30.08.06, 13:59
Piszcie dużo!
Obserwuj wątek
    • kot_klakier Re: Chemicy 04.11.06, 12:48
      pozdrowienia dla wszystkich chemików ;)
    • mamalgosia Re: Chemicy 04.11.06, 13:10
      dlaczego?
      A co porabiają teraz chemicy? Bo u mnie wodorotlenki i zasady oraz powtórki o
      węglowodorach:)
      • hcn Re: Chemicy 13.11.06, 19:48
        mamalgosia napisała:

> A co porabiają teraz chemicy? Bo u mnie wodorotlenki i zasady oraz powtórki o
        > węglowodorach:)

W gimnazjum w kl. II kończę właśnie dział o substancjach i ich przemianach,
        robię klasówki, zaczynam dział o atomie i cząsteczce, natomiast w kl. III
        kończę sole tematami o surowcach mineralnych - gipsie i wapieniach, do kompletu
        dokładam od razu szkło i procesy wielkopiecowe. W liceum w kl. I jestem zaś tuż
        po klasówce z budowy atomu, zaczynam wiązania i budowę cząsteczki.
        • mamalgosia Re: Chemicy 25.11.06, 13:08
          zaciekawiłaś mnie tymi tematami w gimnazjum. To kiedy robisz organiczną??
          • hcn Re: Chemicy 27.11.06, 22:22
            Organiczną już właśnie robię. A równolegle prace klasowe z soli :-)

Surowce mineralne to jakieś 4 lekcje:

Na pierwszej podaję krótko teorię o tym, co można wykopać z ziemi i w jakiej
            postaci; wprowadzam pojęcia minerałów i skał. Po czym od razu od razu robię
            wapienie, i to dość dokładnie (bo o przemiany CaCO3 > CaO > Ca(OH)2 >CaCO3
            pytają właściwie wszędzie i zawsze :-) z trzema doświadczeniami - kreda z HCl,
            jej rozkład termiczny oraz gaszenie wapna. Z dobrze pracującą klasą daje się to
            zrobić w 45 minut.

Na drugiej część czasu zajmuje sprawdzenie i omówienie pracy domowej z wapieni,
            potem robię teorię skał gipsowych, doświadczenie z przemianą siarczanu
            dwuwodnego w półwodny omawiam na podstawie książki (mało efektowne - stała
            substancja biała zmienia się w stałą substancję białą, kropelek wody z reguły w
            ogóle nie widać), ale robię przemianę odwrotną - i każda klasa dostaje w
            prezencie gipsowy odlew :-)

Na trzeciej sprawdzenie pracy domowej (zawartość procentowa wody w siarczanie
            dwuwodnym - mało kto pamięta Cp w trzeciej klasie... :-), potem szkło i żelazo -
            zasadniczo w formie pracy z książką. Procesy wielkopiecowe podaję w formie
            uproszczonej, a za pracę na lekcji można dostać piątkę, jeżeli ktoś wymyśli wzór
            strukturalny i zaproponuje nazwę tlenku Fe3O4 :-)

W praktyce konspekty oczywiście się sypią i całość rozciąga się na 4 lekcje.
            Węgiel, ropę naftową i gaz ziemny włączam już do chemii organicznej - klasówka z
            soli ich nie obejmuje.

* * *

A Ty, jak rozumiem, te węglowodory i zasady to w liceum robisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka