Dodaj do ulubionych

Bardzo się martwię.

22.10.17, 18:47
Witajcie. Piszę tutaj bo już nie mam pomysłu co zrobić. Mam 35 lat i od 5 lat biegunki sad Pobolewanie w takie delikatne kłucie z prawej strony brzucha. Nie zawsze, nie codziennie , ale często. 5 lat temu chodziłam po różnych lekarzach w tym do gina wyszła jakaś torbiel, miałam laparoskopie . Ale to nie było przyczyną tych dolegliwosci . Byłam u gastrologa, miałam regularnie robione podstawowe badania wychodziły dobrze. Gastrolog stwierdził , że to zespół jelita drażliwego. 2 mce temu zrobiłam kontrolnie morfologie .Wyszło, że mam niższe leukocyty ( nie duzo, ale niższe ).Od własnie 2 miesiecy ciągle jestem zmęczona , albo i dłuższego czasu - wyczerpana wręcz. Wypadają mi włosy i ciągle mam katar taki z krwią chyba ze zjem duza dawke wit c. Znikły mi te białe obwódki na paznokciach , często wyskakuje opryszczka .Wszytkie inne badania mam w normie próby watrobowe , ob ,crp, moczu cholesterolu itd tych markerów 19.9 i jajnika na usg tez nic nie wyszło ...czekam teraz aż zniknie mi ta opryszczka i powtórzę morfologię i pójdę do lekarza. Pewnie będę musiała zrobić klonoskopię. Może któraś z Was przechodziła przez coś podobnego, może doradzić co to może być ? Będę wdzięczna za wszystkie rady , teraz jestem w takim stresie , że obawiam się najgorszego. A chciałabym jeszcze trochę pożyć bo mam małego synka, a sama wiem jak boli smierć rodzica w dzieciństwie . Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ravny Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 18:52
      Jakie te biegunki? jeśli tłuszczowe, niepachnące, z bólem pod pępkiem, to zbadaj amylazę lipazę bo to od trzustki.

• ravny Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:07
        Kolonoskopię zrób bez stresu, dużo lepsza do zniesienia niż gastroskopia. Poproś żeby ci monitor włączyli podczas badania to się pooglądasz od środka, fajna sprawa.
        Jeśli nie miałaś badania poziomu enzymów trzustkowych to je zrób, ja też z 5 lat coraz gorsze biegunki, zanim lekarz wpadł na ten trop że trzeba suplementować enzym trzustkowy, poza tym wyniki były dobre, gastro, kolono idealne. A częste biegunki powodują strach przed jedzeniem , brak prawidłowego wchłaniania i człowiek w coraz gorszej kondycji..

• magelannavasco Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:17
          Bardzo Ci dziękuję za tę radę .Tego jeszcze nie robiłam. Tyle , że biegunek nie mam tłuszczowych raczej kolorowe i o nieprzyjemnym zapachu .
          • jasnoklarowna Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:37
            Miałam podobnie. Częste zajady, skurcze z braku magnezu, jakby nic się nie wchłaniało. Badania w normie, ust brzucha też. Kolonoskopia nic nie wykazała poza dawnym jakimś stanem zapalnym. Też konkluzja że jelito nadwtazliwe. Twoje objawy podobne do choroby lesniewskiego,krohna. Ona się nasila okresowo. Da się żyć. Mnie też ją podejrzewał ale kolono nie wykazała. Trzymaj się
            • ravny Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:47
              Warto zrobić kolono, może gdzieś jakiś stan zapalny dwunastnicy jest, helicobacter albo co. Będzie jasność.
              Mnie życie uratował jeden wynik badania enzymów bo okazało się że kilka lat coraz poważniejszych biegunek to z zaburzenia poziomu amylazy - trzustka mi tłuszczu nie trawi wykończyłam ją złą dietą. Lekarze kilka lat rozkładali ręce a człowiek bał się już cokolwiek jeść albo wyjechać gdzieś bo tzeba było kibla pilnować. Teraz wystarczy do cięższego posiłku łyknąć Kreon bez recepty z apteki i zupełnie inny komfort życia. Więc rozumiem jak 5 lat biegunek może człowieka wykończyć i że niekoniecznie na to psychiatra pomoże.
              • anagat1 Re: Bardzo się martwię. 23.10.17, 20:35
                Mammo mio.. co za kolonoskopia siega dwunastnicy i helicobactera w zoladku wykrywa,??
                • ravny Re: Bardzo się martwię. 23.10.17, 20:53
                  ee, faktycznie chyba przy gastro to było big_grin przy kolono wycinki ewentualnie pobierają i można takie wnętrze rury odkurzacza poogladać wink
    • aguar Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:06
      Idź do psychiatry po antydepresancik i będzie ok.
    • mae224 Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:06
      Oczywiście alergie wykluczone?
      Wszelkie diety eliminacyjne zastosowane?
    • simply_z Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:10
      a kwestia nietolerancji na mleko, laktozę?
      • magelannavasco Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:18
        alergie wykluczone sad nietolerancja laktozy również .
    • jola-kotka Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:18
      Wiesz co czytam i tak jakbys mnie opisywala hehe z przed wielu lat a potem anoreksja. Oczywiscie badania zrob ale ja bym na twoim miejscu odwiedzila psychiatre,serio on bardzo pomaga,do tego u mnie bylo kolatanie serca dretwienie rak,jak sie budzilam bylam zlana potem. Ile ja wtedy lekow na watrobe na trawienie zjadlam hehe a powod byl zupelnie gdzie indziej.
    • gosiaczek1212 Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:25
      A może celiakia?
    • sanrio Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:26
      zespół jelita drażliwego, wbrew pozorem, to choroba w głowie a nie w przewodzie pokarmowym. Been there, done that.
      • zuzi.1 Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 22:10
        Napisz cos więcej sanrio na ten temat.
      • jasnoklarowna Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 22:35
        żaden z lekarzy mi tego nie powiedział do tej pory.
        ale że ze stresu czy co?
        I jak wytłumaczyć te bóle, bo ja obok biegunek silne bóle czasami budzące w nocy miałam.
        kolono mnie uspokoiła, bo miałam niezłego stracha.
        dopisz albo zapodaj jakiś artykuł o związku z głową bo chętnie poczytam może mi to trochę ulży
        • snakelilith Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 22:48
          Jeżeli biegunki masz od 5 lat, to możesz spokojnie wykluczyć raka. Rak w stadium powodującym takie problemy i bóle bez leczenia już dawno by postępował. Pięć lat? No way. Najprawdopodobniej więc jelito drażliwe, bóle, nawet bardzo silne, są przy tym typowe. Zróbo kolonoskopię i wszystkie konieczne badania i idź do psychiatry. Lekki antydepresant może zadziałać cuda. Wszystko inne też raczej wskazuje na nerwy.
    • daisy Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:31
      W "Gazecie Wyborczej" z mijającego tygodnia czytałam długą rozmowę z jakimś gastrologiem nt. flory bakteryjnej jelit i chorób gastrologicznych. Poczytaj sobie. Nie pamiętam czy to był poniedziałkowy dodatek "Zdrowie" czy wczorajsze "Obcasy". Jak nie masz żadnego, to znajdziesz w bibliotece.
    • princesswhitewolf Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:32
      cale zycie takie cos mam jak zezre cos zbyt tlustego. Moja matka tez zreszta. Dyskineza drog zolciowych nazwal to lekarz
    • werdipurke Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:39
      kolonoskopia
      krew utajona
      morfologia
      zonulina
      badanie mikroflory jelitowej
      badanie kalu na pasozyty i candide
      przeciwciala z krwi przeciwko pasozytom

jesli wszystko ok onkologicznie to ja bym sie po badaniach odrobaczyla i zrobilabym 2 mce diety bez przemyslowego nabialu,bez cukru i bez pszenicy z jednoczesną suplementacją probiotykow (co 2 tyg zmiana preparatu) plus kiszonki-zakwas buraczany,kiszone ogorki i kiszona kapusta,plus maślan np Debutir.
      mozesz tez pic ziemie okrzemkową a do diety dodawac czosnek

wyściółka nosogardla i zatok to te same komorki nablonkowe co w jelitach a wiec to ze masz nadzerki z nosogardla to moze choc nie musi swiadczyc o tym ze nablonek jelit jest w kiepskim stanie
      na twoim miejscu poza wskazanymi badaniami wykluczylabym celiakię oraz alergie pokarmowe (moze Ci szkodzic cos innego niz gluten)
      • werdipurke Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:49
        jeszcze cos mi przyszlo do glowy.
        no wlasnie leki-czy bralas NLPZ? antybiotyki?
        możesz miec robale, celiakię, nietolerancję, alergię, przerost candidy,SIBO, zaburzenia mikroflory jelitowej. na koncu bym
        myslala o raku jelita.
        • jola-kotka Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:53
          Jakby miala raka jelita to raczej tych objawow byloby coraz wiecej ,coraz bardziej dokuczliwe
          • werdipurke Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 21:09
            roznie. rak jelita rosnie srednio 20 lat, a kolezanka tu ma biegunki od 5 lat... takze ten...
    • ginger.ale Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:44
      Czy przyjmujesz na stałe jakieś leki?
      Miałam w rodzinie przypadek podobny do Twojego, okazalo się (po 1,5 roku), że przyczyną takich objawów były leki na nadciśnienie.
      • magelannavasco Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 20:02
        Dziękuję Wam serdecznie , za wszystkie rady . Zrobię te badania o których piszesz Werdipurke. Nie biorę żadnych leków, oprócz tej witaminy C , magnezu , tranu z wit D i kwasu foliowego od czasu do czasu . Próbowałam diety eliminacyjnej , jem 4 posiłki dziennie o stałych porach .Nie mogę pić kawy ani alkoholu . Ale nawet na tej diecie mam czesto dni kiedy nie wychodzę z wc .Możecie sobie wyoobrazić jak jest to dla mnie krępujące i jak utrudnia życie .Własnie strasznie sie boję raka niedawno w moim otoczeniu zmarł kolega miał podobne objawy . Rok starszy osierocił 2 dzieci . Jeśli mam początki depresji, to przez te objawy somatyczne , które nie dają już normalnie funkcjonować.
        • dabagn Re: Bardzo się martwię. 23.10.17, 19:49
          Ja mialam takie same objawy. Wszystkie wyniki ok ale mimo tego ciagle zylam w stresie o moje zdrowie i przyszlosc syna (co bedzie jak umre...). Wyladowalam u psychiatry. Zdiagnozowano mi gleboka depresje. A dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego byly jednym z jej objawow. Psychiatra wytlumaczyl mi ze na zespol jelita drazliwego cierpie wiekszosc osob z depresja. Leczenie jelit jedynie objawowe. Dieta i suplement. W miare postepu leczenia depresji dolegliwosci jelitowe malaly. Teraz sa symptomem zblizajacego sie epizodu.
    • jola-kotka Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:55
      A ja daje sobie reke uciac,ze po przeczytaniu tego watku bedziesz jeszcze bardziej chora bo tak to dziala a wtedy juz masz pewnosc ze to twoja glowa jest jest chora.
    • tessa90 Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 19:59
      Robiłaś CRP? Jaki masz wynik płytek krwi? Jeżeli boisz się kolonoskopii to możesz umówić się na kolonoskopię w uśpieniu(za to ostatnie się płaci, przynajmniej w moim mieście)
      • tessa90 Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 20:01
        Sorry, doczytałam , że robiłaś CRP - jaki wynik?
        • magelannavasco Re: Bardzo się martwię. 22.10.17, 20:08
          Robiłam CRP i Ob w normie .Leukocyty mam 3,33 przy zakresie od 4 Erytrocyty 3, 99 tez zakres od 4 z rozmazu mam Neu% 44, 9 a norma jest od 45 Neu 1,50 norma od 1,8- MON%8,9 a norma jest do 8 EOS 5,5 przy normie do 5 . Reszte mam w normie .
    • noemi29 Re: Bardzo się martwię. 23.10.17, 20:07
      Kolega z pracy miał podobne objawy. Kolonoskopia nic nie wykazała, też bardzo się martwił. Przeszedł 4 miesiące temu na dietę specyficznych węglowodanów. Po tych 4 miesiącach duża poprawa.
    • alba27 Re: Bardzo się martwię. 23.10.17, 20:43
      Mój tata miewał biegunki przez wiele lat, bardzo schudł a potem wyszła mu celiaka, może tym tropem?
    • chyba.ze Re: Bardzo się martwię. 24.10.17, 01:46
      Byłaś badana w kierunku Leśniewskiego- Crohna?
    • niebopodsufitem Re: Bardzo się martwię. 24.10.17, 09:39
      ja przy takich objawach miałam nadczynność tarczycy więc do sprawdzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka