zlababa35 06.11.17, 11:40 Helpunku, dziewczyny, bardzo potrzebuję wyrażenia po niemiecku: Adresat nie mieszka pod podanym adresem. Ma być ładnie i zrozumiale dla niem. urzędu . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ad.a6 Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 11:56 Der Empfänger lebt unter der angegebenen Adresse nicht mehr. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 11:57 O, cześć Ada! Dzięki wielkie . Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 12:03 ada informuje, ze mieszkal, ale obecnie juz nie mieszka. Mieszkal? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 12:06 Mieszkał. To "nicht mehr" oznacza, że już nie, dobrze myślę? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 12:14 b. dobrze. Listonosz napisze krotko "ist umgezogen" - przeprowadzil sie (Der Empfänger ist umgezogen) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 13:14 Unter Adresse leben? Chyba wohnen?! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 13:58 Do faktycznie nie do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 14:04 "Unter Adresse wohnen" nie powie żaden Niemiec i nie jestem pewna, czy ta forma jest w ogóle prawidłowa. Raczej nie. Brzmi śmiesznie, jak dosłowne tłumaczenie z polskiego. "Unter Adresse" używa się tylko w frazach takich jak: Sie finden uns unter der Adresse sowieso, kontaktieren sie uns unter der folgender Adresse, usw. Ewentulanie, pasująco do wątku: "Der Adressat ist unter dieser Adresse nicht mehr erreichbar." Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 15:32 Co druga? Nie podpięłam się pod "ciebie", a pod wypowiedź z frazą "Unter Adresse wohnen". Aż takie delikatne ego? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 15:58 snakelilith napisała: > Nie podpięłam się pod "ciebie", a pod wypowiedź z frazą "Unter Adresse wohnen". > Aż takie delikatne ego? A to przepraszam, moje ego zna to slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ad.a6 Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 12:13 O, cześć, proszę Ja tak zrozumiałam właśnie. Że mieszkał i już nie mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 13:32 Nie, nie i jeszcze raz nie. Zdanie jest niepoprawne i może zostać fałszywie zrozumiane, że adresat nie żyje. Prawidłowo w języku urzędowym pisze się "Empfänger unbekannt verzogen". Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 16:21 To "Empfänger verzogen. Die neue Anschrift lautet...." Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 11:57 Der Empfänger wohnt nicht unter der angegebenen Adresse . Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 11:59 Der Empfänger wohnt nicht an der angegebenen Adresse. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 13:09 Empfänger unbekannt verzogen. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 14:06 Jak nie "unbekannt", to pisze się "Empfänger verzogen. Die neue Adresse lautet (ist) ...." Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 14:42 A skad wiesz, ze nie😂przynajmniej nie beda pytac czy wie gdzie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 16:15 zlababa35 napisała: > Ma być ładnie i zrozumiale dla niem. urzędu . Od tych porad madrzejsza nie bedziesz. "Adresat nie mieszka pod podanym adresem" znaczy: 1 nigdy nie mieszkal, falszywy adres 2 mieszkal, ale juz nie mieszka, bo nie zyje 3 mieszkal, ale nie wiesz, gdzie mieszka obecnie 4 mieszkal i wiesz, gdzie mieszka obecnie 5 mieszka, ale chcesz ukryc pzred komornikiem adres Twojego konkubenta. Wybierz 1-5, podamy poprawna wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do znających niemiecki 06.11.17, 16:52 Kłi kłi, ile możliwości . To ja proszę nr 3 . Odpowiedz Link Zgłoś