bywalec.hoteli 28.10.17, 17:53 I jak tam, drogie panie, zrobiłyście juz weki na zimę? pochwalcie się co macie w sloikach i ile tego wyszło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkalipso Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 18:08 Zrobiłam na dniach wielki słój ogórków, oczywiście szybko znikną. W planach dżemy z czego jeszcze nie wiem ...taka ze mnie gospodyni domowa, mało potrafię Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 22:07 Gratulacje, ale czemu tylko tyle? A piękna córka Ci pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 22:16 Piękna córka bardziej przeszkadza ale cóż począć .... Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 18:07 Z moja Halina moglabys pogadac ,mam przy kuchni takie pomieszczenie z polkami cale zastawila,gruszki,papryka jakies buraki,sliwki z octem,ogorki i inne,hehe kompoty z truskawek robila permanetnie ,ale ona to kocha a moj maz to je. Podziwiam bo podgladam ja i to mega pracy,raz chcialam jej pomoc to nie bo nie lubi jak ktos jej przeszkadza. Fakt nie lubi jak jest zajeta i ktos sie jej kreci w promieniu kilku metrow. Talent ma to trzeba przyznac. Jej ogorki z curry to mistrzostwo swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 18:11 Moja gosposia jest genialna w tym i bardzo dobry czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 22:29 O jesu, jeżeli to te same ogórki z curry, to są przepyszne. Nam narobiła chrzestna mojego męża, głównie dla mnie, bo zżeram je nałogowo RE WE LA CJA Zresztą ona (stara panna) zaopatrza w weki większość rodziny. Dla naszego niunia robi soczki. Ja nie mam czasu, porobiłam tylko grzyby, które sama zebrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 22:34 Jeszcze powidla sliwkowe genialne ale to juz tuczy Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 22:39 I pewnie bardziej skomplikowane jest. Zostańmy przy ogórkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Weki zrobione? :) 29.10.17, 15:19 czemu? pigwowca teraz widzialam, dynie tez sa teraz. I pewnie wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 18:25 Trzy sloje grzybow w occie (jeden-prawdziwki, jeden- podgrzybki, jeden- rozne gatunki pomieszane), dwa sloje ogorkow kiszonych, trzy sloje papryki w occie, (sloje dwulitrowe). Jedna butelka soku z czarnego bzu. Brak dzemow, bo nie bylo sliwek u nas a dzemy z jablek sie juz zjadly Bida, takie tylko przegryzki do wodki. Nie wiem jak przetrwamy zime... Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 18:38 Nic. Już dawno zapomniałam co to jest "sezon na...". Większość warzyw mam dostępne przez cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 18:41 Jak wszedzie papryke w occie czy ogorki tez mozna kupic w srodku zimy ale podobno to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 18:43 Ee, plusy gotowych przesłaniają minusy. Odkąd mogę dostać kapustę kiszoną, w ogóle przestałam tracić czas na pakowanie czegokolwiek w słoiki. Czasem robię tylko cebulę karmelizowaną, ze cztery małe słoiczki. Sklepowa mi nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Weki zrobione? :) 29.10.17, 08:53 Według tego robię, tylko proporcje "na oko" www.magazynkuchenny.com/karmelizowana-cebula/ wychodzi... z 5 małych słoiczków, coś jak po musztardzie. Więc kupa obierania, mieszania, krojenia, a ona się potem weźmie i zredukuje. No ale łyżkami też się tego nie je Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 19:16 Porzeczkówkę zawekowalam, ale już się skończyła Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 22:11 Kilka słoików dżemu z dyni i soku z aronii. Córka zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 22:20 Ogórki kiszone na zupy w lipcu i z 15 słoików grzybków w occie. Innych nie robię bo za leniwa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 23:32 Głównie grzyby suszone, marynowane i zamrożone : Samych prawdziwków suszonych mam prawie kilogram, podgrzybków ok 1,8 kg. Plus inne typu kozaki, kanie i pośledniejsze gatunki. No i dużo mrozonych i uduszonych kurek i maślaków (do tart, jajecznic, sosów). Sporo marynwanych. To był udany sezon grzybowy, w przeciwieństwie do zeszłego roku -grzyby niewiele tylko lipiec/sierpień. Potem susza. Teraz będę dzieliła łupy po rodzinie . Sobie zostawiam sporo - bo zawsze się zabezpieczam na ewentualny gorszy następny rok - a to ja "obsługuję grzybowo"wigilię.... Inne - mizernie. Parę słoiczków czerwonej porzeczki jedynie. Za to jabłka mam jeszcze zeszłoroczne. Ciekawe, czy zjemy je do przyszłego roku, bo teoretycznie powinnam miec znowu urodzaj (mam co dwa lata). Aha - jeszcze trochę jagód mrozonych i w słoiczkach posiadam. Wszystko z owoców i zbirów własnych. Raczej nie kupuje nic na przetwory. W końcu.... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 23:33 kurcze, czasami klawisz "o" mi się zacina i wychodzą dziwolągi... Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Weki zrobione? :) 28.10.17, 23:47 3 wielkie słoje z nalewkami- czarna porzeczka, aronia i rokitnik. Ukryte gleboko, bo jeszcze pracują ))) Kilka słoiczków powideł śliwkowych, i kilka słoiczków z marmoladą z rokitnika. ( do serow, miesa albo do herbaty-rewelka). Ogórki kiszone oraz musztardowe. Papryka konserwowa. Ale nieduzo, tez tylko kilka sloikow. Ogólnie w tym roku to mało zrobiłam przetworów bo zjedliśmy wszystko na bieżąco, za drogie owoce były i szkoda było ich w słoiki. Ale najwieksza frajda byla z grzybami, objedliśmy się jak nigdy dotąd ( ale też żadnych przetworów nie mamy) Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Weki zrobione? :) 29.10.17, 09:10 Dynia z kartoflem i sokiem marchwiowym dla niemowlęcia, przymierzam się do kalafior+ziemnior+indyk i rozmyślam jakby zawekować mu owocka jakiegoś. Wiem, wiem, powszechny dostęp do owocw i warzyw ale mnie nie codziennie chce się te zupki gotowac, na razie bazuję na sklepowych ale opanowałam 2 zupki, które je, więc chce iść za ciosem. Dla dorosłych to robilismy w tym roku przecier pomidorowy i keczup z cukinii. Nie wiem ile wyszło, bo to mąż robił, ja tylko asystowałam, powynosił do piwnicy, nie będę leciała liczyć. W tym tygodniu robił pigwę do herbaty, to z takiego wiaderka 5 litrowego owoców zrobił. Ja robiłam soki z malin ale na raty co parę dni więc finalnie też nie wiem ile wyszło. Dżem z truskawek bo nie dajemy rady przejeść na bieząco. Wiśnie załatwiły przymrozki, więc z nich nic, jabłek teraz dopeiro mam trochę ale smaczne, deserowe, więc zjemy bez przetwarzania, papierówek nie było na dzemy więc nie robiłam. Latem kisilismy ogóry, robiłam ogóry+papryka i ogóry musztardowce. A wczoraj zrobiliśmy białą kiełbasę, ale to zamrożone a nie weki no i weki konserwy mamy zrobione, ale to też męża działka, z 5 kg miesa zrobił. Z takiego przetwórstwa niewekowego to jeszcze herbata opwocowa własnej produkcji z malin, róży, aronii i cholera wie czego jeszcze. To też nie znam szczegółów, bo to mąż produkował. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: Weki zrobione? :) 29.10.17, 11:08 Cała masa przecierów pomidorowych różnych: do picia, z bazylią, pikantnych, gęstych na zupę i sosy. Ketchup pomidorowo-cukiniowy (boski!!! dlaczego tak mało zrobiłam???) Pasty paprykowe (z pomidorami, pikantna chilli) Ketchup paprykowy Ogórki (kiszone, "krokodylki", w zalewie słodko-kwaśnej) Dżem z dyni Sok z jagód Sałatka z buraczków i papryki Chciałam więcej - ale w czasie gdy robię przetwory (urlop w górach) było tak koszmarnie, nie do przeżycia gorąco że ograniczyłam się do tego co zrobiłam i leżenia na bujanej ławeczce w ogrodzie z książką Zazwyczaj robię jeszcze masę rzeczy typu ajwar, papryka z grilla w zalewie z oleju z ziołami etc. Nie zdzierżyłam siedzenia przy grillu Odpowiedz Link Zgłoś