mamalgosia Re: Chemicy 04.11.06, 13:10 dlaczego? A co porabiają teraz chemicy? Bo u mnie wodorotlenki i zasady oraz powtórki o węglowodorach:) Odpowiedz Link
hcn Re: Chemicy 13.11.06, 19:48 mamalgosia napisała: > A co porabiają teraz chemicy? Bo u mnie wodorotlenki i zasady oraz powtórki o > węglowodorach:) W gimnazjum w kl. II kończę właśnie dział o substancjach i ich przemianach, robię klasówki, zaczynam dział o atomie i cząsteczce, natomiast w kl. III kończę sole tematami o surowcach mineralnych - gipsie i wapieniach, do kompletu dokładam od razu szkło i procesy wielkopiecowe. W liceum w kl. I jestem zaś tuż po klasówce z budowy atomu, zaczynam wiązania i budowę cząsteczki. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: Chemicy 25.11.06, 13:08 zaciekawiłaś mnie tymi tematami w gimnazjum. To kiedy robisz organiczną?? Odpowiedz Link
hcn Re: Chemicy 27.11.06, 22:22 Organiczną już właśnie robię. A równolegle prace klasowe z soli :-) Surowce mineralne to jakieś 4 lekcje: Na pierwszej podaję krótko teorię o tym, co można wykopać z ziemi i w jakiej postaci; wprowadzam pojęcia minerałów i skał. Po czym od razu od razu robię wapienie, i to dość dokładnie (bo o przemiany CaCO3 > CaO > Ca(OH)2 >CaCO3 pytają właściwie wszędzie i zawsze :-) z trzema doświadczeniami - kreda z HCl, jej rozkład termiczny oraz gaszenie wapna. Z dobrze pracującą klasą daje się to zrobić w 45 minut. Na drugiej część czasu zajmuje sprawdzenie i omówienie pracy domowej z wapieni, potem robię teorię skał gipsowych, doświadczenie z przemianą siarczanu dwuwodnego w półwodny omawiam na podstawie książki (mało efektowne - stała substancja biała zmienia się w stałą substancję białą, kropelek wody z reguły w ogóle nie widać), ale robię przemianę odwrotną - i każda klasa dostaje w prezencie gipsowy odlew :-) Na trzeciej sprawdzenie pracy domowej (zawartość procentowa wody w siarczanie dwuwodnym - mało kto pamięta Cp w trzeciej klasie... :-), potem szkło i żelazo - zasadniczo w formie pracy z książką. Procesy wielkopiecowe podaję w formie uproszczonej, a za pracę na lekcji można dostać piątkę, jeżeli ktoś wymyśli wzór strukturalny i zaproponuje nazwę tlenku Fe3O4 :-) W praktyce konspekty oczywiście się sypią i całość rozciąga się na 4 lekcje. Węgiel, ropę naftową i gaz ziemny włączam już do chemii organicznej - klasówka z soli ich nie obejmuje. * * * A Ty, jak rozumiem, te węglowodory i zasady to w liceum robisz? Odpowiedz Link