Dodaj do ulubionych

Lista wstydu

16.11.17, 17:48
1.Reforma edukacji, spisanie tysięcy dzieci na straty. 2. Sądy i Trybunały (szczególnie dewastacja TK). 3. Masakra w służbie zdrowia, lekceważenie rezydentów. 4. Wojsko i Policja jako prywatna firma. 5. Puszcza Białowieska. 6.Piotr S. 7. .......
Zapamiętajmy wszyscy ludzi za to odpowiedzialnych. Polaków. Obywateli tego kraju,a jednak działających przeciw.
Obserwuj wątek
    • livia.kalina a jak ktoś bardzo chce się wstydzić za donoszących 16.11.17, 18:11
      https://scontent-cdt1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23559368_516727265358595_6622251474863192663_n.jpg?oh=2f209f549df83ae361782b61e3b1e3cd&oe=5A900804
    • szarsz Re: Lista wstydu 16.11.17, 19:15
      7. Obrona Terytorialna
      8. Rosyjsko - ukraińskie powiązania Macierewicza
      9. Szyszko i jego prywatny folwark.
      • spanish_fly Re: Lista wstydu 16.11.17, 19:26
        Odebranie Polakom prawa do nabywania ziemi.
        • sumire Re: Lista wstydu 16.11.17, 19:31
          I Gliński mordujący teatry, cofający dotacje festiwalom...
    • solejrolia Re: Lista wstydu 16.11.17, 20:00
      Szczucie na obywateli, podzielenie ich, brak szacunku do odmiennych poglądów, i obrażanie: te wszystkie zdradzieckie mordy, istoty animalne, niech się bawią czy zdziry, mówione na Polaków i Polki.
    • solejrolia Re: Lista wstydu 16.11.17, 20:06
      Ośmieszanie nas na arenie miedzynarodowej i zepsucie naszej pozycji ( minister-san-escobar w tym przodował ale przeciez inni tez wygłupili sie nie raz i nie dwa na arenie międzynarodowej niszcząc tym samym wizerunek naszego kraju, jaki poprzednicy latami budowali. Poobrazali wszystkich naszych sojuszników.
      • maadzik3 Re: Lista wstydu 16.11.17, 20:10
        12. propozycja by od września 2018 r. pielęgniarka szkolna, dyrektor szkoły i nauczyciele mieli dostęp nieograniczony do danych zdrowotnych (wrażliwych) dzieci i młodzieży szkolnej
        13. niewykonanie sztandarowej obietnicy wyborczej o podniesieniu kwoty wolnej od podatku
        14. zniesienie standardów porodowych
        15. zaprzestanie finansowania z powodów ideologicznych organizacji pomagających kobietom doświadczającym przemocy w rodzinie
        • szarsz Re: Lista wstydu 16.11.17, 21:03
          16. Ekshumacje smoleńskie wbrew woli rodzin. Odszkodowania dla "lepszych" rodzin ofiar...+ cała szopka smoleńska.
          17. Podwyżki podatków, na wiele sposobów. Nieuwzględnienie wyroku TK w sprawie podniesienia kwoty wolnej. Utrzymanie 23% VATu.
          18. Wyniesienie finansowania kk, a w szczególności Rydzyka na niewiarygodny poziom.
          19. Uzależnienie polskiego prawodawstwa od woli episkopatu - sławetne zdanie Pawłowicz "episkopat nas upoważnił".
          • maniaczytania Re: Lista wstydu 16.11.17, 21:18
            szarsz napisała:

> 17. Podwyżki podatków, na wiele sposobów.

Jakie podatki podniesiono?
            • maadzik3 Re: Lista wstydu 16.11.17, 21:32
              przy inflacji ok. 2,5% (przypominam że wcześniej była deflacja) faktyczne zamrożenie progów podatkowych oraz kwoty wolnej od podatku to podwyżka podatków. Podatek bankowy (przełożony na konsumentów), ZUS 5% składka zdrowotna 3% (a to jest podatek pogłówny, jak ten rząd pokazuje emeryturę można obniżyć zawsze, a dla dzisiejszych 40- w ogóle jej nie będzie), zniesienie ograniczeń w zapłacie ZUS od zarobków powyżej 30-krotności średniej, podwyżka opłat za autostrady państwowe, podwyżka podatku od wynajmu mieszkań, podwyżka opłat związanych z wodą. Tyle pamiętam na szybko - mało? a dojdą opłata radiotelewizyjna (masz telewizor czy nie wszystko jedno) i podwyższony podatek drogowy. Opłatę paliwową chyba też podwyższyli choć tu nie jestem pewna
              • szarsz Re: Lista wstydu 16.11.17, 21:57
                > Opłatę paliwową chyba też podwyższyli

Z opłaty paliwowej Kaczyński się na razie wycofał.
              • maniaczytania Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:00
                maadzik3 napisała:

> Podatek bankowy (przełożony na konsumentów)

mam konta w dwóch bankach, w żadnym nie podniesiono mi opłat

> ZUS 5% składka zdrowotna 3%

podniesiono? Komu?

> zniesienie ograniczeń w zapłacie ZUS od zarobków powyżej 30-krotności średniej, podwyżka opłat za autostrady państwowe, podwyżka podatku od wynajmu mieszkań, podwyżka opłat związanych z wodą.

Czy to już się stało? Bo z tego, co wiem, zniesienie ograniczeń w zapłacie ZUS nie jest jeszcze wprowadzone, podwyżka podatku za wynajem też nie (pomijając fakt, że podwyżka tego podatku w przypadkach wynajmu więcej niż jednego lokalu jest jak najbardziej słuszna), podwyższonych opłat za autostrady państwowe też chyba jeszcze nie ma (pomijając to, że w perspektywie jest jednolity system poboru opłat w całej Unii).
                Ja pytałam o to, jakie podatki zostały podniesione, a nie o przyszłość.
                • araceli Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:05
                  maniaczytania napisała:
                  > mam konta w dwóch bankach, w żadnym nie podniesiono mi opłat

Dziecko w szkole w Nibylandii a pieniądze w banku w Nibylandii big_grin

TOBIE nie podniesiono więc podatku nie ma big_grin Propaganda na posterunku!

> Czy to już się stało?

Mojej rodzinie zabrano kwotę wolną od podatku JUŻ.

Rozumiem, że linia partyjnej propagandy jest taka, że jak coś jest od przyszłego roku to nie istnieje?
                  • maadzik3 Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:18
                    a jak myślisz skąd bierze się oprocentowanie lokat poniżej inflacji (nawet przed podatkiem Belki)? oprócz opłat za konto są pierdyliardy innych sposobów przerzucania kosztów na klienta. oprocentowanie kredytów to jedno, marża to drugie, a opłaty administracyjne trzecie. gdzie ty się uchowałaś?
            • szarsz Re: Lista wstydu 16.11.17, 21:56
              > podniesiono?

Podniesiono i podnosi się. Dwa, które dotykają niemal wszystkich, masz w poprzednim poście. Utrzymanych, wbrew zapowiedziom, podatków jest więcej, np. podatek od kopalin.

1. Prawo wodne i opłaty dla dużych producentów - pojawią w cenie produktów dla ludzi. Nowy podatek uderzy np. w Stawy Milickie, największy kompleks stawów rybnych w Polsce.
              2. Energetyka - koszt wsparcia górnictwa zostanie przerzucony na zakłady energetyczne i pojawi się w naszych rachunkach za prąd. Na razie zablokowane przez ue.
              3. Zniesienie limitu na składkę emerytalną. Od przyszłego roku ma wrócić także 40% próg podatkowy dla dochodów powyżej około 130 tysięcy złotych.
              4. Trwają prace nad znaczącym ograniczeniem limitu kosztów dla przedsiębiorstw.
              5. Opóźnienia w zwrocie nadpłaconego VATu, czyli zmniejszenie płynności finansowej przedsiębiorców. Tych uczciwych.
              ...
              • sniyg Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:08
                Można jeszcze dodać zmniejszenie bezrobocia, wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej do zlecenia i wzrost wynagrodzeń. To wszystko skutkuje podwyżką podatków.

• mharrison Re: Lista wstydu 17.11.17, 20:13
                szarsz, możesz podać źródło:

"Od przyszłego roku ma wrócić także 40% próg podatkowy dla dochodów powyżej około 130 tysięcy złotych."

• bib24 Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:18
              CIT jest podniesiony od 2018. Faktyczna stawka jest bez zmian, ale zasady naliczania są tak dramatycznie niesprawiedliwe, że wiele firm będzie mieć kłopoty finansowe.
              • maadzik3 Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:21
                PIT też, choćby zmiany w interpretacji możliwości odliczenia części kosztów lokalu jeżeli firmę ma się w domu. całe lata było proporcjonalnie do powierzchni pod działalność. teraz fiskus (bez zmiany przepisów) żąda wyodrębnionego pokoju (i robi kontrole w mieszkaniach). Jeżeli masz kawalerkę to nawet jak większą część zajmuje biurko przy którym spędzasz większą część dnia pracując nie możesz wliczać części czynszu w koszty
                • aerra Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:59
                  Nie wnikałam w te przepisy, bo firmę mam zarejestrowaną na domowy adres, ale wynajmuję lokal i tak, natomiast co by było, jakby się cały lokal w takim wypadku przepisało na firmę? Jakiś zakaz jest mieszkania w biurze? Kto mi zabroni we własnej firmie spać?
                  • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:05
                    W koszty zawsze można było wrzucić wyłącznie to, co jest bezpośrednio związane ze spodziewanym zyskiem. Spanie (łóżko) nie jest.
                    • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:06
                      czytaj ze zrozumieniem. koszty można było zawsze odliczać proporcjonalnie do powierzchni przeznaczonej pod działalnośc i to się nie zmieniło (w sensie przepis). Więc jeśli masz 50 metrowe mieszkanie i biurko ze stacją roboczą, sprzet obok itd. zajmuje 5 metrów kwadratowych rozliczasz jako koszt 10% czynszu, prądu itd. Przepisy się nie zmieniły, ale teraz fiskus wymyślił, że musi to być wyodrębnione pomieszczenie nie przeznaczone na cele mieszkalne. Więc jeśli masz te 50 metrów mieszkania, 2 pokoje, ale mieszkasz z partnerem, w jednym macie sypialnię w drugim duży i w jednym pokoju masz to biurko to już niby (bo chaja się zrobiła i teraz minister się tłumaczy, ale interpretacje izby skarbowej niekorzystne dla podatnika są a przy tak zasiedziałym prawie to wiadomo że na polecenie ministerstwa z tzw. prawa powielaczowego) nie możesz rozliczać tych 10%. Mieszkasz na 100 metrach z partnerem i dzieckiem, 3 pokoje, pasz te 5 metrów (powiedzmy że jesteś grafikiem komputerowym) ale w pokoju gdzie jest jeszcze szafa i śpi pies. I to samo, zaczyna się kwestionowanie twoich 5% do odliczenia. A o ile jak się przyjmuje klientów w domu to zwykle jest to wyodrębnione pomieszczenie o tyle informatycy/ graficy komputerowi/ plastycy i część innych samozatrudnionych nie ma problemu z pracą przy biurku stojącym w domu (do klientów jeżdżą większośc robią zdalnie) ale urząd to kwestionuje mimo że przepisy się nie zmieniły. szukają pieniędzy juz na chama
                      • sniyg Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:58
                        Maadzik, ja taką interpretację urzędu skarbowego znam z 2012 roku, nie siej paniki. PIS robi wystarczająco dużo złego, że nie ma sensu wciskać każdy drobiazg jak cytrynę, tym bardziej że sprawa się ciągnie od paru lat, jeszcze za czasów PO.
        • mharrison Re: Lista wstydu 17.11.17, 20:16
          ba, lepiej zarabiającym nawet zupełnie zlikwidowali kwotę wolną od podatku.
    • gris_gris Re: Lista wstydu 16.11.17, 20:58
      Tu jest kompendium: oko.press/kategoria/kronika_skorzynskiego
      • mamablue Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:42
        Aa, czyli ktoś to już podsumował?
    • madameblanka Re: Lista wstydu 16.11.17, 21:25
      - Przejęcie mediów, rozpieprzenie Trójki i nie tylko (stadnina?), zniszczenie festiwalu w Opolu,
      - obsadzanie Misiewiczami państwowych instytucji
      - przepychanie ustaw w nocy
      - ograniczenie praw kobiet - antykoncepcja, aborcja, wycofanie in vitro
      - ograniczenie praw obywateli np zakaz zgromadzeń
      - szopki smoleńskie co miesiąc łącznie z zarazą pomnikową
    • sumire Re: Lista wstydu 16.11.17, 21:25
      Ach, jeszcze media publiczne. Zwłaszcza rzeźnia w Trójce.
      • mamablue Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:38
        Media to osobny temat. Każda kolejna ekipa zrobi to samo, bo widać,że można. Ale oni wiedzą, że będą rządzić długoooooooo. Bo żadnych wyborów nie będzie. Najwyżej ustawka zgodna z publikowanymi namiętnie "sondażami".
    • a.va Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:22
      Poparcie Saryusza-Wolskiego zamiast Tuska na szefa Rady Europejskiej.
      Nakręcanie inflacji.
      Pogrzebanie z trudem odbudowywanego zaufania społecznego do policji - sprawa Igora Stachowiaka, zatrzymania protestujących w puszczy i w Warszawie.
      Wprowadzenie prawa umożliwiającego wycięcie tysięcy starych drzew w miastach.
      Walka z Owsiakiem.
      Obniżenie wieku emerytalnego.
      • maadzik3 Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:28
        odwoływanie prezesów sądów faksem,
        degradowanie sędziów i prokuratorów,
        zatrzymywanie protestujących,
        przeszukiwanie włącznie z ginekologicznym, protestujących w dyrekcji lasów przeciw wycince,
        dalsze poszerzenie uprawnień myśliwych (wchodzenie na cudzy grunt, strzelanie, kompletna bezkarność nawet w razie ranienia zwierząt i prawie postrzelenia dzieci (śrut utknął w kaskach do jazdy konnej)
        • yenna_m Re: Lista wstydu 16.11.17, 23:06
          Nie znoszę PIS. Ale oni z tymi porzadkami w sądach to mają sporo racji bo tam nie zawsze dobrze sie dzieje (część opindala się zamiast pracować i część ma nieludzko przerosniete ego; mnie szokowalo onegdaj, krażące wsrod nizszego personelu sadowego stwierdzenie, że sędzia ma zawsze racjè bo sędzia w sądzie jest bogiem).
          • claudel6 Re: Lista wstydu 17.11.17, 01:22
            ale przecież oni nie robią żadnych porządków. wiesz chociaż cokolwiek o tej ich reformie?
            • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 09:05
              Nie. No zupelnie nic nie wiem.
              Pracowalam w sadzie 2 lata. Z 10 lat temu.
              Ktos z bardzo bliskiej rodziny nadal pracuje w wymiarze sprawiedliwosci wink
              • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:33
                No to oświeć nas, na czym polegają pozytywy tej reformy?
                • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:41
                  Moim zdaniem czasem trzeba troche przykrecic sruby srodowisku, ktore czulo sie bezkarne i niestety, bylo nieco zdegenerowane.

Pamietam mojego znajomego, ktory lata temu zostal sedzia (teraz nie pracuje w sadzie, jest chyva notariuszem). Jako mlody sedzia, przy flaszce, zwykl powtarzac, ze (cytuję) "najwazniejsze jest dobro wymiaru sprawiedliwosci, czyli MOJE".
                  Mnie takie pistawy wkurzaja. Bo ci ludzie decyduja o powaznych sprawach. A jesli decyduja o powaznych sprawach i mowia ludziom, jak maja sie zachowywac (oraz, podpierajac sie autorytetem panstwa wydaja wyroki) to wypadaloby byc po prostu autorytetem moralnym i swiecic przykladem.

Poza tym popatrz, jacy ludzie pracują w sądach. Czesto sądy to de facto firmy rodzinne. Ojciec kierownik, matka dyrektor, corka w ksiegowosci, ziec informatyk...
                  • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:55
                    yenna_m napisała:
                    > Moim zdaniem czasem trzeba troche przykrecic sruby srodowisku, ktore czulo sie
                    > bezkarne i niestety, bylo nieco zdegenerowane.

Postawienie ponad sędzią polityka z batem to owszem "przykręcenie śruby" ale nie tej co trzeba.
                    • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:45
                      ale myślisz, ze za poprzedniego systemu było idealnie?
                      powiem Ci tyle. Nie było.
                      • abasia0 Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:59
                        Dziennikarstwo tvp leży i kwiczy: główny program INFORMACYJNY zmienił się w publicystyczny z komentarzami i jedynie słusznymi wnioskami. Dziennikarz ma rzetelnie informować , problem jakikolwiek przedstawiać z udziałem obu stron.
                        A już wywiad Holeckiej z prezesem to coś niebywałego.
                        • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:58
                          Zgadzam się.
                      • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:02
                        yenna_m napisała:
                        > ale myślisz, ze za poprzedniego systemu było idealnie?
                        > powiem Ci tyle. Nie było.

Słynne 'a peło ośmiorniczki żarło!' big_grin Teraz pis żre całe państwo ale co tam - żre znaczy coś robi!
                        • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:09
                          Akurat mnie ośmiorniczki nie ruszały.
                          Pracowalaś kiedyś w sądownictwie?
                          Chyba nie wink
                          Bo jak tak, to nie trzeba Ci opowiadać, jak to wygląda w praniu.
                          • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:13
                            yenna_m napisała:
                            > Bo jak tak, to nie trzeba Ci opowiadać, jak to wygląda w praniu.

Bla, bla, bla. Polska w ruinie, ośmiorniczki, bla, bla, bla.

Na pytanie jaki sposób upartyjnienie sądów ma zaradzić problemom oczywiście nie potrafisz odpowiedzieć tylko zaczyna się 'a jak to źle było'. Nie interesuje mnie BYŁO - interesuje mnie KONKRETNIE jak to co robi PiS zmieni to 'było. Potrafisz napisać czy nadal będzie 'bla, bla ośmiorniczki'?
                            • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:57
                              A skąd mam wiedzieć, jak oni to zrobią.
                              Dlaczego zakładasz, że jestem pisowskim trollem.
                              Żeby Ci zamydlić oczka, to Ci napiszę, że latem dość mocno spacerowałam na świeżym powietrzu.
                              Ino co z tego? System jest chory. Ale wykon pis, pomimo, ze do dudy, jakos specjalnie nie odbiega od wykonu innych partii w tym zakresie.
                              My mamy po prostu elity polityczne do dudy. I tyle. Mamy, mielismy i mieć będziemy.
                              • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:27
                                > Ale wykon pis, pomimo, ze do dudy, jakos specjalnie nie odbiega od wykonu innych partii w tym zakresie.

srsly? Ilu ministrów sprawiedliwości miało ambicję być prokuratorem generalnym? Ilu ministrów sprawiedliwości odwoływało gromadnie sędziów faksem? Ilu rozgrywało swoje publiczne dramaty (śmierć rodzica) i rozwaliło transplantologię w Polsce?
                                • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:36
                                  Ty chyba zapomnialaś, że stosunkowo niedawno oddzielono funkcję prokuratora generalnego od ministra sprawiedliwosci.
                                  Dziewczyny, dyskutujecie to wypadaloby miec troche wiedzy.
                                  • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:41
                                    No. W 2010. PO to zrobiła. Jak to leciało? "Tak samo zła jak PiS"? To właśnie chcesz nam przekazać? Że to wszystko to samo, czy się robi kroki w dobrą stronę czy w złą?
                                    • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:00
                                      A to nie aby PO bylo zwolennikiem tzw kompromisu aborcyjnego?
                                      Ktora partia podpisala konkordat i trwala w nim tyle lat?
                                      Za to g... w ktorym tkwimy odpowiadaja wszystkie partie.
                                      Tak jak i wszystkie partie odpowiadaja za stan prawa w PL (przypomibam mowe Palikota, ktory pytal, jak zabezpieczono dzialanie panstwa przed takimi rzeczami, jakie obecnie robi PIS; ino go jak wariata potraktowano).

Za to, co sie dzieje, odpowiadaja wszystkie partie. Wszystkie partie skupione na slupkach wyborczych i swoim intetesie.

I mamy jak mamy.
                                      Nie musisz mi wybielac PO.
                                      Mam swoje zdanie na ten temat i mi z PO nie po drodze.
                                      • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:31
                                        yenna_m napisała:
                                        > A to nie aby PO bylo zwolennikiem tzw kompromisu aborcyjnego?
                                        > Ktora partia podpisala konkordat i trwala w nim tyle lat?
                                        > Za to g... w ktorym tkwimy odpowiadaja wszystkie partie.

Tyle, że jedni rozróżniają tkwienie w g..nie po pas ('kompromis' aborcyjny) a tonięcie w g..nie (całkowity zakaz aborcji). Symetryzm to choroba postrzegania rzeczywistości. Nie - NIE JEST tak samo jak było - tego nikomu nie wmówisz.
                                      • natalia.nat Re: Lista wstydu 20.11.17, 11:14
                                        Mnie z PO również nie po drodze, ale jednak nie ma porównania miedzy poprzednimi rządami a obecnymi. Bez przesady.
                                        Za PiS mamy samo zło: nieuzasadnione rozdawnictwo publicznych pieniędzy i stanowisk; zawłaszczenie mediów i wszelkich możliwych instytucji; niszczenie praworządności, gospodarki i wizerunku kraju; paraliż TK i upartyjnienie sądów; deptanie konstytucji i dóbr narodowych; zupełnie nieuzasadniona, szkodliwa i kosztowna "reforma" edukacji; szerzenie rasizmu, ksenofobii i nienawiści do ludzi. Ta władza nie zrobiła jednej dobrej rzeczy, JEDNEJ. Żeby chociaż nie niszczyła...
                                        • nenia1 Re: Lista wstydu 20.11.17, 15:08
                                          natalia.nat napisała:

> Ta władza nie zrobiła jednej dobrej rzeczy, JEDNEJ.

Owszem, zrobiła. Jesteś niestety typowym przykładem tego o czym piszę. Jakby PIS robiło zbyt mało złego, trzeba im jeszcze dorysować wąsy. Nie jest prawdą, że nie zrobili nic dobrego. Zrobili. Niestety. Bo pokazuje to przy okazji, że wcześniejsza władza też mogła zrobić, tylko z różnych powodów, często asekuranckich, się nie chciało.
                                          • iwles Re: Lista wstydu 20.11.17, 15:15

wzrost gospodarczy, spowodowany zwiększoną konsumpcja, ktora jest wynikiem socjalnego rozdawnictwa państwa - to nie jest DOBRA rzecz sad
                                          • araceli Re: Lista wstydu 20.11.17, 15:17
                                            nenia1 napisała:
                                            > Owszem, zrobiła.

Dlaczego wszyscy tak twierdzący mają problem z konkretnym napisaniem CO?
                                            • nenia1 Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:00
                                              Chociażby uszczelnianie systemu podatkowego, wprowadzenie tzw. pakietu paliwowego, wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej na umowę zlecenie.
                                              • araceli Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:07
                                                nenia1 napisała:
                                                > Chociażby uszczelnianie systemu podatkowego,

To akurat wynika z działań poprzedników, których wykonanie przypadło na rządy PiS.

Człowiek czyta takie rzeczy, widzi jak łatwo ludzie łykają propagandę a potem mają nie łapać wk.wa big_grin
                                                • nenia1 Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:25
                                                  Co ty pleciesz, siedzę w branży i widzę ogromne zmiany, zaczynają od rejestracji do VAT, częstotliwości rozliczeń podatkowych, na JPK dla wszystkich kończąc.
                                                  Albo Zus, który jeszcze dwa lata temu nie panował nad niczym, a teraz wysyła wezwania do zapłaty już po 3 tygodniach zwłoki. Nie kompromituj się.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:27
                                                    nenia1 napisała:
                                                    > Co ty pleciesz, siedzę w branży i widzę ogromne zmiany, zaczynają od rejestracj
                                                    > i do VAT, częstotliwości rozliczeń podatkowych, na JPK dla wszystkich kończąc.

JPK wprowadził POPRZEDNI parlament. Zanim napiszesz o kompromitacji może zacznij weryfikować propagandę sukcesu.
                                                  • anetapzn3 Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:32
                                                    araceli napisała:

> nenia1 napisała:
                                                    > > Co ty pleciesz, siedzę w branży i widzę ogromne zmiany, zaczynają od reje
                                                    > stracj
                                                    > > i do VAT, częstotliwości rozliczeń podatkowych, na JPK dla wszystkich koń
                                                    > cząc.
                                                    >
                                                    > JPK wprowadził POPRZEDNI parlament. Zanim napiszesz o kompromitacji może zaczni
                                                    > j weryfikować propagandę sukcesu.
                                                    >
                                                    >
                                                    >

To nenia tak popiera pisowska propagandę sukcesu? Nie pomyślałabym.
                                                  • nenia1 Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:47
                                                    Popieram prawdę. A nie oszołomstwo z jednej bądź drugiej strony. Popieram to co jest dobre dla mojego kraju. A uszczelnianie systemu podatkowego jest dobre. Zrobił to PIS? Trudno. Mogło zrobić PO, tak samo bym chwaliła. Problemem jest to, że ludzie muszą mieć jasno podzielony świat, a granica przebiega nie według myślenia, ale według linii partyjnych. To trochę zabawne, że gracie dokładnie w to, w co gra PIS.
                                                    Nie pomyślałabyś, bo to wynika ze sztywnego sposobu widzenia świata, z przekonanie, że jak wpadniesz między wrony kracz jak one. Skoro widzę również jakiekolwiek dobre skutki działania PIS-u to muszę być pisiorem i uprawiam pisowską propagandę sukcesu. Bo przecież nie może być, że PIS zrobił coś dobrego. Czarno-biały świat by od tego runął.
                                                    Niestety, żyjemy w świecie, w którym wszystko się upartyjniło, prawa kobiet, aborcja, gospodarka, ekologia, flaga, wiara, godło. Nie istnieją same w sobie, zostały zawłaszczone przez różne partie i służą głównie temu, żeby się wzajemnie okładać. I właśnie o to chodzi politykom. Wiesz, że właśnie w to grasz?
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:50
                                                    nenia1 napisała:
                                                    > Popieram prawdę.

Jednocześnie pisząc nieprawdę smile

> A uszczelnianie systemu podatkowego jest dobre. Z
                                                    > robił to PIS? Trudno. Mogło zrobić PO,

I zrobiło PO. Czemu 'popierająca prawdę' nie potrafi oddać tego PO? Ganisz oszołomstwo a widać sama spojrzeć obiektywnie nie potrafisz.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 20.11.17, 18:28
                                                    Lubię to!
                                                  • nathasha Re: Lista wstydu 20.11.17, 18:38
                                                    Jak PiS uszczelnil system? Naprawde w to wierzysz bo powtarzaja to jak mantre? Te ich chwilowe nadwyzki nie biora sie z zadnego uszczelniania trudno wiec wierzyc czy ufac ze a. w ogole cos uszczelnili b. jakie sa efekty uszczelnienia
                                                  • nenia1 Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:37
                                                    Bez NIP-u sprzedawcy, głównie jako narzędzie pomagające przy kontroli. Niewiele to dawało i służyło głównie prostszej robocie dla urzędników przy standardowej kontroli. Jeśli chodzi o faktyczne uszczelnianie systemu taki erzac, nie pozwalający na automatyczne wyłapywanie handlu fakturami/niewykazywania sprzedaży. O czym zresztą świadczą cyfry.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:40
                                                    nenia1 napisała:
                                                    > Bez NIP-u sprzedawcy, głównie jako narzędzie pomagające przy kontroli. Niewiele
                                                    > to dawało i służyło głównie prostszej robocie dla urzędników przy standardowej
                                                    > kontroli. Jeśli chodzi o faktyczne uszczelnianie systemu taki erzac, nie pozwa
                                                    > lający na automatyczne wyłapywanie handlu fakturami/niewykazywania sprzedaży. O
                                                    > czym zresztą świadczą cyfry.

A kiedy cyfry miały świadczyć skoro rozwiązanie wprowadzono jesienią 2015?

Propaganda sukcesu łyknięta bez popitki.
                                                  • nenia1 Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:49
                                                    Przecież to działało na innych zasadach. Doczytaj, dowiedz się, a potem wróć.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:52
                                                    nenia1 napisała:
                                                    > Przecież to działało na innych zasadach.

Jak działało 'na innych' to nie istniało? Dlaczego tak ciężko Ci przyznać, że autorem tego rozwiązania NIE BYŁ PiS?

No nie był. Proste. Wzięli to co zrobi poprzednicy, rozszerzyli (co i tak było w planach) i przypisali sobie sukces. Pelikany łyknęły.
                                                  • nenia1 Re: Lista wstydu 20.11.17, 17:09
                                                    Przez wiele, wiele lat rządów PO tak urzędy skarbowe jak i ZUS nie radziły sobie z przekrętami, karuzelami finansowymi, nieuczciwymi podatnikami itd. Co chcesz teraz udowodnić, że rzutem na taśmę PO na sam koniec swojej kadencji wprowadziło coś co się nazywało tak samo czyli JPK tyle, że działający w sposób uniemożliwiający automatyczną kontrolę wyłudzeń, dotyczący nielicznych podatników i którego celem było usprawnienie pracy kontrolujących bo dostawali pliki w różnych formatach? Co ci mam tu przyznać? Że nazwa była taka sama? Tak, oczywiście, możemy uznać, że rzęch za 2 tys. zł. i nowe sG11 to dokładnie to samo to nazywa się BMW.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 20.11.17, 17:15
                                                    nenia1 napisała:
                                                    > Przez wiele, wiele lat rządów PO

No i zaczynamy śpiewkę "a peło ośmiorniczki żarło" big_grin

> Co chcesz teraz udowodnić, że rzutem na taśmę
                                                    > PO na sam koniec swojej kadencji wprowadziło

To, że osoby, które wycierają sobie gębę "prawdą", i "niezależnością" zwykle najmniej z tymi słowami mają wspólnego.
                                              • yenna_m Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:08
                                                I pakiet socjalny to też dobra rzecz. Niestety, ale nawet PO dostrzegło plusy tego pakietu.
                                                Ja powiem tyle. Oczywiście przyjmuję, że informacje na temat tego, że 500 plus nie rozwala budzetu to element propagandy sukcesu, nie majacej odniesienia do rzeczywistosci.
                                                Ale mozliwe, że jednak dalo się.
                                                Tak po prostu.
                                                I co wtedy?
                                                • anetapzn3 Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:28
                                                  yenna_m napisała:

> I pakiet socjalny to też dobra rzecz. Niestety, ale nawet PO dostrzegło plusy t
                                                  > ego pakietu.
                                                  > Ja powiem tyle. Oczywiście przyjmuję, że informacje na temat tego, że 500 plus
                                                  > nie rozwala budzetu to element propagandy sukcesu, nie majacej odniesienia do r
                                                  > zeczywistosci.
                                                  > Ale mozliwe, że jednak dalo się.
                                                  > Tak po prostu.
                                                  > I co wtedy?

Jasne dało się, efektem są ciągłe podwyżki- wzrost cen masła i jajek to dopiero początek. W zasadzie każdego dnia coś drożeje i to nie 1 czy 2 razy a po kilka razy w miesiacu. To jest efekt właśnie tego, ze wg. ciebie dalo sie.
                                                  Pomyśl czasami.
                                  • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:35
                                    yenna_m napisała:
                                    > Ty chyba zapomnialaś, że stosunkowo niedawno oddzielono funkcję prokuratora
                                    > egenralnego od ministra sprawiedliwosci.

I kto to zrobi? Złeeeee Pełoooo to zrobiło! big_grin big_grin big_grin

Nie wiem czy zauważyłaś ale PiS to odwrócił. Trochę wiedzy wypadałoby mieć big_grin
                                    • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:18
                                      Owszem. Mam. Mnie odwrocenie tej roli nie przeraza. Mnie nawet g... wykonanie reform nie przeraza, bo niestety, czytuje se prase type Newsweek, Na temat, czasem se wrzuce cos z drugiej strony, bamietnie ogladam tvn i dostrzegam manipulację z dwoch stron.
                                      No jasne, ze kolesie z PUS grubo przeginaja bo zrobili se z panstwa prywatny folwark chyba na skale zdecydowanie wieksza niz byli komunisci.
                                      Natomiast zrozumcie wreszcie. To, ze sa u wladzy, to bezposrednia zasluga PO. Ktrora sie wypiela na pewna czesc spoleczenstwa i zaniedbala to i owo.
                                      I wiecie co jest najgorsze? To, ze pomimo tych wszystkich rzeczy, ktore sie wydarzyly, im zwyzkuja te slupeczki.
                                      Czyli jednak ten program spotyka sie z duza aprobata, bo wiele spraw zostalo po prostu zaniedbanych przez poprzednie rządy.
                                      Mnie zastanawia jedno. Gospodarla miala pasc. Tymczasem Belka chwali Morawieckiego. Wiec komu wierzyc, gdy idzie o wskazniki ekonimiczne?

Przyjelam wiec zalozenie, ze nie wierze nikomu, tym bardziej, ze i te "lewicowe" media zlapalam na manipulacji informacją. Wiec nie tylko ku...zja klamie.
                                      • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:37

> Tymczasem Belka chwali Morawieckiego. Wiec komu wierzyc, gdy idzie o wskazniki ekonimiczne?

I Ty innym zarzucasz brak wiedzy... Ekonomia może się rozwijać także przy braku wolności obywatelskich, czego najlepszym przykładem są Chiny. Rosyjska gospodarka też wiele lat zwyżkowała, bo utrzymywali się z ropy. I właśnie w tym kierunku zmierzamy.

> "lewicowe" media zlapalam na manipulacji informacją. Wiec nie tylko ku...zja klamie.

Dajesz.
                                        • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:43
                                          Ale ja nie kwestionuje faktu, ze gospidarka nie moze sie rozwijac w systemach totalitarnych.
                                          Ja jedynie przypominam prognozy ekonomistow lewicowych sprzed roku. I mysle, ze te prognozy byly po prostu elementem gry politycznej.
                                          Zupelnie sie nie sprawdzily.
                                          Nota bene bardzo nieuwaznie mnie czytasz, bo juz wypowiedzialam sie na temat lamania praw czlowieka.

Mnie ŻADNI politycy nie imponuja. Uwazam, ze na dzis nie ma sily, ktora jest w stanie odsunac PUS od wladzy. I to nie dlatego, ze PIS takie genialne. Tylko dlatego, ze strona opizycyjna rozgrywa to bardzo, bardzo zle.
                                          • nenia1 Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:47
                                            Opozycja jest po prostu mało wiarygodna. Jeżeli rok temu PO straszyło zapaścią gospodarczą z powodu 500+, a rok później Schetyna oznajmia, że Plaforma da 500 zł na każde dziecko, to jak takie słowa odbierają ludzie?

• szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:51
                                              > Opozycja jest po prostu mało wiarygodna.

Platforma, owszem, jest mało wiarygodna. Jednak platforma już rządziła i nie miała problemu z tym, aby oddać władzę. A to się właśnie rozchodzi - wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że pis władzy z rąk nie wypuści.
                                              • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:53
                                                Tez mam takie obawy. I uwierz. Dostrzegam to.
                                                Jak rowniez czekam, kiedy pojawia sie obozy koncentracyjne dla opozycji.
                                                • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:57
                                                  > Tez mam takie obawy. I uwierz. Dostrzegam to.

No to ja już całkiem nie rozumiem. Wszystkie partie rządzące do tej pory przynajmniej częściowo rządziły w tym pierwotnym znaczeniu, czyli zarządzały krajem. Wszystkie robiły to lepiej, gorzej, miały potknięcia, próbowały dla siebie uszczknąć więcej niż powinny, były leniuchami etc. Ok. I przychodzi pis, który ma ambicję urządzić nam tu drugą Białoruś, czym stanowczo odróżnia się od poprzedników. Ty twierdzisz, że to widzisz i dlatego uważasz, że oni wszyscy są siebie warci. Nie klei się. Nic a nic.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:30
                                                    Klei się.
                                                    Pis jest jak zaraza. Ale ktoś go na czyjejs piersi wyhodował. I slupki wyborcze nakarmił społeczną frustracją.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:31
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Klei się.
                                                    > Pis jest jak zaraza. Ale ktoś go na czyjejs piersi wyhodował. I slupki wyborcze
                                                    > nakarmił społeczną frustracją.

Przestań zdejmować odpowiedzialność z ludzi za ich decyzje. Ja też byłam rozczarowana rządami PO, nie zagłosowałam na PO i nie zagłosowałam na PiS. Można było? MOŻNA.

Głosują ludzie DOROŚLI i sami są odpowiedzialni.
                                              • nenia1 Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:57
                                                Trudno dyskutować z czymś czego nie ma ale być może. Scenariusze mogą być różne, ale ich mnożenie i nieustanne nakręcanie się, szczerze mówiąc, nie wiem czy prowadzi do czegoś dobrego. Używa się zbyt mocnych słów i zbyt często. Można oczywiście powtarzać cały czas, że lud głupi, ciemny i kupiony 500+. to zapewne poprawia własne ego, ale można też wyciszyć emocje i popatrzeć na pewne zjawiska chłodniejszym okiem. O czym mówi również yenna.
                                                • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:29
                                                  nenia1 napisała:
                                                  > ale można też wyciszyć emocje i popatrzeć na pewne zjawiska
                                                  > chłodniejszym okiem.

Tylko symetryzm i tumiwisizm nie jest wyciszeniem.
                                                • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 21:07
                                                  Ano dokladnie.
                                                  Ja mysle, ze polowy sytuacji by nie bylo, gdyby nie zbiorowa histeria.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:01
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Ano dokladnie.
                                                    > Ja mysle, ze polowy sytuacji by nie bylo, gdyby nie zbiorowa histeria.

AAAAA... Kochany PiS zabrał mi kwotę wolną od podatku bo 'histeryzowałam'????

OJP - to co piszesz to kopiuj-wklej w prawackiej propagandy!
                                                  • zona_glusia Re: Lista wstydu 18.11.17, 19:18
                                                    yenna_m napisała:

> Ano dokladnie.
                                                    > Ja mysle, ze polowy sytuacji by nie bylo, gdyby nie zbiorowa histeria.
                                                    Chyba sobie żarty robisz? Czego by nie było, jakiej połowy? Chcesz powiedzieć, że ludzie za mocno "histeryzowali" i dlatego Puszczę Białowieską się wycina, a do Trybunału Konstytucyjnego PiS wsadziło ludzi powiązanych z agenturą peerelowską? Mam wrażenie przeciwne, że protesty były za słabe, ludzie powtarzali sobie a PO robiła podobnie, nie należy przesadzać. Moim zdaniem w tych dwóch sprawach choćby protesty powinny być takie jak w Bukareszcie, czyli miliony ludzi na ulicach przez kilka tygodni.
                                            • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:53
                                              Neniu, dokladnie tak.
                                            • nathasha Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:28
                                              Odbieraja tak ze w Polsce jest cale gros tych ktorzy ekonomicznie sa kompletnie niewyksztalceni a przyszlosc pokolen maja kompletnie w d...pie jednak bez ich poparcia wyborow sie nie wygra.
                                      • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:28
                                        yenna_m napisała:
                                        > Natomiast zrozumcie wreszcie. To, ze sa u wladzy, to bezposrednia zasluga PO.

Nie - wybrana partia jest zasługą wybierających. Przestań zrzucać odpowiedzialność z ludzi. Jeżeli postanowili na złość odmrozić sobie uszy to była ICH DECYZJA.

> Tymczasem Belka chwali Morawieckiego.

Przeczytaj ZA CO go chwali. Za kontynuowanie polityki ministra Szczurka. Luzie tacy ja Ty Yenna są dramatem współczesnej Polski - przeczytałaś tytuł ale treść już nieważna. Zero myślenia, zero analizy. Jednocześnie jesteś przekonana o własnej zayebistości - jaka Ty jesteś wielka bo 'nikomu nie wierzysz'. Wierzyć nie wierzysz ale łykasz chwytliwe tytuły jak pelikan big_grin
                                        • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:32
                                          Vice versa z ta zayebistością smile
                                      • anetapzn3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 08:43
                                        yenna_m napisała:

> No jasne, ze kolesie z PUS grubo przeginaja bo zrobili se z panstwa prywatny fo
                                        > lwark chyba na skale zdecydowanie wieksza niz byli komunisci.
                                        > Natomiast zrozumcie wreszcie. To, ze sa u wladzy, to bezposrednia zasluga PO. K
                                        > trora sie wypiela na pewna czesc spoleczenstwa i zaniedbala to i owo.

Nie to zasługa ludzi, którzy głosowali lub na głosowanie nie poszli. Tylko i wyłącznie.
                                        • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 08:58
                                          Nie.
                                          Zawsze glosowalam na PO. Zawsze.
                                          Tym razem nie. Odstreczyło mnie od glosowania zachowanie ludzi z PO. Oraz nahalna i dość agresywna publicystyka GW.

Wy sobie oczywiscie zdajecie sprawę, że mocna i agresywna nagonka, jaką czasem sie uprawia w stronę na osob niezdecydowanych lub nieznacznie przychylajacych sie w stronę PIS będzie mieć odwrotny skutek i PISowi nakie ataki wyznawcow PO narają zwolennikow?

Na mnie takie ataki dzialaja zawsze jak plachta na byka. I odnoszą przeciwpolozny skutek. Na pewne mnie nie nawrocą a wrecz utwierdzą w decyzji.

Nie idzcie ta drogą. Wielu ludzi wpada w podobne mechanizmy podejmowania decyzji wink
                                          • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 10:58
                                            yenna_m napisała:
                                            > Wy sobie oczywiscie zdajecie sprawę, że mocna i agresywna nagonka, jaką czasem
                                            > sie uprawia w stronę na osob niezdecydowanych lub nieznacznie przychylajacych s
                                            > ie w stronę PIS będzie mieć odwrotny skutek i PISowi nakie ataki wyznawcow PO n
                                            > arają zwolennikow?

Jeżeli ktoś na złość mamie odmraża sobie uszy to jest po prostu głupi. Przetań winić innych za ludzkie wybory. Ja wiem - to takie proste "Yenna nie jest winna, że zagłosowała na PiS - to złe peło ją wkurzyło!''. NIE NIE NIE - każdy jest odpowiedzialny za własny głos.
                                            • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:10
                                              Tak sie pidniecasz tym, jakby glos jednej Yenny zrobil wynik wyborczy na poziomie 100 procent.

Tzw opozycja powinna zastanowic sie, dlaczego tak sie stalo i wyciagnac wnioski.
                                              Obawiam sie, ze wyciaganie wnioskow przychodzi im z wielka trudnoscia i zamiast podjac decyzje zmierzajace do kosolidacji i zblokowania sie, kazdy sobie rzepke skrobie.
                                              Tez mozna.
                                              Wynik taki, ze slupki w sondazach zadziwiają.
                                              • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:13
                                                yenna_m napisała:
                                                > Tak sie pidniecasz tym, jakby glos jednej Yenny zrobil wynik wyborczy na poziom
                                                > ie 100 procent.

Przestań zrzucać odpowiedzialność za swój głos.
                                                • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:19
                                                  Wiesz co? Przekonalas mnie. W zasadzie jak po mnie jedziesz za niezdecydowanie to w zasadzie zaczynam kochac pis.
                                                  Jedna cholera czy ich nie lubie czy uwielbiam. Taki sam lomot dostane.
                                                  Lubu dubu nich zyje Naczelnik! big_grin

PS ale glupio robicie, bo nie macie pojecia o mechanizmach spolecznych wplywajacych na decyzje wyborcze. Mnie takie zachowania wyznawcow peło wrecz pchaja w ramiona Prezesa. Ostatecznie i tu, i tam jest oszolomstwo. Za to nie zauwazylam, zeby pisowcy po mnie jechali za niezdecydowanie big_grin I za patrzenie chlodnym okiem.
                                          • anetapzn3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:03
                                            yenna_m napisała:

> Nie.
                                            > Zawsze glosowalam na PO. Zawsze.
                                            > Tym razem nie. Odstreczyło mnie od glosowania zachowanie ludzi z PO. Oraz nahal
                                            > na i dość agresywna publicystyka GW.
                                            >

Nie wiem czy zauważyłaś, ale w wyborach startowały tez inne partie. Wybór nie ograniczał sie do PO czy Pisu
                                            • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:06
                                              Nie wiem, czy zauważylaś. Ale żadna paria nie ma moim zdaniem dobrego programu i na tyle ciekawych twarzy, aby mnie przyciagnąć. I się w zasadzie nie pomylilam bo... opozycja jest mocno rozczarowująca.
                                              • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:09
                                                yenna_m napisała:
                                                > Nie wiem, czy zauważylaś. Ale żadna paria nie ma moim zdaniem dobrego
                                                > programu i na tyle ciekawych twarzy, aby mnie przyciagnąć.

Trudno - na tym polega DOROSŁOŚĆ, że wybiera się z tego co jest i jest się za ten wybór odpowiedzialnym. Mogłaś sama założyć partię i mieć super program big_grin
                                              • sumire Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:13
                                                Ale żadna partia nie ma idealnego programu, to normalne. Natomiast nie wierzę, że w żadnym nie da się znaleźć dobrych elementów. Niemniej obrażanie się na opozycję w tej chwili to zasadniczo zwiększanie poparcia PiSS.
                                                • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:08
                                                  W tej chwili obrazanie sie na opozycje nie ma ZADNEGO znaczenia.
                                                  Trzeba czekac do wyborow.
                                                  Nie rozumiesz tege?
                                                  Nie wiesz, jak mocno nieprzystajace do sondazy bywaja wyniki glosowania? (oczywiscie pod warunkiem, ze wybory sie odbeda i nie zostana sfalszowane wink ).
                                              • natalia.nat Re: Lista wstydu 20.11.17, 11:23
                                                Aha.
                                                Nie było dobrej partii, więc trzeba było zagłosować na tą najgorszą.

• anetapzn3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:05
                                            yenna_m napisała:

> Na mnie takie ataki dzialaja zawsze jak plachta na byka. I odnoszą przeciwpoloz
                                            > ny skutek. Na pewne mnie nie nawrocą a wrecz utwierdzą w decyzji.
                                            >
                                            > Nie idzcie ta drogą. Wielu ludzi wpada w podobne mechanizmy podejmowania decyzj
                                            > i wink
                                            >
                                            Jasne, szukaj usprawiedliwienia dla swoich decyzji. Szkoda, że sama nie masz odwagi wziąć za nie odpowiedzialności tylko dorabiasz do tego ideologię. .
                                            • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:11
                                              anetapzn3 napisała:
                                              > Jasne, szukaj usprawiedliwienia dla swoich decyzji. Szkoda, że sama nie masz od
                                              > wagi wziąć za nie odpowiedzialności tylko dorabiasz do tego ideologię. .

Mnie takie osoby jak Yenna obrzydzają - sfochowana panienka, która liczy, że inni będą robić dokładnie tak ja ona chce bo jak nie to zagłosuje na PiS i to będzie tych innych wina big_grin

Tacy nieodpowiedzialni ludzie są właśnie dramatem Polski - nie PiS.
                                              • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:14
                                                Mnie takie agresywne osoby obrzydzaja. Bo wlasnie takim wysypem nienawisci szkodzisz temu krajowi i utwierdzasz mnie w przekonaniu, ze PO to taka sama sekta jak PIS smile

Ps. Od 25 lat nie jestem panienką. Blizej mi 50 niz 40. Ale dziekuję, milo mi, ze mnie odmladzasz smile
                                                • anetapzn3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:16
                                                  yenna_m napisała:

> Mnie takie agresywne osoby obrzydzaja. Bo wlasnie takim wysypem nienawisci szko
                                                  > dzisz temu krajowi i utwierdzasz mnie w przekonaniu, ze PO to taka sama sekta j
                                                  > ak PIS smile
                                                  >
                                                  A w którym momencie araceli napisała, ze jest za PO albo do PO należy, że ją z ta partią utożsamiasz?
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:21
                                                    anetapzn3 napisała:
                                                    > A w którym momencie araceli napisała, ze jest za PO albo do PO należy, że ją z
                                                    > ta partią utożsamiasz?

Wyraźne napisała, że byłam PO rozczarowana więc na PO nie zagłosowałam.

Yenna niestety ma mózg wyprany prawacką propagandą. Kto krytykuje PiS jest z PO. Teksty kopiuj-wklej,
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:26
                                                    Aracelli ty chyba masz cos z glowa. Sama krytykuje pis. Mocno. Tak samo jak krytykuje PO.
                                                    Dokladnie to jest ten sam prokosciolkowy program.
                                                    Ten sam, ktory wyhodowal nam ojca muchomorka.
                                                    Wiec nie bredz i czytaj ze zrozumieniem.
                                                    To jest ta sama dzuma i cholera.
                                                    I nie ludz sie. Peło tak sie skompromitowalo i kompromituje, ze do wladzy szybko nie dojdzie (moim zdaniem podzieli los SLD).
                                                    Tak jak kompromituja te partie pełotrolle (w takim samym stopniu jak pis kompromituja pistrole).
                                                    Ale zeby to widziec, trzeba nie miec przepranego lba. I myslec samodzielnie wink
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:28
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Dokladnie to jest ten sam prokosciolkowy program.

B. Z. D. U. R. A.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:32
                                                    Nieprawda. Rozpoczynanie roku szkolnego msza sw. to nie tylko wymysl pisu. Religia w szkolach? Ktos to przez ponad 25 lat utrzymuje. Nie peło? To kto? Sama sie utrzymala bo ma taka silna wole przetrwania?
                                                    Krzyze w urzedach to nie tylko wymysl pisu. A teraz popaczaj, jak poslowie pelo podchodza do zgnilego kompromisu aborcyjnego.
                                                    Lata prania mozgu w szkolach przez kk doprowadzilo do tego, co mamy.
                                                    Na zdrowie.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:36
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Lata prania mozgu w szkolach przez kk doprowadzilo do tego, co mamy.
                                                    > Na zdrowie.

I Twój kochany Pisik 'nie chciał ale musiał' big_grin No oni nie chcieli dawać milionów Rydzykowi ale to złe peło ich zmusiło big_grin

<FACEPALM>!!!
                                                  • yenna_m [...] 18.11.17, 11:38
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                  • yenna_m [...] 18.11.17, 11:39
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:39
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Ja nie jestem za PIS.

Jesteś typowym przedstawicielem: Nie jestem za PiS ALE ... i tu kopiuj-wklej z propagandy polane złym peło big_grin
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:43
                                                    Nadal powtarzam. Urojenia sie leczy. Dobry psyvhiatra przepisze stosowne leki.
                                                    Natomiadt mam wrazenie, ze pelo tak samo ma jakies przekazy dnia. Takie jak pis big_grin
                                                  • sumire Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:44
                                                    Myślę, że jeśli przestaniesz wmawiać nam, że popieramy peło, dyskusja będzie miała więcej sensu. Serio.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:48
                                                    To przestancie mi wmawiac, ze kocham pis. Wtedy pogadamy powaznie.
                                                    O mechanizmach, zagrozeniach dla demokracji, powaznym lamaniu praw czlowieka.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:52
                                                    araceli napisała:

> yenna_m napisała:
                                                    > > Lata prania mozgu w szkolach przez kk doprowadzilo do tego, co mamy.
                                                    > > Na zdrowie.
                                                    >
                                                    > I Twój kochany Pisik 'nie chciał ale musiał' big_grin No oni nie chcieli dawać milion
                                                    > ów Rydzykowi ale to złe peło ich zmusiło big_grin
                                                    >
                                                    >
                                                    > <FACEPALM>!!!
                                                    >
                                                    >

A ja mam wrazenie, ze wlasnie na zlecenie pisu podgrzewasz atmosfere aby potem w internetach pisac o agresywnej totalnej opozycji.
                                                  • natalia.nat Re: Lista wstydu 20.11.17, 11:47
                                                    Tez zarzucałam PO, że nie robi porządku z Kościołem, z religią w szkołach, że nie chce zaczynać tej wojny, że chce być takie pośrodku, dobre dla wszystkich, zachowawcze.
                                                    No tylko w czym jest niby lepsza ta dzisiejsza władza?! Kościół jest jeszcze bardziej dopieszczony z każdej strony, również finansowej. Natomiast w innych, ważniejszych, kwestiach dzieje się bardzo źle. Najgorsze scenariusze nie przewidywały tego, że będziemy mieć takie niekompetentne rządy, które w dodatku demokrację maja za nic i marzy im się PRL-bis. W czym i w jaki sposób PiS jest lepsze? Czy jak mam do wyboru większe i mniejsze zło, to mam wybrać to większe? Naprawdę?
                                                  • sumire Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:31
                                                    I w czym dokładnie przejawia się to twoje samodzielne myślenie, poza krytyką PO, przepraszam, peło?
                                                  • anetapzn3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:42
                                                    yenna_m napisała:

Sama krytykuje pis. Mocno. Tak samo jak kry
                                                    > tykuje PO.
                                                    > Dokladnie to jest ten sam prokosciolkowy program.

Co za bzdury, matko.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:46
                                                    Sorry. Czy aby rowniez za PO kuratorium nie mialo nadzoru nad tresciami przekazywanymi na religii?
                                                    Ja pamietam, jak wlasnie za PO pani katechetka na religii opowiadala dzieciom pierwszokomunijnym o tym, jak bicz rzymski byl zbudowany i jak rozrywal cialo (tego sluchal akurat moj mlodszy syn, dosc mocno to przezyl).
                                                    Ktos to wszystko sankcjonowal i zrobil z PL watykanska prowincję.
                                                  • anetapzn3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:58
                                                    I to także po przekazywało kolejne dziesiątki miliardów Rydzykowi,
                                                    to po zdecydowało, że awanse i nagrody nauczycielom będzie przyznawało spełnianie norm moralnych, o czym decydować ma m,in., ksiadz,
                                                    to po oczywiście ustanowiło ustawę o zgromadzeniach,w których pierwszeństwo ma kościół,
                                                    to po walczyło z halloween z zapałem godnym dużo ważniejszej sprawy
                                                    to po było zażartym przeciwnikiem in vitro
                                                    to od po oczywiscie kościół katolicki uzyskał 510 mln zł na tzw. "utrzymanie stosunków państwa z Kościołem i związkami wyznaniowymi" w latach 2016-2018. etc.
                                                    To za po Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało Archidiecezji Warszawskiej 4 mln zł na budowę Centrum Opatrzności Bożej. Dotacja w ramach programu infrastruktury kulturalnej, ma sfinansować "adaptację nieruchomości na cele działalności kulturalno-koncertowej". Dotacji nie przyznano z kolei m.in. Muzeum Narodowemu w Warszawie, na przystosowanie obiektu dla osób niepełnosprawnych, a także Filharmonii i Operze Krakowskiej oraz Teatrowi Śląskiemu w Katowicach.
                                                    W związku z tym nie ośmieszaj się yenna.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 12:13
                                                    I to PO utrzymywał kompromis aborcyjny oraz trwal w konkordacie. Mnie to wystarcza. Taki sam mocny grzech i niestety - to bylo jak puszka Pandory.
                                                    Skutki takie jak widać.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 12:14
                                                    Na tej samej zasadzie mam zal do SLD o to.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:47
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > I to PO utrzymywał kompromis aborcyjny oraz trwal w konkordacie. Mnie to wystar
                                                    > cza. Taki sam mocny grzech i niestety - to bylo jak puszka Pandory.

Oczywiście - zmuszanie kobiet do rodzenia ciężko upośledzonych płodów, do rodzenia dzieci z gwałtu do oddania życia za płód jest 'tym samym' co kompromis aborcyjny...

Jak głupim i ograniczonym trzeba być, żeby nie widzieć różnic?
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:49
                                                    Przepraszam bardzo. Czy ty wiesz, od kiedy de facto aborcje sie w szpitalach nie odbywaja? Naprawde jedynie za PIS takiecsytuacje mialy miejsce?
                                                    Jestes tak zaslepiona nienawiscia, ze widzisz tylko to, co chcesz widziec. Tylko i wylacznie.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:52
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Przepraszam bardzo. Czy ty wiesz, od kiedy de facto aborcje sie w szpitalach ni
                                                    > e odbywaja?

W 2014 tych 'nieodbytych' aborcji było ponad 1,8 tys.

PiS był jedyną partią, która PRZEGŁOSOWAŁA CAŁKOWITY ZAKAZ ABORCJI. Wypadałoby to wiedzieć.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:56
                                                    Ok. Przeglosowala. I tulko pis za aborcja glosowała? Nikt z innych obozow nie glosowal? Wszyscy z PO, niezaleznej, kukiza itd jak jeden mąż - przeciw?

Ten zakaz aborcji to wynik prania mozgow dzieciom. Ktore odbywa sie od 1990 roku wcsalach szkol.

Dziekuje za uwage.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:02
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Wszyscy z PO, niezaleznej, kukiza itd jak jeden mąż - przeciw?

Ignorantko - nawet nie wiesz o jakim głosowaniu piszesz. PiS przegłosował całkowity zakaz aborcji w 2006 roku big_grin

Kreujesz się na zayebistą a mądrzysz w sprawach, o których nie masz zielonego pojęcia.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:12
                                                    Powiem tak. Od 2 miesiecy juz nie sledze doniesien prasowych.
                                                    Jestem tym zmeczona. I uwierze, ze teraz ktos cos przeglosowal z dnia na dzien.

Glosowanie z 2006 roku. I tylko poslowie PIS za? Wszyscy z innych partii jak jeden maz przeciw?
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:15
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Glosowanie z 2006 roku. I tylko poslowie PIS za?

PiS był pomysłodawcą, PiS w 100% głosował ZA.

Przestań piep..yć. że nie ma różnicy.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:32
                                                    I tylko pis glosowal za?
                                                    Bardzo proszę, przestan sie kompromitowac...
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:33
                                                    Pis sam z siebie, o ile dobrze pamietam, chyba wiekszosci parlamentarnej nie posiadal. Stad byly przystawki w postaci Giertycha i Leppera wink
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:35
                                                    Proszę, abys uczciwie napisala, jak wtedy wygladalo to glosowanie. Oraz przytoczyla ilosc glosow za i przeciw oddanych przez poslow kazdego z ugrupowan bedacych wowczas w sejmie.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:36
                                                    Bo na razie w moim odczuciu grubo manipulujesz faktami.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 14:14
                                                    I czy kreuje się ma zayebistą? Raczej nie bardzo.
                                                    Wszystko mozna o mnie powiedziec. Ale na pewno nie to, ze jestem zayebista big_grin
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 21:32
                                                    To ja ci teraz cos przypomne. Bo pamiec mam dobrą.

"W ostatnich tygodniach problem aborcji jest szczególnie często poruszany, ze względu na próbę zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej w naszym kraju. Wszystko zaczęło się rok temu, kiedy to posłowie mieli do rozpatrzenia dwa projekty dotyczące aborcji. Pierwszy z nich, odrzucony zresztą w pierwszym czytaniu, przygotowany przez Ruch Palikota (obecnie- Twój Ruch) domagał się liberalizacji aborcji. Drugi projekt, należący do Solidarnej Polski, wprowadzał zakaz przerywania ciąży w przypadku wykrycia wad genetycznych lub nieuleczalnych chorób u płodu. Projekt ten został skierowany do dalszych prac w komisji sejmowej, dzięki poparciu kilkudziesięciu posłów z PO oraz z PSL. Nie bez znaczenia było także to, że 28 posłów z PO wstrzymało się podczas głosowania".

educover.pl/czasopismo/aborcja-i-jej-kontrowersje/

I proszę mi tu nie opowiadac glupot.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 21:46
                                                    I jeszcze przeszukałam net

Bardzo ciekawy zapisek
                                                    wierzejski.blog.onet.pl/2006/10/27/pis-podzielone-w-sprawie-obrony-zycia/

Niestety. To dowod, ze obie napuszone strony po prostu MANIPULUJĄ informacją.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:35
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Niestety. To dowod, ze obie napuszone strony po prostu MANIPULUJĄ informacją.

Kłamliwa ignorantko- wyniki głosowań są publiczne. 100% PiSu było ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM ABORCJI. CAŁKOWITYM WPISANYM DO KONSTYTUCJI.

Szczęka opada jak się takie osoby jak Ty czyta. Mężuś już nominację dostał czy ciężko pracujesz postami na jego karierę?
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:51
                                                    Oczywiscie, ze pracuję na te kariere prawie bylego chlopa big_grin
                                                    Spacerujac kuzwa w wakacje przed sądem big_grin
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:19
                                                    Aha. Dodam, ze ja specerując w wakcje (codziennie, nieanonimowo) ryzykowalam duzo, duzo wiecej niz ty. Bo to juz nie byly przelewki. I to juz bylo realne zagrozenie. I do tego trzeba bylo miec jaja.
                                                    Wiec szanownie trollu zamknij buzie. I przestan bohatersko i anonimowo szczekac big_grin Coz za odwaga i jaja... Omdlewam z wrazenia big_grin
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 23:02
                                                    A teraz wpisz ile bylo za poslow PO

Poprosilam Cie o wklejenie tych wynikow.

PO tak samo KK w kieszeni siedzi jak PIS.

Ja mam bardzo lewicowe poglady. Bardziej niz jednak dosc konserwatywne swiatopogladowo i dosc prokoscielne PO.

NADAL w twoim swiatopogladzie sie nie miesci, ze jak szczekasz przeciw PO, to wcale nie musisz byc za PIS.

Twoj swiat musi byc smutny. Miec tak ograniczona percepcje... smutne.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 23:04
                                                    I pozwol ze cie wygssze. Szkoda mojego czadu na ludzi, ktorzy nie potrafia czytac ze zrozumieniem i wszedzie doszukuja sie wyznawcow partii rzadzacej big_grin
                                                  • natalia.nat Re: Lista wstydu 20.11.17, 12:12
                                                    Ciekawe.
                                                    Jesteś przeciwko PO, ponieważ utrzymywało kompromis aborcyjny.
                                                    A popierasz PiS, które tenże kompromis również utrzymuje, ba, jest szansa, że nawet zaostrzy ustawę antyaborcyjną, czego PO nigdy by nie zrobiło.
                                                    Pomijam fakt, że nawet liberalna partia nie musi zaraz popierać aborcji na życzenie (sama też nie popieram), to są bardzo delikatne i trudne kwestie, a nie takie "hop-siup". Nie wiem też, czy PO obiecywało to kiedykolwiek w swoim programie wyborczym.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 20.11.17, 16:04
                                                    Ale ja NIE popieram PIS smile
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:59
                                                    Casus Alicji Tysiac i paroletnia nagonka na kobiete w mediach to sprawa, rozumiem, z ostatnich 2 lat?
                                                  • anetapzn3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 12:19
                                                    anetapzn3 napisała:

> I to także po przekazywało kolejne dziesiątki miliardów Rydzykowi,
                                                    > to po zdecydowało, że awanse i nagrody nauczycielom będzie przyznawało spełnian
                                                    > ie norm moralnych, o czym decydować ma m,in., ksiadz,
                                                    > to po oczywiście ustanowiło ustawę o zgromadzeniach,w których pierwszeństwo ma
                                                    > kościół,
                                                    > to po walczyło z halloween z zapałem godnym dużo ważniejszej sprawy
                                                    > to po było zażartym przeciwnikiem in vitro
                                                    > to od po oczywiscie kościół katolicki uzyskał 510 mln zł na tzw. "utrzymanie s
                                                    > tosunków państwa z Kościołem i związkami wyznaniowymi" w latach 2016-2018. etc.
                                                    >
                                                    > To za po Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało Archidiecezji
                                                    > Warszawskiej 4 mln zł na budowę Centrum Opatrzności Bożej. Dotacja w ramach pro
                                                    > gramu infrastruktury kulturalnej, ma sfinansować "adaptację nieruchomości na ce
                                                    > le działalności kulturalno-koncertowej". Dotacji nie przyznano z kolei m.in. Mu
                                                    > zeum Narodowemu w Warszawie, na przystosowanie obiektu dla osób niepełnosprawny
                                                    > ch, a także Filharmonii i Operze Krakowskiej oraz Teatrowi Śląskiemu w Katowica
                                                    > ch.
                                                    > W związku z tym nie ośmieszaj się yenna.

Jak widac yenna nic nie zrozumiałaś, więc wyjaśniam- mój wpis był ironią. Przykłady owszem prawdziwe, ale to wszystko ( i dużo więcej, to tylko przykłady)zaserwował nam w ciągu ostatnich 2 lat pis. W związku z tym porównywanie pisu z po świadczy co najmniej o twojej całkowitej ignorancji.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:10
                                                    Niestety. Widzę punkty styczne. Oczywiscie POMIMO faktu, że pis to już pobił wszelkie rekordy.

Natomiast ojcem sukcesu wyborczego PO w obecnych wyborach jest samo PO. Cos im umknęło. I gdzieś dali ciała. I gdzieś zlekceważyli dość spory elektorat.
                                                    I o ile rzeczywiście te sondaże są prawdziwe, to jednak też jest to jakiś sygnał.
                                                    I moje/Twoje niepodobanie się i brak zgody na to nijak ma sie do tego. Bo tlumaczę po raz kolejny: JEŚLI te sondaże są prawdziwe, to jaki jest powod zwyżkowania sondaży? 500 plus? Przecież sporemu gronu biednych zabrano 500 plus na dzieci, bo np nie mają uregulowanej sadownie kwestii alimentów. Polityka mieszkaniowa? A może ruszanie ukladow (i budowanie przy okazji swoich ukladow)?
                                                    Ja tez tego nie pojmuję. Bardzo ciekawe zjawisko socjologiczne.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:13
                                                    A teraz sobie porownaj programy PIS i PO.
                                                    Te z kampanii wyborczej wink
                                                  • natalia.nat Re: Lista wstydu 20.11.17, 11:29
                                                    NIE.
                                                    To nie jest ta sama dżuma i cholera. Jeżeli tego nie zauważyłaś po ponad dwóch latach rządów "dobrej zmiany" to znaczy tylko tyle, że nie chcesz zauważyć.

• yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 10:46
                                                    A w ktorym momencie ja napisalam, ze jestem za PIS i trzebanie z tą partią utozsamiac?

Przypominam sobie nawet, ze pisalam, iz PIS i PO to de facto bardzo podobny program wyborczy i wybieranie miedzy tymi partiami jest (dla mnie) wyborem miedzy dzumą a cholera.

Co wobec tego chcesz mi udowodnic? Ze jesli mi polityka PO tylka nie urywa i glosowac na nich nie bedę (bo nie będę) to jestem pistrollem?
                                                    Rozczulajace, ze sa ludzie, ktorzy zyja w tak prostym i nieskomplikowanym swiecie tongue_out
                                                  • szarsz Re: Lista wstydu 19.11.17, 12:20
                                                    > PIS i PO to de facto bardzo podobny program wyborczy

Dobra, to ja mam tylko jedno pytanie: co program wyborczy pisu ma wspólnego z rzeczywistością? Czy w programie wyborczym mieli rozpieprzenie TK?
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 12:50
                                                    A czy ktoś twierdzi, że PISowi peron nie odjechał przy "realizacji" programu?
                                                    Nie przypominam sobie, żebym twierdziła cos zgola przeciwpolożnemu, skoro w TYM WĄTKU piszę wprost o lamaniu praw czlowieka przez pis i o zachowaniach przypominajacych, aż miło, prześladowania polityczne?

Jesli ktos jest na maksa nakrecony w tej nienawisci i szukaniu wszedzie pistrolli, to tego nie dostrzeze, nawet jesli mu na czole to wyryjesz skalpelem.
                                                    A tu dostrzegam mase takich oszolomow big_grin
                                                    I nie widze roznicy miedzy POtrollem a PIStrollem big_grin - ten sam poziom fanatyzmu i agresji big_grin I tak samo wylaczona umiejetnosc czyrania ze zrozumieniem oraz doszukiwania sie za wszelka cene czegos, czego nie ma, nie bylo i nie bedzie big_grin
                                                  • nathasha Re: Lista wstydu 19.11.17, 12:55
                                                    Ok, to zdefiniuj trolla politycznego a potem wskaz:
                                                    Ktora forumka przekleja slowa i argumenty tylko i wylacznie Schetyny/Petru/Zandberga?
                                                    Ktora broni ktorejs z opozycyjnej partii do krwi nie zdobywajac sie na najmniejsza jej krytyke?
                                                    Ktora stosuje dokladnie te same wyrazenia co jakikolwiek prezes?
                                                    Yenna, szczerze ci polecam artykul w Polityce o symetryzmie, jesli ktos uwaza ze PO od PiS nic de facto nie rozni to mimo swoich deklaracji daje przyzwolenie na lamanie praw czlowieka i niszczenie demokracji w Polsce.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:00
                                                    Z reszta. Moim zdaniem przy takim nastawieniu acacośtam i paru innych pań (panow?) to czcza dyskusja.
                                                    Takie pitolenie o Chopinie big_grin
                                                    Czego nie napiszesz to bedzie widziec platnego tolla pisu big_grin
                                                    Wspolczuje zycia w takim zero-jedynkowym, paranoicznym swiecie big_grin
                                                  • sumire Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:24
                                                    Oj przepraszam. Jeśli nie widzisz różnicy, polecam zobaczyć, co się dzieje w social media, odkąd PiS doszedł do władzy. Cokolwiek by mówić, za PO takiej agresji nie było. I nie, nie lubię PO, zbyt konserwatywni dla mnie.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:34
                                                    Przepraszam. A gdzie napisalam, ze nie widze roznicy?
                                                    Nadal sobie dopowiadasz bajeczke.
                                                    Smutne jest zycie fantasty wink
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:35
                                                    Natomiast poziom hejtu z obu stron jest ogromny. Co widac w tym watku.
                                                  • nathasha Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:37
                                                    Z obu stron???? Czy ty choc czytasz te posty elki, czy wiesz o totalnej opozycji, zdradzieckich mordach, jakim jezykiem wiadomosci mowia o innych politykach? To jest dla ciebie to samo??
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:45
                                                    O "nie widze roznicy" w socjal mediach chodzilo.
                                                    Widze.
                                                    Nie widze roznicy w programach. Wykon inny. Ale tez nie ukrywam, ze wykonu PIS zupelnie nie akceptuje.
                                                    Z czym wobec tego masz problem?
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:47
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Przepraszam. A gdzie napisalam, ze nie widze roznicy?

Powtarzasz jak mantrę w tej dyskusji, że PO to to samo co PiS. Lubisz robić z siebie idiotkę, czy jesteś pijana?
                                                  • sumire Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:53
                                                    "Nie widze roznicy miedzy POtrollem a PIStrollem".
                                                    A ja widzę. I to wielką.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:56
                                                    A ja nie. Mnie sie elka do gardla nie rzuca, sugerujac naprawde niesmaczne rzeczy . Mnie sie rzuca do gardla anonimowo dziewczyneczka? chlop? ruski troll piejacy peany na PO i wysuwajacy obrzydliwe oskarzenia dotyczace czlonka mojej rodziny (na jakies podstawie?).
                                                    Reszte se dospiewaj sama.
                                                    Coz za anonimowa odwaga big_grin
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:01
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > A ja nie.

Może czas udać się do okulisty.

> ruski troll piejacy peany na PO

NIKT tu tego nie robi ale widać nie da się rozmawiać ze ślepą i głuchą Yenną.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:05
                                                    I prawde mowiac dziwie sie, ze moderator nie zadzialal.
                                                  • anetapzn3 Re: Lista wstydu 20.11.17, 09:09
                                                    yenna_m napisała:

> Przepraszam. A gdzie napisalam, ze nie widze roznicy?
                                                    > Nadal sobie dopowiadasz bajeczke.

To ty opowiadasz bajeczki, napisałaś, że pis i po to to samo, radzę pamietac co piszesz, bo bzdury wypisujesz.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 20.11.17, 10:42
                                                    Bo PROGRAMOWO to jest to samo big_grin
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 20.11.17, 10:45
                                                    Roznica jest w wykonaniu programu.
                                                    Ale gdybys czytala UWAZNIE a nie skupiala sie na pieniactwie forumowym, to bys doczytala, ze wykonanie programu wyborczego przez PIS oceniam jako beznadziejne wink

Ale po co czytac, skoro mozna sie porzucac i popieniaczyc o wymyslone bzdury smile
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 13:50
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Przypominam sobie nawet, ze pisalam, iz PIS i PO to de facto bardzo podobny pro
                                                    > gram wyborczy i wybieranie miedzy tymi partiami jest (dla mnie) wyborem
                                                    > miedzy dzumą a cholera.

Ktoś Ci każe dokonywać takiego wyboru? big_grin Ptasi móżdżek nadal nie ogarnia, że na scenie politycznej są inne partie niż PO i PiS.

A ona podobno jest za SLD big_grin big_grin big_grin
                                                • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:16
                                                  yenna_m napisała:
                                                  > utwierdzasz mnie w przekonaniu, ze PO to taka sama sekta jak PIS smile

Mózg dalej nie ogarnia, że są inne opcje niż PiS i PO.

> Ps. Od 25 lat nie jestem panienką.

A tak się zachowujesz.
                                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:22
                                                    I nadal vice versa.

Trolluj dalej na rzecz peło. Mnie obrzydzaja tacy agresywni ludzie.
                                                    Ostatecznie problem z kosciolkiem w zyciu publucznym to nam miedzy innymi pelo wygenerowalo.
                                                    A teraz idz im wlez za to w dupe. I spojrz w oczy kobietom, ktorym odmawia sie aborcji.
                                                  • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:25
                                                    yenna_m napisała:
                                                    > Trolluj dalej na rzecz peło.

Prawacka propaganda kopiuj-wklej.

Mężuś już dostał od Ziobry nominację na prezesa sądu?
                                            • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:09
                                              Bzdurzysz.
                                              Pokazuję pewien mechanizm.
                                              Jak myslisz, na skutek jakich dzialan opozycja nadal traci poparcie?

Przemysl to. To jest otwarte pytanie retoryczne. Nie musisz odpowiadac.
                              • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:25
                                yenna_m napisała:
                                > A skąd mam wiedzieć, jak oni to zrobią.

Acha - TY piszesz, że robią dobre rzeczy ale nie masz pojęcia jakie big_grin OJP <facepalm>
                                • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:29
                                  Powiem Ci ze wiem. Rozwiazanie gimbaz bylo genialnym posunieciem. I mowie to jako rodzic dzieci, ktore przez gimbaze przeszly.
                                  Dostrzegam dobre i zle rzeczy. Zlych niestety dostrzegam wiecej i mnie to przeraza, ale mysle samodzielnie i nie mam przepranego mozgu wink
                                  • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:34
                                    yenna_m napisała:
                                    > Powiem Ci ze wiem. Rozwiazanie gimbaz bylo genialnym posunieciem.

Likwidacja gimnazjów dokona rewolucji w sądownictwie? W ogóle wiesz o czym piszesz kobieto????

Nie mówiąc już, że nie wiesz o czym piszesz - likwidacja gimnazjów nie zlikwiduje problemów bo nie były one związane z gimnazjami. Ale to temat na INNĄ dyskusję - ty zapierasz się, że PiS robi porządek w złych sadach więc czekamy na konkrety - W JAKI SPOSÓB?
                                  • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:13
                                    > Rozwiazanie gimbaz bylo genialnym posunieciem.

Genialnym, bo?

• yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:33
                                      Bo gimbaza to siedlisko patolstwa.
                                      Dzieciaki w najtrudniejszym wieku zostaly wykopane do nowych szkol i nowego srodowiska.
                                      Chyba masz slabe pojecie na temat tego, co sie w gimbazjach dziac potrafi.
                                      • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:47
                                        > Bo gimbaza to siedlisko patolstwa.

Aha. Patolstwo znika od zmiany tabliczki nad drzwiami.

> Chyba masz slabe pojecie na temat tego, co sie w gimbazjach dziac potrafi.

I nie będzie się działo w podstawówkach? Otóż nie, będzie się działo, a na dodatek trafi na nauczycieli przyzwyczajonych do pracy z dziećmi. Z dziećmi, a nie z młodzieżą. Mam dziecko w szóstej klasie i już teraz widać, że nauczyciele nie są przygotowani na młodzieńczy okres buntu i naporu.
                                      • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:20
                                        yenna_m napisała:
                                        > Bo gimbaza to siedlisko patolstwa.

Jasne - przed gimnazjami patolstwa nie było i po gimnazjach nie będzie big_grin Ty rozumiem do szkoły nie chodziłaś? Bo za moich czasów 8-letniej podstawówki problemem było na przykład, że "dzieciaki w najtrudniejszym wieku" były z młodszymi i je gnębiły.

> Chyba masz slabe pojecie na temat tego, co sie w gimbazjach dziac potrafi.

To samo co wcześniej działo się w podstawówkach i będzie dziać się w podstawówkach. Gimnazja nie stworzyły problemu.
                                        • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 21:05
                                          Takiego patolstwa nie bylo. Sorry.
                                          • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 10:59
                                            yenna_m napisała:
                                            > Takiego patolstwa nie bylo. Sorry.

Było. Może Ty się z nim po prostu nie spotkałaś.

---
                                            Emigrancka troska o ojczyznę:
                                            araceli: Ty możesz sobie spalić Polskę - co Ci szkodzi! Ja tu mieszkam.
                                            black_halo: Na zlosc tobie spale.
                                          • natalia.nat Re: Lista wstydu 20.11.17, 12:23
                                            yenna_m napisała:

> Takiego patolstwa nie bylo. Sorry.
                                            >
                                            Bo ty tak uważasz? Owszem, masz prawo do swojego zdania. Ale tylko tyle.
                                            Bo chyba oczywistym jest, że rząd przed tak trudną, kontrowersyjną, kosztowną i istotną dla wszystkich reformą, powinien zapytać Polaków o zdanie w referendum.
                          • mamma_2012 Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:18
                            A co po wstawieniu sędziów związanych z prokuratorem generalnym i przez niego odwoływalnych może się poprawić? A może jednak to zwyczajna w praktyce rezygnacja z istnienia sądów?
                            • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:59
                              Coż. Bo to typowe dla tego kraju. Mialo być pięknie a wyszlo jak zwykle, co nie?
                              • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:28
                                > Mialo być pięknie a wyszlo jak zwykle, co nie?

Jakie, k..., PIĘKNIE???? Twoja naiwność jest porażająca. Wpuściliśmy lisa do kurnika, a tu yenna sie dziwi, że kury dusi.
                                • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:37
                                  Nie. To byl sarkazm. Taki kursonowato cyniczny.
                        • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:11
                          Na dobrą sprawę mnie się ani PIS, ani PO, ani Nowoczesna, ani Kukiz, ani ŻADNA partia nie podoba.
                          No, nie widze opcji dla siebie.

I na dobrą sprawę zachowuje się smiesznie, bo akurat te ośmiorniczki to groszowe sprawy były. A tez tłuczesz ten temat jak pistrolle.

Z trzeciej strony, dla mnie wybor pomiędzy tymi w szystkimi partiami, które zasiadają w Sejmie, to jak wybor miedzy dzumą, cholerą, trądem i zakazeniem ropą błękitną.
                          • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:23
                            edit: I na dobrą sprawę zachowujeSZ się smiesznie
                            literowka
                            • nathasha Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:42
                              Yenna, naprawde dla Ciebie PiS i opozycja to to samo?
                  • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:58
                    > czasem trzeba troche przykrecic sruby srodowisku,

I reforma robi to poprzez ... No właśnie, poprzez co?

> Mnie takie pistawy wkurzaja.

Rozumiem. W jaki sposób pisowska reforma z tym walczy?

> Ojciec kierownik, matka dyrektor, corka w ksiegowosci, ziec informatyk...

Nie znam skali. W jaki sposób reforma walczy z nepotyzmem?
                    • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:43
                      skala spora, uwierz
                      w sądach w dużej mierze pracują krewni i znajomi królika

mówiłam już, ze nie lubie PIS? ale niestety uważam, ze pewne pomysły maja dobre. Wykon oczywiście bywa do d... Ale to nie zmienia faktu, ze maja w pewnych sprawach rację.
                      • araceli Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:00
                        yenna_m napisała:
                        > mówiłam już, ze nie lubie PIS? ale niestety uważam, ze pewne pomysły maja dobre
                        > . Wykon oczywiście bywa do d... Ale to nie zmienia faktu, ze maja w pewnych spr
                        > awach rację.
                        >

Tyko dziwnym trafem nie potrafisz ich wskazać big_grin
                      • mamma_2012 Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:25
                        Trudno mi przypomnieć sobie ich dobre pomysły, nawet jeśli je mieli, to wykonanie do dudy, miewają trafne diagnozy, które zresztą są powszechnie znane i jasne dla wszystkich, więc nawet nie ich autorskie.
                        Nie potrafię sobie przypomnieć, co zmieniło się na lepsze za ich rządów. 500+, mimo, że chwalone przez różne środowiska, to pętla założona na szyję kolejnych pokoleń.
                        Coś zmieniło się na lepsze w Twoim życiu w ostatnich dwóch latach?
                        • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:07
                          W moim zyciu przez ostatnich 20 lat nic się na lepsze nie zmienilo.
                          Gdyby ktoś pytal.

Zauwaz, ze w zasadzie kazda partia rządzi zachowawczo. Od prawie 30 lat. Brak odważnych ludzi, bo to się na slupki wyborcze przekłada. I jakos to bangla... W międzyczasie paru kolesi na szczycie, paru z każdej strony, porobilo się niezlą kasę na tym byciu u koryta.
                          A nam maluczkim w sumie za każdych rządow tak sobie.

Chociaz mnie uwiera ta kadencja Sejmu wybitnie.
                          Mam wrazenie, że prawa człowieka nam zaorano dokumentnie.

Jednak mnie się np. podobal pomysl lokwidacji gimbazjów, socjal oraz ruszenie kilku jeszcze trudnych tematow.
                          Ino akurat ta partia jest mistrzem swiata w wylewaniu dziecka z kąpielą. Więc wykonanie tez do dudy.
                          • nathasha Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:48
                            Mnie sie socjal w ogole nie podoba. Nie doroslo do tego spoleczenstwo i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji ekonomicznych. Reforma szkolnictwa w taki sposob jest absolutnym skandalem i pokazowa pogardy. Jakie inne "trudne" tematy poruszono?
                  • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 18.11.17, 09:02
                    yenna_m napisała:

> Moim zdaniem czasem trzeba troche przykrecic sruby srodowisku

sądziom właśnie nie wolno srub przykręcać, maja być niezależni! przykręcanie śruby będzie polegało na tym, że będa robić co im rząd każe. To chyba nie na tym polega, tak było w PRL.
                    • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 10:19
                      Niezależność to raz.
                      Dwa to bawienie się statystykami, lączenie, dzielenie itd spraw, byleby bylo wiecej fajek. Pisanie uzasadnien grubo po czasie. Przewlekłosci w postepowaniu i to nie takie, ktore wynikają z niedostrpności sal. Nierownomierne obciażenia. Jedni dostają same syfiaste sprawy (ewoluujące ku wielotomowkom), inni same prościzny (czyli system przydzielania wg kolejnosci wplywu nie dzialal za dobrze).

Tu jest co zmieniać. I wcale nie trzeba dobierać sie do sposobu orzekania co czepić się organizacji pracy. Oraz zabaw statystykami.
                      • zona_glusia Re: Lista wstydu 18.11.17, 19:40
                        yenna_m napisała:

> Niezależność to raz.
                        > Dwa to bawienie się statystykami,
                        Statystykami zaczął na całego bawić się Ziobro, nie obsadzając wolnych stanowisk sędziowskich i zwalniając sędziów za pomocą faksu.
                        www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,22621778,sedzia-zurek-zdradza-prawdziwe-intencje-ziobry-ws-asesorow.html
                        • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 20:35
                          Statystykami w tej branzy to od zawsze jest zabawa wink
                      • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 18.11.17, 21:42
                        yenna_m napisała:

> Niezależność to raz.

niezależność to podstawa! organizacyjnie można sobie zmieniać a nawet trzeba.
                        • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 21:48
                          Owszem. Natomiast kwestie administracyjne, czyli np przewleklosci, nalezy rozwiazywac i dyscyplinowac sedziow.
                          Sorry. To nie jest wplywanie na proces orzeczniczy. To jest wplywanie na to, aby pan Kazio mial zapewnione zakonczenie procesu w rozsądnym terminie. I aby nie bylo przewleklosci z powodu czyjegos niedbalstwa.
                          • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 21:52
                            I zeby nie bylo. Myslisz ze sedziowie to swiete krowy i sa tak niezalezni, ze nic im zrobic nie mozna? Mozna. Mozna dac wytyk, mozna i poleciec mocniej.
                            Ale wymiar sprawiedliwosci wymaga reformy. A i sedziowie powinni przestac czuc sie jak swiete krowy.
                            I to jest moje prywatne zdanie. Moje. Nikogo z mojej rodziny.
                            Ja nie cierpie sedziow. Drugiego tak bufonowatego towarzystwa to nie znam.
                            • zona_glusia Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:11
                              Usilnie nie chcesz zrozumieć, że będziesz wyniku "reformy" Ziobry miała jeszcze większe święte krowy, bo umocowane politycznie.
                              • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:18
                                Usilnie jednak po prostu poczekam. I popatrzę, co sie wydarzy.
                                Święte krowy to oni już są. Im reforma Ziobry do tego nie jest potrzebna wink
                                • nathasha Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:21
                                  Tzn ze nie ma postepowan dyscyplinarnych wobec sedziow? Ich dymisji? Az do tego stopnia ze trzeba tym sterowac recznie? I nikt na to nie wpadl wczesniej oprocz Korei?
                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:28
                                    Ale wiesz, ze ja nie jestem zwolennikiem recznego sterowania WYROKAMI?
                                    Ale uwazam, ze jakis dobrze dzialajacy i nieglupio wymyslony nadzor musi byc. Bez tego duzo jest naduzyc.
                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:33
                                    Postepowan i dymisji jest malo.
                                    A tam jest duzo miglancow.
                                    Wiesz, jak niektorzy potrafia zalatwiac sprawy? (to stary myk od lat). Ano rozdziela sie sprawy na dwie (to juz masz zalatwienie). Albo lączy (i jest fajeczka). Albo przekazuje itd.
                                    I tu nie ma pracy orzeczniczej. Jest szuranie syfiastą sprawą, byle nie ruszyć.

Sedzia musi byc odwazny. Nie moze bac sie orzekac, nawet w trudnej, syfiastej, smierdzacej sprawie. Sedzia musi byc decyzyjny. Musi miec jaja i musi byc przykladem dla innych.

Coz. Niewoelu znam takich sedziow :p
                                    • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:35
                                      Zreszta. Najprawdopodobniej o systemie wiesz tyle, ile telewizory powiedza wink
                                      To co bedziemy gadac... Jakby se slepym o kolorach gadac wink
                                    • nathasha Re: Lista wstydu 19.11.17, 12:30
                                      Co to znaczy bac sie orzekac? Postepowania nie moga trwac wiecznie, zobowiazuje nas do tego EKPC. Co to znaczy ze ma miec jaja i byc przykladem? Dla kogo? Sedzia w Polsce to nie sedzia amerykanski. Ma stosowac sie do prawa polskiego i miedzynarodowego, do orzecznictwa sądow wyzszej instancji. Jak bedzie to robil jesli moze zostaw odwolany faksem za postawienie sie lawniczce z partii Ziobry? Nie tedy droga, nie tedy reforma. W zaden sposob nie moge zrozumiec jak mozna to popierac.
                                • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:49
                                  yenna_m napisała:

> Usilnie jednak po prostu poczekam. I popatrzę, co sie wydarzy.

a ja bym wolała nie czekać, ja to juz znam. Żyłam w PRL
                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 15:02
                                    Ale NIE MA innego wyjscia. NIESTETY trzeba czekac do wyborow i liczyc, że odbedą sie jak nalezy.
                                    • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 15:09
                                      yenna_m napisała:
                                      > Ale NIE MA innego wyjscia. NIESTETY trzeba czekac do wyborow i liczyc,
                                      > że odbedą sie jak nalezy.

Piękna prawacka strategia - wmówić ludziom, że mają siedzieć cicho i 'liczyć', że będą wybory bo nic się nie da zrobić... Oczywiście przy okazji rzygać na opozycję, żeby ludziom się nie wydawało, że jakby jednak wybory odbyły to mieliby na kogo głosować...
                                    • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:27
                                      yenna_m napisała:

> Ale NIE MA innego wyjscia. NIESTETY trzeba czekac do wyborow i liczyc, że odbed
                                      > ą sie jak nalezy.

no własnie niektórzy próbuja cos zrobić np. przez PE. Jestes pewna że w ogóle odbęda sie wybory, sąd najwyższy zostanie podporządkowany więc nie będzie do kogo sie odwołać. Rany, ludzie nic nie rozumieją!
                                      • nenia1 Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:42
                                        zofijkamyjka napisała:

> no własnie niektórzy próbuja cos zrobić np. przez PE.

Ale znowu problem w tym, że robią to jak słoń w składzie porcelany. Problemem opozycji i przeciwników PIS nie jest to, że nie mają racji. Problemem jest sposób w jaki się tą rację przedstawia. Brak jakiegoś wyważenia, pewnego dystansu, z każdego posunięcia PIS-u robi się prawdziwy dramat. No i jak to potem wygląda, że najpierw się psy wiesza na programie 500+ a potem ogłasza, że nie tylko da się 500+ ale i nawet rozszerzy krąg beneficjentów. Zwykła żałość. Podobnie z głosowaniem w PE. Siemoniak zapowiada, że będę konsekwencje wobec europarlamentarzystów, ale mleko już się rozlało.
                                        Tu na forum też nie ma miejsca na dyskusję. Są wyłącznie pyskówki, a jak się nie lamentuje w chórze płaczek to zaraz się zostaje pistrollem, jak yenna.
                                        Nadmiar emocji nikomu i niczemu nie służy, podobnie jak coraz większe okopywanie się na własnych stanowiskach.
                                        • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:46
                                          nenia1 napisała:
                                          > Nadmiar emocji nikomu i niczemu nie służy, podobnie jak coraz większe
                                          > okopywanie się na własnych stanowiskach.

A czemu służy usilne kłamanie, że obecna władza 'jest dokładnie taka sama' jak poprzednia? Czemu służy takie podsycanie emocji?

Nie ma to jak wkurzać ludzi a potem oczekiwać od nich braku 'nadmiaru emocji' big_grin
                                          • nenia1 Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:59
                                            araceli napisała:

> Nie ma to jak wkurzać ludzi a potem oczekiwać od nich braku 'nadmiaru emocji' :
                                            > D

araceli napisała:

>Jeżeli ktoś na złość mamie odmraża sobie uszy to jest po prostu głupi. Przetań winić innych za ludzkie wybory (...) NIE NIE NIE każdy >jest odpowiedzialny za własny głos.
                                            • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 18:07
                                              O to, to.
                                            • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 18:09
                                              nenia1 napisała:
                                              > araceli napisała:
                                              > > Nie ma to jak wkurzać ludzi a potem oczekiwać od nich braku 'nadmiaru emo
                                              > cji' :
                                              > > D
                                              > araceli napisała:
                                              > >Jeżeli ktoś na złość mamie odmraża sobie uszy to jest po prostu głupi. Prz
                                              > etań winić innych za ludzkie wybory (...) NIE NIE NIE każdy >jest odpo
                                              > wiedzialny za własny głos.

Moment - Ty nie odróżniasz wkurzenia od akcji, którą w wyniku wkurzenia się podejmuje? Yenna może trollować sobie do woli, wkur.wa wywoła ale absolutnie nie zagłosuję z tego powodu na PiS big_grin big_grin big_grin
                                        • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:58
                                          Neniu. Lepiej. Pistrolem i leca strasznie grube zarzuty.
                                          Tak prawde mowiac, zaczelam zastanawiac sie, po tych atakach acacośtam, czy jednak nie odejac z forum.
                                          Czasy niebezpieczne a i ludzie q...rwy.
                                        • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 20:05
                                          nenia1 napisała:

> Podobnie z gł
                                          > osowaniem w PE. Siemoniak zapowiada, że będę konsekwencje wobec europarlamentar
                                          > zystów, ale mleko już się rozlało.
                                          to, moja Droga oznacza tyle moim zdaniem że zaczęły sie rządy autorytarne, których przejawem jest zastraszanie ludzi, którzy osmiela sie miec inne zdanie. Siemoniak sie przestraszył odwagi 6 posłów. Tym bardziej szacunek dla nich, mam żal do tych, którzy się wstrzymali.
                                          • nenia1 Re: Lista wstydu 19.11.17, 21:15
                                            zofijkamyjka napisała:

> to, moja Droga oznacza tyle moim zdaniem że zaczęły sie rządy autorytarne, któr
                                            > ych przejawem jest zastraszanie ludzi, którzy osmiela sie miec inne zdanie. Sie
                                            > moniak sie przestraszył odwagi 6 posłów.

Aha, czyli dowodem na rządy autorytarne jest twoim zdaniem to, że wiceprzewodniczący PO pan Siemoniak się przestraszył (własnych) posłów, bo mieli inne zdanie. A przewodniczący PO pan Schetyna nie boi się ogłosić, że PO będzie składać wniosek o odwołanie rządu?
                                            Coś tu się nie klei, moja droga.
                                            • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 21:33
                                              Bo to zwykłe manipulacje są, neniu.

Jakiś czas temu przestałam lykac wszystkie te soki z buraka czy pikio. Oni z każdego swojego podejrzenia robią aferę. A to Szydlo sie wstydzi. A to padl blady strach na rząd, a to na pewno zjednoczona opozycja przebija w sondażach PIS. A to coś innego.
                                              Ja kurcze nie widze roznicy miedzy tymi nadmuchanymi doniesieniami z paskow tvp big_grin

500 plus mialo rozwalic budzet. Nie rozwalilo. PO obiecało kontynuację 500 plus.

Ja nie kwestionuję, że źle sie dzieje, że TK itd. Ale odbijanie pileczki o TK to chyba rozpoczeła PO swoim dosć kontrowersyjnym ruchem i dając "podkladkę" pod dalsze dziwne rozgrywki.
                                              • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 22:17
                                                yenna_m napisała:
                                                > Jakiś czas temu przestałam lykac wszystkie te soki z buraka czy pikio.

Napisała ta, która nie potrafi znaleźć na stronie Sejmu wyników głosowania, tylko podaje jako dowód (!!) blogaska PiSowca big_grin

W sowim mniemaniu za..bista i niezależna Yenna a w rzeczywistości zwykły pelikan big_grin
                              • araceli Re: Lista wstydu 18.11.17, 22:43
                                zona_glusia napisał(a):
                                > Usilnie nie chcesz zrozumieć, że będziesz wyniku "reformy" Ziobry miała jeszcze
                                > większe święte krowy, bo umocowane politycznie.

Może jej mężusiowi marzy się kariera ala magister Przybłęda wink
                            • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:47
                              yenna_m napisała:

> Ja nie cierpie sedziow. Drugiego tak bufonowatego towarzystwa to nie znam.

a co kogo to obchodzi kogo Ty niecierpisz? przerzucasz swoje animozje na ogromną grupe ludzi.To jest głupie!
                              • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 15:05
                                Glupie albo nie glupie.
                                Niestety, jakis tam odsetek ludzi nie powinien sie znalezc w tym zawodzie.
                                Ja nie mowie, ze wszyscy. Ale są tacy, ktorzy sie do tego, z roznych powodow, nie nadają. I tu system tak sobie dziala.
                                • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:32
                                  yenna_m napisała:

> Glupie albo nie glupie.
                                  > Niestety, jakis tam odsetek ludzi nie powinien sie znalezc w tym zawodzie.

kobieto, nie pisz takich truizmów!!! w każdym zawodzie znajdzie sie czarna owca. Czy to znaczy że trzeba wszystkich zgnoić i podporządkować władzy. To dopiero zastaną sami prawi i oddani. Zrozum, oni nie chcą usprawniać organizacyjnie tylko podporząddkować bo im Ci sądziowie przeszkadzają w dewastacji państwa!
                                  • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:54
                                    Wiesz co. Mnie tego nie tlumacz. Ostatecznie to mnie osobiscie dosc mocno dotycza te nieszczesne zmiany. I oczywiscie to nagonki przeciez leca w rodziny sedziowskie. Juz mialam przeciez tutaj zarzuty o to, ze piszac o niewydolnosci systemu cos chlopu zalatwiam (jasne, ematka to miejsce opiniotworcze, awans przez ematke normalnie gwarantowany, proponuje na stanoeisko nadprezesa SN big_grin ).

Nie. Nie podobaja mi sie te zmiany. Ale wkurza mnie to gadanie, ze system jest idealny. Bo nie jest. I wymaga zmian. Oczywiscie, ze wykonanie mi sie BARDZO nie podoba. I oczywiscie, ze tu zadnej reformy de facto nie ma. Ale system wymaga zmian, bo jest dosc niewydolny.
                                    • araceli Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:58
                                      yenna_m napisała:
                                      > Nie. Nie podobaja mi sie te zmiany.

A na początku dyskusji twierdziłaś, że "nie jestem za PiS ale dobrze robią" big_grin

> Ale wkurza mnie to gadanie, ze system jest idealny.

NIKT tak nie twierdził. Jedne co padło, to, że upolitycznienie sądów żadnego problemu nie rozwiąże.

Yenna - przestań pić.
                                    • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 18:03
                                      I powiem Ci jeszcze jedno. Bardzo bym nie chciala aby doszlo do takiej sytuacji, gdy wladza narzuca sedziom wyroki. Bo bardzo bym nie chciala stanac przed koniecznoscia wyboru: albo zostajemy bez srodkow do zycia albo zginamy kark.

Poniała?

Nie bardzo bym chciala, zeby moje dzieci mialy tatusia, ktorego system zlamal.
                                      Znam mojego slubnego. On nie zgina karku. Wiec tak czy inaczej tylek z tylu tongue_out

Wiec prosze, nie tlumacz mi tych rzeczy bo to dla mnie truizmy.
                                    • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 20:08
                                      yenna_m napisała:

> Nie. Nie podobaja mi sie te zmiany. Ale wkurza mnie to gadanie, ze system jest
                                      > idealny.

nie słyszałam żeby ktos mówił że system jest idealny, sami sędziowie chca zmian ale nie takich!
                          • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:41
                            yenna_m napisała:

> Owszem. Natomiast kwestie administracyjne, czyli np przewleklosci, nalezy rozwi
                            > azywac i dyscyplinowac sedziow.

jestes pewna że przewlekłość wynika z opieszałosci sędziów? taka jest Twoja diagnoza? Wiesz ile trwaja diagnozy wszelakie, opinie biegłych, badania laboratoryjne?
                            Sama czekałam dośc długo na bardzo prostą sprawę o adopcje mojej córki. Niezbędna była opinia kuratora a ten był obłożony robotą i nie miał samochodu służbowego!
                            • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 15:01
                              Alez wiem, ile to trwa.
                              Wiem, ile tez czeka sie na sale. Natomiast z tymi przewleklosciami jest roznie. I nie zawsze wynikaja z malej dostepnosci sal i czasu wydawania opinii przez bieglego wink
                            • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 15:42
                              A wiesz, kto bywa kuratorem w sądzie? Protokolantki. Jest niewielu kuratorow zawodowych, wiekszośc to kuratorzy społeczni. I za robotę dostają grodze (parę lat temu za sporzadzenie opinii było coś 74 zl plus zwrot kosztów podroży na zasadach rozliczania delegacji).
                              I tu też system kuleje bo może tych kuratorow zawodowych powinno byc wiecej. I może powinni mieć auta służbowe, ew. jakiś ryczalt na koszty paliwa.
                              • yenna_m Re: Lista wstydu 19.11.17, 15:45
                                Zapomnialam dodać. Protokolanta jest zawalona robota po uszy, od rana do konca dnia pracy de facto nie wie, w co ma ręce wlożyc.
                                Zarobki? Minimum krajowe. Może nieznacznie powyzej. Po 20 latach pracy jak ma 2.5 tysiaca na reke to jest mega. Bo zwykle te dziewczyny zarabiają w bardzo dolnej granicy swojego szczebelka zaszeregowania wink
                              • zofijkamyjka Re: Lista wstydu 19.11.17, 17:40
                                yenna_m napisała:

> I tu też system kuleje bo może tych kuratorow zawodowych powinno byc wiecej. I
                                > może powinni mieć auta służbowe, ew. jakiś ryczalt na koszty paliwa.

dokładnie, organizacyjnie jest sporo do zrobienia a populistyczne opinie, że to wina niedobrych sędziów jest niesprawiedliwa
          • tereska.z.bombaju Re: Lista wstydu 17.11.17, 05:57
            yenna_m napisała:

> mnie szokowalo onegdaj, krażące wsrod nizszego persone
            > lu sadowego stwierdzenie, że sędzia ma zawsze racjè bo sędzia w sądzie jest bog
            > iem).
            >

No cóż..niestety nadal tak jest
            • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 09:07
              No jest.
              Cześć sędziow jest porzadna i ok. Ale ja np juz dawno temu zapowiedzialam, ze tego towarzystwa to se w domu nie zycze. Bo sie z nimi gadac nie da.
              Czesc to jacys tam moi znajomi ze studiow.
              • dzikka Re: Lista wstydu 17.11.17, 09:40
                A co zmienia proponowana ustawa PiS? Tyle, ze to inni będą bogami. I to jeszcze bardziej wszechmogącymi bo z poparciem partyjnym. Jak widać na przykładzie TK to nie zmiany w sadownictwie są ważne a posiadanie całkowicie uległego aparatu sądowego.
                • yenna_m Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:27
                  Nic nie zmienia.
                  Przestalam miec w tej materii zludzenia.
                  Co nie zmienia faktu, że sądy wymagaja zmian. I ze nie kazde odwolanie kogos z urzedu, ktore nastepuje teraz, jest polityczne. Bo zdarzaja sie tez merytoryczne.
                  • gris_gris Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:36
                    Serio? Ktorez to, ktore?
          • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 07:05
            akurat katowicka apelacja była jedną z najlepszych (miewam do czynienia nie pracuję w sądzie). rozumiem że wolisz sędziów z nadań politycznych. ok. a personel sądów pewnie się cieszy na publikowanie ich (personelu nie sędziów, sędziowie składają od dawna) oświadczeń majątkowych. kolejny punkt
            • nenia1 Re: Lista wstydu 17.11.17, 07:35
              maadzik3 napisała:

> rozumiem że wolisz sędziów z nadań politycznych. ok.

Maadzik, dlaczego stosujesz taką prostą manipulację?
              • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 07:51
                bo sędziowie źli i dobrzy byli zawsze, szczerze mówiąc obserwując to środowisko (a nie będąc sędzią) od lat dochodzę do wniosku że zmienia się w bardzo dobrym kierunku. a to co robi władza nie jest próbą naprawy tego co złe (zawsze coś jest do naprawy) tylko zastąpienia nielubianych (odwoływanych faksem) kolegami (żoną służbistego prokuratora na przykład). czyli ludźmi z nadania politycznego. "naszymi". nie lepszymi, nie zastąpienia tych których może powinno się zastąpić (ale z szacunkiem dla urzędu, nie odwołując faksem). to był skrót myślowy, ale nie manipulacja. bo skoro można kogoś do kogo nie ma zarzutów odwołać faksem żeby mianować żonę służbistego prokuratora-kolegi to jak to nazwać? zwłaszcza że już widziałam czasy gdy to miało największe znaczenie. przecież pokazano już że najważniejsza jest wierność nowej władzy (Kryże, Piotrowicz itd.) - tutaj też
          • morgen_stern Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:56
            Reforma sądownictwa nie polega na wywalaniu poprzednich sędziów i obstawianie ich stanowisk swoimi ludźmi. A tak wygląda ta reforma wg PiS.
      • ra-sowa Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:30
        Masowe zwolnienia i obsadzanie stanowisk krewnymi i znajomymi
        Wywalenie dzieci z nauczania indywidualnego do domu, bez umożliwiania im kontaktu z rówieśnikami
    • a.va Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:28
      A, jak mogłam zapomnieć, mityczna nadwyżka budżetowa, która okazała się być dziurą.
      • maniaczytania Re: Lista wstydu 16.11.17, 22:36
        doczytaj w temacie zamiast pisać głupoty:
        biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/1080451,goduslawski-nie-dajcie-sie-deficytowej-propagandzie.html
        • a.va Re: Lista wstydu 16.11.17, 23:01
          Ależ ja dokładnie o tym właśnie napisałam. Przedstawianie nadwyżek w trakcie roku jako niebywałego sukcesu finansowego państwa, to obciach - bo wykorzystuje niewiedzę przeciętnego obywatela, przekonanego, że mamy niebywały sukces, gdy tymczasem ważny jest wynik na koniec roku.
      • 1elka26 Re: Lista wstydu 17.11.17, 12:59
        A kto cos takiego stwierdził? JUz nawet w waszym organie prasowym nie wypisuja takich bredni:

"Marek Belka chwali Mateusza Morawieckiego. "Efekt jest imponujący""
        next.gazeta.pl/next/7,151003,22657707,marek-belka-chwali-mateusza-morawieckiego-efekt-jest-imponujacy.html#MTstream

A przecież budżet na ten rok został przyjety nielegalnie - oczywiście zdaniem "obrońców demokracji" Miały być setki pozwów sądowych. Czekał nas krach i katastrofa i co?
    • yenna_m Re: Lista wstydu 16.11.17, 23:03
      Rozwalanie podziałami politycznymi rodzin i przyjaźni miedzy ludźmi.
      • mamablue Re: Lista wstydu 17.11.17, 04:30
        To chyba największy grzech z tej całej listy sad
        • anorektycznazdzira Re: Lista wstydu 18.11.17, 09:47
          zgadzam się
      • mamablue Re: Lista wstydu 19.11.17, 22:05
        yenna_m napisała:

> Rozwalanie podziałami politycznymi rodzin i przyjaźni miedzy ludźmi.

U mnie niestety dotkliwie widoczne. Zamiast trzymać z rodziną pewna osoba modli się do gościa na drabince. I nie może zaakceptować, obrażając wszystkich dookoła, że ktoś ma czelność nie podzielać tych poglądów. Straszne rzeczy dzieją się z ludźmi.
    • szarsz Re: Lista wstydu 16.11.17, 23:14
      Polska Fundacja Narodowa - powołana dla promowania wizerunku Polski za granicą promowała deformy sądownictwa. Za 19 mln zł.
      Hołubienie faszystów od samego początku rządów. Chwilowa kulminacja w dniu, który powinien być Świętem Niepodległości.
      • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 07:03
        Narodowe Centrum Społeczeństwa Obywatelskiego czy jakoś tak które chce zgarnąć i kontrolować wszystko z NGSami na czele
    • z_pokladu_idy Re: Lista wstydu 16.11.17, 23:36
      Wzniesienie wszystkich Wyklętych na piedestał.
      • livia.kalina Re: Lista wstydu 19.11.17, 14:55
        Są w ich gronie tacy, którzy na to w pełni zasłużyli, jak choćby Rotmistrz Pilecki. Ale są i zwykli pospolici mordercy, którzy zabijali z rasistowskich powodów malutkie dzieci, niemowlęta, kobiety w ciąży. Co przecież udokumentował IPN. W głowie się nie mieści, że można takich brać na sztandary.
      • mamablue Re: Lista wstydu 19.11.17, 22:07
        z_pokladu_idy napisał(a):

> Wzniesienie wszystkich Wyklętych na piedestał.

Zdumienie+niecenzuralne słowa mojej 80-cio letniej ciotki bezcenne wink
    • paszczakowna1 Re: Lista wstydu 17.11.17, 01:41
      Przegrane głosowania Expo 2022. Łódź przegrała z Buenos Aires. 6-ma głosami. Ostatnie 3 dni musiało zdecydować: Marsz Niiemawiści i uruchomienie art 7. I tylko 6-ma głosami.
    • tereska.z.bombaju Re: Lista wstydu 17.11.17, 05:59
      Cały ten rząd to wstyd. 2 lata ich pożal się boże rządów powinny być przestrogą na przyszłość.
      • 1elka26 Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:14
        Musze przyznać, że skutecznie walczycie o palmę pierwszeństwa w kategorii" najbardziej wesołe forum w internecie." Jak na razie mamy fragmenty scenariusza filmu fantasy.
        Zdecydowana większość wymienionych tutaj kwestii to prawie żywcem przepisane tezy z artykułów zamieszczanych w tym co okreslam jak media gazetopodobne. Tym bardziej, że wystarczy zmienić PIS na PO i mozna powtorzyć wszystkie wymienione zarzuty - zwłaszcza te dotyczace dzielenia społeczeństwa. Nikt tego tak skutecznie nie zrobił jak PO .
        O stanie gospodarki najlepiej świadcza oceny zarówno firma ratingowych jak i prognozy miedzynarodowych instytucji finansowych w tym także europejskich - ale oczywiscie przedstawiciele "totalnej opozycji" wiedza lepiej.

Tak przy okazji, zamiast produkowac te wszystkie fantasmagorie - proponuję lekturę raportu o kłamstwach niejakiego Piątka. Musze przyznac, że zostaliście wzorcowo wpuszczeni w maliny, aha niedługo ukaże się kolejna ksiązka tego niezwykle płodnego autora, jak zostanie wykupiona w podobnej nakładzie , to na pewno wkrótce pojawi się kolejna. A lemingi będą łykać papkę.
        Nawet wam nie współczuję.

dorzeczy.pl/_f//elements/2017-11/Tomasz-Piatek-i-jego-klamstwa-Raport-MON.pdf
        • antyideal Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:23
          1elka26 napisał(a):
          > Musze przyznać, że skutecznie walczycie o palmę pierwszeństwa w kategorii" najb
          > ardziej wesołe forum w internecie."

Musisz sporo tych forów obskakiwac ze swoimi belkotliwymi wklejkami skoro masz porównanie.
        • iwoniaw Re: Lista wstydu 17.11.17, 17:47
          najbardziej wesołe forum

Elu-zza_Uralu, po polsku piszemy "najweselsze".

proponuję lekturę raportu

To minister wojny nie poszedł do sądu bronić swego dobrego imienia, tylko poPiSkuje na rządowej stronie? big_grin Czyżby uznał, że nawet sądy sterowane przez pana Zbyszka nie będą skłonne wyrokować na jego korzyść? big_grin Dlaczego? big_grin
          • maadzik3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:13
            big_grin
          • 1elka26 Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:17
            Dlatego, że istnieją jakies granice absurdu. Czy ktos powazny podaje do sądów autorów książek z gatunku political-fiction?
            • yenna_m Re: Lista wstydu 18.11.17, 13:30
              Owszem. Podaje. Było parę takich procesów.
    • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:09
      dopisuję skazanie dzici chorych i niepełnosprawnych na indywidualnym toku na naukę wyłącznie w domach. Tych innych ma nie być widać. Tylko znacznie trudniej wyjść nastolatce w depresji z tej depresji jeżeli nie ma w ogóle kontaktu z rówieśnikami - dotąd część lekcji miała w szkole część w domu, teraz wszystko w domu, przestała wychodzić, znów się zapada
      • kolibeer2 Re: Lista wstydu 17.11.17, 12:45
        madzik - to twoja córka? można ci jakoś pomóc?
        • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 12:58
          nie, to dziecko uczone przez moją znajomą nauczycielkę, ja mam syna, ale bardzo Ci dziękuję, masz wspaniały odruch empatii. Piękne to
    • saszanasza Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:38
      Rozwój "Kulfonizacji" politycznej i społecznej wspierany przez partię. Język przemocy, wspieranie ORN.
      • 1elka26 Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:46
        OO faktycznie jest jeden powodu, bardzo konkretny, Tego PIS może rzeczywiście wstydzić się:

Nie uruchomiono do tej pory programu "cela+". . Bez rozliczeń większość Polaków nie uwierzy, że nastąpił jakościowy przełom, że rządzący nie są drugą stroną tego samego kija. Tym bardziej, że lewaccy ideolodzy pracują dzień i noc, żeby robic ludziom wodę z mózgu.
        Jezeli PIS nie przeprowadzi skutecznej reformy życia publicznego w Polsce i nie odsunie wszystkich beneficjentów III Rp od wpływu na panstwo - to będzie naprawdę wstyd.
        • anetapzn3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:51

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23559447_1862345287128239_5114141775936753651_n.jpg?oh=be8e135a15177cf2bafc00e0703f45b7&oe=5A8EA649
          • anetapzn3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:52
            https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23621680_1862335953795839_7654676683832878113_n.jpg?oh=736b30d9b60cc90c76b4ec366d2f2fd4&oe=5A94845B
            • anetapzn3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 08:53
              https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23621331_1862311327131635_9026752579621385963_n.jpg?oh=96247c216a0e40729ea190ec425e9c7c&oe=5A98FC96
              • 1elka26 Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:20
                No tak zlecenie przyszło, żeby jakoś uzasadnić haniebne głosowanie tzw. posłów PO. Nawet ich partia ma problem z zachowaniem swoich przedstawicieli, ale "obroncy demokracji" dalej brną .
                Jezeli nie widzisz różnicy pomiędzy slowami krytyki, nawet ostrej, a głosowaniem za wszczęciem procedury która w koncowym efekcie ma doprowadzic do nałożenia kar finansowych na Polskę, to gratuluję zaślepienia.
                Możesz przekazać swoim mocodawcom, że pomimo ich zaprzaństwa, nie bedzie już w Polsce tak jak było.
                • anetapzn3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:43
                  1elka26 napisał(a):

> Możesz przekazać swoim mocodawcom,

Elka to lepiej ty przekaż swoim mocodawcom, żeby ci wysłali regułki odnośnie hańbiących i skarżących się na polski rząd w 2011 i 2014 r. posłów pis. Kilka razy pisałam żebyś się odniosła do wpisów dot. donosicieli z pisu, m.in. tego z błogosławionego łona i nadal milczysz w tym temacie. big_grin słabą macie komunikację i kiepskie przekazy dnia.
                  W przeciwieństwie do ciebie ja udzielam się w innych wątkach na różne tematy, a ty tylko w polityce i tam gdzie można wkleić pisowskie przekazy dnia.
                  • 1elka26 Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:14
                    Nadal nie rozumiesz mojej odpowiedzi? Więc jeszcze raz powtórzę - jeżeli nie widzisz różnicy pomiedzy słowami krytyki, nawet ostrej, ale użytej w trakcie debaty a głosowaniem, powtórzę jeszcze raz GŁOSOWANIEM za rezolucją popierająca nałożenie sankcji finansowych na Polskę - to jesteś po prostu zaślepiona propagandą.
                    Własnie klepiesz regułki przekazane przez twoich mocodawców.

I jeszcze jedno - to sa jakies odgórne wytyczne w jakich wątkach nalezy udzielać się, żeby nie byc oskarzonym o bycie jakims trollem? Ciekawy przykład tolerancji - a akurat inne mnie nie interesują i nie mam potrzeby publicznego obnoszenia się z moim prywatnym zyciem - to takie dziwne?
                    • anetapzn3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:16
                      1elka26 napisał(a):

> Nadal nie rozumiesz mojej odpowiedzi? Więc jeszcze raz powtórzę

Tak, tak wklejaj ciągle to samo, nie masz nic innego do wklejenia, a zawsze kilka groszy ci wpadnie.

>
                      > I jeszcze jedno - to sa jakies odgórne wytyczne w jakich wątkach nalezy udziel
                      > ać się, żeby nie byc oskarzonym o bycie jakims trollem?

Zasady logiki i rozumu, które najwyraźniej są tobie obce.
                • sumire Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:47
                  Elka, w odróżnieniu od ciebie my nie mamy mocodawców. Nam zależy na życiu w normalnym kraju. Twoim idolom - na władzy absolutnej w każdej sferze życia, od przyrody po kulturę. Dlatego zacytuję twojego wodzusia: won.
                  • 1elka26 Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:08
                    Wyobraź sobie, że tez nie mam żadnych mocodawców i po ćwierćwieczu rządów kewicy solidarnościowej która weszła w układ z lewica postkomunistyczną, chcę w koncu życ w normalnym kraju. W kraju w ktorym nie ma miejsca na czekoladowego orła i kpiny z patriotyzmu.
                    W kraju tolerancyjnym, wolnym od mowy nienawiści, (patrz wyżej - won) w kraju w ktorym jest miejsce także dla drukarza który nie chce drukować propagandowych materiałów organizacji LGBT, w kraju w którym wolno ludziom posiadać sumienie - pojęcie dla was chyba nieznane.
                    • sumire Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:27
                      W normalnym kraju minister nie decyduje o repertuarze teatrów. Ty nie chodzisz, wiem. W normalnym kraju minister nie publikuje instrukcji, jak ominąć regulacje dotyczące środowiska, gdy kraj ów ma ogromne problemy ze smogiem. Odniesiesz się? Nie, pewnie walniesz kolejną przeklejankę.
                      • 1elka26 Re: Lista wstydu 17.11.17, 12:54
                        W normalnym kraju tego typu spektakle obrażające uczucia religijne i epatujące wręcz pornografia wystawia się za własne pieniądze, a nie wyciąga rękę po pieniądze podatnika, w tym także moje.
                        W normalnym kraju ludzie łamiący prawo ponoszą konsekwencje i nie kreują się na "obrońców demokracji".
                        I może zaczniesz podawać jakieś racjonalne argumenty, a nie te przepisane z "mediów gazetopodobnych"?
                        • sumire Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:09
                          Eluś, na tę pornografię to idzie może parę złotych z twoich podatków. Wiesz, ile poszło na ratowanie Titanica zwanego TVP? Dwa miliardy. Bezzasadnie.

Zgodnie z przewidywaniami, stek ogólników o obrońcach demokracji. A czemu do smogu się nie odniosłoś? Pan minister mnie truje.

A, jeszcze jedno. W normalnym kraju dziennikarz mediów publicznych dopuszczający się pomówienia przynajmniej przeprasza, a taki, który włazi z papierosem na wizję, traci pracę.
                          • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:13
                            > na tę pornografię to idzie może parę złotych z twoich podatków.

Nie sądzę, bo do tego trzeba by jeszcze te podatki w Polsce płacić. A tu nawet zliczając te setki wklejek powyżej kwoty wolnej nie uzbierasz.
                        • iwles Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:26

a co mamy zrobić, jak w gazetopodobnych mediach piszą prawdę? mamy ją dla twojego komfortu psychicznego przeinaczać ? big_grin
                        • mamma_2012 Re: Lista wstydu 17.11.17, 14:20
                          W normalnych krajach delegalizuje się ONR i nie finansuje się działań kk z publicznych pieniędzy
                        • margierita Re: Lista wstydu 17.11.17, 15:56
                          1elka26 napisał(a):
                          W normalnym kraju ludzie łamiący prawo ponoszą konsekwencje i nie kreują się na "obrońców demokracji".

To odnieś się chociaż raz, podły pisi trolu, do zachowania radnej Kołakowskiej z Gdańska i jej córeczki!!!
                          • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 16:00
                            żeby tylko to!
                    • nathasha Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:28
                      przy kraju tolerancyjnym i wolnym o nienawisci przypomnialam sobie kaczynskiego krzyczacego cos w furii o zdradzieckich mordach z trybuny sejmowej i juz wiadomo ze elka od rana tabletki nie wziela.
                      dziecinko, innym na prawackich portalach mozesz wmawiac ze nie piszesz na zlecenie pisu, i piszesz to z wlasnego "sumienia", tutaj to juz za wiele razy sie podlozyles by to przeszlo. Oj, zapomnialas, zupelnym przypadkiem jak tiszulek i gogol ze mna nie rozmawiasz smile oraz razem znikacie na cale tygodnie, zabawne, czyz nie? suspicious
                • natalia.nat Re: Lista wstydu 17.11.17, 12:31
                  Napisałaś to już trzydziesty czwarty raz. Po co? W ten sposób tylko udowadniasz, że jesteś płatnym trollem.

• iwles Re: Lista wstydu 17.11.17, 09:13

nie prościej byłoby, żeby cały pis ze swoimi wyznawcami przenieśli się na bezludną wyspę i stworzyli swoje państwo ?
          Nazwę już macie: San Escobar.
    • handzia.kaziukowa Re: Lista wstydu 17.11.17, 09:20
      oprócz tego, co napisałyście,
      propaganda i nowomowa, odwracanie znaczeń, degradacja faktyczna i poprzez język niektórych grup społecznych, brak odpowiedzialności za kraj i instrumentalne wykorzystywanie władzy w celu załatwienia własnych doraźnych interesów.
      • mamablue Re: Lista wstydu 17.11.17, 18:33
        Właśnie. Język mnie uderza, tak prostacki, zawierający mnóstwo przeinaczeń. Potworki językowe typu "zaorane" albo "wygaszanie" w kontekstach calkiem nie dla tych słów, nadawanie im dziwacznych znaczeń. Obrażanie za pomocą języka, np. Pan Elek ze swoim "lewactwem" w każdym poście.
        Niszczenia języka w żadnym razie nie można wybaczyć.
        • gris_gris Re: Lista wstydu 17.11.17, 19:11
          mamablue napisała:

> Potworki językowe typu "zaorane" albo "wygaszanie" w kontekstach calkiem nie dla t
          > ych słów, nadawanie im dziwacznych znaczeń.

Tez nie moge tego zniesc. Najgorsze, ze prasa to podchwytuje bezrefleksyjnie, zamiast starac sie wyplenic.
          • mamablue Re: Lista wstydu 19.11.17, 22:09
            Nie tylko prasa. Słychać je w ustach osób naprawdę dobrze wykształconych.
    • kolibeer2 Re: Lista wstydu 17.11.17, 09:52
      do listy zarzutów dodam : niszczą demokrację kombinując przy ordynacji wyborczej - myślę że wiele osób nie pójdzie na wybory, bo poco skoro i tak pis ma wygrać sad
      • zona_glusia Re: Lista wstydu 18.11.17, 19:29
        Będą inaczej ustalane granice okręgów wyborczych. Tam gdzie PiS ma duże szanse, będzie zmniejszana liczba miejsc, by tylko oni się dostali, tam gdzie mają małe szanse odwrotnie - liczba miejsc będzie większa, tak aby oprócz kandydatów z innych partii dostali się także oni. Ograniczenia mają mieć podobno komitety lokalne, nie związane z żadną partią.
      • mamablue Re: Lista wstydu 19.11.17, 22:10
        Wybory to będą takie jak mi dziadek o powojennych opowiadał.
    • nathasha Re: Lista wstydu 17.11.17, 09:57
      to co zrobili z tragedia Smolenska - to osmieszenie smierci blisko stu osob teoriami o wybuchach i eksperymentami na parowkach - to oglupianie ludzi i szerzenie klamstw. i ta cala ideologia narosla wokol: miesiecznice, tygodnice, marsze. Sadze ze na haslo Smolensk to mnostwo ludzi ma tylko i wylacznie odruch wymiotny.
    • kokoryczko Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:43
      Niebieska Linia
      • szarsz Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:59
        Co się stało z Niebieską Linią?
        • kokoryczko Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:05
          Linia nie działała, bo nie przyznano funduszy, potem była zbiórka. To jest skandal.
      • antyideal Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:50
        To samo było ostatnio z tel.zaufania dla dzieci i młodzieżyuncertain
        sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/718565/ludzki-gest-jakuba-blaszczykowskiego-reprezentant-polski-pomogl-uratowac-telefon

• gris_gris Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:49
      Walka z RPO. Skandal, i niepowetowana strata, bo polski RPO ma duze uprawnienia, i naprawde moze pomoc tym najbardziej opuszczonym i zapomnianym. Dodatkowo A. Bodnar, ktory swoja misje traktuje z ogromna powaga i szacunkiem, jest do tego swietnie przygotowany merytorycznie. Szkoda, ze jego kadencja przypadla na takie podle czasy.
    • labianka Re: Lista wstydu 17.11.17, 10:50
      Mieliśmy nomen-omen Pride of Poland.... (Janów Podlaski)

uchodziliśmy za prymusa demokratycznych przemian w sercu Europy i naród niezwykle przyjazdy idei zjednoczonej Europy, na hasło "Polska - Lech Wałęsa" ludzie o każdym kolorze skóry na wszystkich kontynentach podnoszą palce w geście victory - u nas niszczy się żyjący pomnik historii i symbol Lecha Wałęsę
    • beataj1 Re: Lista wstydu 17.11.17, 11:07
      Praktyczne uniemozliwienie adopcji chorych dzieci za granicę. Będą teraz patriotycznie wegetowac w polskich DPSach.
    • maadzik3 Re: Lista wstydu 17.11.17, 13:18
      dodaję absolutne lekceważenie protestu rezydentów, słynne "niech jadą", wyzwiska pod adresem poddanych (bo obywateli w słowniku PIS-owców nie ma)
      • latulka Re: Lista wstydu 17.11.17, 19:59
        Rezydenci zawsze mało zarabiali. I nie była to żadna wiedza tajemna. Ja uważam, że jeśli ktoś nie chce pracować za takie pieniądze, to ok niech wyjedzie ( jeśli nie widzi innej opcji) ale niech zwróci najpierw za studia. Bo nie jest uczciwe studiowanie za darmo, zrobienie specjalizacji i potem wyjazd na zachód. Mogą jechać ale powinni oddać/odpracować studia. Albo mogą od razu studiować za granicą. Teraz to żaden problem. Tylko to wiąże się z kredytem. Ogromnym, spłacanym potem przez lata.
        • nathasha Re: Lista wstydu 17.11.17, 21:19
          Tzn najpierw trzeba by bylo zmienic system i wprowadzic platne studia w Polsce. Bo poki jestesmy w Unii mamy prawo do przemieszczania sie i pracowania gdzie indziej.
          • maadzik3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:17
            albo wyjśc z UE do czego rząd zmierza
        • iwles Re: Lista wstydu 18.11.17, 09:16
          Acha, czyli trzymajmy mlodych ludzi w szachu (bardziej adekwatne: krotko za mordy).
          I nie maja oni prawa domagac sie podwyzek wynagrodzenia za prace? Bo... ? Bo rzad woli wydawac na marzenia Macierewicza o wojence? Bo woli dac Rydzykowi? Dlaczego niby ?
        • maadzik3 Re: Lista wstydu 18.11.17, 11:17
          za jakie darmo? poza tym jak wyjeżdża słabo zarabiający inżynier też ma zwracać? a jak wyjeżdża (z racji osobistych znam takich sporo) doktorant nauk podstawowych dla którego w Polsce nie ma miejsca? a w takiej Japonii biorą z pocałowaniem ręki? to ma być w Polsce bezrobotny? i jak to się ma do swobody przepływu pracowników w UE? przecież właśnie o to chodzi że w UE można pracować WSZĘDZIE. Nie trzeba tam gdzie człowiek miała (czasem) pecha się urodzić
          • latulka Re: Lista wstydu 18.11.17, 18:06
            Ale czy ja twierdzę, że mają nie jechać? Wręcz przeciwnie. Jeśli wolą pracować za granicą bo są tam lepsze zarobki , wyposażenie czy z jakiegokolwiek innego powodu to ok. Po co zatrzymywać na siłę? Ale jeśli Polska to taki straszny kraj, że jest się pechowcem bo tu się człowiek urodził to czemu wyjaśnij mi nie wyjadą na studia tam? Ach , no tak. Bo tam trzeba za studia zapłacić. Jestem nauczycielem. Nie zarabiam kokosów ale nigdy nie strajkowałam i nie będę bo wybierając zawód wiedziałam jakie są zarobki i droga awansu. Jestem dorosłym, inteligentnym człowiekiem i biorę odpowiedzialność za swoje decyzje. Jak uznam, że za mało zarabiam i mam dość wysłuchiwania jakim to jestem nierobem bo pracuję góra godzinę dziennie (opinie z tego forum) to zmienię zawód a nie będę strajkować domagając się podwyżki.
            • zona_glusia Re: Lista wstydu 18.11.17, 19:23
              latulka napisała:

> Ale czy ja twierdzę, że mają nie jechać? Wręcz przeciwnie. Jeśli wolą pracować
              > za granicą bo są tam lepsze zarobki , wyposażenie czy z jakiegokolwiek innego p
              > owodu to ok. Po co zatrzymywać na siłę?
              Zatrzymywać, oczywiście nie na siłę, w naszym najlepiej pojętym interesie. Po prostu aby miał nas kto leczyć. Mamy najniższy w Europie wskaźnik liczby lekarzy i pielęgniarek na głowę mieszkańca i starzejące się społeczeństwo. Już teraz dostęp do opieki lekarskiej jest utrudniony, a będzie gorzej. I rolą rządzących jest rozwiązywanie tego problemu a nie stwierdzanie: "Niech sobie jadą"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka