Dodaj do ulubionych

emama szuka pracy

08.11.17, 11:00
Chcę zmienić pracę. Z różnych powodów. PO pierwsze moja firma ledwo zipie a po drugie chcę więcej zarabiać. Pracuję w tej firmie kilkanaście lat więc mam małe doświadczenie w poszukiwaniu pracy. Kilka ofert znalazłam, wysłałam cv i czekamsmile
Interesują mnie trzy sprawy.
Czy znacie dużo osób, które dostały pracę w budżetówce nie po znajomości? Wiadomo są konkursy, ale jak kilka osób spełnia wymagania to osoba z polecenia jest mile widziana.
Czy jest sens jeździć po firmach i zostawia swoje cv mimo że nie ma tam w chwili obecnej żadnej rekrutacji?
Czy jest sens zamieścić na popularnych portalach swoje ogłoszenie typu "szukam pracy". Mam mieszane uczucia. Jedna z koleżanek znalazła w ten sposób fajną pracę biurową a z drugiej strony boję się, że zaczną wydzwaniać firmy zajmujące się akwizycją lub telemarketingiem.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: emama szuka pracy 08.11.17, 11:32
      chcesz wiecej zarabiac w budżetówce ?
    • lauren6 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 11:42
      1. Tak.
      2. Imo nie ma sensu. Jak nie rekrutują to po co im to CV?
      3. Słusznie się tego obawiasz.

Załóż sobie konto na jakimś serwisie pracowym. Przeglądaj ogłoszenia i wysyłaj CV. Warto mieć 2 wersje: po polsku i po angielsku. Budżetówka jak najbardziej rekrutuje ludzi z ulicy i wcale nie jest powiedziane, że nie zarobisz wiecej niż w obecnej firmie.
      • alba27 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 12:01
        Angielskiego nie znam biegle. Potrafię się porozumieć, ale nie wiem czy to wystarczy.
        Nie stać mnie na to żeby zarabiać 1750zł.
        • slonko1335 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 12:35
          na ile liczysz w budżetówce?
        • mozambique Re: emama szuka pracy 08.11.17, 13:43
          niestety , na szerogowych stanowiskach w urzędach niewiele więcej
          • 1st.world.problems Re: emama szuka pracy 08.11.17, 13:59
            albo i mniej, zaleznie od regionu - czesto o 1700 netto mozna sobie pomarzyc jezeli to niskie szeregowe stanowisko.
            • zosia_1 Re: emama szuka pracy 09.11.17, 10:04
              ale bywa że i dwa razy więcej. znam z autopsji
              • 1st.world.problems Re: emama szuka pracy 09.11.17, 17:49
                zapomnialas dodac ze dluzszy staz pracy w urzedzie i stanowisko kierownicze.
    • fil.lo Re: emama szuka pracy 08.11.17, 12:59
      Jest sens rozwozić cv, zapewne sięgną po nie w razie potrzeby (z tym, że może to być np. za rok).
      • ira_08 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 14:18
        W razie potrzeby raczej sprawdzą maile.
      • babcia.stefa Re: emama szuka pracy 08.11.17, 14:20
        Raczysz żartować. Statystyczna firma nie ogarnia nawet przeglądania wszystkich CV, jakie spłyną w odpowiedzi na konkretną rekrutację, a co dopiero zarządzania starymi CV zbieranymi na wszelki wypadek. (Pomijam przypadki rzadkich i "wonskich specjalistów").
        • fil.lo Re: emama szuka pracy 08.11.17, 20:18
          No cóż, spotkałam się z takimi sytuacjami. Nie wiem, gdzie konkretnie w budżetówce autorka chce szukać pracy, ale jak najbardziej bywa to realne. Słonko 1335 też pisze o tym poniżej.
          • lauren6 Re: emama szuka pracy 09.11.17, 08:30
            Jeżeli szuka pracy biurowej za 2000 zł na rękę to znaczy, że startuje na jedne z bardziej obleganych stanowisk pracy. U mnie w firmie na każdą taką ofertę pracy wpada ponad 100 CV. Kto w takiej sytuacji będzie szukał po biurkach dodatkowego CV?
    • slonko1335 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 13:14
      Co do rozwożenia cv. Pracuję w budżetówce i jak najbardziej korzystamy z cv które mamy, moja dyrekcja nie znosi dawać ogłoszeń i zatrudniać z ogłoszenia, więc jak zwalnia sie miejsce i nie ma na nie kogoś poleconego to przegląda takie cv właśnie ale podejrzewam, że to różnie może wyglądać w rożnych miejscach....
      • leyre1 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 14:23
        W budzetiwce takie praktyki, jak w prywtanym folwarku?🤣
        • muchy_w_nosie Re: emama szuka pracy 08.11.17, 16:00
          Też mnie się zdaje, ze to słabe, no chyba że oferty na pomoc. Przecież musi być ogloszony konkurs i to na stronie.
          • magata.d Re: emama szuka pracy 08.11.17, 20:48
            No konkurs jest ogłaszany, ale już pod konkretną osobę.
          • slonko1335 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 21:43
            a to jakiś problem ogłosić taki konkurs? no i konkurs nie musi być ogłaszany na każde stanowisko, pracuję w oświacie nie widziałam konkursów na nauczycieli jeszczewink
            • magata.d Re: emama szuka pracy 08.11.17, 21:54
              Konkursy są ogłaszane tam, gdzie jest taki wymóg. Jeżeli nie ma takiego wymogu dla nauczycieli w szkołach (tego nie wiem) to po co konkurs.
              Na nauczyciela akademickiego musi być ogloszony konkurs. Często konkurs jest ogłaszany już pod konkretną osobę.
              • slonko1335 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 22:03
                bo w oświacie pracują nie tylko nauczyciele przecież ale i cała administracja i obsługa i jak najbardziej na niektóre stanowiska muszą być i są konkursy-tyle, że rzadko kiedy wygrywa ktokolwiek ten konkurs.....a może to po prosu ja mam takie doświadczenia akurat...
                • magata.d Re: emama szuka pracy 09.11.17, 07:47
                  Skoro musi być konkurs, to jak ktoś został zatrudniony to ten konkurs wygrał. Jeżeli nie jesteś bezpośrednio zatrudniającym czy np. kadrową to wcale nie musisz wiedzieć o tym, że ta nowozatrudniona osoba wygrała konkurs.
                  • slonko1335 Re: emama szuka pracy 09.11.17, 08:10
                    Oczywiście, że ktoś konkurs wygrał tyle, ze rzadko jest to ktokolwiek kto przyszedł czytając ogłoszenie o konkursie. Nie oszukujmy się zwykle konkurs wygrywa ten kto ma go wygrać. U nas akurat konkursy są bardzo rzadko z uwagi na to, że najczęściej zatrudniamy nauczycieli lub pracowników obsługi dla których konkursu ogłaszać nie trzeba ale znam realia budżetówki bardzo dobrze i wiem doskonale jak to wygląda.
                    • magata.d Re: emama szuka pracy 09.11.17, 08:15
                      slonko1335 napisała:

> Oczywiście, że ktoś konkurs wygrał tyle, ze rzadko jest to ktokolwiek kto przys
                      > zedł czytając ogłoszenie o konkursie. Nie oszukujmy się zwykle konkurs wygrywa
                      > ten kto ma go wygrać.

A, to mialaś na myśli. Tak, dokładnie tak właśnie jest.
        • slonko1335 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 21:46
          wiesz my piszemy o Polsce....tak wiem, w wielkim świecie wszystko jest lepszesmile
          • leyre1 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 22:12
            slonko1335 napisała:

> wiesz my piszemy o Polsce....tak wiem, w wielkim świecie wszystko jest lepsze:
            > )
            >
            Dobrze ze wiesz
            • slonko1335 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 22:15
              co nie zmienia faktu, że autorka wątku chce szukać pracy w polskiej budżetówce... i pewnie realia tej polskiej budżetówki a nie wielki świat ja interesują....
              • leyre1 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 22:20
                Zycze jej szczescie, bedzie jej bardzo potrzebne
          • ira_08 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 22:24
            Najma zawsze musi napisać coś w stylu: "Jak to wybory prezydenckie? Przecież jest monarchia!". Albo to troll, albo ktoś głęboko nieszczęśliwy.
            • leyre1 Re: emama szuka pracy 09.11.17, 08:26
              Jak dzialala buzdzetowka w pl to ja wiem bardzo dobrze, ale myslalam ze dzialala a okazuje sie ze nadal dziala. Ematki tu tak pieja jak to sie w Polsce zmienilo a okazuje sie ze nic sie nie zmienilo i nadal betonowo.
    • alba27 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 13:50
      Dziękuję. Chciałbym zarobić przynajmniej 2tys netto. Znalazłam kilka firm gdzie nie ma rekrutacji ale można zostawić cv.
      • noemi29 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 23:50
        W budżetówce raczej będzie ciężko zarobić 2000 netto...
        • zosia_1 Re: emama szuka pracy 09.11.17, 10:06
          W budżetówce raczej będzie ciężko zarobić 2000 netto... - osobiście znam pracownice budżetówki , nie na kierowniczym stanowisku, ze średnią krajową
          • sanrio Re: emama szuka pracy 09.11.17, 15:17
            Co wy piszecie, dziewczyny? To przerażajace ☹️ Naprawdę zarabia się poniżej 2 tyś na rękę?
            Tak na marginesie - średnia krajowa to 4300-4500 brutto wiec więcej niż 2000 netto, chyba chodziło ci o najniższa krajową?
            • 1st.world.problems Re: emama szuka pracy 09.11.17, 17:48
              najnizsza krajowa to niecałe 1500 netto (2000 brutto), tyle czesto zarabia referent w mniejszym miescie,
              (albo i w calkiem duzych miastach na tzw scianie wschodniej)
              w pierwszych latach pracy w urzedzie.
    • ira_08 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 14:16
      1. Znam. Normalnie, z konkursu się dostali.
      2. Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Jeśli już, to wysyłaj maile. Nikt papierów nie będzie trzymał. Chyba że mowa o szkołach czy szpitalach, nie wiem jak tam to działa.
      3. Nie sądzę. Jak firma szuka pracownika to raczej nie na portalach "szukam pracy". Tam ogłaszają się raczej ludzie szukający czegoś dorywczego.

Zaktualizuj albo załóż profil na LinkedIn. Poszukaj też na stronach konkretnych firm. Ja aktualna pracę znalazłam wpisując w Google stanowisko, nazwę miasta + praca. Cała zmiana zajęła mi dwa tygodnie ☺ Sprawdzaj też grupy na Facebooku. Nie wiem jak w Twojej branży, ale w mojej sporo ogłoszeń pojawia się właśnie na zamkniętych branżowych grupach.
    • leyre1 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 14:44
      alba27 napisała:

> Czy znacie dużo osób, które dostały pracę w budżetówce nie po znajomości?

A to wiekszosc jest zona/mezem/bratem/siostra/kuzynka/kuzynem/kochanka/kochankiem krolika🤣

> Czy jest sens jeździć po firmach i zostawia swoje cv mimo że nie ma tam w chwil
      > i obecnej żadnej rekrutacji?

Moim zdaniem nie ma sensu, po co firmom makulatura?

> Czy jest sens zamieścić na popularnych portalach swoje ogłoszenie typu "szukam
      > pracy".

Chodzi o portale z ogloszeniami pracowymi? Tak, oczywiscie, wysyla sie swoje cv.
    • babcia.stefa Re: emama szuka pracy 08.11.17, 14:45
      1. Nie wiem, nie znam nikogo pracującego w budżetówce, ale to słaby kierunek, jeśli chodzi o lepszą kasę.
      2. Jeździć to żadnego. Jeśli mają jakiś kanał z wyraźnym zachęcaniem do wysyłania CV nawet jak nie rekrutują, np. info na stronie, to może, ale to i tak marne szanse.
      3. Nie, żadnego. Rekruterzy tak nie szukają pracowników do stałej pracy etatowej.
    • alba27 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 20:06
      Dziękuję. Myślałam podobnie jak Wy. Utwierdziłyscie mnie w moim przekonaniu.
    • danaide Re: emama szuka pracy 08.11.17, 20:13
      Sprawdź tu:
      nabory.kprm.gov.pl/
    • lela3 Re: emama szuka pracy 08.11.17, 22:43
      Jeśli mieszkasz w większym mieście, to warto przesłać swoje CV do firm zajmujących się rekrutacją. Oni Cię skontaktują z pracodawcami szukającymi osób o Twoim profilu i pomogą się przygotować do rozmowy o pracę.
      • pamel-a1000 Re: emama szuka pracy 09.11.17, 03:57
        załóż profil na linkedin
    • szironna Re: emama szuka pracy 14.01.18, 22:55
      1. znam, z tym że "więcej zarabiać" i "budżetówka" wzajemnie się wykluczają
      2. nie ma sensu. ochrona danych osobowych. cv po rekrutacji się utylizuje.
      3. miałabym duże obawy
      • izabella877 Re: emama szuka pracy 04.06.18, 15:30
        Według mnie każda metoda szukania pracy jest dobra - na portalach ofert jest najwięcej, a urzędy pracy czasem wysyłają na ciekawe szkolenia. Osobiście też można się kontaktować z różnymi firmami, a prawda jest taka, że czasem jak zwalnia się miejsce, to zamiast dawać ogłoszenie w pierwszej kolejności odzywają się właśnie do osób których CV znajdują się pod ręką. Podstawą na pewno jest mocne CV, dopasowane do stanowiska. Tutaj list-motywacyjny.pl/ jest bezpłatny kreator, dzięki któremu można sprawnie i szybko napisać profesjonalne CV.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka