03.11.17, 12:44
W wątku wydatkowym pojawił się jako osobna pozycja w budżecie. Nie ukrywam, że zakupy materiałowe do drugiej klasy mojego dziecka polegały głównie na zabezpieczeniu zapasu wkładów.

Szkoła, teoretycznie, bezpłatna. Prośba o przyniesienie kleju spotkała się z odmową ze strony matki i różnymi komentarzami ze strony ematki. A takie Frixiony? Drogie, nieekologiczne (ekologiczne wg mnie są pióra wiecznebig_grin) - tyle że zeszyt ładnie wygląda.

Komu zależy na ładnym zeszycie? I na czyj koszt ma być ten ładny zeszyt? I na czym ma polegać poprawianie błędów: na pracach manualnych (zaklejanie/zamazywanie/zabielanie) - czy na przepisaniu danego słowa ze dwa trzy razy, dla utrwalenia?
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Frixion 03.11.17, 12:56
      U nas w klasie dzieci mają nakaz pisania piórem - i to do tego ze stalówką, nie kulkowym żadnym. Ale długopisu frixion używam sama i nie mam zamiaru rezygnować wink
      • danaide Re: Frixion 03.11.17, 12:58
        Sama możesz, nawet gdybyś pisała czystym złotem. Bylebyś nie oczekiwała ode mnie zakupu wkładów.
        • aerra Re: Frixion 03.11.17, 13:06
          A oczekuję? wink Nawet nie wiedziałam, że mogę big_grin
          • danaide Re: Frixion 03.11.17, 13:09
            Szkoła oczekuje. Stąd wątek. Piszta czym chceta, ale płaćta.
            • aerra Re: Frixion 03.11.17, 14:25
              Ale to na pewno szkoła oczekuje?
              Chyba wręcz przeciwnie - to dzieci i rodzice chcą, bo łatwiej i wygodniej. A i jeśli są oceny za staranne prowadzenie zeszytu, to i tutaj się bonus ma, bo nie trzeba przepisywać, korektorem nigdy ładnie nie będzie, bo już widać, że naciapane.
              • szmytka1 Re: Frixion 03.11.17, 18:03
                na liście wyprawkowej od 3 lat mam to samo, frixiony, także szkoła idzie z postępem i oczekuje uncertain
                • aerra Re: Frixion 04.11.17, 14:19
                  A, ok, rozumiem.
                  Nasza nie oczekuje wink
                  • szmytka1 Re: Frixion 04.11.17, 14:37
                    Na szczęscie to coraz niższy koszt, ze 2 lata temu w moim papierniczym frixion kosztował 20 zł, w markecie 15, a teraz co prawda nie wiem po ile ma market ale dziś w papierniczym u mnie po 8,90, na allegro gdzie kupuję wkłady, jeszcze taniej taki pisak wink
      • obrus_w_paski Re: Frixion 03.11.17, 13:39
        Pióra ze stalówka to tortura dla leworęcznych
        • berdebul Re: Frixion 04.11.17, 12:48
          Bzdura. To kwestia techniki pisania i jakości pióra.
          • obrus_w_paski Re: Frixion 05.11.17, 10:16
            Wyglada na to, ze przez 30 lat mie znalazłam odpowiedniej techniki (No, przestałam szukać z 15af temu). Pióra używałam zawsze świetnej jakości.
            Zreszta ja mam problem nawet z długopisem
    • lauren6 Re: Frixion 03.11.17, 13:00
      Mój ulubiony długopis! Innych nie używam big_grin
    • astramastra Re: Frixion 03.11.17, 13:04
      te długopisy są super, jednak minusem jest cena i to,że pod wływem ciepła, słońca zapisana treść znikawink

Córka używa zamienników.Chociaż ja wolę jak pisze piórem.Ma fajne z Pelikana i MyPen
      • danaide Re: Frixion 03.11.17, 13:09
        Albo jak wyprasujesz dziecku zeszyt, który się przemoczył i wygniótł.
      • dziennik-niecodziennik Re: Frixion 03.11.17, 13:11
        Cena? Google podpowiada ze jakieś 8zl za sztuke. Dobrze pofpowiada?...
        • kouda Re: Frixion 03.11.17, 13:15
          8 zł kosztuje wkład - jednak starcza na krótko. Moj 9 latek wypisuje go po około 2 tygodniach, gimb szybciej smile
          • szmytka1 Re: Frixion 03.11.17, 13:51
            wkład 4 zł, cały długopis 8.
            • kouda Re: Frixion 03.11.17, 13:54
              Wow, gdzie tak? Kupię dużo
              • pade Re: Frixion 03.11.17, 14:07
                ja teżsmile
                • schiraz Re: Frixion 03.11.17, 14:18
                  Kupcie na Aliexpress, ja zamawiałam z tego linku, 10 sztuk niebieskich wkładów, 10 sztuk czarnych plus długopis i za całość zapłaciłam coś kolo 10 zł. Piszą płynnie, nie przerywają, nie "skrobią" kartki, wymazują się zarówno oryginalną końcówką jak i tą z aukcji.
                  www.aliexpress.com/item/0-5mm-Eraser-Hip-Black-Blue-Dark-Blue-Red-Ink-Office-Accessories-School-Student-Stationery/32814166989.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.kXT2Ok
                  • 1st.world.problems Re: Frixion 03.11.17, 14:20
                    To nie jest ORGINALNE frixion i dziubdziusie w gimnazjum zostaną zjedzone żywcem.
                    • schiraz Re: Frixion 03.11.17, 14:23
                      Mnie akurat nie zależy na marce tylko na wygodzie pisania więc mi oryginał niepotrzebny a co do ewentualnych łasych na markę gimnazjalistów to w oryginalnym długopisie nieoryginalnego wkładu nie widać smile W cenie około 50 groszy za wkład warto smile
              • szmytka1 Re: Frixion 03.11.17, 18:01
                Na allegro wkład Pilot oryginalny to koszt 4-4,50/sztuka a długopis około 6,50-7 zł, co roku kupuję zapas hurtowo we wrześniu na cały rok. Oryginalne frixiony w tym roku jeszcze biedronce we wrześniu kupiłam kilka sztuk w 1-pakach albo takie zestawy z gumkami po 5 zł.

allegro.pl/listing?string=Pi%C3%B3ro%20Pilot%20Frixion&order=p&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-bab-1-2-1003

Proszę dla niedowiarkow link do allegro, jak ktoś chce, to napiszę od którego dostawy ja kupuję, nie najtańszy ale sprawdzony wink
              • szmytka1 Re: Frixion 03.11.17, 18:02
                allegro, link poniżej, biedra wrzesien długopis 5 zł/sztuka
            • 1st.world.problems Re: Frixion 03.11.17, 14:19
              Na allegro najtańsze od 4,25 za szt, wiec zapewne na końcówki typu "99gr " nie zwracasz uwagi.
              allegro.pl/listing?string=Pilot%20Frixion&order=p&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-bab-1-1-1003
    • mum2004 Re: Frixion 03.11.17, 13:28
      U nas nauczyciele nie pozwalają pisać zmazywalnymi. Na szczęście.
      • edelstein Re: Frixion 03.11.17, 13:41
        Poniewaz?
        U nas kazali pioro ze stalowka kupic.Pozlam do oani i wyjasnilam, ze probowalismy 10pior i wszystkie syn rozmazywal, upackany , nieczytelny zeszyt plus upackany rekaw nie ma zadnych plusow.Pomijam juz,ze nie znam nikogo kto pisalby piorem
        • mum2004 Re: Frixion 03.11.17, 14:11
          Ponieważ np wycierając z drugiej strony wymazuje się tekst. Ponieważ mogą kombinować i np poprawiać błędy po sprawdzeniu. Ponieważ nie uczą się porządnie skreślać i mniej się starają - na zasadzie że i tak się wymarze. Ponieważ to nie ekologiczne i nie ekonomiczne.
          • edelstein Re: Frixion 03.11.17, 14:16
            No patrz,od lat sa w uzyciu korektory.
            • 1st.world.problems Re: Frixion 03.11.17, 14:21
              edelstein napisała:

> No patrz,od lat sa w uzyciu korektory.
              >
              No copanipaczy, jakoś zwykle podczas sprawdzianów korektora jednak nie pozwalają używać big_grin
              • edelstein Re: Frixion 03.11.17, 14:36
                Za moich czasow mozna bylo normalnie korektorow uzywac.
        • mum2004 Re: Frixion 03.11.17, 14:12
          U nas piszą zwykłymi dlugopisami a nie piórem.
    • zlababa35 Re: Frixion 03.11.17, 14:20
      Nie żałuję ani na klej, ani na frixion wink. Ale to od IV klasy dopiero, wcześniej pisała piórem na naboje, bo ponoć najlepiej tym piszą młodsze dzieci. I nie zależy mi na ładnym zeszycie, dziewczyny chcą tym pisać i każda to kupuje wink.
      • danaide Re: Frixion 04.11.17, 12:41
        Czyli jak mi żal kasy konkretnie na Frixion (bo piórem też jest i ładnie i ekono i ekolo, a skreślenia mnie nie rażą) to żałuję dziecku?

I tak działa marketing. Wkręcanie w poczucie niższości i winy.
        • berdebul Re: Frixion 04.11.17, 12:52
          Nie chcesz, nie kupuj. Przecież nikt nie może zmusić do kupienia konkretnych długopisów.
        • zlababa35 Re: Frixion 04.11.17, 20:26
          Nie, a dlaczego takie założenie?
          Młodej bardzo wygodnie się tym pisze, lepiej niż piórem, bo zawsze miała ciut zbyt silny nacisk. Zwykły długopis z kolei też nie dla niej.
          Niejeden raz nie kupiłam czegoś, co "wszyscy mieli", a ja uważałam to za zbyt drogie w stosunku do tego, co oferowane albo też znając córkę, wiedziałam, że szybko będzie się w kącie walać/będzie bezużyteczne/na danym etapie wiekowym to będzie bezsensowny gadżet. Akurat pióro kulkowe dla mnie nie podpada pod tę kategorię rozkmin wink. Jeśli czegoś nie mogę/nie chcę kupić, nie mam wyrzutów sumienia tongue_out.
    • kropkacom Re: Frixion 04.11.17, 12:54
      Moje dzieci się przyzwyczaiły i trudno je od tego teraz odzwyczaić. Tak, jeden wkład nie kosztuje mało i szybko trzeba wymieniać. Pomysł jednak zacny i pisze się tym dobrze.
      • kropkacom Re: Frixion 04.11.17, 12:54
        I mój mąż używa do sudoku smile
    • lucyjkama Re: Frixion 04.11.17, 13:49
      Moje pisze piórem wiecznym i ma ładne zeszyty. Kupuje się wymazywacz do atramentu i nawet śladu po wymazaniu nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka