Dodaj do ulubionych

Czterolatka

• slonko1335 Re: Czterolatka 23.10.17, 07:54
      Moja trafiła na diagnostykę w wieku 3 lat i lekarka twierdziła, ze zbyt późno, że kilku centymetrów już nie odrobi. Czy tak będzie zobaczymy, na razie wyskoczyła nam wzrostowo i przegoniła kilka koleżanek w klasie. My również nie należymy do wysokich ale sprawdzono na którym centylu się plasujemy i córka wypadała przy nas bardzo słabo jendka. Miała zrobiona pełną diagnostykę endo i gastrologiczną, chcoiaz i powychodziły równe problemy którym mozna było zaradzić . Nie czekałabym do 6 lat tylko upewniła sie, ze wszystko ok u specjalisty.
    • leni6 Re: Czterolatka 23.10.17, 08:11
      Dziecko jest poniżej 3 centyla jeśli chodzi o wzrost, pediatra powinna Ci wystawić skierowanie do endokrynologa. Pójdź jeszcze raz albo zmień pediatre.
      • astomi25 Re: Czterolatka 23.10.17, 09:58
        Jesli ci nie wystawi skierowania, idz prywatnie do endo. Zreszta na NFZ terminy sa czesto baaardzo odlegle.
        Skad jestes?
    • hlebek_s Re: Czterolatka 23.10.17, 11:00
      Zmień lekarza, weź skierowanie do endokrynologa. Zrób profil tarczycowy rozszerzony, morfologie, lipidogram, RTG nadgarstka (wiek kostny)
      Moja córka ma 5 lat - wzrost 98 cm, waga 13.5 kg. Jesteśmy już po wstępnej diagnostyce na oddziale endokrynologii. Badania (wyrzut nocny) potwierdziły ze przysadka prawie nie produkuje hormonu wzrostu. W 5-ciu próbach najwyższy wyrzut wynosil 2.2 ng/ml podczas gdy norma wynosi 10 ng/ml. Przy okazji wyszly inne zaburzenia hormonalne, miedzy innymi subkliniczna niedoczynność tarczycy. Jeśli dziecko jest poniżej 3 centyla to nie można zwlekać z diagnostyka. Komentarze ze dziecko nie będzie wysokie bo ma niskich rodziców są absurdalne. Nalezy wiedzieć ze istnieje rodzinna postać somatotropinowej niedoczynności przysadki. Wówczas – najczęściej niezdiagnozowany niskorosły rodzic przekazuje mutacje genu GH dziecku. Ponadto nieleczona somatotropinowa niedoczynność przysadki powoduje, że niedobór wzrostu pogłębia się z wiekiem, prowadząc do skrajnej niskorosłości.
      Tak wiec nie chodzi w tym wszystkim o faszerowanie hormonami i robienie z dziecka na sile modela / modelki tylko o wyrownanie niedoboru wzrostu.
      • astomi25 Re: Czterolatka 23.10.17, 12:20
        Hlebek to jest jasne co piszesz. Ale nie nalezy popadac w skrajnosc , ktoras tu napisala ze zrobilaby wszystko aby dziecko mialo te pare cm wiecej. I ze wspolczesna medycyna...Tak, medycyna poszla do przodu ale nadal nie stosuje sie hormonu wzrostu ze wzgledow kosmetycznych. Jesli dziecko ma snp to w badaniach to wyjdzie. Trzeba tylko naciskac pediatre na skierowanie. Ew.samemu isc do endokrynologa prywatnie. Niektorzy lekarze nie chca malym dzieciom robic nocnego wyrzutu mowiac ze wyniki beda niemiarodajne. Mozliwe nie znam sie. Ale u pieciolatkow wyjda juz na pewno. Corka autorki ma 4 lata, warto zaczac juz sie o badanie starac, bo od wizyty u endo do pobytu na oddziale minie na pewno sporo czasu.
        A tak btw, czy Twoja corka miala tez test z klonidyna?
        • lauren6 Re: Czterolatka 23.10.17, 12:32
          Czy ty przeczytałaś co napisała Hlebek? To przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Dziecko poniżej trzeciego centyla może mieć różnego rodzaju problemy hormonalne, co jest ze sobą połączone. Nie diagnozuje się dziecka tylko i wyłącznie po to by zamiast 158 cm wzrostu miało 164 cm.

Nie rozumiem również tej pogardy gdy piszesz o względach kosmetycznych. Co jest niby takiego karygodnego w wyśleniu gdy rodzic nie chce by jego dziecko wyróżniało się z tłumu ze względu na wygląd? Szczególnie, że żyjemy w czasach instagramów, botoksów, gdzie dzieci i tak łatwiej sa narażone na krytykę wyglądu niż w czasach naszej młodości. Po co im dodatkowo dokladać kompleksów? Gdyby twoje dziecko miało krzywe zęby to też byś z nim nie poszła do ortodonty, bo to tylko kosmetyka?
          • bookends Re: Czterolatka 23.10.17, 12:44
            Być może tego nie pojmiesz, ale niski wzrost nie jest antonimem piękna, podobnie jak wysoki wzrost nie jest jego synonimem.
          • leyre1 Re: Czterolatka 23.10.17, 12:46
            lauren6 napisała:

> Czy ty przeczytałaś co napisała Hlebek? To przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieni
            > em. Dziecko poniżej trzeciego centyla może mieć różnego rodzaju problemy hormon
            > alne, co jest ze sobą połączone. Nie diagnozuje się dziecka tylko i wyłącznie p
            > o to by zamiast 158 cm wzrostu miało 164 cm.

Nie roznego rodzaju problemy hormonalne a problem z produkcja hormone wzrostu co moze byc (ale nie musi) zwiazane ze specyficznymi chorobami czesto sa to zespoly. Diagnostyke wykonuje sie zazwyczaj jesli te choroby wystepuja. Problem ze wzrostem czesto jest zauwazalny juz po narodzinami a czasem i wczesniej, z tym ze jesli dziecko nie nadgoni ze wzrostem do 4 roku zycia a czasem i nieco pozniej to sie diagnizuje. Dwarfism moze byc przekazany w genach ale moze tez byc przypadkiem. Testy polegaja na wstrzyknieciu dozylnie sybstancji ktora powoduje wzrost.hormonu wzrostu i odpowiednim pomiarze, ale takze na wykonaniu tomografu glowy, kilku innych testach a takze analizie zdrowotnej historii rodzinnej. Jesli faktycznie wzrost jest zahamowany konkretnymi przyczynami i lekarze zdecyduja sie na podawanie hormonu to jest duzo szansa ze dziecko dobrze zareaguje i urosnie z tym ze osiagnie wzrost przecietnej osoby doroslej co wcale nie oznacza ze bedzie mialo 170 cm plus a osiagnie jako osoba dorosla160 cm zamiast 120cm.

• hlebek_s Re: Czterolatka 23.10.17, 13:02
              Astomi25 testy stymulacyjne z klonidyna / glukagonem mamy zaplanowane w grudniu. Na razie musimy wyrównać TSH bo w czasie pierwszego pobytu na oddziale endo. wyszła niedoczynność tarczycy.
              • leyre1 Re: Czterolatka 23.10.17, 13:07
                Moj syn ma niedoczynnosc tarczycy, co spowolnilo wzrost (to byl jeden z symptomow) jednak po wlaczeniu podawania leku wzrost przyspieszyl i wrocil do normy. Czy twoje dziecko ma inne choroby ze lekarze zlecili dalsza diagnostyke?
            • curry1 Re: Czterolatka 23.10.17, 13:06
              Procedura w Twoim przypadku powinna wyglądać tak ( mówię to na podstawie swoich doświadczeń w diagnozowaniu niedoboru wzrostu u syna). Skierowanie od pediatry/rodzinnego do endokrynologa - niestety na wizytę u nas czeka się dość długo. Potem endokrynolog kieruje do gastrologa i diagnozowanie idzie już dwutorowo- gastrolog wyklucza schorzenia wchłaniania, alergie (celiakie) itp. Endokrynolog kieruje m.in na badania tarczycowe, rtg nadgarstka. Wizyty u endokrynologa przez rok były co 3 mies - ważenie/mierzenie by sprawdzić tempo wzrostu. U nas we wszystkich badaniach było wszystko ok i syn został skierowany na badanie nocnego wyrzutu hormonu wzrostu. W przypadku syna - wyrzut był w normie, tempo wzrostu też zgodnie z normą ( min. 5-6cm/rok), więc po prostu czekamy i teraz wizyty pomiarowe mamy co 6 mies. Syn wciąż jest poniżej 3 centyla i trzyma się tuż pod linią.
              • leyre1 Re: Czterolatka 23.10.17, 13:09
                Czesem tak powolny wzrost nie jest spowodowany problemami zdrowotnymi, w trakcie dojrzewania moze nastapic nagly wyrzut i okazal sie ze bedzie wysoki. To wcale nie jest rzadkie.
                • hlebek_s Re: Czterolatka 23.10.17, 13:30
                  Moja córka urodziła się z dużą hipotrofią wiec niejako z marszu kwalifikujemy się do programu leczenia hormonem wzrostu niskorosłych dzieci urodzonych jako zbyt małe w porównaniu do czasu trwania ciąży (SGA lub IUGR). Nie zmienia to faktu ze przechodzimy taka sama kwalifikacje jak wszystkie inne dzieci (endokrynolog, gastrolog, genetyk, wyrzut nocny, testy stymulacyjne, rezonans przysadki)
          • astomi25 Re: Czterolatka 23.10.17, 14:15
            To ty napisalas ze zrobilabys wszystko zeby dziecko mialo te pare cm wiecej. Na moje pytanie zadane pozniej nie odpowiedzialas. uncertain
            Nie musze czytac postu hlebka ze zrozumieniem, siedze w temacie od lat i wiem o czym pisze.
            • kitty4 Re: Czterolatka 24.10.17, 13:47
              Mądre niektóre rady tu piszecie, więc skorzystam z okazji.
              Ja jestem w odwrotnej sytuacji - co zrobić aby dziecko aż TAK nie rosło jak moje ? Ja 165 cm, ex maż 166 cm - a syn piętnastolatek - 185 cm i stopa 47,5 a córka lat 7 (wzrost 148 cm i 40,4 kg (mocna, nabita dziewczynka) - do pierwszej klasy mundurki kupiłam na rozmiar 152 cm (nieznacznie skrócone ) rozmiar buta obecnie 34 ew 35 - zależy od producenta. Dlaczego oni tak rosną ? Nie jadają ( ani jedno ani drugie) kurczaków - dieta zbilansowana, bo cały czas praca z dietetykiem , bo syn mocno nabrał ciałka od chwili pójścia do gimnazjum. Co robić ?
              • panterarei Re: Czterolatka 24.10.17, 14:53
                po prostu przestań im dawać jeść smile
    • lianis Re: Czterolatka 24.10.17, 18:59
      W rodzinie mamy trzylatke, ktora wazy 10kg, wzrostu nie jestem pewna, ale ubranka nosi na 12mies. Jest po opieka lekarska, po nowym roku ma isc na oddzial endokrynologii dzieciecej w celu diagnostyki, pediatra juz od pewnego czasu kieruje na rozne badania.
    • duszyczka-ciemna Re: Czterolatka 24.10.17, 19:15
      Dziękuję za wszystkie wpisy, takie rozbudowane i bardzo pomocne.
      Jeszcze raz pójdę do pediatry, jak mi nie da skierowania to mam do wyboru jeszcze jedną w przychodni do której jesteśmy z córką zapisane. Mogę jeszcze iść prywatnie do dobrego pediatry,ale czy z prywatnej wizyty może mi lekarz dać skierowanie do endokrynologa ale na fundusz?
      Mała mieścina to mały wybór.
      Oczywiście jak tu nic nie zdziałam to zapiszę się do endo. na wizytę prywatną.
      Nie zostawię tak tego, bo by mi sumienie żyć nie dało.
      Jeszcze raz dzięki.
      • smoczy_plomien Re: Czterolatka 24.10.17, 23:21
        Duszyczko, tutaj masz siatkę centylową WHO, z której wynika, że Twoja córka jest dokładnie na 3. centylu: www.who.int/childgrowth/standards/HFA_girls_2_5_percentiles.pdf?ua=1 żadne tam poniżej siatki [takie określenie nie istnieje btw.]. Ty i ojciec dziecka jesteście niscy. Moim zdaniem nie ma tu powodów do niepokoju, a temat znam, bo też jestem matką drobnego dziecka.

94cm ma teraz moja 3,5-latka, chociaż jeszcze w lipcu miała 91cm. Rośnie skokowo, może Twoja też? Może za tydzień wyskoczy o 4cm i wskoczy na 15. centyl? W naszym przypadku zarówno ja, jak i ojciec dziecka jesteśmy wysocy. Córka prawdopodobnie jest drobna po jednym z dziadków. A Twoja jak się rozwija? Często choruje? Naszej nic nie dolega, rozwija się świetnie, więc pediatra nie widzi potrzeby drążenia tematu.
    • loginjestjeszczeniezajety Re: Czterolatka 25.10.17, 08:00
      Poszukaj na forum albo facebooku fundacji chcę urosnąć do kogo konkretnie iść w Twojej miejscowości. Jest mało kompetentnych lekarzy, którzy zajmują się niskorosłymi. Dostanie się do programu hormonu wzrostu nie jest oczywiste, więc fachowiec jest lepszy, bo oprócz właściwej diagnostyki zadba o dokumentację
      • astomi25 Re: Czterolatka 25.10.17, 09:08
        Po raz kolejny sie ciesze, ze mam zablokowana bergamote. smile
        Cytowane wyrywki po raz kolejny pokazuja jej prymytywizm.
        • bergamotka77 Re: Czterolatka 25.10.17, 18:39
          Qastomi25 napisała:

> Po raz kolejny sie ciesze, ze mam zablokowana bergamote. smile
          > Cytowane wyrywki po raz kolejny pokazuja jej prymytywizm.
          >
          Naucz się najpierw polskiego "prymytywna" kobieto 😜

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka