i srogo ukarać tu na Ziemi.

Zwróciłaś uwagę ze jako powód usamodzielnienia powiedział ze tak jest w Jego kulturze;W której ? Bo jak rozumiem z urodzenia jest Holendrem.....taki dajmy na to Polak powiedziałby ze rodzina biedna;nie ma kasy wiec musi jak najszybciej sie usamodzielnic.

• rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:14
        No właśnie, powołuje się na swoją kulturę, a przecież chyba urodzony był już w Holandii? Nie wyobrażam sobie, żeby człowiek urodzony w niemczech czy we Francji uważał się za Polaka. Owszem, możę by powiedział, że ma polskie korzenie i tyle. NAtomiast ten człowiek, tak podobno otwarty, sam umiejscawia się poza miejscową kulturą. Nic dziwnego, że ludzie go nie lubią.
        • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:21
          Tak, on sie pewni uwaza glownie za muzulmanina i Marokanczyka, a nie za Holendra, choc urodzony jest w Holandii
        • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:45
          Nie wyobrażam sobie, żeby człowiek urodzony w niemczech czy we Francji uważał się za Polaka.

Poplacze sie ze smiechu.Przeciez na ematce panuje poglad,ze dzieci emigrantek pozostana na zawsze Polakami i nigdy nie beda Francuzami,Niemcami, Anglikami...ilez to razy byloze moj syn nie kest i nie bedzie Nimcem i mam sie isc pasc😂 pomine wyszydzanie tych co nie kultywuja jezyka,obyczajow i tradycji made in Poland.
          • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:02
            Ja znam sporo osób pochodzenia polskiego w Europie i zapewniam cię, że czują się Francuzami czy Niemcami. Co nie oznacza, że wypierają się polskiego pochodzenia czy języka. Każdy język dobrze znać.
            • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:06
              Niech napisza na ematce
              • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:08
                Jak czują się Francuzami, to piszą na francuskim forum, a nie na ematce, nie sądzisz? NA ematce piszą te panie, które nie znają innych języków poza polskim.
                • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:21
                  Na serio swoich brakow znajomosci innych jezykow niz polski nie powinnas rozciagac na innych
          • majenkir Re: 11.10.17, 16:09
            edelstein napisała:
            > Nie wyobrażam sobie, żeby człowiek urodzony w niemczech czy we Francji uważał s
            > ię za Polaka.

Moje dzieci urodzone w Stanach uwazaja sie (bo sa) za Polakow. "100% Polish" tongue_out
          • mirka.de Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:34
            edelstein napisała:

> Nie wyobrażam sobie, żeby człowiek urodzony w niemczech czy we Francji uważał s
            > ię za Polaka.

moj syn urodzony ponad 12 lat temu w Niemczech i stale tu przebywajacy uwaza sie za Polaka co czesto podkresla i jest bardzo z tego dumny
            • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:16
              Dlaczego odpowiadasz mi,a nie autorce cytatu?
              • mirka.de Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:18
                moze dlatego, ze Ty nie uzylas cytatu i Twoj post wyglada, jakby to byly Twoje slowa? wink
                sorry, nie czytalam dokladnie wczesniejszych wypowiedzi
        • asmarabis Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:34
          Mam te same spostrzeżenia
          Poznałam na emigracji Polkę która przyjechaka jak miała 14 lat i uważa sie po 20 latach za tutejsza obywatelkę
          I kilku muzułman ktorzy sie urodzili w Europie a uważają sie za obcych oczywiście wszyscy noszą stygmatyzujące imienia islamskie

To jest niesamowite jak oni potrafią budować mur - pracowitość w tym zakresie jest nie do przebicia nawet aborygen i Chińczyk nie maja szans !!!!!
      • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:02
        No jednak jak para Polaków ma dziecko w Holandii to ciężko żeby wychowali je na Holendra bo niby jak? Szczerze mówiąc to ów chłopaczek mówił ze będąc w Holandii czuje się Marokańczykiem a będąc w Maroku Holendrem wink
    • tiszantul Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:06
      > 2) nie planował studiów magisterskich bo w ich kulturze merzczyzna powinien jak
      > najszybciej się usamodzielnić i zacząć na siebie zarabiać.

muzułmanie są pracowici jak mróweczki. Pobieranie europejskich zasiłków, darmowego zakwaterowania i w ogóle życie na koszt innych narodów uwłacza ich godności.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:08
        tiszantul napisała:

> muzułmanie są pracowici jak mróweczki.

Turcja to 17 gospodarka świata. Janusz spod GSu ze śfagrem po pijaku im to zbudował?
        • shumari Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:14
          Nie, Chińczyk z sąsiadem 😂😂😂
      • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:41
        A ile znasz tych pobierających?
    • sniyg Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:08
      Opowieść mało wiarygodna, przecież co chwilę się dowodzi na forum jaka na Zachodzie tolerancja i otwartość na imigrantów w odróżnieniu od tego co w Polsce, a ty twierdzisz że w holenderskiej szkole chłopak czuł się gorzej traktowany, coś tu się nie zgadza.
      • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:22
        e tam, ja nie rozumiem, czemu ten pan nie wraca do Maroka, tam to dopiero ludzie są postępowi i tolerancyjni, zwłaszcza dla Murzynów i innowierców, prawda?
        • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:28
          Jak to czemu? W koncu lepiej jest ponarzekac na zgnily zachod, na rasizm, na dyskryminacje...
          • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:28
            Jeśli ktoś tu narzeka na zgniły zachód, to rikuś, ty i reszta tej waszej drużyny pierścienia smile
            • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:35
              W ktorym miejscu ja narzekam?
              Ja jedynie twierdze, ze popelniaja ogromny blad przyjmujac do swoich krajow ludzi pochodzacych z innej kultury, ktorzy nigdy nie przyjma naszej, ani naszych wartosci.
              Zdroworozsadkowe potepianie instynktu samobojczego to jeszcze nie narzekanie
    • pruszynkaaa Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:17
      Rodzinni i opiekuńczy to są baaaardzo. Sama o tym przekonałam się gdy trafiłam do szpitala z 6 tyg synem na 2 tyg. Muzułmanka z którą pracuje (kobieta 55+) jak się tylko dowiedziała co się stało (a dowiedziała się kilka godzin po przyjęciu, bo dzwoniła do mnie od czasu porodu średnio co dwa dni pytać jak się czujemy) chciała niemal natychmiast zamykać siedzibę firmy i jechać do nas ok 40km by z nami być.... A my się raptem rok znamy. I tak przyjechała na drugi dzień po pracy smile a i co ciekawe, zaskakująco dużo wie o Polsce - o naszych miejscach kultu religijnego, i Wałęsie, o Marii to wiedziała, że Polka, nie wiedziała tylko, że Sklodowska, ale to mało kto wie niestety, i komunizmie to wiadomo, ogólnie bardzo zorientowana jest. Oni są niesamowicie rodzinni i bardzo mocno się wspierają - stąd też pewnie to wrażenie, że tworzą getta - chcą być po prostu razem. Mam też koleżankę z Kabulu, chrześcijanie, i ona też ma tak, że najpierw szuka rozwiązania problemu po rodzinie, a dopiero później poza - w ciągu kilku miesięcy pracy z nią poznałam chyba cała jej rodzinę i kto kim jest smile
      • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:20
        "Oni są niesamowicie rodzinni i bardzo mocno się wspierają...koleżankę z Kabulu... i ona też ma tak, że najpierw szuka rozwiązania problemu po rodzinie, a dopiero później poza - w ciągu kilku miesięcy pracy z nią poznałam chyba cała jej rodzinę i kto kim jest"
        To zupełnie odwrotnie niż u ematki.
        • pruszynkaaa Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:39
          Przeczytałaś to co chciałaś... i tak - w zasadzie to jest odwrotnie niż u ematki - ile wątków już tu było, że na pomoc rodziny nie ma co liczyć, bo siostra/brat za granicą, albo 30 km dalej i nie będą jezdzić, albo w ogóle kontaktów brak, albo coś tam i co tu robić. Ile z Was byłoby w stanie zamknąć na pół dnia biznes narażając się szefowej (straty finansowe i wizerunkowe, branża handlowa), by móc wesprzeć współpracownicę, w dodatku niemal o połowę młodszą, znaną od roku? A dla niej było to tak naturalne...
          • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:40
            U nich rodzina, to cały świat, bez rodziny nie istniejesz, bez pracy owszem.
            • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:53
              Dokładnie odwrotnie niż u nas. Może to wynika z tego, że w czasie II wojny światowej ludzie stracili całe rodziny i musieli liczyć na siebie?
              • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:02
                Akurat katolicy też lubią jak wszystko zostaje w rodzinie. W końcu chrześcijaństwo też z bliskiego wschodu do nas przyszło...
            • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:04
              A ile znasz niepracujących rodzin muzułmańskich? (I zadowolonych z tego stanu rzeczy). Czy aby nie wyobraziłas ich sobie?
      • olena.s Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:27
        No bo kultury na siebie wzajemnie wpywają. Żydzi na Dżerbie (gmina z okresu pierwszej świątyni, podobno) zaczęli pod wpływem muzułmańskim wchodzić do synagogi boso.
        • asmarabis Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:45
          O mujborze a co przejęli muzułmanie od innych kultur ?
          • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:06
            No nie wiem, sposób życia? Niby jak sobie wyobrażasz ze oni żyją, w lepiankach? Nie oglądają tych samych filmów co my, gry o tron itp? Nie maja facebookow?
            • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:37
              Moze i nie w lepaiankach, ale kobiety chodza wciaz zakutane w szmaty, moze ogladaja te same filmy, ale to nie przeszkadza im nas mordowac z okrzykiem allah akbar.
              FB na pewno maja; ogladalam w tvn24 jak uzywaja go i innych portali spolecznosciowych do werbowania kolejnych bojownikow islamskich
              • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:42
                Oglądasz tę kłamliwą, sponsorowaną przez Żydów i Niemców TVN24?... O_O
                • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:03
                  Moja droga, po raz kolejny powtarzam, ze nie kazdy przeciwnik przyjmowania imigrantow jest zwolennikiem pis.
                  Tak, ogladam tvn i jej pochodne stacje, nie ogladam tvp, a trwam mam wylaczana w ogole.

Wyobraz sobie, ze takich jak ja jest calkiem duzo; wygoogluj sobie statystyki Polakow niechetnych imigrantom i tych popierajacych pis, tych pierwszym jest ok 2 razy wiecej. A teraz pomysl logicznie co to znaczy smile
                  • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:21
                    Wyobrażam sobie. Przecież w naszym kraju jest tylu imigrantów, że jest czego się bać!
                    • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:23
                      Sa imigranci, glownie z Ukrainy. W Warszawie jest tez sporo Wietnamczykow, Chinczykow.
                      Innych imigrantow, zwlaszcza tych "wybuchowych" po prostu nie chcemy
                      • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:30
                        Cud, że chcecie Ukraińców.
                        Pewnie ta życzliwość się skończy, gdy zaczną "zabierać" porządne prace, a nie tylko sprzątać pod łóżkami.
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:35
                          sumire napisała:

> Cud, że chcecie Ukraińców.

Myślę, że wynika to z poczucia wyższości Polskiego Pana nad Ukraińskim Chamem czy ogólnie wschodnim chamem. Ta relacja jest nawet potrzebna, żeby Polski Pan poczuł się Panem naprawdę. Co zademonstrowali pięknie Figurski z Powiatowym w słynnej audycji.

Ahh i ilustracja jeszcze:

https://r-scale-b9.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/8edd72158ccd2a879f79cb2538568fdc/bcf3c086-0bbd-11e3-860d-0025b511226e.jpg?type=1&srcmode=3&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=970&srch=546&dstw=970&dsth=546&quality=80
                        • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:38
                          Chcemy, nie wiem czy zauwazylas, ale jest spora ilosc studentow z Ukrainy, niewykluczone wiec ze juz maja jak najbardziej porzadne prace smile.
                          • mozambique Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:09
                            ja ukrainski jezyk we Wrocławiu slysze czesto ale zwykle u osób sprzątajacych portierów oraz w Biedronce
                            • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:40
                              Ja tez, ostatnio tez w Macu, ale znam tez Ukrainca studiujacego na WAT, syn z pierwszego malzenstwa Ukrainki ktora przyjechala tu z dzieckiem jak wyszla za Polaka. Ona i maz wyksztalceni, chlopak raczej po dyplomie do Biedronki ani na mopa nie trafi.
                              I jeszcze jedno, on chce byc i CZUJE sie Polakiem, na Ukraine nie jezdzi nawet z wizyta
                          • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:39
                            a czemu nie. Ukraincy sa calkiem podobni kulturowo do Polakow. Ich kobiety nie laza w burkach i nie mowia TAK na wszystko co JasniePan maz ustawi za slusza prawde.

Ja jestem otwarta na emigracje, nie lubie jednak zadnej religii. Zniewolenie kobiet i zabobony.
    • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:18
      Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Zresztą nie widzę tutaj nic postępowego. Gdyby ten pan np. odrzucił potępienie islamu dla homoseksualizmu czy praw kobiet, historia mogłaby brzmieć optymistycznie. A że kończy studia? Co to jest za osiągnięcie? W tejc chwili 50 % Polaków ma wyższe wykształcenie. Chyba że o wspaniałości muzułmanina miałoby świadczyć to, że jeszcze nikogo nie zamordował - to tylko potwierdza, że nie należy ich przyjmować w Europie. Można sprowadzic Chińczyków czy jakąś inną nację, która nie ma w zwyczaju narzucania miejscowym swojej kultury.

Jesli w Europie jest mu źle, to zawsze może wrócić do siebie i swojej wspaniałej kultury. tylko jakoś nie chce, ciekawe czemu?
      • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:50
        Poki co muzulmanie w Niemczech glosowali za homomalzenstwami a w ankiecie wielszisc byla za,nieluczni przeciwi troche nie mialo zdania.Czekam na odrzucenie potepienia dla homoseksualizmu przez Polakow.
        • beaucouptrop Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:30
          No przeciez wiadomo, ze we wszystkich panstwach mluzumanskich malzenstwa jednoplciowe sa legalne i powszechne. Tylko Polacy to taki zasciankowy i ograniczony narod.
          Czytajac co piszesz nie wiadomo czy smiac sie czy plakac. Kompletnie Ci peron odjechal.
          • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:19
            Nie interesuja mnie panstwa muzulmanskie,pisze o Europie, o Europie w ktorej to podobno prawo szariatu sie wprowadza.Polacy sa w Europie i masz tacje zascianek i ograniczenie az bije.Blizej Polakom fo procenta zradykalizowanych mizulmanow niz do kogos innego.
            • asmarabis Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:40
              Jak nie ma szariatu ?
              Czy sama nie organizowałas w szkole syna przyjęcia z jedzeniem halal ?????
        • asmarabis Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:49
          Hahahahaha
          Izulujacy sie muzułmanie wypelniaja podsyłane przez białych ankiety i udzielają informacji o sobie
          Hahahahaha
          Zbyt piękne zeby było wiarygodne , paslas ofiara żartu
      • tiszantul Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:20
        > Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Zresztą nie widzę tutaj nic postępowego. Gdyby
        > ten pan np. odrzucił potępienie islamu dla homoseksualizmu czy praw kobiet, hi
        > storia mogłaby brzmieć optymistycznie

nie jesteś na bieżąco z europejską poprawnością polityczną. Najważniejszy jest islam, dopiero potem homoseksualiści, a potem kobiety.
        • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:26
          Hue hue hue dlatego w "kalifacie" teraz homo moga sie hajtac😀 jak zwykle masz zero pojecia o aktualnej sytuacji.
      • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:11
        Widzę ze chyba załapałas o co mi chodzi - oni nie są ani bohaterami ani potworami, są normalni smile zapewniam ze prawa kobiet nie były dla niego niczym dziwnym, homoseksualizm nie dziwi nikogo kto mieszka w krajach Beneluksu. A co jego religia o tym mówi to inna sprawa, homoseksualni katolicy tez maja z tym problem, prawda?
    • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:25
      Jeśli chcesz zrozumieć muzułmanów, to proponuję analogię z Niemcami z czasów II wojny światowej. Nie każdy był nazistą, ale jednak jako naród wspierali ten system. tak samo jest z muzułmanami. Wypowiedzieli wojnę Europie, naszym wolnościom i wartościom. Owszem są wśród nich dobrzy ludzie, ale jako zbiorowosć walczą z nami. Przyjmowac muzułmanów to jak przyjmować Niemców w czasie II wojny światowej.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:30
        rikol napisała:

> Jeśli chcesz zrozumieć muzułmanów, to proponuję analogię z Niemcami z czasów II
        > wojny światowej. Nie każdy był nazistą, ale jednak jako naród wspierali ten sy
        > stem. tak samo jest z muzułmanami. Wypowiedzieli wojnę Europie, naszym wolności
        > om i wartościom. Owszem są wśród nich dobrzy ludzie, ale jako zbiorowosć walczą
        > z nami. Przyjmowac muzułmanów to jak przyjmować Niemców w czasie II wojny świa
        > towej.

Proponuję skonsultować psychiatrę. Może jeszcze będzie w stanie pomóc - współczesna chemia czyni cuda.
        • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:44
          Nie ośmieszaj się. W Iranie zorganizowano konferencję na temat czemu nie było holocaustu. Sprawdź sobie statystyki dotyczące antysemityzmu wśród muzułmanów. W tej chwili trwa exodus Żydów z francji. ostatnio dziewczynka Żydówka tak została pobita w szkole, że wylądowała na ponad tydzień w szpitalu (miała połamane żebra i inne obrażenia). Rzecz miała miejsce w 18. dzielnicy Paryża. W kwietniu zamordowano inną Żydówkę we francji, zrobili to muzułmanie z powodu antysemityzmu. Niedawno muzułmanie włamali się do domu Żydów i ich pobili za to, że są Żydami (również we Francji). żydowskie szkoły we Francji mają stałą ochronę policyjną z powodu antysemityzmu muzułmanów. to, że w Polsce muzułmanów jest mało i nie dzieją się straszne rzeczy, to nie oznacza, że gdzie indziej jest tak samo.

Poczytaj sobie również o homofobii muzułmanów. WEdług sondażu brytyjskiego 51% muzułmanów uważa, że homoseksualizm powinien być nielegalny. Brutalne traktowanie kobiet jest powszechnie znane. Jakiś czas temu muzułmanka policjantka skarżyła się na zachowanie współpracowników muzułmanów. Otóz powiedziała, że gdyby zachowywał siętak biały, wyleciałby z pracy. Muzułmanom pozwala się na więcej, bo w przeciwnym razie oskarżą cię o rasizm.

Państwo islamskie wypowiedziało wojnę Europie, nie zauważyłeś? nie widzisz zamachów, które mają miejsce prawie codziennie? No tak, jak się nie wystawia nosa z Polski, to można pomyśleć, że jest bezpiecznie.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:53
            rikol napisała:

> Państwo islamskie wypowiedziało wojnę Europie, nie zauważyłeś? nie widzisz zama
            > chów, które mają miejsce prawie codziennie?

Pomyliłem się, nawet współczesna chemia bezradnie rozkłada ręce...

> No tak, jak się nie wystawia nosa z Polski, to można pomyśleć, że jest bezpiecznie.

Byłem ostatnio tydzień w Istambule.
            Widziałem rzeczy, którym wy ludzie nie dalibyście wiary. Statki szturmowe w ogniu sunące ku ramionom Oriona. Oglądałem promienie laserów błyszczące w ciemnościach blisko wrót Tannhausera. Wszystkie te chwile znikną w czasie jak łzy w deszczu. Czas umierać.
            Chcesz jeszcze o czymś porozmawiać?
            • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:56
              Widziałem rzeczy, którym wy ludzie nie dalibyście wiary. Statki szturmowe w ogniu sunące ku ramionom Oriona. Oglądałem promienie laserów błyszczące w ciemnościach blisko wrót Tannhausera. Wszystkie te chwile znikną w czasie jak łzy w deszczu. Czas umierać.
              Chcesz jeszcze o czymś porozmawiać?

Poplakalam sie,piekne😂
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:58
                edelstein napisała:

> Poplakalam sie,piekne😂

Tam był wpleciony oczywisty cytat... tak w kwestii jasności...
                • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:06
                  Bardziej ludzki niz czlowiek
                  • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:09
                    Hmm, potrzebuje jeszcze podpowiedzi... A nie, już wiem! Blade Runner? Zgadłam? Jaka jest nagroda???
                • morgen_stern Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:14
                  Też sobie ostatnio odświeżałeś? wink
              • rikol Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:11
                Czy w tworkach założyli ci internet?
            • morgen_stern Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:13
              big_grin big_grin big_grin
            • volta2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:08

a nie widziałeś żołnierzy z bronią grasujących w krzakach dookoła lotniska?
              a żołnierz z długą bronią przy każdym wejściu do metra?
              autostrady z "bramkami" wcale nie do poboru opłat też nie zauważyłeś?

oj, to chyba dopłynąłeś tam morzem (te statki!) i na ląd spoglądałeś przez lornetę?
              a tak się jarałeś tym wyjazdem... w sumie szkoda ale jakoś sie nie spodziewałam rzetelnej relacji

a może ci żołnierze z bronią to już powszechny codzienny widok na zachodzie, że nie zauważasz niczego poza barierkami ustawionymi u nas raz na miesiąc?
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:18
                volta2 napisała:

> a tak się jarałeś tym wyjazdem... w sumie szkoda ale jakoś sie nie spodziewałam
                > rzetelnej relacji

Jarałem się, bo przecież przeżyć tydzień w kraju muzułmańskim to jak wygrać walkę z rakiem. Albo nawet bardziej. Tak więc oczekuję zasłużonej estymy.

A po co Ci relacja jak przecież wiesz jak jest, prawda?
                • volta2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 00:18
                  ja wiem, ale nie wiedziałam że ty nie wiesz i sobie z fotorelacji story zrobiłeś na potrzeby forumowe.
              • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:20
                Jeszcze nie widzialam zolnierza z bronia tutaj na 6gnilym zachodzie😂
                • beaucouptrop Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:44
                  To wybierz sie do Brukseli albo Paryza. Bedziesz miala niejedna mozliwosc zobaczyc patrole chodzace czworkami w kamizelkach kuloodpornych z karabinami maszynowymi. Mowie Ci prawie jak na filmach akcji.
                  • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:24
                    Nie wiedzialam, ze "zachod" to dwa miasta😂
                    • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:41
                      Twoje miasto to tez nie jest caly zachod smile, wybierz sie do Luwru, zawsze jest kilka patroli na posterunku
                      • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:27
                        To ty generalizujesz😂
              • hermenegilda_zenia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 22:44
                Volcia, wyrwała sie do Turcji pierwszy raz w życiu i zobaczyła żołnierzy i żandarmerię? To ci wyklaruje, ze widok uzbrojonych służb wojskowych, policyjnych i innych jednostek zbrojnych na ulicy to coś normalnego w Turcji od kilkudziesięciu lat - po pierwsze ze wzgledu na terroryzm wewnętrzny, walki z Kurdami od dawien dawna oraz fakt, ze każdy obywatel moze mieć gnata i jakby mu przyszła do głowy jakaś głupota można zareagować.
                • volta2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 00:17
                  no widzisz, a tak się jarasz bramkami na krakowskim

a tu proszę od kilkudziesięciu lat w turcji a od paru przeszczepione na zachodni grunt, bo przecież czerpiemy wzorce i się ubogacamysmile

miłgegosmile
          • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:57
            Peron ci odjezdza, jak zwykle😀
            • beaucouptrop Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:08
              No coz albo trolujesz, albo jednak naprawde jestes bardzo ograniczona.
              Polecam najpierw wysciubic troche nosa z niemieckiej prowincji, dopiero pozniej wypowiadac sie na tematy, o ktorych na razie nie masz zielonego pojecia.
              • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:26
                Moje miasto jest taka prowincja, jak zachod skladajacy sie z Paryza i Brukseli😂polecam podrecznik do geografii, masz sporo do nadrobienia
                • hipinka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:43
                  ja akurat w tym roku latem jeździłam trochę po Francji
                  żołnierze z bronią byli wszędzie
      • zofijkamyjka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 20:27
        rikol napisała:

> Owszem są wśród nich dobrzy ludzie, ale jako zbiorowosć walczą
        > z nami.

kto z nami walczy? Niemcy? po co? Nie ma złych narodów!
    • edelstein Re: wytłumaczę ci to znowu 11.10.17, 15:40
      To ciekawe.W Berlinie otworzono meczet dla wszystkich,koedukacyjny, muzulmanie glosowali za malzenstwami homoseksualnymi tak wiec z tym zastraszaniem i mordowaniem to nie orzesadzaj.
      • fadilla Re: wytłumaczę ci to znowu 12.10.17, 14:53
        Koedukacyjny meczet big_grin To jakas nowa religia tam sie musi w tych Niemczech tworzyc, ciekawe czemu nazywa sie islam, skoro jej zasady sa z islamem sprzeczne.

A moze ty za bardzo łykasz tamtejsza wasza propagandę.
        • sumire Re: wytłumaczę ci to znowu 12.10.17, 14:57
          Religie się zmieniają.
          • fadilla Re: wytłumaczę ci to znowu 12.10.17, 15:11
            O fajnie, że Niemcy w końcu maja obiekty do których można wejść bez względu na płeć, my w Polsce mamy tak od zawsze.
    • konsta-is-me Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 15:53
      Kolejny wątek z cyklu "To glupie stereotypy, bo ja znam jednego, który...".

Jakie to ma znaczenie ze budowal dom??
      Muzułmanie nie budują domów?
      Pochodzil z biednej rodziny.
      Ok, i co z tego??

Jest jakis stereotyp, że muzulmanie pochodza z bogatych rodzin i mieszkaja w lepiankach??

Nie pil alkoholu-jak wielu nie-muzulmanow.
      I...?
      Nawet znam nie-muzulmanow ktorzy nie pija nie pala!
      Wcale nie sa dobrymi ludzmi przez to.

Brzmi jakbys spodziewala sie, ze wpadnie odziany w pas z bomba, krzyczac "Allah akbar".
      Skoro nie wpadl, znaczy ze wszystko, to, krzywdzace stereotypy, a tu prosze z biednej rodziny i studiuje...
      Wzruszajace, ojej.

Zdajesz sobie sprawe ze sprowadzilas to do absurdu??
      Widzisz naiwnosc i ograniczenie swojego myślenia?
      Problem nie polega na tym czy pojedynczy muzulmanin pije czy studiuje.
      Problem polega na tym, ze miliony muzulmanow, w imie swojej RELIGII robia, to co robia.
      Nieistotne czy wysadza siebie i 1000 osob, czy rzuca malym kamyczkiem.
      Wystarczy popieranie, chocby slowem Islamu, ktory jest systemem politycznym.
      Obydwoje maja swoj udzial.
      I jestem dziwnie pewna, ze wiekszosc zamachowcow, na co dzień, byli milymi ludzmi, nie pili alkoholu, i byli calkiem sympatyczni.
      Bo czemu by nie?

Nie wydaje ci sie niepokojące, że ktoś wychowany w kraju, kompletnie się z nim nie identyfikuje??
      Nie wydaje ci się to dziwne?

I tak krytyka Europejczykow juz na wstepie...
      Wiem, że Polacy lykaja to z zachwytem, klaszczac, ale, uwierz mi to tylko nasza zasciankowa (tak,
      przyznaje to) mentalnosc tak dziala.
      Wychowywanie sie w danym kraju i kompletna izolacja od tutejszej kultury JEST podejrzana.
      Jest niepokojaca, jest nienormalna i prowokujaca patologie i klopoty.
      • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:00
        Nie wydaje ci sie niepokojące, że ktoś wychowany w kraju, kompletnie się z nim nie identyfikuje?? 

Polecam watek o "byciu u soebie" gdzie forum namietnie udowadnialo emigrantkom,ze u siebie nie sa,radze zajrzec do watkow gdzie leci sie po Najmie bo rozmawia w domu po angielsku albo do watku iziuli chocby.
        Macie jakies rozdwojenie jazni?
        • sniyg Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:04
          Czy są u siebie idealnie pokazał Brexit i napisy na murach "spadajcie do domu".
          • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:05
            Chcialabys😂
            • sniyg Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:12
              Nie ja, rdzienni mieszkańcy, którzy faktycznie są u siebie, chcieli.
              • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:22
                Skad wiesz kto to napisal?😂 za reke zlapalas
                • sniyg Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:30
                  Tak, pewnie emigranci sami do siebie tak piszą, logiczne.
                  • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:23
                    W Niemczech na AfD glosowali takze emigranci.Taki lajf.
        • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:06
          Proponujesz wyjście poza matrix własnej kultury? Oszalałaś?
      • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:14
        Przepraszam ale chyba miliony muzlumanow pracują i studiują a jednostki się wysadzają - nietrudno to policzyć.
        • konsta-is-me Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:09
          Jednostki sie wysadzaja zupelnie indywidualnie, prawda?
          Ot, tak wstaja rano i postanawiaja sie nieco rozerwac 😀
          Reszta "nierozrywajacych sie" nie ma z tym kompletnie nic wspolnego.
          Zwiazek z islamem marginalny i pomijalny, wedlug ciebie?
          • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:12
            Napewno w meczetach się naradzają kogo wysłać na następna wysadzanie. Może zapałki ciągną (a nie, to niebezpieczne, jeszcze się coś zdetonuje)
          • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:47
            A to jest trochę stosowanie odpowiedzialności zbiorowej. I to już jest przesada.
            • konsta-is-me Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 20:39
              A wybielanie muzulman pt"to tacy sami ludzie jak my", wiec nie ma problemu, jest w porządku?
              Ja mówię o islamie jako calosci, autorka daje przyklady z tylka wziete.
              Nie obchodzi mnie ze "nie wszyscy tacy sa", skoro w imie TEJ SAMEJ religii niszcza Zachod.
              • zofijkamyjka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 21:12
                konsta-is-me napisała:

> A wybielanie muzulman pt"to tacy sami ludzie jak my", wiec nie ma problemu, je
                > st w porządku?
                sa tacy sami, jesteśmy jednym gatunkiem homo sapiens.
                • konsta-is-me Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 00:12
                  A ktoz twierdzi ze nie?
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:35
                konsta-is-me napisała:

> Ja mówię o islamie jako calosci,

I to pokazuje jakim jesteś ignorantem, ale nie przejmuj się teraz jest na to popyt w Polsce. Im większy debil tym większa kariera.
                • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:41
                  dyzurny trollu. Islam w kazdej postaci, nawet w wydaniu najbardziej intelektualnym zakonu wirujacych derwiszow jest religia sprowadzajaca kobiete do podrzednej funkcji obiektu seksualnego i rozrodczego.
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:43
                    princesswhitewolf napisała:

> dyzurny trollu. Islam w kazdej postaci, nawet w wydaniu najbardziej intelektual
                    > nym zakonu wirujacych derwiszow jest religia sprowadzajaca kobiete do podrzedne
                    > j funkcji obiektu seksualnego i rozrodczego.

Zwłaszcza seksualnego, dlatego właśnie jest opatulona szmatą od głowy do stóp, żeby wzbudzać seksualne pożądanie na każdym kroku. W końcu to czego nie widać podnieca najbardziej. Ma to sens co piszecie!
                    • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:49
                      Dyzurny trollu ty chyba naprawde nie masz pojecia o islamie. Toc ona opatulona wlasnie dlatego by nie wzbudzala pozadania a jesli wzbudza to nie jest to faceta wina i jego instynktow ( a skad, facet to polBog) ale wlasnie kobiety. Jesli ja ktos zgwalci to tez jej wina.

Kobiety musza nosic szmaty wszelakie bo inaczej sa "nieskromne". Faceci zas nie musza i nie sa nieskromni. To ze moga wzbudzac pozadanie u kobiet nikogo nie obchodzi bo instynkty istoty miedzy zwierzeciem a mezczyzna nie sa wazne i same sobie musza radzic.
                      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:53

> Faceci zas nie musza i nie sa nieskromni.

I kto tu nie ma pojęcia o islamie? Idź i nie kompromituj się więcej!
                        • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:56
                          rzucasz frazesy. Zadnych konkretow. Nic.

Mydl oczy komus glupszemu taka manipulacja bo ja sie na to nie nabiore. Zapewne nie znasz ani jednego muzulmanina i z zadnym nie rozmawiales.
                          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:57

> rzucasz frazesy. Zadnych konkretow. Nic.

A widziałaś muzułmanina mężczyznę w szortach?
                            • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:05
                              biedni mezczyzni. fakt, kobiety w islamie moga nosic szortysmile))))

Pytanie czego nie musza nosic kobiety w islamie. Dobrze ze lancuchem sie ich nie prowadza.

Ot religia nomadow pustynnych z 6/7 stulecia n.e. ...
                    • sapiens_sapiens Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:46
                      No ale dokladnie o to chodzi : kobieta musi zakrywac swoje cialo bo nalezy ono do jej mezczyzny! A jezeli je eksponuje to wzbudza pozadanie i jezeli zostanie wykorzystana przez kogokolwiek to bedzie tylko i wylacznie jej wina bo byla nieskromna!
                      • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 14:29
                        cieszmy sie, ze w Europie ciala kobiet naleza do nich samych
                        • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 14:41
                          Nie wszędzie. Przypominam, że do UE należy kraj z zakazem aborcji. Niebawem najpewniej dołączy do niego drugi.
                          • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:34
                            czy sugerujesz ze w krajach arabskich kobiety ciesza sie wieksza swoboda praw niz w Polsce? Czy zmierzasz do tego ze bedzie to samo ze niebawem Wam beda kazac chodzic w burkach?
                            • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:45
                              Nie, twierdzę jedynie, że z tymi ciałami Europejek różnie mimo wszystko bywa. Hiperbola zbędna.
                              • sapiens_sapiens Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 16:58
                                Zgadzam sie niestety z Sumire, mimo ze sytuacja Polek pozostaje nadal o niebo lepsza niz kobiet w krajach muzulmanskich.
                • konsta-is-me Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:04
                  Trollu, nieraz juz pokazales, ze nie orientujesz sie w rzeczywistosci dookola.
                  Moze czas na pigulki wspomagajace ukrwienie mozgu ?
                  Serio, w pewnym wieku, jesli sie nie grzeszylo intelektem wczesniej, wszystko zaczyna kostniec.
                  I nie ma co sie obrazac - kazdego to czeka.
                  W jakims stopniu.

O islamie nie masz pojecia.
                  Kolejny raz kompromitujesz sie tylko.

• paszczakowna1 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 14:55
        >Problem polega na tym, ze miliony muzulmanow, w imie swojej RELIGII robia, to co robia.

Co robią miliony muzułmanów?
        • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:37
          no troche z tym miliony poleciala.

Problemem jest edukacja i religia. Wyksztalceni muzulmanie to niestety elita. Tych spotykam w szpitalach itd. Naprawde poziom klasa i wiedza. Sa religijnie w stopniu " na luzie", " bo wypada" itd. Ale niestety przecietny muzulmanin nie ma dostepu do wyzszej edukacji, natomiast ma dostep do Koranu zawsze zapewniony.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 15:48

> Ale niestety przecietny muzulmanin nie m
            > a dostepu do wyzszej edukacji, natomiast ma dostep do Koranu zawsze zapewniony.

O popacz, to zupełnie jak Janusz z Koziej Wólki Kolonii. Nie ma dostępu do wyższej edukacji, natomiast ma dostęp do flachy i do słów księdza proboszcza zawsze zapewniony.
          • asmarabis Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 17:54
            A ja mam inne doswiadczenia - niewyksztalcona holota to rozumiem ale poznalam kilku muzulman po studiach- nie moge uwierzyc jak sa opetani w kwestiach religii i jak im sie chce bawic w te wszystkie zabobonowe ramadany i halale i jeszcze na nas sie to odbija rykoszetem. Cala firma sterroryzowana przez mala grupke i jej gusla....Europa Zachodnia anno domini 2017 !!!!!!!!!!!!!!
    • minor.revisions Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 16:15
      "nie pracuje, zajmuje się domem i czwórką dzieci" to oksymoron".
      • asmarabis Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:44
        Ale zajmowanie sie w islamie nie jest tożsame z zajmowaniem sie w Europie
        Ot rzuci cos do jedzenia a tak gada cały czas przez telefon z Marokiem a dzieci sie tłuka miedzy soba
        • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:16
          Nie to co nasza rodzima Matka Polka
          • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 22:19
            Tylko ze wsrod Polakow to u patologii wystepuje, zas wsrod muzulman jest to znacznie czestsze zjawisko
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:41
          asmarabis napisała:

> Ale zajmowanie sie w islamie nie jest tożsame z zajmowaniem sie w Europie

Następna specjalistka od Islamu. W Islamie zajmowanie jest bardziej wyobraź sobie, wiesz, że oni nie wynaleźli domów starców, bo nie ma takiej potrzeby?

> a tak gada cały czas przez telefon z Marokiem

A za połączenie płaci niemiecki podatnik!
          • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:44
            >W Islamie zajmowanie jest bardziej wyobraź sobie, wiesz, że oni nie wynaleźli domów starców, bo nie ma takiej potrzeby?

oczywiscie, ze nie bo czy chca czy nie chca musza osobami starszymi sie zajmowac obywatele drugiej kategorii czyli kobiety. Tam nie ma dla kobiet wyboru. To meski swiat.
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:52

> >W Islamie zajmowanie jest bardziej wyobraź sobie, wiesz, że oni nie wynale
              > źli domów starców, bo nie ma takiej potrzeby?
              >
              > oczywiscie, ze nie bo czy chca czy nie chca musza osobami starszymi sie zajmowa
              > c obywatele drugiej kategorii czyli kobiety. Tam nie ma dla kobiet wyboru. To m
              > eski swiat.

Ależ to jest tragedia, ze niepracująca kobieta spędzi wszystkie dni do końca ze swoją matką. Jednocześnie mając gwarancję, że ktoś się zajmie nią do końca jej dni. Masakra po prostu. Rozpacz....
              • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:54
                Nie tylko ze swoja ale takze z tesciowa i siostra tesciowej. Poza tym ludzie obloznie chorzy potrzebuja SPECJALISTYCZNA opieke a nie byle jaka.
                Kobieta tez nie powinna byc niepracujaca jesli nie ma malych dzieci.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:56

> Kobieta tez nie powinna byc niepracujaca jesli nie ma malych dzieci.

Volcie to wytłumacz jak kobieta z kobietą, ok?
                  • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:57
                    pisalam w odpowiedzi na twoj wpis pod moim i nie rozmawiam z volta teraz. Swoje dylematy z volta zalatw sam.
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:00

> pisalam w odpowiedzi na twoj wpis pod moim i nie rozmawiam z volta teraz. Swoje
                      > dylematy z volta zalatw sam.

Dlaczego ja? Mi nie przeszkadza zasadniczo niepracująca kobieta w domu. Ty masz z tym jakiś problem, więc proponuję zacznij od Volty - blisko masz do szerzenia katechezy jakie to jest złe i niedobre.
                      • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:03
                        Volte utrzymuje maz a nie zasilki. Czy jestes w stanie zrozumiec zasadnicza roznice tutaj? Tak? To po co podajesz taki durny argument?
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:06

> Volte utrzymuje maz a nie zasilki.

Tak jak wszystkie kobiety w kulturze muzułmańskiej to (1), a (2) to z tym utrzymywanie Volty przez męża w kulturze zachodniej to bym taki pewny nie był jak Ty. Może się okazać, że ona jedna żeruje bardziej na waszych podatkach niż Marokańczyk z cała rodziną w trzech pokoleniach.
                          • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:09
                            Mnie nie obchodzi jak utrzymywana jest kobieta muzulmanska w muzulmanskim kraju. Ja mieszkam w kraju nie muzulmanskim i jesli chce ona nie pracowac to niech ja maz utrzymuje i niech nie wyciaga lapy po zadne swiadczenia bo na nie nie zapracowala. Albo niech maz placi za nia podatki i NIN.
                      • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:08
                        Mnie tez nie, sama nie pracuje na etacie, choc mam dochodowa DG, to czy ktokolwiek w rodzinie pracuje czy nie powinno zalezec od decycji tej rodziny i jej stopnia zamoznosci.
                        Cale rodziny nie musza pracowac jesli tylko maja odpowiednia ilosc srodkow wlasnych na utrzymanie.
                        Ale jesli kobieta z muzulmanskiej rodziny (jak z kazdej innej) nie pracuje jednoczesnie zerujac na zasilkach, to jest to problem spoleczny, bo musi utrzymywac pasozyta
                        • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:10
                          ano wlasnie.
    • woman_in_love przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 16:20
      wiemy, że to zagrożenie, ale odpowiedzcie mi w końcu na jedno proste pytanie:
      1) Macierewicz wywołuje przegraną wojnę z Rosją / Białorusią
      2) a setki tysięcy Polaków (a może nawet miliony) ze ściany wschodniej, w zdecydowanej większości wyborcy PiS i PSL, uciekają jako uchodźcy na Islandię. A w tym tłumie może nawet Jarosław K. i Antoni M., Kurski, Ziobro, Hoser, Rydzyk itd.

I teraz się pytam co się stanie z postępową i tolerancyjną Islandią, gdy zamiast trzymać tych ludzi w jakimś obozie gdziekolwiek, przyjmie się ich jako uchodźców i da im obywatelstwa. Ile czasu upłynie gdy ci wybitni i światli Polacy wprowadzą im na Islandii zakaz aborcji, wypowiedzą konwencje anty-przemocowe i zaczną jątrzyć w społeczeństwie?

I to byłby cały zysk z tej imigracji.
      • herca Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 18:18
        Ale wiesz jakby wyglądał świat gdyby ludzie się nie przemieszczali i każdy naród dochodził do wszystkiego ma własna rękę? Możesz sobie wyobrazić?
        • woman_in_love Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 19:38
          Zastanówmy się, a ileż to cywilizacji już nie padło od tych niekontrolowanych najazdów i napływu uchodźców? Przemieszczanie? Tak, ale bez przesady.
        • 1matka-polka Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 19:44
          Kiedyś bardzo skutecznie przemieszczało się chrześcijaństwo...
          • zofijkamyjka Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 20:35
            1matka-polka napisała:

> Kiedyś bardzo skutecznie przemieszczało się chrześcijaństwo...
            i to nieproszone smileto Europejczycy najeżdżali Amerykę, Afrykę, niszczyli tamte kultury, ściągali ludzie do roboty!
            • konsta-is-me Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 20:44
              Oraz dostarczali cywilizacje, i niszczyli niektore koszmarne zwyczaje-vide obrzed sati w Indiach, ale po co o tym pamietac😉
              • zofijkamyjka Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 21:16
                konsta-is-me napisała:

> Oraz dostarczali cywilizacje, i niszczyli niektore koszmarne zwyczaje

ale ktos ich zapraszał? koszmarne zwyczaje? np. palenie czarownic na stosach?
                • 1matka-polka Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 21:23
                  I rozne tortury. Wybijanie całych populacji. Takie tam.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 09:44
                  zofijkamyjka napisała:

> konsta-is-me napisała:
                  >
                  > > Oraz dostarczali cywilizacje, i niszczyli niektore koszmarne zwyczaje
                  >
                  > ale ktos ich zapraszał? koszmarne zwyczaje? np. palenie czarownic na stosach?

Palenie czarownic na stosach to akurat dostarczali....
                • konsta-is-me Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:30
                  A ktos zapraszal Arabow do Afryki?
                  Albo Muzulmanow do polnocnych Indii?
                  A Hutsu?
                  Wszystko to wina bialego czlowieka?

A skoro palili czarownice, to czemu by nie wdowy😀
                  Rece opadaja...

Chrzescijanstwo przeszlo dluga droge, smieszne sa te przyklady ze sredniowiecza.
                  "A bo wy paliliscie czarownice".

Islam WCIAZ tkwi w mentalnosci sprzed tysiecy lat.
                  Pol biedy, ze religijnie, gorzej ze cywilizacyjnie.
                  I nie wierze w harmonijne wspolistnienie Zachodu i mentalnego prymitywnego zascianka islamskiego.
                  Ktos musi sie ugiac i obysmy to nie byli my.
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:32
                    konsta-is-me napisała:

> Islam WCIAZ tkwi w mentalnosci sprzed tysiecy lat.

Tak, tak tysięcy... po tych tabletkach na ukrwienie Ci się tak robi?
                  • sumire Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:37
                    Islam jest młodszy niż chrześcijaństwo, więc z tą mentalnością sprzed tysięcy lat to troszeczkę przegięcie. Ale rozumiem, że łatwiej się czegoś nienawidzi, jeśli mało się o tym czymś wie.
                    • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:41
                      Nie zaprzeczysz, ze chrzescijanstwo z wojen religijnych i mordowania niewiernych jakis czas temu wyroslo
                      • 1matka-polka Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:44
                        Może islam też wyrośnie...
                        • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:49
                          Na pewno wyrosnie, ale wole zeby wyrastal u siebie a nie w Europie oraz zeby sie w miedzyczasie mordowali miedzy soba.
                          Pamietasz chyba, ze chrzescijanskie wojny religijne pochlonely wiele ofiar, islamskie mordowanie niewiernych tez juz sporo ma na sumieniu, uczmy sie wiec na bledach
                      • princesswhitewolf Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:44
                        570 lat roznicy miedzy islamem i chrzescijanstwem.

Jak pomysle ze islam jako tako dorosnie dopiero za 570 lat to sie mi robi goraco i niedobrze...
                      • sumire Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:51
                        Uhm. Irlandia Północna jeszcze niedawno była dowodem na to, jak bardzo chrześcijaństwo z wojen wyrosło.
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:54
                          sumire napisała:

> Uhm. Irlandia Północna jeszcze niedawno była dowodem na to, jak bardzo chrześci
                          > jaństwo z wojen wyrosło.

I ilustracja:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYOJYodb4IKHLPOIhd5GC5ZzAnihDeC_CZCTE43L97KgSYMimA
                        • triss_merigold6 Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:55
                          Tam był też chyba wątek polityczny, jakiejś niepodległości od Wielkiej Brytanii czy coś, nieprawdaż?
                          • dyzurny_troll_forum_2 Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:59
                            triss_merigold6 napisała:

> Tam był też chyba wątek polityczny, jakiejś niepodległości od Wielkiej Brytanii
                            > czy coś, nieprawdaż?

A Państwo ISIS nie ma wątka politycznego? Anyway, jak UK wyjdzie z EU to być może irlandzkie ataki odżyją, będziecie mogli znowu posmakować katolickiego terroryzmu, który z definicji jest oczywiście lepszym terroryzmem.
                            • triss_merigold6 Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 11:32
                              Będziecie? Szczęśliwie nie mieszkam na Wyspach.
                        • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 11:00
                          Irlandczycy nie mordowali "niewiernych" ale "okupanta", taka subtelna roznica
                          • sumire Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 11:05
                            Katolicy mordowali protestantów i vice versa. Podłoże tego konfliktu, który w sumie jest raczej uśpiony niż zlikwidowany, było jak najbardziej religijne, choć owszem, wątek polityczny istniał. No, ale to dawno, nieprawda i się nie liczy, bo waszej drużynie nie pasuje do tezy big_grin
                            • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 11:29
                              Nie, sumire jest odwrotnie podłoze konfliktu jest jak najbardziej polityczne, choc owszem watek religijny istnieje. Analogicznie jak polskie powstania przeciwko panstwom-zaborcom mialy podloze polityczne, a nie religijne.
                              Tak, tez mysle ze konflikt jest bardziej uspiony niz zazegnany, podobnie jak kwestia baskijska ALE skoro w Europie sa potencjalni rodzimy terrorysci to W JAKIM CELU sprowadzac dodatkowo kolejnych z innych kontynentow?
                              • sumire Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 11:46
                                W Belfaście po dziś dzień istnieją dzielnice katolickie i protestanckie, i nadal zaleca się jednym omijanie okolic zamieszkałych przez tych drugich. Ale to oczywiście tylko wątek religijny. Nie ma problemu.
                                • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 11:57
                                  Ale kwestia kto mieszka w jednej, a kto w drugiej oraz kwestia Irlandii Polcnocej, to tylko nic nie znaczacy szczegolik.
                                  Ale niezaleznie od wszystkiego, Irlandczycy w Irlandii i ogolnie w UE sa u siebie, Afrykanczycy nie. Skoro, jak twierdzisz, mozliwe jest odnowienie konfliktu i zamachow, to TYM BARDZIEJ nie potrzebni nam terrorysci z importu. Nie sadzisz?
                                  • sumire Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 12:02
                                    Ale komu nam? Przecież my ich nie mamy. Tym bardziej niezrozumiały jest twój zapał do walki z nimi. Możesz spać spokojnie, Waszczu obiecał, że nie wpuści.
                                    • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 12:16
                                      Nam, Europejczykom.
                        • princesswhitewolf Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 14:28
                          nie jest idealnie ale przynajmniej Irlandki moga chodzic do pracy, jedzic samochodem i nikt ich do lazenia w szmatachna glowie nie naklania.
            • sniyg Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 11.10.17, 21:14
              Dokładnie. Dlatego chyba rozsądnie uczyć się na błędach. Najlepiej cudzych.
            • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 09:50
              To wlasnie grozi nam to samo, najazd juz mamy, a nie sadze aby muzulmanie mieli kiedykolwiek szanowac nasza kulture i cywilizacje.
              Rdzenni Amerykanie i afrykanczycy nie byli w stanie sie bronic, my jestesmy i powinnismy
              • lauren6 Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:19
                Pierwszy najazd na Europę hord z Azji mieliśmy kilka tysięcy lat temu. Efekt najazdu jeat taki, że genetycznie praktycznie cała Europa zachodnia i centralna to potomkowie najeźdźców. Najwięcej potomków mieszkańców starej Europy żyje dzisiaj w górach, na Sardynii: tam, gdzie najeźdźcy nie dotarli. Mówimy indoeuropejskimi językami, z języków starej Europy ostał sie chyba tylko baskijski. O mieszkańcach starej Europy nie wiemy praktycznie nic. Zostali podbici, wchłonięci, zapomniani.
                Lubię Europę taką jaka jest, lubię Polskę. Nie chcę żeby za kilka wieków mówiono tu wyłącznie po arabsku. Nasza kultura, cywilizacja nie zasługuje na zniszczenie i zapomnienie.
                • 1matka-polka Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:23
                  Moze dlatego tak nam podpasowala w Europie ta religia pustynnych pasterzy...
                • lea.letizia Re: przestańcie się w końcu straszyć PiS 12.10.17, 10:26
                  Dokladnie tak
    • volta2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:11
      to ja napiszę jakie jest moje doświadczenie

chciłabym do szecji
      a może do szwajcarii
      już nie pamietam, ale wiem, że się tam dostaje socjal i nic się tam nie robi
      dlatego tam chcę...

nie wiem czy chcenie się ziściło, bo pan, wyszkształcony a jakże! nie ma teraz ze mną kontaktu.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:15
        volta2 napisała:

> to ja napiszę jakie jest moje doświadczenie

napisałaś a teraz już wracaj do kuchni...
        • volta2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 00:21
          wracaj do kuchni..
          takie dyspozycje to ja od męża mogę dostać, ty muszisz się pogodzić z tym, że nie masz komu wydać, musisz se wirtualnie fallusa przedłużać.
        • fadilla Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 14:56
          dyzurny_troll_forum_2 napisał(a):

> volta2 napisała:
          >
          > > to ja napiszę jakie jest moje doświadczenie
          >
          > napisałaś a teraz już wracaj do kuchni...

pisowski mizogin
      • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:24
        Rozmawialas sama ze soba?😂
        • volta2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 00:23
          rozumiem że zakamuflowana opcja niemiecka nigdy zbyt lotna nie była na forum, ale żeby nie odróżnić cytatu graficznie wyróżnionego od wstępu to spory wyczyn w nielocie.
    • tiszantul Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:26
      > 1) jako muzułmanin nie pił alkoholu nic a nic

niepicie jako pierwsza, główna zaleta funkcjonuje w środowiskach, gdzie picie jest głównym problemem. Poza tym jakiemuś odsetkowi populacji alkohol po prostu nie smakuje i bynajmniej nie traktują tego jako osobiste osiągnięcie i powód do dumy.
    • tiszantul Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:30
      > Co chce przez to powiedzieć - ze warto się wypowiadać o imigrantach po tym jak
      > się ma z tymi ludźmi kontakt

a Polacy tacy zacofani, nigdy za granicą nie byli i stąd te niepokoje.

Każda mniejszość zachowuje się inaczej, gdy stanowi 1%, a inaczej gdy stanowi 15%. Dynamika tej zmiany w przypadku muzułmanów czyni ich idealnym przykładem.
    • tiszantul Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:33
      Jedziecie taksówką z muzułmańskim kierowcą i on pyta: gdzie panią wysadzić?

Co robi ematka?
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:36
        tiszantul napisała:

> Jedziecie taksówką z muzułmańskim kierowcą i on pyta: gdzie panią wysadzić?
        >
        > Co robi ematka?

Wiesz za co Kain zabił Abla?
      • sumire Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:37
        Lepszego suchara nie znalazłoś?...
      • zofijkamyjka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 20:37
        tiszantul napisała:

> Jedziecie taksówką z muzułmańskim kierowcą i on pyta: gdzie panią wysadzić?
        >
        > Co robi ematka?

suchar
        • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:52
          Ale jaki aktualny...
    • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 17:47
      i w zwiazku z jednym uczciwym Marokanczykiem wnioskujes ze wszyscy sa tacy sami? hmm... dziwna logika. Bo ja znam roznych.
      • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:20
        Nie, chodzi mi o to ze to są zwykli normalni ludzie i po prostu nie mogę wyjść z podziwu jak bardzo Polacy są przekonani o tym ze oni nie pracują. Skąd się to wzięło? Znasz różnych, są pośród nich tacy co nie pracują i nie zamierzają pracować?
        • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:58
          a stad:
          www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjb95SGhenWAhVJSRoKHa6eB2EQFggrMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.ons.gov.uk%2Femploymentandlabourmarket%2Fpeopleinwork%2Femploymentandemployeetypes%2Fdatasets%2Femploymentbycountryofbirthandnationalityemp06&usg=AOvVaw0VtQPqHpnqBk_hUDBMwGsb
          i stad:
          www.ons.gov.uk/employmentandlabourmarket/peopleinwork/employmentandemployeetypes/datasets/employmentbycountryofbirthandnationalityemp06
          • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:59
            tu bardziej jasno:
            researchbriefings.files.parliament.uk/documents/SN06385/SN06385.pdf
            • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:07
              Nie odpowiedziałaś co robią ci których znasz. A statystyki nie mówią o tym czy ci ludzie są z tego zadowoleni i zamierzają żyć za minimalne ochłapy od państwa (i marzą o takim losie dla swoich dzieci)
              • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 20:03
                z rodziny zyjacej na zasilkach niezmiernie rzadko wychodza dzieci zdobywajace wyzsze wyksztalcenie.
                • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 20:56
                  ciagle nic o twoich znajomych muzlumanach
                  • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 21:30
                    herca ale dlaczego sadzic chcesz znowu po jednej osobie? Tu w okolicy gdzie mieszkam malo jest muzulman, ale jedzimy dalej na karate do Hounslow. Przychodza tam tez zony muzulmaninow ktore czasem mnie zagaduja. NIe pracuja. NIgdy nie pracowaly. Zyja z zasilkow. Mezowie nie pracuja albo na lewo. No ale po co o tym mowic?
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:30

> NIe pracuja. NIgdy nie pracowaly.

To tak jak nasza forumowa Volta! Sugerujesz, że trzeba wygnać albo przynajmniej nie wpuszczać?
                      • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:42
                        alez skad, po prostu zabrac zasilki jak dzieci sa juz w wieku szkolnym i pomoc znalezc prace. Do roboty leniuchy! Amen
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:46

> alez skad, po prostu zabrac zasilki jak dzieci sa juz w wieku szkolnym i pomoc
                          > znalezc prace. Do roboty leniuchy! Amen

Ale przymus pracy te relikt głębokiego socjalizmu. Chcesz wprowadzać socjalizm z PiSem!?
                          • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:53
                            Panstwo nie powinno tolerowac pasozytow. Zdrowi, mlodzi bez malych dzieci wokol powinni maszerowac do pracy. Nie mam zamiaru harowac na leniuchow i utrzymywac ich z wlasnych podatkow. Z moich podatkow powinni byc utrzymywani chorzy, emeryci, inwalidzi, ludzie czasowo szukajacy pracy a nie lenie smierdzace.

PIS tu nic nie ma do rzeczy. To wasze realia a nie moje. Wiekszosc ludzi w UK uwaza tak jak ja i dzieki bogu zaczeli obcinac te benefity dla leni
                            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:55

> PIS tu nic nie ma do rzeczy. To wasze realia a nie moje. Wiekszosc ludzi w UK u
                              > waza tak jak ja i dzieki bogu zaczeli obcinac te benefity dla leni

Tak, tak słyszałem, że wychodzicie z Europy i zmniejszyliście siłę nabywczą funta o 20-25%.... Gratulacje na nowej drodze!
                              • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:01
                                jak sie nie ma powaznych argumentow to sie rzuca od czapy.

UK jest nadal 5ta ekonomia swiata a bezrobocie jest rekordowo niskie. Inflacja jest mniejsza niz w 2009 po recesji z ktorej UK wyszlo calkiem szybko. To jak stoi funt nie jest odzwierciedleniem czegokolwiek w gospodarce ale nastrojow wiec jak tylko sprawy zostana ustalone funt wroci do poprzedniej pozycji.
                                Prawda jest taka ze wraz z uchodzcami, sytuacja dlugow Grecji, Wloszech i Hiszpanii Europa tonie.

UK juz ma gotowe umowy wolnego handlu z Arabia Saudyjska, Japonia, Australia, USA juz zapowiedzialo chec wspolpracy ( + wiele innych)i z pewnoscia wynegocjuje odpowiednia umowe z UE bo nikomu sie inaczej nie oplaca. Rynek bedzie otworem i dla UE i dla krajow poza UE. Nie martw sie. Ten kraj nigdy nie wyszedl jeszcze na niczym zle.
                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:09

> To jak stoi funt nie jest odzwierciedleniem czegokolwiek w gospodarce

Pozwolisz, że sobie zapiszę tę złotą myśl w zeszyciku?
                                  • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:13
                                    nie musisz. Kazdy kto studiowal ociupinke choc macroeconomii wie ze to jak stoi waluta wcale nie musi zalezec tylko od faktycznej ekonomii a dobre 25% nawet wartosci moze sie wahac w zaleznosci od nastrojow spolecznych. Tak ze to banal a nie zadna zlota mysl.
                                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:15

> nie musisz. Kazdy kto studiowal ociupinke choc macroeconomii wie ze to jak stoi
                                      > waluta wcale nie musi zalezec tylko od faktycznej ekonomii a dobre 25% nawet w
                                      > artosci moze sie wahac w zaleznosci od nastrojow spolecznych.

A nie wykładali tam o wpływie nastrojów społecznych na kondycje gospodarki?
                                      • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:40
                                        sorry ale pytanie swiadczy o tym ze nie przeczytales co napisalam
                      • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 09:57
                        Volte utrzymuje maz, z wlasnej woli, jest roznica pomiedzy wybraniem okreslonego modelu rodziny NA WLASNY KOSZT, a pasozytowaniem na reszcie spoleczenstwa
                        • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 10:02
                          dokladnie.
    • ingryd Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:18
      Moje doswiadczenia z imigrantem ?

Staje przed lustrem, przypatruje sie swemu odbiciu : mam przed soba immigranta 30 letniego (znaczy 3 dekady na "wygnaniu")
      tu gdzie mieszkam jest NAS duzo, jestesmy wszyscy tacy sami, roznimy sie czasami tylko kolorem oczu i skory, niczym innym.
      Tak samo kochamy, rodzimy i wychowujemy dzieci, pracujemy, marzymy, chorujemy, umieramy...

laczy nas to samo : przyszlismy skads, z roznych powodow, i zyjemy tu, RAZEM.
      • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:38
        Otoz to, jesteśmy narodem migrantow zarobkowych, 10 euro za godzinę to koksy i dla nas i dla innych biednych nacji (tez Afrykanskich) - gdzie tu powód żeby się czuć lepszym?
        • ingryd Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:51

w moim miescie na pewno wiecej jest bezdomnych, pijanych, obsikanych i obrzyganych polakow niz np somalijczykow,
          choc trzeba przyznac ze nasi rodacy nawet w takich okolicznosciach przyrody maja ogromne poczucie przynaleznosci narodowej, znaczy sie : RAZEM chleja, sikaja i rzygaja, dra ryja, demoluja, zebrza, i nawet razem sie tluka po mordach...
          ech... prawdziwi patrioci wink
        • edelstein Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:56
          Boshh nie uogolniaj.10za godzine to glodowa stawka
          • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:02
            No przecież nie dla specjalistów a za sprzątanie albo robienie kanapek. ludzie za mniej pracują i się cieszą, kaske do domu wysyłają.
    • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 18:27
      Może jeszcze powinnam dodać ze "zachodnia Europa" nie jest świadoma tego ze Polacy uważają się za coś lepszego od muzułmańskich imigrantów a jak już o tym usłyszą to nic tylko boki zrywać - narod pan do sprzątania i magazynierów chlejacy wodke pogardzają innym narodem pan do sprzątania i magazynierów, który przynajmniej nie śmierdzi przetrawionymi alkoholem. Paradne.
      • sniyg Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:06
        No coś ty, znowu zmyślasz, przecież według emigrantek wyjechał wykształcony, przedsiębiorczy, odważny i ciekawy świata kwiat narodu, zapytaj którakolwiek emigrantkę czy jest smierdzącą alkoholem sprzątaczką.
        • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:09
          Hehe ja wiem. Taki mamy zły PR, zmyślony i fałszywy - trzeba znaleźć tego co nam taka gębę przyprawia i przykładnie ukarać.
          • sniyg Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:18
            Cały czas czytam na forum że zachód taki światły i tolerancyjny, że emigrują jednostki wybitne, otwarte na świat a emigracja rozwija i wiele daje, a ty piszesz ze w holenderskiej szkole emigranta dzieci odrzucały a emigranci to przeżarci alkoholem magazynierzy i sprzątaczki. Zmienia się ta tolerancja Zachodu i obraz emigrantów jak w kalejdoskopie, w zależności od tego co kto chce udowadniać.
            • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:22
              Ja tam pisze co wiem a to jak nas widza i czy wola za sąsiada Polaka czy Muzlumanina to żadne gdybanie tylko fakty.
              • sniyg Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 19:37
                Czyli apelujesz do zaściankowych Polaków by nie tworzyli tendencyjnych uogólnień o muzułmańskich emigrantach twierdząc równocześnie że tolerancyjny Zachód widzi polskich emigrantów jako pracujących za grosze chlejących wódę fizoli.
                • herca Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 20:39
                  przyganial kociol garnkowi - rzeczywiscie widze mocna tendencje do tworzenia uogolnien w moim kochanym narodzie wiec przypominam ze postepujac w ten sposob nalezy sobie zdawac sprawe jak my sami wypadamy w takich uogolnieniach.
        • princesswhitewolf Re: Moje doświadczenie z imigrantem 11.10.17, 21:36
          no ba alez oczywiscie ze jestem sprzataczka ( szybko sciaga tiare ksiezniczki i ja pucuje spluwajac i polerujac starymi gaciami)

• srebrnarybka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 14:53
      "w szkole czuł się gorszy, traktowany przez holenderskie dzieci jako drugiej kategorii (nie wszystkie oczywiscie) - było trochę gorzkich odczuć."

To niemożliwe. Przecież tylko Polacy są ksenofobami i antyislamistami. Światli i postępowi mieszkańcy Europy poza Polską są wolni od takich wad. Niemożiiwe, żeby Marokańczyk czuł się źle w holenderskiej szkole i był źle traktowany przez holenderskie dzieci.
      • milamala Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 17:47
        Masz jakies kompleksy Srebrnarybko czy co. Ludzie sa rozni, i Holendrzy i Polacy bywaja szalenie sympatyczni jak tez szalenie odpychajacy. Niektorzy Holendrzy podobnie jak ty maja kompleksy i brak elastycznosci myslenia, jak ty, i tacy glownie bywaja rasistami.
    • anorektycznazdzira Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 16:36
      Na bank tacy sąsmile
      A u nas w pracy był taki (Arabia Saudyjska), który siadał do doświadczenia, wyciągał do tyłu rękę, pstrykał palcami i krzyczał na znajdujące się w pomieszczeniu kobiety: pipeta!!!
      Te kobiety były od niego wyżej stażem i tytułami.
      To było chyba z 15 lat temu, przed wszelkimi imigranckimi aferami i traktowaliśmy to jako folklor z którego rżeliśmy przy piwie a nawet i bez piwa. Tak mi się teraz skojarzyło tongue_out
      A nie mam imigrantofobii.
      • anorektycznazdzira Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 16:39
        jeśli ktoś nie zrozumiał, to jeszcze doprecyzuję: to coś jak "siostro skalpel" tylko mniej grzecznie, ogólnie chodziło o to, że miały podawać, czyli usługiwać, a nie żeby on się przemęczał.
        • lea.letizia Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 16:46
          I uslugiwaly?
        • 1matka-polka Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 16:46
          No i podawały te pipetę kobiety wyższe stażem i tytułami?
    • milamala Re: Moje doświadczenie z imigrantem 12.10.17, 17:44
      Mam mysle spory kontakt z emigrantami z roznych krajow zwlaszcza z Maroka i moge powiedziec jedno, to tacy sami ludzie jak my, jedni sa otwarci i buzia sie nie zamyka, kobiety sa rozne, jedne chodza w chustach a inne bez, znam jedna co jej sie cyklicznie zmienia i raz paraduje w chuscie raz bez, mezowie zazwyczaj w ogole sie tym nie interesuja. Te ktore znam sa szyjami domu, ktore kraca glowa czyli panem Marokanczykiem. Sa tez wyzwolone, ktore z religia utozsamiaja sie tylko w sensie kulturowym i akurat te dwie ktore mam na mysli przewodza miejscowej spolecznosci marokanskiej. Nie musze dodawac, ze sa tez znakomiecie wyksztalcone.
      Moze to przypadek ale ja mam do czynienia glownie z dobrze zasymilowanymi imigrantami roznej narodowosci. Ponoc sa (wiem to od znajomej ... marokanki, ktora z nimi pracuje) sa tez tacy o ktorych lepiej nie mowic. Jednym slowem jak wszedzie, ludzie sa rozni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka