Dodaj do ulubionych

gimnazjum problemy

19.10.17, 07:55
Mój syn ma problemy zwiazane z zespołem aspergera. Orzeczenie w szkole złozyłam. Były rozmowy na ten teamt i ustalenia że się zdarza iż syn zapominał czegoś. Sytuacja była taka że pani zadała 10 zadań z matematyki ale syn nie zauwazył jednego i zrobił 10. Po czy dostał jedynkę. Nauczyciel wspomagający miał mu sprawdzać zeszyty. Nauczyciel nie stosują się do orzeczenia, pomimo ustaleń. Biorą tylko pieniądze i nie pomagają synowi. Wczoraj syn otrzymał jedynkę za niedokonczenie przepisywania z tablicy. Pani się bardzo mści, nie tylko na synu ale na całej klasie. Rok temu było wysłane pismo do kuratorium o usunięcie pani bo nie potrafi uczyc oraz ze jest złośliwa. Pani dyrektor usuneła panią - w pismie. A w tym roku ta pani nie uczy tamtego przedmiotu tylko innego. I znów przelewa swoje złości na dzieci niepełnosprawne też. I co mogę zrobić? Syn miał piątke z tego przedmioty w zeszłm roku, bo jest dobry. A w tym roku ma same jedynki, za brak przepisania z tablicy itp.
Pani dyrektor robi sobie jaja z rodziców, bo najpiwer usuwa panią a w nastepnym roku szkolnym znów ona uczy. Ale kuratorium na odczepnego otrzymało pismo ze ta pani ni bedzie uczyła. Syn się boi, opuszcza szkołę, płacze. Pani jest niuegięta i stawia pały i msci sie za pismo o odwołaniu. Do kogo mam się zgłosić z tym? Chce zabrac syna z tej szkoły ale on ma problemy emocjonalne i nie lubi zmian. Mamy jej ustapic kosztem syna? co robic?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 08:06
      Zabrać do innej szkoły. Tu już nic nie da się zrobić.
    • dorotkamaskotka Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 08:32
      Też uważam, że powinniście zmienić szkołę. My właśnie zmieniliśmy i syn jest zachwycony. W poprzedniej szkole rodzice rok walczyli z dyrekcją o zmianę nauczyciela, który nie realizował programu, a całe lekcje opowiadał przedziwne historie i swój życiorys.
      Jedyne co mogę podpowiedzieć to wywalczenie zgody na robienie zdjęć tablicom, tak by syn w domu mógł na spokojnie uzupełnić braki.
    • makurokurosek Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 08:33
      Pismo do dyrekcji i kuratorium. Warto też pamiętać, że syn za 3-4 lata wejdzie w dorosłe życie i musi się do tego czasu nauczyć funkcjonowania w społeczeństwie , pracy, radzenia z trudnymi sytuacjami . Od dorosłego życia nie ma zwolnienia, żaden papierek nie da mu forów. Może zamiast skupiać całą uwagę na ocenach , skup się na pomocy w radzeniu sobie z takimi sytuacjami.
      • 1madzik10 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 08:51
        To nie chodzi o oceny, niech ma same pały, uczeń piątkowy. Ale to co robi, mści się to już dawno powinna poniesc konsekwencje. Ale nie wiem jak to zgłosić
    • lauren6 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 08:54
      Pismo do kuratorium. Płacą na nauczyciela wspomagającego, który nie wywiązuje się z obowiązków służbowych. Jak nie pomoże to pismo do Rzecznika Praw Dziecka.
      • 1madzik10 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 08:59
        Dziekuje, do rzecznika napiszę bo kuratorium nie zareagowało po pismie.
        • lauren6 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 09:07
          No i zawsze możesz się skontaktować z PPP. To oni wystawiali Wam otzeczenie i może doradzą ścieżkę aby wymusić na szkole respektowanie zaleceń z orzeczenia.
        • arwena_11 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 10:08
          Jak będziesz pisała - to do wiadomości do Ministerstwa Edukacji. Często jest większa szansa, że coś się ruszy. Wieki temu tak sprawę załatwili moi rodzice - bo kuratorium udawało, że nie widzi co się dzieje w szkole. Ministerstwo cofnęło decyzje rady pedagogicznej i mocno potrząsnęło szkołą.
    • maadzik3 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 09:28
      porozmawiaj z dyrekcją uświadamiając im że możesz w ppp zażądać rozliczenia przez szkołę ze specjalnej dotacji jaką dostają na dziecko i z wykonania orzeczenia i ipetu. Jeżeli się nie wyliczą zwaracją dotację. Więc może łaskawie przypilnują nauczyciela żeby przestrzegał orzeczenia. Niemniej zmiana szkoły jest warta rozważenia (w porozumieniu z synem).
      Co do tego że w życiu nie ma papierka - no nie ma, ale też na szczęście pewnych rzeczy w nim robić nie trzeba i większość z nas usiłuje tak się do życia ustawić żeby uniknąć tego do czego się nie nadaje. Niektórzy nie potrafią pracować w zespole, niektórzy nie lubią częstych zmian i podróży, inni wręcz przeciwnie itd. itp. Szkoła nas zmusza do wielu rzeczy w tym tych do których sami byśmy się nie zmusili i nie ma takiej potrzeby (ja mam np. 2 lewe ręce do wszystkich prac plastycznych i plastyczno-technicznych; od skończenia szkoły pomijając jakieś drobiazgi robione z dzieckiem niż z tego nie robiłam bo niby po co? natomiast w szkole męczyłam się na takich zajęciach straszliwie)
      • 1madzik10 Re: gimnazjum problemy 19.10.17, 09:35
        Powiadomiłam kuratorium i ma byc wizytator w szkole. Resztę zostane poinformowana telefonicznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka