Dodaj do ulubionych

Święto Zmarłych

24.10.17, 13:53
Już kilkakrotnie spotkałam się z krytyka odnośnie nazywania 1 listopada Świętem Zmarłych - powinno się mówić Wszystkich Świętych, gdyż to pierwsze jest wymysłem komunistycznego systemu... Mnie osobiście w ogóle to nie razi - nawet bardziej przemawia do mnie ta pierwsza nazwa, bo dlaczegóż to wszyscy, którzy umarli nie mieliby mieć swego święta - tylko ci święci? Wiem, wiem, dla wszystkich jest Dzień Zaduszny, a jednak - to 1 listopada jest świętem wolnym od pracy i to wtedy głównie ludzie pielgrzymują na groby - nie dla żadnych świętych tylko dla swoich bliskich, o których pamiętają i za którymi tęsknią.

A dziś natknęłam się na jatkę pod tą aferą o grób Kopiczyńskiego - ludzie tych, którzy używają nazwy Święto Zmarłych - dosłownie wyzywają się od komuchów :-o

Czy Was też aż tak razi nazwa Święto Zmarłych?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 13:59
      Nie, razi mnie historia z jaką niektórzy reagują na hasło: dzień zmarłych.
      • lauren6 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:00
        *histeria
      • bergamotka77 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 17:50
        Mnie też. Mówię Święto Zmarłych i nie lubię określenia Wszystkich Świętych, choć jestem katoliczka. Dla mnie to święto bliskich Zmarłych właśnie.
    • kochamruskieileniwe Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:01
      Mnie razi bo pamietam usilne lansowanie Święta Zmarłych właśnie za czasów PRL-u.
      Tak samo jak pamiętam "uroczyste nadanie imienia" w USC.

Dla mnie jednak Zaduszki to Święto Zmarłych.
      • kaka-llina Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:04
        Mnie nie razi Świeto Zmarłych ale razi mnie to co ciebie za PRL, czyli usilne lansowanie Wszystkich Świetych (zeby nie było ja zawsze mówiłam Wszystkich Świetych, ale panika odnosnie nazewnictwa wkurza mnie w obie strony)I tak wiem to świeto tak sie nazywa...
        • kochamruskieileniwe Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:07
          wszystko zależy, kiedy się kto urodził...
      • aqua48 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:10
        kochamruskieileniwe napisała:

> Mnie razi bo pamietam usilne lansowanie Święta Zmarłych właśnie za czasów PRL-u
        > .
        > Tak samo jak pamiętam "uroczyste nadanie imienia" w USC.
        >
        > Dla mnie jednak Zaduszki to Święto Zmarłych.

Mam podobnie. Wszystkich Świętych - święto radosne i Zaduszki święto poświęcone wspomnieniom o zmarłych. Ja jeszcze pamiętam dwa dni z tej okazji ustawowo wolne i szczerze mówiąc wolałabym przywrócenia tego drugiego dnia wolnego w zamian za Trzech Króli...bardziej by się ludziom powracającym z daleka przydało wolne w Zaduszki.
        • kochamruskieileniwe Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:18
          no właśnie 1 listopada to swięto radosne z założenia było i jest. Dlatego kiedyś tak mnie to lansowanie irytowało.
          • asia_i_p Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 16:38
            I z tego potem wypływają takie kwiatki, że ludzie marudzą, że Halloween wypiera Wszystkich Świętych, podczas gdy Halloween wskakuje w pusty slot po Dziadach i nawet w pewnym stopniu ma podobny klimat.

To ja już wolę podejście rewolucji francuskiej - rozpieprzyli cały kalendarz, ale każdy dzień nazwali jednoznacznie.
    • miedzymorze Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:04
      Nie, tak samo jak nie razi mnie nazywanie tego samego święta Godami, Gwiazdką, Staniem Słońca czy też Bożym Narodzeniem wink
      Natomiast zacietrzewienie że jakaś nazwa jest Jedyna Słuszna i kto używa innej to komuch i zaprzaniec mnie śmieszy smile Zawsze się zastanawiam po której stronie taki zapluty z zacietrzewienia przypadek będzie świętował ;P

pozdr,
      mi
      • tiszantul Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:08
        ciekawe, że osoba publikująca post oficjalnie deklarujący zdystansowanie używa określeń typu "zapluty z zacietrzewienia przypadek". Mówi to ciekawe rzeczy o deklarowanym zdystansowaniu.
      • asia_i_p Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 16:32
        Mnie razi, bo Gody to 25 grudnia do 6 stycznia, Gwiazdka - 24 grudnia, Boże Narodzenie - 25-26 grudnia, a Stanie Słońca - 21 grudnia.
        Nie lubię zaperzania się w imię tradycji, ale nie lubię też nieokreślonego zbijania różnych świąt w to coś przy końcu grudnia i to coś przy początku listopada. Przenośnie: nazywaj sobie wujka po imieniu, nazywaj go bratem matki, ale nie nazywaj stryjkiem, bo to co innego.
        • kolpik124 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 18:52
          oj tam oj tam, dla tutejszych ematek z peerelowsikego awansu, tradycyjna wigilijna goloneczka jadana jest w Wielki Piątek big_grin
    • maadzik3 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:06
      wsio rybka, dla mnie ani to ani to, ale robienie jatki o nazwę jest dziecinne i niesmaczne, wszak której się nie użyje wszyscy wiedzą o jaki dzień i jakie aktywności z nim związane chodzi
    • fomica Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 14:34
      Dla mnie to jest Święto Zmarłych, tak się zawsze u nas mówiło, i do żadnych świętych w ogóle nie jestem przyzwyczajona. Nawet nie wiedziałam że stoi za tym jakaś historia z PRL.
      • solejrolia Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 15:07
        fomica napisał:

> Dla mnie to jest Święto Zmarłych, tak się zawsze u nas mówiło, i do żadnych świ
        > ętych w ogóle nie jestem przyzwyczajona. Nawet nie wiedziałam że stoi za tym ja
        > kaś historia z PRL.

U mnie to samo.
    • asia_i_p Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 16:21
      Przeszkadza mi, bo nie wiem, o którym dniu mówią. Dodatkowo Wszystkich Świętych wyjaśnia Halloween (All Hallows' Eve - zjawy i upiory szaleją na zapas, bo w dniu obłożonym licznymi patronami sobie nie poszaleją), a Dzień Zmarłych nie wyjaśnia.

Więc mnie odpowiada poprawny cykl nazewniczy - Dziady/ Halloween - Wszystkich Świętych - Dzień Zaduszny/ Święto Zmarłych.
      • kochamruskieileniwe Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 18:15
        Ha - ja też lubię precyzyjne nazewnictwo. Niezależnie od dziedziny smile
      • koronka2012 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 21:23
        asia_i_p napisała:

> Przeszkadza mi, bo nie wiem, o którym dniu mówią.

Dla mnie Wszystkich Świętych/Dzień Zmarłych/Zaduszki to były synonimy i dopiero całkiem niedawno się dowiedziałam, ze to są różne dni w kalendarzu, serio. Na cmentarz chodziło się 1 listopada i wszystkie zwyczaje z tym związane dotyczyły wyłącznie tego dnia.
        Ale to pewnie dlatego, że ja w PRL-u urodzona tongue_out
    • jola-kotka Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 16:24
      Jest mi to zupelnie obojetne
      • bi_scotti Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 16:40
        Dzis juz sie nie dowiem czemu, bo rodzice nie zyja ale u nas w domu zawsze sie po prostu mowilo 1 listopada z pelna swiadomoscia, ze tego dnia idzie sie na groby, zapala swieczki etc. Jakos nigdy nie bylo dylematu Wszystkich Swietych vs. Swieta Zmarlych, po prostu byla data, ktora znaczy(la) bardzo konkretny plan dnia. Simple smile Cheers.
    • paloma_blauwinder Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 16:40
      No ale po co mieszać nazwy, skoro święto wszystkich zmarłych jest 2.11, a nie 1., a oba dni są jednakowo wolne dla uczniów? Wprowadza to tylko dezorientację, a niczego nie wnosi.
      • ykke Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 17:42
        Jak to wolne? 2.11 nie idzie sie do szkoly?
        • bergamotka77 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 17:52
          U nas się nie idzie bo jakis tam dzień odbierają i my wyjeżdżamy na kilka dni w góry.
        • paloma_blauwinder Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 17:57
          Mój najstarszy syn w tym roku ma wolne 1, 2 i 3. Często 2. jest dzień dyrektorski, czy jak tam go zwał. Ludzie jednak wyjeżdżają i część dzieci by i tak nie przyszła.
      • aerra Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 18:13
        Od kiedy 2 listopada jest wolny dla uczniów? I gdzie?
    • beataj1 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 18:03
      Jako że wszyscy święci są mi generalnie obojętni i nie mam zamiaru ich święcić w jakikolwiek sposób, to idę w nazewnictwo Święto zmarłych.

I wtedy też idę na groby moich bliskich.
      Wiem że dzień zaduszny jest wg tradycji katolickiej 2.11. Ale jako, że tradycja katolicka mi wisi to na groby bliskich idę 1.11. I jest to mój dzień wspominania bliskich zmarłych.

a dzień wcześniej świętuje Halloween. I też jest ok.
      A jak ktoś wyskakuje z komunizmem z okazji takiej okazji, to natychmiastowo zyskuje u mnie miano świra.
    • emka_uk Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 18:04
      Wszystkich Świętych- czyli nawet tych którzy nimi zostali w oczach Boga, a nie zostali oficjalnie takimi ogłoszeni. Dzień Zaduszny jest za całą resztę - takie tłumaczenie na lekcji religii przez księdza pamiętam.
    • aerra Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 18:15
      Mi nazwa wisi i powiewa. I w sumie samo święto również, bo o moich bliskich, łącznie z tymi już nieżyjącymi, pamiętam stale, a nie tylko 2 dni w roku.
    • mid.week Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 19:00
      Obchodzę Dzień Zmarłych oraz z uporem maniaka nazywam wrocławski pl. JP2 dawną nazwą - pl.1Maja. Ja to dopiero jestem komuchem.
    • butch_cassidy Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 19:27
      W ogóle mnie nie razi. Tak jak i Wszystkich Świętych. Dwie nazwy tego samego święta. Jak Gwiazdka i Boże Narodzenie.
      • mid.week Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 19:31
        A to nie jest tak, że Gwiazdka to 24.12, a Boże Narodzenie 25.12 ...?
        • butch_cassidy Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 19:32
          Moim zdaniem nie smile
          Wigilia jest 24. Jaki już się upierać przy rozróżnianiu poszczególnych dni.
          • mid.week Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 19:40
            No ale to właśnie w wigilię wypatruje się gwiazdki. I Gwiazdor przychodzi z prezentami...
            • z_lasu Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 20:12
              Gwiazdor to tylko Poznańskiem przychodzi. Nigdzie więcej taki stwór nie występuje big_grin
            • lucyjkama Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 20:23
              Co to gwiazdor?
              • aerra Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 20:47
                Mikołaj, tylko po poznańsku wink
    • lucyjkama Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 20:21
      Tak "święto zmarłych" mnie razi ale nie dostaję z tego powodu białej gorączki i nie zwracam nikomu uwagi, że mówi nieprawidłowo. Nie ma czegoś takiego jak święto zmarłych.
    • z_lasu Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 20:28
      Dla mnie "Święto Zmarłych" to jedyna słuszna nazwa, bo neutralna religijnie, a to święto obchodzone jest w Polsce nie tylko przez katolików.
      • lucyjkama Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 21:46
        hmmm.. to jest święto religijne. Jeśli ktoś nie jest wierzący to może sobie ustalić święto zmarłych na np. 4 stycznia albo 9 marca a nie obchodzić katolickie święto i jeszcze zmieniać mu nazwę.
        • szmytka1 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 21:51
          tak tak, katolicy zawsze mieli monopol na swięta i odwiedzić groby niewierzącym zabronią a i choinki w grudniu postawić nie wolno i wigilii urzadzać. Dla mnie takie obrządki mają wymiar tradycyjny nie religijny i tyle.
          • asia_i_p Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 07:52
            Nie o to chodzi.
            Chodzi o to, że jeżeli się wymyśla neutralną światopoglądowo nazwę święta o długiej religijnej tradycji, to dobrze byłoby nie robić jej bardzo podobną do nazwy drugiego święta o równie długiej religijnej tradycji, przypadającego dzień później. To kreuje problemy komunikacyjne.
            • olena.s Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 08:10
              Kto i co tu "wymyslał"? Jeszczeraz za wiki:"; jesienią ''dziady'' obchodzono w noc z 31 października na 1 listopada, zwaną też Nocą Zaduszkową, Zaduszki, Zaduszki jesienne, Święto zmarłych."
        • z_lasu Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 04:56
          Nie, ty wy możecie sobie ustalić na 9 marca zamiast zawłaszczać przedchrześcijańskie tradycje i terminy. Dotyczy to również innych świąt.
        • olena.s Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 06:44
          He he. Gdybyś przypadkiem była nieobecna na lekcji wprowadzającej do dramatu wieszcza, to żeby pohamować zaborcze zapędy katolickie przypominam za wiki:
          "Dziady (biał. Дзяды) – przedchrześcijański obrzęd zaduszny, którego istotą było "obcowanie żywych z umarłymi", a konkretnie nawiązywanie relacji z duszami przodków (dziadów), okresowo powracającymi do swych dawnych siedzib, za czasów swojego życia. Celem działań obrzędowych było pozyskanie przychylności zmarłych, których uważano za opiekunów w sferze płodności i urodzaju (...)pod różnymi innymi nazwami (pominki, przewody, radecznica, zaduszki) funkcjonowały bardzo zbliżone praktyki obrzędowe, powszechne wśród Słowian i Bałtów, a także w wielu kulturach europejskich, a nawet pozaeuropejskich.
          W tradycji słowiańskiej święta zaduszne przypadały od trzech do sześciu razy w roku – w zależności od danego regionu[3]. W Polsce (...) wiosną święto zmarłych obchodzono w okolicach 2 maja (zależnie od faz księżyca)[4]; jesienią ''dziady'' obchodzono w noc z 31 października na 1 listopada, zwaną też Nocą Zaduszkową, Zaduszki, Zaduszki jesienne, Święto zmarłych."
        • 1matka-polka Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 07:07
          Ile ty masz lat, ze juz nic do ciebie nie dociera? Wez cos przeczytaj, zamiast sadzic te kocopoly.
        • saszanasza Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 07:22
          lucyjkama napisała:

> hmmm.. to jest święto religijne. Jeśli ktoś nie jest wierzący to może sobie ust
          > alić święto zmarłych na np. 4 stycznia albo 9 marca a nie obchodzić katolickie
          > święto i jeszcze zmieniać mu nazwę.

No niekoniecznie. 4 stycznia czy 9 marca nie jest dniem ustawowo wolnym, niestety w tym przypadku osoby niewierzące muszą "dostosowywać się" do narzuconych im, de facto, orzez panstwo świeckie terminów. Mnie absolutnie nie razi nazewnictwo, również uważam, że Dzień Zmarłych jest bardzo neutralną światopoglądowo nazwą, niech każdy nazywa go jak chce.
        • mamma_2012 Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 08:10
          My sobie ustaliliśmy na inny dzien. Groby odwiedzamy kilka dni przed 1.11. Jeśli jedziemy pierwszego to na jeden cmentarz wieczorem, bo atmosfera jest niepowtarzalna.
        • mid.week Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 10:35

Święto wszystkich zmarłych męczenników w Rzymie zostało oficjalnie ustanowiono w 609 lub 610 roku przez papieża Bonifacego IV (608-615). (...) Przy czym ustanowione przez Bonifacego IV święto przypadało nie 1 listopada, a 13 maja.
    • taniarada Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 21:43
      A nie przeszkadza Wam krzyż na grobach bliskich.O to jest pytanie?
      • lucyjkama Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 21:47
        Łapka w górę big_grin
      • szmytka1 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 21:49
        nie przeszkadza, na szczescie to jeszcze nie ja musiałam decydować co stawiać na grobach ale skoro za życia byli wierzacy to niech i ten krzyż mają po śmierci. Jak ja umrę to mnie będzie wszystko jedno co mi postawią wink
      • olena.s Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 06:26
        Nie stawialam krzya na grobach bliskich, bo nie zyczyli by sobie zadnych religijnych symboli. Natomiast kiedy jedna z przyjaciólek mamy bardzo delikatnie zapytala, czy nie mialabym nic przeciwko temu zeby ona zmowila msze za jej dusze, nie wkurzylam sie, tylko wzruszylam.
      • saszanasza Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 07:24
        taniarada napisał(a):

> A nie przeszkadza Wam krzyż na grobach bliskich.O to jest pytanie?

Nie przeszkadza, bo osoba bliska mogła być wierząca, a ja szanuję wiarę innych. Rażą mnie natomiast krzyże w szkolnych salach do ktorych uczęszczają dzieci różnych wyznań.
      • saszanasza Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 07:33
        taniarada napisał(a):

> A nie przeszkadza Wam krzyż na grobach bliskich.O to jest pytanie?

A tobie nie przeszkadza, że katolicy zmieniają partnerów nie przeprowadzając rozwodu kościelnego? Oto jest pytanie!
    • szmytka1 Re: Święto Zmarłych 24.10.17, 21:47
      nic a nic mnie to nie razi, sama używam, w żadnych swiętych nie wierze
    • mamma_2012 Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 06:49
      Zupełnie mi nie przeszkadza. W moim domu czasem mówi się jeszcze „pierwszego listopada”.
    • ortolann Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 08:33
      Zmarli mają święto i ono przypada 2. listopada. Nazywa się to Dzień Zaduszny, czyli za dusze zmarłych właśnie. Całej historii nie znam, ale czy wybierając między zmarłymi a świętymi komunista wybrałby świętych? Przecież dla komunisty i jedno i drugie to coś tak samo realnego jak smerfy.
      • 1matka-polka Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 08:46
        Gdybys przeczytala chociaz ten watek, to bys poznala troche historii. Ale najwyrazniej wolisz powtarzac bzdury, zamiast sie czegos nowego dowiedziec.
      • 1matka-polka Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 08:47
        A pisanie, ze zmarli sa nierealni, to sie juz chyba do leczenia nadaje?
      • angazetka Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 12:22
        Dobrze, a teraz wyjaśnij, dlaczego zmarli są dla komunistów nierealni.
    • woman_in_love a co mnie obchodzą inni wszyscy święci, jak mam 25.10.17, 09:00
      swoich rodzinnych. Dla mnie to Święto Zmarłych. A jak się kościołowi nie podoba, to niech wszystkich świętych przeniosą na 2.11.
    • angazetka Re: Święto Zmarłych 25.10.17, 12:25
      Nie razi mnie wcale. Wiadomo, o co chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka