Dodaj do ulubionych

widziała dziś te błędy

28.10.17, 09:31
O degradacji języka polskiego były już miliony. Wiadomo, że piszemy coraz gorzej, mówimy brzydziej. Ale zapisywanie czasu przeszłego czasownika rodzaju żeńskiego z pominięciem końcówki m- ja widziała, ja słyszała, ja używała, to już, do diabła ciężkiego, dramat z epoki wsi feudalnej!
Chyba, że za daleko jest na klawiaturze od a do m?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 09:52
      Może to jakiś "żart słowny"? Mój tablet, z kolei, namiętnie i systematycznie zastępuje literę "p" literą "o" w wyrazachuncertain
    • magkul99 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:02
      Zapomnalaś o moim uwielbianym słowie : ja rozumie!
      • sumire Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:16
        Słyszałam to ostatnio na infolinii w banku. Myślałam, że słuchawką trzasnę.
      • niu13 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:23
        O tak! Ja rozumie to miszcz
    • jem.gluten.i.cukier Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:06
      Ale konsekwentne pisanie, czy literówka?
    • alpepe Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:14
      Robilimy, normalnie rzygam tą formą bez ś.
    • magata.d Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:15
      Ale mówisz o zamierzonym, celowym takim pisaniu czy błędach wynikających z głupiej korekty komputera/tableta/smartfona? Bo ja czasem jestem w szoku, jak widzę co wyprawia mój tablet z tekstem.
      dzo
      Ale zgadzam się, że ludzie bardzo niedbale posługują się językiem. Takimi tekstami np. forumowymi bym się nie przejmowała.
      • magata.d Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:16
        O, i mi się tutaj coś posypałowink
        • rorzrzutny Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:47
          magata.d napisała:

> O, i mi się tutaj coś posypałowink

... bądź w wersji kanonicznej: O, i mnie się tutaj coś posypało

tongue_out big_grin
          • magata.d Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 13:28
            Bądź (i tak miało być): O, coś mi się tutaj posypało tongue_out big_grin
      • premeda Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 14:34
        Mój tablet zna tylko jedną płeć, według niego kobiety nie istnieją. Wnerwia mnie to niemożebnie. Może trzebaby to zgłosić jako objaw dyskryminacji.
    • ichi51e Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:22
      Czasem po prostu nie wejdzie litera. Trzeba czytac przed wyslaniem
      • niu13 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:27
        Miałam nadzieję, że to literówki z automatycznego zapisu, ale chyba ta forma akurat nie może powstać przypadkowo.
        • cosmetic.wipes Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 12:18
          Może, może. Mój smartfon często usuwa końcówki, a zwłaszcza ś. I często zmienia mi płeć.
          • beata985 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 12:47
            O to to. Mam to samo i jeszcze w środku zdania A namiętnie pisze z dużej litery...do wyboru mam szarpać się z slowem-czasami 3-4 razy poprawiam aż dobrze wskoczy albo nie pisać wcale uncertain
    • mdro Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:25
      Ale to jednostkowy u tej osoby przypadek czy powtarzalność? Bo jeden-dwa razy to może być efekt zbyt szybkiego pisania na klawiaturze (m od spacji niewiele dzieli) albo jakiejś durnej niewyłapanej autokorekty.
    • triss_merigold6 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:28
      Cóż, człowiek ze wsi wyjdzie, wieś z człowieka nigdy.
    • magata.d Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:34
      Dla mnie dramat, jak mężczyzna mówi np. "poszłem", i ten sam zwykle "zara wracam" winkwinkwink
    • heca7 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:34
      Moje dzieci czasem dla żartu widząc, że tata podjeżdża pod dom wołają - matka ojce wrócili! big_grin
      No ale to tylko zabawa.
      • rorzrzutny Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 11:05
        heca7 napisała:

> Moje dzieci czasem dla żartu widząc, że tata podjeżdża pod dom wołają - matk
        > a ojce wrócili! big_grin
        > No ale to tylko zabawa.

Zasadniczo do ciebie powinny wrzeszczeć "matka, ojciec(łociec)/tata wrócili".
        "Ojce wrócili" powinny wołać do kogoś innego widząc podjeżdżający samochód z tatą i mamą w środku (ojce=rodzice).

Ale spoko, to tylko dzieci. smile
        • heca7 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 11:30
          No fakt smile moja teściowa była zgorszona bo jak to? Powinni wołać tatuś i mamusia wink
        • magata.d Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 13:33
          rorzrzutny napisał(a):

> heca7 napisała:
          >
          > > Moje dzieci czasem dla żartu widząc, że tata podjeżdża pod dom wołają
          > - matk
          > > a ojce wrócili! big_grin
          > > No ale to tylko zabawa.
          >
          > Zasadniczo do ciebie powinny wrzeszczeć "matka, ojciec(łociec)/tata wrócili".
          > "Ojce wrócili" powinny wołać do kogoś innego widząc podjeżdżający samochód z ta
          > tą i mamą w środku (ojce=rodzice).
          >
          > Ale spoko, to tylko dzieci. smile
          >
          Chyba przecinków zapomniałeś. tongue_out big_grin

No i raczej: Ale spokojnie, to tylko dzieci, zamiast: Spoko, to tylko dzieci. tongue_out big_grin winkwinkwink
    • mama273 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 10:59
      Jest też taka forma, popularna szczególnie u osób starszych, z pominięciem słowa np "Pani:
      "A widziała te błędy?".
      Na studiach w dziekanacie miałam kobietę, która uwielbiała tego typu formy.
      I tak zwracając się do mnie, o mnie :
      "A była już u profesora?" "A przyniosła indeks?"
      Lub
      "Niech tu podpisze" smile
      • niu13 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 11:31
        Do mnie w szpitalu położniczym: " Co mi tu mówi, że mleka nie ma!" z łapami na moim biuście.
        • chicarica Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 11:40
          To jest forma, która dzisiaj brzmi wręcz chamsko, a przynajmniej przypomina taką typową panią Halinkę* w komunistycznym urzędzie, ale kiedyś była poprawna i uważana za grzecznościową.

*wyguglać pani Halinka wink
    • chicarica Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 11:36
      Gdzie takie błędy widzisz? W komentarzach w internecie? To ruskie trolle są, niby znają polski, ale błąd jest typowy dla Rosjan mówiących po polsku.
      • niu13 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 11:44
        Gdyby nie fakt, że komentarz ma ton pogardliwy, przyznałsbym rację. Nie pomyślałam o tym, to faktyczny rusycyzm.
      • jem.gluten.i.cukier Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 13:37
        Trolle wysypują się na niuansach, z tego ich akurat szkolą smile
    • asia-loi Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 11:43
      niu13 napisał(a):

> Chyba, że za daleko jest na klawiaturze od a do m?

Mnie się zdarza, bardzo często napisać bez m. sad I to nie dlatego, że nie wiem, jak się pisze dany wyraz, bo doskonale wiem, tylko albo za lekko akurat klawisz z m naciskam, albo nie wiem co, ale często tak piszę. A ponieważ przed wysłaniem, najczęściej czytam post, to wtedy poprawiam. I dlatego na forum, zbyt dużo moich brakujących m - nie widać. Chociaż najwięcej błędów w swojej pisowni widzę, jak już wyślę post, a nie da się już poprawić, bo nie ma możliwości edycji własnych postów.
      Pisząc ręcznie, takich problemów nie mam. Pisząc na klawiaturze, często "zjadam" końcówki liter, a najczęściej te z m. smile
      • nenia1 Re: widziała dziś te błędy 28.10.17, 12:08
        Mnie się też zdarza, że dość często "zjadam" ostatnią literę w słowach, czasem jedną, czasem ostatnią sylabę, nawet kiedyś pisałam o tym, bo dużo czytam, a jednak robię błędy (zawsze słyszę, że kto dużo czyta nie robi błędów), mylę też p z b,t z d, przestawiam litery itd. i forum mi zdiagnozowało dysleksję, za czasów mojej dzieciństwa w szkołach nikt o tym nawet nie słyszał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka